Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Травень 2018 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіонавчання  

  • Радіоанонс

  • Новини квітня 2018

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 31.05.2018 Літературна критикиня, редакторка відділу критики порталу "Читомо", автор статтей на "Букмоль", "Літакцент", "Коридор" Тетяна Петренко розпочала вести щоденні огляди нової літератури на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Громадське радіо" (Київ-70.40МГц, Дніпро-73.46МГц, Лисичанськ-87.7МГц, Маріуполь-89.1МГц, Захарівка-89.8МГц, Старобільськ - 90.2МГц, Краматорськ-90.9МГц, Костянтинівка-91.8МГц, Біловодськ - 92.6МГц, Покровськ - 99.6МГц, Білолуцьк - 100.0МГц, Широкий - 101.8МГц, Зоринівка - 103.7МГц, Волноваха - 103.8МГц та 66.05МГц, Шпола-105.6МГц, Арциз-105.9МГц, а також Інтернет-мовлення). Її проект має назву "ПроЧитання". Про це йдеться на сайті "Громадського радіо" та на власній сторінці у Facebook Тетяни Петренко. "Тепер я не тільки пишу про книжки, а ще й говорю про них, бо Громадське радіо влаштувало мені букчелендж. І оскільки у мене більше немає часу й сил читати не новинки, любі видавці, будь ласка, давайте більше коротких (і знакових) романів, підліткового фентезі й французької еротики. щоб я не втрачала віру в літературу)", - написала Тетяна Петренко у соцмережі. "Громадське радіо" уточняє, що проект "ПроЧитання" - це свіжі щоденні огляди нової літератури, де ведуча говорить про нову українську прозу та переклади, дорослі й дитячі книжки, фікшн і нон-фікшн. "ПроЧитання" виходить із понеділка по п'ятницю в програмі "Ранкова хвиля", кожен будній день. З повтором о 10:05, 16:05 та 20:05 год. Нагадаємо, на міжнародному фестивалі "Книжковий Арсенал" із 30 травня по 3 червня вперше працює виїзна студія, з якої декілька годин на день мовить третій канал Українського радіо "Культура". Частину ефіру можна почути на Першому каналі "Українського радіо" та на суспільному телеканалі "UA: Культура" (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 31.05.2018 Засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, що було призначене на 31 травня, не відбулося через відсутність кворуму членів регуляторного органу. На жаль, це вже третє засідання, що не відбулося з таких самих причин. Голова Національної ради Юрій Артеменко повідомив, що перший заступник голови Ольга Герасим'юк не змогла прибути на засідання за сімейними обставинами, а член Національної ради Олег Черниш перебуває на лікарняному. Юрій Артеменко вибачився за такі обставини перед ліцензіатами, які прибули на розгляд їхніх питань, і сказав, що наступне засідання заплановане на 14 червня. Відповідно до законодавчих норм і пункту 3.5.2 глави 5 розділу 3 Регламенту Національної ради засідання регуляторного органу є правомочним, якщо на ньому присутні не менше шести членів Національної ради. У разі відсутності кворуму засідання не проводиться (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.05.2018 На початку 2018 року лідерами в радіоефірі стали: "ХІТ FM", "Радіо П'ятница", "Люкс FM". Про це свідчать дані першої хвилі дослідження, яке проводить на замовлення міжгалузевого індустріального об'єднання "Радіокомітет" дослідницька компанія "Kantar TNS в Україні". Опитування проводилось з 29.01. по 15.04.2018 року. Участь у ньому взяли мешканці України з міст із населенням 50 тис+, віком від 12 до 65 років. Вибірка склала 10 161 респондентів. Нова хвиля досліджень свідчить про зростання середньотижневого охоплення у радіостанцій, які на даний момент займають перші чотири місця, за цим показником (Reach%), а саме: "ХІТ FM", "Люкс FM", "Радіо П'ятница", "Рускоє радіо Україна". За показником рейтингу AQH% Топ-чотири радіостанцій в цій хвилі є таким: "ХІТ FM", "Радіо П'ятница", "Люкс FM", "Шансон". Директор з маркетингу UMH radiogroup Юлія Резніченко зазначила: "Ринок вже звик до другого рейтингу "Радіо П'ятниці" по мережі, а в першу хвилю 2018 року, радіостанція вперше також посіла друге місце ще й по Києву. Менше 3-років знадобилося станції, щоб виконати поставлені перед нею стратегічні цілі. Це очевидний успіх". Згідно прогнозу експертів Всеукраїнської рекламної коаліції щодо радіореклами: "Цей медіа канал останні кілька років показує унікальну стабільність. Зростання річних обсягів у 20%. Без стрибків-прискорень, без падінь- провалів. Найактивнішими рекламодавцями на радіо залишаються рітейлери". Дослідження RadioResearch проводиться компанією "Kantar TNS в Україні" методом комп'ютеризованого телефонного опитування слухання за вчорашній день Day after recall CATI (DAR CATI) на замовлення міжгалузевого індустріального об'єднання "Радіокомітет". Опитування проводиться серед населення міст України чисельністю 50 тисяч і більше, у віці 12-65 років. Дані поточної хвилі дослідження охоплюють період з 29.01 по 15.04 2018 року. Вибірка склала 10161 респондент (Джерело: Сайт НАМ).
  • 29.05.2018 До 1 червня - Міжнародного дня захисту дітей - колектив Українського радіо спільно з Благодійною організацією "Фонд "Сварог" оголошують збір подарунків: одяг, книжки, іграшки. Отож, якщо ваше серце не байдуже, допоможіть тим, хто цього потребує. Включно, до 1 червня на Хрещатику, 26 ви можете залишити свій пакунок з подарунками для дітей, які потребують допомоги. "Благодійність на сьогодні залишається однією з ключових засад, що гуманізує суспільство. Не є виключенням із правил і благодійна організація "Фонд "Сварог", яка за підтримки меценатів та добропорядних активістів успішно реалізовують протягом останніх трьох років ефективні програми допомоги малозахищеним верствам населення на Київщині. Радий вітати численні благодійні ініціативи та акції, які спрямовані на розвиток спорту, освіти й медицини, підтримують в медіа спільноті, особливо колектив Українського радіо", - зазначив голова благодійної організації "Фонд "Сварог" Костянтин Іванченко. Допомагаючи дітям та молоді, ми насамперед інвестуємо наше майбутнє. Консолідувавши наші зусилля, та не чекаючи "з моря погоди", можемо змінити ситуацію на краще. "Однією з соціальних місій Суспільного радіо є допомога нашій дитячій аудиторії. Саме тому до Дня захисту дітей ми вирішили зібрати подарунки і тим самим підкреслити важливість цього дня", - сказав генпродюсер Українського радіо Дмитро Хоркін (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 29.05.2018 26 - 29 травня голова члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, заступник голови Уляна Фещук і член Національної ради Сергій Костинський мали робочий візит до Республіки Молдови, де зустрілися із керівництвом та експертами Ради з питань координування аудіовізуальної діяльності цієї країни. Основну увагу під час візиту було приділено питанням діяльності суспільного мовлення і захисту інформаційного простору обох країн. Молдовська сторона цікавилася досвідом, який має Україна у протидії інформаційній агресії, розповіла про власні зроблені з цією метою кроки. Сторони висловили зацікавленість у подальшій тісній співпраці у цьому напрямі. Члени Національної ради відвідали суспільний мовник Республіки Молдови, ознайомилися з його роботою, принципами діяльності та фінансування. Делегація українського регуляторного органу також спостерігала за процесом ухвалення рішень молдовською Радою з питань координування аудіовізуальної діяльності, побувала на засіданні цього державного органу. Крім того, під час зустрічі українські та молдовські колеги обговорили ширші питання регулювання телерадіопростору, зокрема кращі практики, останні законодавчі зміни, особливості моніторингу мовлення, медіа-регулювання під час виборчих процесів. Йшлося про ефективність Аудіовізуального кодексу Молдови, а також досвід сусідньої країни у переході на цифровий стандарт мовлення, зменшенні монополістського впливу на медіа-ринок. Обидві сторони визнали плідними проведені зустрічі і домовилися про поглиблення співпраці та розширення двосторонніх контактів для обміну досвідом і кращої реалізації політик у сфері телерадіомовлення в обох країнах (Джерело: Сайт Нацради).
  • 28.05.2018 Доведіть, що ви - король швидкості і драйву! Бийтеся в спортивному баттлі і отримайте круті подарунки для свого двоколісного друга в ефірі столичної мережевої станції "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+). З понеділка по четвер у ранковому Let's Go! Show додзвонюйтесь за студійним телефоном (044)-205-48-45 і обходьте суперників у грі "NRJ Bike". Зумієте впоратися - велоаксесуари від Партнера Проекту Force - ваші! А щоп'ятниці - особливий приз! Стежте за Instagram Stories від "NRJ Ukraine" і слухайте ведучих в ефірі - вони підкажуть місцезнаходження новенького велосипеда. Вводьте код з Instagram Stories і забирайте крутий великий у своєму місті! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 26.05.2018 Столична сателітарна мережева станція "Громадське радіо" ((Київ-70.40МГц, Дніпро-73.46МГц, Лисичанськ-87.7МГц, Маріуполь-89.1МГц, Захарівка-89.8МГц, Старобільськ - 90.2МГц, Краматорськ-90.9МГц, Костянтинівка-91.8МГц, Біловодськ - 92.6МГц, Покровськ - 99.6МГц, Білолуцьк - 100.0МГц, Широкий - 101.8МГц, Зоринівка - 103.7МГц, Волноваха - 103.8МГц та 66.05МГц, Шпола-105.6МГц, Арциз-105.9МГц, а також Інтернет-мовлення) запрошує на лекцію відомого теле- і радіоведучого, журналіста, медіа тренера, співзасновника радіостанції Андрія Куликова. Андрій Куликов розповість усі секрети теле і радіовиробництва, а також про маніпуляції в ящику, дасть поради як фільтрувати інформацію і споживати теле-контент відповідально. Андрій Куликов працював в Українській службі BBC в Лондоні, 1+1, Новому каналі, СТБ, був ведучим "Свобода слова" на ICTV. Зараз співзасновник та Голова Правління Громадське радіо. Подія відбувається у рамках нової програми Громадського радіо - "Маніпулятори", спецпроекту про вплив на поведінку людини у різних сферах життя, від спілкування в родині, реклами і медіа до політики. Слухайте та читайте "Маніпулятори" на сайті https://hromadskeradio.org/programs/manipulations. Лекція відбудеться у Києві 14-го червня з 19:00 до 21:00 у коворкінгу "ПеремогаSpace" за адресою бульвар Шевченка, 62. Подія стала можливою завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID "У-Медіа", що виконується міжнародною організацією Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Громадського радіо та необов'язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз (Джерело: Сторінка "Громадського радіо" у соцмережі Facebook).
  • 25.05.2018 З 1 червня 2018 року столичній сателітарній мережевій станції "Громадське радіо" (Київ-70.40МГц, Дніпро-73.46МГц, Лисичанськ-87.7МГц, Маріуполь-89.1МГц, Захарівка-89.8МГц, Старобільськ - 90.2МГц, Краматорськ-90.9МГц, Костянтинівка-91.8МГц, Біловодськ - 92.6МГц, Покровськ - 99.6МГц, Білолуцьк - 100.0МГц, Широкий - 101.8МГц, Зоринівка - 103.7МГц, Волноваха - 103.8МГц та 66.05МГц, Шпола-105.6МГц, Арциз-105.9МГц, а також Інтернет-мовлення) бракує коштів на дві ключові прямоефірні програми - "Ранкова хвиля" та "Громадська хвиля". 2018 рік став роком нових викликів для "Громадського радіо". Радіостанція випустила кілька нових проектів, присвячених протидії інформаційним маніпуляціям, і розпочали роботу над новим сайтом. При цьому вона так само залишається поза контролем політиків, олігархів чи держави. З 1 червня 2018 року "Громадському радіо" бракує коштів на дві ключові прямоефірні програми - "Ранкова хвиля" та "Громадська хвиля". У цих програмах станція піднімає теми, які не цікаві комерційним медіа. Докладно говорить про соціально важливі питання: освіту, соц. виплати, де шукати правову допомогу, права національних меншин, медичну реформу, події на Сході та в Криму, проблеми корупції та судової реформи та багато іншого. Важливо, що ці програми саме прямоефірні. Тому що кожен слухач може долучитися до ефіру, поставити своє запитання та отримати відповідь експерта. Часто на станцію телефонують з Донецької та Луганської областей жителі територій, близьких до лінії зіткнень, та навіть з окупованих територій. "Громадське радіо" має змогу вести діалог із Донбасом і Сходом та почути кожного в прямому ефірі. Станція запрошує посадовців та волонтерів, парламентарів та експертів, митців та науковців, громадських активістів та бійців. Автори дбають про баланс думок, тому обов'язково запрошують до мікрофону народних депутатів від влади та опозиції. "Громадське радіо" також слідкує за збереженням гендерного балансу у своїх ефірах. "Ранкова хвиля" виходить на хвилях "Громадського радіо" щодня. Програму можна чути на 17 передавачах в шести областях України, а також в Інтернеті. "Громадська хвиля" виходить на більш ніж 160 передавачах по всій Україні, адже це спільна програма Громадського й Українського радіо. Успіх станції був би неможливий без участі доброчинців, які дуже і дуже різні. Це і Марія Сергіївна з смт. Петропавлівка на Луганщині, яка перераховує "Громадському радіо" зі своєї пенсії 100 гривень, попри насміхання працівниць місцевого банку. Це і Олександр Старинський, який слухає "Громадське радіо" із Франції та називає Громадське радіо шматочком України в навушниках, - він кожен раз перераховує по декілька тисяч гривен. Завдяки допомозі народних спонсорів останні новини й аналітику можуть слухати в Києві, Дніпрі, на Черкащині, у найдальших куточках Донбасу та навіть на окупованих територіях. Головний пріоритет "Громадського радіо" залишається незмінним - станція створює незаангажоване та відповідальне мовлення. Зараз ситуація залишається критичною. На Громадському радіо утворилася перерва у фінансуванні від міжнародної технічної допомоги. Станція не може забезпечити стабільну роботу редакції в червні цього року. Це тимчасовий брак коштів, станція сподівається на продовження підтримки донорами незалежних ЗМІ в Україні та грошову підтримку з липня-серпня 2018 року. "Громадському радіо" потрібна допомога слухачів та слухачок на червень. Зробіть свій внесок на сайті Спільнокошт (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 25.05.2018 У Люксембурзі триває робота 47 засідання Європейської платформи регуляторних органів (EPRA), на якому українського регулятора представляє Ольга Герасим'юк, перша заступниця голови Національної ради. Одна із сесій засідання присвячена темі "Розширення різноманіття у сфері мовлення: особливе зосередження на гендерному аспекті". Учасникам було представлено сучасні підходи до забезпечення гендерного представництва в сферах діяльності ЗМІ та інформацію про наявні механізми вимірювання гендерної представленості в медіа. Основний висновок цього обговорення, зазначає Ольга Герасим'юк, в усіх країнах-членах Ради Європи є багато спільного щодо дотримання медіа стандартів рівності й недискримінації. Хоча є країни, де ця дискусія ще й не починалася - наприклад, представник Румунії висловив велику зацікавленість у налагодженні цієї співпраці, бо це буде новий кейс у румунському медіа-просторі. Тому надзвичайно актуальною є нещодавно розроблена Стратегія Ради Європи із гендерної рівності на 2018-2023 рр. (перше представлення якої відбулося в Україні), обговорення якої було б надзвичайно корисним у цій країні, де подібні дискусії досі не проводилися. Учасники підгрупи зробили висновки, що найважливіше у цій справі - постійне вивчення ситуації, проведення досліджень, моніторинг як ефірів мовників, так і позаефірного простору щодо виявів сексизму й дискримінації. Необхідно проводити тренінги для журналістів, регулятору працювати з мовниками, заохочуючи їх до саморегулівних заходів, делегувати своїх фахівців до різноманітних груп, спільнот, комітетів, що ведуть діалог на цю тему. Український національний регулятор цьогоріч активно включився у відповідну роботу, адже і Ольга Герасим'юк, і керівники відповідних структурних підрозділів входять у робочі групи з гендерних питань, наприклад, при підкомітеті з питань гендерної рівності та недискримінації Комітету Верховної Ради України з питань захисту прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, Міжвідомчу раду з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, попередження насильства в сім'ї та протидії торгівлі людьми при Міністерстві соціальної політики України. За останній період представники регулятора брали участь у таких заходах: 1. Конференція "Гендерна рівність у медіа та рекламі: регіональні аспекти та європейський досвід"; 2. Круглий стіл "Роль медіа в утвердженні культури гендерної рівності та недискримінації"; 3. Семінар "Гендерна рівність на місцевому рівні: виклики та можливості в Україні"; 4. Дискусія на тему "Гендерна рівність у медіа та рекламі: європейські стандарти та українські реалії". Якщо говорити про необхідність проведення моніторингу дотримання гендерного балансу та недискримінації в медіа, то українське законодавство не наділяє регуляторний орган у сфері електронних ЗМІ жодними подібними повноваженнями, хоча у Рекомендації (СМ|REC (2013)1) Комітету Міністрів Ради Європи для держав-членів щодо гендерної рівності та медіа передбачено такі заходи впровадження: 1. Перегляд і оновлення законодавчої бази з питань медіа з урахуванням перспективи гендерної рівності на регулярній основі; 2. Внесення до зобов'язань регулятора у сфері медіа та суспільних медіа оцінки реалізації політики гендерної рівності в медіа в їхні щорічні звіти. Для національного регулятора перший пункт ключових напрямів Стратегії гендерної рівності Ради Європи на 2018-2023 рр., а саме: запобігання гендерним стереотипам та сексизму й боротьба з такими явищами - стане одним із пріоритетних завдань на найближчий період. Сьогодні учасники 47-го засідання EPRA ведуть мову про повноваження регуляторів і їхні можливості в дослідженні ролі соціальних мереж під час виборів, голосувань за кандидатів та втягненні користувачів у виборчі кампанії. Європейські фахівці медійної сфери обговорюють, якими мають бути підходи до протидії пропаганді, непрозорості медіа, що може бути відповіддю на гасло "Байдуже - правда це чи ні, важливо, що в це вірять" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 24.05.2018 Поки в школах країни лунатиме останній дзвінок і литимуться сльози випускників, столична мережева станція "Радіо П'ятниця" (Київ-101.1МГц, Суми-89.8МГц, Рівне-90.4МГц, Луцьк-90.6МГц, Житомир-91.1МГц, Тернопіль-91.2МГц, Умань-91.5МГц, Ужгород-91.6МГц, Львів-91.9МГц, Вінниця-92.0МГц, Ізмаїл-92.2МГц, Кривий Ріг-99.1МГц, Кіровоград-100.0МГц, Черкаси-100.2МГц, Старобільськ-100.2МГц, Бережани-100.6МГц, Трускавець-100.6МГц, Гадяч-100.9МГц, Чернівці-101.2МГц, Маріуполь-101.3МГц, Одеса-101.4МГц, Дніпро-101.5МГц, Овруч-101.1МГц, Полонне-102.3МГц, Краматорськ-102.8МГц, Харків-103.0МГц, Благовіщенське-103.1МГц, Мелітополь-103.2МГц, Покровськ-103.3МГц, Івано-Франківськ-103.4МГц, Холми-103.6МГц, Чернігів-103.9МГц, Новий Розділ-104.1МГц, Буки-104.4МГц, Херсон-104.4МГц, Первомайськ-104.5МГц, Хмельницький-105.0МГц, Миколаїв-105.1МГц, Лохвиця-106.9МГц, Полтава-107.2МГц, Бердянськ-107.5МГц, Кременчук-107.7МГц, а також - Інтернет-мовлення) та Первак зберуть гостей! 25 травня за планом - чергова "Велика П'ятниця" у студії радіостанції! З працівниками радіостанції засідають і по повній відпочивають ваші улюблені артисти! Приєднуйтесь до святково-застільної зоряної лінійки "Радіо П'ятниця" у прямому ефірі! Відзначайте останній дзвінок по-дорослому! (Джерело: Сторінка "Радіо П'ятниця" у соцмережі Facebook).
