Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Липень 2017 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіопродакшн  

  • Радіоанонс

  • Новини червня 2017

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 31.07.2017 Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення, в межах реалізації проекту розвитку мовлення громад із використанням малопотужного FM-мовлення, оголошує конкурс на мовлення з використанням 22 вільних радіоканалів у 14 областях України. На Львівщині це частоти у Перемишлянах та Самборі. Повідомила прес-служба Львівської ОДА. У Львівській області на конкурс виставлені частота 105.1 МГц у Перемишлянах та частота 92.9 МГц у Самборі. Обидві обсягом мовлення - 24 години на добу. Вимоги до програмної концепції: а) в загальному обсязі власного мовлення не менше як 15 відсотків мають становити інформаційні передачі місцевої тематики; б) дозволяється ретрансляція виключно програм суспільного мовлення. Заяви на участь у конкурсі приймаються з 04.08.2017 до 18:00 год 04.09.2017 за адресою: м. Київ, вул. Прорізна, 2, тел (044)-234-97-13. Граничний термін підбиття підсумків конкурсу відповідно до пункту б) частини п'ятої статті 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" - 03.11.2017 (Джерело: Портал Гал-інфо).
  • 31.07.2017 Для розвитку медіа і способів протидії ворожим інформаційним впливам потрібно створити особливі умови, зважаючи на неприбутковість і ризиковість ведення журналістської діяльності в регіоні. Мовлення вздовж кордону з РФ та на лінії розмежування з окупованими територіями має здійснюватися в особливому режимі, переконана перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова. "Російська пропаганда найбільш відчутна саме тут. Але для розвитку медіа, а відповідно способів протидії ворожим інформаційним впливам, потрібно створити особливі умови, зважаючи на неприбутковість і ризиковість ведення журналістської діяльності в регіоні. Формула реалізації мовлення та підтримки ЗМІ має бути знайдена", - цитує пані Джапарову прес-служба МІП. Перший заступник очільника відомства наголосила, що інформаційна реінтеграція Сходу України є пріоритетним питанням для Міністерства інформаційної політики України. У рамках роботи Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення жодна область не отримала такої кількості частот, як Донецька та Луганська області. Найбільшу кількість частот для мовлення отримали, за словами Еміне Джапарової, канали Суспільного мовлення. Як повідомляв "Детектор Медіа", 26-27 липня перший заступник міністра інформполітики Еміне Джапарова і завідувач сектором з питань європейської інтеграції Людмила Василенко разом із представниками Наглядової ради та правління ПАТ "НСТУ" та Комітету ВР з питань свободи слова відвідали регіональні філії ПАТ "НСТУ" в Краматорську та Сєвєродонецьку. Зокрема Еміне Джапарова разом із заступником голови Луганської ОДА Юрієм Клименком відвідали будівництво вежі в Бахмутівці, з якої вже скоро вестиметься мовлення на зазначені території. У ході робочої поїздки також було проведено зустрічі з керівниками та працівниками Донецької та Луганської філій ПАТ "НСТУ", а також з головою Донецької облдержадміністрації Палом Жебрівським та заступником голови, виконуючим обов'язки голови Луганської облдержадміністрації Юрієм Клименком. Були обговорені питання стратегії розвитку філій, оптимізації штату, заробітних плат, посилення лідерських позицій мовника в стратегічно надважливих регіонах, нові формати співпраці з суспільним мовленням, шляхи посилення рівня взаємодії з місцевими засобами масової інформації, визначення спільних пріоритетних напрямків у висвітленні актуальних питань життя регіонів (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 31.07.2017 Поки в Україні хазяйнує спека, на львівському "Дуже радіо" (104.3МГц та Інтернет-мовлення) готуються до запуску нового, яскравого та по-літньому музичного хіт-параду! Радіостанція пропонує обирати разом найкращу музику неймовірних подорожей. Слухайте хіт-парад "Дужина", щоп'ятниці, з 19 до 20 години. Голосуйте за пісні, які роблять ваше літо незабутнім і дарують настрій доГори, за цим посиланням! (Джерело: Сторінка "Дуже радіо" у соцмережі Facebook).
  • 31.07.2017 Відтепер за хіт-парадом "Хвиля Країни", що в ефірі столичної мережевої станції "Країна FM" (Київ-100.0МГц, Краматорськ-89.4МГц, Черкаси-90.6МГц, Бердянськ-90.9МГц, Одеса-91.0МГц, Полтава-98.7МГц, Миколаїв-98.8МГц, Мелітополь-99.6МГц, Нікополь-99.9МГц, Хмельницький-100.1МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Павлоград-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Кропивницький-100.5МГц, Суми-100.8МГц, Львів-101.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Умань-104.9МГц, Дніпро-106.4МГц, Вознесенськ-106.9МГц, Біла Церква-107.2МГц, Харків-107.4МГц, Лубни-107.6МГц, Маріуполь-107.8МГц, а також Інтернет-мовлення 128k.), можна стежити у зручний для вас час у мобільному застосунку від станції. "Країна FM" якраз додала кілька нових веб-каналів: РОК, ЛІРИКА, ХВИЛЯ КРАЇНИ. P.S. Усі оновлення на мобільному додатку поки що доступні лише користувачам iOS, який можна завантажити за цим посиланням. Наступного тижня оновлення буде зроблено й для користувачів Android (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 31.07.2017 На дев'ятому засіданні виконкому ВККТ, яке проходило 29-го липня в Києві, член Меджлісу кримськотатарського народу, директор інформагентства "Кримські новини" - Qirim Haber Ajansi (QHA) Гаяна Юксель