Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Травень 2020 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіореклама  

  • Радіоанонс

  • Новини квітня 2020

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 29.05.2020 Дню народження столиці - бути! Приходьте в гості онлайн! Для вас - аудіоподарунки! 30 та 31 травня вмикайте хвилю столичної радіостанції "Київ FM" (98.0 МГц та Інтернет-мовлення) з 11:00 до 19:00. В гостях у студії наживо: Kishe, Юра Самовілов - hurtom, PANCHYSHYN, Тарас Тополя. Хедлайнер радіосвята dj Alinikus - 31 травня 18:00-19:00, святковий dj сет! Ваші привітання чекатимуть на вайбер +38-098-009-98-98. Святкуйте День народження столиці разом з Київ FM! (Джерело: Сторінка радіостанції "Київ FM" у соцмережі Facebook).
  • 28.05.2020 Останньому дзвонику - бути! Завтра на хвилі радіостанції "Київ FM" (98.0 МГц та Інтернет-мовлення) та в ефірі телеканалу Київ пройде перше в історії онлайн свято "Останнього дзвоника - 2020"! Вмикайте, слухайте та дивіться з 07:00 (Джерело: Сторінка радіостанції "Київ FM" у соцмережі Facebook).
  • 28.05.2020 "Радіо НВ" з 1 липня працюватиме у форматі talk & music: розмовний контент буде супроводжуватися музикою. Розмовна частина займатиме 53% ефіру, музична - 47%. Про це в інтерв'ю "Детектору медіа" повідомив головний редактор радіостанції Олексій Тарасов. Радіостанція створюватиме більше розважальних програм, навіть на серйозні та складні теми. "Раніше в нас було багато аналітичних програм в ефірі. Тобто раніше "Радіо НВ" більше інформувало, менше розважало. А зараз ми будемо трохи більше розважати. Навіть якщо ми беремо складні теми", - пояснив пан Тарасов. "Наше головне завдання - змінити динаміку та максимально зменшити кількість нудного в ефірі", - додав головред. Детально про нову сітку мовлення радіостанції, програми, які залишаться в ефірі, та ідеї для нових проектів - читайте в інтерв'ю Олексія Тарасова. Нагадаємо, наприкінці березня 2020 року стало відомо, що з 1 липня "Радіо НВ" переформатується і відмовиться від формату суто розмовного радіо. З 15 квітня головним редактором "Радіо НВ" замість Валерія Калниша став Олексій Тарасов - він і займається переформатуванням радіостанції. Через карантин "Радіо НВ" призупинило виробництво майже всіх авторських проєктів, замість них в ефірі транслювали повтори раніше записаних програм. Згодом через переформатування з радіостанції звільнили третину колективу. Музичним редактором радіостанції став Віталій Бардецький. "Радіо НВ" було розмовним радіо інформаційно-просвітницького формату, транслювало новини, прямоефірні та записані авторські та дискусійні програми. Розпочало мовлення в березні 2018 року на базі переформатованого "Радіо Ера". Перед тим у вересні 2017 року інвестиційна компанія Dragon Capital, якій належали журнал і сайт "Новое время", завершила угоду з придбання ТРК "Радіо Ера" (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 28.05.2020 Музичним редактором "Радіо НВ" став Віталій Бардецький. Про це в інтерв'ю "Детектору медіа" повідомив головний редактор радіостанції Олексій Тарасов. "Він був промоутером гурту "Океан Ельзи", коли він тільки починав, він допоміг їх становленню Віталій - людина з дуже гарним музичним смаком. У нього був клуб "Хліб", зараз у нього є бар "Грамм", де чудову музику грають на вінілових платівках", - розповів про музичного редактора пан Тарасов. Видання "Амнезія" пише про Віталія Бардецького: "Саме він вперше вивіз за кордон групу "Скрябін", придумав рольову модель для "Океану Ельзи", видавав у 1996-1997 роках журнал "Новий рок-н-рол", написав книгу спогадів про Андрія Кузьменка, організував купу привозів західних артистів, видавав електронну музику на власному лейблі... Словом, легендарна особистість українського шоу-бізнесу". Команда "Радіо НВ" вже почала тестувати музику для радіостанції та зупинилася на напрямку поп-року. "Ми точно знаємо, що будемо грати поп-рок-хіти. Ми провели тест по Києву і зрозуміли, що наша аудиторія хоче слухати саме цю музику. На наступному етапі ми будемо тестувати музичну бібліотеку на сайті. І 10% музики ми залишимо під те, що подобається нам. Тому, якщо ви побачите в ефірі щось дивне, то вірогідніше за все - це якраз наш вибір", - розповів Олексій Тарасов. Нагадаємо, наприкінці березня 2020 року стало відомо, що з 1 липня "Радіо НВ" переформатується і відмовиться від формату суто розмовного радіо. З 15 квітня головним редактором "Радіо НВ" замість Валерія Калниша став Олексій Тарасов - він і займається переформатуванням радіостанції. Через карантин "Радіо НВ" призупинило виробництво майже всіх авторських проєктів, замість них в ефірі транслювали повтори раніше записаних програм. Згодом через переформатування з радіостанції звільнили третину колективу. "Радіо НВ" було розмовним радіо інформаційно-просвітницького формату, транслювало новини, прямоефірні та записані авторські та дискусійні програми. Розпочало мовлення в березні 2018 року на базі переформатованого "Радіо Ера". Перед тим у вересні 2017 року інвестиційна компанія Dragon Capital, якій належали журнал і сайт "Новое время", завершила угоду з придбання ТРК "Радіо Ера" (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 28.05.2020 Столична мережева станція "DJFM" (Київ-96.8МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9МГц, Дніпро-103.3МГц, Херсон-103.1МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) та її партнер UlitkaCoffeeBar продовжує роздачу безкоштовної кави що будня. Відтепер не тільки зранку, а ще й в обід. Що потрібно зробити, щоб її отримати? 1. Уважно слухайте ефір DJFM з 8:00 до 11:00 та з 13:00 до 15:00; 2. Чекайте на оголошення промокоду та адреси кав'ярні 'Ulitka Coffee Bar' ведучими; 3. Поспішайте до кав'ярні за оголошеною адресою, вказуйте промо-код баристі та отримуйте каву на шару для бадьорого настрою на весь день! Кількість кави обмежена. Її отримають перші 10 чоловік, які назвуть промокод (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 28.05.2020 Питання про ліквідацію комунального підприємства "Радіо Глухів" зняли з розгляду сесії. "Радіо Глухів" як комунальне підприємство потрапило в зону серйозного ризику: планувалось навіть розглянути питання про його закриття. Студія місцевого мовлення - одна з небагатьох на Сумщині, яка продовжувала виходити на дротовому радіо, але два роки тому отримала і ліцензію на FM-мовлення. Для Глухова була прорахована частота 104,4 МГц. Як виявилось, передавач надав Глухову мер Львова А. Садовий на незрозумілих умовах "під Терещенка", адже одразу після дострокового припинення повноважень Мішеля його друзі обмежили доступ до апаратури. Так як абонентів проводового радіо у Глухові залишилось близько 400, утримувати штат виключно для цієї аудиторії невигідно. Придбати власний передавач бюджет міста не може, бо всі гроші вкладено в медицину. На сесії прозвучала пропозиція до всіх зацікавлених бізнесових структур розглянути привабливу можливість розвитку радіо на FM-хвилі. Так як ліцензія комунального підприємства дійсна до 2025 року, то це гарна можливість для старту нового інформаційного продукту. Поки з технічних причин глухівська хвиля мовчить. Але колектив робить передачі і викладає в Інтернеті (Джерело: Сайт газети "Неделя").
  • 27.05.2020 На Суспільному згідно з Кодексом поведінки та етики Національної суспільної телерадіокомпанії України створена комісія з етики. Вона має розглядати питання щодо порушення норм Кодексу з етики працівниками телерадіокомпанії. Комісія з етики згідно з Кодексом існує у складі директора з управління персоналом, директора департаменту комунікацій зі ЗМІ та громадськістю, директора юридичного департаменту, директора антикорупційного департаменту та начальника управління комплаєнс. Про це сайту "Детектор суспільного мовлення" сказала директорка з управління персоналом Вікторія Сидоренко, яка входить у Комісію з етики. "Наразі жодних скарг щодо порушення Кодексу комісією ще не розглядалось", - зазначила Вікторія Сидоренко. На сьогодні директорка з управління персоналом - Вікторія Сидоренко, директорка департаменту комунікацій зі ЗМІ та громадськістю - Ольга Мельник, директор антикорупційного департаменту - Володимир Проценко, заступник директора юридичного департаменту - Ірина Даніш (директора наразі не призначено) і начальник управління комплаєнс - Василь Лемешко. Як відомо з Кодексу, розгляд може ініціювати будь-який суб'єкт Кодексу поведінки та етики НСТУ, звернувшись до комісії з етики. "Рішення комісії з етики ухвалюються шляхом голосування більшістю голосів", - зазначено у Кодексі. Питання щодо порушення норм Кодексу членами чи членкинями наглядової ради НСТУ розглядається комітетом з етики наглядової ради телерадіокомпанії. "Рішення комітету з етики ухвалюються шляхом голосування більшістю голосів та оприлюднюються на офіційному корпоративному сайті телерадіокомпанії протягом 5 робочих днів", - йдеться у Кодексі. Суб'єктами Кодексу, тобто тими, на кого він поширюється, є члени/членкині Наглядової ради, ревізійної комісії та редакційної ради, працівники/працівниці телерадіокомпанії. Нагадаємо, Кодекс поведінки та етики публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (ПАТ "НСТУ") покликаний встановлювати стандарти етичної поведінки, взаємовідносин у колективі, з діловими партнерами, державними органами та громадськістю; бути інструментом для запобігання можливим порушенням та для вирішення конфліктних ситуацій (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 27.05.2020 Президент "Радіо Свобода" Джеймі Флай закликав знайти та покарати замовників нападу на журналістку Галину Терещук. Про це повідомляє "Радіо Свобода". "Я закликаю українську владу виявити та притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто замовив напад, а не тільки особу, яка його здійснила", - сказав він. Пан Флай вважає напад "тривожною спробою залякати незалежну журналістику в Україні". Нагадаємо, у ніч на 30 січня у Львові підпалили автомобіль, що належить журналістці "Радіо Свобода" Галині Терещук. За словами свідків, до машини підійшов чоловік у масці, помістив пакет із невідомою речовиною під щітки на лобовому склі автомобіля і підпалив його. На крики свідків про те, що він може спалити всю вулицю, невідомий відповів, що хоче спалити лише цю автівку. Пізніше з'явилось відео підпалу автівки. Поліція відкрила провадження за статтею "умисне знищення або пошкодження майна журналіста", що передбачає позбавлення волі терміном від 6 до 15 років. Слідство заявило, що авто журналістки "Радіо Свобода" спалили через професійну діяльність. 6 лютого поліція та СБУ затримали ймовірного виконавця злочину. Ним виявився 19-річний студент "Львівської політехніки". Галицький суд Львова оголосив 25 травня засудив до п'яти років позбавлення волі з трирічним іспитовим терміном 19-річного Якоба Сарахмана, обвинуваченого в підпалі автомобіля журналістки "Радіо Свобода" (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 27.05.2020 Через переформатування "Радіо НВ" звільнило третину співробітників. Раніше на розмовній радіостанції працювало близько 70 людей (разом з ведучими авторських програм). Про це в інтерв'ю "Детектору медіа" розказав головний редактор "Радіо НВ" Олексій Тарасов. "Я припускаю (але фінальної цифри у мене немає), що ми скоротимось на третину. Можливо, залишиться 45 осіб. Це дуже велика команда за мірками українських медіа. Але наше завдання не робити продукт скороченим складом, наше завдання - робити крутий продукт оптимальним складом", - пояснив він. За його словами, працівникам, яких звільнили, виплатили компенсацію. Кілька джерел "Детектора медіа" повідомили, що звільнення відбувалось у дві хвилі. На початку травня "Радіо НВ" звільнило частину з тих, хто забезпечував постійний випуск програм (журналістів, звукорежисерів, ведучих і команду вихідного дня). На правах анонімності колишні співробітники "Радіо НВ" розповіли, що дізналися про звільнення завчасно та отримали компенсацію. Друга хвиля звільнень відбулася в другій половині травня. Цього разу "Радіо НВ" припинило співпрацю з ведучими кількох авторських програм. Але не попередило їх про це завчасно - вони дізналися про все минулого тижня з документів у програмі електронного документообігу для ФОПів Paperless. За словами джерел "Детектора медіа", таким чином про припинення співпраці дізналися Дмитро Сімонов ("Академія наук"), Олександр Положинський ("Звуки про"), Павло Шеремета ("Економічний прорив"), Геннадій Мустафаєв ("Тільки спокійно"), Марина Фіалко ("Місце в історії"). "Детектор медіа" звертався до кількох колишніх співробітників і ведучих "Радіо НВ", але вони переважно відмовилися від коментарів. На правах анонімності співрозмовники повідомили, що документи про припинення співпраці у Paperless підписали, однак звернули увагу на "цікавий досвід управління змінами". За їхніми словами, керівник радіостанції вибачився і запевнив, що планував спершу особисто всіх повідомити, а потім надсилати документи на розірвання контракту. Однак вийшло так, що документи надіслали раніше. Геннадій Мустафаєв у коментарі "Детектору медіа" сказав, що претензій до "Радіо НВ" у нього немає, натомість є вдячність за дворічну співпрацю: "Валерій Калниш (колишній головний редактор. - ДМ) ще раніше повідомляв про те, що буде реструктуризація. І я для себе зрозумів, що формат розмовного радіо не дуже бізнесовий, а власникам потрібен бізнес. І я це спокійно прийняв. Хоча працював на радіостанції два роки. Тому документи спокійно підписав. На наступний день Олексій (Тарасов - ДМ) перепросив, що не повідомив особисто. У мене немає ані претензій, ані дискомфорту, є вдячність до проєкту". Олексій Тарасов у відповідь на запитання про припинення співпраці з авторами зазначив: "Співпрацю з авторами ми припинили ще на початку карантину, тому що ні в авторів, ні в радіо не було можливості записувати нові програми. Це сталося ще до мого призначення. З деякими ФОПами дійсно вийшло так, що наш юридичний відділ написав їм раніше, ніж я встиг повідомити особисто, але я подзвонив і написав кожному і приніс за це свої вибачення. Ніяких конфліктів не виникло, зі свого боку всі зобов'язання ми виконали". Інтерв'ю з Олексієм Тарасовим читайте тут. Як уже писав "Детектор медіа", через карантин "Радіо НВ" призупинило виробництво майже всіх авторських проєктів, замість них в ефірі транслювали повтори раніше записаних програм. Наприкінці березня 2020 року стало відомо, що "Радіо НВ" переформатується і відмовиться від формату суто розмовного радіо. Головний редактор журналу НВ і керівник усіх медіапроєктів НВ Віталій Сич повідомив, що з 1 липня радіостанція має вийти з новим форматом. З 15 квітня головним редактором "Радіо НВ" замість Валерія Калниша став Олексій Тарасов - він і займається пере форматуванням радіостанції. "Радіо НВ" було розмовним радіо інформаційно-просвітницького формату, транслювало новини, прямоефірні та записані авторські та дискусійні програми. Розпочало мовлення в березні 2018 року на базі переформатованого "Радіо Ера". Перед тим у вересні 2017 року інвестиційна компанія Dragon Capital, якій належали журнал і сайт "Новое время", завершила угоду з придбання ТРК "Радіо Ера" (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 27.05.2020 25 років у київському радіоефірі! Цей травневий тиждень 1995-го року Анатолій Вексклярський вважає найважливішим у своїй кар'єрі. У ці дні з'явилася на GALA-радіо програма "Місячні трАНбони" і її ведучий dj tolЯ. Святкуватимуть цю дату 31-го травня на ДЕНЬ КИЄВА. І ВИ БУДЕТЕ МАТИ ЗМОГУ ЦЕ ПОБАЧИТИ на ТЕЛЕКАНАЛІ КИЇВ, Пісня присвячена КИЄВУ - 777, 31- травня - неділя! Цього дня вперше вона прозвучить для телеканалу КИЇВ. У запису пісні окрім KYIVMISTAh взяли участь Green Grey і Сергій Бриль (Джерело: Сторінка Анатолія Вексклярського у соцмережі Facebook).
  • 27.05.2020 Сьогодні на хвилі столичної радіостанції "Київ FM" (98.0 МГц та Інтернет-мовлення) о 21:00 в ефір вийде перша післякарантинна програма "Закон Вексклярських". Українська і іноземна музика, яка варта ВАШОЇ УВАГИ... на думку ведучих))). Сьогодні відбудеться прем'єра: KYIVMISTAh - "Пісня справжніх..." співак Мало -17-річна Француженка, Dr. Dre, Snoop Dogg - The Next Episode, Zbaraski - Cofein, Kruder & Dorfmeister - Aphrodelics / Rollin' On Chrome і ще класні пісні різних артистів (Джерело: Сторінка Анатолія Вексклярського у соцмережі Facebook).
  • 27.05.2020 Про соціальний захист українців під час карантину говоритимуть у сьогоднішньому випуску проєкту Світлани Мялик "Здорова політика" на UA: Українське радіо. Початок о 19:10. Гостя прямого ефіру - Галина Третьякова, народна депутатка України від фракції "Слуга народу" й голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. У програмі: хвиля безробіття через карантин - що влада планує робити для вирішення проблеми; чи витримає змінений Держбюджет-2020 додаткове навантаження через соцвиплати в умовах обмежених ресурсів; пенсійна реформа - які перспективи запровадження її другого етапу. Слухачі проєкту "Здорова політика" зможуть поставити свої запитання в прямому ефірі. Телефон студійного вайберу (097) 107-107-9. Дивіться відеотрансляцію програми на ютуб-каналі UA: Українське радіо. Перший канал Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. Нагадаємо, щосереди на UA: Українське радіо "Здорова політика" - авторський спецпроєкт Світлани Мялик. На розмову в прямому ефірі ведуча запрошує політиків, науковців та державних діячів, які беруть участь в ухваленні важливих для українців рішень (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 27.05.2020 Фахівчиня із комунікацій, власниця комунікаційно-консалтингового агентства Hope & Partners Надія Перевізник стала гостьовою ведучою подкастів "Тренди-Бренди" на радіо "Аристократи". Про це 26 травня вона написала на своїй сторінці в Facebook і підтвердила в коментарі "Детектору медіа". Програма виходить раз на два тижні, щовівторка о 15:00. Проєкт також можна послухати на Mixcloud, Apple і Google. Наразі запланований випуск циклу програм, а далі будуть оцінювати реакцію аудиторії на проєкт. "Тренди-Бренди - це подкаст для осмислення сучасного інфополя. Я разом із гостьовими профі розпаковуємо впливові маркет-кейси і тенденції. Уже вийшли випуски з українським дослідником тенденцій - як бренди перезавантажують комунікації, з піарницею ООН Україна - про антикризові комунікації власне ООН і ВООЗ та з найстильнішим чоловіком України - про образ сучасних мужчин", - розповіла пані Перевізник. Партнером подкасту стало профільне медіа Marketing Media Review. Надія Перевізник також уточнила, що продовжує роботу в сфері комунікацій, зокрема - вести курси й давати консультації з маркетингу. "Це просто чергове "соціальне навантаження", властиве моєму стилю життя (про роботу на радіо - ДМ). Якраз на днях стартував новий набір курсу в креативній школі Projector. А моє консалтингове агентство Hope&Partners ще до кризи мало розумну проєктну модель і продовжує працювати (хоч поки більшість наших проєктів перенесено на осінь)", - додала вона (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 26.05.2020 UA: Радіо Промінь - перше музичне радіо країни оголошує мистецький конкурс на часткове виробництво радіопроєкту "Гомін Аут". Авторові/ці найцікавішого проєкту запропонують долучитися до створення серії випусків радіошоу, які вийдуть в ефірі вже цього року. "Гомін Аут" - щоденне гумористичне гостросоціальне стендап-радіошоу для молоді, яка реагує на зміни в політичному й культурному середовищі та мислить критично. Простою мовою, лаконічно й з іронією - про події в Україні та світі. Конкурс відбудеться в три етапи. На першому етапі конкурсна комісія відбере найкращі проєкти, на другому - запросить їхніх авторів презентувати ідеї, а на завершальному - визначить переможця/ницю. Проєкти прийматимуть із 27 травня до 9 червня. Ім'я переможця/ниці оголосять 10 липня. Щоб узяти участь, надішліть свій проєкт, оформлений відповідно до вимог мистецького конкурсу, на . Якщо маєте запитання, телефонуйте за номерами: (067) 596-0216 або (044) 239-6974. Контактна особа: Вікторія Роженко (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 25.05.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення листами звернулася до керівників телерадіоорганізацій, що ведуть телевізійне мовлення, і просить пояснити їхню редакційну політку стосовно обов'язкової частки звучання в ефірі української мови. Останній моніторинг регулятора засвідчив, що виконання встановлених законодавством вимог відбувається у мінімальному відсотковому співвідношенні. Регуляторний орган стурбований такою ситуацією і бачить потенційний ризик порушення чинних норм, а також ускладнень при виконанні їх у майбутньому після набрання чинності окремими положеннями Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". "До уваги керівників телерадіоорганізацій! Відповідно до статті 13 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" Національна рада здійснює офіційний моніторинг телерадіопрограм. Крім того, на Національну раду покладено обов'язок здійснювати нагляд за дотриманням телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги вимог законодавства у галузі телерадіомовлення (абзац 2 статті 13 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення"). Концепцією державної мовної політики, затвердженої Указом Президента України від 15 лютого 2010 року № 161/2010, визначено стратегічні пріоритети в подоланні спричинених багатовіковою асиміляційною політикою колонізаторів та окупантів деформацій національного мовно-культурного і мовно-інформаційного простору, забезпеченні мовних прав громадян та єдності України. Держава повинна забезпечити безумовне виконання конституційної норми щодо всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Звертаємо увагу також, що Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" внесено зміни, зокрема, до Закону України "Про телебачення і радіомовлення", якими передбачено, що частка передач та фільмів державною мовою у загальному тижневому обсязі мовлення у кожному проміжку часу між 07.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00 має зрости з 75 до 90% загальної їх тривалості для загальнонаціональних та регіональних телерадіоорганізацій і з 60 до 80% для місцевих. Однак ця норма набере чинності лише через 5 років - 16 липня 2024 року. Наразі, проаналізовано дані моніторингу стосовно дотримання мовних квот на телебаченні, які свідчать про виконання встановлених чинним Законом України "Про телебачення і радіомовлення" у мінімально встановленому законодавством відсотковому співвідношенні. За таких обставин, враховуючи таку редакційну політику, існує потенційний ризик порушення чинних норм, а також ускладнень при виконанні їх у майбутньому після набрання чинності окремих положень Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Національна рада, вкрай стурбована ситуацією, що склалася в телерадіоінформаційному просторі та зважаючи на необхідність всебічного розвитку і функціонування державної мови, забезпечення мовно-культурних потреб глядачів просимо надати пояснення: а) які причини саме такої редакційної політики телерадіоорганізації? б) на вашу думку, у чому полягають ризики невиконання Закону в цій частині, і як ваша ТРО готується виконувати вимоги після набрання чинності Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"? Голова Національної ради Ольга ГЕРАСИМ'ЮК". Про це Національна рада заявила на засіданні 21 травня (Джерело: Сайт Нацради).