  • 24.05.2018 24 травня 2018 року в Люксембурзі за організаційної підтримки "ALIA" розпочинає роботу весняна сесія Європейської платформи регуляторних органів (EPRA). Позицію вітчизняного регулятора на засіданні представляє перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк. На 47-му засіданні EPRA регуляторні органи з 46 країн світу розглядатимуть ключові завдання, визначені в стратегічних документах міжнародного об'єднання, - Стратегія EPRA на 2017-2019 роки та Робочий план організації на 2018 рік. Заплановано проведення пленарних засідань та засідань робочих груп, на яких країни-учасниці EPRA поділяться досвідом і провідними досягненнями діяльності своїх регуляторних органів. Зокрема, цьогоріч обговорюватимуться виклики, які постають перед медіа-регуляторами у новітню цифрову еру, в тому числі потреба підтримки суспільного мовлення в пошуку нових підходів створення суспільно привабливого контенту. Також на сесію будуть винесені актуальні питання щодо реагування на сучасні технології розповсюдження політичної реклами та нових форматів комерційних рекламних повідомлень, а також їх вплив на поведінку цільової аудиторії. Розглядатимуться положення із впровадження гендерних ініціатив у медіа-сфері та зміни підходів до забезпечення конфіденційності в медіа-виробництві. Щойно перше в цьому році засідання регуляторів розпочало роботу, а вже можна говорити про його позитивні результати. Адже сьогодні було обрано нового віце-президента EPRA. Відтепер цю посаду обійматиме Марія Донде, керівник підрозділу з питань регулювання міжнародного контенту британського регулятора Ofcom. До того ж, до складу EPRA було включено нову європейську країну - Ліхтенштейн. Національна рада доєдналася до міжнародного об'єднання EPRA в 2001 році, і з того часу активно залучена до його постійної роботи. Як і в попередні роки, основною метою участі національного регулятора в цьому засіданні залишається виконання зобов'язань у рамках членства в Європейській платформі регуляторних органів. Упродовж 47-го засідання Ольга Герасим'юк долучиться до обміну досвідом та кращими практиками у сфері регулювання телерадіопростору, порушить питання проблематики посилення незалежності та юридичної спроможності національного медіа-регулятора. Також перший заступник голови Національної ради зустрінеться з керівництвом EPRA та представниками регуляторних органів-членів EPRA, з якими планує додатково обговорити можливості розширення співпраці та оперативної взаємодії у сфері регулювання телерадіопростору. Довідково: Незалежна платформа EPRA заснована 1995 року та підтримується Радою Європи, Європейською Комісією, Європейською аудіовізуальною обсерваторією та Офісом представника ОБСЄ з питань свободи слова. Головною метою її створення було об'єднання зусиль для проведення постійного обміну досвідом із практичних питань регулювання діяльності аудіовізуальних засобів масової інформації. На сьогодні EPRA вважається провідним об'єднанням медіа-регуляторів Європи, а до її складу входить вже більше 50 регуляторних органів із 47 країн (Джерело: Сайт Нацради).
  • 24.05.2018 Засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, що було призначене на 24 травня, не відбулося через відсутність кворуму членів регуляторного органу. Відповідно до пункту 3.5.2 глави 5 розділу 3 Регламенту Національної ради засідання регуляторного органу є правомочним, якщо на ньому присутні не менше шести членів Національної ради. У разі відсутності кворуму засідання не проводиться. Перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк з 23 по 26 травня перебуває з у відрядженні в місті Люксембурзі (Велике Герцогство Люксембург) на 47-му засіданні Європейської платформи регуляторних органів, а член Національної ради Олег Черниш повідомив сьогодні, що не зможе бути на засіданні через хворобу. Голова Національної ради Юрій Артеменко вибачився перед ліцензіатами, які прибули на розгляд їхніх питань, і повідомив, що всі питання переносяться на наступне засідання (Джерело: Сайт Нацради).
  • 23.05.2018 22 травня в Києві Офіс Ради Європи в Україні вперше представив до публічного розгляду Стратегію з гендерної рівності на 2018-2023 роки, ухвалену Комітетом міністрів Ради Європи в березні 2018 року. У формуванні цього документа брали участь представники усіх 47 країн-членів Ради Європи. У документі визначено ключові цілі, пріоритети й методи роботи Ради Європи з питань гендерної рівності на найближчі 6 років. Крім цього, обрано головних партнерів, а також підібрано перелік заходів, які допоможуть досягти кращих результатів у втіленні поставлених завдань. Загальну мету на наступні роки окреслено як досягнення ефективної реалізації політики гендерної рівності та розширення можливостей для жінок і чоловіків у державах-членах Ради Європи. У перспективі означені цілі і напрями мають допомогти країнам-членам Ради Європи в пошуку можливих інструментів боротьби з порушеннями гендерної рівності, а також у формуванні політики з інтеграції гендерної рівності, яку цього разу вперше розглядатимуть на різних рівнях. Серед ключових напрямів роботи названо такі: 1. Запобігання гендерним стереотипам та сексизму й боротьба з такими явищами. 2. Запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству. 3.Забезпечення рівного доступу жінок до правосуддя. 4. Досягнення збалансованої участі жінок і чоловіків у процесі прийняття політичних та суспільних рішень. 5. Захист прав жінок-мігрантів, жінок-біженців та жінок-шукачів притулку. 6. Реалізація стратегії досягнення гендерної рівності в усіх політиках та заходах. У тому числі в Україні Офіс Ради Європи планує лобіювати ратифікування Стамбульської конвенції щодо запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьби із цими явищами. Україна демонструє підтримку цінностей Ради Європи. Зокрема прийнята українським Урядом в квітні 2017 року Концепція Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року в багатьох моментах співпадає з новою Стратегією Ради Європи. До того ж завдяки взаємодії української влади з Офісом Ради Європи вже можна спостерігати успішні зрушення у впровадженні гендерної рівності. А це своєю чергою підтверджує - завдання Стратегії Ради Європи мають в Україні практичне втілення. Уряд України вже розпочав процес інтеграції гендерної рівності і планує й надалі за підтримки Офісу Ради Європи і громадських організацій продовжувати роботу в цьому напрямі. Для проведення першої презентації Стратегії Рада Європи обрала саме Україну, а також забезпечила переклад її програми українською мовою. У тому числі, варто зауважити, що на сьогодні з усіх представництв Ради Європи по всьому світу тільки в структурі українського Офісу на ведення напряму гендерних питань виділена окрема посада, а саме мова йде про Катю Тіілікайнен, яка виконує обов'язки радниці з гендерних питань Офісу Ради Європи в Україні. Національна рада як постійний партнер Офісу Ради Європи також підтримує Стратегію гендерної рівності на 2018-2023 роки, адже цілком згодна, що цей аспект проблеми існує в житті українського суспільства на рівні з іншими країнами світу. Національний регулятор наголошує на ролі ЗМІ у формуванні та поширенні гендерних стереотипів, які неминуче посилюють гендерний розподіл і нетолерантне ставлення між жінками і чоловіками. Такі підходи вітчизняних ЗМІ, а про це свідчать дослідження, які проводяться у цій сфері, загальмовують процеси інтеграції гендерної рівності. Національна рада спільно з іншими державними органами та громадськими й профільними об'єднаннями вже напрацювала механізм впливу на рекламодавців, які виготовляють рекламну продукцію з ознаками гендерної дискримінації чи сексизму, але методи заборон не завжди є ефективними. Вітчизняні медіа мають усвідомлювати свою відповідальність і повинні розуміти, що суспільство змінюється дуже швидко і реагує на будь-які прояви нетерпимості, а отже, вони мусять дотримуватися журналістських стандартів та етичних кодексів, в іншому разі вони неминуче втрачатимуть свою аудиторію (Джерело: Сайт Нацради).
  • 22.05.2018 Хочете дізнатися, яка пісня щойно пролунала в ефірі столичної мережевої станції "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпро-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кропивницький-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.)? Передати привіт друзям? Тепер це можна зробити всього в декілька кліків! Завантажуйте безкоштовний застосунок "Наше Радіо" на всі смартфони на базі iOS. Спостерігайте за зірковими гостями та ведучими "Нашого Радіо" в прямій трансляції зі студії, голосуйте за фаворитів в чартах "Ліга Кращих" та "Teen Парад", і, звичайно ж, насолоджуйтесь улюбленими хітами! Шукайте в Apple Store за цим посиланням! (Джерело: Портал "RADIOClub").
  • 21.05.2018 На "UA:Українське радіо" відбулися кадрові зміни. Олена Гусейнова очолила редакцію літературних програм Українського Радіо "UA:Культура". Про це повідомив у себе на Facebook-сторінці генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін. Олена Хусейнова - менеджерка культурних проектів, поетка. Її книжка "Відкритий райдер" увійшла у ТОП-20 Львівського форуму видавців 2014 року, а книжка "Супергерої" стала найкрасивішою за версією "Книжкового Арсеналу" у 2012 році. Олена - лауреатка Національної премії імені Василя Симоненка, веде передачу "Книжкова лавка. ТОП-7" на Українському радіо і телеканалі "UA:Культура". "Безмежно радий, що такі молоді, впізнавані у своїй сфері люди переходять на керівні посади на Суспільному радіо. Ми впагнемо бути сучасним, цікавим та інноваційним радіо, і Олена має багато переглядів свого радіопроекту у фб, вона у коментарях під стрімами радіопередач збирає ту аудиторію, яку ми раніше не досягали - молоді інтелектуали, для яких раніше Українське радіо було "відстійним" і "совковим". Ірина Славінська, збираєш хорошу команду!", - написав Дмитро Хоркін (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 21.05.2018 18 травня у Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення відбулося планове засідання робочої групи зі створення правил захисту дітей у медіа. Обговорювався новий саморегулівний документ щодо висвітлення у ЗМІ тем, пов'язаних зі збройними конфліктами. Серед учасників були представники регуляторного органу, медійних груп, зокрема "1+1 media", "StarLightMedia", "Україна", а також громадськість, психологи та фахівці у сфері захисту прав дітей. Любов Найдьонова, заступник директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПНУ, представила перші напрацювання цієї теми, що розроблялися у підгрупі. Вона запропонувала обговорити їх та визначитися щодо спільних підходів. Більшість пунктів початкового проекту були схвалені присутніми, а до окремих у представників медіа-ринку з'явилося багато запитань і водночас власних пропозицій щодо їх корегування. Таким чином, робоча група виокремила із запропонованого початкового проекту документа ключові питання, над якими далі продовжуватиме роботу ініціативна група. Умовно вони називаються так: заохочення дітей до участі в збройних конфліктах; стигматизація дітей-переселенців та дітей з окупованих територій; медіа-вплив та психотравми дітей, викликані збройними конфліктами. Було також враховано побажання медійників, щоб у процесі створення цього саморегулівного акта відстежувалася його відповідність до усталених Європейських практик. Найбільш бурхливе обговорення стосувалося пункту, яким пропонувалося регулювати показ насильства, що є надзвичайно актуальним у нинішній час, коли триває неоголошена війна на сході країни і медіа змушені подавати актуальну інформацію. Усвідомлюючи гостроту та важливість цього питання, було зауважено, що воно є значно ширшим від теми, що опрацьовується нині, стосується не лише тем війни, а тому потребує багато часу для всебічного опрацювання і його варто розробляти окремо та виносити в наступний саморегулівний акт. Схвально сприйняли учасники і пропозицію Ольги Большакової, керівника Центру адвокації та лобіювання НАМ, прописати в майбутньому документі преамбулу, в якій ще раз наголосити на надважливій потребі в період військового конфлікту захищати дітей від контенту, який може їх травмувати. Доопрацьовувати головні напрямки саморегулівного акту щодо захисту дітей від медіа-ризиків під час збройних конфліктів зголосилися найбільш активні спікери цього засідання - Олексій Лазаренко, член координаційної ради Коаліції "Права дитини в Україні", Ольга Ваганова, керівник проекту "Захист неповнолітніх на телеканалах групи StarLightMedia", Ірина Шабаєва, психолог групи "StarLightMedia", Любов Найдьонова і Ольга Большакова. Доопрацьований проект буде винесено на обговорення робочої групи під час наступної зустрічі, що має відбутися у червні. Загалом учасники обговорення залишилися задоволеними результатами проведеного засідання, оскільки воно відбувалося в конструктивну діалозі, та висловили сподівання, що наступна зустріч відбудеться у повному складі робочої групи, оскільки врахування думок фахівців різних напрямків і практик дозволить створити всебічний і найбільш ефективний саморегулівний документ (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.05.2018 Під час зустрічі з головами Об'єднаних територіальних громад Сумщини 17 травня представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Сумській області Лариса Якубенко наголосила на важливості впровадження місцевого радіомовлення саме у Сумському районі, який межує з Російською Федерацією та є одним із найбільш густонаселених в області. "Проект "Радіо громад", запроваджений Національною радою, має на меті саме створення локального контенту в межах територіальної громади та інформування населення про надзвичайні ситуації", - зазначила Лариса Якубенко. Голова Сумської районної державної адміністрації Геннадій Дорошенко зауважив, що "громада - це основа міцного плацдарму економіки держави та запорука добробуту її громадян, саме тому реалізація дієвого інструменту інформування жителів громад набуває додаткової актуальності в умовах процесу децентралізації". Керівникам ОТГ були надані роз'яснення щодо принципу утворення та матеріально-технічних аспектів розбудови місцевого радіомовлення. Також представник Національної ради в Сумській області підготувала для голів ОТГ презентацію "Впровадження цифрового мовлення в контексті інформаційної безпеки регіону", під час якої розповіла про переваги цифрового телебачення, технічні аспекти розповсюдження сигналу на Сумщині, кількість мультиплексів і кількість українських каналів, які ведуть мовлення в форматі DVB-T2 (Джерело: Сайт Нацради).
