Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Липень 2021 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіонавчання  

  • Радіоанонс

  • Новини червня 2021

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 30.07.2021 UA: Радіо Промінь виступить генеральним інформаційним радіопартнером фестивалю "Бандерштат-2021", що відбудеться 6-8 серпня у селі Рованці поблизу Луцька. Весь тиждень напередодні фестивалю, з 2 по 6 серпня, о 9:20 на UA: Радіо Промінь слухайте прямі включення хедлайнерів фестивалю: понеділок, 2 серпня, 9:20 - Олег "Фагот" Михайлюта, гурт ТНМК; вівторок, 3 серпня, 9:20 - Олександр Положинський; середа, 4 серпня, 9:20 - Ірина Швайдак, гурт "Один в каное"; четвер, 5 серпня, 9:20 - Олексій Ярош, гурт KARNA; п'ятниця, 6 серпня, 9:20 - Сергій Мартинюк, гурт "Фіолет". "Промінь і "Бандерштат" - давні друзі. Ми маємо багато спільних цінностей: підтримка нового українського продукту, об'єднання слухачів завдяки якісній сучасній музиці, соціально важливим проєктам і, звісно ж, особливою драйвовою атмосферою. Тому саме Радіо Промінь став генеральним радіопартнером ювілейного "Бандерштату". Хедлайнери фестивалю є постійними учасниками треклиста найпершої української музичної станції", - зазначив продюсер Радіо Промінь Максим Яковенко. Можливість переглядати "Бандерштат" забезпечить канал UA: ВОЛИНЬ, який також є інфопартнером фестивалю та транслюватиме його найцікавіші події в ефірі онлайн на сайтах усіх регіональних телеканалів Суспільного. Фестиваль українського духу "Бандерштат" відбудеться вже вп'ятнадцяте, і цього року буде присвячений 30-й річниці незалежності України. На фестивалі виступатимуть "Бумбокс", "БЕZ ОБМЕЖЕНЬ", "ТНМК", Олександр Положинський, "KARNA", "Жадан і Собаки", Саша Чемеров, "Фіолет", "Один в каное", "Mad Heads", "DAKH DAUGHTERS", "ФлайzZzа", "Серцевий напад", "Широкий лан", "MARMUR", "Цвях". Нагадаємо, співорганізатор фестивалю та музикант Сергій Мартинюк в ефірі Радіо Промінь розповів, як пройде "Бандерштат-2021" та згадав найгірші й найприємніші моменти з п'ятнадцятирічної історії. Текстову версію інтерв'ю можна читати за посиланням. Радіо Промінь - найперша українська музична радіостанція, створена 22 квітня 1965 року. Нині Радіо Промінь мовить 24 години на добу. 60% контенту каналу складає українська музика, 40% - програми на актуальні політичні, економічні, культурно-мистецькі теми. Частина радіоконтенту має інформаційно-розважальне спрямування. В Києві Радіо Промінь мовить на частоті 97,2 FM, у Луцьку - на частоті 107,3 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 29.07.2021 Вітайте нові радіостанції в застосунку RadioPlayer! Радіо Fresh FM (м. Стрий), Радіо Стрий FM (м. Стрий), Радіо Незалежність (м. Львів) та Радіо ПЕРШЕ (м. Львів). Слухайте улюблені станції онлайн в HD-якості! Встановлюйте мобільний застосунок RadioPlayer: Google Play: https://radioplayer.ua/android/; Apple App Store: https://radioplayer.ua/ios/; Huawei AppGalery: https://radioplayer.ua/huawei/. RadioPlayer - найзручніший спосіб слухати радіо зі смартфона (Джерело: Сторінка застосунку RadioPlayer у соцмережі Facebook).
  • 29.07.2021 29 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, ухвалила рішення про проведення конференції громадських об'єднань та асоціацій, що діють у сфері правозахисту, для переобрання члена Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України. Регулятор ухвалив календарний план, який визначає процедурні і часові аспекти цього процесу. Повноваження Олександра Павліченка, який нині представляє громадськість у Наглядовій раді, завершуються 7 грудня. Олександр Павліченко виконує свої обов'язки із 7 грудня 2017 року. Він замінив на цій посаді Тараса Шевченка, який достроково припинив виконувати повноваження. Членство Олександра Павліченка в Наглядовій раді завершується 7 грудня цього року, тому Національна рада має розпочати процес, аби обрати члена Наглядової ради суспільного мовника, що працюватиме у цьому органі далі. Як визначає відповідний порядок проведення конференцій громадських об'єднань та асоціацій, календарний план, у якому прописані усі етапи процесу, має бути затверджено не пізніше ніж за 4 місяці до закінчення повноважень члена Наглядової ради. Зважаючи на ці вимоги, Національна рада сьогодні на засіданні затвердила календарний план. Ним передбачено, що заяви на участь у конференції від громадських об'єднань та асоціацій, що діють у правозахисній сфері, будуть прийматися із 30 серпня по 13 вересня. Оголошення про початок прийому документів буде оприлюднено на сайті Національної ради додатково. Процедура обрання нового члена Наглядової ради у сфері правозахисту має завершиться у період із 3 по 12 листопада 2021 року. Вимоги до організацій, які мають право брати участь у конференції, визначені у частині другій статті 8 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". Стаття 7 цього Закону визначає завдання і повноваження Наглядової ради суспільного мовника (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.07.2021 Від сьогодні на хвилях столичної мережевої станції "Стильне радіо Перець FM" (Київ-105.5 МГц, Щастя-87.6 МГц, Костянтинівка-90.1 МГц, Чаплинка-96.4 МГц, Гірник-97.0 МГц, Знам'янка-100.7 МГц, Покровськ-100.7 МГц, Запоріжжя-101.3 МГц, Полтава-101.3 МГц, Кривий Ріг-101.4 МГц, Харків-101.5 МГц, Апостолове-101.8 МГц, Херсон-101.9 МГц, Суми-102.6 МГц, Чернігів-102.9 МГц, Біла Церква-103.8 МГц, Ізмаїл-104.1 МГц, Краматорськ-105.7 МГц, Маріуполь-105.8 МГц, Кропивницький-106.2 МГц, Бахмут-106.6 МГц, Мелітополь-107.2 МГц, Шостка-107.3 МГц, Дубровиця-107.5 МГц, Чемерівці-100.3 МГц, Нова Каховка-101.5 МГц, Кременчук-102.5 МГц, Новий Буг-104.5 МГц, Вінниця-104.8 МГц, Умань-105.7 МГц, Снятин-101.8 МГц, Рені-102.3 МГц, Миколаїв-104.1 МГц, Ромни-107.3 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.) ви можете чути ексклюзивні новини з Олімпійських Ігор у Токіо. Спеціальним кориспондентом є Олімпійський оглядач - Леонід Веселков. Слухайте щодня о 10:25 (Джерело: Сторінка "Стильного радіо Перець FM" у соцмережі Facebook).
  • 28.07.2021 До уваги ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, громадськості та ЗМІ! Засідання 29 липня триватиме онлайн. Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради, яке відбудеться 29 липня, початок об 11:00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 28.07.2021 У середу, 28 липня, о 19:10 в ефірі UA: Українське радіо слухайте спецпроєкт Світлани Мялик "Здорова політика". Гість ефіру - народний депутат України, заслужений майстер спорту України та багаторазовий володар титулів "Найсильніша людина України" і "Найсильніша людина світу", Почесний президент Федерації стронгмену України Василь Вірастюк. У програмі йтиметься про створення в Україні мережі реабілітаційних центрів для ветеранів війни: як втілити в життя цей проєкт, які законопроєкти та фінансування потрібні та чи може Україна розраховувати на міжнародну підтримку в цьому питанні. Також Василь Вірастюк відповість на запитання щодо цілей його приходу в політику, заплановану роботу в профільному комітеті та законодавчі ініціативи, а також ситуацію з довиборами на 87 окрузі Івано-Франківської області. Окрім того, в програмі йтиметься про таке: а) ремонт та розбудову доріг на Прикарпатті, зокрема в межах проєкту "Велике будівництво"; б) незаконну вирубку лісів на Прикарпатті та заходи для її припинення; в) законопроєкт "Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності", що мав імплементувати в українське законодавство Директиву ЄС про промислове забруднення, але був провалений у Верховній Раді; г) мовне питання. Відеозапис програми можна буде переглянути на ютуб-каналі Українського радіо. Нагадаємо, "Здорова політика" - авторський спецпроєкт Світлани Мялик. На розмову в прямому ефірі ведуча запрошує політиків, науковців та державних діячів, які беруть участь в ухваленні важливих для українців рішень. Українське радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. В Києві мовить на частоті 105 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати також в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 28.07.2021 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звертає увагу телерадіоорганізацій на те, що на території проведення операції Об'єднаних сил (ООС) вільними є 23 FM-частоти і 18 телевізійних каналів, із яких 12 - для аналогового, а 6 - для цифрового мовлення. На цих частотах можуть поширюватися програми українських мовників для кращого забезпечення громадян інформацією про життя своєї країни. Національна рада запрошує ліцензіатів освоїти нові частоти і наповнити міста Донецької, Луганської і Херсонської областей українським контентом. Це можна зробити за спрощеною процедурою - через отримання дозволу на тимчасове мовлення. Вільними, зокрема, є частоти у таких населених пунктах: І. FM-радіо: Авдіївка Донецької області - 1 частота; Волноваха Донецької області - 1 частота; Гірник Донецької області - 8 частот; Мар'їнка КПВВ Донецької області - 1 частота; Покровськ Донецької області - 1 частота; Комишуваха Луганської області - 1 частота; Марківка Луганської області - 1 частота; Широкий Луганської області - 1 частота; Генічеськ Херсонської області - 1 частота; Лазурне Херсонської області - 1 частота; Новотроїцьке Херсонської області - 1 частота; Скадовськ Херсонської області - 2 частоти; Чаплинка Херсонської області - 3 частоти. ІІ. Аналогове телебачення: Волноваха Донецької області - 2 телеканали; Краматорськ Донецької області - 2 телеканали; Маріуполь Донецької області - 1 телеканал; Комишуваха Луганської області - 2 телеканали; Чаплинка Херсонської області - 4 телеканали; Чонгар Херсонської області - 1 телеканал. ІІІ. Цифрове телебачення: Гірник Донецької області - 2 телеканали; Чаплинка Херсонської області - 3 телеканали; Чонгар Херсонської області - 1 телеканал. Серед населених пунктів, наведених в таблицях, є вільні частоти в смт Комишувасі Луганської області. Це - 1 частота для радіомовлення і 2 телевізійні канали для аналогового телевізійного мовлення. 24 серпня буде введена в експлуатацію нова вежа у Комишувасі заввишки 150 м. Завдяки цьому сигнал українських телерадіомовників стане доступнішим не лише жителям Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області, а й мешканцям непідконтрольних територій Луганщини і Донеччини. Національна рада вже видала низку дозволів на тимчасове мовлення із цього об'єкта. Тож в ефірі Луганщини незабаром з'являться: 7 радіостанцій ("Українське радіо", "Радіо "Промінь", "Радіо "Культура", "Українське радіо. Пульс", "Армія FM - військове радіо", "Донбас Онлайн", "Радио 49 параллель наша музыка ваше удовольствие"); 1 телеканал в аналоговому стандарті ("UA:ДОНБАС"); 1 місцевий мультиплекс, в якому працюватимуть 6 телеканалів ("UА:ПЕРШИЙ", "UA:КУЛЬТУРА", "UA:ДОНБАС", "Донбас Онлайн", "РАДА", "2+2"); телеканал "ДОМ" у цифровому стандарті; загальнонаціональні мультиплекси МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5 (Джерело: Сайт Нацради).