  • 25.05.2020 19 травня 2020 року відбулося онлайн-засідання підгрупи "Сприяння та прикордонна координація", яка створена в рамках Групи з питань радіоспектральної політики Європейської Комісії. У ньому взяли участь представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, а також Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, Адміністрації зв'язку Румунії та Європейської Комісії. Під час зустрічі учасники обмінялися думками щодо процесу звільнення в Україні смуг цифрового дивіденду від РЕЗ радіомовної служби задля покращення доступу до мобільного Інтернету. В Україні роботи з вивільнення смуг цифрового дивіденду проводяться на виконання Указу Президента України від 08.07.2020 № 497/2019 "Про деякі заходи з покращення доступу до мобільного Інтернету". Особливий інтерес до процесу, який відбувається в Україні, має Адміністрація зв'язку Румунії, адже українські передавачі цифрового телебачення, що розміщені на прикордонні із цією країною, не дають їй можливості повністю розгорнути власні 5G-мережі. Під час онлайн-засідання представник Національної ради - заступник начальника управління радіочастотного ресурсу та технічного контролю Дмитро Кардаш у своїй презентації акцентував на досягненнях і проблемних питаннях, що виникають на шляху до переходу на новітні технології зв'язку в Україні. Однією із ключових проблем, які нині необхідно врегулювати для переведення частот першого та другого цифрового дивідендів (49 - 69 телевізійні канали) в нижчі частотні діапазони, є фінансове питання. Воно має бути вирішене органами державної влади й зацікавленими суб'єктами господарювання. Було підкреслено злагоджену роботу Національної ради та Державного підприємства "Український державний центр радіочастот". Підприємство провело увесь необхідний комплекс робіт для перепланування мереж цифрового телебачення, а також нещодавно забезпечило цифровими частотами більшість місцевих аналогових мовників. Співголови підгрупи Ерік Фурньє і Міндаугаскас Зілінскас наголосили на необхідності підтримувати подальший зв'язок із цього питання як на урядовому рівні, так і на рівні адміністрацій зв'язку. Завдяки зустрічі сторони мали змогу краще зрозуміти поточну ситуацію, що склалася в Україні, і плани щодо використання цієї смуги в майбутньому. Довідково. Група з питань радіоспектральної політики (ГРСП) - це консультативна група високого рівня, яка допомагає Європейській Комісії у розробці політики щодо радіочастотного спектра. ГРСП створено рішенням Комісії 11 червня 2019 року. До її завдань належить надання допомоги та консультацій Комісії на стратегічному рівні щодо питання політики радіочастотного спектра, координації політичних підходів і формування гармонізованих умов щодо ефективного використання радіочастотного спектра, необхідного для встановлення й функціонування внутрішнього ринку Європи (Джерело: Сайт Нацради).
  • 25.05.2020 З понеділка, 25 травня, філія Суспільного UA: РІВНЕ частково відновила роботу після вимушеної перерви. В ефір каналу повернуться випуски новин. Команда ньюзруму працюватиме позмінно. "Філія відновила роботу в тому форматі, який у нас був із 16 березня по 8 травня. Ми дотримуємося всіх карантинних правил, стежимо за дезінфекцією приміщень і дотриманням санітарно-гігієнічних норм на робочих місцях. При вході в приміщення на ресепшені вимірюють температуру, працівники мають маски, засоби індивідуального захисту й дезінфектори. Частина людей працює дистанційно. Частина поки що на простої", - розповіла менеджерка Рівненської філії Суспільного Людмила Хома. З 12 по 25 травня всіх працівників Рівненської філії Суспільного перевели на дистанційний режим через підтвердження випадків захворювання на COVID-19 у семи фахівців. Команда працювала віддалено, аби рівняни отримували актуальну інформацію, яку подавали в рухомому рядку телеканалу на сайті та на діджитал-платформах мовника. "Цей тиждень працюватимемо у форматі двох випусків телевізійних новин о першій дня й сьомій вечора. У повноцінному режимі 24/7 і далі працює наш діджитал-підрозділ. Тому сайт, фейсбук-сторінка, інстаграм і телеграм-канал UA: РІВНЕ завжди оперативно інформують про найважливіші події. Стежитимемо за станом здоров'я наших працівників, і якщо все буде добре, то з 1 червня в теле- й радіоефір повернеться інформаційно-аналітична програма "Тема дня". Сподіваємося, найближчим часом відновимо повноцінну роботу", - зазначив продюсер філії Михайло Чубай. На жаль, ускладнення, спричинені коронавірусом, забрали життя інженера філії Миколи Теремка. Один працівник одужав, двоє чекають на результати повторного тестування, що підтвердять одужання, троє лікуються вдома. "Щоб мінімізувати ризики, службу новин UA: РІВНЕ поділили на дві команди. Готуватимемо два випуски телевізійних і два випуски радійних новин. Ньюзрум повернувся до графіка роботи карантинного режиму. Обмежуємо контакти, не ризикуємо своїми працівниками й водночас не наражаємо на небезпеку людей, які з нами спілкуються", - розповів шефредактор новин на UA: РІВНЕ Орест Гринюк. В усіх приміщеннях філії провели повну дезінфекцію, колеги, які контактували з інфікованими, перебувають на самоізоляції (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 23.05.2020 Національна суспільна телерадіокомпанія України уклала договір із Концерном радіомовлення, радіозв'язку та телебачення щодо надання послуг із трансляції першої програми "Українське радіо" в УКХ, FM та СХ діапазонах, другої програми "Радіо "Промінь" в УКХ, FM діапазонах, третьої програми "Радіо "Культура" в УКХ, FM діапазонах, "Українське радіо. Голос Донбасу" в FM діапазоні та "Українське радіо. Пульс" в FM діапазоні. Договір на суму 18 829 806грн укладено 27 квітня, зазначено на сайті "Прозорро". Під час тендеру провели переговорну процедуру. "Закупівлю згідно предмету (Послуги з трансляції першої програми "Українське радіо" в УКХ, FM та СХ діапазонах, другої програми "Радіо "Промінь" в УКХ, FM діапазонах, третьої програми "Радіо "Культура" в УКХ, FM діапазонах, "Українське радіо. Голос Донбасу" в FM діапазоні та "Українське радіо. Пульс" в FM діапазоні) - код ДК 021-2015:64220000-4 "Телекомунікаційні послуги, крім послуг телефонного зв'язку і передачі даних" здійснити шляхом застосування переговорної процедури закупівлі з підстави, що визначена згідно п. 2 ч. 2 ст. 35 Закону, а саме: відсутності конкуренції (у тому числі з технічних причин) на відповідному ринку, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи", - зазначила НСТУ в обґрунтуванні. На Суспільному пояснили, що телекомунікаційні послуги з трансляції радіопрограм в аналоговому форматі на території України у конкретному регіоні з певною зоною охоплення, на певній частоті/каналі може забезпечити лише один оператор телекомунікацій - Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення. Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг: з 1 січня по 30 червня 2020 року. Концерт РРТ отримає "18 829 806 (вісімнадцять мільйонів вісімсот двадцять дев'ять тисяч вісімсот шість) гри. 38 кон. у т. ч. ПДВ (20%) - З 138 ЗОЇ (три мільйони сто тридцять вісім тисяч триста одна) гри. 06 кон". Оператор надаватиме послуги з трансляції "Українського радіо" в FM-діапазонів 114 населених пунктах, в УКХ-діапазоні - у 8 населених пунктах, у СХ-діапазоні - в 1 населеному пункті, радіо "Промінь" у FM-діапазонів 16 населених пунктах, в УКХ-діапазоні - в 22 населених пунктах, радіо "Культура" в FM-діапазоні - в 24 населених пунктах, в УКХ-діапазоні - в 22 населених пунктах, "Українське радіо. Голос Донбасу" - в 4 населених пунктах, "Українське радіо. Пульс" - в 9 населених пунктах. Зазначимо, що НСТУ провела тендер, застосувавши переговорну процедуру, і має намір укласти договір із надання послуг з трансляції першої програми "Українське радіо", другої програми "Радіо "Промінь", третьої програми "Радіо "Культура" та "Українське радіо "Голос Донбасу" в FM -діапазоні з компанією "Телемережі України" на суму 7 732 556,10 грн. Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг: 01 січня 2020 - 31 грудня 2020. Також НСТУ має намір укласти договір щодо надання послуг із трансляції першої програми "Українське радіо", другої програми "Радіо "Промінь", третьої програми "Радіо "Культура" , "Українське радіо. Голос Донбасу" та "Українське радіо. Пульс" в FM діапазоні з комунальним підприємством "Інноваційно-інформаційний центр" на 839 284,99 грн. Додамо, 18 травня НСТУ підписала договір із компанією ЕРБ щодо надання послуг із трансляції Першого каналу "Українського радіо", радіо "Промінь" і радіо "Культура" в FM -діапазоні у кількох містах. ЕРБ отримає за надання послуг із трансляції 1 172 986,80 грн, із них ПДВ - 195 497 грн. Нагадаємо, "Українське радіо" - найбільша FM-мережа України. Вона охоплює понад 190 FM-частот. FM-мережа радіо "Промінь" протягом останніх п'яти років збільшилася вп'ятеро. Нині це понад 60 FM-частот у 24 областях України. FM-мережа радіо "Культура" зросла втричі - до 48 FM-частот у 22 областях України (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 23.05.2020 В місті Сколе Львівської області вже працює місцева радіостанція "Сколівські бескиди" (ПП "Інформаційно-просвітницький медіа-центр "Бойківська думка"). Мовлення розпочалося на початку травня і здійснюється на частоті 99.0 МГц. Потужність передавача згідно ліцензії - 10 Вт. Нагадаємо - радіостанція виграла зазначену частоту на конкурсі, який відбувся минулого року (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 22.05.2020 22 травня перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль брав участь в онлайн-марафоні "Місцеві вибори: оцінка ризиків та перелік рішень" і розповів про нововведення, які може принести у виборчий процес нове медійне законодавство, та про повноваження регулятора, які він має за нинішнім законом. Дискусія була організована Громадянською мережею "Опора". Передусім Валентин Коваль нагадав про деякі моменти, які утруднюють нагляд регуляторного органу за дотриманням медіа виборчих норм. Відповідно до чинного законодавства Національна рада не є учасником виборчого процесу. Усі дії, до яких вона може вдаватися стосовно учасників виборчого процесу, описані в законодавстві про вибори, і їх немає у профільному законі про телебачення і радіомовлення. Попередні кампанії з обрання Президента і Парламенту в 2019 році стали для регулятора значним накопиченням досвіду. Водночас аналіз можливостей, яким чином можна реагувати на перебіг виборчих перегонів та на зафіксовані порушення ЗМІ, залишає дещо сумне враження, констатував Валентин Коваль. Він навів кілька причин. Регулятор не накладає санкції на медіа під час виборчого процесу, бо це не прописано в законах про Національну раду або про вибори. Центральна виборча комісія не накладає санкцій на ЗМІ, бо вони не є учасниками виборчого процесу. Таким чином, після завершення виборчого процесу всі документи переходять у статус звітів. Крім того, використання навіть наявних у законодавстві інструментів, зокрема і складання адміністративних протоколів, стикається з процесуальними проблемами. Адже звичайні темпи проходження процедур і документів є дуже тривалими і перевищують у часі саму виборчу кампанію. Валентин Коваль також наголосив на ще одному аспекті, який поки не врегульовано на законодавчому рівні. Йдеться про поширення політичної агітації в медіа не тільки під час виборчих перегонів, а й у інший час. Однак механізмів контролю і реагування на таке явище у позавиборчий період немає, вони не прописані в законодавчих актах. Новий виборчий кодекс, за словами Валентина Коваля, має певні новели, проте не всі з них можуть бути реалізовані. Крім звичних телерадіоорганізацій, до сфери контролю Національної ради внесені інформаційні агентства. Онлайн-сфера поки залишається за межами регулювання, а Інтернет в кодексі згадується лише один раз, коли мова йде про поширення результатів опитування громадської думки. Кодекс зобов'язує Національну раду вживати заходів у разі виявлення порушень, що наразі розцінюється регулятором як можливість накладення санкцій відповідно до Закону "Про телебачення і радіомовлення" і Кодексу про адміністративні правопорушення. "Щоправда не передбачено жодних прискорювачів для проходження процесів, отже, темпи на реагування порушень знову можуть бути такими, що все буде тягнутися довше, ніж власне сам виборчий процес", - зауважив Валентин Коваль. Він повідомив про те, що зараз триває робота, аби певні прогалини виборчого законодавства були врегульовані в законопроєкті про медіа, який готується до повторного першого читання. Зокрема, цей проєкт закону наділяє Національну раду обов'язком регулювання онлайн-середовища. Таким чином, це стосуватиметься і відстеження дотримання законодавства про вибори і в мережі Інтернет. Виборчий кодекс не передбачає права журналістів бути присутніми на заходах, пов'язаних із виборами, забороняє їм оцінювати передвиборні програми і не звільняє носіїв медіа від відповідальності за зміст агітації. Також у кодексі передбачене маркування лише політичної реклами, однак немає маркування матеріалів передвиборної агітації. Ці питання мають бути врегульовані законопроєктом про медіа, що зараз доопрацьовується. Абсолютно новим аспектом у законопроєкті є відносини регулятора із соціальними мережами під час виборів. Так, пропонується, що Національна рада може укладати угоди і меморандуми з іноземними юридичними особами, власниками платформ спільного доступу до інформації. Цими угодами може бути передбачено забезпечення умов та обмежень щодо інформації, яка поширюється на платформах спільного доступу і є доступною на території України, механізми співрегулювання, співпраця у сфері протидії поширення дезінформації та забезпечення прозорості фінансування агітації на платформах, дотримання інших вимог українського виборчого законодавства. Користувачі мережі Інтернет, платформ спільного доступу до інформації при поширенні будь-якої інформації про виборчий процес зобов'язані дотримуватися вимог виборчого законодавства України щодо інформаційного забезпечення та здійснення передвиборної агітації, навів норми нового законопроєкту Валентин Коваль. Цей акт цілком може бути ухваленим Верховною Радою до осені, вважає перший заступник голови Національної ради. Однак поки невідомо, як він буде імплементуватися, чи будуть етапи для його окремих частин. Окрім того, важливо, щоб регулятор матеріально, організаційно і технічно зміг працювати з онлайн-простором. Тому, очевидно, реалізація цих положень потребуватиме деякого часу. Модератор дискусії, голова правління Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська зауважила, що громадянське суспільство налаштоване підтримати Національну раду і допомогти їй у тих завданнях, що постануть перед нею. Соціальні мережі та Інтернет дедалі активніше залучаються до виборчого процесу, там поширюється багато агітаційний матеріалів, які не завжди є якісними, однак охоплюють величезну аудиторію. Таким чином, вони здатні впливати на вибір громадян і, звісно, результати виборів. В умовах пандемії COVID-19 і можливої повторної хвилі захворюваності можливості безпосереднього спілкування кандидатів із виборцями можуть бути обмеженішими. І в цій ситуації активно використовуватиметься саме Інтернет. Загалом Національна рада готова до місцевих виборів, відповідно до вимог чинного закону. Однак якщо буде запроваджено нове законодавство і регулювання інтернету, то найбільша амбіція для регуляторного органу - це встигнути якісно підготуватися до виконання своїх нових функцій, резюмував Валентин Коваль (Джерело: Сайт Нацради).
  • 22.05.2020 Медіахолдинг "Люкс" скоротив львівську редакцію новин на радіостанції "Люкс FM". Цю інформацію джерел "Детектора медіа" підтвердив генеральний директор компанії Роман Андрейко. "Сьогодні я приймав рішення щодо редакції новин "Люкс FM" у Львові. Коронавірус та викликана ним трохи істерія, трохи криза змушують думати над тим, як працювати ефективніше та ефективніше використовувати кошти. Серед таких інструментів є конвергентність. Для медіа - це один з популярних інструментів для підвищення ефективності", - сказав пан Андрейко. За його словами, у Львові компанія має велику редакцію журналістів, які готують місцеві новини для 24 каналу. Також у цьому місті працює редакція інтернет-видання Zaxid.net, яке також входить до складу медіахолдингу "Люкс". "Обидві редакції роблять ту ж саму роботу, яку до цього часу робила редакція новин для радіо "Люкс FM" у Львові. Тому ми прийняли рішення, що для оптимізації витрат ми можемо силами цих двох редакцій готувати короткі повідомлення і для радіостанції", - додав він. У львівській новинній редакції "Люкс FM" працювало троє людей. Роман Андрейко розказав, що вони можуть пройти відбір і зайняти якусь позицію в об'єднаній новинній редакції телеканалу та Zaxid.net: "Ця велика редакція зможе продукувати новини для всіх медіа. Тепер можна вважати, що в новинній редакції працює 30 людей". У відповідь на запитання, чи плануються скорочення або зміни у структурі холдингу через пандемію надалі, пан Андрейко зазначив, що компанія впроваджуватиме "заходи, які дозволять працювати ефективніше". Нагадаємо, у березні 24 канал змінив формат подачі новин та оновив сітку мовлення (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 22.05.2020 Заслужений академічний симфонічний оркестр Українського радіо зіграв перший концерт після запровадження карантину через пандемію COVID-19. Глядачі побачать його вже цієї суботи, 23 травня, на фейсбук-сторінках Будинку звукозапису Українського радіо, UA: Радіо Культура, UA: КУЛЬТУРА, Симфонічного оркестру Українського радіо, а також на ютуб-каналі оркестру. Початок трансляції о 20:00. Концерт покажуть у записі. Виконуватиме музику струнний оркестр, позаяк для групи духових інструментів карантинні обмеження суворіші. "Через карантин оркестр не мав змоги збиратися понад два місяці. Коли Кабінет Міністрів дозволив репетиції художніх колективів, ми повернулися до роботи. На сцені забезпечили дистанцію два метри між учасниками оркестру. У концерті взяли участь дев'ятнадцять музикантів - усі в масках. Важливо починати грати й повертатися до життя. Ми це зробили першими, сподіваюся, за нашим прикладом підуть колеги", - зазначив художній керівник та головний диригент Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо Володимир Шейко. На концерті прозвучать твори Едварда Ґріґа, Сергія Рахманінова, Джоржа Гершвіна, Бели Барток та Антоніо Вівальді. "Кожен свідомий украіїнець робить свій внесок відповідно до викликів, які постають: лікарі героіїчно рятують життя, бізнес дає економіці дихати, а інструментом музикантів є музика. Роль мистецтва - підтримувати, надихати. Тому Симфонічнии? оркестр Украіїнського радіо не міг лишитися осторонь і, суворо дотримуючись правил соціального дистанціювання, записав концерт. Ми закликаємо украіїнців дбати про своє здоров'я та здоров'я близьких. Симфонічна музика - прекрасна. Чудово, що ми маємо змогу зробити так, аби її міг чути кожен", - прокоментував член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 22.05.2020 Прем'єра на хвилі богуславського радіо "Богуслав FM" (97.7МГц та Інтернет-мовлення)! Турбота про громаду чи власну кишеню? Як богуславський депутат-підприємець хотів податки знизити? І чому бюджетна комісія за ніч передумала? На пологи з лампочкою! Чому в богуславській лікарні медреформа - не указ та як гінекологам доведеться вживатися в одному відділенні з хірургами? Не з тієї ноги! Як від настрою голови Медвинської громади залежить, чи дадуть медикам нове авто швидкої? Судове рейдерство чи недбальство міськради? Як недобудоване приміщення санепідемстанції не можуть поділити два законних власники? Слухайте сьогодні 18:30 в новій авторській програмі Віктора Коломійця "Деталі". Програма відкрита для дискусій, всі охочі можуть телефонувати під час ефіру. Номер студії 098 0 977 977. Також якщо у вас виникнуть питання, можете надсилати їх у Viber (Джерело: Сторінка радіо "Богуслав FM" у соцмережі Facebook).