  • 20.05.2018 Концерн РРТ звертає вашу увагу на те, що завтра, 21 травня, згідно узгодженого з замовниками графіку планово-профілактичних робіт на 2018 рік буде виконуватись піврічне технічне обслуговування антенно-фідерних систем та пристроїв електроживлення РТПС, РТС, РРС та ЦКУ РТ. Під час проведення робіт, а саме 21 травня 2018 року з 2:00 до 14:00, буде вимикатись обладнання, яке задіяне для розповсюдження телевізійних та радіопрограм. З цього приводу в зазначений період повністю або частково буде відсутнє ефірне мовлення як в аналоговому так і в цифровому форматі (Джерело: Сайт Концерну РРТ).
  • 20.05.2018 Радіостанція "Армія FM - Військове радіо" розпочала мовлення на новій частоті у Бахмутівці Новоайдарського району Луганської області. Відтепер мовлення ведеться на частоті 90.8 МГц. Раніше радіостанція використовувала частоту 91.6 МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 19.05.2018 До Дня пам'яті жертв політичних репресій богуславська радіостанція "Богуслав FM" (97.7МГц та Інтернет-мовлення) підготувала інтерв'ю з жителем села Медвин 94-річним Яковом Василенком. За свої правдиві слова під час служби в армії він отримав від радянського режиму вирок - 10 років заслання. І 6 років провів на Колимі, Магадані і Комсомольську-на-Амурі. Попри свої поневіряння, Яків Василенко впевнений - він прожив цікаве і щасливе життя. І поділиться своїми спогадами в ефірі "Богуслав FM". Слухайте нову програму "Досвід поколінь" у суботу і неділю, 19 і 20 травня, о 18:30 (Джерело: Сторінка радіо "Богуслав FM" у соцмережі Facebook).
  • 18.05.2018 Один з переможців конкурсу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на цифрове радіо в Києві - ТОВ "Київське цифрове радіо" (радіостанція "Перше цифрове") - не сплатив ліцензійного збору у встановлений законом строк і так і не став ліцензіатом. 17 травня Нацрада скасувала своє рішення про визначення цієї компанії переможцем конкурсу. Наступним же рішенням Нацрада вирішила оголосити конкурс на місце в мультиплексі цифрових радіостанцій, яке стало вакантним внаслідок втрати "Першим цифровим" його перемоги. Оголошення про конкурс невдовзі опублікують в газеті "Голос України". Таким чином, це вже третій конкурс на цифрове радіо в Києві після першого на 14 місць і повторного на чотири вакантні місця в мультиплексі. ТОВ "Київське цифрове радіо" - новачок у галузі телерадіомовлення. Компанія презентувала на конкурсі концепцію радіостанції "Перше цифрове". Своєю місією оголосила популяризацію української культури та заохочення громадян до критичного мислення. Одна з цінностей радіостанції - патріотизм. Директор і власник - науковець Володимир Омельчук - заявив, що має гроші на радіостанцію зі своєї наукової роботи. З його слів, команда, яка працювала над радіостанцією, долучалася до створення проектів про спецслужби на UATV, ICTV, мала домовленості про співпрацю зі Спілкою письменників, з Державним фотофоноархівом. Інші дев'ять переможців конкурсу цифрових радіостанцій вчасно сплатили ліцензійний збір і днями вже отримали свої ліцензії. Мова йде про "Радіо Марія", Old Fashioned Radio, Zemlya, Hype Radio, "Країна FM", "Українське радіо", "Промінь", "Культура" і "Мейдан". Деякі з цих радіостанцій готові вже розпочинати цифрове мовлення, але Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення поки що не вмикає передавачів. Генеральний директор Концерну РРТ Петро Семерей на конференції MIT Kyiv 15 травня повідомив, що Концерн увімкне передавачі, коли більшість переможців конкурсу підпишуть договори на трансляцію. Причому, Концерн чекає проведення повторного конкурсу і заповнення всіх 14 місць у мультиплексі (наразі заповнено 9 місць). Нацрада із 17 травня вже приймає заяви на повторний конкурс на чотири вакантних місця. Нагадаємо, 29 березня Нацрада підбила підсумки конкурсу на цифрове радіо в Києві. Заяви подали 10 радіостанцій - усі вони стали переможцями конкурсу: "Радіо Марія", Old Fashioned Radio, Zemlya, Hype Radio, "Країна FM", "Перше цифрове", "Українське радіо", "Промінь", "Культура" і "Мейдан". 5 квітня Нацрада вирішила оголосити повторний конкурс на цифрове радіо стандарту T-DAB (DAB+) у Києві на 4 вільні місця, які залишилися в мультиплексі. Заяви на конкурс приймаються із 17 травня по 15 червня. На фото: представники Нацради на зустрічі з представниками цифрових радіостанцій, фото: прес-служба Нацради (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 18.05.2018 17 травня в газеті "Голос України" № 89 (6844) опубліковано оголошення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення конкурсу на місцеве мовлення на 21-й FM-частоті в 11 областях України. Цей конкурс Нацрада вирішила оголосити на засіданні 26 квітня та затвердила конкурсні умови. На конкурс виставлено: п'ять частот в Івано-Франківській області (Калуш, Городенка, Дебеславці, Долина, Стримба); чотири частоти в Черкаській області (Полянецьке, Сміла, Чигирин, Чорнобай); три частоти у Львівській області (Красне, Дрогобич, Жидачів); дві частоти в Київській області (Тараща, Бориспіль); по одній частоті в Донецькій (Дружківка), Луганській (Сосновий), Житомирській (Малин), Закарпатській (Косівська Поляна), Сумській (Конотоп), Тернопільській (Кременець), Хмельницькій (Городок) областях. Обсяг мовлення - 24 години на добу. Вимоги до програмної концепції: а) трансляція в ефірі не менше 15% передач місцевого значення від загального обсягу власного мовлення; б) можливість ретрансляції виключно програм Суспільного радіо ("Українське радіо", "Промінь" або "Культура"). Заяви на участь у конкурсі приймаються з 18 червня по 18 липня (до 18:00) за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, т. (044)-234-97-13. Підсумки конкурсу Нацрада має підбити до 17 вересня. 19 квітня Нацрада вирішила оголосити конкурс на 23 частоти в Харківській області для розвитку місцевого мовлення і затвердила конкурсні умови. Конкурс було оголошено 3 травня, заяви прийматимуть з 1 червня до 2 липня. 11 травня Нацрада вирішила оголосити конкурс на 48 вільних FM-частот у 17 областях України для розбудови загальнонаціональних радіомереж. 17 травня Нацрада вирішила оголосити конкурс на 11 частот УКХ-діапазону і затвердила конкурсні умови (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 18.05.2018 17 травня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити конкурс на 11 частот УКХ-діапазону і затвердила конкурсні умови. На конкурс виставляють 11 УКХ-частот у Вінницькій (Гайсин, Ободівка), Волинській (Ковель, Підгайці), Донецькій (Краматорськ), Запорізькій (Запоріжжя), Полтавській (Гребінка), Сумській (Тростянець), Харківській (Великий Бурлук), Хмельницькій (Городок) і Чернівецькій (Чернівці) областях. Конкурсні умови передбачають дві вимоги до програмної концепції: а) рекомендовано розміщення соціально важливих програм; б) забезпечення цілісності мережі мовлення і програмного наповлення. Член Нацради Олег Черниш запитав у колеги Сергія Костинського, відповідального за підготовку конкурсів на мовлення, коли вже Нацрада оголосить конкурс на вільні FM-частоти в Києві та інших великих містах. Сергій Костинський заявив, що всі частоти, що були в резерві Нацради, на конкурс уже винесено. А доля частот, на які було анульовано ліцензії на мовлення (наприклад, "Радио Вести" та "Українського медіа холдингу"), вирішується в судах. "Ми чекаємо завершення судових процесів по всіх спірних частотах. Є ідея зібрати разом усі частоти після судових рішень і оголосити конкурс, разом з Києвом", - сказав пан Костинський. Згідно з базою даних сайту "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні", в Києві наявні кілька вільних FM-частот, які або прораховані УДЦР, або які раніше були задіяні, а зараз є вільними: 88.4 МГц, 91.4 МГц, 93.4 МГц, 94.6 МГц, 97.2 МГц, 97.6 МГц, 100.9 МГц, 104.6 МГц (колишня частота "Радио Вести"), 107.4 МГц (колишня частота "Авторадіо") (частоти 88.4 МГц та 91.4 МГц не можуть бути використані у Києві до відключення аналогового телевізійного мовлення, оскільки лежать у смузі 4-го телеканалу, а частота 100.9 МГц більше не може використовуватися у Києві, оскільки наразі ведеться мовлення на сусідній частоті 101.1 МГц - ред.). Нагадаємо, 19 квітня Нацрада вирішила оголосити конкурс на 23 частоти в Харківській області для розвитку місцевого мовлення і затвердила конкурсні умови. Конкурс було оголошено 3 травня, заяви прийматимуть з 1 червня до 2 липня. 26 квітня Нацрада вирішила оголосити конкурс на 21 FM-частоту в 11 областях України для розвитку місцевого мовлення та затвердила конкурсні умови. Конкурс було оголошено 17 травня, заяви прийматимуть з 18 червня по 18 липня. 11 травня Нацрада вирішила оголосити конкурс на 48 вільних FM-частот у 17 областях України для розбудови загальнонаціональних радіомереж (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 18.05.2018 Від 15 травня в місті Ізюм Харківської області на хвилі 100.8 МГц розпочало мовлення місцеве "Радіо-Ізюм". Все, що відбувається в місті, новини, реклама та інше ізюмчани можуть почути в ефірі кожного дня з 7 години ранку і до 18 години вечора. З 18 години і до 7 години ранку наступного дня - в ефірі трансляції програм радіо "Промінь" з Києва (Джерело: Сайт газети "Обрії").
  • 18.05.2018 18 травня у Запоріжжі відбулася робоча нарада представників засобів масової інформації області з головою Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрієм Артеменком, на якій обговорено виклики і нові перспективи галузі. У режимі питання - відповідь Юрій Артеменко поспілкувався з керівниками електронних засобів масової інформації про діяльність регіональних мовників, нові законодавчі вимоги та загрози, що пов'язані із ситуацією гібридної війни, розв'язаної проти України країною-агресором. Очільник регуляторного органу розповів про останні рішення Національної ради щодо подання телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги інформації про структуру власності телерадіоорганізацій, можливість мовникам он-лайн подавати необхідні документи. Місцевих медійників найбільше цікавить загальна ситуація і терміни, в які відбудеться вимкнення аналогового телесигналу. Юрій Артеменко розповів, що має передувати повному переходу від аналогового мовлення до цифрового, назвав усі позитивні й негативні наслідки, які можуть виникнути під час зміни стандарту мовлення. Він звернув увагу присутніх на можливість створення мультиплексу на базі державного Концерну РРТ, який стане конкурентом нинішньому монополісту - компанії "Зеонбуд". Особливу увагу звернув голова Національної ради на необхідність телерадіокомпаніям дотримуватися вимог щодо мовлення у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, адже і сьогодні, 18 травня, в Україні відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу. Для Національної ради питання поваги до вшанування трагічних сторінок історії Української держави є принциповим. Контроль ефіру в такі дні є особливо прискіпливим, тому мовники повинні час від часу переглядати Перелік пам'ятних дат, що розміщений на офіційному сайті регулятора, і дотримуватися визначених правил, аби потім не отримувати попередження. Також Юрій Артеменко наголосив, що Національна рада й далі контролюватиме дотримання мовних квот на радіо і телебаченні, особливо повинні пам'ятати телекомпанії, що восени припиняють діяти норми прикінцевих і перехідних положень закону, і українська мова з 13 жовтня 2018 року повинна звучати у повному обсязі (75% загальної тривалості всіх передач, фільмопоказу і новин у визначених проміжках часу між 07:00 та 18:00 та між 18:00 і 22:00 для загальнонаціональних і регіональних мовників, і 60% для місцевих компаній), також підкреслив, що мова реклами повинна бути виключно українською. Голова Національної ради закликав мовників дотримуватися букви і духу законів, а також умов ліцензій, за якими працюють телерадіокомпанії, щоб у регулятора не було підстав застосовувати санкції (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.05.2018 17 травня Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення з ознайомчим візитом відвідали представники регулятора Литви - перший заступник голови Комісії з питань радіо і телебачення Мантас Мартішюс і член Комісії Алгіс Матуліоніс. Український регуляторний орган на зустрічі представляли голова Національної ради Юрій Артеменко, заступник голови Уляна Фещук і член Національної ради Сергій Костинський. Представників литовського регулятора цікавили практики Національної ради із захисту національного інформаційного простору, протидія поширюваній країною-агресором дезінформації і пропаганди, розвиток національного медійного ринку України. Юрій Артеменко висловив думку, що українським і литовським колегам легко й цікаво спілкуватися, бо в обох країн є спільні проблеми і виклики щодо впливу на національний інформаційний простір сусідньої країни, яка не гребує жодними методами у гібридній війні. Тому співпраця двох регуляторів має дуже важливе практичне значення. Докладно про практику регулювання мовлення вітчизняних каналів та ретрансляції іноземних програм розповів гостям Сергій Костинський. Він також охарактеризував медійний ландшафт України, пояснив про складнощі організації мовлення вітчизняних телерадіокомпаній на територіях проведення ООС та на окуповані райони Луганської і Донецької областей та Крим. Повідомив також про зміни українського медійного законодавства, які відбулися упродовж останніх 3-4 років, введення квот на україномовні пісні й ведення програм і передач державною мовою. Наголосив Сергій Костинський і на якісних змінах всього медійного ринку, що стали можливими внаслідок нових регуляторних правил. Водночас члени литовської Комісії з питань радіо і телебачення поділилися досвідом роботи з Європейською Комісією щодо свого рішення про заборону трансляції російськомовного каналу "РТР Планета" та нових законодавчих норм у сфері регулювання інтернет-телебачення. Сторони обговорили подальшу співпрацю та домовилися про обмін необхідною інформацією (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.05.2018 Чернігівська філія Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення повідомляє, що в період з 22 травня по 1 червня 2018 року, крім вихідних та святкових днів, з 08:00 до 17:00 години (в залежності від погодних умов) на РТПС Холми будуть проводитись роботи з антикорозійного захисту щогли з відключенням всіх телевізійних і радіомовних передавачів. Філія Концерну приносить вибачення з приводу тимчасових незручностей, та сподівається на порозуміння з боку телеглядачів та радіослухачів (Джерело: Портал "Корюківка - наше місто").