  • 27.07.2021 28 липня, у День Хрещення Русі, слухачі групи радіоканалів Суспільного почують одразу кілька спеціальних проєктів, присвячених постаті великого князя київського, хрестителя Русі Володимира Святославича. Яким насправді був Володимир Великий - рівноапостольний святий, державний діяч і людина? Відповідь на це питання шукатимуть у спеціальному випуску програми "Сьогодні. Вдень" на UA: Українське радіо історик Вадим Арістов, релігієзнавець та директор громадської організації "Центр релігійної безпеки" Дмитро Горєвой та ведучий програми Роман Коляда. Початок програми - о 13:10. Учасники спецпроєкту говоритимуть про молоді роки князя та про криваву війну після смерті його батька Святослава, про те, яким титулом насправді послуговувався Володимир, хто і як приймав християнство та за яких обставин Володимира прилучили до лику святих. Також йтиметься про образ князя в народних билинах: чому він, з одного боку, Красне Сонечко, а з другого - вельми негативний персонаж, а також про те, чи є реальна можливість відтворити зовнішність Володимира за методикою Михайла Герасимова або сучасними комп'ютерними технологіями. На UA: Радіо Культура об 11:10 слухайте спеціальний випуск програми "Про Закон і Благодать". У гості до ведучого Вадима Карп'яка завітає історик і публіцист Андрій Плахонін. Вони обговорюватимуть, чи мав Володимир альтернативу християнізації, а також чому на постать київського князя наполегливо претендує Росія, підкреслюючи, що він російський князь. А о 15:10 на Радіо Культура у програмі "Полілог" про постать князя Володимира говоритимуть науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України та Національного музею історії України Ярослав Затилюк та єпископ Римо-католицької церкви в Україні Віталій (Кривицький). Ведучий Євген Захарченко. Слухайте про те, як Володимира описують літописи, якою була Вселенська (світова) церква у часи хрещення Київської Русі, а також про ставлення інших конфесій до київського князя за часів хрещення Київської Русі. Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. У Києві мовить на частоті 105 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. Радіо Культура - головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. У Києві мовить на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати також в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 27.07.2021 Наглядова рада Суспільного мовлення проведе засідання, яке відбудеться у четвер, 29 липня 2021 року, о 14:00 за адресою: вул. Хрещатик, 26. Проєкт порядку денного: 1. Про Умови та критерії відбору аудиторської компанії для проведення аудиту фінансової звітності АТ "НСТУ". 2. Про погодження Фінансового плану АТ "НСТУ" на 2022 рік. 3. Про обрання членів правління АТ "НСТУ". 4. Про затвердження форм контрактів з членами правління АТ "НСТУ". 5. Про Основні напрями діяльності на 2021-2025 роки. 6. Про питання роботи Служби внутрішнього аудиту АТ "НСТУ". 7. Про умови і розміри оплати праці працівників, функціонально підпорядкованих Наглядовій раді АТ "НСТУ". 8. Про оголошення конкурсу на вакантну посаду корпоративного секретаря АТ "НСТУ". 9. Про порядок функціонування комітету з питань етики. 10. Про питання роботи Ревізійної комісії АТ "НСТУ". 11. Розгляд інформації про відповідність контенту АТ "НСТУ" місії Суспільного мовлення. 12. Різне (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 26.07.2021 14 регіональних філій Суспільного отримали ліцензію на усі програми пакету Adobe для роботи з діджитал-контентом. Це стало можливим у межах проєкту співпраці з SIDA (Шведське агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку) та Офісом медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) "Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні". У переліку тих, хто розпочинає роботу із новим програмним забезпеченням, - Житомирська, Закарпатська, Львівська, Миколаївська, Дніпропетровська, Чернівецька, Одеська, Полтавська, Сумська, Херсонська, Волинська, Вінницька, Кіровоградська філії Суспільного та UA: ДОНБАС. "Ліцензійне програмне забезпечення дозволить регіональним командам Суспільного втілювати ідеї зі створення й адаптації контенту на ПК та мобільних пристроях, створювати сучасний робочий процес для спільної роботи локально або в хмарі", - розповів технічний директор Суспільного мовника Юрій Бойчук. "Ми наближаємось до створення всіх умов для якісної роботи діджитал-команд Суспільного. Завдяки партнерам цей процес прискорюється", - додала Маргарита Єрмак, генеральна продюсерка цифрових платформ Суспільного мовника. Суспільне мовлення співпрацює з колегами з Офісу медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) вже три з половиною роки. Шведсько-українська команда в межах спільного проєкту підтримки діджитал-трансформації Суспільного мовника в Україні крок за кроком збільшує його аудиторію на цифрових платформах і підвищує рівень довіри до Суспільного в регіонах. Співпрацю реалізують за фінансової підтримки Швеції. Мета спільної роботи медійників - зробити регіональні філії Суспільного найвпливовішими ЗМІ кожного регіону. Місцеві команди вдосконалюють власні навички на навчаннях та тренінгах, а також отримують технічну допомогу від партнерів (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 26.07.2021 Сьогодні Дитяча академія суспільного мовлення запустила новий проєкт - "Школу радіоведучих" - для дітей працівників Суспільного. Упродовж двох тижнів, з 26 липня до 6 серпня, тренерки курсу - дипломована журналістка й радіоведуча Вікторія Польченко та координаторка дирекції регіонального мовлення Ірина Цибух - навчатимуть підлітків, які прагнуть працювати у сфері медіа, основ радіожурналістики та поділяться професійними лайфхаками. Учні зможуть не лише навчитися справи радіоведучого, а й побувати у студіях у прямому ефірі, де працюють ведучі різних радіостанцій Суспільного мовника. Також діти відвідають "секретну кімнату з радіораритетами", яких не знайти на жодній іншій радіостанції України. Важливою частиною навчання буде знайомство зі стандартами журналістики та основами інформаційної гігієни для підвищення рівня медіаграмотності підлітків. "Навчання дітей та підлітків - один з найкращих способів формувати високий рівень медіаграмотності нашого суспільства у майбутньому. За рік роботи Дитячої академії Суспільного завдяки тренінгам та безкоштовним курсам понад 600 учнів познайомились зі стандартами журналістики, навчались у кращих українських та іноземних фахівців. Ми плануємо й надалі розвивати такі програми і за можливості комбінувати офлайн та онлайн-формати навчання", - розповіла директорка з управління персоналом Вікторія Сидоренко. "Упродовж року у зв'язку з карантином усі заняття Дитяча академія проводила онлайн. Зараз ми дуже раді можливості перейти до офлайн-формату і дати старт "Школі радіоведучих" для дітей, - додала менеджерка Дитячої академії суспільного мовлення Владислава Місна. - Завдяки навчальному курсу підлітки зможуть опанувати голос, навички сценічної мови, навчитись лаконічно писати, правильно вимовляти та переконливо звучати". Владислава Місна зазначила, що надалі Дитяча академія Суспільного планує організувати постійну роботу школи радіоведучих Radiolab для всіх охочих дітей. До викладання у школі долучатимуть фахових спеціалістів. Серед них: а) тренерка курсу - Вікторія Польченко. Дипломована журналістка. Її голос звучить у радіопостановках, документальних і телевізійних фільмах, рекламі та аудіокнижках. На радіо із 17 років; б) тренерка курсу - Ірина Цибух. Медіатренерка, журналістка та національна координаторка дирекції регіонального мовлення. Нагадаємо, Дитяча академія суспільного мовлення - PMA Juniors - створена за підтримки Суспільного мовлення та DW Akademie на базі Public Media Academy - навчального центру мовника. PMA Juniors працює для дітей та підлітків 12-14 років, формуючи новий рівень медіаосвіти в юнацтва. Дитяча академія розкриває творчий потенціал молоді, допомагає критично оцінювати й аналізувати інформацію, яку дитина отримує зі ЗМІ, навчає основ створення якісного медіаконтенту. Академія суспільного мовлення - управління у складі департаменту з управління людськими ресурсами Національної суспільної телерадіокомпанії України, що займається навчанням працівників мовника, а також організовує навчальні та просвітницькі події щодо медіаграмотності для зовнішньої аудиторії у межах програм корпоративної соціальної відповідальності телерадіокомпанії. Академія також реалізовує низку заходів у межах проєкту підтримки суспільного мовлення в Україні, який фінансують Європейський Союз в Україні, Європейська Комісія (Генеральний директорат з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення) й Міністерство закордонних справ Німеччини. DW Akademie співпрацює з BBC Media Action, аби підтримати становлення суспільного мовника в Україні. Ключовою метою є промоція суспільного мовлення через створення функціональної цифрової мультиплатформи ньюзрум та розвитку навчального центру Академія суспільного мовлення (Public Media Academy) (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 25.07.2021 Все, що ви хотіли, але соромилася спитати, можна обговорити "Між нами дівчатами" на хвилях столичної мережевої станції "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1 МГц, Суми-89.8 МГц, Рівне-90.4 МГц, Луцьк-90.6 МГц, Житомир-91.1 МГц, Тернопіль-91.2 МГц, Умань-91.5 МГц, Ужгород-91.6 МГц, Львів-91.9 МГц, Вінниця-92.0 МГц, Ізмаїл-92.2 МГц, Кривий Ріг-99.1 МГц, Кропивницький-100.0 МГц, Черкаси-100.2 МГц, Старобільськ-100.2 МГц, Бережани-100.6 МГц, Трускавець-100.6 МГц, Гадяч-100.9 МГц, Чернівці-101.2 МГц, Маріуполь-101.3 МГц, Одеса-101.4 МГц, Дніпро-101.5 МГц, Овруч-101.1 МГц, Полонне-102.3 МГц, Краматорськ-102.8 МГц, Харків-103.0 МГц, Благовіщенське-103.1 МГц, Мелітополь-103.2 МГц, Покровськ-103.3 МГц, Івано-Франківськ-103.4 МГц, Холми-103.6 МГц, Чернігів-103.9 МГц, Новий Розділ-104.1 МГц, Буки-104.4 МГц, Херсон-104.4 МГц, Первомайськ-104.5 МГц, Хмельницький-105.0 МГц, Миколаїв-105.1 МГц, Лохвиця-106.9 МГц, Полтава-107.2 МГц, Бердянськ-107.5 МГц, Кременчук-107.7 МГц, а також - Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.)! З експерткою з жіночого здоров'я Наталією Лелюх та ведучою Анною Свиридовою. Слухайте по буднях об 11:45 в ефірі Радіо П'ятниці та беріть участь у розіграші на сторінці радіостанції в мережі Facebook! Для участі, ставте лайк цій публікації на Facebook, в коментарях під нею позначайте друга, чи подругу, і вигравайте подарунки та романтичну подорож на двох до моря від французьких контрацептивів Фарматекс! Щотижня, за допомогою сервісу random.org, "Радіо П'ятниця" розігрує 5 подарунків. Головний приз (романтична подорож) буде розіграна наприкінці акції серед усіх учасників. Офіційні правила: https://is.gd/Vlj4gY ().