  • 22.05.2020 18 травня Національна суспільна телерадіокомпанія України підписала договір із компанією ЕРБ щодо надання послуг із трансляції Першого каналу "Українського радіо", радіо "Промінь" і радіо "Культура" в FM-діапазоні. Про це йдеться на сайті "Прозорро". Згідно з договором ЕРБ отримає за надання послуг із трансляції 1 млн 986 грн 80 коп., із них ПДВ - 195 тис. 497 грн 80 коп. Строк надання послуг: 01 січня 2020 рік - 31 грудня 2020 рік. Під час проведення тендеру була застосована переговорна процедура. "Підстава для застосування переговорної процедури закупівлі п. 2 ч. 2 ст. 40 розділу VІІ Закону України "Про публічні закупівлі" є відсутність конкуренції з технічних причин, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи", - зазначено на "Прозорро". НСТУ в обгрунтуванні застосування переговорної процедури пояснила, що ""телекомунікаційні послуги з трансляції радіопрограм на території України у конкретному регіоні з певною зоною охоплення, на певній частоті/каналі може забезпечити лише один оператор телекомунікацій - Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕРБ"". Компанія ЕРБ надаватиме послуги з трансляції в FM-діапазоні "Українському радіо" у Харкові, Ніжині, Кам'янці-Подільському, радіо "Промінь" - у Києві, радіо "Культура" - у Києві, Миколаєві і Кам'янці-Подільському. Нагадаємо, що 10 жовтня 2019 року перший канал Суспільного радіо - "Українське радіо" - виграв 34 FM-частоти, у тому числі в Одесі, Івано-Франківську та Ужгороді, на форматному конкурсі інформаційного радіо. Тоді ж радіо "Промінь" здобуло 38 FM-частот у 22 областях України, в тому числі в 15 обласних центрах. Третій канал Суспільного радіо - "Культура" - виграв 15 FM-частот, у тому числі в 9 обласних центрах, на форматному конкурсі культурно-мистецького радіо. Додамо, голова правління НСТУ Зураб Аласанія сказав, що за попердніми підрахунками Суспільне витрачатиме 15,5 млн грн на 87 нових FM-частот (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 22.05.2020 До Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення і далі надходять повідомлення від телерадіокомпаній про зміни у їхній діяльності через запроваджені урядом карантинні заходи для запобігання поширенню вірусу COVID-19. Станом на 20 травня регулятор отримав 37 таких звернень від мовників. За останні два тижні, на жаль, ще 4 телерадіокомпанії вимушені були тимчасово припинити свою діяльність - 3 телекомпанії у Хмельницькій області і одна радіокомпанія у Сумській області. Про неможливість вчасно розпочати мовлення через фінансові та організаційні труднощі Національну раду повідомили ще 3 ліцензіати: супутниковий телемовник і 2 місцеві радіомовники. Загалом за період дії карантину 18 ліцензіатів поінформували, що були змушені змінити свою сітку мовлення, 1 повідомив про намір легалізувати зміни, внесені у програмну концепцію мовлення. Тимчасово припинили мовлення 9 телерадіокомпаній, стільки ж ліцензіатів не змогли вчасно розпочати мовлення через фінансову та організаційну неспроможність освоєння частот. Національна рада розглядає подані заяви від мовників і аналізує, які із заявлених змін пов'язані з обставинами карантину, та наголошує - допускаються корекції лише зумовлені цією кризою, решта - згідно з вимогами законодавства (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.05.2020 До 24 травня всі працівники "UA: Рівне" працюватимуть дистанційно. В ефірі телеканалу на цей час транслюватимуть столичне мовлення. Це пов'язано з тим, що у кількох працівників підтвердили ураження коронавірусом. Інженер "UA: Рівне" Микола Теремок помер від ускладнень, спричинених інфекцією COVID-19. "З 18 до 24-го травня у зв'язку з переходом "UA: Рівне" на дистанційний режим роботи ми транслюємо ефір столичного мовлення", - зазначають на "UA: Рівне". Співробітники "UA: Рівне" планують із наступного тижня, з 24 травня, повернутися до звичайної роботи. "Якщо все буде добре - з наступного тижня рівненське Суспільне спробує повертатись до звичної роботи. Не всі і не одразу, але ми будемо виробляти телеконтент", - зазначили на офіційній фейсбук-сторінці "UA: Рівне". Наразі шестеро працівників філії Суспільного переносять хворобу майже безсимптомно, зазначили на "UA: Рівне". Працівники Рівненської філії Суспільного записали відео, в якому дякують за підтримку. "Ми кажемо кожному персонально: дякуємо за підтримку! Для нас це - дуже цінно!", - зазначили на "UA: Рівне". До 24 травня тимчасово скасовані регіоанальні телевізійні випуски новин. Найсвіжішу інформацію на "UA:Рівне" подають у вигляді рухомого рядка кожні 30 хвилин. Діджитал-підрозділ Суспільного від початку карантину працює дистанційно, зокрема сайт, Facebook та Instagram-сторінки. Нагадаємо, у кількох співробітників "UA: Рівне" підтвердили COVID-19. Один із працівників потрапив у лікарню. 16 травня стало відомо, що передчасно пішов із життя інженер Рівненської філії Суспільного ("UA: Рівне") Микола Теремок, у нього підтвердили захворювання на COVID-19. Із 12 травня філія перейшла на дистанційний режим роботи. Спершу повідомлялася, що до 18-го травня регіональний канал транслюватиме ефір столичного мовлення. Журналістка Суспільного з Рівного, в якої діагностували COVID, поділилась тим, які симптоми відчувала на початках та які через тиждень. Через те, що журналісти часто контактують із лікарями та людьми на вулиці під час бліц-опитувань, вони в зоні ризику. Додамо, у філіях Суспільного щодня міряють температуру у працівників, якщо вона хоч трішки підвищена, то відвозять співробітника додому. Усі працівники працюють у масках і рукавичках, під час зйомок при необхідності співробітники Суспільного одягають захисні костюми (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 21.05.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, як і в попередні роки, пильно стежить за виконанням телерадіоорганізаціями вимог законодавства щодо частки української мови в ефірі. Це питання - на постійному контролі регуляторного органу. Водночас під час проведення моніторингів помічені певні тенденції, які викликають занепокоєння щодо ризиків невиконання телерадіоорганізаціями мовного законодавства. Про це повідомила сьогодні перед черговим засіданням регуляторного органу голова Національної ради Ольга Герасим'юк. "Це дуже важливе і чутливе питання, і ми цю роботу не зупиняємо ні на мить. Наш моніторинг відбувається чітко відповідно до методики, яка ухвалена", - сказала вона. Водночас Ольга Герасим'юк зауважила, що особливості ухваленого законодавства про мовні квоти і специфіка його виконання призводять до того, що в суспільства складається враження, що телерадіоорганізації нехтують цими законодавчими вимогами, що української мови в ефірі стає дедалі менше, особливо у прайм-тайм. Норми прописані таким чином, що мовники, особливо телеканали, моніторинг програм яких повинен бути тижневим, мають змогу маневрувати. На деяких проблематичних нюансах Національна рада наголошувала ще під час підготовки законодавства про мовні квоти, зокрема і Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Тому питання виконання цього закону потребує ґрунтовного обговорення з парламентарями, і Національна рада ініціюватиме такий діалог. Проаналізовані дані моніторингів телерадіоорганізацій щодо звучання української мови в ефірі свідчать про те, що виконання встановлених законодавством вимог відбувається у мінімальному відсотковому співвідношенні. Тобто законодавство виконується на нижній граничній межі, повідомила Ольга Герасим'юк. Отже, цілком можливим є ризик порушення цих норм. Враховуючи таку редакційну політику телерадіоорганізацій, а також передбачене законодавством із 16 липня 2024 року подальше збільшення частки передач і фільмів, які мають звучати державною мовою, Національна рада звертається листами до мовників із проханням надати роз'яснення: які причини саме такої редакційної політики телерадіоорганізації; чи, на їхню думку, є ризики невиконання вимог закону в цій частині; чи зможе телерадіоорганізація виконувати вимоги закону після набуття чинності вимогами Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Член Національної ради Максим Онопрієнко розповів, що регулярний моніторинг телерадіоорганізацій відбувається також і на регіональному рівні. Повна звітна інформація готується щопівроку, однак періодично такі моніторинги проводяться, і поточна інформація також надається. Представники Національної ради в областях повідомляють, що недавній моніторинг місцевих радіомовників переважно свідчить про неухильне дотримання компаніями положень закону. Показники звучання української мови й пісні на місцевому та регіональному рівнях дуже високі і часто наближаються до 100 відсотків. Зафіксовані лише поодинокі порушення, тому Національна рада вже призначила позапланові перевірки двом мовникам - із Харківщини "Радіо Слобожанщини" - за мову ведення програм, і з Чернівецької області "Блиск FM" - через недостатній обсяг пісень. За підсумками першого півріччя цього року Національна рада обов'язково оприлюднить дані про те, скільки української мови і пісні лунає в ефірах як загальнонаціональних, так і місцевих радіостанцій і телеканалів, сказав Максим Онопрієнко. Ці узагальнення регулятор публічно представить суспільству і ЗМІ (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.05.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення моніторила ефіри мовників щодо дотримання ними Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, яких у травні було аж чотири. Про це повідомила голова Національної ради Ольга Герасим'юк під час засідання 21 травня. Так, 8 травня в Україні відзначався День пам'яті та примирення, 9 - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, 17 травня (третя неділя травня) - День пам'яті жертв політичних репресій, а 18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Ольга Герасим'юк розповіла, що в усі ці дні Національна рада стежила за дотриманням мовниками вимог до змісту програм, що передбачені цими Правилами, проводила моніторинги як загальнонаціональних телерадіокомпаній, так і регіональних та місцевих мовників. Нині їх результати опрацьовуються відповідним управлінням і після узагальнення, у разі виявлення порушень, регулятор ухвалить рішення про проведення позапланових перевірок. Хоча за попередніми оцінками більшість мовників дотримувалися правових вимог та достойно вшанували ці пам'ятні дати (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.05.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підтримує Комісію з журналістської етики щодо недопущення поширення висловів, які сприяють розпалюванню ворожнечі стосовно різних етнічних груп, і вважає, що ця тема може бути розглянута у наступних саморегулівних актах. Про це сказала голова Національної ради Ольга Герасим'юк під час засідання регулятора 21 травня. 9 травня 2020 року на сайті рівненського "Радіо Трек" було оприлюднено колонку Кості Культреґера "Неповнолітня в Тернополі зарізала студента-негра з Африки, який її ґвалтував? (5 ФОТО)", у якій містилися численні расистські висловлювання та відверта мова ворожнечі. Комісія із журналістської етики, розглянувши цю публікацію, констатувала порушення Кодексу журналістської етики та висловила громадський осуд рівненському онлайн-виданню "Радіо Трек". На її думку, цей матеріал розпалює ворожнечу стосовно темношкірих людей і може провокувати аудиторію на вчинення злочинів на ґрунті ненависті, спалахи агресії та насильства. Також Комісія з журналістської етики закликала ЗМІ дотримуватися професійних стандартів під час висвітлення злочинів, фігуранти яких є представниками різних етнічних груп. Оскільки матеріал було розміщено на сайті радіомовника, до Національної ради надійшли відповідні скарги. Член Національної ради Максим Онопрієнко поінформував, що разом з управлінням представників і представником у Рівненській області було докладно вивчено це питання. За його словами, виявилося, що йдеться про інформацію, яка була розміщена "в онлайні", а в ефірі цієї радіокомпанії програма з такими висловлюваннями не транслювалася. З огляду на цю обставину Національна рада наразі не може призначати перевірку компанії, оскільки не наділена повноваженнями регулювання онлайн-контенту. Проте регулятор звернув увагу "Радіо Трек" і провів відповідні роз'яснення щодо редакційної відповідальності мовника за поширення такого контенту. Національна рада сподівається, що осуд колег по цеху, а також серйозні аргументи представників регулятора стануть повчальним уроком для "Радіо Трек", який більше не повторюватиме подібних помилок (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.05.2020 У зв'язку зі встановленням на всій території України карантину та обмежувальних (протиепідемічних) заходів Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 21 травня внесла зміни до Плану проведення виїзних перевірок ліцензіатів на перший квартал 2020 року та скасувала своє рішення щодо затвердження Плану проведення виїзних перевірок на другий квартал 2020 року. Також відповідно до статті 13 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" регулятор затвердив новий План проведення виїзних перевірок телерадіоорганізацій України на третій квартал 2020 року. Так, у Плані проведення виїзних перевірок телерадіоорганізацій на перший квартал 2020 року, затвердженого рішенням Національної ради від 20.11.2019 № 2006, вилучено пункти 17, 18, 19, 23. Скасувати вирішено рішення Національної ради від 13.02.2020 № 178 "Про затвердження Плану проведення виїзних перевірок телерадіоорганізацій України на другий квартал 2020 року". Планові перевірки на третій квартал стосуватимуться тих ліцензіатів, у яких минає рік діяльності, або ж термін дії ліцензій яких завершується. Із затвердженим Планом можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.05.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 21 травня ухвалила рішення замовити в ДП "Український державний центр радіочастот" розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення, зміни потужності та місця встановлення радіоелектронних засобів мовлення. Прорахунок нових частотних присвоєнь замовлено для потреб аналогового звукового мовлення в діапазоні 87.5 - 100.0 МГц у Зінькові Полтавської області. Окрім того, на прохання Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення Національна рада звертається з тим, щоб змінити потужності передавачів у Вінниці, Києві, Львові, Одесі, Черкасах, Чернівцях, Ковелі Волинської області, Рокосові Закарпатської області, Більмаку Запорізької області, Вестерничанах Одеської області, Красногорівці Полтавської області, Білопіллі Сумської області, Кульчіївцях Хмельницької області і Новодністровську Чернівецької області. Також регулятор просить УДЦР перенести передавачі на частоті 90.6 МГц із с. Завгороднє до с. Петрівське Харківської області і на 7 ТВК з м. Луцька до с. Підгайці Волинської області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.05.2020 Задля уникнення поширення в інформаційному просторі необ'єктивних відомостей про окремі рішення Національної ради та для ширшого висвітлення щоденної діяльності регулятора члени Національної ради щотижня у день засідання проводитимуть брифінги для представників ЗМІ. Національна рада вже мала таку практику і хоче знову повернутися до неї після завершення карантину й повернення до роботи у штатному режимі. Про це під час засідання 21 травня повідомила голова Національної ради Ольга Герасим'юк. Медіа матимуть можливість прийти і поставити свої запитання, аби потім керуватися нашими відповідями і поширювати не одну точку зору, як це часом буває, а мати наші коментарі щодо всіх актуальних питань сфери медіа, рішень, які ухвалюються. Це ще й сприятиме обміну думок із журналістами, пояснила Ольга Герасим'юк. На її думку, проведення таких регулярних брифінгів вкрай важливо і необхідно для того, щоби представлена у ЗМІ інформація була повною та об'єктивною. Також вона запропонувала провести спеціальний брифінг на тему виконання телерадіокомпаніями мовного закону. Оскільки днями деякі засоби масової інформації та окремі парламентарі поширювали заяви про те, що Національна рада, мовляв, нехтує своїм обов'язком щодо нагляду за виконанням мовних квот. Це абсолютно не відповідає дійсності, і про це регулятор готовий відверто говорити з медіа і суспільством. На запланованому брифінгу з цього питання Національна рада представить докладну доповідь щодо нинішньої ситуації із забезпечення ліцензіатами у своїх ефірах обов'язкової частки української мови. Регулятор на брифінгах надаватиме роз'яснення і щодо планових та позапланових перевірок мовників, щодо моніторингу мовлення за іншими параметрами, передбаченими чинним законодавством. Члени Національної ради сподіваються, що від такого спілкування буде користь обом сторонам - і засобам масової інформації, і регулятору, який готовий вести діалог із журналістською спільнотою (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.05.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення повідомляє, що відповідно до змін Регламенту Національної ради, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради, яке відбудеться 21 травня, початок об 11.00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 20.05.2020 Олександрійська міська рада вирішила ліквідувати редакцію Олександрійського міського радіомовлення, повідомляє "Голос Громади". Рішення "Про припинення комунальної установи "Редакція Олександрійського міського радіомовлення" шляхом ліквідації" було ухвалене на черговій сесії міської ради 15 травня, враховуючи рішення виконавчого комітету та висновки постійних комісій міськради і як зазначалося в преамбулі, - "з метою зменшення фінансового навантаження та за відсутності фінансової можливості утримання комунальної установи "Редакція Олександрійського міського радіомовлення". Напевне, спочатку слід уточнити: мова йде не про місцеве радіо взагалі, як таке, а про редакцію суто міського мовлення, яка виходить "в ефір" три рази на тиждень. (Поняття "ефір" умовно взято в лапки тому, що насправді випуски міського комунального мовлення завжди велися не в радіоефірі, а по проводовій мережі). Отож проводове радіомовлення в Олександрії та районі ще залишається діючим, але в ньому більше не звучатимуть випуски міських новин та привітань. Правда, Олександрійське комунальне радіо "замовкне" не відразу: згідно з чинним законодавством, яке регламентує припинення юридичної особи, ліквідаційний період триватиме не менше 6 місяців і наразі місцеві радіовипуски ще якийсь час виходитимуть. Редакція Олександрійського міського радіомовлення сьогодні - це всього два посадовці: бухгалтер і керівник (він же редактор і ведучий). З незмінним, протягом багатьох останніх років, керівником Євгеном Грановським "Голос Громади" поспілкувався і разом з ним коротко пригадав (насправді зовсім не коротку) історію міського радіо. Правда, коли ж саме по електропроводах Олександрійщини вперше стали поширюватися випуски місцевих новин, у нашому "історичному диспуті" точно встановити не вдалося. Але зійшлися на тому, що більше, ніж півстоліття - десь наприкінці 60-х років, а можливо, й значно раніше. Тоді, в радянські часи, міське радіо мало солідний редакційний штат (бо як і всі ЗМІ, виконувало інформаційно-пропагандистську роль і фінансувалося з Компартійних фондів). Називалося воно "Радіогазета" і було своєрідним підрозділом-додатком однієї-єдиної на всю Олександрійщину міськрайонної газети "Ленінський прапор". І аж у 90-х роках ця радіогазета трансформувалася у самостійну редакцію міського радіо. Його працівниками і ведучими (по-тодішньому "дикторами") у різні часи були чимало відомих у місті журналістів і просто творчих особистостей - артистів, поетів тощо. Серед них В.Дерусов, В.Жахалов, Раїса Новикова, Тамара Лозова, Антоніна Жарко та багато інших. На початку 90-х, наприклад, на олександрійському радіо деякий час працював, поєднуючи роботу шкільного вчителя іноземних мов з радіодикторською, Сергій Коваленко. Це вже пізніше, через декілька років по тому він стане директором школи №20 (нині - колегіум), депутатом міської ради і далі - посади державного службовця по висхідній лінії на рівень області. А Євген Грановський, "останній з могікан" олександрійського радіо, прийшов на нього якраз після Сергія Коваленка і багато хто з тодішніх слухачів навіть не відразу й помітили цю зміну дикторів через певну темброву схожість їхніх голосів… Отож Є.Грановський залишається ведучим і шеф-редактором міського радіо з 1996 року і по сьогодні. "З того часу багато чого змінилося як у технічному, так і в організаційному плані, - пригадує він. - Спочатку ми записували свої передачі на котушкові (по народному - "бобінні") магнітофони. Потім - на касетний "Маяк". Не дуже зручний і доволі копіткий був цей процес. А вже порівняно недавно стали застосовувати цифровий запис. Але головне не це: за моїми спостереженнями, десь починаючи з 2014 року дуже змінилося ставлення керівництва Укртелекому до проводового радіо (як відомо, Укртелеком є своєрідним посередником між радіомовником і слухачем, оскільки він є власником всіх проводових радіомереж і безпосереднім транслятором передач - прим.ред.). З того часу різко почали зростати ціни на послуги трансляції наших передач, які оператор Укртелеком надає нам, що стало великим фінансовим тягарем для міського бюджету і власне, спричинило закриття редакції міського мовлення. Так само й абоненти почали у ці роки масово відмовлятися як від стаціонарних телефонів, так і від радіоточок", - вважає Є.Грановський. До речі, через тарифну політику та незадовільний стан проводових радіомереж (а також є ще чимало інших чинників, пов`язаних з технічним прогресом сучасних інформаційних і комунікаційних засобів тощо) в Україні взагалі і в Олександрії зокрема кількість абонентських радіоточок (тих, що народ ласкаво прозвав "кухонними брехунцями"), з року в рік стрімко скорочується. За нашими даними, станом на кінець 70-х, початок 80-х років на Олександрійщині налічувалося понад 42 тисячі радіоточок (іншими словами, не було жодної квартири чи сільської хатки, не обладнаної радіорепродукторм-приймачем) Такий приймач коштував 3-5 карбованців, абонплата - 50 коп. на 6 місяців. Ну а зараз реалії життя та потреби населення зовсім інші: станом на 2017 рік (на момент останнього отримання ліцензії Олександрійським міським комунальним радіо) кількість міських абонентів налічувала 3627. На даний час їхня кількість нашому співрозмовнику невідома, але вона напевне ще зменшилась. Наголосимо, це в Олександрії, бо на території району проводове радіо фактично вже давно відсутнє повністю. Втім, це вже зовсім інша історія… (Джерело: Портал "Голос Громади").
  • 20.05.2020 Радіостанція "ПТРК" (КП "Павлоградська ТРК" Павлоградської міської ради) розпочала мовлення на частоті 89.3 МГц у Павлограді Дніпропетровської області. Окрім звукового мовлення на частоті присутній сигнал RDS (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 20.05.2020 Про енергобезпеку України в часи пандемії говоритимуть у проєкті Світлани Мялик "Здорова політика" сьогодні, 20 травня, в ефірі UA: Українське радіо. Початок о 19:10. Гість прямого ефіру - перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергій Перелома. У програмі: а) як пандемія COVID-19 та карантин впливають на роботу "Нафтогазу", куди і в яких обсягах розподілено благодійний медичний вантаж, який компанія закупила й доставила з Китаю; б) чи поставила епідемія під загрозу енергетичну безпеку України; в) підготовка до зими - які нині запаси газу в сховищах та як діятиме "Нафтогаз", готуючись до нового опалювального сезону. Слухачі проєкту "Здорова політика" зможуть поставити свої запитання в прямому ефірі. Телефон студійного вайберу (097) 107-107-9. Дивіться відеотрансляцію програми на ютуб-каналі UA: Українське радіо. Перший канал Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. Нагадаємо, щосереди на UA: Українське радіо "Здорова політика" - авторський спецпроєкт Світлани Мялик. На розмову в прямому ефірі ведуча запрошує політиків, науковців та державних діячів, які беруть участь в ухваленні важливих для українців рішень (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 19.05.2020 Завтра, у середу, 20-го травня, з 9:00 до 12:00 на львівській мережевій станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, а крім того - Інтернет мовлення) відбудеться профілактика обладнання, але станція дуже скоро повернеться в ефір (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 19.05.2020 У середу, 20 травня, суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ у спецвипуску "Теми дня" покаже трансляцію пресконференції президента Володимира Зеленського. Початок о 10:30. Також пряма трансляція відбудеться в ефірі UA: Українське радіо. Зустріч із журналістами відбудеться в парковій частині Маріїнському палацу й буде присвячена першій річниці президентства. У зв'язку із цим відеоуроки, які щодня транслює суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ, покажуть раніше - із 8:30 до 10:30 (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 19.05.2020 Столична мережева станція "Радіо Шансон" (Київ-101.9МГц, Ужгород-87.9МГц, Шостка-88.0МГц, Умань-88.5МГц, Львів-90.4МГц, Тернопіль-90.8МГц, Миколаїв-90.8МГц, Стрий-90.9МГц, Одеса-91.8МГц, Херсон-92.2МГц, Яремче-101.5МГц, Павлоград-102.2МГц, Луцьк-103.4МГц, Харків-103.5МГц, Кременчук-104.9МГц, Полтава-105.0МГц, Дніпро-105.3МГц, Кропивницький-106.7МГц, Кривий Ріг-101.0МГц, Бердянськ-101.0МГц, Запоріжжя-104.5МГц, Мелітополь-104.7МГц, Хмельницький-104.0МГц, Маріуполь-106.9МГц, Вінниця-107.0МГц, Суми-106.4МГц, Чернігів-106.8МГц, Черкаси-107.5МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) має дві гарні новини! По-перше, в ефір повертається вечірній випуск програми "Концерт по заявкам" з 21:00 до 01:00. По-друге, тепер ви можете замовити свою улюблену пісню, привітати своїх рідних і близьких з Днем народження, професійним святом чи просто важливим днем через Telegram: (067) 001-101-9. Повідомлення у Telegram безкоштовні. Радіостанція "Шансон" не дає 100% гарантії, що Ваше повідомлення прозвучить в ефірі (Джерело: Сторінка "Радіо Шансон" у соцмережі Facebook).