  • 17.05.2018 У зв'язку з наявністю вільних радіоканалів, 17 травня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про оголошення конкурсу та затвердження конкурсних умов для мовлення в 11 населених пунктах України. Регулятор прорахував вільні частоти радіомовлення для 9 областей України, зокрема: Вінницької, Волинської, Донецької. Запорізької, Полтавської, Сумської, Харківської, Хмельницької та Чернівецької. Передавачі заплановані до встановлення в таких населених пунктах - Гайсин, Ободівка, Ковель, Підгайці, Краматорськ, Запоріжжя, Гребінка, Тростянець, Великикй Бурлук, Городок та Чернівці. Згідно з конкурсними вимогами до програмної концепції мовникам рекомендовано розміщувати соціально важливі програми. Граничний обсяг мовлення - 24 години на добу. Докладніше ознайомитися з умовами та вимогами конкурсу на отримання ліцензії на радіомовлення можна на сайті Національної ради. Оголошення про конкурс буде опубліковано в "Голосі України" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.05.2018 17 травня в газеті "Голос України" № 89 (6844) опубліковано повідомлення про оголошення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення конкурсу на місцеве мовлення на 21-й радіочастоті в 11 областях України, рішення про яке регулятор ухвалив 26 квітня. Як зазначав член Національної ради Сергій Костинський під час розгляду цього питання на засіданні, "це вже четвертий спеціалізований конкурс, який ми ініціюємо задля розвитку місцевого радіомовлення, щоби місцеві громади отримували локальний, гіперлокальний контент". Обсяг мовлення на виставлених на конкурс радіочастотах - 24 години на добу. Конкурсні вимоги до програмної концепції мовників передбачають, що не менше ніж 15% програм власного мовлення мають становити інформаційні передачі місцевої тематики. Дозволяється ретрансляція винятково програм Суспільного мовлення. Заяви на участь у конкурсі приймаються з 18 червня 2018 року за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, т. (044)-234-97-13. Граничний термін подачі заяв - 18 липня 2018 року до 18:00. Граничний термін підбиття підсумків конкурсу - 17.09.2018. З переліком виставлених частот і умовами конкурсу можна ознайомитися за посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.05.2018 17 травня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення скасувала рішення про надання ліцензії на мовлення переможцю конкурсу радіостанції "Перше цифрове" та відповідно вирішила оголосити повторний конкурс на виграну ним цифрову радіочастоту в Києві. За результатами конкурсу від 29.03.2018 було визначено, що ТОВ "Київське цифрове радіо" ("Перше цифрове") виграло ліцензію на радіомовлення в ефірній цифровій багатоканальній телемережі з використанням радіочастотного ресурсу - 6 програма. Відповідно до закону для одержання ліцензії компанія-переможець зобов'язана сплатити повну суму ліцензійного збору не пізніше місяця з дня ухвалення Національною радою рішення про видачу ліцензії. Однак компанія "Київське цифрове радіо" у встановлений термін сплатила тільки частину ліцензійного збору. За невиконання цієї норми закону Національна рада змушена була скасувати попереднє рішення про визначення компанії "Київське цифрове радіо" переможцем конкурсу, а також повідомила, що на одну програму частотного блоку 7D (194.064) у м. Києві буде знову оголошено конкурс. Стандарт мовлення конкурсної частоти - T-DAB, оператор багатоканальної мережі - Концерн РРТ. Передавачі встановлені на вулицях - Саперно-Слобідська та Дорогожицька. Однією з головних конкурсних вимог до програмної концепції компаній встановлено, що мовлення має здійснюватися без ретрансляції програм інших мовників. Згодом повідомлення про оголошення конкурсу буде надруковано в "Голосі України" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 17.05.2018 16 травня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вручила представникам мовників-переможців конкурсу ліцензії на цифрове радіомовлення в Києві. Серед них такі київські радіостанції: "Радіо Марія", "Old Fashioned Radio", "Zemlya", "Hype radio", "Країна FM", "Радіо Мейдан", а також три програми Суспільного мовлення - "Українське радіо", "Радіо "Промінь", "Радіо "Культура". "Ми б хотіли, щоб ця зустріч була не просто приводом вручити ліцензії, а також і підставою для конструктивної розмови один з одним", - зазначив у вступному слові голова Національної ради Юрій Артеменко. Крім того, він зауважив, що національний регулятор готовий у межах своїх повноважень надавати мовникам будь-яку допомогу, наприклад, промоушн, листи підтримки. Водночас він закликав компанії використовувати нові технології без порушень законів України та не брати участь в політичних іграх. І попередив: "Якщо все ж таки це існуватиме в діяльності ваших радіопрограм, то ми з вами будемо по різні боки барикад". Окрім представників радіомовників, керівництва та працівників структурних підрозділів національного регулятора, на зустрічі також був присутній народний депутат України Владислав Севрюков, який у минулому під час роботи в Національній раді був ініціатором створення проекту з впровадження в Україні цифрового радіомовлення. "Цифрове радіо - це наступний крок ефірного радіо. Коли я побачив цю технологію, то зрозумів, що це єдиний шанс для українського радіоринку, аби він став цивілізованим - зробити нормальні мережі, відтворити місцеве мовлення", - поділився Владислав Севрюков. Також він зауважив, що для перспективи розвитку цієї технології в нашій країні необхідна команда, яка докладатиме чималі зусилля на її підтримку та просування вперед. Адже саме такий підхід є ключовим в успішному іноземному досвіді, який вивчала Національна рада під час відвідання європейських країн - Голландії, Польщі, Німеччини, пояснив Севрюков. "На мою думку, цифрове радіо має майбутнє. І те, що ви підтримали цю ідею своїми силами і своїми грошима - це респект і велика честь. Тож надалі давайте разом просувати його вперед", - оптимістично закликав народний депутат. Після офіційного вручення ліцензій присутні мовники взяли участь в обговоренні основних перспектив та викликів, що на сьогодні стоять перед запуском цифрового радіомовлення. Модератором першого установчого засідання робочої групи став член Національної ради Сергій Костинський, який багато зусиль докладає до того, щоб проект цифрового радіомовлення в Україні був успішним. Зокрема він вів перемовини, консультувався та інформував міжнародних партнерів, що підтримують регулятора у здійсненні цих революційних для нашої держави змін. Сергій Костинський під час обговорення висловив пропозицію щодо створення асоціації цифрових радіомовників. "Важливо, щоб самі цифрові мовники організовувалися і захищали свої інтереси. Асоціація може стати ініціатором соціальної реклами щодо популяризації цієї технології, замовляти її, розповсюджувати та організовувати івенти, інформаційні приводи з тим, аби забезпечити певний піар і маркетинг", - наголосив він. Представники радіокомпаній підтримали ідею Сергія Костинського та дійшли згоди, що всі намічені в процесі засідання завдання і плани роботи на найближче майбутнє розглянути докладніше вже на наступних зустрічах у повному складі ліцензіатів. "Попереду в нас роки розвитку і стимулювання цієї технології", - підсумував Сергій Костинський. Цифрові ліцензії на радіомовлення видані телерадіоорганізаціям на 7 років. Радіостанції мовитимуть у форматі T-DAB. Дата запуску ефірної трансляції ліцензіатів цифрового радіо на сьогодні поки невизначена (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.05.2018 Третій канал Суспільного радіо - Українське радіо "Культура" 18 травня транслюватиме тематичні програми до Дня пам'яті жертв депортації кримських татар 1944 року. У програмі "Права людини понад усе" Ірина Славінська говоритиме про актуальну ситуацію в Криму: утиски кримськотатарських активістів. Також згадає про українських в'язнів, яких утримують у РФ - Олега Сенцова та інших. Окремо поговорить про дієві способи підтримки тих, кого переслідують - наприклад, користь від написання листів ув'язненим у колонії. Ведучий Василь Шандро до розмови запросить історика, координатора ГО "Таврійська гуманітарна платформа" Андрія Іванця, щоб поговорити про причини депортації, кримськотатарський рух у ХХ ст, репресії до депортації кримських татар. А також проведе паралелі з нинішньою ситуацією, Слухайте програми на Українському радіо "Культура" 18 травня! (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 16.05.2018 15 травня Dance Radio №1 в Україні відновило мовлення у Львові. Більше року улюблене радіо львів'ян Dance radio "KISS FM" було відсутнє в ефірі міста, тепер усі ліцензійні та технічні питання вирішено. Відтак, Львів знову чує культову радіостанцію (на частоті 91.1 МГц - ред.). Для сотень тисяч львів'ян KISS FM встиг стати частиною життя та визначити певний life-style. СЕО радіостанції Антон Цеслік розповів, що його особиста пошта та електронні адреси радіо були вщент заповнені листами із проханнями, а іноді навіть неприкритими вимогами повернути KISS FM до Львова. Те ж саме відбувалось у соцмережах - як на сторінці радіо, так і на особистих сторінках ведучих. Тому рішення про початок роботи над відновленням мовлення було очевидним. Генеральний директор радіогрупи ТАВР Медіа, до якої входить KISS FM, Ігор Чернишов повідомив, що відновлення мовлення у Львові було важливим бізнес-рішенням для компанії. Ретельно проаналізувавши потреби аудиторії у Львові, менеджмент ТАВР Медіа дійшов висновку, що розширення мережі найуспішнішої денс-радіостанції в країні на місто Львів наразі є максимально актуальним для радіогрупи (Джерело: Інформацію надала ).
  • 16.05.2018 Хороші новини для любителів футболу! Сьогодні на хвилях столичної мережевої станції "Power FM" (Київ-104.0МГц, Суми-87.7МГц, Полтава-102.7МГц, Бердичів-103.0МГц, Кривий Ріг-103.6МГц, Дніпро-104.0МГц, Харків-105.7МГц, Одеса-90.6МГц, Мелітополь-91.0МГц, Вінниця-91.4МГц, Бердянськ-102.1МГц, Івано-Франківськ-103.0МГц, Генічеськ-104.4МГц, Кременчук-107.0МГц, Черкаси-107.1МГц, Чернігів-101.8МГц та Запоріжжя-105.1МГц, а також Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 192k.) стартує перше футбольне радіошоу України "Повний Offside" з ведучими Містером Тюртюбеком, Андрієм Ткачовим та красунею Лізою Анатоліївною! Слухайте кожної середи о 16:00 (Джерело: Сторінка радіо "Power FM" у соцмережі Facebook).
  • 16.05.2018 В ефірі міста Новоград-Волинський Житомирської області сталися зміни. З 15-го травня на частоті 103.2 МГц, що належить ПАТ НСТУ, розпочалися трансляції програм Українського радіо "Культура". Нагадаємо - 31-го серпня минулого року ПАТ НСТУ виграло дану частоту на конкурсі, заявивши позивний "Культура". 4-го квітня поточного року на цій частоті розпочалося тестове мовлення - з використанням сигналу іншої програми Українського радіо - каналу УР-1 (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 16.05.2018 МОЗ розробив законопроект, який встановить контроль за рекламою лікарських засобів. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. За її словами, головна мета документа - уникнути маніпулювання інформацією про препарат і його властивості. Законопроект обмежує зміст реклами відповідно до директив ЄС, забороняє рекламу цілительства та нетрадиційної медицини. Крім того, документ вводить заборону на залучення до реклами конкретного препарату відомих людей, які зображують медпрацівників. Також в рекламі забороняється інформація про те, що ліки призначені виключно для лікування дітей. Зміст реклами має відповідати інструкції по застосуванню лікарського засобу. Супрун додала, що Міністерство охорони здоров'я закріплює за собою функції контролю і моніторингу. Будуть встановлені чіткі штрафні санкції до телерадіоорганізацій за рекламу лікарських засобів з порушенням законодавства. Санкції може ввести в дію Нацрада з телебачення і радіомовлення - в розмірі 5% від ліцензійного збору за одне порушення. Також такі повноваження будуть у Держспоживслужби і Антимонопольного комітету (Джерело: Портал "Новое время").
  • 15.05.2018 Радіостанція "Країна FM" планує розпочати мовлення у цифровому мультиплексі у стандарті DAB+ восени поточного року. Про це повідомив генеральний директор радіостанції Богдан Болховецький, виступаючи сьогодні на конференції "MIT Kyiv". Пан Болховецький відзначив, що завтра станція має отримати бланк ліцензії на мовлення у цифрі, але попереду - літо, мертвий сезон, коли багато хто поїде у відпустки. А ось восени, коли люди почнуть повертатися у Київ з відпусток, і має сенс починати. Також керівник "Країни FM" зазначив, що станція зацікавилася можливістю мовити у цифрі та буде інвестувати у цей проект через те, що у компанії вважають цифрові технології природнім розвитком радіомовлення. Про це, зокрема, свідчить і досвід Європи. Звісно, на думку Богдана Болховецького, аналогове FM-мовлення продовжить існувати, але нові цікаві проекти все частіше запускатимуться саме у цифрі, яка дає можливість значно розширити кількість радіостанцій, доступних у конкретному регіоні. Керівник "Hype Radio" - ще однієї радіостанції, що отримала право мовити у цифрі, Андрій Соломаха у свою чергу повідомив, що очолювана ним станція також сплатила ліцензійний збір і готується отримати завтра бланк ліцензії та чекає на технічні умови від Концерну РРТ, аби розпочати безпосередню підготовку до початку мовлення. На думку Андрія Соломахи, той факт, що найбільші радіо холдинги країни фактично проігнорували експеримент із запуску першого цифрового радіо-мультиплексу, як це не парадоксально, має піти на користь самому експерименту. Адже якби цифра стала би простим дублем аналогу, у слухачів не було б особливої мотивації купувати цифрові приймачі. А так, вважає Андрій Соломаха, слухач приходитиме до цифрового радіо заради чогось нового, чого він не може знайти в аналоговому ефірі. З ним не погодився Богдан Болховецький, який навів в якості прикладів перехід від касет до компакт-дисків, а також регулярне оновлення парку мобільних телефонів. Коли люди, в принципі, мали чи мають те, що їх цілком влаштовувало в якості носія музики чи засобу для зв'язку, але все одно купують щось більше нове та сучасне, бо воно має додаткові функції, працює трохи краще та, врешті, є модним. Так, на думку пана Болховецького, відбуватиметься і з радіо. Тим часом, генеральний директор Державного господарського об'єднання "Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення" Петро Семерей повідомив, що у Концерні "РРТ" практично готові дати старт проекту - на вежі встановлено і протестовано необхідне обладнання, і лишається тільки укласти договори з мовниками і можна вмикати трансляцію. Також на першому етапі впровадження цифрового мовлення Концерн готовий запропонувати мовникам доволі низькі, пільгові тарифи на трансляцію програм у цифрі. Однак, звісно, з часом тарифи зростуть - після того, як цифрові станції "розкрутяться" та почнуть отримувати реальні прибутки. Керівник Концерну РРТ не бачить жодних проблем технічного характеру, які могли б завадити почати цифрове мовлення - це можна зробити хоч завтра. Єдина умова, яку озвучив пан Семерей, полягає у тому, що для запуску передавача необхідна готовність до цього запуску щонайменше 8-10 радіостанцій, адже передавати в мультиплексі одну-дві програми невигідно. Нагадаємо - 29-го березня Нацрада з ТРМ підбила підсумки конкурсу на право мовлення у цифровому мультиплексі DAB+ у Києві. Ліцензії отримали 10 радіоканалів, ще 5 місць відправлено на повторний конкурс (Власна інформація).