  • 25.07.2021 Сьогодні на хвилі UA: Радіо Культура - пряма трансляція опери "Летючий голландець" Ріхарда Вагнера. Виставою-відкриттям з оперного фестивалю в Байройті диригує українська диригентка Оксана Линів. Слухайте в ефірі з 18:45 до 21:20. Ведуча - Наталія Попудрібко (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 22.07.2021 У п'ятницю, 23 липня, гостем програми "Сьогодні. Ввечері" на Українському радіо буде тимчасовий повірений у справах США в Україні Джордж Кент. Початок ексклюзивного інтерв'ю - о 18:33. Джордж Кент розповість про цілі своєї поїздки в зону ООС, про результати візиту Радника Держдепу США Дерека Чолле, про оцінку американською стороною ситуації з Північним потоком-2, про запланований на 30 серпня візит Президента Володимира Зеленського до США, а також про можливий формат участі Сполучених Штатів у "Кримській платформі", установчий саміт якої відбудеться в Києві 23 серпня. Окрім того, йтиметься про: майбутнє Мінських угод; критичні заяви Києва на адресу політики США щодо України останнім часом; наслідки відставки очільника МВС і позицію США з цього приводу; санкції РНБО України щодо політиків і бізнесменів, в тому числі тих, на кого накладені санкції США; реформу правосуддя і юстиції в Україні; активізацію українсько-китайських відносин і ставлення до цього США. "Сьогодні. Ввечері" - щоденна аналітична програма Українського радіо з аналізом найважливіших подій дня, що минає. Українське радіо - найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 22.07.2021 У неділю, 25 липня, о 18:45 на UA: Радіо Культура відбудеться жива трансляція урочистого відкриття знаного на весь світ Байройтського фестивалю у Німеччині. Слухачі почують найновішу постановку опери "Летючий голландець" Ріхарда Вагнера, яка його відкриватиме. Головні партії виконуватимуть Джон Лундгрен, Асмік Григорян та Георг Цеппенфельд. А за диригентським пультом буде одна з найвідоміших диригенток світу Оксана Линів - вона буде не лише першою українкою, але й першою жінкою, яка за 145-річну історію фестивалю стане за його диригентський пульт. "Байройтський фестиваль - це мрія, яка стала реальністю, - розповідає продюсерка проєкту Наталія Попудрібко. - Реформа опери, яку здійснив Вагнер, вимагала не лише зміни підходу до виконавства, а й буквально іншого оперного театру. Вагнер не зміг його знайти, тому вирішив побудувати. 1872 року композитор завітав до невеликого містечка Байройт у Баварії, який і обрав місцем для свого дітища. Це мав бути не просто ще один оперний театр, а спеціально спроєктований театральний майданчик, адаптований до постановки монументального оперного циклу "Кільце нібелунга" Ріхарда Вагнера. Архітектурний проєкт Готфріда Земпера врахував усі побажання композитора, зокрема, сховав оркестрову яму та диригента від глядачів. Фінансував проєкт шанувальник таланту Вагнера - король Баварії Людвіг Другий. Не дивно, що за таким амбітним задумом слідкувала вся тодішня музична спільнота і фестиваль став відомим буквально з моменту його відкриття". Перший Байройтський фестиваль відбувся влітку 1876 року, і донині у цьому місті щороку відбувається оперний фестиваль, який складається виключно з опер Ріхарда Вагнера. Опікуються фестивалем нащадки композитора, які пильно стежать, щоб усі настанови композитора щодо інтерпретації його опер неодмінно виконувалися. Виставу-відкриття цьогорічного Байройтського фестивалю українська аудиторія Радіо Культура почує разом із мільйонами слухачів ще 10 європейських радіостанцій, зокрема Франції, Італії, Іспанії, Бельгії, Латвії, Литви тощо. "Радіо Культура - єдине в Україні радіо, яке фактично є суб'єктом культурної дипломатії, співучасником обміну між світовими культурами. Ми не лише розповідаємо слухачам про всі найважливіші події у світовій культурі, але й пропонуємо ексклюзивні прем'єри, які в ефірі Радіо Культура можна почути наживо. Тобто наша аудиторія просто в себе вдома має змогу почути головні культурні події світу. Бути зі світом на одній хвилі. Тим часом записи, зроблені радіоансамблями - художніми колективами Українського радіо, регулярно звучать на суспільних радіостанціях країн світу. Все це можливо завдяки участі НСТУ в Європейській мовній спілці. Ми дуже тішимося, що цього року змогли організувати трансляцію з Байройтського фестивалю. Це справді визначна подія у світі музики, квитки на яку розкуплені на кілька років уперед. Особливо приємно, що свою музичну спадщину цінують і перші особи Німеччини, наприклад, серед аудиторії Байройтського фестивалю буде Ангела Меркель", - зазначає виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська. Нагадаємо також, що у понеділок, 19 липня, у програмі "Це класика" ведуча Радіо Культура Наталія Попудрібко та її гостя, голова Київського вагнерівського товариства Марина Черкашина-Губаренко говорили про Оксану Линів - першу жінку за диригентським пультом Байройтського фестивалю - та оперу "Летючий голландець" Ріхарда Вагнера. Прослухати запис програми можна за посиланням. Довідково: Оксана Линів - одна з найвідоміших диригенток світу, володарка премій "Найкраща диригентка 2020 року" (Oper! Awards, Німеччина) та Women in Arts 2021 (у номінації "Жінки в музиці"). Перша жінка на посаді головного диригента Опери та філармонійного оркестру в місті Ґрац. Засновниця і художня керівниця фестивалю LvivMozArt у Львові, фундаторка Молодіжного симфонічного оркестру України. Виступала з найвідомішими колективами світу, зокрема з Симфонічним оркестром Баварського радіо, Гамбурзьким симфонічним оркестром, Баварською оперою, Гранд театром "Лісеу" в Барселоні, Театр-ан-дер-Він та багатьма іншими. З 2008 по 2013 роки Оксана Линів працювала диригенткою в Одеському національному театрі опери і балету. Є амбасадором української музичної культури, здійснила чимало прем'єр в Україні та світі. Радіо Культура - головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. У Києві мовить на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати також в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 21.07.2021 Про новий штам коронавірусу "Дельта", старт п'ятого етапу вакцинації та початок нового навчального року говоритимуть сьогодні, 21 липня, у спецпроєкті Світлани Мялик "Здорова політика" на UA: Українське радіо. Гість програми - Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Початок о 19:10. У програмі, зокрема, обговорять: хто зможе щепитися на п'ятому етапі вакцинації та якими вакцинами; безпечність, ефективність та строки терміну придатності вакцин, які постачаються в Україну; кількість уже зареєстрованих випадків коронавірусу нового штаму "Дельта" та дії МОЗ для запобігання його розповсюдженню; готовність лікарень до нової хвилі епідемії; можливість повернення до жорстких карантинних обмежень; початок нового навчального року та можливості вакцинації дітей. Відеозапис програми можна буде переглянути на ютуб-каналі Українського радіо. Нагадаємо, "Здорова політика" - авторський спецпроєкт Світлани Мялик. На розмову в прямому ефірі ведуча запрошує політиків, науковців та державних діячів, які беруть участь в ухваленні важливих для українців рішень. Українське радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. В Києві мовить на частоті 105 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 21.07.2021 У липні виповнилось 2 роки з моменту запуску мобільного додатку для прослуховування радіо у смартфоні RadioPlayer. Голова діджитал-напрямку компанії ТАВР Медіа - TAVR Media Артем Самойлов з оптимізмом і впевненістю дивиться на темпи розвитку додатку: "На сьогодні кількість радіостанцій у додатку вже сягнула 90-то і наповнення каталогу продовжується постійно. Це стосується не лише великих мереж, але й місцевих локальних радіостанцій. Вважаємо це вкрай важливим для слухачів, оскільки вони звикли отримувати місцеву інформацію, новини свого міста тощо. RadioPlayer став першим українським додатком з повноцінним підключенням до Android Auto та Apple CarPlay. І нам точно за це вдячні жителі великих мегаполісів, оскільки дуже багато часу вони проводять саме за кермом. Тому їм необхідно мати максимально швидкий і зручний доступ до радіоконтенту. Найближчим часом представимо оновлений функціонал для всіх наших користувачів, який зараз проходить фінальне тестування". Нагадаємо, що мобільний додаток RadioPlayer - найзручніший спосіб слухати радіо зі смартфона, був розроблений для ринку радіо з ініціативи TAVR Media. Розробники запрошують приєднуватись до додатку всі радіостанції України (Джерело: Сторінка Радіо.com у соцмережі Facebook).
  • 20.07.2021 Усі соцмережі Суспільного перетнули позначку у 2 мільйони. Левова частка підписників припадає на Facebook, проте активно росте й у Instagram. Про це "Детектору медіа" розповіла членкиня правління, відповідальна за цифрові платформи Суспільного Тетяна Кисельчук. За її словами, загалом є 35 сторінок Суспільного у Facebook, 27 - в Instagram, 24 - в Telegram, 26 каналів в YouTube. Соціальні мережі Суспільного розвиваються природнім шляхом. Наразі жодного системного просування чи реклами немає, проте команда продовжує працювати над грантом, який надасть можливість це зробити в майбутньому. "Наші соціальні мережі, включно з регіональними (на противагу іншим медіа, котрі мають зазвичай менше 10 сторінок), дають змогу, по-перше, публікувати більш ніж 200 новин в день; по-друге, природнім шляхом потрапляти до "свого" читача. Простіше кажучи, мешканці Чернігова отримують інформацію про Чернігів, мешканці Рівного - про Рівне і т.д. Це дійсно крутий кейс, який може собі дозволити тільки Суспільне, котре має розгалужену мережу регіональних філій", - каже Кисельчук. Проте, каже членкиня правління, незважаючи на ефективну систему, з нею важко вправлятися через масштаб. Тому минулого року були розроблені ґайдлайни по роботі з усіма соціальними мережами. Окрім того, за словами генеральної продюсерки цифрових платформ, багато підписників Суспільне отримує через кепшн-відео: "Після 100-го відео-мільйонника, ми збилися з рахунку. Щомісяця наші відео у соціальних мережах стабільно мають 80 млн переглядів", - сказала вона. Раніше Тетяна Кисельчук заявила, що хотіла б у кожній філії створити сучасний технологічний простір (Джерело: Портал "ДМ Суспільного").
  • 20.07.2021 Спортивне літо на UA: Радіо Промінь триває! З 23 липня по 8 серпня найперше музичне радіо країни ексклюзивно розповідатиме про події XXXII літніх Олімпійських ігор у Токіо-2020. Кожного дня о 15:00, а також вранці по буднях о 10:38 слухайте "Олімпійські сторіз" від Костянтина Дульцева - спортивного коментатора UA: Радіо Промінь, який побачить Олімпіаду на власні очі. Двічі на день він у прямому ефірі та з перших вуст розповідатиме слухачам не лише про результати змагань, а й про те, що відбувається на Олімпіаді поза межами спортивних майданчиків, які нововведення можна спостерігати на іграх цього року та який дух панує цими днями у Токіо. Також у перший день Олімпійських ігор на Радіо Промінь стартує новий спортивний проєкт "Спорт. Екстраепізоди". Він виходитиме по буднях о 10:31 та інформуватиме слухачів про спортивні факти, які, б'ємося об заклад, ви навряд чи знаєте. Нагадаємо, XXXII літні Олімпійські ігри пройдуть з 23 липня по 8 серпня у столиці Японії - Токіо. В Іграх візьмуть участь близько 11 тисяч спортсменів у 33 видах спорту з понад 200 країн світу. Україну представлятимуть 158 олімпійців у 25 видах спорту (30-ти дисциплінах). Відеотрансляцію змагань можна буде дивитися на телеканалі UA: ПЕРШИЙ. Також на сайті Суспільного буде доступна текстова онлайн-трансляція. Розклад фінальних змагань Олімпіади шукайте за посиланням. UA: Радіо Промінь - найперша українська музична радіостанція, створена 22 квітня 1965 року. Нині Радіо Промінь мовить 24 години на добу. 60% контенту каналу складає українська музика, 40% - програми на актуальні політичні, економічні, культурно-мистецькі теми. Частина радіоконтенту має інформаційно-розважальне спрямування. Слухати Радіо Промінь можна в FM-діапазоні, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 20.07.2021 Суспільний мовник готується до розбудови гіперлокальної мережі універсальних журналістів, які працюватимуть на рівні об'єднаних територіальних громад. Пілотними у проєкті, який реалізується за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні, стануть Чернігівська, Сумська та Харківська області. Гіперлокальна мережа Суспільного - це: а) незалежні універсальні журналісти у віддалених громадах, що працюють на всі платформи; б) постійна співпраця між мешканцями регіону та регіональними Суспільними мовниками UA: ЧЕРНІГІВ, UA: СУМИ та UA: ХАРКІВ; в) розповіді про виклики, перемоги місцевих громад та їхній досвід усій країні. "Власна мережа журналістів у громадах - це не тільки про виробництво сюжетів, це про створення нових зв'язків між громадами в регіонах, можливість розповісти про те, що важливо для місцевих мешканців і, найголовніше, бути вчасно почутими. Ми на Суспільному переконані, що розбудова цього проєкту не тільки покращить локальне медіасередовище, а й сприятиме консолідації та розвитку громадянського суспільства", - розповіла генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей. "Завдяки гіперлокальній мережі глядачі Суспільного зможуть дізнатися, чим живуть громади, про їх історії успіху в розвитку місцевого самоврядування. Маючи власних кореспондентів в ОТГ, ми зможемо показати неймовірних людей з маленьких містечок та сіл, розповісти на всю країну їхні натхненні історії", - розповіла координаторка проєкту Ганна Рожкова. Попередній таймінг проєкту: а) серпень-вересень - інформування громад про можливості проєкту; б) жовтень - приймання заявок кандидатів; в) листопад - відбір кандидатів; г) грудень 2021 - січень 2022 - навчання та менторська підтримка учасників проєкту від Академії суспільного мовлення; ґ) лютий-липень 2022 року - інформування глядачів Суспільного про життя у громадах. Як раніше зазначав голова правління Суспільного мовлення Микола Чернотицький, метою гіперлокальної мережі є "не допустити "білих плям" на мапі України щодо отримання повноцінної та об'єктивної інформації на рівні громад". Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні - Суспільне мовлення. Проєкт "Гіперлокальна кореспондентська мережа - побудова мережі більш інформованого суспільства" реалізується за підтримки Королівства Нідерландів у рамках Програми МАТРА (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 20.07.2021 У п'ятницю, 16 липня, член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін провів координаційну зустріч із регіональною командою. У форматі відеоконференції спільно з генпродюсеркою регіонального мовлення Суспільного Марією Фрей, виконавчою продюсеркою Українського радіо Юлією Шелудько, продюсерами філій та керівниками регіональних редакцій радіо обговорили поточний стан справ і плани на розвиток Українського радіо і його регіональних станцій зокрема. "Як усі медійники, влітку ми аналізуємо підсумки й готуємося до наступного сезону. Одним із важливих досягнень є те, що всі наші станції - Українське радіо, Радіо Промінь і Радіо Культура - вже є в індустріальній панелі. Ми бачимо цифри, дослідження. Наше сукупне зростання тижневого охоплення, всієї групи радіостанцій Суспільного - 36%. Для подальшого зростання у новому сезоні нам потрібні яскраві нові проєкти й передачі", - зазначив Дмитро Хоркін. Член правління Суспільного Дмитро Хоркін розповів команді про 4 напрями для розвитку Українського радіо в наступному сезоні. "Перше - це класифікація регіональних дирекцій радіо Суспільного. Ми маємо особливі очікування до команд і всіляко сприятимемо запуску нових проєктів у найбільших українських містах: Києві, Одесі, Дніпрі, Харкові, Львові, Запоріжжі й Кривому Розі. Ми готові надавати і консультативну, і будь-яку технічну допомогу в запуску цікавих яскравих проєктів. У нас є дані досліджень "Kantar Україна" (як єдиний вимірювач на замовлення міжгалузевого індустріального об'єднання "Радіокомітет") по найбільших містах. Це допоможе нам краще розуміти свою аудиторію, що важливо у плануванні передач і тем", - розповів Дмитро Хоркін. Член правління на онлайн-зустрічі зазначив, що є приємні зрушення у результатах охоплення Українського радіо в середніх містах та зауважив, що кілька міст традиційно мали сильні позиції. Ще до реформи ці команди відзначалися якісними проєктами - Житомир, Чернігів, Полтава, Львів, Луцьк. За словами Дмитра Хоркіна, за координування виконавчої продюсерки Українського радіо Юлії Шелудько команда радіо проаналізує наявні дані досліджень за перше півріччя та спланує, як у наступному сезоні досягти кращих результатів, краще задовольнити потреби аудиторії. Другий пріоритет для радіо - це спільні спецпроєкти кількох обласних радіостанцій Суспільного, що дозволяють розвинути горизонтальні зв'язки між різними регіонами, об'єднати зусилля кількох редакцій. "Об'єднавши зусилля кількох регіональних редакцій ми отримуємо синергію: адже у когось із колег є цікавий спікер, сильний у певній темі ведучий, звукорежисер тощо. Хочу навести прекрасний приклад такої ініціативи, яку я особисто дуже вітаю. Дві наші філії - у Луцьку та Івано-Франківську - об'єдналися і готують спецпроєкт на надзвичайно складну, але цікаву й актуальну тему - про проблеми заробітчан. Це дозволи, рабство, низькокваліфікована праця за кордоном, коронавірусні обмеження… Також хочу відзначити Дніпровську філію Суспільного: в цьому регіоні Українське радіо завжди було на останньому місці, однак нещодавно, після зміни керівництва, з'явилися цікаві ініціативи, позаефірні події. Наприклад, створення аудіогіда спільно із місцевим музеєм, виїзна студія радіо на Іграх Нескорених у Кривому Розі", - сказав Дмитро Хоркін. Водночас Дмитро Хоркін зауважив, що зловживати таким форматом співпраці регіональним редакціям не варто і запропонував критерії обрання тем для спільних проєктів. "Акумулюємо ресурси під справді важливі проєкти. Спецпроєкт робиться з трьох причин: 1) надзвичайна цікавість для аудиторії, 2) важливий іміджево проєкт (як "Ігри Нескорених" у Кривому Розі), 3) має соціальну функцію, реалізовує нашу місію як Суспільного мовника. Проєкти про ромів, про людей з інвалідністю, про нацспільноти. Ми розуміємо, що відрізняємося від комерційних мовників і маємо робити такі соціально відповідальні ефіри", - сказав Дмитро Хоркін. Третій важливий напрям - це діджитал. Digital first - такий принцип у своїй програмі оголосив тоді ще кандидат на голову правління Микола Чернотицький. "Для нас, для лінійного радіо, це означає формування третього варіанта дистрибуції, поширення нашого контенту - подкасти. Зараз нас можна слухати на хвилях FM, AM, стрімінг на наших сайтах. А тепер - ще готуємо подкасти. Це дуже конкурентний ринок, - розповів Дмитро Хоркін. - Які особливості контенту для подкастів: по-перше, це мають бути теми-"нетлінки", без прив'язки до часу, доби, пору року, а по-друге - особливу роль відіграє цікавий оповідач. Тут гарний приклад історичної передачі з авторитетним автором від Чернігівської редакції ("Проста історія" - СМ.)". Четвертий напрям для розвитку Українського радіо в регіонах - це аутсорс. "Радіо на Суспільному - 100% власного виробництва. І аутсорс для нас матиме свої особливості. Ми замовлятимемо не проєкти "під ключ", а окремі послуги, яких нам не вистачає: це можуть бути послуги сценаристів, саунд-продюсування, журналістів-розслідувачів, коли треба поїздити по віддалених громадах", - розповів Дмитро Хоркін. Генеральна продюсерка регіонального мовлення Марія Фрей поділилася досвідом запуску телевізійних проєктів в рамках конкурсу "Створюй із Суспільним". Вона зазначила, що для замовлення послуг аутсорсу на 2022 рік треба вже починати підготовку: аналізувати наявні ресурси, обирати теми, для яких потрібне залучення сторонніх підрядників. "Ваше завдання - запланувати на наступний рік одну-дві події чи теми, визначити, чого вам бракуватиме для реалізації цих проєктів і де необхідно замовити часткове виробництво. Взаємодія буде максимально децентралізованою: ви замовлятимете на місцях за вашою потребою послуги, необхідні для виробництва. Порядок проведення мистецьких конкурсів для радіоплатформи у нас відпрацьований, ви можете ознайомитися й використовувати його", - зазначила Марія Фрей. Наостанок виконавча продюсерка Українського радіо Юлія Шелудько зауважила, що на початку така співпраця може бути незвичною для потенційних підрядників, однак замовленням таких додаткових послуг Українське радіо може "розшевелити" ринок. "Є геніальні сценаристи, але без технічної бази. А у нас є ці технічні можливості. Тож заохочуємо шукати нові, гострі теми, цікавих героїв і ведучих та пропонуємо нові, гнучкі формати співпраці", - сказала Юлія Шелудько. Нагадаємо, Українське радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. В Києві мовить на частоті 105 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 15.07.2021 Середній показник звучання україномовних пісень на місцевих і регіональних радіостанціях у першому півріччі 2021 року сягнув 57%. Водночас 95% усіх передач були проведені українською. Такі дані моніторингу регіональних мовників озвучив перед засіданням регуляторного органу член Національної ради Максим Онопрієнко. Отримані результати моніторингів свідчать про те, що радіостанції послідовно дотримуються законодавства і традиційно утримують високі показники встановлених норм. У першому півріччі моніторингом Національної ради було охоплено 238 місцевих і регіональних компаній. Загалом було проаналізовано 5810 годин ефіру радіостанцій. Моніторинг радіомовників проводиться упродовж доби і охоплює три відрізки часу: із 07.00 до 14.00, із 15.00 до 22.00, а також добу в цілому. Норми статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" вимагають, щоб у ці часові рамки на радіостанціях регіональної і місцевої категорії мовлення звучало щонайменше 35% пісень державною мовою. Також не менше як 60% усіх передач мають бути проведені українською. Для тих мовників, які більшість пісень транслюють офіційними мовами Європейського Союзу, частка україномовних пісень в ефірі може становити 25%. Лідерами за кількістю пісень в ефірі українською мовою традиційно залишаються радіостанції Сумської і Рівненської областей. Там цей показник сягнув 84% і 82% відповідно. Високі результати і в Івано-Франківській (75%), Тернопільській (68%) та Львівській (66%) областях. При цьому частка пісень українською на Тернопільщині порівняно з попереднім півріччям знизилася на 8 відсоткових пунктів. Найнижчі показники - у радіостанцій Дніпропетровської (39%) і Одеської областей (42%), однак вони повністю відповідають вимогам закону. Очевидним є уже традиційне значне перевиконання вимог законодавства щодо добового обсягу ведення передач українською мовою. У першому півріччі цього року всі радіостанції в регіонах понад 80% передач провели державною мовою. 100-відсоткове мовлення українською було у Волинській, Рівненській і Чернівецькій областях. 99% - у Львівській і Хмельницькій, 98% - у Житомирській, Івано-Франківській і Сумській областях. 82% і 83% відповідно показали мовники на Херсонщині і Миколаївщині. У звітному періоді порушення законодавства про мовні квоти на радіо було зафіксовано у ТОВ "Телерадіокомпанія "Сімон." із м. Харкова (позивні "Радио сто шесть и шесть"). У її ефірі частка пісень державною мовою у проміжку часу між 15.00 та 22.00 у день моніторингу становила 23,6%. Компанії було призначено перевірку. Сьогодні на засіданні Національна рада розглянула результати цієї перевірки і наклала на компанію штраф. Порушень вимог статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" у діяльності інших радіостанцій не зафіксовано (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2021 На засіданні 15 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення застосувала санкцію "стягнення штрафу" до радіомовника ТОВ "Телерадіокомпанія "СІМОН." (позивні "Радио сто шесть и шесть") із м. Харкова. В його ефірі обсяг пісень українською мовою становив менше, ніж того вимагає закон. Компанія має сплатити майже 30 тис. грн до державного бюджету України. Позапланова перевірка радіо "СІМОН", проведена на підставі моніторингу за 18.03.2021, зафіксувала, що обсяг пісень державною мовою у проміжку часу між 15.00 та 22.00 становив 23,6%. Натомість законодавчі норми передбачають, що радіостанції, в ефірі яких здебільшого (понад 60%) транслюються музичні твори офіційними мовами Європейського Союзу, повинні забезпечити обсяг україномовних пісень щонайменше 25 відсотків упродовж доби, а також у визначених відрізках часу. З огляду на це Національна рада визнала порушення ліцензіатом частини третьої статті 9, пункту а) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Регулятор застосував до компанії санкцію "стягнення штрафу". У тридцятиденний термін радіо "СІМОН" має сплатити до державного бюджету штраф у розмірі 5% суми ліцензійного збору, що становить 28 101,94 грн. Також мовникові дано місяць, щоб привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2021 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки трьом телеканалам і одній радіостанції, які за ліцензією мають здійснювати супутникове мовлення. Причиною стало виявлення того факту, що компанії не мовлять. Відповідні рішення регулятора, ухвалені на засіданні 15 липня, стосувалися телемовників - ТОВ "ТРК "Відродження ТБ", м. Дніпро (логотип - зображення птаха на фоні словесної частини "ТЕЛЕКАНАЛ ВОЗРОЖДЕНИЕ"), ТОВ "Ісландія", м. Буча Київської обл. (логотип "ІСЛАНДІЯ"), ТОВ "Фешн ТВ-Україна", м. Чернівці (логотип "FASHIONTV") - і радіомовника ПГО "Громадське радіо" "ТРК "Громадське радіо", м. Київ (позивні "Громадське радіо"). Національна рада 30 червня провела моніторинг згаданих телеканалів і радіостанції та зафіксувала, що вони не мовлять відповідно до параметрів, які вказані у їхніх ліцензіях. Це є ознаками порушень частини сьомої статті 27, частини восьмої статті 28, пункту а) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Позапланові безвиїзні перевірки телеканалам "ВОЗРОЖДЕНИЕ", "FASHIONTV" і "Громадському радіо" проведуть у термін із 30 липня по 13 серпня. До 3 серпня мовники зобов'язані подати документи та матеріали, необхідні для проведення