  • 19.05.2020 Із 19 травня авторська сатирична програма Наталі Соколенко і Богдана Буткевича "А серйозно?" на UA: Українське радіо виходитиме також у відео-форматі для YouTube. А в якості резидента та сценариста приєднався Юрко Космина, який веде на "Детекторі медіа" влог про фейки та маніпуляції "Ньюспалм". Про оновлення програми написав на своїй Фейсбук-сторінці Богдан Буткевич. "Від сьогодні наше з Natali Sokolenko сатиричне шоу "А Серйозно" на Українське радіо виходитиме також у відео-форматі для ютюбу. Тобто, гарним відео-проектом в країні стало більше", - зазначив він. Ведучий додав, що до їхньої команди на "Українському радіо" приєднався "найкрутіший український сатиричний поет-задирик Юрко Космина!". Журналіст і поет Юрко Космина кілька років працював із Богданом Буткевичем над "ЧБшоу" на каналі "Еспресо". "Ми готові з новими силами влаштовувати "срач і ржач". В нашому фірмовому лайт-найт форматі", - зазначив пан Буткевич. Свіжий випуск вийде 19 травня о 19.10 в ефірі "Українського радіо", також відео викладатимуть в YouTube. З наступного тижня програма традиційно виходитиме по понеділіках о 19:10. Нагадаємо, сатирична програма Наталі Соколенко і Богдана Буткевича "А серйозно?" виходить на "Українському радіо" з січня 2019 року. Сайт "Детектор суспільного мовлення" рекомендував команді "Українського радіо" попрацювати на тим, щоб трансляція "А серйозно?" була доступна у Facebook, а можливо і на одному з телеканалів Суспільного (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 19.05.2020 19 травня Верховна Рада України направила законопроєкт № 2693 "Про медіа" для підготовки на повторне перше читання. Це рішення підтримали 278 депутатів, 23 проголосували проти (усі представники політичної партії "Опозиційна платформа-За життя"), а ще 17 утримались. Таким чином парламент підтримав рішення Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, який рекомендував Верховній Раді направити законопроєкт на повторне перше читання. Раніше Олександр Ткаченко говорив, що всі зміни і пропозиції в законопроєкт про медіа внесуть між першим і другим читанням. А потім зазначив, що через наміри змінити структуру проєкту пропонуватимуть парламенту повернути його на повторне перше читання. Нагадаємо, законопроєкт № 2693 "Про медіа" зареєстрували у Верховній Раді 27 грудня 2019 року. Він має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам. Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, блоґерів та різних веб-платформ (типу Netlix чи Facebook). Передбачено і механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроекту присвячено мовленню громад (community media) - третьому сектору мовлення, що існує в Європі поруч із суспільним та комерційним. Також розширяться повноваження і регулятора - Нацради з питань телебаченні і радіомовлення. Вона зможе миттєво реагувати, аж до тимчасового призупинення мовлення. Онлайн-медіа зможуть карати штрафами в розмірі 1-5 мінімальних зарплат (від 4,7 тис. до 23,5 тис. грн. станом на 2020 рік) або ж блокувати доступ до них через інтернет-провайдерів. Для аудіовізуальних медіа передбачені більші штрафи. Крім того, для суб'єктів у сфері медіасервісів на замовлення пропонують встановити 25-відсоткову квоту програм, виконаних державною мовою. Для нелінійних медіа планують також впровадити вимогу не менше 30 % європейського продукту (що включає й українські програми) від загального обсягу програм. Раніше "Детектор медіа" публікував аналіз документу від експертки Центру демократії та верховенства права Тетяни Авдєєвої. Свої зауваження щодо законопроекту висловлювали й асоціації провайдерів (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 18.05.2020 Суспільне радіо розбудовує далі FM-мережу. Три канали UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура почали мовити ще в 17 містах. UA: Радіо Промінь відтепер можна слухати в таких містах: Маріуполь - 103.2 МГц; Дубовий Гай (Житомирська обл.) - 94.1 МГц; Ковель (Волинська обл.) - 103.9 МГц; Шацьк (Волинська обл.) - 97.4 МГц; Біла Церква - 91.9 МГц; Кропивницький - 88.7 МГц; Кременчук (Полтавська обл.) - 96.6 МГц; Миколаїв - 88.8 МГц; Тернопіль - 101.5 МГц; Харків - 100.5 МГц; Херсон - 88.1 МГц. UA: Радіо Культура: Житомир - 90.6 МГц; Кропивницький - 91.8 МГц; Кременчук (Полтавська обл.) - 99.6 МГц; Ніжин (Чернігівська обл.) - 90.9 МГц; Сміла (Черкаська обл.) - 90.3 МГц. UA: Українське радіо: Козелець (Чернігівська обл.) - 88.0 МГц. "Розбудова найбільшої в Україні FM-мережі - велика відповідальність. Адже одночасно ми ще вище підіймаємо планку якості контенту. Початок FM-мовлення одного або кількох каналів Суспільного радіо в місті означає, що тепер його мешканці мають змогу слухати новини без маніпуляцій, спілкуватися з політиками в прямому ефірі, дізнаватися щось цікаве для себе щоразу, коли вмикають приймач. Особливо важливо, що зростають мережі UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура - нині вони збільшуються в рази. Величезне дякую департаментові розвитку мереж Суспільного, який докладає максимум зусиль для запуску FM-частот", - прокоментував член правління UA: Суспільне мовлення, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін. Нагадаємо, UA: Українське радіо - найбільша FM-мережа України. Вона охоплює понад 190 FM-частот. FM-мережа UA: Радіо Промінь протягом останніх п'яти років збільшилася вп'ятеро. Нині це понад 60 FM-частот у 24 областях України. FM-мережа UA: Радіо Культура зросла втричі - до 48 FM-частот у 22 областях України (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 17.05.2020 В ефірі суспільних радіостанцій до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу 17 і 18 травня звучатимуть спецвипуски програм. Про причини й трагічні наслідки політичних репресій минулого, а також про те, що відбувається в сучасному Криму - говоритимуть із митцями, науковцями та громадськими активістами. 17 травня на UA: Українське радіо о 14:10 Alena Badiuk розповість про флешмоб "Men hatırlayım" - #я_пам'ятаю до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 18 травня на 1 каналі UA: Українське радіо: о 8:10 йтиметься про те, чи не створює сучасна Росія в сучасному окупованому Криму умови для витіснення кримських татар з півострова. О 12:00 Хвилина мовчання. На UA: Радіо Культура: О 7:00 прозвучать пісні кримсько-татарської співачки Jamala | Джамала останніх 10 років. А також її трек "1944", присвячений особистій та загально-національній трагедії. О 09:10 у програмі "Культура. Live" вийде інтерв'ю з громадською діячкою Айше Умеровою. О 10:05 поезію Сергія Жадана в перекладі кримськотатарською зачитає Алім Алієв. О 10:10 про депортацію 1944 року й родинну пам'ять говоритимуть у ранковому випуску програми "Імператив" з Emine Dzheppar, Аніфе Куртсеітовою, Алімом Алієвим та Ахтемом Сеітаблаєвим. О 14:55 Програма "Мить історії" до скорботної дати. О 15:00 вірші кримськотатарського поета Аблязіза Велієва читатиме Фемій Мустафаєв. О 16:10 про геноцид кримськотатарського народу говоритимуть історики Олег Бажан і Андрій Іванець. О 17:00 у вечірньому ефірі програми "Імператив" проаналізують відлуння політичних репресій минулого в сучасній Україні. О 18:00 - фольклор кримських татар, а також розмова з авторкою книжки "Казки кримських татар" Ларисою Гуманенко в проєкті "Ліра". О 19:00 у програмі "Концертний зал" прозвучить запис концерту Енвера Ізмайлова в Будинку звукозапису Українського радіо. О 20:00 відбудеться зустріч з режисером і сценаристом Наріман Алієв, автором знакового фільму "Додому" (Джерело: Сторінка Всеволода Чебодаєва у соцмережі Facebook).
  • 16.05.2020 В День пам'яті жертв політичних репресій на суспільних радіоканалах в ефір вийдуть такі програми: На UA: Українське радіо: 17 травня: 10:10: Поховання жертв масових репресій у Биківнянському лісі. Чи достеменно вивчена ця сторінка нашої історії? 12:00: Хвилина мовчання. 18.10: Сім книжок, які допоможуть говорити з дітьми про репресії. Гостя - Леся Воронина, письменниця, радіоведуча. На UA: Радіо Культура: 16 травня: 21:00: Іван Багряний "Сад Гетсиманський - пекельні лабіринти НКВС", інсценовані сторінки роману. Виконавці: Станіслав Станкевич, Володимир Нечипоренко, Лариса Недін. 17 травня: 8:10: Меморіалізація минулого: кому належить пам'ять? Розповідає Йосиф Зісельс політв'язень радянських таборів, співпрезидент Асоціації єврейських громадських організацій та общин України. 9:10: Програма за участі новообраної заступниці Голови Держархівслужби України Тетяни Ємельянової. 10:00: Василь Стус. Авторське виконання поезій. Записи із фондів Українського радіо. 10:10: Гостею літературознавчої програми "У своїй тарілці" стане головна зберігачка фондів Національного музею "Меморіал жертв голодомору" Ніна Лапчинська. 15:00: Уривок із поеми "Галілей" Євгена Плужника зачитає ведучий Радіо Промінь Дмитро Захарченко. 16:05: Програма за участі Тетяни Ковтунович, керівниці усно-історичних проектів Інституту національної пам'яті України. 17:00: Записи віршів Леоніда Первомайського в авторському виконанні з фондів Українського радіо. 19:00: Поезія та пісні українських авторів до дня пам'яті жертв політичних репресій (Джерело: Сторінка Всеволода Чебодаєва у соцмережі Facebook).
  • 16.05.2020 Від ускладнень, спричинених інфекцією COVID-19, передчасно пішов з життя інженер Рівненської філії Суспільного Микола Теремок. Він один з шести працівників, у яких підтвердили ураження коронавірусом. На UA: РІВНЕ Микола Теремок працював 25 років. Завжди був відповідальним фахівцем, привітним колегою, хорошою доброзичливою людиною і прекрасним сім'янином. Колектив Суспільного мовника висловлює щирі співчуття рідним і близьким Миколи Теремка. Нагадаємо, з 12 травня усі працівники Рівненської філії Суспільного перейшли на дистанційний режим роботи через підтвердження випадків захворювання на COVID-19 у співробітників мовника. "Ми глибоко вражені передчасною смертю Миколи Теремка, щиро співчуваємо його родині і робимо все можливе, аби убезпечити наших працівників від поширення вірусу. До останнього ми сподівались, що наш колега одужає, адже він перебував у міській лікарні під наглядом лікарів і до вчорашнього дня його стан не був важким. Одразу після підтвердження перших випадків інфікування на філії була негайно проведена повна дезінфекція приміщень, всі працівники переведені на дистанційну роботу. Інфіковані колеги і люди, що з ними контактували - на самоізоляції. До того ж, ми ініціювали проведення колективного тестування всіх працівників філії", - сказала менеджерка філії Людмила Хома (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 16.05.2020 Вже сьогодні відбудеться онлайн-концерт "Євробачення: Європо, запали світло"! UA: Радіо Промінь присвятить цій події кілька програм свого ефіру. О 20:00 звучатимуть "10 найкращих пісень Євробачення-2020", а о 21:00 ведучі шоу "НеПроБудні" Саша Франко та Лесь Мирний вийдуть на зв'язок з представниками України на Євробаченні. Рівно о 22:00 приєднуйтесь до стріму шоу. Таке неможливо пропустити! (Джерело: Сторінка UA: Радіо Промінь у соцмережі Facebook).
  • 16.05.2020 Пресслужба Радіокомітету представила дані радіослухання в Україні: перша хвиля дослідження 2020 року. У першій хвилі дослідження 2020 року радіослухання трійка лідерів стабільна. Це - "ХІТ FM", "Люкс FM" та "Радіо П'ятниця". У п'ятірку також увійшли "Радіо РОКС - Україна" і "Русское радио Украина". За результатами дослідження, яке проводить на замовлення міжгалузевого індустріального об'єднання "Радіокомітет" дослідницька компанія "Kantar Ukraine", у десятці рейтингу першої хвилі свої позиції покращили "Радіо РОКС - Україна", "Русское радио Украина" і "Ретро FM" за рахунок "Радіо Шансон" та "Наше радіо". Опитування проводилося з 27 січня по 5 квітня 2020 року. Участь у ньому взяли мешканці України з міст із населенням 50 тисяч і більше, віком від 12 до 65 років. Вибірка склала 10249 респондентів. За середньотижневим охопленням надійно закріпили свої позиції "ХІТ FM", "Люкс FM", "Радіо П'ятниця". "Русское Радио Украина" і "Наше радіо" піднялися на одну позицію, у порівнянні з четвертою хвилею 2019 року, а от "Радіо Шансон" і "Радіо РОКС - Україна" - частково втратили свої позиції. Повідомляємо, що "Радіокомітет" не буде проводити дослідження радіослухання другої хвилі. Таку позицію коментує виконавча директорка Катерина М'яснікова: "Радіокомітет вважає, що в ситуації, яка склалася, необхідно відмінити проведення 2-ї хвилі дослідження та моніторингу технічного покриття станцій, які заплановані на квітень-червень 2020 року". Разом з тим, експерти з радіо прогнозують, що очікувати суттєвих змін в рейтингу в 2 кварталі не варто. Радіодослідження відновиться у липні. Дослідження RadioResearch проводиться компанією "Kantar Ukraine" методом комп'ютеризованого телефонного опитування слухання за вчорашній день Day after recall CATI (DAR CATI) на замовлення міжгалузевого індустріального об'єднання "Радіокомітет". Опитування проводиться серед населення міст України чисельністю 50 тисяч і більше, у віці 12-65 років. Дані поточної хвилі дослідження охоплюють період 27.01 по 05.04.2020 року. Вибірка склала 10249 респондентів (Джерело: Сайт НАМ).
  • 15.05.2020 Щоп'ятниці на хвилі столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бердичів-87.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Полтава-90.2МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Запоріжжя-91.2МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Львів-92.4МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Чаплинка-96.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Новоград-Волинський-98.9МГц, Вінниця-99.3МГц, Скадовськ-99.6МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Миколаїв-103.3МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.) - Jlk Party. Найпопулярніші українські та закордонні треки в обробці креативного Julik. Початок - о 20:00 (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 15.05.2020 Як забезпечити незалежну та ефективну роботу суспільного мовлення в Україні, обговорили на онлайн-дискусії "Democracy Talks: Роль суспільного мовлення в часи кризи" в четвер, 14 травня. Подія відбулася за підтримки Посольства Швеції в Україні й проєкту "ЄС та Рада Європи спільно підтримують свободу ЗМІ в Україні". В обговоренні взяли участь: Євген Глібовицький, член Наглядової ради UA: Суспільне мовлення; Ян Петерссон, директор зі стратегії на Шведському радіо; Євгенія Кравчук, народна депутатка й заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики; Ів Саломон, юристка й міжнародна консультантка Медійних проєктів Ради Європи в Україні. Модерував дискусію очільник комісії з журналістської етики, голова правління Громадського радіо та журналіст Андрій Куликов. Вступне слово сказали посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг і керівник департаменту інформаційного суспільства Головного директорату прав людини та верховенства права Ради Європи Патрік Пеннінкс. "Ця криза демонструє, наскільки важливим стало Суспільне серед ЗМІ в Україні. Воно справді працює, надаючи правдиву інформацію українським споживачам. І хоч у нього обмежений бюджет та ресурси, йому вдалося збільшити свою глядацьку аудиторію. Довіра, яку має Суспільне - існує. Швеція пишається, що є партнером Суспільного мовника в Україні. Ми вже багато часу працюємо з ним й будемо раді далі підтримувати Суспільне", - зазначив посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг. Директор зі стратегії на Шведському радіо Ян Петерсон звернув увагу на важливість підтримки свободи слова та демократії в Україні й наголосив на неприпустимості політичного втручання в роботу Суспільного. "Усі мають бачити, яка роль журналістів і роль суспільного мовника, та захищати головні цінності суспільного мовлення. Самі собою норми не забезпечать цього - це має працювати на практиці", - зауважив Ян Петерсон. Юристка й міжнародна консультантка Медійних проєктів Ради Європи в Україні Ів Саломон зазначила, що виконавчі дії телерадіокомпанії мають залишатися поза межами втручання Наглядової ради. Вона наголосила, що до Суспільного не мають застосовувати фінансового тиску, аби уникнути втручання в незалежність компанії. Експертка також зауважила, що регіональним мовникам в областях без централізації важко зберегти незалежність від місцевої влади. "Це допоможе заощадити гроші й втримати незалежність мовника", - додала Ів Саломон. Член Наглядової ради UA: Суспільне мовлення Євген Глібовицький підтримав ідею політичного й олігархічного невтручання в діяльність мовника та наглядової ради. Стримувальним фактором може стати альтернативна модель роботи наглядової ради, де її члени фінансово не залежатимуть від зовнішніх чинників. Також допоможуть зміни українського законодавства щодо суспільного мовлення, зокрема самостійність і гнучкість у розпоряджанні коштами. "Суспільний мовник не може використовувати бюджетних фондів для того, щоб розвивати свою цифрову платформу, а це неприпустимо", - зазначив Євген Глібовицький. Член Наглядової ради Суспільного відзначив, що потрібно, аби мовник мав змогу закуповувати контент на аутсорсі в достатньому обсязі. Реформа закону має передбачати це та вберегти від ризиків, коли зафіксовані на конкретні видатки суми стають не можливістю, а перепоною для розвитку. "Спроба переглянути законодавство - великий поступ уперед, адже дає змогу поглянути, які кроки в минулому спрацювали, а які виявилися неефективними. Однак щоб не звернути з правильного шляху, сьогодні потрібна дискусія між усіма сторонами: владою, менеджментом компанії, наглядовою радою та експертами", - додав Євген Глібовицький. Дискусія на ютуб-каналі англійською мовою - за посиланням. Дискусія на фейсбук українською мовою - за посиланням (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 15.05.2020 Радіостанція UA: Українське радіо розширює покриття у Київській області. Днями мовлення станції розпочалося у селі Дибинці Богуславського району на частоті 88.1 МГц. Потужність передавача згідно ліцензії становить 100 Вт, мовлення має охоплювати місто Богуслав та район. Нагадаємо - дане частотне присвоєння станція отримала на конкурсі, який було проведено восени минулого року (Джерело: Інформацію надав Денис Гура).
  • 15.05.2020 Суспільне радіо продовжує освоєння частот, отриманих на конкурсі в жовтні минулого року. Сьогодні в місті Біла Церква Київської області розпочато трансляцію програм "UA:Радіо Промінь". Мовлення здійснюється на частоті 91.9 МГц зі щогли на даху 10-ти поверхового ТЦ "Вега", потужність передавача (згідно ліцензії) - 250 Вт. Якість приймоу - гарна. Сигнал RDS відсутній (Джерело: Інформацію надав Денис Гура).