  • 15.05.2018 Музей Українського радіо відкрито на Хрещатику, 26 до 80-річчя Українського радіо у 2004 році. Організаторами виступили працівники Українського радіо, ветерани. Ініціативу підтримав Олександр Бутко, на той час віце-президент Українського радіо. "Ми збирали експонати: хто, що міг принести до кімнати-муею. Здебільшого тут багато фотографій, свідків історичних фактів. На стелажах - книжки. На стінах - афіші з різноманітних гастролей наших творчих колективів. Є трохи унікальної техніки, радіоприймачів", - розповідає зберігач музею Українського радіо Анатолій Табаченко. Анатолій Табаченко керував Українським радіо впродовж 18 років, нині є радником генпродюсера Дмитра Хоркіна та зберігачем музею. Кожен з експонатів музею - це і особиста історія Анатолія Табаченка, адже на Українському радіо він почав працювати репортером ще у середині 1970-х, після закінчення Київського університету ім. Т.Шевченка, пройшовши всі щаблі кар'єрного росту. Під склом пожовкла газетна сторінка з програмою радіопередач. Чи не найстаріший експонат музею. Рік 1940. Сьогодні ми знаємо з тієї сторінки, що саме 3 травня о 17:30 звучали пісні у виконанні народного артиста України Івана Паторжинського. Українське радіо має величезний художній фонд. У фонді є унікальні записи, які вважаються перлинами української культури. Журналісти Українського радіо у проекті "Звукова антологія української культури" записали й видали диск "Кобзар" Тараса Шевченка. Тільки на цьому диску можна почути "Думи мої, думи" у виконанні Марка Кропивницького. Серед експонатів привертає увагу німецький трофейний стіл для монтажу (жартома говорили, що за ним працював сам Геббельс). За цим столом багато років працювала звукооператор Галина Дудецька (а загалом Українському радіо вона віддала понад 60 років!). Крім того виховала чудового сина, який став висококласним професійним радіожурналістом. Згодом він очолив українську службу радіомовлення на BBC. Нині живе й працює в Лондоні. Це говорить про рівень і професіоналізм журналістів Українського радіо. Унікальне фото кінця сорокових років передає дух епохи. Обличчя людей аж світяться. Вони припали до радіоприймача, який стоїть на підвіконні. У стелажі, поруч з фото - той самий радіоприймач 40-50-х років. Сім редакційних посвідчень залишив для історії музею колишній працівник Володимир Власов. За ними видно кар'єрний ріст: від радіожурналіста до керівника. Привертає увагу друкарська машинка, за якою працював кореспондент Українського радіо Ігор Павляк. Саме він був спеціальним кореспондентом і вів репортаж знаменитого 1967 року із заводу "Азовсталь" (Маріуполь), де була виплавлена 100.000.000 тонна сталі. Під склом свідки - окуляри, каска і пам'ятна медаль про подію. Окремий стелаж зібрав магнітофони, з якими працювали журналісти 70-80-х років. Надійні, професійні, безвідмовні. Вага одного з них - близько 6 кілограмів! Більшість магнітофонів передав до музею Віталій Літвінов. На полиці книжки, укладені радіоведучими. Серед них томик "Нехай не згасне світ науки". Автор Василь Цендровський. Саме так називався цикл 20-хвилинних, а згодом зібраних у книжку нарисів про українських вчених, які зробили вагомий внесок до скарбниці світової науки. Поруч книжка зібраних радіопередач вчителя багатьох поколінь журналістів Анатолія Погрібного "Аби ми вчились так як треба". Ще один свідок історії - Диплом Національного реєстру України за 2014 рік. Він свідок наймасовішого написання радіодиктанту на одній із локацій - Київському університеті імені Бориса Грінченка. Тобто, Українське радіо виступає як організатор акції, яка єднає Україну. У Музеї Українського радіо є ще багато цікавинок. Туди варто завітати, є чому подивуватися й новенького пізнати (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 14.05.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення закликає національних мовників 18 та 20 травня 2018 року внести відповідні зміни до програм теле- і радіопередач з метою гідного вшанування пам'яті загиблих кримських татар внаслідок депортації під час Другої світової війни, а також задля підтримки кримськотатарського народу у їх боротьбі за свої права, та жертв політичних репресій тоталітарного режиму СРСР. 18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу У цей день 1944 року на території Автономної Республіки Крим пройшла кривава депортація кримських татар, протягом якої за кілька днів зі своїх домівок та рідної землі було вивезено понад 194 тисячі осіб. Таке примусове масове виселення призвело до загибелі тисяч кримських татар - були занапащені долі як окремих людей, так і знищені цілі родини. 74 роки потому питання відстоювання прав кримських татар на їхній історичній Батьківщині знову актуалізувалося. Оскільки з моменту, відколи Російська Федерація окупувала Крим, корінне населення півострова знову зазнає утисків та переслідувань за етнічною належністю - під час Другої світової війни з боку СРСР та сьогодні уже від його законної спадкоємиці. Потерпаючи упродовж останніх чотирьох років від агресії і тиранії того ж самого політичного режиму президента Росії, український уряд виявляє солідарність із кримськими татарами. Згідно з Постановою Верховної Ради України від 12.11.2015 № 792-VIII та Указом Президента України № 472/2014 від 16.05.2014 започатковано відзначення роковин трагедії кримськотатарського народу на загальнодержавному рівні. 20 травня - День пам'яті жертв політичних репресій. Щороку в третю неділю травня відповідно до Указу Президента України № 431/2007 від 21.05.2007 наша держава вшановує пам'ять жертв політичних репресій задля привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства. За роки правління тоталітарного режиму СРСР внаслідок кривавих політичних репресій загинули мільйони українців. А сьогодні Україна заново опинилася під прицілом - боронячи кордони Донецької та Луганської областей, наші співгромадяни знову гинуть від агресії злочинного політичного режиму, який продовжує втілювати Російська Федерація. Як наслідок, трагічна статистика жертв політичних репресій практично щодня поповнюється новими іменами загиблих захисників і патріотів України. На жаль, ці страшні події попереднього століття з роками не залишилися в минулому та не збереглися виключно у нашій пам'яті та історії. Навпаки - сьогодні вони набувають гострої актуальності і ставлять перед суспільством нові виклики. Відповідно їх відзначення та вшанування набуло для України ще важливішого значення. Тож регулятор звертає увагу керівників телерадіоорганізацій на необхідність 18 і 20 травня дотримуватися Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.05.2018 14 травня в Одесі розпочала роботу конференція "Гендерна рівність у медіа та рекламі: регіональні аспекти та європейський досвід", ініційована парламентським підкомітетом з питань гендерної рівності та недискримінації спільно з проектом "Свобода медіа в Україні", що впроваджується в межах Спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу "Партнерство заради належного врядування", та ГО "Ліга захисту прав жінок "Гармонія Рівних". Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення на заході представляє перша заступниця голови Ольга Герасим'юк. З вітальними словами виступили Мортен Енберг, голова Офісу Ради Європи в Україні, Дмитро Золотухін, заступник Міністра інформаційної політики, Ірина Суслова, народна депутатка України, голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Катя Тіілікайнен, радниця з гендерних питань Офісу Ради Європи в Україні, Світлана Шаталова, заступниця голови Одеської обласної державної адміністрації і Ольга Герасим'юк. Наголошувалося на важливості усвідомлення журналістами, всією медіа-індустрією відповідальності за поширення старих, міцно закорінених як у свідомості людей, так і більшості медіа, стереотипів щодо ролі чоловіків і жінок. Європейські інституції створили ґрунтовну законодавчу базу, що регулює питання гендерної рівності і недискримінації. В Україні також ухвалено низку окремих законів і підзаконних актів із цих питань, нещодавно розпочала діяльність окрема структура - Офіс Урядового уповноваженого з питань гендерної політики. Однак лише законодавчими методами не можливо змінити сприйняття суспільством принципів гендерної рівності, які загальновизнані в демократичних державах. Суспільство треба навчати, залучаючи до цього якомога більше людей. Важлива роль з утвердження ідей гендерної рівності і недискримінації в усіх суспільних сферах країни належить до завдань медіа-грамотності, що започаткована в освітніх закладах, свою соціальну відповідальність повинні чітко усвідомлювати і ЗМІ. Немає абсолютної рівності, але є рівність можливостей для чоловіків і жінок, і про це необхідно постійно говорити і на радіо, і з екранів телевізорів, і на шпальтах газет і часописів. Не лише загальнонаціональні ЗМІ мають відповідати європейським стандартам. В цю дискусію мають включатися й місцеві журналісти, адже їм швидше повірять, бо вони ближчі до людей, і від позиції місцевих ЗМІ багато в чому залежать настрої і формування поглядів значної аудиторії. Національна рада активно долучилася до цієї, зокрема і просвітницької роботи. Завдяки спільним діям з іншими державними органами та профільними організаціями започатковано активну протидію проявам гендерної дискримінації і сексизму в рекламі, також напрацьовуються певні правила етичного кодексу мовників. Мета цієї конференції - ознайомити місцевих і регіональних журналістів зі станом справ щодо дотримання гендерної рівності у вітчизняному медіа-просторі, адже дані досліджень, які проводилися в Україні, свідчать про критичну ситуацію, особливо якщо їх порівнювати з подібними дослідженнями, які проводяться в європейських країнах. Під час виступів прозвучало, наприклад, що Одеса на останньому місці по гендерному балансу в медіа-просторі. І що лише єдиний "7 канал" має спеціальну програму - "Сильный пол". Тому під час цієї дискусії є про що говорити і про що думати. Під час першої сесії учасники конференції обговорювали гендерну рівність у рекламі та медіа, було проаналізовано стандарти Ради Європи і національне законодавство. Друга сесія присвячувалася питанням взаємодії медіа, держави і громадянського суспільства задля протидії гендерним стереотипам та сексизму. Згодом Ольга Герасим'юк модеруватиме для одеських журналістів воркшоп "Гендерна чутливість", під час якого йтиметься і про конкретні приклади недотримання медіа гендерного балансу, і випадки впливу Національної ради на телерадіоорганізації, які поширювали окремі сюжети чи сексистську рекламу в ефірі. Координаторка проектів ГО "Ліга захисту прав жінок "Гармонія рівних" Юлія Макарова поспілкується з учасниками про сексизм і стереотипи у рекламі, як їх виявити і як протидіяти (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.05.2018 В рамках MIT Kyiv свою презентацію головних змін у поведінці медіа аудиторії представить Олена Миронова - директор з питань дослідження аудиторії Індустріального телевізійного комітету. Олена займається питаннями, пов'язаними з дослідженням та вимірюванням телевізійної аудиторії в Україні та має більш ніж 20 років досвіду роботи на рекламному ринку. Була директором по дослідженням в компанії Media Direction Ukraine. Тому не зволікайте, реєструйтесь на сайті - http://mitinkiev.com (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 14.05.2018 В ефірі міста Львова сталия зміни. Сьогодні, 14 травня, на частоті 91.1 МГц (ТОВ "ТРК "МАН") замість радіостанції Русское радио Україна розпочалися трансляції програм радіостанції Dance radio "KISS FM". Нагадаємо, радіостанції "KISS FM" та "Русское радио Україна" входять до одного медіахолдингу - ТАВР-Медіа. 26 квітня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення переоформила ліцензію ТРК "МАН" на львівську частоту 91.1 МГц, змінивши позивні на "KISS FM". Своє рішення змінити позивні представник компанії пояснив тим, що радіо з танцювальною музикою буде у Львові популярнішим. В минулому - з листопада 2009 по грудень 2016 - програми Dance radio KISS FM вже транслювалися у Львові - тоді вони звучали в ефірі іншої львівської радіокомпанії, ТОВ "ТРК "Говерла", на частоті 104.3 МГц (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 13.05.2018 Сергій Костинський - член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення разом з учасниками MIT Kyiv. Мedia Innovations Technologies обговорить перші результати впровадження цифрового радіо в Україні. А саме: медіа ландшафт цифрового радіо, що склався в Україні; радіо формати переможців конкурсу та їхні бізнес моделі; тарифи на поширення цифрового радіосигналу; аудиторію цифрового радіо в Україні тощо (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 13.05.2018 До дискусії про успіхи та перспективи розмовних радіо форматів в рамках конференції MIT Kyiv. Мedia Innovations Technologies, що пройде 15-17 травня, приєднається Михайло Шаманов, редактор Радіо "Новое время"! Під час дружньої експертної розмови учасники спробують розібратись, що є мотивацією для виникнення нових розмовних радіо проектів, хто є їх аудиторією та якими є очікування слухачів. Визначать чи може розмовне радіо бути успішним фінансово та чи можливо існування таких проектів на локальному рівні (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 12.05.2018 В останній день MIT Kyiv. Мedia Innovations Technologies - 17-го травня - на вас чекає майстер-клас від консультанта з медіа-бізнесу в digital-напрямку - Ольги Кліпкової! Ольга очолювала управління digital-розвитку телевізійних брендів у 1+1 Media та працювала в UMH Digital та tochka.net. Ольга поговорить з учасниками MIT Kyiv про нові форми комунікації, яких вимагають сучасні технології та сучасна аудиторія, а також про виклики для тих, хто хоче працювати із цими форматами. Не зволікайте, реєструйтесь на сайті - http://mitinkiev.com (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 12.05.2018 IPTV, OTT, DTV, VR, AR. Яка технологія переможе? На MIT Kyiv. Мedia Innovations Technologies Сергій Бойко, Засновник Незалежної рейтингової агенції BIG DATA UA та Олексій Куракін, Директор з розвитку Медіа Групи "Україна" зроблять свої прогнози. Вже 16 травня ви дізнаєтесь про те, чи переможуть IP сервіси традиційні канали розповсюдження контенту? Чи стане VR такою ж епохальною зміною, як кольорове телебачення колись, або просто займе свою нішу, як колись багатонадійний 3D? Кого зміни торкнуться першими? Як національним та локальним медіа підготуватись