перевірки. Телеканалу "Ісландія" призначено позапланову виїзну перевірку. Після проведення перевірок діяльності ліцензіатів Національна рада розгляне їх результати на своєму засіданні і ухвалить відповідні рішення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2021 Розглянувши клопотання семи телерадіокомпаній і трьох провайдерів програмної послуги, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 15 липня анулювала ліцензії цим компаніям. На такий крок ліцензіати пішли здебільшого через припинення власної діяльності чи її нерентабельність. Припинення своєї діяльності стало причиною для подання до регулятора клопотання про анулювання ліцензій для трьох телерадіоорганізацій і двох провайдерів програмної послуги. Це: 1. Комунальне підприємство районного телерадіокомітету "Шаргород", м. Шаргород Вінницької обл. (позивні "фрагмент приспіву із пісні "Шаргород"); 2. ТОВ "ТРК "Сігма", м. Лозова Харківської обл. (логотип "Σ SIGMA TV"); 3. ТОВ "Прогресивні технології та комунікації", м. Харків (логотип "основа (щит) у вигляді овалу, витягнутого по горизонталі, у центрі овалу, стилізоване зображення споруди телевізійної вежі на двох порах з широкою базою знизу та з'єднаними у вигляді вершини трикутника зверху"); 4. ТОВ "ЧКС", м. Чугуїв Харківської обл. (провайдер програмної послуги, який працював за технологією IPTV); 5. ФОП Майки А. А., м. Сміла Черкаської обл. (провайдер програмної послуги, використовував у своїй роботі аналогову і цифрову технології). Провайдер програмної послуги ТОВ "Телерадіокомпанія "Енергодарські телевізійні системи" з м. Енергодара Запорізької обл. і мовник із м. Вишневого Києво-Святошинського району Київської обл. ДП "ТРК "Регіон" ТОВ "ІМА" (логотип: стилізоване зображення кириличної прописної літери "В") просять анулювати ліцензії у зв'язку з нерентабельністю діяльності. Також вирішило припинити телевізійне мовлення ТОВ "Телерадіокомпанія "Дубно", м. Дубно Рівненської обл. (логотип "TPD"), оскільки не бачить для себе перспективи роботи в аналоговому форматі. Проводове радіомовлення Редакції Чорнухинського районного радіомовлення (позивні "Говорять Чорнухи") буде припинено у смт Чорнухах Полтавської обл. через ліквідацію підприємства. А Редакція Шевченківського районного радіомовлення (позивні "Говорить Шевченкове") із смт Шевченкового Харківської обл. обґрунтовує своє рішення анулювати ліцензію припиненням надання послуг АТ "Укртелеком" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2021 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 15 липня задовольнила заяви дванадцяти ліцензіатів, що стосувалися мовлення на територіях з особливим режимом мовлення. Компанії здебільшого зверталися з проханнями продовжити терміни дії тимчасових дозволів. На 41 ТВК у с. Бахмутівці Щастинського району та смт Комишувасі Сєвєродонецького району Луганської області буде змінено цифровий канал мовлення. З переходом на цифру від аналогової частоти у цих населених пунктах відмовився телеканал "ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ". За результатами розгляду заяв телерадіоорганізацій було продовжено дозволи на тимчасове мовлення "Українському радіо" на частотах у м. Волновасі, м. Часовому Ярі Донецької області і в м. Попасній Луганської області та "Радіо "Промінь" - у м. Костянтинівці Донецької області. Передачі Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України (позивні "Армія FM - військове радіо") далі транслюватимуться у містах Бахмуті, Волновасі, Краматорську, Маріуполі, Світлодарську Донецької області та у м. Попасній і смт Станиці Луганській Луганської області. "Громадське радіо" поширюватиме свої програми у містах Волновасі, Краматорську, Маріуполі Донецької області і Лисичанську, Старобільську Луганської області. У м. Маріуполі Донецької області буде транслювати передачі ПрАТ "Радіокомпанія "Гала" (позивні "Україномовне радіо Країна FM"). А у м. Мар'їнці Донецької області - ТОВ "ТРК "Можливість" (позивні "радіо М") зі м. Слов'янська Донецької обл. ТОВ ТРК "АРТА ПЛЮС" (позивні "Радио Класс"), м. Ізюм Харківської обл., далі працюватиме у м. Бахмуті Донецької області. Дозволи на тимчасове мовлення цим ліцензіатам продовжено ще на рік. Через перепланування мережі цифрового телевізійного мовлення у с. Бахмутівці Щастинського району та смт Комишувасі Сєвєродонецького району Луганської області (стандарт DVB-T/Т2) відбулися зміни каналу мовлення для низки телерадіоорганізацій. Якщо раніше у цих населених пунктах КП "ТРК "Перший західний", м. Львів (логотип "ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ"), ТОВ "ТРК "Донбас онлайн" м. Сєвєродонецьк (логотип "Донбас Онлайн"), ДП "Парламентський телеканал "Рада", м. Київ (логотип "РАДА"), ТОВ "Гравіс-кіно", м. Київ (логотип "2+2"), АТ "НСТУ", м. Київ (логотипи "UA:ПЕРШИЙ", "UA:КУЛЬТУРА", "UA:ДОНБАС", "UA:КРИМ", "UA:ХЕРСОН") транслювали свої передачі на 41 телевізійному каналі, то відтепер вони вестимуть мовлення на 21 ТВК. Крім того, Національна рада задовольнила клопотання КП "ТРК "Перший західний", м. Львів (логотип "ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ"), про анулювання дозволу на тимчасове мовлення з використанням 21 ТВК у с. Бахмутівці Щастинського (Новоайдарського) району Луганської області. Така необхідність виникла, оскільки компанія мовила на цьому ТВК в аналоговому форматі. Видача телерадіоорганізаціям дозволів на тимчасове мовлення забезпечує трансляцію програм українських телеканалів і радіостанцій на територіях проведення операції Об'єднаних сил і на межі з окупованим Кримом. Таким чином, громадяни, які проживають на цих територіях, можуть отримувати інформацію про життя країни від вітчизняних мовників (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2021 У першому півріччі 2021 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення надала відповіді на 388 звернень громадян і 46 запитів на отримання публічної інформації. Відповідну аналітичну інформацію регулятор розглянув і взяв до відома на засіданні 15 липня. Вплив пропаганди і дезінформації, мова ворожнечі, санкції РНБО щодо телеканалів "112 УКРАЇНА, "NEWSONE", "Z ZIK", дотримання мовних квот - основні теми, що найбільше хвилювали громадян у цей період. Найбільш активними дописувачами стали жителі столиці, від яких отримано понад 120 листів. Найменше звернень надійшло з Рівненської і Чернівецької областей та Автономної Республіки Крим. Значна кількість звернень стосувалася посилення інформаційного захисту держави від деструктивного впливу пропаганди і дезінформації та мови ворожнечі, які використовуються країною-агресором для ведення гібридної війни. Саме на підставі звернень громадян, а також звернень громадських організацій та державних контрольних органів було призначено 16 перевірок компаній, у діяльності яких зафіксовано факти недотримання вимог чинного законодавства. За результатами розгляду матеріалів перевірок до деяких компаній було застосовано законодавчо передбачені санкції - "оголошення попередження" та "стягнення штрафу" (насамперед це стосується телеканалу ТОВ "НАШ 365", м. Київ). На початку року громадяни зверталися стосовно рішення Ради національної безпеки і оборони України, яким було передбачено застосувати санкції до низки юридичних осіб, зокрема до телеканалів "112 УКРАЇНА, "NEWSONE", "Z ZIK". Більшість дописувачів висловлювала свою підтримку таким заходам, нарікаючи на зміст програмного наповнення згаданих телеканалів. Громадяни наводили приклади конкретної інформації, трансляція якої може завдати шкоди безпеці держави. Також звернення стосувалися дотримання телерадіоорганізаціями обов'язкової частки української мови в ефірі. Окремі з них стали підставою для проведення моніторингів телерадіоефіру. Крім того, дописувачів турбує можливий негативний вплив телевізійного контенту з елементами насилля та жорстокості на дитячу і підліткову аудиторію. Також громадяни зверталися щодо недотримання норм рекламного законодавства, діяльності провайдерів програмної послуги, впровадження цифрового мовлення. Запити на отримання публічної інформації стосувалися насамперед надання копій документів: рішень Національної ради, протоколів засідань, порядків денних засідань, фінансових звітів тощо. Надходили запити і з проханням надати контактні дані телерадіоорганізацій, статистичну інформацію щодо їх діяльності, інформацію про структуру власності тощо (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2021 15 липня члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення проголосували за звільнення представниці Національної ради у Донецькій області Наталії Шах у зв'язку із закінченням терміну призначення на цю посаду. Вона перестане виконувати свої обов'язки 2 серпня. Наталію Шах буде звільнено з посади відповідно до частини першої статті 85 Закону України "Про державну службу". Незабаром у встановленому порядку цю посаду буде винесено на конкурс. Нагадаємо, 1 липня було призначено нових представників Національної ради в місті Києві і Черкаській області - Дениса Зацерковного і Надію Горбаченко (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2021 15 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення за результатами планової виїзної перевірки ТОВ "Парбат" (позивні "Гуцульське радіо"), м. Київ, ухвалила рішення оголосити цьому мовникові попередження. Причиною стало недотримання власної програмної концепції мовлення, а також невиконання умов, які були визначені конкурсом, коли радіостанція отримувала свою частоту для мовлення. Компанія мовить на частоті 106.7 МГц у смт Верховині Івано-Франківської обл. Перевірка проводилася на основі моніторингу від 11 березня 2021 року. Того дня було зафіксовано, що радіостанцією приблизно утричі зменшено обсяг інформаційно-аналітичних і публіцистичних передач. За ліцензією їх має бути 12 год. 36 хв./добу, а фактично було лише 4 год. 04 хв./добу. Було змінено і формат мовлення - з інформаційно-музичного, передбаченого ліцензією, на музично-інформаційний. Також під час перевірки з'ясовано, що "Гуцульське радіо" не виконує одну із конкурсних умов, яка зафіксована в його ліцензії. Так, у загальному обсязі власного мовлення компанії не менше ніж 15 % мають становити інформаційні передачі місцевої тематики. Однак в ефірі цієї радіостанції у день моніторингу такі передачі про події у Верховині чи Івано-Франківській області взагалі не транслювалися. Як пояснили представники компанії, порушення трапилися через хворобу працівника. Минулого засідання, коли це питання розглядалося вперше, члени Національної ради вирішили перенести розгляд цього питання і дали можливість мовникові надати необхідні документи, які би підтверджували сказане. Однак подана компанією довідка викликала сумніви у регулятора. Голова Національної ради Ольга Герасим'юк наголосила, що Національна рада дала шанс мовникові, продемонструвала бажання його підтримати, але зловживати цим нікому не дозволено. Вона також нагадала про можливість скасувати санкцію. Тому, зважаючи на виявлені порушення частини сьомої статті 27, частини восьмої статті 28, пункту а) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", Національна рада вирішила оголосити ТОВ "Парбат" попередження. Компанію зобов'язано із дня набуття чинності цим рішенням виправити порушення і надалі діяти лише у межах чинного законодавства (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.07.2021 Сьогодні о 19:10 на хвилі радіостанції UA: Українське радіо в прямому ефірі програми ЗаФрейдом ведуча Олена Вострова разом з соціальним психологом Зоєю Гаркавенко буде розбирати мовний бар'єр українців. Це насправді страшний, тяжкий і трагічний конструкт. Тут нашаровано багато чого, але я б виокремила 3 основні пласти: 1 Пошкодження, або травма ідентичності. Голодомори, репресії, розстріли, знищення активної української інтелігенції, особливо чоловіків (по суті знищення генофонду українців) - все це загнало нам глибоко в підсвідомість страх бути українцями, бо це небезпечно для життя. Звідси стратегія виживання "какая разніца, какая задніца, тільки б вижити". Звідси нам так важко розробити національну ідею і стратегію. Бо бути українцем, та ще й заявити про себе на весь світ українською - наше підсвідоме сприймає як смертельну небезпеку. Нам потрібна реконструкція гідності і нашої історичної пам'яті. 2. Ретельно розроблена і нав'язана російським режимом система соціокультурних стереотипів, на якій тримається наш страх і сором говорити українською. Ця система й досі забезпечує приниження і знецінення всього українського. Тут нам потрібна нова система стереотипів, яка б відображала об'єктивну реальність. 3. Специфіка роботи мозку. Еволюція - ощадлива господиня, яка робить все з метою економії. Переходити на іншу мову = будувати нову нейронну мережу. Дорого. Енергозатратно. Мозок може виправдати такі втрати, тільки якщо винагорода буде адекватною, або постане питання адаптації заради виживання. Є ідеї, що з цим робити? Пишіть, долучайтеся до ефіру о 19:10. Пишіть на вайбер: 097 107 107 9. Телефонуйте: 044 239 62 92. Трансляція тут: https://youtu.be/0tiTbm1jkXk (Джерело: Сторінка Олени Вострової у соцмережі Facebook).