  • 15.05.2020 Міжнародна експертка Ради Європи з Великої Британії Ів Саломон висловила низку рекомендацій до законопроєкту про Суспільне мовлення. Серед них - що закон про Суспільне мовлення не повинен вказувати обсяг фінансування або відсоток бюджету для фінансування контенту незалежними студіями-виробниками. Висновки експертного звіту Ради Європи щодо проєкту закону "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" Ів Саломон презентувала під час вебконференції "Democracy Talks: Роль суспільного мовлення в часи кризи" 14 травня. За словами Ів Саломон, закон не повинен вказувати обсяг фінансування або відсоток бюджету для фінансування контенту незалежними студіями-виробниками. Зазначений у законопроєкті відсоток бюджету для фінансування контенту незалежними студіями-виробниками є порушенням стандартів Ради Європи. Йдеться про те, що НСТУ за умови повного фінансування повинна 50% свого бюджету спрямовувати на контент, з яких 50% - на закупівлю контенту в сторонніх продакшнів. Вона зауважила, що жоден додатковий фінансовий тиск не повинен застосовуватись до ПАТ "НСТУ". Винагорода для членів наглядової ради НСТУ є прийнятною, але це не повинно спричинити додатковий фінансовий тиск. У вебконференції взяла участь народна депутатка та заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук. Вона попросила надати Комітету рекомендації Ради Європи і пообіцяла що народні депутати врахують оцінку експертів при підготовці законопроєкту до другого читання і, можливо, внесуть зміни. За словами Євгенії Кравчук, у Комітеті триває дискусія щодо визначення відсотка фінансування на закупівлю контенту у незалежних продакшнів. Вона додала, що робота над законопроєктом триватиме між першим і другим читанням, і тоді Комітет повернеться до цього пункту. Член наглядової ради Євген Глібовицький зазначив, що зміни, які знаходяться у Верховній Раді, є важливі для розвитку Суспільного мовника. Він також звернув увагу на питання оплати праці членів наглядової ради НСТУ. Він наголосив, що роботи у членів наглядової багато, і працювати на волонтерських засадах вкрай важко. За словами пана Глібовицького, наприкінці 2020 року обиратимуть нових членів наглядової ради НСТУ на чотири роки. Він занепокоєний, що у наглядову раду потраплять ті, хто офіційно або не неофіційно отримуватимуть винагороду від олігархів чи бізнес-груп, вони не будуть представляти довгострокові інтереси суспільства у наглядовій раді. Євген Глібовицький зазначив, якщо наглядова рада не буде сильною, тоді політичні органи будуть втручатися у роботу НСТУ. У конференції також узяв участь посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг. Він сказав, що посольство підтримувало і продовжуватиме підтримку Суспільного мовника в Україні у 2020-му році. За словами Тобіаса Тиберга, наразі перед Суспільним мовником в Україні стоїть питання стабільного фінансування. На його думку, Національній суспільній телерадіокомпанії України потрібна стала модель фінансування і таку модель у 2019 році запропонували експерти Ради Європи. Як писав "Детектор медіа", Верховна Рада ухвалила Закон України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" у 2014 році, зі змінами у 2015, 2016 і 2017 роках. 12 грудня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" (щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України). У законопроєкті пропонують не менше половини бюджетного фінансування НСТУ спрямувати на контент, із них половину коштів спрямувати на виробництво контенту незалежними продакшен-студіями. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив корупційні ризики в одній нормі проєкту Закону про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". Законопроєкт рекомендували доопрацювати з міжнародними експертами. Бюджетний комітет порекомендував вносити зміни до Закону про Суспільне з 2021 року. Також Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував профільному Комітету з питань економічного розвитку відхилити норму, що стосується аудиту ПАТ "НСТУ" в проєкті "Про акціонерні товариства" (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 15.05.2020 Голова Європейської платформи регуляторних органів (ЄПРО) Гелена Мандич від імені Виконавчого комітету цієї міжнародної інституції привітала Ольгу Герасим'юк із нещодавнім обранням її на посаду голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, а також повідомила, що наступне засідання європейських регуляторів має відбутися в жовтні цього року. Упродовж останніх п'яти років Ольга Герасим'юк постійно представляла українського регулятора медіасфери на засіданнях ЄПРО. Оскільки регулювання медіасфери нині стоїть перед безпрецедентними викликами, посиленими нинішньою кризою у сфері охорони здоров'я, співпраця між регуляторами з питань телерадіомовлення є ще важливішою, ніж будь-коли. Адже на порядку денному значно активізовано питання потреби пристосувати регулювання до епохи Інтернету та просування культурно різноманітного, сталого і плюралістичного медіасередовища, йдеться в листі Гелени Мандич. Вона побажала Ользі Герасим'юк успіхів і висловила сподівання на ще більше зміцнення співпраці між Національною радою і європейською платформою. Весняне засідання ЄПРО через Covid-19 було скасоване. Сьогодні платформа працює, щоб адаптувати зміст і формат питань, які були заплановані до розгляду спільнотою країн ЄПРО на цьому засіданні. Наступна зустріч країн-членів ЄПРО має відбутися в жовтні в Роттердамі. Україна є членом Європейської платформи регуляторних органів із 2001 року (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.05.2020 14 травня відбувся вебінар "Democracy Talks: Роль суспільного мовлення в часи кризи", організували який Посольство Швеції в Україні і Проєкт Ради Європи "Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні". Метою онлайн-зустрічі стало обговорення проєкту Закону "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" (щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України) від 12.12.2019 № 2576. У вступних словах Тобіас Тиберг, Посол Швеції в Україні, та Патрік Пеннінкс, керівник департаменту інформаційного суспільства Головного директорату прав людини та верховенства права Ради Європи, зауважили, що світова криза, спричинена поширенням вірусної інфекції COVID-19, поставила під загрозу свободу ЗМІ в багатьох країнах. У кризові періоди особливо значущою є роль суспільного мовлення, адже у цей час глядачі і слухачі мають критичну потребу отримувати правдиву інформацію, яка допомагає їм зорієнтуватися і організувати власну модель реагування і дій на виклики. І Швеція, і Рада Європи послідовно підтримують становлення суспільного мовлення в Україні. Ця підтримка триватиме й далі. Тому сьогодні медіаексперти, представники Парламенту і Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України зібралися продискутувати чергові законодавчі ініціативи, які мають дещо змінити модель регулювання суспільного мовника. Головні висновки і рекомендації звіту Ради Європи щодо обговорюваного законопроєкту представила Ів Саломон, експертка з права Ради Європи. Вона висловилася проти того, щоб Закон "Про акціонерні товариства" застосовувався до ПАТ "НСТУ", оскільки мовник не є бізнесовою структурою, не має установчого капіталу і не може випускати акції. Законопроєкт передбачає певне розширення повноважень Наглядової ради ПАТ "НСТУ". Ів Саломон переконана, що Наглядова рада не повинна мати можливості втручатися у виконавчі дії і переймати на себе такі повноваження. Закон, крім того, не повинен визначати обсяг фінансування або відсоток бюджету для замовлення контенту у незалежних студій-виробників. Це, за словами медіаекспертки, порушує стандарти Ради Європи. Ів Саломон вкотре наголосила, що неприпустимим є будь-який тиск на суспільного мовника. А його недофінансованість і деякі запропоновані законопроєктом зміни викликають таке побоювання. Зокрема, вона зауважила, що якщо члени Наглядової ради ПАТ "НСТУ" отримуватимуть компенсацію за свою роботу, то при цьому має бути збільшене фінансування компанії. Адже такий крок не повинен позначитися на організаційній діяльності мовника. Ів Саломон сказала про те, що Наглядова рада не повинна бути залучена у щоденні трансакції або до укладання індивідуальних договірних зобов'язань. Ключові показники ефективності діяльності суспільного мовника, методологію визначення яких має встановити Кабінет Міністрів, повинні відповідати функції і діяльності ПАТ "НСТУ", а не бути загально орієнтованими. Стосовно проведення аудиту діяльності ПАТ "НСТУ", на переконання експертки, його має робити зовнішня компанія. Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук поінформувала, що скоріш за все цей законопроєкт наступного пленарного тижня розглядатиметься народними депутатами в першому читанні. Вона пояснила потребу внесення запропонованих змін і висловила готовність спільно з робочою групою та іншими народними обранцями обговорити зауваження експертки Ради Європи для можливого врахування. У вебінарі також взяли участь Євген Глібовицький, член Наглядової ради ПАТ "НСТУ" і Ян Петерссон, директор зі стратегії Шведського радіо. Модерував дискусію Андрій Куликов, голова Комісії з журналістської етики, голова правління Громадського радіо (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.05.2020 В ефірі UA: Радіо Культура до Дня пам'яті жертв політичних репресій та Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу 17 і 18 травня звучатимуть спецвипуски програм. Про причини й трагічні наслідки політичних репресій минулого, а також про те, що відбувається в сучасному Криму - говоритимуть із митцями, науковцями та громадськими активістами. Окрім того, звучатимуть унікальні записи з радійних фондів - поезія Василя Стуса в авторському виконанні, вірші Сергія Жадана кримськотатарською мовою і запис концерту Енвера Ізмайлова. 16 травня. О 21:00 - у проєкті "Вистава без антракту" радіопостановка за романом Івана Багряного "Сад Гетсиманський". Інсценізують сторінки про пекельні лабіринти НКВС Станіслав Станкевич та Лариса Хоролець. 17 травня. О 10:05 прозвучать записи віршів Василя Стуса в авторському виконанні з фондів UA: Українське радіо. О 10:10 гостею літературознавчої програми "У своїй тарілці" стане головна зберігачка фондів Національного музею "Меморіал жертв голодомору" Ніна Лапчинська. О 15:00 уривок із поеми "Галілей" Євгена Плужника зачитає ведучий UA: Радіо Промінь Дмитро Захарченко. О 16:00 вийде інтерв'ю з координаторкою усно-історичних проєктів Українського інституту національної пам'яті й упорядницею книжки "Капелани" Тетяною Ковтунович у програмі "Моя історія". О 17:00 - записи віршів Леоніда Первомайського в авторському виконанні з фондів UA: Українське радіо. О 17:05 у програмі "РадіоКонцерт" прозвучить твір Євгена Станковича "Страсті за Тарасом" у виконанні Академічної хорової капели Українського радіо. О 18:00 програма "Книжковий топ-7" разом із дитячою письменницею та ведучою UA: Радіо Культура Лесею Ворониною презентує добірку книжок, які допоможуть говорити з дітьми про репресії. О 19:00 проєкт "Українське ретро" представить тематичну поезію до Дня пам'яті жертв політичних репресій і патріотичні пісні. 18 травня. О 08:10 у програмі "Культура. Live" вийде інтерв'ю з громадською діячкою Айше Умеровою. О 10:05 поезію Сергія Жадана в перекладі кримськотатарською зачитає Алім Алієв. О 10:10 про депортацію 1944 року й родинну пам'ять говоритимуть у ранковому випуску програми "Імператив" з Еміне Джеппар, Аніфе Куртсеітовою, Алімом Алієвим та Ахтемом Сеітаблаєвим. О 15:00 вірші кримськотатарського поета Аблязіза Велієва читатиме Фемій Мустафаєв. О 17:00 у вечірньому ефірі програми "Імператив" проаналізують відлуння політичних репресій минулого в сучасній Україні. О 18:00 - фольклор кримських татар, а також розмова з авторкою книжки "Казки кримських татар" Ларисою Гуманенко в проєкті "Ліра". О 19:00 у програмі "Концертний зал" прозвучить запис концерту Енвера Ізмайлова в Будинку звукозапису Суспільного радіо. Нагадаємо, докладну програму ефіру UA: Радіо Культура можна переглянути на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 15.05.2020 Міжнародна експертка Ради Європи з Великої Британії Ів Саломон вважає, що Національній суспільній телерадіокомпанії України централізовано виробляти контент дешевше, ніж в регіональних філіях. Про це вона сказала під час вебконференції "Democracy Talks: Роль суспільного мовлення в часи кризи" 14 травня, відповідаючи на озвучене модератором Андрієм Куликовим запитання щодо підтримки регіонального мовлення. Один із слухачів дискусії зазначив, що Суспільне в Україні проводить політику централізації замість децентралізації. "Наскільки я знаю ландшафт мовлення в Україні та обмежене фінансування телерадіокомпанії, я підтримую централізацію. Я вважаю, що регіональні мовники в областях повторюють багато функцій по всій країні. Це можна зробити дешевше, якщо виробляти контент централізовано", - сказала Ів Саломон. За її словами, є багато суспільних мовників із регіональними офісами і регіональними журналістами, для них у сітці мовлення є конкретно виділений час. Експертка зазначила, що регіональним мовникам в областях без централізації важко зберегти незалежність від місцевої влади. "Це буде заощадження грошей і допоможе втримувати незалежність мовника", - додала Ів Саломон. Директор зі стратегії Шведського радіо Ян Петерссон розповів про шведську модель. Він сказав, що у Швеції існує 25 місцевих радіостанцій та є виробництво телепрограм на місцевому рівні. "Ми виробляємо національні програми в регіонах. Контент, вироблений на регіональному рівні, транслюють по всій країні. Звичайно, що це питання грошей. Однак дуже важливо бути близько до людей", - зазначив він. Нагадаємо, що Національна суспільна телерадіокомпанія Україні впроваджує міжрегіональну платформу. Частина працівників у філіях Суспільного протестували проти змін, зокрема проти скорочення регіонального контенту. У правління НСТУ пояснили принцип функціонування міжрегіональної платформи. Міжрегіональна платформа - система централізованого накопичення та поширення контенту, що передбачає три формати його створення: "одні для всіх" - коли одна філія самостійно виробляє програмний продукт для спільної міжрегіональної платформи; "усі для всіх" - коли всі філії разом створюють спільний програмний продукт; "самі для себе" - коли кожна філія працює над власним продуктом. У форматі "одні для всіх" була трансляція недільної літургії з Чернівців, яку могли показувати всі філії. Також у цьому форматі виходять відеоуроки для 11 класу, які філії Суспільного транслюють із 13 квітня. Команда "UA: Київ" завантажує записи, оформлює відповідно до вимог Суспільного та передає всім регіональним каналам мовника. У форматі "усі для всіх" виходить марафон "На карантині", в рамках якого щобудня є включення журналістів із регіонів та їхні сюжети. Саме за такою схемою розпочалася підготовка до запуску міжрегіонального ранкового шоу, для якого матеріали збирають усі регіональні підрозділи, а в ефір виходять із єдиної сучасної студії. Міжрегіональне ранкове шоу планують запустити у липні, у травні на кастингу мають відібрати чотирьох ведучих (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 15.05.2020 Радіостанція "UA:Радіо Промінь" сьогодні зранку розпочала мовлення у місті Маріуполі Донецької області. Частота мовлення - 103.2 МГц, потужність передавача - 500 Вт. Якість звучання добра, RDS відсутній. Нагадаємо - дане частотне присвоєння станція отримала на конкурсі восени минулог року. В минулому - до 13 жовтня 2017 р. на цій частоті мовила радіостанція "NRJ" (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 14.05.2020 Дев'ятого травня, на День Перемоги, припинило віщання "Радіо ГЛУХІВ FM" (104.4 МГц). Відразу зауважимо: вини глухівчан в тому жодної. З інсайдерських джерел відомо, що львівський сервер, з якого линуть до ефіру програми студії місцевого мовлення, перестав їх приймати. "Радіо Глухів" негайно зателефонувало до працівника, який відав прийомом, але той не відізвався. Далі звернулися до "Радіо Люкс", якому належить сервер, і почули, що внаслідок економічних негараздів, пов'язаних з коронавірусом, там не в змозі обслуговувати глухівське радіо, приблизно таке: - Не в змозі більше займатися благодійництвом - і так передали вам обладнання більше ніж на 15 тисяч доларів. До того ж і політична ситуація змінилася. Тож не бачимо сенсу в подальшому співробітництві. Подальші звертання на предмет допомоги глухівському радіо, тепер вже через львівських знайомих, наскільки відомо, теж виявилися безуспішними. Що будуть забирати обладнання, представники "Люксу" поки не казали. Тож першочерговим завданням для глухівчан стає знайти новий сервер. Облаштувати ж свій, окремий - вимагає неадекватно великих, як на сьогодні фінансових вкладань. Низка заангажованих місцевих видань побачила у відключенні від серверу місцевого FM певний політичний підтекст. Він, безумовно, має місце, але для розуміння проблеми, все ж, варто коротко нагадати, як взагалі створювалося FM-мовлення у Глухові. Рішення про це приймалося ще наприкінці 2017 року. Тодішнє керівництво "Радіо Глухів" оформило відповідну ліцензію, сплативши за неї щось близько 35 тисяч гривень. Для монтажу та налаштування "ефемки" визначили термін до березня 2019 року. Його недотримання могло потягнути відібрання ліцензії. Тридцять п'ять тисяч гривень за її отримання, звісно ніхто б не повернув. Для Глухова це все одно що викинути їх коту під хвіст. На початку 2018 року, однак, не спостерігалося нічого такого, що могло б стати на заваді створенню FM - мовлення у місті: у проекті бюджету на поточний рік передбачили спочатку 300, а потім і 500 тисяч гривень на придбання обладнання, підведення комунікацій, і т. ін. Справа, однак, застопорилася після того, як депутати спочатку не стали приймати бюджет, а коли прийняли - ні про яке "ефем" там не було жодної рисочки. Тож тодішня глухівська влада і звернулася за допомогою до львів'ян. "Радіо Люкс" надало комплект свого обладнання, за угодою про безоплатне відповідальне зберігання, надіслало до Глухова фахівців з монтажу. Мовлення у FM - діапазоні розпочалося, як і належить, у березні. Повноцінну його роботу, однак, налагодити не вдалося - знову на заваді стала бюджетна чехарда, у витоків якої, хто б там і що не казав, лежали суто політичні інтереси. Перед нинішнім міським керівництвом стоїть серйозний виклик. Враховуючи, що вище керівництво Укртелекому має намір припинити з нового року проводове мовлення, через величезну збитковість, зволікання з FM взагалі може залишити Глухів без радіо, а тут ще й до місцевих виборів небагато залишилося... (Джерело: Портал "Кур'єр + ТРК Глухів").
  • 14.05.2020 У Глухові перестало працювати місцеве FM-радіо, яке виходило на хвилі 104.4. Виявилось, що партнери зі львівського радіо "Люкс", які рік тому надали передавач, більше не обслуговуватимуть Глухів. Фактично, це ніби технічні проблеми. Але очевидно, що головною причиною припинення мовлення стала зміна влади у Глухові. Адже мер Львова А.Садовий дарував апаратуру М. Терещенку і своїм однопартійцям по "Самопомочі", про що тодішнє керівництво Глухова скрізь розповідало. Після зміни влади радіо продовжувало працювати. Правда, за власним бажанням звільнився редактор Андрій Коваленко. Виявилось, він працював практично безкоштовно. Борг на момент звільнення склав 70 тисяч гривень. Чому Терещенко і Демішева нічого не робили для підтримки радіо? Чому А. Коваленко працював на волонтерських засадах і ніколи публічно не скаржився на величезну заборгованість? Це питання депутати від більшості задавали на сесії три тижні тому, але все ж проголосували за виділення грошей (Джерело: Сайт газети "Неделя").
  • 14.05.2020 13 травня Рада Європи передала Суспільному мовнику комп'ютери та комплектувальні, аби фахівці телерадіокомпанії мали змогу працювати віддалено під час карантину. Техніку передадуть командам Суспільної студії, Суспільного радіо, архіву й департаменту маркетингу. "Ми із задоволенням допомагаємо UA: Суспільне мовлення впоратися з таким викликом. Адже для нас усіх, особливо в період пандемії, важлива стабільна робота справді незалежного якісного мовника", - зазначили в Раді Європи. Техніку закупили в межах проєкту "Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні". Мета проєкту - зміцнити роль медіа й суспільного мовлення зокрема, їхню свободу та безпеку як інструментів для досягнення консенсусу в українському суспільстві. Член правління UA: Суспільне мовлення Микола Чернотицький подякував партнерам за допомогу: "Завдяки підтримці Ради Європи Суспільне отримало значне посилення для роботи під час карантину. Адже попри всі труднощі Суспільне має виконувати своє завдання - забезпечувати українців якісною та об'єктивною інформацією". Проєкт "Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для зміцнення свободи медіа в Україні" розвиває далі роботу попередніх проєктів Ради Європи в цій галузі та має на меті посилення системи суспільного мовлення в Україні (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 14.05.2020 У зв'язку з проведенням освітнього проекту онлайн-навчання школярів 5-11 класів під час карантину, запровадженого у зв'язку з поширенням коронавірусу COVID-19 та висвітлення заходів, присвячених пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, проведення 18.05.2020 року піврічного технічного обслуговування антено-фідерних систем та пристроїв електроживлення РТПС, РТС, РРС та СТ ВКУ Концерну РРТ відміняється. Проведення запланованих вищезазначених робіт здійснити децентралізовано по кожному об'єкту у інші терміни протягом травня-червня 2020 року, відповідно до заново складених планів. Відключення на об'єктах технічних засобів при цьому організовувати та здійснювати по усталеній процедурі (Джерело: Сайт Концерну РРТ).