до нових викликів? На ці та інші питання ви почуєте відповідь вже зовсім скоро! Реєструйтесь на сайті - http://mitinkiev.com (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 11.05.2018 Сьогодні о 19:00 на хвилях Українського радіо "Культура" розпочинається новий проект - "Радіоконцерт". Віднині, щоп'ятниці наживо відбуватимуться концерти музичних колективів Українського радіо - Заслуженого академічного симфонічного оркестру, Хорової капели, Заслуженого академічного оркестру народної та популярної музики, а також Тріо бандуристок і Великого дитячого хору Українського радіо. Відкриває цикл передач Заслужений академічний симфонічний оркестр Українського радіо під орудою диригента Володимира Шейка. У програмі прозвучать увертюра до опери Миколи Лисенка "Тарас Бульба" та сюїта "Шехеразада" Миколи Римського-Корсакова. Ведучі першого випуску "Радіоконцерту" Світлана Галась та Наталія Куляєва. Зазначимо, що Симфонічний оркестр Українського радіо, створений 1929 року і є одним з найстаріших в Україні. Цікаво й те, що протягом перших 20 років існування, оркестр грав виключно наживо концертні програми, музичні супроводи до спектаклів і, навіть, радіоопери. Сьогодні команда Суспільного радіо відновлює ці традиції. А якщо ви любите детективні історії, в такому разі слухайте Українське радіо "Культура" 12 травня. О 21.00 в ефірі прем'єра! "Забути. Хто б міг жити, не вміючи забувати? Але хто здатен забути все, чого не хочеш пам'ятати?" Це радіовистава з найвідомішого антивоєнного роману ХХ століття - "Тріумфальна арка" Еріха Ремарка. У ролях: народні артисти України Олексій Богданович, Лариса Кадирова, Богдан Козак, заслужений артист України Олександр Ігнатуша, актори Леся Липчук, Дмитро Бузинський. Якщо хочете дізнатися, що сталося з головними героями оповідання П'єза Вері "Музейна дама", слухайте радіо "Культура" 12 травня. Читає твір народний артист України Олег Комаров. "Ви хочете вбити свою дружину?" - ось такий вельми інтригуючий початок кримінальної історії. Тож зауважте: на каналі "Культура" знову прем'єра! Слухайте 13 травня оповідання Рея Бредбері "Покара без злочину". Читають народний артист України Олексій Богданович та ведуча Українського радіо "Культура" Наталія Коломієць (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 11.05.2018 Вже в перший день конференції MIT Kyiv. Мedia Innovations Technologies лідери українських медіа обговорять, які саме фактори впливають на стабільність ринку. Дослідження чинників фінансової стабільності медіа в Україні, Молдові та Грузії 2016 року показало, що найбільш впливовими чинниками є державна політика в сфері виробництва та розповсюдження контенту, а також швидкий розвиток технологій. Чи залишаються ці фактори головними у 2018 році, чи є вони ризиками або можливостями, та як медіа ринок повинен на них реагувати? Дізнайтесь 15 травня на MIT Kyiv - http://mitinkiev.com (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 11.05.2018 11 травня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала радіостанцію СТВ (ТОВ "Телекомпанія СТВ") із Сєвєродонецька Луганської області за недотримання мовних квот. Під час позапланової перевірки Нацрада підтвердила дані свого моніторингу, що 9 лютого в ефірі радіостанції СТВ частка ведення передач українською мовою становила 46,5% замість передбачених законом 55%. За порушення мовних квот передбачено санкцію штрафу в розмірі 5% суми ліцензійного збору. Для компанії СТВ сума штрафу становить 4 845,5 грн. Нагадаємо, за перший рік дії закону про квоти на радіо Нацрада зафіксувала 17 порушень законодавства і виписала радіостанціям-порушникам 17 штрафів на загальну суму понад 1 млн грн. З 8 листопада 2017 року передбачені законом квоти зросли: частка пісень українською мовою має становити 30%, ведення передач державною мовою - 55%. Радіостанції, в ефірі яких понад 60% пісень становлять пісні мовами країн ЄС, передбачена зменшена квота пісень українською мовою - 25%. Цього року Нацрада оштрафувала загальнонаціональну радіомережу "П'ятниця" на 327 тис. 842 грн і київську радіостанцію "Європа плюс" на 38,7 тис. грн. Також Нацрада перевіряла дотримання квот загальнонаціональною радіомережею "Русское радио", але під час перевірки не підтвердила порушень, виявлених під час моніторингу (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 11.05.2018 11 травня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити конкурс на 48 вільних FM-частот у 17 областях України для розбудови загальнонаціональних радіомереж. Зокрема, на конкурс виставлено частоти в Дніпрі, Кривому Розі, Нікополі, Павлограді Дніпропетровської області, Мелітополі Запорізької області, Білій Церкві, Переяславі-Хмельницькому Київської області, Кропивницькому, Львові, Харкові. Обсяг мовлення - від 1 години 15 хвилин на тиждень до 24 годин. Потужність передавачів - від 30 Вт до 1 кВт. Оголошення про конкурс незабаром буде опубліковане в газеті "Голос України". Наводимо перелік частот: 1. Великий Митник Вінницької області - 105.5 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 2. Чернівці Вінницької області - 102.4 МГц, 0.1 кВт, 1 година 15 хвилин на тиждень. 3. Камінь-Каширський Волинської області - 105.8 МГц, 1.0 кВт, 24 години. 4. Кортеліси Волинської області - 88.9 МГц, 0.5 кВт, 24 години. 5. Любомль Волинської області - 90.3 МГц, 1.0 кВт, 24 години. 6. Підгайці Волинської області - 102.4 МГц, 0.1 кВт, 12 годин на добу. 7. Шацьк Волинської області - 89.6 МГц, 1.0 кВт, 24 години. 8. Дніпро Дніпропетровської області - 89.3 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 9. Кривий Ріг Дніпропетровської області - 98.7 МГц, 0.5 кВт, 24 години. 10. Кривий Ріг Дніпропетровської області - 102.3 МГц, 0.2 кВт, 24 години. 11. Кривий Ріг Дніпропетровської області - 104.3 МГц, 0.2 кВт, 24 години. 12. Марганець Дніпропетровської області - 91.5 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 13. Нікополь Дніпропетровської області - 99.5 МГц, 0.25 кВт, 24 години. 14. Павлоград Дніпропетровської області - 91.1 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 15. Новоград-Волинський Житомирської області - 89.3 МГц, 1.0 кВт, 24 години. 16. Міжгір'я Закарпатської області - 102.3 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 17. Хуст Закарпатської області - 106.8 МГц, 0.1 кВт, 12 годин на добу. 18. Мелітополь Запорізької області - 102.2 МГц, 0.2 кВт, 24 години. 19. Токмак Запорізької області - 103.9 МГц, 1.0 кВт, 12 годин на добу. 20. Березань Київської області - 98.6 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 21. Біла Церква Київської області - 98,8 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 22. Біла Церква Київської області - 100.9 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 23. Володарка Київської області - 100.7 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 24. Переяслав-Хмельницький Київської області - 107.7 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 25. Гайворон Кіровоградської області - 106.0 МГц, 0.1 кВт, 1 година 15 хвилин на тиждень. 26. Добровеличківка Кіровоградської області - 90.7 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 27. Кропивницький Кіровоградської області - 98.9 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 28. Петрове Кіровоградської області - 105.5 МГц, 0.25 кВт, 21.5 години в будні, 24 години у вихідні. 29. Львів Львівської області - 88.2 МГц, 0.03 кВт, 24 години. 30. Захарівка Одеської області - 102.6 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 31. Любашівка Одеської області - 107.1 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 32. Іскрівка Полтавської області - 101.0 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 33. Лохвиця Полтавської області - 105.5 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 34. Лубни Полтавської області - 104.0 МГц, 0.2 кВт, 24 години. 35. Дубровиця Рівненської області - 105.3 МГц, 1.0 кВт, 24 години. 36. Зарічне Рівненської області - 104.9 МГц, 1.0 кВт, 24 години. 37. Зарічне Рівненської області - 107.1 МГц, 1.0 кВт, 24 години. 38. Харків Харківської області - 106.1 МГц, 1.0 кВт, 24 години. 39. Чаплинка Херсонської області - 106.4 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 40. Кам'янець-Подільський Хмельницької області - 105.3 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 41. Кам'янець-Подільський Хмельницької області - 102.8 МГц, 1.0 кВт, 24 години. 42. Славута Хмельницької області - 100.0 МГц, 0.25 кВт, 24 години. 43. Орловець Черкаської області - 107.8 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 44. Чигирин Черкаської області - 101.3 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 45. Новодністровськ Чернівецької області - 102.3 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 46. Ічня Чернігівської області - 100.9 МГц, 0.1 кВт, 24 години. 47. Ніжин Чернігівської області - 92.2 МГц, 0.2 кВт, 24 години. 48. Ніжин Чернігівської області - 96.2 МГц, 0.1 кВт, 24 години. Нагадаємо, 19 квітня Нацрада вирішила оголосити конкурс на 23 частоти в Харківській області для розвитку місцевого мовлення і затвердила конкурсні умови. Конкурс було оголошено 3 травня, заяви прийматимуть з 1 червня до 2 липня. 26 квітня Нацрада вирішила оголосити конкурс на 21 FM-частоту в 11 областях України для розвитку місцевого мовлення та затвердила конкурсні умови (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 11.05.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 11 травня під час розгляду результатів позапланової виїзної перевірки ТОВ "Телекомпанія "СТВ" вирішила визнати порушення компанії, за яке відповідно до закону застосувала санкцію "стягнення штрафу". Моніторинг добового мовлення ТОВ "Телекомпанія "СТВ", м. Сєвєродонецьк Луганської області, за 9 лютого 2018 року зафіксував в ефірі компанії ознаки порушення вимог частини п'ятої статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Зважаючи на це, Національна рада призначила мовнику позапланову виїзну перевірку. На підставі моніторингу в процесі перевірки виявлено, що ліцензіат "СТВ" не дотримується вимог закону, оскільки в його мовленні добовий обсяг ведення передач державною мовою становив лише 46,5%, у той час як згідно із законом він має становити не менше 55%. Таким чином, відповідно до частини одинадцятої статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" регуляторний орган ухвалив рішення застосувати до ТОВ "Телекомпанія "СТВ" санкцію "стягнення штрафу" у розмірі 5% ліцензійного збору - 4 845 грн. 50 коп. Також компанія зобов'язана протягом місяця привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства. Зі свого боку уповноважена представниця мовника пояснила, що порушення цих норм закону виникло в ефірі внаслідок технічного збою, який і призвів до зменшення обсягу ведення передач державною мовою. До того ж окремо запевнила, що, аби усунути це порушення, компанія не чекала зауваження від регулятивного органу, а негайно вирішила його самостійно. Та додала, що наразі їхня радіостанція здійснює мовлення відповідно до вимог діючого законодавства та умов ліцензії. Питання недотримання мовних квот принципове для Національної ради, пояснив Юрій Артеменко, голова Національної ради. Крім того, член Національної ради Сергій Костинський зауважив, що регулятор заклав цю практику під час впровадження квот на радіо і так само робитиме це стосовно телебачення. А також закликав мовників дотримуватися законодавства і транслювати в ефірі більше української мови. Згідно з вимогами частини третьої статті 75 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" "Телекомпанія "СТВ" має сплатити штраф до Державного бюджету України у тридцятиденний термін із дня повідомлення Національною радою про відповідне рішення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 11.05.2018 Національна асоціація телерадіомовників продовжує знайомити вас з учасниками конференції MIT Kyiv. Мedia Innovations Technologies! Вадим Міський - програмний директор ГО Детектор медіа, відомий фахівець у сфері адвокації та медіа. Вадим керував відділом адвокації Реанімаційного пакету реформ та координував регіональну мережу Громадського руху ЧЕСНО. Вадим разом з іншими медіа дослідниками проаналізує, якою є найголовніша зміна, яка впливатиме на медіа у найближчі роки. Реєстрація тут - http://mitinkiev.com (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 11.05.2018 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 11 травня вирішила оголосити конкурс на FM-мовлення для розбудови загальнонаціональних мереж. Йдеться про 48 частот у населених пунктах 17 областей України. Запропонована потужність, з якою мовитимуть радіостанції, - від 0.03 до 0.1 кВт. Серед частотних присвоєнь, що виставлені на конкурс, є частоти у Дніпрі, Кривому Розі, Нікополі, Павлограді Дніпропетровської області, Мелітополі Запорізької області, Білій Церкві, Переяслав-Хмельницькому Київської області, Кропивницькому, Львові, Харкові. Оголошення про конкурс незабаром буде опубліковане в газеті "Голос України" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 10.05.2018 До MIT Kyiv. Мedia Innovations Technologies приєднається керівник найбільшого в країні телехолдингу - Володимир Бородянський. Володимир - Генеральний директор телеканалу СТБ та керівник групи StarLightMedia. Має 20-річний досвіду управління медіа компаніями. В рамках MIT Kyiv разом з іншими лідерами українських медіа обговорить фактори, що впливають на стабільність медіа компаній та українського медіа ринку загалом. Реєстрація на MIT Kyiv тут - http://mitinkiev.com (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 10.05.2018 Три місяці тому івано-франківська онлайн-радіостанція "Urban Space Radio" (64k. AAC+ та 128k.) організувала прямий ефір на чотири години, щоб фахово, без емоцій, сорому і ніяковіння говорити про секс. І ось станція знову виходить в ефір вночі. Тільки цього разу вона буде підіймати тему, на яку не соромно, а боляче говорити. Мова піде про смерть. А ще про життєві кризи та сенс життя. Бо кожен із нас хоча б раз у житті втрачав можливість, віру, сенс, мрію чи близьку людину. Уже в звичному форматі радіомарафону "Ну як тобі скaзати" співробітники станції будуть розпитувати фахівців. Про те, як подолати кризу, як говорити з дітьми та людьми, які втратили близьких, про смерть і як віднайти сенс, коли, здавалося б, його уже немає. Коли слухати? Із 18 на 19 травня. Початок о 21:00. На "Urban Space Radio" (Джерело: Сторінка "Urban Space Radio" у соцмережі Facebook).