  • 14.07.2021 До уваги ліцензіатів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, громадськості та ЗМІ! Засідання 15 липня триватиме онлайн. Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради, яке відбудеться 15 липня, початок об 11:00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.07.2021 У четвер, 15 липня, в ранковому ефірі UA: Українське радіо підбиватимуть підсумки 5-ї сесії Верховної Ради і в цілому політичного сезону. У фокусі програми "Сьогодні. Зранку" - внутрішня і зовнішня політика, безпека і боротьба з корупцією, економіка і соціальна політика. Ведучий - Дмитро Хоркін. Свої коментарі, оцінки та враження надаватимуть представники різних парламентських груп і фракцій: о 8:07 - Ярослав Юрчишин, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, член депутатської фракції політичної партії "Голос", об'єднання "Справедливість"; о 8:33 - Сергій Соболєв, заступник голови фракції партії "Батьківщина"; о 9:07 - Іванна Климпуш-Цинцадзе, голова комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з Європейським Союзом, членкиня фракції партії "Європейська Солідарність"; о 9:35 - Юрій Павленко, народний депутат, член фракції партії "Опозиційна платформа - За життя". Слухачі традиційно можуть поставити гостям свої запитання, надіславши їх на номер студійного вайберу (097) 107-107-9. А в п'ятницю, 16 липня, у ранковому ефірі Українського радіо тему продовжать представники фракції політичної партії "Слуга народу", фракції політичної партії "За майбутнє" та інші гості. Українське радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. В Києві мовить на частоті 105 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 13.07.2021 Сьогодні, 13 липня, на запрошення Надзвичайного і Повноважного Посла КНР в Україні пана Фань Сяньжуна відбулася його дружня зустріч із головою Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольгою Герасим'юк. Сторони пригадали досвід співробітництва у медійній сфері між Китаєм та Україною. Під час зустрічі було зазначено, що контакти на рівні медійників слугують зміцненню обізнаності громадян у звершеннях, які стаються у житті країн. Також розмова йшла про розширення контактів і можливість подальшого розвитку співробітництва як між державними органами, так і на рівні державних і приватних медійних компаній. Сторони обговорили можливі наступні кроки, серед яких знайомство китайських колег з інформаційними агентствами України, залучення до співробітництва регіональних і місцевих мовників, зокрема через платформу Media Change Ukraine. Зустріч була ініційована Посольством Китайської Народної Республіки в Україні. У ній також взяли участь Радник посольства КНР в Україні пан Цзянвей Дін, Перший секретар посольства посольства Сюєін Чжао, аташе посольства Цзяхуей Чень та перший заступник голови Національної ради Валентин Коваль (Джерело: Сайт Нацради).
  • 13.07.2021 16 липня 2021 року набирають чинності кілька статей Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", покликані збільшити присутність української мови у сфері культури. Тим часом як у Верховній Раді тривають баталії й депутати готують правки, які можуть скасувати цілу низку норм цього документа. Журналісти UA: Радіо Культура розібралися, що передбачає чинна редакція, які саме зміни мають статися вже цього тижня та чи встигли українські митці й бізнесмени підготуватися до нових вимог. У вівторок, 13 липня, у програмі "Пряма мова" о 12:10 аналізуватимуть нові норми мовного закону у сфері книгорозповсюдження. Чи готові українські книгарні забезпечити на своїх полицях не менше 50% продукції українською мовою? Гості програми: директорка книгарні "Сяйво книги" Ірина Дзюба, директорка з інтегрованих комунікацій Yakaboo Вікторія Жиляєва та керівниця проєкту Bookling Катерина Щеннікова. Ведуча - Олена Гусейнова. У четвер, 15 липня, о 8:10 у програмі "Культура Live" керівник літературно-драматургічної частини Театру імені Лесі Українки Борис Куріцин розповість про те, що зміниться в роботі театру, де частину репертуару складають вистави російською мовою. О 18:10 у програмі "Це класика" ведуча Світлана Галась проаналізує, як новели мовного закону вплинуть на роботу оперних театрів України. У п'ятницю, 16 липня, о 8:10 у програмі "Культура Live" йтиметься про те, як вплине новий етап втілення мовного закону на туристичну галузь. Чи готові екскурсоводи надавати послуги виключно державною мовою? Своєю думкою поділиться Наталія Пирогова, гід, києвознавиця, голова правління Громадської організації "Гільдія професійних екскурсоводів та гідів-перекладачів". О 12:10 у програмі "Кінозал" говоритимуть про те, які зміни чекають на сфери теле- і кіновиробництва, зокрема про вимогу демонструвати українською всі іноземні фільми та серіали. Гість програми: Пилип Іллєнко, кінопродюсер, голова Української кіноакадемії. Ведуча - Катерина Толокольнікова. Радіо Культура - головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. У Києві мовить на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати також в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 12.07.2021 Подаємо новини радіомовлення Закарпаття. У Рахові на частоті 105.1 МГц замість радіостанції "Слатіна" мовить радіостанція "Закарпаття FM" (радіостанції входять до одного холдингу) (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 11.07.2021 Ось і фінал! Вже за декілька годин дізнаємось переможця ЄВРО 2020. Вмикайте трансляцію матчу Італія - Англія на хвилі UA: Радіо Промінь сьогодні о 21:50. Коментують Вадим Власенко та Олександр Обремський. Буде гаряче (Джерело: Сторінка UA: Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 9.07.2021 Столична мережева станція "Джем FM" (95.6 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) оновлює рубрику "ДжемРекомендує" - традиційний анонс новинок у п'ятницю. Ловіть в ефірі свіжі треки: BrainStorm - Карусели, KARNA x гуцул-метал x КАРНА - Двоє (Фантом 2 cover), Chumatskyi Shlyah / Чумацький Шлях CH.SH. - Зроби мені хіп-хоп (ТНМК cover), Yukra - На Подолі. НеПопсуйте разом з Джем FM (Джерело: Сторінка радіо "Джем FM" у соцмережі Facebook).
  • 9.07.2021 Як столична сателітарна мережева станція "Світле радіо Еммануїл" (Київ-67.28 МГц, Львів-67.82 МГц, Суми-69.02 МГц, Харків-69.20 МГц, Чернівці-69.26 МГц, Запоріжжя-69.92 МГц, Дніпро-70.37 МГц, Чернігів-70.79 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k., Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) вже повідомляла раніше, до 16-тої річниці мовлення Світлого радіо станція зробила унікальні паспорти із пропискою в серці редакції. Ці паспорти редакція Світлого радіо надсилала в першу чергу тим слухачам, які у день народження радіостанції (7 червня) телефонували в ефір і зверталися до жителів планети Земля із особливими побажаннями. Із радістю повідомляємо вам, що розсилка паспортів Світлого радіо триває! Просто зателефонуйте чи напишіть у редакцію станції, вкажіть свою повну поштову адресу, прізвище, ім'я та по-батькові, а станція - залюбки надішле Вам унікальний паспорт Світлого радіо із пропискою в серці редакції! Контакти станції: +38 (044) 221-54-20; Viber: +38 (093) 558-44-12; Skype: svitleradio (Джерело: Сторінка "Світлого радіо Еммануїл" у соцмережі Facebook).
  • 8.07.2021 Український музичний альянс публікує результати соціологічного дослідження на тему "Цінність музики". Судячи з результатів опитування, саме музика впливає на рейтинги радіостанцій. Так на запитання "Що ви вважаєте основною причиною аби слухати радіо?" 77% респондентів відповіли "музика", ще 17% вмикають магнітолу заради новин. Прогноз погоди, інтерв'ю, радіо передачі українці готові слухати у фоновому режимі, але не вважають це приводом, аби вмикати приймач. Точніше це привід лише для 1-2% радіослухачів. Також у респондентів поцікавилися, яке роялті на їхню думку радіо має сплачувати артистам? Українці виявилися напрочуд щедрими на винагороду. Так 38% вважає, що роялті має бути у розмірі 1-10% від доходу радіостанцій, ще 29% виступають за те, аби радіо віддавало 10-25%. Крім того, 16% меломанів вважають, що роялті має становити 25-40% доходів радіостанції. Нагадаємо, сьогодні радіо платить лише 2% доходу у якості роялті по суміжних правах та 2% за авторське право (Джерело: Портал "Український Музичний Альянс").
  • 8.07.2021 Радіостанція Наше Радіо оновила свій логотип та фірмовий стиль. Це стало завершальним етапом оновлення радіостанції. Новий фірмовий стиль повністю відповідає свіжому, молодіжному та інноваційному звучанню Нашого Радіо. Музичний логотип радіостанції і та фірмові джинґли ексклюзивно для Нашого Радіо наспівала беззаперечний кумир молоді Надя Дорофєєва. Молоді люди у віці 19+ тепер отримали свою по духу та за музичним форматом радіостанцію. Наше Радіо вестиме активну діяльність також і поза ефіром, підтримуючи фестивалі, молодіжні заходи та концерти нових українських зірок. Слухайте наші топ-хіти на Нашому радіо в ефірі та в додатку RadioPlayer (Джерело: Сторінка радіогрупи ТАВР Медіа у соцмережі Facebook).