  • 14.05.2020 Суспільне "UA:Радіо Промінь" вже звучить у місті Шостка на Сумщині на частоті 102.5 МГц. Ретрансляцію здійснює (відповідно до умов ліцензії) місцевий мовник - радіостанція "ТКС". Потужність передавача - 100 ват. Включення власних програм районне радіо "ТКС" планує найближчим часом. Нагадаємо - цю частоту було виграно на конкурсі 18 квітня минулого року. Раніше на ній мовила радіостанція "Авторадіо-Україна" (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 14.05.2020 Ми постійно мріємо та плануємо подорожі та сімейні відпочинки десь за кордоном, і не завжди звертаємо увагу на те, що у нас під носом. А мова йде про наші українські Карпати. Так, так.. Сила гір, дух свободи, дива природи, таємниці краю - про це все та більше ви почуєте у надзвичайному проєкті "Вражаючі Карпати" від львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, а крім того - Інтернет мовлення) . "Вражаючі Карпати" - це програма для тих, хто хоче знати більше про Українські Карпати! Слухайте щобудня о 17:30 на хвилях улюбленого Файного радіо FM Галичина та о 20:30 - повтор програми. Партнер проєкту - Коньяк Довбуш Карпатський. Вогонь в душі (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 14.05.2020 Компанія "Комунікаційний Альянс" оприлюднила результати власного моніторингу рекламної активності на радіо за перший квартал 2020 року в цілому та за карантинний березень зокрема. Обсяги рекламних бюджетів на охоплених моніторингом 18 радіостанціях за перший квартал 2020 року, порівняно з першим кварталом 2019 року, зросли на 11%. Такі дані отримала компанія "Комунікаційний Альянс" за результатами власного моніторингу. Темпи зростання ринку радіо дещо уповільнилися (для порівняння: динаміка зростання ринку радіо в першому кварталі 2019 року, за експертною оцінкою, становила 12-19%). На ситуацію вплинув карантин: у березні ринок просів, хоча за рахунок високої рекламної активності в січні та лютому радіо втримало позитивну динаміку. Моніторинг радіо здійснюється на базі 18 станцій. Методологія - система R-events розробки AGB Nielsen Media Research. Моніторинг базується на оцінці рекламних затрат, отриманих на основі офіційних прайсів радіостанцій, без урахування об'ємних та інших клієнтських знижок і націнок, а також не враховує (у представлених даних) рекламу категорій "ЗМІ", "соціальна реклама", "реклама і маркетинг". За даними моніторингу, у першому кварталі перше місце серед радіостанцій за оціночними рекламними доходами утримав "Хіт FM" (радіогрупа "ТАВР медіа") із 79,70 млн грн, друге - "Люкс FM" (група "Люкс") із 69,80 млн грн, третє - "Русское радио Украина" ("ТАВР медіа") із 42,72 млн грн, четверте - Kiss FM ("ТАВР медіа") із 35,64 млн грн. А на п'яту сходинку піднялося радіо легкої музики Relax ("ТАВР медіа") із 35,46 млн грн. Найбільшими рекламодавцями радіо за перший квартал 2020 року стали виробник продуктів харчування "Віктор і К" (оціночний бюджет - 15,47 млн грн), ювелірна компанія "Золотий вік" (14,99 млн грн) і "Партнер ломбард" (14,80 млн грн). Дані компанії "Комунікаційний Альянс". Бюджети вирахувано в прайсових цінах без урахування об'ємних та інших клієнтських знижок і націнок, реклами секторів "ЗМІ", "соціальна реклама" та "реклама і маркетинг" За обсягами спонсорства, за підсумками першого кварталу 2020 року, на перше місце вийшло "Люкс ФМ" (ТРК "Люкс"), на друге піднялося "Хіт FM " ("ТАВР медіа"), на третє спустилося "Русское радио Украина" ("ТАВР медіа"), четверту сходинку утримує Kiss FM ("ТАВР медіа"), на п'яту піднялося радіо "П'ятниця". Найбільшим спонсором радіо з великим відривом від інших залишається алкогольна група компаній "Баядера", на друге місце вийшов виробник продуктів харчування "Віктор і К", на третьому місці залишається букмекерська контора "Парі-матч". На перший квартал 2020 року припав початок карантину, який в Україні запровадили з 12 березня. Рекламодавці теж знизили свої активності. Як писав "Детектор медіа", заповнюваність на радіо в березні 2020-го, порівняно з березнем 2019-го, знизилася. Також коронавірус вплинув на sold out на радіо (співвідношення розпроданого та наявного рекламного інвентарю). "Комунікаційний Альянс" на базі власного моніторингу підтверджує ці тенденції. Обсяги рекламних бюджетів на радіо за карантинний березень 2020 року впали на 8%, якщо порівнювати з березнем 2019 року, і на 17%, якщо порівнювати з лютим 2020-го. Ці дані отримано на підставі офіційних прайсів радіостанцій без урахування податків, об'ємних та інших клієнтських знижок і націнок, а також без урахування реклами категорій "ЗМІ", "соціальна реклама", "реклама і маркетинг". У березні, порівняно з лютим, зменшили свої рекламні активності категорії рекламодавців "Розваги", "Торгівля", "Фінанси", "Ювелірні вироби й антикваріат", "Нерухомість", "Ресторани та дозвілля". Натомість наростили обсяги реклами категорії "ЗМІ", "Соціальна реклама", "Лікарські засоби", "Продовольчі товари", "Автотранспорт", "Комп'ютерна техніка", "Алкогольні напої". Найбільшими рекламодавцями радіо за березень 2020 року стали виробники продуктів харчування "Віктор і К" і "Гідросенд", мережа гіпермаркетів "Епіцентр", ювелірні магазини "Золотий вік" і "Укрзолото", мережа ломбардів "Партнер", інтернет-магазин Bon Prix, фармацевтична компанія Mili Healthcare, виробники алкоголю "Баядера" і продуктів харчування "Камчадал" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 14.05.2020 Штрафи за пошкодження телекомунікацій зростуть до 425 тисяч грн. Відповідний законопроект №2654 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення захисту телекомунікаційних мереж)" парламент ухвалив 13 травня. Автори законопроєкту - 13 народних депутатів з фракції "Слуга народу". За його підтримку проголосували 388 парламентарів, пише інтернет-видання "Детектор Медіа" із посиланням на "Інтерфакс-Україна". Міністерство цифрової трансформації повідомило у Facebook, що, згідно з новим законом, за перше порушення - штраф від 17 тисяч грн до 51 тисячі грн, або громадські роботи терміном до 120 годин, або обмеження волі строком від одного до трьох років. За повторне порушення або за попередньою змовою групою осіб чи загальнонебезпечним способом - штраф від 51 тисячі грн до 170 тисяч грн або позбавлення волі строком від трьох до п'яти років. Якщо пошкодження завдали майнової шкоди у значних розмірах (понад 17 тисяч грн) або спричинили тяжкі наслідки - штраф від 255 тисяч грн до 425 тисяч грн або позбавлення волі строком від шести до восьми років. Необхідність посилити відповідальність виникла через те, що постійно зростає кількість випадків із пошкодженням телекомунікацій (підпали, крадіжки тощо). У період з 2015 по 2019 роки подібних інцидентів було зафіксовано понад 122 тисячі (за даними Міністерства цифрової інформації). Один з останніх трапився на початку квітня 2020 року в центрі Києва. Від подібних ситуацій страждає бізнес та зростають ризики для нацбезпеки. Зокрема, через неможливість виклику екстрених служб, збої в координації системи державного управління, неможливість сповіщення та координації дій населення під час пандемії. Раніше закон передбачав м'яке покарання для людей, які пошкоджують телекомунікації. Нагадаємо, у першому читанні цей законопроєкт парламент підтримав 16 квітня 2020 року (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 14.05.2020 Члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики не погодилися з пропозиціями народного депутата Нестора Шуфрича скоротити видатки Національної комісії зі стандартів державної мови - на 33 600,0 тис. грн та секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови - на 15 886,2 тис. грн та спрямувати ці кошти в сумі 49 486,2 тис. грн на субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання апаратів штучної вентиляції легень. Комітет гуманітарної та інформполітики порадив профільному комітету з питань бюджету, який є головним з розгляду цього питання, рекомендувати парламенту відхилити цей проєкт. Таке рішення було ухвалене на засіданні комітету 14 травня 2020 року. Нагадаємо, проєкт закону №3413 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" був внесений Нестором Шуфричем 29 квітня цього року. Проєкт передбачав перерозподіл коштів з держбюджету зі статей на діяльність Національної комісії зі стандартів державної мови та секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови. Нагадаємо, уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова написала заяву про звільнення з посади за власним бажанням. Серед причин звільнення Тетяна Монахова назвала те, що за шість місяців так і не був створений Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 14.05.2020 Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила рівненському "Радіо Трек" громадський осуд через расистську колонку від 9 травня про вбивство студента з Демократичної Республіки Конґо в Тернополі. Про це КЖЕ повідомила 14 травня. КЖЕ вказала, що в колонці порушені стаття 15 (ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання) і стаття 6 (повага до права громадськості на повну та об'єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов'язком журналіста) Кодексу журналістської етики. "Цей матеріал розпалює ворожнечу стосовно темношкірих людей і може провокувати аудиторію на вчинення злочинів на ґрунті ненависті, спалахи агресії та насильства", - йдеться в рішенні. Окрім мови ворожнечі, ксенофобних тверджень й недостовірної інформації, у колонці "Неповнолітня в Тернополі зарізала студента-негра з Африки, який її ґвалтував? (5 ФОТО)" автор, який підписався псевдонімом "Костя Культреґер", "висловлює нічим не підтверджене припущення щодо зґвалтування, яке могло мати місце". Його матеріал також насичений посиланнями на інші новини, заголовки яких містять прояви мови ворожнечі. У кінці колонки редакція "Радіо Трек" зазначає, що думки, оцінки та спостереження є авторськими. У Комісії журналістської етики нагадали, що ЗМІ несуть відповідальність за мову ворожнечі й не повинні її публікувати в будь-якому вигляді. "Радіо Трек", своєю чергою, звинуватило КЖЕ в "спробах затикати людям рота". ""Радіо Трек" свято дотримується принципів свободи слова. Тут кожен завжди міг, може і зможе говорити те, що вважає за потрібне - в межах українського законодавства. Будь-які спроби затикати людям рота в стилі "1984", що їх ви намагаєтеся нам накидати, ніяк не похитнуть нашої відданості: здоровому глузду, науковим законам природи, українському слововжитку, демократії, правам людини та свободі слова", - йдеться у відповіді редакції на запит Комісії. КЖЕ повідомила, що свобода слова не передбачає поширення ненависті і розпалювання ворожнечі щодо різних етнічних груп. Національні та міжнародні стандарти допускають можливість обмеження свободи слова, зокрема - щоб не допустити розповсюдження мови ворожнечі. Співвласником і директором "Радіо Трек" є Микола Кульчинський, інший співвласник і комерційний директор - Олег Нечидюк. "Радіо Трек" - окрім самого радіо - також найвідвідуваніший сайт у Рівному. Микола Кульчинський у 2015 році виступив в програмі "На самом деле", яка виходила в ОРДО та яка просувала цінності "Новоросії". На матеріал інтернет-видання "Радіо Трек" уже подавали скаргу до Спільного механізму громадських організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" для розгляду скарг на ЗМІ "Медіачек". У матеріалі під назвою "Про компроміси та "Основу" нової України говорили у Рівному (ФОТО)", який вийшов у березні 2019 року, були порушені вимоги пп. 7 і 17 Кодексу етики українського журналіста, вимоги ч. 10 ст. 64 Закону України "Про вибори Президента України" (в інтересах кандидата Сергія Тарути) та чч. 1 і 5 ст. 9 Закон України "Про рекламу" (в інтересах політичної партії "Основа"). Крім того, на сайті рівненської радіостанції "Радіо Трек" 7 березня 2020 року опублікували матеріал під назвою "Соня Кошкіна та ВРУ, можливо, вже заражені коронавірусом (6 ФОТО)", автором зазначений "Костя Культреґер" (вочевидь це псевдонім). 7 травня ініціатива "МедіаЧек" констатувала, що редакція "Радіо Трек" порушила професійні журналістські стандарти достовірності й повноти подання інформації та неприпустимості вживання образливих висловів (п.п. 6 і 15 Кодексу етики українського журналіста) (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 13.05.2020 Уже сьогодні, 13 травня, гостем спецпроєкту Світлани Мялик "Здорова політика" на UA: Українське радіо стане заступник міністра охорони здоров'я і головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Початок прямого ефіру о 19:10. У студії обговорять пом'якшення карантину в Україні: за якими принципами та правилами послаблюватимуть карантинні обмеження найближчим часом; які ризики для українців має пом'якшення карантину; до яких сценаріїв розвитку подій готують систему охорони здоров'я. Слухачі проєкту "Здорова політика" зможуть поставити свої запитання в прямому ефірі. Телефон студійного вайберу (097) 107-107-9. Дивіться відеотрансляцію програми на ютуб-каналі UA: Українське радіо. Перший канал Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. Нагадаємо, щосереди на UA: Українське радіо "Здорова політика" - авторський спецпроєкт Світлани Мялик. На розмову в прямому ефірі ведуча запрошує політиків, науковців та державних діячів, які беруть участь в ухваленні важливих для українців рішень (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 13.05.2020 У п'ятницю, 15 травня, починає роботу Дитяча академія суспільного мовлення - PMA Juniors для дітей та підлітків 12-14 років, яких цікавить тема медіа. Проєкт створений за підтримки UA: Суспільне мовлення та DW Akademie на базі Public Media Academy - навчального центру Суспільного мовника. PMA Juniors працюватиме, щоб формувати новий рівень медіаосвіти в юнацтва. Дитяча академія розкриватиме творчий потенціал молоді, допомагатиме критично оцінювати та аналізувати інформацію, яку дитина отримує зі ЗМІ, навчатиме основ створення якісного медіаконтенту. "Діти та підлітки сьогодні формують свій світ через медіа. Телевізійні програми, популярні блоги - ось, що впливає на молодь. Тому професія блогера, журналіста чи телеведучого - захоплює. А контент - стає прикладом, як діяти. Діти через брак життєвого досвіду й інформованості не знають, як оцінювати, аналізувати та перевіряти часто безсистемну й агресивну інформацію. І це, на жаль, становить загрозу для психіки, - зазначила менеджерка напряму Дитячої академії суспільного мовлення Владислава Місна. - Для нас важливо зробити навчання в PMA Juniors максимально результативним, тому методи в академії ґрунтуються на особливостях сприйняття інформації сучасними дітьми. Усі наші навчальні програми розвивають медіаграмотність, ми хочемо навчити дітей не тільки створювати якісний медіаконтент, а й мислити критично та аналізувати інформацію". PMA Juniors розпочне роботу серією онлайн-курсів, першим із яких стане безкоштовний онлайн-марафон "Як контент стає вірусним?". Лектором буде заступник головного редактора медіагрупи "Накипіло", голова Громадського телебачення Харкова та тренер Deutsche Welle Akademie Віктор Пичугін. Ознайомитися й зареєструватися можна за посиланням на сайті, додаткова корисна інформація з'являтиметься на телеграм-сторінці PMA Juniors. З осені PMA Juniors працюватиме й в офлайн-режимі в Київському хабі Академії суспільного мовлення за адресою: вул. Хрещатик, буд. 26. На офлайн-курсах від PMA Juniors говоритимуть про: тележурналістику - від ідеї до виходу в ефір. Інтерв'ю, прямі включення та репортажі з місця подій; фоторепортаж - основи фотографії, мобільна фотографія; роботу телеведучого - як працювати в кадрі, усне мовлення, стиль ведучого; роботу радіоведучого - специфіка роботи на радіо, формати радіопрограм; соціальні медіа та блоґінґ. Тренерами курсу стануть не лише відомі українські медійники, а й фахівці BBC та Deutsche Welle Akademie. Учні відпрацьовуватимуть навички під час зйомок, а також у теле- й радіостудіях. Проєкт реалізують у межах проєкту підтримки суспільного мовлення в Україні, який фінансують Європейський Союз в Україні, Європейська Комісія (Генеральний директорат з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення) й Міністерство закордонних справ Німеччини. DW Akademie співпрацює з BBC Media Action, аби підтримати трансформацію державного мовника України НСТУ в суспільний мовник. Ключовою метою проєкту є промоція суспільного мовлення завдяки створенню функціональної цифрової мультиплатформи ньюзрум та навчального центру Академія суспільного мовлення (Public Media Academy) (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 12.05.2020 Львів - то таке унікальне місто, де на вас раптово може вилитися 15 літрів… Ні, не дощу, а класного пінного настрою! Радіостанція "Радіо Люкс FM Львів" (104.7 МГц та Інтернет-мовлення 32k. AAC+) представляє проект "Люкс-компашка" - разом з мережею розливних напоїв Beer Set! Пишіть на Люкс вайбер 097 1047007 про свої пригоди з друзями починаючи з фрази "Люкс-компашка", чекайте дзвінка від ведучих. Та кожної пятниці вигравайте доставку 15 літрів еліксиру дружби від ТМ Beer Set! Не дайте дружбі засохнути! Підживляйте її з Beer Set. Акція діє до 5 червня (Джерело: Сторінка "Радіо Люкс FM Львів" у соцмережі Facebook).
  • 12.05.2020 12 травня Президент України Володимир Зеленський призначив членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення колишню очільницю пресслужби студії "Квартал 95" Тетяну Руденко. Відповідний указ № 171/2020 оприлюднено на сайті глави держави. Тетяна Руденко донедавна очолювала пресслужбу студії "Квартал 95". Також з липня 2019 року вона була власницею і директоркою інтернет видання iod.media (ТОВ "Йод.Медіа") замість Ірини Побєдоносцевої, колишньої директорки з розвитку студії "Квартал 95", яка у 2019 році очолила директорат з питань інформаційної політику Офісу президента України. Її сестра Ольга Руденко, колишня менеджерка з маркетингу ТОВ "Квартал 95", у вересні 2019 року стала народною депутаткою, пройшовши за списком партії "Слуга народу". "Детектор медіа" вже писав про можливе призначення Тетяни Руденко до Нацради, оскільки вона подала декларацію кандидата на посаду члена Нацради. Нагадаємо, 15 квітня президент Володимир Зеленський призначив членом Нацради Олену Ніцко, яка донедавна очолювала департамент маркетингу мережі кінотеатрів "Сінема Сіті". Після цього в Нацраді залишалося ще одне вакантне місце за квотою президента. Раніше, 4 березня, Володимир Зеленський звільнив членів Нацради Уляну Фещук, Сергія Костинського, Валентина Коваля і Юрія Зіневича за результатами розгляду звіту Нацради за 2019 рік, а 5 березня заново призначив до Нацради двох членів з попереднього складу - Валентина Коваля і Юрія Зіневича (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 12.05.2020 Указом Президента України від 12 травня 2020 року № 171 Тетяну Руденко призначено членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Відповідний Указ розміщено на сайті Глави держави. Згідно зі статтею 4 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" повноваження члена Національної ради починаються з дня його призначення і тривають п'ять років, за винятком випадків, передбачених цим Законом. До цього часу Тетяна Руденко очолювала пресслужбу студії "Квартал 95" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 12.05.2020 17 травня 2020 року (третя неділя травня) в Україні визначено Днем пам'яті жертв політичних репресій, а 18 травня - Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Ці пам'ятні дати були встановлені для відзначення на державному рівні Указами Президента України від 21.05.2007 № 431/2007 і від 16.05.2014 № 472/2014, а також постановою Верховної Ради України від 12.11.2015 № 792-VIII. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звертає увагу телерадіоорганізацій на необхідність внесення у ці дні змін до програм теле- та радіопередач. При плануванні мовлення 17 і 18 травня слід керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими рішенням Національної ради від 23.07.2015 № 1146 (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412) (Джерело: Сайт Нацради).
  • 12.05.2020 Зустрічайте. Відсьогодні, щодня на хвилях столичної мережевої станції "Radio Jazz" (Київ - 104.6 МГц, Львів-105.4 МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 320k.) ви чутимете розповіді про особливі фільми. Фільми у яких головну роль грає Джаз. Фільми які ніколи б не були б зняті, якщо би не було джазу. Культові саундтреки та непересічні історії. Все про джаз у кіно та кіно у джазі - в програмі "Камера! Мотор! Джаз!". Щодня об 11:10 та 19:10. Radio Jazz. Бути собою (Джерело: Сторінка "Radio Jazz" у соцмережі Facebook).
  • 12.05.2020 Чернігівська філія Суспільного мовлення та історик, радіоведучий Володимир Пилипенко спільно видали книгу "Проста історія: Чернігів", в основу якої лягли радіопрограми "Проста історія з Володимиром Пилипенком", присвячені Чернігову. Книжку можна не лише читати, але й слухати, а також переглядати відео через розміщені у ній QR-коди з відео лекціями та з видами Чернігова, знятими з квадрокоптера. Про це під час презентації, яка в радіоефірі програми "Полудень на Чернігівській хвилі" з прямою трансляцією на ютуб-канал сказав менеджер Чернігівської філії Суспільного Вадим Соколюк. "Суспільне мовлення - це не лише про телебачення, не лише про радіо і, навіть, не лише про діджитал. Це майданчик, який повинен постійно генерувати нові ідеї стосовно того, яким чином поширювати контент, що ми виробляємо. Це також місце, яке мусить об`єднувати людей. Книга - це той випадок, коли ми мали змогу вигадати щось нове та об`єднати цією ідеєю багатьох цікавих та професійних людей", - сказав він. До книги ввійшли шість інтерв`ю з істориками та археологами: скільки років Чернігову, чернігівські князі, печерні монастирі, Красна площа, родина Лизогубів та становлення радянського Чернігова. "Це не всі теми щодо Чернігова, які були у програмі "Проста історія". Ідея створити книгу виникла влітку 2019 року, на той момент я обрав теми, які, на мою думку, можна краще проілюструвати. Визначивши теми, ми створили текстовий варіант програм та доповнили його. Тобто, у книзі більше інформації, ніж було у радійних випусках", - сказав Володимир Пилипенко. Книга має багато ілюстрацій, частина з них - це фотографії журналіста філії Андрія Соколова. Інші ілюстрації взяли з відкритих джерел або у авторів історичних досліджень. Обкладинку книжки розробив дизайнер Дмитро Койдан. Тираж книги складає 1000 екземплярів. Нагадаємо, у квітня 2020 року команда каналу "UA: Чернігів" зняла документальний фільм про ковбасну революцію, яка розпочалася з соціального вибуху 30 років тому, за рік до Незалежності (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор медіа").
  • 11.05.2020 Ранкова Кава від столичної мережевої станції "DJFM" (Київ-96.8МГц та T-DAB, Біла Церква-100.9МГц, Дніпро-103.3МГц, Херсон-103.1МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) повертається! DJFM та партнер акції - UlitkaCoffeeBar - відновлює роздачу безкоштовної кави. Що потрібно зробити, щоб її отримати? 1. Уважно слухайте ранковий ефір DJFM з 8-ї до 11-ї; 2. Чекайте на оголошення промокоду та адреси кав'ярні 'Ulitka Coffee Bar' ведучими; 3. Поспішайте до кав'ярні за оголошеною адресою, вказуйте промо-код баристі та отримуйте каву на шару для бадьорого настрою на весь день! Кількість кави обмежена. Її отримають перші 10 чоловік, які назвуть промокод (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 11.05.2020 Вже завтра о 7-ій ранку! В рамках KYIVMORNINGSHOW на хвилі столичної радіостанції "Київ FM" (98.0 МГц та Інтернет-мовлення) - спеціальний мікс "на удальонці" найпопулярніших треків від резидента радіостанції твого міста Київ 98fm DJ Mark House (Джерело: Сторінка радіостанції "Київ FM" у соцмережі Facebook).
  • 11.05.2020 Слухайте сьогодні о 20:00 на хвилі львівської радіостанції "Радіо ПЕРШЕ" (Львів - 88.2 МГц, Броди-89.2 МГц, а також Інтернет-мовлення) та онлайн http://radiopershe.com концерт гурту Віктор Винник і МЕРІ. Організатор онлайн концерту Lemberg Online (Джерело: Сторінка радіостанції "Радіо ПЕРШЕ" у соцмережі Facebook).