  • 10.05.2018 Пряма телетрансляція Шоу розпочнеться о 22:00 за київським часом на каналах UA:Перший та СТБ, радіоверсію слухайте на Радіо "Промінь". Онлайн трансляцію в HD якості можна буде дивитися на платформі Eurovision.ua. 10 переможців другого півфіналу ПКЄ-2018 будуть обрані за найбільшою кількістю балів від спільного розрахунку результатів телеголосування і голосів Національних журі, які призначаються кожною країною-учасницею для голосування у Півфіналах та Фіналі відповідно (система 50/50). Всі глядачі та слухачі запрошуються голосувати у другому півфіналі за допомогою SMS-повідомлень або завантаживши мобільний додаток Eurovision App на офіційному сайті Конкурсу www.eurovision.tv. Кількість SMS із одного номера не повинна перевищувати 20-ти. Україна не може голосувати за свого учасника. Послуги доступні для всіх мереж GSM на території України. Лінії для голосування будуть відкриті протягом 15 хвилин після завершення всіх 18-ти виступів. Номера для голосування у другому півфіналі ПКЄ 2018: Будь ласка, надсилайте SMS на номер 7766 з текстом: ХХ, де ХХ - порядковий номер учасників 2-го півфіналу ПКЄ-2018, а саме: 01 - Норвегія, 02 - Румунія, 03 - Сербія, 04 - Сан-Марино, 05 - Данія, 06 - Росія, 07 - Молдова, 08 - Нідерланди, 09 - Австралія, 10 - Грузія, 11 - Польща, 12 - Мальта, 13 - Угорщина, 14 - Латвія, 15 - Швеція, 16 - Чорногорія, 17 - Словенія, 18 - Україна. Тариф за SMS (всі мережі GSM) на території України - 5,00 грн з ПДВ. Додатковий збір до ПФ - 7,5%. Тільки для повнолітніх. Підтримка SМS - ТОВ "Телеканал СТБ" Тел.: 044 581 67 35 пн-пт з 10 до 19. Tapифікація дзвінків до технічної підтримки здійснюється за тарифним планом абонента (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 10.05.2018 Спеціальним гостем конференції MIT Kyiv. Мedia Innovations Technologies стане фахівець в соціальних дослідженнях, доктор з політичних наук в Оксфордському університеті, викладач університету Джорджа Вашингтона та Віце-президент компанії Edison Research - Ніно Джапарідзе! Ніно має більше 20 років досвіду у маркетингових дослідженнях, особливо в галузі засобів масової інформації та в області політичних ризиків. Вже 16 травня в рамках MIT Kyiv Ніно розкаже, що змінюється в медіа звичках аудиторії і як це використати (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 10.05.2018 Академічна хорова капела Українського радіо та Національний заслужений академічний оркестр України урочисто відкриють ІІ Міжнародний фестиваль "Музичні прем'єри сезону". Концерт-відкриття духовної ораторіальної музики "Великого бажайте" відбудеться 13 травня в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ на Лівому березі о 18 годині. У програмі прозвучать масштабні твори видатних сучасних композиторів - Євгена Станковича "Чорнобильська мати", Ігоря Щербакова ораторія "Великого бажайте", Лесі Дичко транскрипція концерту Артемія Веделя. Солісти - провідні співаки Національної опери України народні артисти України - Сергій Мегера, Олександр Бойко, заслужена артистка України Наталія Ніколаїшин. Диригенти - народний артист України Володимир Сіренко та заслужена артистка України - Юлія Ткач. Найкращі провідні колективи і виконавці України продемонструють високий мистецький рівень національного професійного мистецтва. Завітайте на відкриття міжнародного фестивалю "Музичні прем'єри сезону" і послухайте спів у виконанні Хорової капели Українського радіо! (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 10.05.2018 З 30 травня по 3 червня у Мистецькому Арсеналі на VІII Міжнародному фестивалі "Книжковий Арсенал" працюватиме виїзна студія, з якої декілька годин на день мовитиме Українське радіо "Культура". На другому поверсі неподалік від сцени "Сфера" всі п'ять фестивальних днів працюватиме локація, з якої відбуватимуться ефіри наживо. "Цей досвід є унікальним для радіо "Культура", оскільки ми не лише транслюватимемо подію наживо, а й створюватимемо власний продукт - програми інтерв'ю. Частину ефірів можна буде почути також на хвилях Першого каналу Українського радіо та побачити на телеканалі UA: Культура", - підкреслила продюсерка каналу "Культура" Ірина Славінська. Присутність наживо на фестивалі команди радійників суспільного відкриває можливості для оперативнішої реакції на те, що відбувається. Особливі сподівання також на відгуки публіки, тому на Українському радіо "Культура" вже готові приймати запитання у вайбері. "Почути найвідоміших письменників, поставити їм запитання, зачепити найрезонансніші літературні та мистецькі теми року будуть у прямому ефірі топові ведучі радіо "Культура" на "Книжковому арсеналі". Крім того, Суспільне радіо виходить за межі студії. Будь-який відвідувач фестивалю зможе поспостерігати за роботою ведучих наживо", - зазначив генпродюсер Українського радіо Дмитро Хоркін. Ведучими радіоефірів, які звучатимуть з Книжкового Арсеналу, стануть журналісти, котрі спеціалізуються на мистецькій тематиці взагалі та літературній, зокрема. Серед них є письменниці та письменник - Олена Гусейнова, Леся Воронина та Павло Вольвач. Також наживо працюватимуть двоє ведучих ранкових ефірів, які мають авторські програми, зокрема і з мистецької тематики - Василь Шандро та Андрій Любіч. "Родзинкою стануть дві години ефіру, що їх проведуть колеги з музичної редакції: таким чином матимемо нагоду подивитися на головну літературну подію року з більш музичного ракурсу. Дуже важливим досвідом для всієї команди Суспільного мовлення є те, що над програмою нашого майданчику разом працюють редакції радіо "Культура" та телеканал UA: Культура, - зазначила продюсерка радіо "Культура" Ірина Славінська. У вечір відкриття "Книжкового Арсеналу" ефір проведе продюсерка Українського радіо "Культура" Ірина Славінська (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 10.05.2018 Тетяна Лебедєва - Голова Наглядової ради Національної суспільної Телерадіокомпанії. 15 травня на MIT Kyiv, разом з представниками парламенту, національного регулятора та телерадіоіндустрі вона проаналізує світовий досвід співрегулювання контенту та можливісь ефективності такої моделі для України. Реєструйтеся на MIT Kyiv. Мedia Innovations Technologies тут - http://mitinkiev.com (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 10.05.2018 Зустрічайте нове оновлення мобільного застосунку від столичної мережевої станції "Країна FM" (Київ-100.0МГц, Краматорськ-89.4МГц, Черкаси-90.6МГц, Бердянськ-90.9МГц, Одеса-91.0МГц, Бахмутівка-96.2МГц, Полтава-98.7МГц, Миколаїв-98.8МГц, Мелітополь-99.6МГц, Нікополь-99.9МГц, Хмельницький-100.1МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Павлоград-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Кропивницький-100.5МГц, Суми-100.8МГц, Львів-101.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Прилуки-104.8МГц, Умань-104.9МГц, Жашків-105.9МГц, Дніпро-106.4МГц, Вознесенськ-106.9МГц, Біла Церква-107.2МГц, Харків-107.4МГц, Лубни-107.6МГц, Маріуполь-107.8МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.) для iOS. Що нового в за стосунку? Застосунок адаптовано до iPhone X. Створено нічний інтерфейс, щоб ваші очі відпочивали та не втомлювались при прослуховуванні радіостанції у нічний час, особливо при прослуховуванні колискових (притухання яркості від екрану у нічний час до 70%). Виправлено помилку, коли у розділі таймеру сну не рухалась стрічка с годинниками. Перероблено функцію вибору якості потоку, відтепер це дві кнопки 64 та 128. Змінено головні потоки станції на нові. Вам треба обов'язково оновитись, аби чути такі потік як Ритмотека, Дрімайко, Хвиля Країни та інші! Зроблено легкі зміни у головному інтерфейсі за стосунку. Обкладинка відтепер відображається вірно. Відтепер вибір каналу можна відкривати та закривати за допомогою свайпу. Скачати застосунок можна за цим посиланням (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 10.05.2018 До конференції MIT Kyiv. Мedia Innovations Technologies, яка відбудеться вже 15-17 травня, долучиться Генеральний продюсер Українського радіо - Дмитро Хоркін. Разом з колегами Дмитро обговорить перспективи розмовних радіо форматів в Україні. Слідкуте за оновленнями та реєструйтесь на сайті - http://mitinkiev.com (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 8.05.2018 Андрій Любіч, актор театру і кіно, головний редактор, ведучий Українського радіо, автор багатьох тренінгів запрошує 13 травня до творчої майстерні "Білий кіт" (Голосіївський проспект, 122) на авторський майстер-клас "Український радіоведучий, або Чому радіо ніколи не зникне!". Андрій Любіч поділиться своїм фаховим журналістським досвідом ведення прямих ефірів, розповість про структуру радіоефіру, про те як вести розмову з гостем у студії, а також привідкриє таємниці сценічної мови та порадить, що робити під час конфузів у прямому ефірі. Ви хочете попрацювати зі справжнім мікрофоном, перевірити свої здібності? Вам неодмінно до творчої майстерні "Білий кіт". Доброзичлива й дружня атмосфера дозволить відчути себе розкутими, відкрити нові можливості, розкрити прихований потенціал. А запашна кава та печиво сприятимуть дружній розмові (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 8.05.2018 8 травня, до Дня пам'яті та примирення, та 9 травня, до Дня перемоги над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні, суспільні телеканали "UA: Перший", "UA: Культура" та "UA: Крим" та канали Українського радіо транслюватимуть різноманітні програми серію тематичних міжпрограмних роликів та документальні фільми про ці події. Ролики підготували регіональні філії Національної суспільної телерадіокомпанії України. У них шкільні вчителі історії розмірковують про дати 8 та 9 травня - відповідно, європейський День пам'яті та примирення і День перемоги, який залишився нам у спадок від СРСР, йдеться на сайті телеканалу "UA: Перший". "Кожен вчитель/вчителька розповідає про те, як ставляться до цих дат їхні учні, яка з цих двох дат більш важлива особисто для нього/неї. А також про те, ким для учнів в цій війні є радянські солдати (визволителями чи окупантами) та вояки дивізії СС "Галичина" (героями чи зрадниками)? Ці відео розкривають регіональні особливості сприйняття історичного досвіду Другої світової війни, а також зсувів у масовій свідомості, що відбуваються останніми роками", - зазначено у повідомленні. У НСТУ зазначають, що протягом 8 та 9 травня в ефірі трьох телеканалів транслюватимуться тематичні міжпрограмні ролики, під час який дівчатка 6-12 років, молоді жінки 20-24 років та жінки-ветерани розкажуть про своє ставлення до теми примирення і прощення. 8 травня в ефірі "UA: Першого" вийдуть ряд документальних фільмів, зокрема,"Вони боролись до загину" про буремні роки існування Холодноярської республіки, "Мисливці на нацистів", "Золотий вересень. Хроніка Галичини. 1939-1941", "Іспит на людяність" про німецько-фашистську окупацію Вінницької області у 1941-1944 роках, "Межа очікування" про дві родини з Криму та з Луцька, які постраждали через напад Росії на Україну, "Митрофанови: Історія родини військових батька й сина" про багатодітну сім'ю Митрофанових, де батько Всеволод та найстарший син Арсен служать на передовій під Донецьком медиками, "Монгол. Історія снайпера". О 12:00 - на трьох загальнонаціональних телеканалах Суспільного хвилина мовчання, присвячена вшануванню пам'яті жертв Другої світової війни. О 13:10 - на "UA: Перший", "UA: Культура" та "UA: Крим" - спеціальний випуск проекту "РадіоДень", присвячений Дню пам'яті та примирення. О 19:00 - продовження спецпроекту, в студії працюватимуть ведучі Євген Степаненко та Роман Коляда. Вони говоритимуть про доцільність пишних парадів на День перемоги, про те, чому традиції відзначення Дня перемоги в пострадянських країнах відрізняються від традицій західного світу, а також про те, який шлях має обрати для себе Україна. Під час ефіру до студії завітають прес аташе Європейського Союзу в Україні Давід Стулік і Надзвичайний та Повноважний посол Естонії в Україні Герт Антсу. Вони розкажуть як в Європі шукали шлях до примирення після Другої світової війни, яким є ставлення до ветеранів і перемоги, і яких зусиль докладають європейці для збереження миру. Також під час ефіру плануються прямі включення кореспондентів "Радіо Свобода" з європейських міст та трансляція відео офіційних заходів в Європі. Глядачі дізнаються, як європейці вшановують пам'ять загиблих у Другій світовій війні. Загальноукраїнську акцію "Перша хвилина миру" до Дня пам'яті та примирення телеканали "UA: Культура" і "UA: Крим" покажуть наживо о 22:40. Акцію можна буде подивитися у повторі на телеканалах "UA: Преший", "UA: Культура" та "UA: Крим" у середу, 9 травня, о 09:00. Також 9 травня, о 09:30 всі три телеканали Суспільного транслюватимуть у прямому ефірі складання військової присяги особовим складом 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних сил України. "UA: Перший" у цей день покаже ряд документальних фільмів: "Одесити на Донбасі", "Війна на нульовому кілометрі", "Генічеськ", "Перехрестя Балу". Перший канал Українського радіо та радіо "Культура" до Дня пам'яті та примирення 8 травня та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня також підготували низку тематичних програм для радіослухачів. У прямому ефірі Першого каналу Українського радіо 8 та 9 травня з 13:12 до 13:54 звучатиме спецпроект у рамках програми "РадіоДень" за участю ведучих Романа Коляди та Євгена Степаненка. 8 травня гості студії - військовий історик Василь Павлов і кандидатка філософських наук Лариса Осадча - спробують відповісти на запитання: хто такий ворог, що таке перемога, чи буває остаточною і зрозумілою загалу перемога в сучасній глобальній чи гібридній війні, чи взагалі може бути якийсь формальний кінець у сучасної глобальної війни? 9 травня ведучі Роман Коляда і Євген Степаненко говоритимуть про митців на війні. Розмова точитиметься довкола таких питань: ідентифікація решток невпізнаних воїнів, пошукова робота під девізом "Війну не закінчено, доки не поховано останнього солдата". Порівняння пошукової роботи слідами Другої світової війни й під час війни на Донбасі. Спецефір програми "Активізація з Людмилою Тягнирядно" звучатиме 9 травня о 16:10 на Першому та Третьому каналах Українського радіо, а також на телеканалах "UA: Культура" та "UA: Крим". Йтиметься в передачі про 30 людських доль за дротами 11 таборів Третього рейху на виставці "Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори", а також про долі молодих людей, які брали участь у Другій світовій війні. На каналі "Культура" Українського радіо прозвучать такі тематичні програми. 9 травня о 10:00 до ведучого Василя Шандра у програму "Імператив" завітає історик Олег Бажан. Говоритимуть про Другу світову війну в контексті воєн, репресій, колективізації, Голодоморів, визвольних рухів у ХХ столітті. 8 травня в ранковому прямоефірному шоу "Культура.Live" йтиме мова про День пам'яті та примирення: які історичні аспекти цього дня, чию пам'ять вшановуємо, з ким варто примиритися, чи можна провести паралелі з нинішніми подіями на Сході України. Упродовж першої години програми гостем студії буде голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. О 9:25 до студії завітає Жанна Румко - режисерка культурно-мистецького проекту "Рокам ніколи пам'яті не стерти", який розпочнеться 8 травня на Співочому полі в Києві. 9 травня в ранковому шоу "Культура.Live" з 8:30 головна редакторка журналу "Кіно-Театр" Лариса Брюховецька розповідатиме про мистецтво України під час Другої світової війни і сьогодення, а о 9:30 слухачі дізнаються про концерти на Донбасі від учасника гурту "5 Vymir" Костянтина Почтаря. 9 травня о 12:05 у програмі "Без письменника" ведуча Олена Гусейнова спілкуватиметься з кураторкою Книжкового арсеналу Вірою Балденюк про цьогорічну фокус-тему фестивалю - "Проект майбутнього". Крім того, в рамках пам'ятних днів у передачі "Радіотеатр" о 21:20 на каналі Українського радіо "Культура" звучатимуть тематичні радіовистави. 8 травня транслюватимуть радіовиставу за творами Володимира Лиса "Полювання на брата". У центрі сюжету - доля двох братів, які під час війни стали ворогами: один воював на боці радянської армії, а другий - ватажком УПА. У ролях - народні артисти України Петро Панчук, Василь Мазур і Наталя Сумська. 9 травня прозвучить радіовистава Надії Гуменюк "Тополинка", у центрі якої - історія кохання, зруйнованого війною. У ролях - Наталія Сумська, Дарина Мамай, Володимир Зозуля, Тарас Постніков. Нагадаємо, до Дня спротиву Криму російській окупації на двох телеканалах Національної суспільної телерадіокомпанії України в ефір вийдуть телемарафон, спецпроект та документальні фільми (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 8.05.2018 Кожен з нас здатен на подвиг. Богуславська радіостанція "Богуслав FM" (97.7МГц та Інтернет-мовлення) пропонуємо не чекати нагоди, а робити маленьке добро кожного дня - допомагати тим, хто цього потребує. На радіо "Богуслав FM" стартує рубрика "Добрі справи", де станція будемо поширювати інформацію про людей, яким необхідна допомога. Це може бути як збір коштів на лікування, так і пошуки домашнього улюбленця. Пам'ятаймо - щоб повірити в добро, треба почати його творити (Джерело: Сторінка радіо "Богуслав FM" у соцмережі Facebook).
  • 8.05.2018 Реєструйтеся на MIT Kyiv. Мedia Innovations Technologies - http://mitinkiev.com. До зустрічі MIT Kyiv. Мedia Innovations Technologies долучиться Ольга Захарова, Голова експертної ради Української телевізійної академії, незалежний медіаконсультант. Ольга, володар численних українських та міжнародних нагород в галузі маркетингу, брендінгу та промо (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 7.05.2018 Увага! Богуславське радіо "Богуслав FM" (97.7МГц та Інтернет-мовлення) розшукує найстаріших людей Богуславщини - тим, кому за 90. Станція запускає новий проект - "Досвід поколінь", завдяки якому в нас буде можливість перейняти життєвий досвід та дізнатись більше про долю старожилів краю. Тож, якщо ви знаєте таких людей - повідомте на радіостанцію. Команда радіо Богуслав FM завжди рада співпраці зі своїми слухачами (Джерело: Сторінка радіо "Богуслав FM" у соцмережі Facebook).