  • 7.07.2021 Про плани щодо подальшої закупівлі вакцин від коронавірусу, перебіг вакцинації в Україні та особливості щеплення говоритимуть сьогодні, 7 липня, у спецпроєкті Світлани Мялик "Здорова політика" на UA: Українське радіо. Гість програми - заступник міністра охорони здоров'я, головнии? державнии? санітарнии? лікар Украі?ни Ігор Кузін. Початок о 19:10. Слухачі матимуть можливість поставити гостю свої запитання щодо щеплення зателефонувавши до студії UA: Українське радіо за номером (044) 239-62-92. Також запитання можна надіслати заздалегідь на номер студійного вайберу (097) 107-107-9. Окрім того, в програмі обговорять: епідемічну ситуацію в Україні та світі; запобіжники для поширення індіи?ського штаму "Дельта"; розширення можливостей тестування для українців; підготовку до навчального року та особливості навчання в умовах карантину. Нагадаємо, "Здорова політика" - авторський спецпроєкт Світлани Мялик. На розмову в прямому ефірі ведуча запрошує політиків, науковців та державних діячів, які беруть участь в ухваленні важливих для українців рішень. UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни. В Києві мовить на частоті 105 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 7.07.2021 15 липня о 19:00 в Будинку звукозапису Українського радіо (вул. Первомайського, 5в) покажуть мистецький проєкт "ПОСТАТІ: Шевченко - Станкович". Проєкт реалізовано за участі провідних музичних колективів країни: Академічної хорової капели Українського радіо та Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України. У концерті лунатимуть твори Євгена Станковича. Учасники: Академічна хорова капела Українського радіо. Художня керівниця та головна диригентка - заслужена артистка України, лауреатка Премії ім. М. Лисенка Юлія ТКАЧ. Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України. Художній керівник та головний диригент - народний артист України, лауреат Національної премії ім.Т. Шевченка Володимир СІРЕНКО. Солісти: народний артист України Тарас ШТОНДА (бас); заслужений артист України Анатолій ПОГРЕБНИЙ (тенор); лауреати міжнародних конкурсів: Мирослава СІРЕНКО (флейта), Святослава СЕМЧУК (скрипка); соло в оркестрі: заслужений артист України Юрій КОРНІЛОВ (труба). ПРОГРАМА: І відділення: 1. Євген Станкович "Урочиста увертюра". Національний заслужений академічний оркестр України. Диригент - Володимир СІРЕНКО. 2. Євген Станкович Концерт для флейти з оркестром. Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України. Солістка - Мирослава СІРЕНКО (флейта). Диригент - Володимир СІРЕНКО. 3. Євген Станкович Концерт для скрипки з оркестром. Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України. Солістка - Святослава СЕМЧУК. Диригент - Володимир СІРЕНКО. ІІ відділення: 1. Євген Станкович, сл. Тараса Шевченка "Страсті за Тарасом" для солістів, хору та симфонічного оркестру. Академічна хорова капела Українського радіо. Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України. Солісти - Тарас ШТОНДА (бас); Анатолій ПОГРЕБНИЙ (тенор). Соло в оркестрі - Юрій КОРНІЛОВ (труба). Диригентка - Юлія ТКАЧ. Будинок звукозапису Українського радіо - один із найбільших студійних звукозаписувальних майданчиків Європи. Концертно-студійний комплекс Українського радіо належить до складу Національної суспільної телерадіокомпанії України. Велика концертна студія Будинку звукозапису є репетиційною базою та головним концертним майданчиком для творчих колективів - радіоансамблів Українського радіо: Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо; Академічної хорової капели Українського радіо; Академічного оркестру народної та популярної музики Українського радіо; Великого дитячого хору Українського радіо; Тріо бандуристок Українського радіо (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 6.07.2021 6 липня на черговому засіданні члени Громадської ради, що діє при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, розглянули окремі питання стосовно виконання телерадіоорганізаціями мовних квот. Йшлося про початок застосування із 16 липня нових вимог законодавства про мову фільмів і серіалів, контроль за їх дотриманням і застосування санкцій за порушення, а також проведення офіційного моніторингу мовлення телерадіоканалів. Обговорили і позицію Уповноваженого із захисту державної мови щодо зарахування реклами до квоти передач при проведенні моніторингу Національною радою. 16 липня набуває чинності норма Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", яка визначає обов'язок телеканалів транслювати фільми і серіали лише українською мовою. Члени Громадської ради, серед яких чимало медіаюристів, проаналізували, хто і в який спосіб має контролювати дотримання цих законодавчих норм. Як випливає із нині чинного законодавства, при відстеженні виконання мовниками нових посилених вимог щодо вживання української мови у фільмах і серіалах офіційний моніторинг може проводити лише Національна рада. Вона є єдиним органом, уповноваженим моніторити ефіри ЗМІ, наголосили члени Громадської ради. Однак притягнути до відповідальності за порушення цієї норми Закону може лише Уповноважений із захисту державної мови. Тому у цьому питанні необхідна тісна співпраця обох інститутів влади. Представники громадськості також обговорили позицію Уповноваженого щодо телерадіореклами і її зарахування до квоти передач, які звучать українською мовою. Вони висловилися про те, що Уповноважений не має законодавчого права проводити офіційний моніторинг і вважають, що висловлені у нещодавно опублікованих матеріалах думки і тлумачення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення мають суб'єктивний характер. Члени Громадської ради провели ґрунтовний аналіз правових норм низки актів - Законів України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", "Про телебачення і радіомовлення", "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про авторське право і суміжні права", Меморандуму про співпрацю між Уповноваженим із захисту державної мови та Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення і Рекомендацій для учасників процесу створення та використання аудіовізуальних творів і виконань, розроблених Міністерством економіки України. Вони вважають безпідставним вилучати рекламу або інші малі форми програм із квоти передач, що звучать державною мовою. Громадська рада напрацювала відповідне звернення до Національної ради, де виклала свою юридично обґрунтовану позицію, і після остаточного опрацювання усіх пропозицій надішле його до Національної ради. Під час засідання члени Громадської ради торкнулися ще й питання переривання рекламою телерадіопередач. З такими скаргами до Національної ради часто звертаються глядачі. Було вирішено проаналізувати цю ситуацію і розглянути конкретні випадки, які непокоять громадян, на підставі чого висловити свою позицію. Члени Громадської ради також домовилися провести наступне чергове засідання у вересні. Якщо ж буде потреба, представники дорадчого органу зберуться на позачергове засідання. У цей час вони підтримуватимуть спілкування в електронному форматі. У засіданні Громадської ради взяли участь її голова Сергій Сьомкін, секретар дорадчого органу Олена Андрієнко, члени Громадської ради Сергій Бойко, Ольга Большакова, Олександр Борисенко, Вікторія Веселовська, Олександр Глущенко, Наталія Клітна, Катерина М'яснікова, Любов Найдьонова, Юлія Поляк, Аліна Правдиченко, Ірина Стройко (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.07.2021 Славнозвісне прислів'я говорить: "Готуй санки в літку, а воза взимку", воно і стосується наших господиньок. Львівська мережева станція Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7 МГц, Рівне-89.5 МГц, Луцьк - 89.8 МГц, Тернопіль - 102.3 МГц, Славське - 102.6 МГц, Старий Самбір - 102.7 МГц, Борислав - 102.9 МГц, Червоноград - 103.0 МГц, Радехів - 103.6 МГц, Турка - 105.9 МГц, Шацьк - 106.7 МГц, Броди - 107.5 МГц, Новий Розділ - 107.6 МГц, Стрий - 107.9 МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 64k. ACC+, Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) представляє Вам проєкт "Закрутимося разом". Якщо Ви хочете взимку поласувати чимось смачненьким та здивувати своїх гостей - то ця програма спеціально для Вас. Прості рецепти, цікаві поєднання смаків, випробувані маринади та легка подача здивує не лише вправних господинь, а й молодих дівчат, котрі лише починають розвивати свої кулінарні здібності. Слухайте щобудня о 10:20 на хвилях Файного радіо FM Галичина (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 5.07.2021 Радіостанція "Армія FM - Військове радіо" розробила власний додаток для мобільних телефонів. Про це в інтерв'ю "Детектор медіа" розказав очільник Центральної телерадіостудії при Міністерстві оборони України Віктор Гром. "Ще ми розробили додаток і подали заявку на виділення грошей для придбання ліцензійної музики і відкриття акаунтів у PlayMarket та AppStore", - зазначив Віктор. Нагадаємо, у грудні минулого року була інформація про те, що на PlayMarket з'явився фейковий додаток під брендом "Армія FM", який видає ефір радіо Міністерства оборони Росії "Звезда". "Це була просто жерсть. Хтось відкрив акаунт (це коштує приблизно 50 доларів) і запустив цей треш. Сподіваємся, що вже найближчим часом наші слухачі зможуть завантажити і встановити оригінальний додаток українського військового радіо", - додав він. "Армія-FM" - державна радіостанція Міністерства оборони України, яка мовить у військово-патріотичному форматі. "Армія ФМ" охоплює тільки Донецьку, Луганську і південь Херсонської області, а також "Армія FM" має ліцензію на експериментальне цифрове радіомовлення в Києві. Також мовить у Житомирі, Львові, Запоріжжі, Полтаві, Миколаїві тощо (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 5.07.2021 Зустрічайте нову онлайн-станцію від радіогрупи ТАВР МЕДІА - Radio ROKS Classic Rock. Рок постійно змінюється, але в радіогрупі пам'ятають, з чого все починалося. У ТАВР МЕДІА створили для вас онлайн-станцію Radio ROKS Classic Rock, де цілодобово звучать улюблені класичні рок-хіти. Зі смартфона слухайте в мобільному додатку RadioPlayer. Встановлюйте та насолоджуйтесь! Також вмикайте найкращі хіти традиційного класичного року посиланням https://play.tavr.media/radioroks/classicrock/ (Джерело: Сторінка "Радіо РОКС - Україна" у соцмережі Facebook).
  • 2.07.2021 7 липня столична мережева станція "Radio Jazz" (Київ - 104.6 МГц, Львів-105.4 МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. AAC+, Інтернет-мовлення 128k., Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) разом із всім джазовим світом віддасть шану одному із найяскравіших музикантів в історії джазу - Джо Завінулу. Його доля - справжній ф'южн, його життя - імпровізація та експеримент, його музика - постійний синтез та неймовірна гармонія. 7 липня, на початку кожної години, неймовірний джазовий світ справжнього майстра у проєкті "Доба Джо Завінула". Слухати Radio Jazz онлайн: https://play.tavr.media/radiojazz/. Radio Jazz. Бути собою. Київ - 104.6 FM. Львів - 105.4 FM ().
  • 2.07.2021 Команда Суспільного мовника вітає фізичну особу-підприємця Кузьменко Наталю Станіславівну з перемогою в мистецькому конкурсі на часткове виробництво радіопроєкту з робочою назвою "Дивовижне поряд" для UA: Українське радіо. Конкурсна комісія з організації та проведення мистецького конкурсу високо оцінила конкурсний проєкт переможниці. Її творча команда готуватиме цикл документальних радіопередач у репортажному жанрі та стилі life stories, в основі яких - небанальна життєва історія або цікавий герой. І герої, і їхні історії вражатимуть оригінальністю, незвичністю та унікальністю. Команда Суспільного мовника висловлює вдячність усім учасникам мистецького конкурсу за участь і неймовірні конкурсні проєкти. Нагадуємо, що АТ "НСТУ" упродовж 2021 року проводить ряд мистецьких конкурсів для радіоканалів UA: Українське радіо та UA: Радіо Промінь, в яких ви також можете взяти участь (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 2.07.2021 "Українське радіо" в активному пошуку талановитих, ерудованих людей, які могли б працювати ведучими чи оглядачами великих міст України, зокрема Києва. Про це в інтерв'ю "Детектору медіа" сказав член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін. "Шукаємо цікавих, талановитих людей. Це нескінченна робота будь-якого медіа. Потрібно оновити ведучих: є несформовані пари, хтось перейшов на вечір, хтось - на день", - зазначив він. Дмитро Хоркін читає лекції в Університеті імені Шевченка, під час яких каже студентам, що радіоведучий має бути розумним та ерудованим. "Радіослухачі уважніші за телеглядачів, вони все помічають. Радіоведучий має знати майже все потроху, адже теми щоразу різні. Якщо з'являться талановиті люди, ми зможемо запустити цікаві проекти", - поділився він. За словами пана Хоркіна, наразі на "Українському радіо" бракує хорошого муніципального огляду великих міст України, зокрема Києва. "Нам не вистачає людей, які могли б оглядати всі забудови, зміни в Київській міській раді, аналізувати економічну ситуацію у великих містах. Кандидатура оглядача забудов у столиці в нас була. Ця людина цікаво й доступно говорить. А коли почали більше дізнаватися, то випливло, що ця людина працює в різних онлайн-виданнях, наближених до забудовника. Якщо така людина буде працювати на одному з каналів суспільного радіо, нам не довірятимуть", - розповів член правління НСТУ. Нагадаємо, "Українське радіо" має найбільшу FM-мережу, якій немає аналогів в Україні. Станом на жовтень 2019 року "Українське радіо" мовить у 192 населених пункти у 24 областях. Мережа радіо "Промінь" охоплює 64 населених пункти у 24 областях України, серед них 19 - обласні центри. Мережа радіо "Культура" охоплює 49 населених пунктів у 23 областях України, серед яких 13 - обласні центри (Джерело: Портал "ДМ Суспільного").
  • 2.07.2021 У 2021 році для групи радіостанцій Національної суспільної телерадіокомпанії України ("Українського радіо", радіо "Промінь" і радіо "Культура") на виробництво проєктів виділили 14 мільйонів гривень, з яких 8 мільйонів - на мистецькі конкурси. Про це в інтерв'ю "Детектору медіа" сказав член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін. "Бюджет проєктів на виробництво на 2021 рік - близько 14 мільйонів гривень. До цієї суми входять різні видатки, в тому числі на трансляцію футболу. Із них на мистецькі конкурси - близько восьми мільйонів", - розповів член правління НСТУ. Дмитро Хоркін пояснив, що з 2020 року мистецькі конкурси проводять для трьох суспільних радіостанцій. Конкурс - це одна з форм тендерної процедури, де є чіткі вимоги щодо оголошення, термінів, є конкурсна комісія й тендерний комітет, які працюють із заявками. Заявки на конкурс - не готовий проєкт, а сигнальна ідея. Людина не надсилає весь радіодетектив, наприклад. Тож не може бути мова, що ідею можуть використати незаконно. "Якщо на телебаченні і диджиталі це класичний аутсорс, то на радіо ми маємо дещо інший підхід. За ліцензією маємо 100 % власного виробництва. Тому в нас це називається часткове виробництво: ми можемо на конкурсі відбирати сценарій чи модераторів до нашого проєкту, на який маємо авторські права і який роблять на нашій виробничій базі на Хрещатику, 26. За цей час відбулося одинадцять мистецьких конкурсів, із них дев'ять проєктів - часткове виробництво і два - власні проєкти дирекції. Наприклад, для програми, яка вже існувала на радіо, потрібні окремі люди, які працюватимуть у сформованій команді і створюватимуть сюжети чи рубрики. Іноді нам не вистачає сценаристів або ведучих", - розповів пан Хоркін. Він наголосив, що "незаконне використання у НСТУ не може пройти безслідно. У компанії за всі роки проходить стільки аудитів (і державної аудиторської служби, і служби внутрішнього аудиту, і щорічний зовнішній аудит), що всі ці процедури справді відбуваються за законом". За словами Дмитра Хоркіна, якщо на конкурсі виграє одна і та ж команда кілька сезонів поспіль, то це означає тільки одне - що вона презентувала найкращий проєкт. "Повірте, якби вони не були найкращі, то інші писали б апеляції. Конкурси стимулюють незалежних виробників краще працювати", - зазначив пан Хоркін. Також у разі повного фінансування НСТУ, мистецькі конкурси оголосять на часткове виробництво радіопроєктів оголосять в регіонах. "Якщо ми матимемо хороший бюджет, то запустимо аутсорсні проєкти на регіональному рівні. Ми обиратимемо тематику, зважатимемо на регіональну специфіку і запрошуватимемо до співпраці підрядників для підсилення певних слотів. Зараз маємо три регіональних відрізки - о 12:00, 17:00 і о 20:10, - де немає оригінального контенту. У кожній філії є базова кількість людей на радіо, які створюють необхідний контент. Але скільки в регіонах іще талановитих людей, які можуть створювати контент із регіональною специфікою!", - поділився планами Дмитро Хоркін. Нагадуємо, що АТ "НСТУ" упродовж 2021 року проводить ряд мистецьких конкурсів для радіоканалів "Українське радіо" радіо "Промінь" і радіо "Культура", в яких можуть взяти ФОПи (Джерело: Портал "ДМ Суспільного").