  • 11.05.2020 З 12 травня усі працівники Рівненської філії Суспільного переходять на дистанційний режим роботи через підтвердження випадків захворювання на COVID-19 у кількох співробітників мовника. "Основне завдання нашої команди зараз - не розширювати коло контактних осіб і зберегти здоров'я працівників мовника. Самоізоляція для нас вимушений відповідальний крок. Попри всі запроваджені на філії заходи, ніхто не є захищеним на 100%. Усі ми зараз підтримуємо наших колег, які якісно працювали і дотримувалися всіх вимог. Бажаємо якнайскорішого одужання!" - сказала менеджерка Рівненської філії Суспільного Людмила Хома. У приміщеннях UA: РІВНЕ була проведена дезинфекція, усі колеги, що контактували з інфікованими, знаходяться на самоізоляції. Команда Суспільного мовника Рівненщини продовжить працювати дистанційно, щоб забезпечувати рівнян важливою і своєчасною інформацією. "Незважаючи на надзвичайну ситуацію і зміну режиму роботи філії, аудиторія UA: РіВНЕ і надалі отримуватиме оперативну інформацію на платформах мовника. Команда працюватиме дистанційно. Найважливіше - відображатиме рухомий рядок в телеефірі. За всіма подіями регіону уважно стежить діджитал-команда філії, яка завжди тримає рівнян в курсі справ", - зазначив продюсер Рівненської філії Суспільного Михайло Чубай. У телеефірі UA: РІВНЕ з 7:00 до 23:00 буде контент міжрегіональної платформи Суспільного мовлення: уроки для 11 класу, всеукраїнський марафон "На карантині", національні новини та інші програми, що відповідають ліцензії. Постійний рухомий рядок повідомлятиме про усі важливі місцеві новини. У радіоефірі звучатиме загальнонаціональна станція UA: Українське радіо. Діджитал-платформи мовника продовжать інформувати підписників про всі доступні без виїздів події міста Рівного й області: сторінка UA: РІВНЕ у Facebook; Instagram-сторінка; Youtube-канал філії; Telegram-канал. Нагадаємо, з 18 березня команда Суспільного Рівненщини працює зі змінами, зважаючи на загальнонаціональний карантин у зв'язку із поширенням вірусу COVID-19 (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 10.05.2020 А ось і ще один проєкт до Дня матері від львівської мережевої станції Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, а крім того - Інтернет мовлення)! "Матері на всі часи" - сьогодні та завтра, щогодини з 8:20 на улюбленій хвилі, про улюблених жінок. Партнер проєкту - Рукавичка Мережа Магазинів (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 10.05.2020 Львівська мережева станція Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Рівне-89.5МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, а крім того - Інтернет мовлення) вітає усіх матусь та присвячує їм найкращі пісні, що лунатимуть на її хвилі 10 та 11 травня щогодини, з 8:00. Партнер проєкту - Діброва - Своя вишиванка! (Джерело: Сторінка Файного радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 9.07.2020 Сьогодні перестало працювати глухівське місцеве FM-радіо, яке виходило на хвилі 104.4 МГц. Виявилось, що партнери із львівського радіо "Люкс", які кілька років тому надали передавач колегам із Глухова для розбудови місцевого мовлення, більше не будуть обслуговувати цю апаратуру. Очевидно, головною причиною припинення мовлення радіо стала зміна влади в Глухові. Адже мер міста Львова Садовий надавав апаратуру Мішелю Терещенку і своїм однопартійцям по партії "Самопоміч", про що тодішнє керівництво Глухова скрізь розказувало. Після того, як депутати проголосували за припинення повноважень Мішеля Терещенка і переобрали секретаря ради, радіо продовжувало працювати. Правда, буквально в перші дні зміни влади за власним бажанням звільнився редактор радіо Андрій Коваленко. Виявилось, він працював на комунальному підприємстві практично безкоштовно: борг на момент звільнення склав 70 тисяч гривень. Чому Терещенко і тодішній секретар міської ради Олена Демішева нічого не робили для підтримки радіо? Чому А.Коваленко працював на волонтерських засадах і ніколи публічно не скаржився на величезну заборгованість? Це питання депутати від більшості задавали на сесії три тижні тому, але проголосували за виділення грошей на погашення заборгованості. Як виявилось, нічого спільного із розбудовою мовлення громад, охопленням прикордоння якісним українським контентом і місцевими новинами - саме така була мета запуску нового радіо - нова влада команди Терещенка не мала. Важкий процес прорахунку частоти і отримання ліцензії починав ще у 2015 році колишній редактор радіо С.Письмак. Коли на виборах переміг Терещенко - процес тривав, і тільки на початку 2018 року ліцензію видали. Треба було думати про апаратуру, штат і якісне наповнення. На яких умовах мер Мішель домовився із Садовим про передавач - невідомо, але майже рік у Глухові виходило в ефір радіо. Як тільки мер Мішель перестав бути мером - радіо замовкло. Звісно, це виглядає як помста чи пакості колишньої команди, а ще не треба забувати, що восени можливі вибори, тож залишити такий ресурс в руках політичних опонентів вони не могли. Чи може радіо продовжити роботу? Так, якщо вирішиться питання з новим передатчиком. Вартість подібної апаратури стартує від 1 млн грн. (Джерело: Сайт газети "Неделя").
  • 9.05.2020 Сьогодні о 20:00 в ефірі львівської радіостанції "Радіо ПЕРШЕ" (Львів - 88.2 МГц, Броди-89.2 МГц, а також Інтернет-мовлення) - концерт Гурту LeonVoci Слухайте наживо на хвилі 88,2 FM Львів, онлайн http://radiopershe.com. Організатор онлайн концерту Lemberg Online. Радіо ПЕРШЕ - простір для важливих думок (Джерело: Сторінка радіостанції "Радіо ПЕРШЕ" у соцмережі Facebook).
  • 8.05.2020 Суспільне радіо продовжує освоєння частотного ресурсу в FM-діапазоні. Сьогодні приблизно о пів на першу ночі радіостанція UA: Радіо Промінь розпочала мовлення в місті Харків. Трансляції здійснюються на частоті 100.5 МГц, яку станція отримала на конкурсі восени минулого року. Окрім звукового мовлення на частоті передається сигнал RDS (PROMIN) (Джерело: Інформацію надав Євген Островерх).
  • 7.05.2020 Цієї суботи, 9 травня, о 15:10 в ефірі UA: Українське радіо вийде прем'єрний випуск авторського проєкту Сергія Ткачука "Фонолабораторія". У програмі - про нову генерацію артистів й сучасну українську музику, яку творять у різних куточках країни. Герої першого випуску - інді-рок-гурт Preacher's Cadillac із Волині, який співає англійською і частіше виступає в Нідерландах, ніж в Україні. Про музику у "Фонолабораторії" поговорять із лідером та засновником колективу - Андрієм Омельченком. "Програма "Фонолабораторія" - про нову, невідому, але цікаву й перспективну українську музику. Щиро хочу дати змогу нашим майбутнім зіркам розповісти про себе, презентувати творчість. Шукатимемо артистів, про яких варто знати. Тому ласкаво прошу до світу незнайомих звуків! Разом робитимемо лабораторний аналіз музики сьогодення. Маю чим вас здивувати!" - анонсував автор проєкту Сергій Ткачук. За словами виконавчої продюсерки UA: Українське радіо Юлії Шелудько, поява в ефірі такого проєкту - результат масштабної роботи команди однодумців. "Це справді високий рівень, коли регіональна редакція створює контент, цікавий для всієї України. "Фонолабораторія" - саме такий проєкт. І в нашому ефірі він не один - уже тривалий час виходять програми "Інклюзивний світ" Тетяни Кривоніс та "Небайдужі" Володимира Носкова, які створюють у Харкові", - розповіла Юлія Шелудько. Проєкт "Фонолабораторія" виходитиме на UA: Українське радіо щосуботи о 15:10. Слухайте перший канал Суспільного радіо в FM-діапазоні, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку suspilne.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 7.05.2020 Найближчим часом багато хто з вас почне працювати - а отже, прокидатися раніше. Ранкове шоу [КАМТУҐЕЗА], що на хвилі столичної мережевої станції "Радіо РОКС - Україна" (Київ-103.6МГц, Суми-89.1МГц, Первомайськ-91.3МГц, Кременчук-92.3МГц, Ніжин-96.2МГц, Житомир-100.7МГц, Гірник-104.1МГц, Кривий Ріг-104.3МГц, Генічеськ-105.3МГц, Полтава-107.8МГц, Львів-89.1МГц, Харків-89.3МГц, Охтирка-100.2МГц, Маріуполь-104.6МГц, Хмельницький-107.1МГц, Одеса-90.2МГц, Дніпро-90.5МГц, Миколаїв-100.8МГц, Вінниця-101.4МГц, Черкаси-102.4МГц, Запоріжжя-100.8МГц, Кропивницький-101.9МГц, Тернопіль-103.5МГц, Херсон-107.6МГц, Чернігів-107.7МГц, Краматорськ-101.7МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. та Інтернет-мовлення 128k.), разом з вами повертається до звичного режиму. З вівторка, 12 травня, Соня Сотник та Сергій Кузін, як завжди, чекатимуть вас з 7 до 10 години в ранковому шоу [КАМТУҐЕЗА] на Радіо РОКС - Україна (Джерело: Сторінка "Радіо РОКС - Україна" у соцмережі Facebook).
  • 7.05.2020 Зважаючи на суперечливі анонси програм, які вже зараз запускаються в національний телеефір з нагоди відзначення Дня пам'яті та примирення - 8 травня і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні - 9 травня, на засіданні регулятора 7 травня голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк нагадала про неможливість допущення мовниками розпалювання ворожнечі і маніпулювання старими стереотипами, та вкотре закликала ліцензіатів Національної ради дотримуватись Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. 8 травня - дата, яку Україна і вся Європа буде відзначати як День пам'яті та примирення. На своєму сайті Національна рада вже нагадувала ліцензіатам про правила проведення ефіру у цей день. Однак, з огляду на те, що, ця дата використовується ворогами України, які намагатимуться знову "підлити олії в багаття розбрату", ми вкотре закликаємо ліцензіатів поставитися до свого глядача з великою повагою і з обережністю до чутливих питань, які, на жаль, дотепер використовуються як болючі точки. Регулятор ретельно моніторитиме ефіри мовників у ці дні, тож, всі, хто спробує транслювати програми всупереч нормам вітчизняних законів, повинні мати на увазі - Національна рада не допустить, щоб інформаційна безпека в країні порушувалася, наголосила Ольга Герасим'юк. Також вона нагадала, що в Національної ради донині триває судова справа із телеканалом "Інтер" щодо трансляції концерту до 9 травня - "Победа одна на всех". За його трансляцію тоді у 2018 році Національна рада застосувала до телеканалу санкцію "стягнення штрафу", оскільки він містив розпалювання національної ворожнечі. Наразі провадження зупинено до отримання результатів судово комплексно-психологічної лінгвістичної експертизи (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.05.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення занепокоєна тим, що в інформаційному просторі під час карантину деякі медіа замість психологічної підтримки людей поширюють маніпулятивні меседжі та запускають фейкові повідомлення, які посилюють панічні настрої. Таку позицію регуляторного органу перед початком засідання 7 травня озвучила голова Національної ради Ольга Герасим'юк. Інформаційний простір в усьому світі сповнений нині тривожною інформацією про загрози, які постали для життя людей, для економік, і ті виклики, які треба подолати. Провідні медіа обговорюють, які уроки людство має винести з обставин, що виникли - і як вийти з них сильнішими. В Україні в цей період трапилися ще й додаткові катаклізми - пожежі в Житомирській області та Чорнобильській зоні відчуження, відзначалася у квітні й сумна дата Чорнобильської трагедії. Сукупність усіх цих чинників, доповнена маніпулятивними інтерпретаціями, на превеликий жаль та з подачі ворожих пропагандистських кіл, деякі вітчизняні медіа використовують для нагнітання мало не апокаліптичних настроїв у глядачів. ЗМІ, безперечно, мають інформувати про всі ситуації, події та факти, однак нині як ніколи вони мають думати про те, як подати інформацію чесно й точно, як повідомити людям причини і наслідки, аби не сіяти паніку, а навпаки дбати про забезпечення готовності подолати проблеми, які є насправді, а не створені фантазіями технологів. "Завданням медіа у цей час мало би бути якомога гуманніше, дружнє інформування людей", - наголосила Ольга Герасим'юк. Медіа якраз мають долати невизначеність, невідомість, страхи, паніку, риторику, яка поглиблює негативні емоції й переживання людей. Нещодавно в ефірі телеканалів "1+1" і "NewsOne" було поширено недостовірну інформацію про діяльність в Україні так званих "секретних лабораторій США", які начебто працюють над розробкою біологічної зброї. Ці сюжети, їхня стилістика викликали величезне обурення громадськості. Вони є наративами, які активно поширює Росія. Свого часу ця інформаційна хвиля була запущена в Грузії перед завершенням терміну дії договору про співпрацю з американськими дослідниками. Тепер це продовжилося в Україні. Про цей випадок вже висловився представник Держдепартаменту США Джордж Кент, який відповідає за відносини з Україною, повідомила "Європейська правда". Він зауважив, що це питання не буде порушуватися на урядовому рівні, оскільки недостовірна інформація поширена приватною телекомпанією. Національна рада звертається до компаній ТОВ "Новини 24 години" і ТОВ "ТРК "Студія 1+1" щодо мотивів поширення необ'єктивної інформації для подальшого аналізу та опрацювання проблеми. Наразі регуляторний орган отримав також від проєкту "StopFake" спростування всіх тез, які в цьому контексті звучали в ефірі названих мовників. Висновки колег ми пропонуємо до вашої уваги. Національна рада розпочала партнерство та підписала меморандум зі "StopFake", щоби спільно протидіяти дезінформації і фейкам, - сказала Ольга Герасим'юк. Чинне законодавство у сфері медіа не прописало чітких механізмів для унеможливлення дезінформації. Законопроєкт про дезінформацію покладено на полицю, - його обговорення викликало хвилю невдоволення, за якою робота просто припинилася, залишивши простір для множення фейків вільним для таких дій. Національна рада звертає увагу народних депутатів на цю проблему. У підготовленому листі до профільного парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики наголошується, що загальні норми чинного законодавства не містять норм та механізмів притягнення телерадіоорганізації до відповідальності за поширення недостовірної інформації. Немає і дієвого механізму запобігання поширенню такої інформації. Адже закон зобов'язує медіа розповсюджувати об'єктивну інформацію, однак не подає критеріїв визначення її об'єктивності. І це переводить дискусію в довгі судові провадження. Чинний Закон України "Про телебачення і радіомовлення" передбачає два способи захисту від поширення недостовірної інформації. Перший спосіб - шляхом спростування поширених у програмі чи передачі відомостей, які не відповідають дійсності та/або принижують честь і гідність особи. Таким правом наділений громадянин або його офіційні представники. Другим способом є право громадянина або юридичної особи, стосовно якого (якої) у програмі чи передачі телерадіоорганізації було поширено недостовірні відомості, скористатись правом на відповідь (коментар чи власне тлумачення обставин справи). Обидва способи захисту реалізуються поза межами повноважень Національної ради, оскільки встановлення зазначених обставин мають бути підтвердженими судовими органами. Також у законі є перелік підстав, за наявності яких телерадіоорганізація та її працівники не несуть відповідальності за інформацію. "Досить часто телерадіоорганізації зловживають наданими законом правами, - зауважила Ольга Герасим'юк. - Наприклад, запрошуючи в прямі ефіри осіб, які не є працівниками телерадіоорганізацій, які можуть умисно розповсюджувати недостовірну інформацію, що в подальшому сприяє поширенню таким суб'єктом інформаційної діяльності однобокого, неправдивого висвітлення певних фактів та вводити в оману телеглядачів чи радіослухачів". Національна рада звернулася до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики щодо необхідності внесення відповідних змін у чинне законодавство, а також передбачення необхідних положень у новому законі "Про медіа" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.05.2020 У перебігу онлайн-зустрічі представників регулятора в областях і працівників відповідного управління, яку днями провів член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Максим Онопрієнко, чіткіше окреслилися проблеми, які виникають у регіональних і місцевих мовників через запроваджені урядом карантинні заходи задля запобігання поширенню вірусу COVID-19. Під час засідання Національної ради 7 травня, що також тривало у режимі відеоконференції, Максим Онопрієнко повідомив, що обмеження, які були запровадженні урядом по всій країні, торкнулися і телерадіоорганізацій. Значна частина мовників змушена перевести своїх працівників на дистанційну роботу, призупинені проєкти власного виробництва. Відтак компанії здебільшого зосередилися на інформаційному мовленні, активніше почали співпрацювати з відповідними міністерствами нашої країни щодо питань інформування про ситуацію з розповсюдження епідемії. Також розміщують у своїх ефірах соціальні ролики, виготовлені на державному рівні. Крім того, місцеві мовники активно підтримали ідею трансляції Великодніх богослужінь у своїх ефірах для того, щоб глядачі могли залишатися вдома і брати активну участь у святкуваннях. Максим Онопрієнко констатував, що багато місцевих і регіональних мовників підтримали ідею дистанційного навчання і разом із місцевими департаментами та освітніми закладами почали виготовляти власні проєкти. Зокрема, в Івано-Франківську телерадіокомпанії "Вежа", "Канал-402", "РАІ" запустили місцевий телепроєкт "Відеошкола", у місті Конотопі Сумської області дитяча телерадіоорганізація "Кон-такт" запустила проєкт "Навчаємось вдома", у Сумах телеканал "СТС" ? проєкт "Школа онлайн", у Запоріжжі "Телеканал Z" спільно з міським департаментом ? "Уроки онлайн", у Черкасах телеканал "Ільдана" - освітні програми "Навчаємося вдома". "Приємно було дізнатися, що незважаючи на складнощі у виробництві власного продукту в цей період, деякі мовники навпаки запустили нові програми", ? повідомив Максим Онопрієнко. Зокрема, радіомовник із Вінниці - Телерадіокомпанія "Такт" (позивний "Радіо "Такт"), яка спеціалізуюється на рок-музиці, запустила нову передачу, присвячену блюзу, з активним використанням україномовного контенту. За словами члена Національної ради, серед основних проблем у місцевих радіомовників є призупинення рекламних надходжень, також були звернення до Концерну РРТ і компанії "Зеонбуд" щодо неможливості сплати рахунків за доставку сигналу. Провайдери програмної послуги теж недоотримують кошти за надані послуги, оскільки більшість населення сприймає оплату кабельного телебачення так само, як і сплату за комунальні послуги, на які було певне послаблення, надане центральною владою. Максим Онопрієнко висловив надію, що після відновлення ситуації, все стабілізується, і компанії зможуть знайти порозуміння між собою для вирішення господарських питань. Окрім цього, варто відзначити ще й такі позитивні моменти, частина мовників вчасно розпочали діяльність через рік після отримання ліцензії, незважаючи на запровадження карантинних заходів та складність нинішньої економічної ситуації. Зокрема: 1. ТОВ "Білоцерківська медіа компанія" (логотип "ПРАВДА ТУТ Біла Церква") 1 травня розпочало мовлення в мультиплексі МХ-5 багатоканальної цифрової мережі ТОВ "Зеонбуд" у м. Білій Церкві; 2. Редакція радіо "Релайф" Решетилівської міської ради (позивний "Говорить Решетилівка") розпочала мовлення на частоті 91.1 МГц у м. Решетилівці Полтавської обл. Відповідно до ліцензій, отриманих у рамках проєкту "Мовлення громад", у квітні 2020 року на території Львівської області розпочали добове FM-мовлення 4 місцеві радіостанції: 1. КП "Телерадіокомпанія "Перший західний" (позивний: "Радіо перше"), мовлення на частоті 89.2 МГц у м. Броди; 2. КП "Радіоредакція "Слово" (позивний "Уривок пісні "Верховино, світку ти наш") мовлення на частоті 100.2 МГц у м. Бориславі; 3. Районна комунальна ТРК "Броди" (позивний "Броди FM-настрій в тобі") мовлення на частоті 88.8 МГц у м. Броди; 4. Студія районного радіомовлення "Карпатський гомін" (позивний "Говорить Студія районного радіомовлення "Карпатський гомін") мовлення на частоті 97.2 МГц у м. Турка. Також започаткований Національною радою проєкт з обміну контентом "Media Change Ukraine" активно використовується місцевими і регіональними мовниками, наголосив Максим Онопрієнко. Така співпраця триває далі й мовники додають новий контент до бази, який було створено у березні - квітні цього року, і це дає змогу іншим мовникам наповнити свої програмні сітки. Він подякував представникам регулятора в регіонах і мовникам за те, що "незважаючи на складну економічну ситуацію і проблеми соціального характеру, вони змагаються і намагаються зберегти своїх слухачів, глядачів, а Національна рада активно, в міру своїх повноважень, допомагає їм у цьому" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.05.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення і далі у звичному режимі моніторить телеканали і радіостанції стосовно дотримання мовних квот. Про це повідомила Ольга Герасим'юк, голова Національної ради, під час онлайн-засідання 7 травня. Регулятор, незважаючи на запроваджені урядом карантинні заходи у зв'язку із необхідністю запобігання поширенню коронавірусу COVID-19, виконує всі основні повноваження. "І ми хочемо запевнити, що карантин не дав нікому жодної можливості чи права порушувати мовне законодавство", - наголосила вона. Так, Національна рада провела моніторинг за період з 27 квітня по 3 травня шести загальнонаціональних каналів: "1+1", "СТБ", "ICTV", "2+2", "Україна", "Інтер". Наразі ці дані опрацьовуються й аналізуються, і про результати буде повідомлено додатково. Водночас, моніторинг 15 загальнонаціональних радіокомпаній засвідчив, що станом на 30 квітня виконання мовних квот забезпечено, жоден із радіомовників не порушує законодавство. 100-відсотково україномовні пісні звучать в ефірі радіостанцій "Українське радіо", "Країна FM" і "Радіо НВ". Під час ведення передач тільки українську мову використовують на "Українському радіо", "Радіо "Промінь" "Радіо "Культура", "Країні FM", "Ретро", "Русское радио - Україна", "Мелодія" і "KISS FM". "Надалі ми б хотіли, щоб усі пам'ятали, що це одне із головних завдань, які Національна рада перед собою ставить, і ніякого відступу від цієї лінії не передбачається", - сказала Ольга Герасим'юк (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.05.2020 Розглянувши та обговоривши проєкти розпоряджень Кабінету Міністрів України "Про затвердження плану заходів з реалізації Стратегії інформаційної реінтеграції Автономної Республіки Крим та м. Севастополя" і "Деякі питання реалізації Стратегії інформаційної реінтеграції Донецької та Луганської областей", Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 7 травня ухвалила рішення про їх погодження. Запропоновані проєкти розпоряджень, які надійшли до регулятора від Міністерства культури та інформаційної політики України, члени Національної ради підтримали одноголосно та без зауважень. Зокрема, під час розгляду проєкту "Про затвердження плану заходів з реалізації Стратегії інформаційної реінтеграції Автономної Республіки Крим та м. Севастополя" член Національної ради Максим Онопрієнко повідомив, що відповідно до цієї Стратегії регулятор також внесе кілька змін до свого Плану розвитку. Погоджені проєкти розпоряджень Кабінету Міністрів мають на меті інформаційну реінтеграцію тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької і Луганської областей. Стоїть завдання - за допомогою інформаційних інструментів створити передумови для відновлення територіальної цілісності та суверенітету, сприяти захисту прав та свобод громадян України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 7.05.2020 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення затвердила склад Приймальної комісії, яка буде приймати результати виконання робіт (послуг) із розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення. Відповідне рішення було ухвалене під час засідання регулятора 7 травня. Згідно з вимогами чинного законодавства у лютому 2020 року між Національною радою та УДЦР було підписано Договір про закупівлю робіт (послуг) із розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення за державні кошти. Умовами цього документа передбачено порядок контролю, приймання та використання результатів робіт, які оцінює і приймає Приймальна комісія. У зв'язку зі змінами керівництва регуляторного органу виникла потреба перезатвердити склад Приймальної комісії. Як і раніше, її очолює заступник голови Національної ради Олег Черниш. Довідково. Одним із основних завдань Національної ради в сфері радіочастотного забезпечення є замовлення розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення, яке здійснює ДП "Український державний центр радіочастот" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 6.05.2020 Цього року святкування Дня міста Івано-Франківськ переноситься, але не сумуйте! Святкуйте Вдома разом з івано-франківським радіо "Західний полюс" (Івано-Франківськ-104.3МГц, Калуш-105.5МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.). Не пропустіть! Марафон зіркових привітань, прямий ефір з мером міста, святковий dj-сет на сторінці станції. Отже, вже завтра, Івано-Франківськ з Днем народженням привітають зірки: 10:20 - Lumara (Тамара Луценко); 11:10 - Віктор Винник; 12:10 - Nazar z Franeka; 12:30 - Sonya Kay; 13:15 - Ivan NAVI; 13:40 - Амадор Хосе Лопес Родригес; 14:15 - Anna Trincher; 14:30 - Oleg Serafyn Rumberos; 14:45 - MamaRika; 15:00 - Kishe; 15:20 - Chychanovsky Eugene; 17:20 - гітарист гурту KARNA х гуцул-метал х КАРНА Влад Ярун; 18:45 - FIINKA (Ірина Вихованець); 19:20 - Samvel. Chychanovsky Eugene та Di заспівають вам у прямій трансляції на сторінці станції. О 17:00 не пропустіть. Dj Ole'g Pryplotsky привітає Франківськ святковим dj-сетом. І це все - у прямому ефірі на сторінці станції, о 20:00. Насолоджуйтесь і святкуйте вдома з найтеплішою хвилею (Джерело: Сторінка радіо "Західний полюс" у соцмережі Facebook).