  • 7.05.2018 15-16-17 травня у Києві відбудеться Kyiv MIT - головний медіафорум країни. Все найактуальніше та перспективне в медіасфері - на Kyiv MIT! Формат: Kyiv MIT - це не медіа конференція в традиційному значенні слова. Це робочий гарячий дискусійний майданчик, на якому учасники залучаються до роботи над вирішенням актуальних медіа питань. Робота відбуватиметься в форматах панельних дискусій, презентацій успішних кейсів, майстер-класів, нетворкінгів та партнерських зустрічей. Основні теми: 1. Як досягти фінансової та організаційної стабільності українських медіа? 2. Куди рухається цифрова реформа? 3. Чи є результати впровадження цифрового радіо в Україні? 4. Що змінюється в медіа звичках аудиторії і як це використовувати? 5. Як впливають нові технології на розвиток аудіо контенту? 6. Чи померла пряма реклама? 7. "Джинса", продакт плейсмент та нативна реклама. В чому різниця? 8. Успіхи та перспективи розмовних радіо форматів; 9. Світовий досвід співрегулювання контенту для України; 10. Радіовимірювання; 11. Супутникове ТБ для регіональних телекомпаній; 12. Соціальна реклама: тягар, обов'язок чи можливість? 13. Чи зможуть IP cервіси перемогти традиційні канали розповсюдження контенту і коли це станеться? Стейк-холдери: Українські та закордонні топові медіа практики, експерти, рекламники і регулятори, топ менеджери радіо, ТВ і он-лайн платформ, комерційні та діджитал директори компаній, медіатренери та консультанти. Найцікавіше: 1. Медіаменеджери з України, Білорусі, Молдови презентують по одному успішному інструменту, який вже довів свою ефективність. 2. Майстер - класи для учасників. Організатор конференції - Незалежна асоціація телерадіомовників. Захід відбудеться в партнерстві з Шведським агентством з міжнародного розвитку (SIDA), за підтримки Deutsche Welle Academie. Якщо ви - комерційний директор, обов'язково беріть із собою рекламного менеджера та програмного директора, та завітайте на Kyiv MIT разом! Адже, медіафорум Kyiv MIT - це місце, де зростають команди! Отже, ви готові зарядитися успіхом та надихнутися новими інсайтами? Жміть посилання заявки на реєстрацію: http://mitinkiev.com. Реєстрація є обов'язковою ! Детальна програма заходу: http://mitinkiev.com/#schedule Вартість участі для: компаній - членів Незалежної асоціації телерадіомовників- безкоштовно; представників державних установ, медіа Громадських Організацій - безкоштовно ( за наявності листа за підписом керівника); партнерів та інфопартнерів конференції - за промо-кодом - безкоштовно; для всіх інших учасників вартість участі указана тут: http://mitinkiev.com. Контакти: E-mail: (044)- 254-55-56 (Джерело: Інформацію надано ).
  • 6.05.2018 Знайомимо вас із першим гостем медіафоруму MIT Kyiv. Мedia Innovations Technologies, яка відбудеться у Києві 15-17 травня, -Зурабом Аласанія. Зураб Аласанія - Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії та в минулому один із засновників і журналістів Hromadske.tv. Зураб стане учасником дискусії MIT Kyiv щодо зовнішніх факторів, що впливають на фінансову та організаційну стабільність українських медіа. Реєструйтесь на сайті MIT Kyiv - http://mitinkiev.com та приєднуйтесь до обговорення! (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 4.05.2018 Національна асоціація телерадіомовників запрошує на міжнародну конференцію Мedia Innovations Technologies, яка пройде у Києві 15-17 травня поточного року. MIT Kyiv - це зустріч провідних медіа менеджерів України та інших країн регіону, присвячена кращим практикам та інноваціям в сфері телебачення, радіо та онлайн медіа. Більш ніж 200 гостей, 3 дні інтенсиву та 20 лекцій від професійних експертів! Під час конференції мова піде про: техніки управління компанією; виробництво аудіо та відео контенту; медіа продажі, рекламу та медіа маркетинг; тенденції медіа споживання та дані вимірювань; різноманітні технології передачі сигналу, тощо. Конференція проходитиме за адресою - м.Київ, вул. Вадими Гетьмана, 6 (неподалік станції метро Шулявська), Mercure Congress Centre, 4 поверх, зал - "Довженко". Програма конференції та реєстрація учасників на сайті: http://mitinkiev.com (Джерело: Сторінка НАМ у соцмережі Facebook).
  • 4.05.2018 З 7 по 12 травня з 14:30 протягом півгодини на всіх каналах Українського радіо буде пряме включення з фан-зони київського телецентру на "Олівці" спецпроекту "РадіоДень. Євробачення-2018". Ведучі спецпроекту "РадіоДень. Євробачення-2018" - Олександра Франко з Радіо "Промінь" та Андрій Любіч з Українського радіо "Культура". "Зараз ми вже практично готові до проекту. Щодня плануємо гостьову студію. Під час ефірів передбачили короткі скайп-включення від гуру репортажних матеріалів про Євробачення Українського радіо Валерія Кириченка. Цього разу він інформуватиме нас про цікавинки з Португалії. Саме він і радіоведуча Олена Зелінченко, яка займається безпосередньо трансляцією, про Євробачення знають все", - розповіла креативна продюсерка Радіо "Промінь" Вікторія Польченко. Щодня ведучі розповідатимуть не лише про те, що відбуватиметься на сцені Євробачення-2018, а й про закулісні історії. Ведучі спробують разом зі слухачами і вболівальниками знайти відповіді на такі запитання: конкурсант конкурсанту друг чи суперник, наскільки відчувається підтримка учасників поза сценою, Євробачення - це насмперед - музика, голос чи шоу. Серед запрошених гостей спецпроекту - відомий продюсер Віталій Климов, який свого часу працював з гуртом "Океан Ельзи" та багатьма українськими виконавцями. Завітає на гостину й Анастасія Приходько, яка хоч і виступала свого часу за Росію, але приспів пісні "Мамо" вона виконувала українською. Окреслюватимуть ведучі питання і ціни перемоги на Євробаченні, тобто шукатимуть відповідь на питання чи ціль виправдовує засоби. Усі меломани і фанати Євробачення-2018 можуть вмикати приймачі трьох каналів Українського радіо. Старт - 7 травня о 14:30 (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 4.05.2018 Ранкове шоу Хеппі Ранок, що в ефірі Національної мережі "ХІТ FM" (Київ-96.4МГц, Нововолинськ-89.0МГц, Білгород-Дністровський-90.8МГц, Шостка-91.2МГц, Миколаїв-91.5МГц, Прилуки-97.0МГц, Олександрія-99.8МГц, Корюківка-99.9МГц, Маріуполь-100.8МГц, Ужгород-100.9МГц, Первомайськ-100.9МГц, Одеса-101.0МГц, Благовіщенське-101.4МГц, Мелітополь-101.6МГц, Красноград-101.6МГц, Львів-101.7МГц, Дніпро-102.0МГц, Харків-102.0МГц, Полтава-102.3МГц, Херсон-102.5МГц, Вінниця-102.6МГц, Івано-Франківськ-102.6МГц, Суми-103.4МГц, Яремче-103.6МГц, Рівне-103.7МГц, Павлоград-103.8МГц, Северодонецьк-103.8МГц, Черкаси-104.1МГц, Скадовськ-104.2МГц, Кременчук-104.3МГц, Чернігів-104.7МГц, Ніжин-105.2МГц, Кропивницький-105.3МГц, Красногорівка-105.6МГц, Тернопіль-105.6МГц, Біла Церква-105.7МГц, Ковель-106.0МГц, Кам'янець-Подільський-106.2МГц, Луцьк-106.2МГц, Дрогобич-106.4МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Хмельницький-106.7МГц, Житомир-106.9МГц, Кривий Ріг-106.9МГц, Карлівка-106.9МГц, Краматорськ-107.4МГц, Виноградів-107.7МГц, Ладижин-101.1МГц, Вознесенськ-103.6МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.), вирушає до Батумі! З 7 по 11 травня ваші улюблені ведучі Сенкевич, Карпова і Шевчук розповідатимуть про колоритну грузинську атмосферу та познайомлять вас із найяскравішими мешканцями Батумі. Не пропустіть! (Джерело: Сторінка радіо "ХІТ FM" у соцмережі Facebook).
  • 3.05.2018 Слухач "Громадського радіо" зробив відеозапис, зроблений із авто, яке їде по Луганську. На ньому чути як звучить ефір "Громадського радіо", повідомляється на сайті радіо. "Був час, коли "Громадське радіо" глушилося, а зараз якщо і глушиться, то час від часу. Це також означає, що в нас є аудиторія на окупованій території, яка нас постійно слухає. Ми здогадувалися про це, а тепер також бачимо, що якість сигналу досить непогана. Тепер ми будемо давати ще більше інформації, для тих українських громадян, які нас там слухають. Крім того, ми розуміємо, що нас можуть слухати у Донецьку. Якщо наші слухачі із Донецька зможуть надіслати докази нашого звучання - це буде чудово", - прокоментував головний редактор "Громадського радіо" Кирило Лукеренко. Зазначається, що сайт "Громадського радіо" не працює в РФ через блокування. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Громадське радіо" запускає програму про котів та собак (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 3.05.2018 3-го травня в газеті "Голос України" № 81 опубліковано повідомлення про оголошення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення конкурсу на місцеве мовлення на 23-х радіочастотах у Харківській області задля посилення інформаційної безпеки на прикордонні з Російською Федерацією. Обсяг мовлення на виставлених на конкурс радіочастотах - 24 години на добу. Також відповідно до умов конкурсу основна вимога до програмної концепції мовників - ретрансляція лише програм Суспільного мовлення: "UA: Українське радіо", "Радіо "Промінь" і "Радіо "Культура". Заяви на одержання ліцензії можна подавати з 1 червня до 2 липня 2018 року (18:00) за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, тел. (044)-234-97-13. Граничний термін підбиття підсумків конкурсу - 30 серпня 2018 року. Повний перелік населених пунктів Харківщини, для яких прораховано конкурсні FM-частоти: 1. Байрак - 99.3МГц (0.1кВт); 2. Балаклія - 90.5МГц (0.1кВт) та 104.9МГц (0.1кВт); 3. Барвінкове - 103.4МГц (0.1кВт); 4. Близнюки - 100.1МГц (0.01кВт) та 107.5МГц (0.1кВт); 5. Вишнева - 91.0МГц (0.01кВт); 6. Вовчанськ - 90.2МГц (0.1кВт); 7. Гороховатка - 99.5МГц (0.1кВт); 8. Донець - 92.5МГц (0.01кВт); 9. Завгороднє - 90.6МГц (0.01кВт); 10. Зачепилівка - 91.3МГц (0.1кВт) та 103.7МГц (0.1кВт); 11. Зміїв - 90.8МГц (0.2кВт); 12. Ізюм - 89.7МГц (0.1кВт); 13. Красноград - 100.8МГц (0.1кВт) та 100.4МГц (0.1кВт); 14. Куп'янськ - 107.3МГц (0.1кВт); 15. Лозова - 106.7МГц (0.2кВт); 16. П'ятигірське - 99.9МГц (0.01кВт); 17. Плоське - 100.1МГц (0.1кВт); 18. Савинці - 87.8МГц (0.01кВт); 19. Шевченкове - 88.2МГц (0.1кВт) (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.05.2018 З 30 квітня по 13 травня столична мережева станція "Радіо НВ" (Київ-96.0МГц, Одеса-87.9МГц, Львів-88.6МГц, Суми-90.9МГц, Дніпро-91.4МГц, Луцьк-91.5МГц, Подольськ-92.4МГц, Нікополь-98.9МГц, Лубни-99.3МГц, Хмельницький-100.6МГц, Конотоп-100.7МГц, Краматорськ-101.0МГц, Мелітополь-101.2МГц, Шостка-101.9МГц, Лисичанськ-102.0МГц, Запоріжжя-102.7МГц, Звенигородка-102.7МГц, Ромни-102.9МГц, Черкаси-103.3МГц, Полтава-103.4МГц, Чернігів-103.5МГц, Володарка-103.5МГц, Маріуполь-103.6МГц, Чернівці-103.6МГц, Херсон-103.7МГц, Бердянськ-103.8МГц, Житомир-103.9МГц, Холмець (Ужгород) -104.1МГц, Кам'янець-Подільський-104.3МГц, Кропивницький-104.6МГц, Дрогобич-105.0МГц, Антопіль (Рівне) - 105.1МГц, Кременчук-106.6МГц, Харків-107.0МГц, Тернопіль-107.4МГц, Кривий Ріг-107.4МГц, Вінниця-107.8МГц, Миколаїв-107.8МГц, Івано-Франківськ-107.8МГц, Пологи-107.8МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k.) працює у святковому режимі. Кожного дня, крім вихідних, слухайте два прямих ефіра з 9 по 12 годину та з 16 по 18 годину, а також записи найцікавіших ефірів. Актуальний розклад на день дивіться на офіційному сайті радіостанції: https://radio.nv.ua (Джерело: Сторінка "Радіо НВ" у соцмережі Facebook).
  • 3.05.2018 З нагоди Всесвітнього дня свободи преси Комісар з прав людини Ради Європи Дуня Міятович опублікувала статтю, в якій звертає увагу європейських держав на проблему із безпекою журналістів, від розв'язання якої залежить майбутнє демократій. Статистика свідчить про те, що за останні 12 місяців були вбиті 6 журналістів, три злочини скоєні на території Європейського Союзу. З 1992 року на європейському континенті вбито понад 150 журналістів. Деякі з них висвітлювали війни, але більшість були позбавлені життя через їхні спроби пролити світло на темні справи, в яких сплелися корупція, злочинність і політика. Окрім убивства як крайнього і найбільш очевидного способу змусити журналістів мовчати, є й інші загрози, що обмежують свободу і безпеку журналістів у Європі. Це ув'язнення, напади, переслідування, залякування. Багато журналістів вдаються до самоцензури для того, щоб уникнути проблем. "Якщо журналісти не можуть працювати вільно і безпечно, то стає важче виявляти порушення прав людини, корупцію або зловживання владою. Громадськість отримує менше інформації, необхідної для її активності, участі в суспільному житті і прийняття рішень, тоді як антидемократичні сили зміцнюються", - йдеться у статті Дуні Міятович. Вона зазначає, якщо держави дорожать демократією і верховенством права, то повинні зайняти більш серйозну позицію щодо дотримання стандартів прав людини, які взяли на себе в контексті безпеки представників ЗМІ. Комісар з прав людини Ради Європи окреслює три заходи, які, на її думку, можуть вжити держави у короткотерміновій перспективі. Перше - забезпечити захист журналістів. Співробітники поліції і правоохоронних органів не повинні ігнорувати погрози на адресу журналістів і їхні прохання про захист. Країни, що мають хороший досвід забезпечення захисту журналістів поліцією, мають ним ділитися з іншими державами. Зміцнити потенціал держав із захисту журналістів на ранній стадії допомогло б розширення співпраці з міжнародними організаціями, організаціями журналістів і незалежними обсерваторіями. Друге - треба покласти край безкарності, тобто поліція і судова система повинні мати можливість розслідувати усі випадки насильства щодо журналістів і проводити розслідування щодо осіб, які вчиняють такі злочини. Третє - необхідні зміни до законодавства мають створити таке правове поле, яке захищало б журналістів і не давало можливості чинити на них необґрунтований тиск. Дифамацію і наклеп необхідно вивести з-під дії кримінального права. Для реалізації цих кроків, зауважує Дуня Міятович, потрібна передусім політична воля. Вороже ставлення політиків до журналістів має припинитися, вони зобов'язані захищати свободу преси. Адже часто вбивства журналістів радше пов'язані зі структурними порушеннями в державних інституціях, покликаних захищати журналістів. А такий стан створює загрозу для демократії в цілому (Джерело: Сайт Нацради).
  • 2.05.2018 Обережно, важлива інформація! Сьогоднішній випуск програми "Обережно, Мох!", що в ефірі івано-франківської онлайн-радіостанції "Urban Space Radio" (64k. AAC+ та 128k.), переноситься на субботу, 5-те травня. Чому? Скоро усе дізнаєтесь. Слухайте "Urban Space Radio"! (Джерело: Сторінка "Urban Space Radio" у соцмережі Facebook).
  • 2.05.2018 Обрано переможця тендеру з обрання підрядника для проведення зовнішньої незалежної фінансової аудиторської перевірки діяльності Всеукраїнської громадської організації "Незалежна асоціація телерадіомовників" у 2017 р. ВГО "НАМ" щиро дякує всім учасникам конкурсу відкритих пропозицій з обрання підрядника для проведення зовнішньої незалежної фінансової аудиторської перевірки діяльності за зацікавленість у співпраці з організацією. На конкурс було отримано 4 заявки, кожна з яких була ретельно розглянута Тендерною комісією та оцінена за єдиною системою критеріїв, серед яких були: вартість, досвід у сфері аудиторських послуг та кваліфікація аудиторів. Згідно критеріїв, кожній заявці було присвоєно відповідну кількість балів. Відповідно до Політики із закупівель ВГО "НАМ" переможця конкурсу було визначено рішенням Тендерної комісії. Ним став ТОВ "АУДИТОРСЬКО-КОНСАЛТИНГОВА ГРУПА "КОМПАСС" (Джерело: Сайт НАМ).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини квітня 2018

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024