  • 2.07.2021 Днями менеджери "Українського радіо" отримали від індустріального об'єднання "Радіокомітет" дослідження за перше півріччя 2021 року, за результатами якого тижневе охоплення радіостанцій Суспільного зросло на 36 % . Результати дослідження для "Детектора медіа" проаналізував член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін. "Згідно з останнім дослідженням, яке ми отримали днями, в нас у топдесятці музичні радіостанції, які зазвичай одноманітні. Люди слухають їх як фон. Ми йдемо до того, щоб радіо стало цікавим співрозмовником. За перше півріччя 2021 року ми вперше застосовуємо комплексний підхід для всієї групи радіостанцій Національної суспільної телерадіокомпанії України. Сукупне тижневе охоплення радіостанцій Суспільного зросло на 36 %. Охоплення "Українського радіо" зросло майже на 10 %", - розповів Дмитро Хоркін. Член правління НСТУ зазначив, що досить істотно змінюються профілі аудиторії радіостанцій. За його словами, є помітне омолодження на "Українському радіо", відбулися кардинальні зміни на радіо "Промінь", а на радіо "Культура" слухач не тільки омолоджується, а й є найбільша частка лояльної аудиторії. "Я кажу виконавчій продюсерці радіо "Культура" Ірині Славінській не гнатися за рейтингами. "Культура" має специфічну аудиторію. Зверніть увагу, скільки людей дивиться футбол на стадіоні, а скільки в цей час в опері чи на драматичні виставі. Це ж не означає, що театри треба закрити, бо футбол популярніший? Притому є досить багато людей, які слухають "Культуру" годинами", - розповів пан Хоркін. Він переконаний, що "Українське радіо" у найближчі кілька років увійде у топ десятку. Це стане можливим після того, коли Суспільне зможе використовувати кошти на зовнішню рекламу. "У нас було два мікрогранти на рекламу на тролейбусах. Очікуємо, що з ухваленням закону про зміни до закону про Суспільне така змога з'явиться", - додав Дмитро Хоркін. Нагалаємо, у 2018 році за перші дев'ять місяців змін на "Українському радіо" відбулося зростання на 67 % (Джерело: Портал "ДМ Суспільного").
  • 1.07.2021 Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення переоформила ліцензію львівської компанії ТОВ "ТРК "Подолянин TV" (позивні "Кам'янець - FM") через зміну власника, логотипу та програмної концепції. Таке рішення регулятор прийняв на своєму засіданні 1 липня. У травні радіостанцію придбала мережа "Львівська хвиля", і кінцевим бенефіціаром став Мирослав Хом'як. Очолив радіостанцію замість Володимира Крушановського Юрій Хом'як. Компанія змінила позивні і відтепер звучатиме як "Львівська хвиля - наше місто". Згідно зі змінами у програмній концепції збільшується частка власного виробництва: замість 8 годин - 24 години, музичних та розважальних програм: замість 4 годин - 12 годин. За словами Юрія Хом'яка, радіостанція продовжить місцеве мовлення, яке становитиме 10-15%. "У нас є місцеві журналісти, підписані договори з місцевої та районними радами, співпрацюємо місцевими рекламодавцями", - сказав він. Нагадаємо, на конкурсі у 2019 році "Подолянин TV" (ТОВ "ТРК "Подолянин TV"") отримав частоту - 105.7 МГц у Кам'янці-Подільському Хмельницької області (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 1.07.2021 Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення зафіксувала недотримання умов ліцензії в ефірі "Гуцульського радіо" (юридична особа ТОВ "Парбат"). Про це під час засідання 1 липня розказав член Нацради Максим Онопрієнко. Регулятор провів планову перевірку радіостанції через рік її діяльності і зафіксував зменшення частки інформаційно-аналітичних та публіцистичних програм. Також був змінений формат радіостанції з інформаційно-музичного на музично-інформаційний. Окрім цього радіостанція мала транслювати не менше 15% місцевої інформації. Однак під час перевірки цього не було. Представник радіостанції зазначив, що це сталось через те, що людина, яка відповідала за програмування, захворіла на Сovid-19 у важкій формі. І колектив компанії через це не зміг змінити програмування. Члени Нацради запитували про наявність довідки про хворобу. У представників радіостанції її не було, однак вони пообіцяли її отримати. "Порушення досить суттєві, і вони не стосуються кількох хвилин. Якщо ви не плануєте більше порушувати, то згідно нашого положення через рік ви зможете скасувати", - сказав Максим Онопрієнко. Нагадаємо, у 2019 році "Гуцульське радіо" (ТОВ "Парбат") отримало дві частоти у Верховині та Яблуниці Івано-Франківської області. Це проект, ініційований народним депутатом Миколою Княжицьким. Радіостанція бере участь у всіх останніх конкурсах Нацради, на яких виграла частоти в Хусті, Міжгір'ї Закарпатської області та Червонограді Львівської області. Хоче розбудувати регіональну західноукраїнську мережу. На цей конкурс компанія подала п'ять заявок на всі частоти на Івано-Франківщині (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 1.07.2021 Команда Суспільного мовника вітає фізичну особу-підприємця Кідрук Тетяну Валеріївну з перемогою в мистецькому конкурсі на виробництво (часткове) радіопроєкту "Теорія ймовірності" для радіоканалу UA: Українське радіо. Конкурсна комісія з організації та проведення мистецького конкурсу високо оцінила конкурсний проєкт переможниці. Її творча команда готуватиме цикл передач у жанрі радіоблоґу, в яких ітиметься про поширені стереотипи, твердження, епізоди з літератури чи кінематографа, пов'язані з наукою. У кожному випуску розглядатимуть одне таке твердження чи епізод і, базуючись на фактах, доводитимуть їхню науковість чи псевдонауковість. Планується підготувати до ефіру 70 випусків радіоблоґу. Команда Суспільного мовника висловлює вдячність усім учасникам мистецького конкурсу за участь і неймовірні конкурсні проєкти. А також нагадуємо, що АТ "НСТУ" упродовж 2021 року проводить ряд мистецьких конкурсів для радіоканалів UA: Українське радіо та UA: Радіо Промінь, в яких ви також можете взяти участь (Джерело: Сайт АТ НСТУ).
  • 1.07.2021 На засіданні 1 липня члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення затвердили на посадах нових представників Національної ради у місті Києві і Черкаській області - Дениса Зацерковного і Надію Горбаченко. Новопризначені фахівці, зокрема, відповідатимуть за проведення моніторингу мовлення та перевірок діяльності ліцензіатів Національної ради у межах області або населеного пункту, які вони курують. Серед усіх кандидатів за результатами конкурсу і співбесіди з керівником апарату Національної ради вони набрали найбільшу кількість балів і посіли у рейтингу перше місце. Під час розгляду цього питання на засіданні члени Національної ради одноголосно підтримали кандидатури переможців конкурсу для призначення на посади представників Національної ради. Надію Горбаченко призначено представником Національної ради у Черкаській області повторно. 24 травня 2021 року регуляторний орган ухвалив рішення про її звільнення у зв'язку із закінченням строку повноважень. Для Надії Горбаченко розпочнеться вже третя поспіль каденція на цій посаді. Денис Зацерковний упродовж останніх років працював у сфері медіа, зокрема із 2019 року він очолював різні телерадіоорганізації. Голова Національної ради Ольга Герасим'юк привітала колег, які доєдналися до команди медіарегулятора. Вона висловила сподівання на продуктивну співпрацю, зокрема у світлі підтриманого Парламентом законопроєкту № 4107, який передбачає посилення незалежності Національної ради і дозволить регуляторному органові ефективніше виконувати свої повноваження. Відповідно до пункту 2 статті 11 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" представник Національної ради в області призначається на посаду на конкурсній основі терміном на чотири роки (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.07.2021 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 1 липня ухвалила рішення, яким поновила дозвіл на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення Центральній телерадіостудії Міністерства оборони України (позивні "Армія FM - військове радіо"). Також на цих територіях регулятор удвічі збільшив потужність передавача телеканалу "UA:ДОНБАС" у смт Троїцькому Луганської області, що покращить його доступність для жителів краю. Програми радіостанції "Армія FM" і далі звучатимуть у м. Авдіївці, м. Гірнику Донецької області, у с. Бахмутівці Щастинського (Новоайдарського) району, м. Лисичанську Луганської області, у м. Скадовську, смт Чаплинці, с. Чонгарі Генічеського району Херсонської області. Упродовж наступного року жителі цих населених пунктів отримуватимуть інформацію про Українську армію з українських джерел, адже дозвіл на тимчасове мовлення видано мовникові ще на 1 рік. Також Національна рада переоформила ліцензію телеканалу "UA:ДОНБАС" (Національна суспільна телерадіокомпанія України), збільшивши потужність передавача із 0,5 кВт до 1,0 кВт на 23 ТВК у смт Троїцькому Луганської області. Уточнено, що програми розповсюджуватимуться у смт Троїцькому і на території Сватівського району. Таким чином, більше мешканців зони проведення операції Об'єднаних сил (ООС) матимуть можливість переглядати програми суспільного мовника (Джерело: Сайт Нацради).
  • 1.07.2021 На прохання Національної суспільної телерадіокомпанії України Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 1 липня вирішила замовити у ДП "Український державний центр радіочастот" (УДЦР) прорахунок нових частотних присвоєнь. Суспільний мовник прагне розширити свою мережу мовлення у FM-діапазоні, що також сприятиме і інформаційній безпеці країни. До Національної ради звернулося акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (НСТУ) з тим, аби отримати прорахунок нових радіочастот. Йдеться про прорахунок частотних присвоєнь для мовлення у FM-діапазоні 87.5 - 108.0 МГц у 36 населених пунктах 17 регіонів нашої країни. Враховуючи пропозиції НСТУ, найбільше частот буде прораховано для Сумської - 6, Одеської - 5, Хмельницької - 5 та Миколаївської - 4 областей. Прорахунок трьох частот здійснюватиметься і для Закарпатської, Запорізької та Івано-Франківської областей. Для потреб радіомовлення Донецької (Маріуполь та Покровськ) і Луганської (Старобільськ) областей регулятор замовляє 4 частоти - по дві у кожному з регіонів. Два нових частотних присвоєння замовлено і для Чернігівщини. Ще по одній частоті буде прораховано для Вінницької, Київської, Полтавської, Харківської та Херсонської областей. Водночас Національна рада на прохання ТОВ "ТРК 3-Студія" замовляє прорахунок нових частотних присвоєнь для здійснення цифрового місцевого мовлення у Івано-Франківську. Нині компанія мовить в аналозі і має намір перейти на цифрове мовлення. Окрім того, у зверненні регулятора порушується питання визначення можливості збільшення потужності з 0.1 до 0.3 кВт передавача на частоті 98.0 МГц у селі Орловець Черкаської області для КО "Редакція Городищенського РРМ "Голос Городищини", м. Городище (Джерело: Сайт Нацради).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини червня 2021

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024