  • 6.05.2020 Радіостанція "УНА - Перша українська націоналістична хвиля" веде ефірне мовлення, окрім Радехова (Львівська область), також і в місті Гірник на Донеччині. Частота мовлення - 100.0 МГц. Нагадаємо, тестове мовлення на цій частоті почалося наприкінці січня, тоді ретранслювалися програми радіостанції "Армія FM". Присутній також RDS, такий же, як на частоті UA:Українське Радіо в Гірнику: Ukraine / Radio / UR-1 / 90,7Mhz / Girnyk + RT: Slava Ukraini (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 6.05.2020 На столичній частоті 97.2 МГц, де працює UA: Радіо Промінь, відновлено сигнал RDS. Як і раніше, на дисплеї приймача, що підтримує RDS, відображається текст UA: RADIO / PROMIN (Власна інформація).
  • 6.05.2020 Як Польща виходить із карантину та готується до президентських виборів - тема сьогоднішнього випуску проєкту Світлани Мялик "Здорова політика" на UA: Українське радіо. Початок прямого ефіру о 19:10. Гість студії - Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький. У студії обговорять: як уряд Польщі послаблює карантинні обмеження, запроваджені в березні; яких збитків пандемія завдала економіці та як позначилася на ринку праці країни; яких заходів уживатиме польський уряд для повернення українських заробітчан; чому проведення в Польщі запланованих на 10 травня президентських виборів опинилося під загрозою. Слухачі проєкту "Здорова політика" зможуть поставити свої запитання в прямому ефірі. Телефон студійного вайберу (097) 107-107-9. Дивіться відеотрансляцію програми на ютуб-каналі UA: Українське радіо. Перший канал Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio. Нагадаємо, щосереди на UA: Українське радіо "Здорова політика" - авторський спецпроєкт Світлани Мялик. На розмову в прямому ефірі ведуча запрошує політиків, науковців та державних діячів, які беруть участь в ухваленні важливих для українців рішень (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 6.05.2020 Уже сьогодні, 6 травня, вийде фінальний випуск першого сезону оновленого легендарного шоу "Стара гвардія" на UA: Радіо Промінь. Програма буде присвячена гурту Pet Shop Boys. Початок о 19:00. Автор оновленої "Старої гвардії" журналіст Олександр Рудяченко, який повернувся на радіо після двадцяти п'яти років перерви, цього разу виступив продюсером і сценаристом. У полі зору шоу - останні п'ятдесят років світової рок-історії крізь призму найсвіжіших музичних тенденцій. "Стара гвардія" 2020 року - це новий погляд на відомі імена. "У 1990-х роках "Стара гвардія" виходила в межах тригодинного ревю "Гарячий компот". Оновлена "Стара гвардія" - окрема двогодинна програма. Вона не стільки про рок-музику, скільки про те, якими ми були чверть століття тому і якими та чому стали тепер. Навіть більше, це - радше радіодослідження людинолюбства, аудіофільми з живими героями, аніж музикознавча програма. Для мене якнайменше значить фактаж: народився, хрестився, випустив альбом, змінив продюсера. Цим більшість не переймається. Цікавить унікальність героїв, про яких ідеться в кожному із шістнадцяти випусків, етнопсихологічні студії: чим, умовно кажучи, Емі Вайнхаус відрізняється від Шаде - із погляду людської долі, музичного хисту, божої іскри та мільйонів інших складових, що запалюють наднову зірку", - прокоментував Олександр Рудяченко. Саундпродюсер програми - Роман Києвицький. Успіх проєкту він убачає в тому, що вся команда максимально занурена в матеріал: "Ми знаємо особисте життя наших героїв, їхні музичні вподобання, періоди творчості. Створення цієї програми - не лише творчий, а й пізнавальний процес: навіть знаючи майже все про музикантів, усе одно знаходили унікальні факти. Оновлена "Стара гвардія" - це музична мемуаристика, рок-енциклопедія. Дорослий хороший продукт". Робота над другим сезоном "Старої гвардії" вже розпочалася. Планують ще 16 епізодів. "Стартовий випуск буде про Тіну Тернер. 1996 року ми з Максимом Яковенком (головний продюсер UA: Радіо Промінь - прим. СМ.) поїхали на її московські концерти, що відбувалися в Кремлівському палаці з'їздів. Тоді ще Дональд Трамп тихенько сидів на сходинках біля сцени - для сенатора США не знайшлося місця. Ось із такого аншлагу ми й почнемо", - поділився Олександр Рудяченко. Усі випуски оновленої програми "Стара гвардія" - за посиланням. Слухайте UA: Радіо Промінь на хвилі 97.2 FM у Києві, а також у мобільному застосунку suspilne.radio. Дізнатися FM-частоти для інших міст можна тут (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 5.05.2020 6 травня ми відзначаємо День піхоти! Тому тримайте святковий розклад програм на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Армія FM - Військове радіо" (Київ - 94.6МГц та T-DAB, Волноваха - 87.6МГц, Карлівка-87.8МГц, Бердичів-87.9МГц, Лисичанськ-88.6МГц, Бахмут-88.8МГц, Краматорськ - 89.0МГц, Маріуполь - 89.5МГц, Полтава-90.2МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Бахмутівка-90.8МГц, Запоріжжя-91.2МГц, Авдіївка-91.2МГц, Широкий - 91.8МГц, Львів-92.4МГц, Піски-94.0МГц, Широкіне - 95.0МГц, Чаплинка-96.0МГц, Гранітне - 98.5МГц, Новоград-Волинський-98.9МГц, Вінниця-99.3МГц, Скадовськ-99.6МГц, Попасна-100.1МГц, Покровськ-101.4МГц, Костянтинівка - 102.4МГц, Старобільськ-102.6МГц, Кремінна-103.0МГц, Чонгар-103.0МГц, Миколаїв-103.3МГц, Щастя - 104.4МГц, Житомир-104.5МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Гірник-106.4МГц, Світлодарськ - 107.3МГц, а також Інтернет-мовлення 256k.): 12:10 - спецефір з Командиром батальйону забезпечення Командування Сухопутних військ ЗСУ підполковником Юрієм Люлько. 14:10 - розіграш подарунків від військового радіо в прямому етері. 14:15 - 16:00 - 2 години привітів "На зв'язку" - 067 430 84 59. 17:10 - спецефір із командувачем військ Оперативного командування "Захід", Героєм України генерал-майором Сергіієм Шапталою. Проведіть День піхоти з Армія FM (Джерело: Сторінка радіостанції "Армія FM - Військове радіо" у соцмережі Facebook).
  • 5.05.2020 У п'ятницю, 8 травня, в ефірі UA: Радіо Культура відбудеться прем'єра радіофільму до Дня пам'яті та примирення - про долі людей, які захищали Україну в боях Другої світової війни. Для проєкту використали унікальні архівні записи, а також реконструювали події. Радіофільм прозвучить о 09:00 та 21:00. Тривалість художньо-документальної розповіді - 30 хвилин. Авторка - Нелля Даниленко. Головні герої радіофільму - військовики, які захищали Україну під час Другої світової війни, а також боронять від російської агресії нині. Створити атмосферну аудіокартину вдалося завдяки записам із радійних фондів. Слухачі почують голос письменника Олеся Гончара, котрий був учасником німецько-радянської війни. Прозвучать записи, зроблені авторкою в Авдіївці Донецької області - їхніми героями стали бійці 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр". Зазначимо, що 7, 8, 9 та 10 травня в ефірі UA: Радіо Культура до Дня пам'яті та примирення вийде низка проєктів. 7 травня о 21:00 у програмі "Радіотеатр" - постановка за мотивами роману "Тріумфальна арка" Е. М. Ремарка. 8 травня о 10:10 у спецпроєкті "На карантині" слухачів запросять поділитися родинними історіями, пов'язаними з подіями Другої світової війни. Телефон студійного вайберу - (093) 834-5950. О 16:10 у програмі "Права людини понад усе" продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська проведе ефір на тему впливу Другої світової війни на розуміння прав людини. Ітиметься про роботу колишніх студентів юридичного факультету Львівського університету Герша Лаутерпахта та Рафала Лемкіна, котрі створили поняття "геноцид" і "злочин проти людяності". О 17:00 у прямому ефірі програми "Імператив" ведучий Василь Шандро поміркує, як пам'ятають про Другу світову війну: від особистих історій до офіційних узагальнень. Випуски музичних програм на UA: Радіо Культура також будуть тематичними. Зокрема, о 19:00 у програмі "Радіоконцерт" прозвучить радіоверсія концерту "In Paradisum": "Реквієм" Г. Форе у виконанні хорової капели Українського радіо, Національного камерного ансамблю "Київські солісти", Академічного духового оркестру України й солістів Сусанни Чахоян, Олександра Бойка та Євгена Васюкова. Диригує Юлія Ткач. 9 травня о 08:00 у програмі "КультураLive" - про технології міфологізації, застосовані до подій Другої світової війни, а о 09:00 - про головні книжки українських письменників про Другу світову війну. О 21:00 прозвучить радіоверсія вистави "Слава героям" режисера Стаса Жиркова за однойменною п'єсою Павла Ар'є. 10 травня о 18:00 вийде випуск "Книжковий топ-7", у якому Олена Гусейнова запропонує добірку книжок про Другу світову війну очима жінки. Нагадаємо, докладну програму ефіру UA: Радіо Культура можна переглянути на сайті ukr.radio (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 5.05.2020 Повідомляємо, що відповідно до змін Регламенту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, що були внесені рішенням від 09.04.2020 № 516, засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, яке відбудеться 7 травня, початок об 11.00, триватиме у режимі реального часу із використанням відеоконференції Zoom. Спостерігати за перебігом засідання можна на сайті Національної ради, її сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та на YouTube (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.05.2020 8 травня в Україні відповідно до Указу Президента України від 24.03.2015 № 169/2015 відзначається День пам'яті та примирення. Національна рада нагадує про необхідність внести відповідні зміни до програм теле- і радіопередач, які поширюватимуть телеканали і радіостанції цього дня. Цю пам'ятну дату започатковано з метою гідного вшанування подвигу переможців нацизму у Другій світовій війні, ветеранів війни, учасників українського визвольного руху, жертв нацистських переслідувань, для увічнення пам'яті загиблих у Другій світовій війні, а також утвердження патріотизму та національної гідності, консолідації суспільства. Передачі саме такої тематики будуть доцільними для поширення 8 травня. При плануванні програм і передач на 8 травня 2020 року Національна рада рекомендує керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими рішенням Національної ради від 23.07.2015 р. № 1146 (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412) (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.05.2020 Святкування дня Львова перенсено на осінь, але "Радіо Люкс FM Львів" (104.7 МГц та Інтернет-мовлення 32k. AAC+) пропонує святкувати завтра! На хвилях станції! У середу, о 9:05, на Люкс FM святкова прем'єра - Люкс-зірки переспівають напевно найвідомішу пісню Скрябіна "То є Львів". Павло Табаков, Наталка Карпа, Зиновій Карач, Віктор Винник і МЕРІ, Ivan Navi, TARABAROVA, ДикоBrass, Олександр Божик, Злата Огневич, Назар Худин, PATSYKI Z FRANEKA, Назар Бійчук, Львівська міська рада. Святкйте, вмикайте Люкс FM ще гучніше о 9:05, записуйте відео як ви співаєте і постіть у соцмережі з гештеґом #ЛьвівМоєМістоЛюксМоєРадіо. В середу, 6 травня, в день Юрія-змієборця, покровителя Львова, святкуйте день найкращого міста на світі разом з Люкс FM Львів! (Джерело: Сторінка "Радіо Люкс FM Львів" у соцмережі Facebook).
  • 5.05.2020 Цього тижня в ефірі UA: Українське радіо Рось транслюватимуть інформаційні ролики до Міжнародного дня протидії булінгу. Прозвучать вісім роликів "Як розпізнати булінг", у яких розкажуть, як захиститися від агресивної поведінки. Створювати їх журналістам допомагали учні Центру дитячої та юнацької творчості. "Ми хотіли допомогти слухачам зрозуміти, де закінчуються дитячі ігри й пустощі та починається цькування. Це перший крок до боротьби з булінгом, - коментує лінійна продюсерка UA: Українське радіо Рось Олена Захарова. - Про нього, як і про будь-яку проблему, треба говорити - це допоможе разом шукати шляхів подолання. Я вдячна всім учасникам проєкту, особливо дітям, адже вони своєю акторською грою допомогли створити атмосферу цих аудіороликів. Сподіваюся, наша робота не залишить байдужими слухачів і спонукає ще раз замислитися про повагу до себе й до людей навколо". У роликах автори використали статистичні дані ЮНІСЕФ. До проєкту долучилася психологиня Оксана Трухан. Слухайте ролики "Як розпізнати булінг" на хвилях UA: Українське радіо Рось, онлайн на сайті UA: ЧЕРКАСИ, у мобільному застосунку suspilne.radio та подкастах на Mixcloud (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 5.05.2020 Європейська мовна спілка опублікувала дослідження про довіру до різних типів медіа за 2019 рік. Організація наголосила, що підтримка довіри до ЗМІ стає дедалі складнішим і важливішим завданням для суспільних мовників у світі дезінформації та фейків. Дослідивши новинні бренди, яким найбільше довіряють, на 16 з-поміж 26 європейських медіаринках виявили, що саме суспільні мовники є лідерами з довіри під час пандемії COVID-19. "Суспільні мовники є найнадійнішим джерелом новин для шістдесят одного відсотка європейських країн", - заявив голова підрозділу стратегії та медіааналітики ЄМС Роберто Суарез Кендел. Що більше громадян вважають суспільні мовники вільними від політичного тиску, то вищий рівень довіри до інформації, які надають національні медіа загалом. Незалежність суспільних мовників є ключовим елементом достовірного новинного медіасередовища в країні. Серед європейських країн, які мають найвищий рівень довіри до національних медіа - Швеція, Фінляндія, Данія, Німеччина, Ірландія, Португалія та інші. Водночас низький рівень довіри в Іспанії, Франції, Великобританії, Чехії і Греції. Найвищий рівень довіри до традиційних медіа - радіо й телебачення. Радіо є лідером за довірою в 73% країн, де проводили дослідження. Водночас найменше довіряють соціальним мережам - такий результат у 85% країн. Тільки в п'яти країнах Південно-Східної Європи іншим видам ЗМІ довіряють ще менше. Хоча соціальні мережі широко використовують для отримання інформації про COVID-19, розрив між використанням та вираженою довірою особливо великий. Дослідження індексу довіри важливі для розуміння сприйняття інституту медіа суспільством. Дані ЄМС - це результат стандартних опитувань громадської думки на базі міжнародного проєкту Eurobarometer. Опитування замовила Європейська комісія, його проводить дослідницька компанія TNS для аналізу громадської думки щодо певних питань на континенті. Наприклад, щодо економічної ситуації, основних проблем громадян, довіри до різних типів ЗМІ тощо. Нагадаємо, Європейська мовна спілка (European Broadcasting Union) - найбільша у світі професійна асоціація телерадіомовників, яка налічує 116 організацій у 56 країнах. ЄМС є організатором міжнародних телевізійних конкурсів, зокрема "Євробачення", а також виступає розпорядником ліцензій на трансляцію чемпіонатів світу з футболу, турнірів УЄФА (Ліга чемпіонів, Ліга Європи, Суперкубок УЄФА, Чемпіонат Європи з футболу), зимових та літніх Олімпійських ігор, ралі "Дакар" й інших світових подій. Український суспільний мовник - телерадіокомпанія UA: Суспільне мовлення - є членом організації (Джерело: Сайт ПАТ НСТУ).
  • 4.05.2020 Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував профільному Комітету з питань економічного розвитку відхилити норму, що стосується аудиту ПАТ "НСТУ" в проєкті "Про акціонерні товариства". Члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 30 квітня 2020 року розглянули проект Закону № 2493 "Про акціонерні товариства" і рекомендували головному з розгляду цього закону Комітету з питань економічного розвитку відхилити норму, що стосується діяльності Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія". Загалом цей законопроєкт пропонує виключення норм, які вимагають існування у всіх акціонерних товариствах ревізійної комісії, натомість залишити зовнішній аудит. Зокрема вносяться зміни до ст.13 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". Пропонується її назвати "Перевірка фінансово-господарської діяльності", та натомість норм про ревізійну комісію прийняти: "1. Перевірка фінансово-господарської діяльності за результатами фінансового року здійснюється суб'єктом аудиторської діяльності, якщо інше не передбачено статутом товариства. Виконавчий орган забезпечує суб'єкту аудиторської діяльності доступ до інформації в межах, передбачених статутом". Наразі у діючому законі "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" у ст. 16 "Аудит" зазначено, що НСТУ щороку проходить обов'язковий аудит річної фінансової звітності; аудиторська фірма визначається Наглядовою радою НСТУ за результатами проведення конкурсу. Видатки на проведення аудиту здійснюються за рахунок НСТУ; обов'язкова фінансова звітність та результати щорічного аудиту оприлюднюються у друкованих та електронних засобах масової інформації, а також на офіційному веб-сайті НСТУ. Голова Комітету Олександр Ткаченко вважає, що такі зміни до закону про акціонерні товариства, можуть протирічити самостійності суспільного мовника. "Пропонується норма, яка передбачала зміни до закону про НСТУ аудиторські послуги (аудит) НСТУ можуть надавати не за рішенням Наглядової ради, а надавати сторонні організації. Це буде протирічити самостійності та незалежності НСТУ. Тому є пропозиція відхилити цю новелу. Ми звернемося з листом до профільного комітету, бо це суперечить статуту діяльності НСТУ", - зауважив він. Також Комітет відхилив окремі новели проекту Закону № 3014 "Про електронні комунікації", які суперечать порядку видачі ліцензій провайдерам програмної послуги. Про це йдеться на сайті Комітету. Нагадаємо, 12 грудня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" (щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України). У законопроєкті пропонують не менше половини бюджетного фінансування НСТУ спрямувати на контент, із них половину коштів спрямувати на виробництво контенту незалежними продакшен-студіями. Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила Закон України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" у 2014 році, зі змінами у 2015, 2016 і 2017 роках (Джерело: Портал "Суспільне. Детектор Медіа").
  • 1.05.2020 На столичній сателітарній мережевій станції "Громадське радіо" (Київ-99.4МГц, Дніпро-73.46МГц, Лисичанськ-87.7МГц, Маріуполь-89.1МГц, Бахмутівка-98.1МГц, Захарівка-89.8МГц, Новотошківське-90.0МГц, Старобільськ - 90.2МГц, Краматорськ-90.9МГц, Гірник-91.4МГц, Біловодськ - 92.6МГц, Білолуцьк - 100.0МГц, Зоринівка - 103.7МГц, Волноваха - 103.8МГц та 66.05МГц, Шпола-105.6МГц, Арциз-105.9МГц, а також Інтернет-мовлення 24k. AAC+, Інтернет-мовлення 160k. та Інтернет-мовлення 160k.) на 100% переконані, що знання рятують у будь-якій ситуації. Тому станція пропонує вам щодня дізнаватися більше про COVID-19. "Громадське радіо" обіцяє, що паніки, а також неперевірених "сенсацій" ви не почуєте в ефірі, проте почуєте найважливішу інформацію, яка допоможе зберігати спокій та шукати нові можливості у непрості часи. Щодня о 18:20 слухайте спецпроєкт Громадського радіо "ЦеЛишеКовіД". Ведуча - Аліна Белобра (Джерело: Сторінка "Громадського радіо" у соцмережі Facebook).
  • 1.05.2020 Святкуйте вдома разом зі столичною радіостанцією "Київ FM" (98.0 МГц та Інтернет-мовлення)! Сьогодні з 14:00 до 19:00 на телеканалі "Київ" і радіо "Радіо Київ FM" - спільний ефір "Святкуємо вдома". Кожну годину буде карантинне включення артистів з дому, де вони наживо виконуватимуть свої пісні! Гості етеру: соліст гурту "Фіолет" Сергій, Gio, Лаура Марті, Арт Демур та інші. Долучайтеся! (Джерело: Сторінка радіостанції "Київ FM" у соцмережі Facebook).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини квітня 2020

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024