анонсувала перед членами виконавчого комітету Всесвітнього конгресу запуск в тестовому режимі нового радіо "Хаят", передає кореспондент QHA. "Зараз радіо працює в тестовому режимі в Каховському районі Херсонщини, що знаходиться близько до Криму. Планується мовлення на Чонгар, а також на північні райони Криму", - заявила вона. Директор інформагентства зазначила, що головною метою запуску нового радіо стало надання жителям зазначених регіонів кримськотатарського й українського контентів. Радіо "Хаят" (в перекладі означає "життя") здійснюватиме мовлення на частоті 103.5 МГц у районах Херсонської області, які межують з Кримом, - це Генічеський, Новотроїцький райони і селище Василівка Каховського району, а в перспективі мовлення пошириться і на північні райони півострова. Нагадаємо, 28 липня 2016 року інформаційне агентство QHA в рамках конкурсу Національної ради України з питань радіомовлення і телебачення виграло радіочастоту на території, що знаходиться біля окупованого Кримського півострова (Джерело: Портал QHA).
  • 30.07.2017 Столична сателітарна мережева станція "Армія FM - Військове радіо" (Волноваха - 87.6МГц, Гірник - 87.8МГц, Слов'янськ - 88.9МГц, Очеретино - 89.1МГц, Маріуполь 89.5МГц, Станиця Луганська - 90.8МГц, Новотошківка - 90.8МГц, Новоайдар - 91.6МГц, Попасна - 97.2МГц, Гранітне - 98.5МГц, Щастя - 98.5МГц, Краматорськ - 105.3МГц, Бахмут - 105.3МГц, Костянтинівка - 105.3МГц, Покровськ - 105.3МГц, Красногорівка - 105.3МГц, Світлодарськ - 107.4МГц, а також Інтернет-мовлення 48k., Інтернет-мовлення 96k. та Інтернет-мовлення 256k.) звертається до українських виконавців та продюсерів із проханням про допомогу. Нещодавно на станції "полетіла" вся музична база, яку музична редакція "Армії FM" збирала протягом 1,5 років мовлення... Велике прохання, якщо ви хочете, аби ваші пісні і далі лунали на хвилях радіостанції "Армія FM", кидайте посилання на файлообмінники з вашою творчістю на поштову скриньку музичного редактора станції - Віктора Смирнова ( ). Таким чином, можна буде спільними зусиллями відтворити музичну базу радіостанції! Єдине зауваження: не надсилати музичному редактору посилання на пісні, які не відповідають загальноприйнятим нормам, не витрачайте зайвий раз ані його, ані свій час (Джерело: Сторінка Віктора Смирнова у соцмережі Facebook).
  • 30.07.2017 У м.Кремінна Луганської області розпочалося мовлення нової радіостанції - "49 Паралель". Мовлення станції відбувається на частоті 104.6 МГц. Нагадаємо, що радіостанція виграла цю частоту на конкурсі Нацради 23 березня, а до цього тут працювала радіостанція "Європа Плюс" (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 29.07.2017 8 липня в ефірі Першого каналу "Українського радіо" вийшов останній випуск авторської радіопрограми віце-прем'єр-міністра В'ячеслава Кириленка "Гуманітарний простір". Він пояснив це тим, що нова програмова політика суспільного радіо не передбачає прямого спілкування урядовців зі слухачами за посередництва авторських програм. Про це В'ячеслав Кириленко сказав в ефірі "Українського радіо", передає його прес-служба. "Хочу подякувати, дорогі наші слухачі, за те, що чекали на цю програму, обговорювали, писали мені листи і чекали ефір, щоб отримати інформацію про те, як саме уряд у гуманітарній площині працює для того, щоб наша Україна утверджувалась і посилювалась",- сказав своїм слухачам Кириленко. За його словами, протягом двох років існування програми було обговорено сотні тем - щодо гуманітарної безпеки України, деколонізації, питання української національної ідентичності. "Як урядовець хочу запевнити вас, що буду і надалі реалізовувати ті програми, про які ми спілкувались в ефірі Українського радіо. Зокрема, буду жорстко відстежувати, як виконується закон про українськомовні квоти на радіо, закон про обмеження друкованої продукції антиукраїнського змісту, забезпечу ухвалення закону, що обмежить гастрольну діяльність тих російських виконавців, які вдаючись до антиукраїнських дій намагаються гастролювати в Україні. Я знайду спосіб вас інформувати", - повідомив Кириленко. Він анонсував початок нової форми комунікації з аудиторією: "Ми це спілкування продовжимо. Бо цей взаємозв'язок, ці нитки, що творять тканину суспільства і розбудовують те, що для нас найголовніше - нашу Україну". Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко вів свою програму на Першому каналі "Українського радіо" (спочатку "Про культуру", потім "Гуманітарний простір") з жовтня 2015 року. Усього вийшло 88 передач. На початку липня в ефірі "Українського радіо" віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко заявив, що найближчим часом до парламенту буде внесений законопроект із змінами до Закону "Про гастрольні заходи в Україні", в якому запропоновано окрему статтю "Особливості організації та проведення гастрольних заходів за участю громадян із країни-агресора" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 28.07.2017 На вчорашньому засіданні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення замовити в Українському державному центрі радіочастот висновки щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом під розвиток цифрового радіо в Києві в стандарті DAB +. Йдеться про прорахунок двох частотних присвоєнь на території міста для побудови синхронної мережі. Прорахунок частот замовив державний Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення. Дискусія про цифрове радіо розпочалася наприкінці минулого року, коли під нього були виділені частотні смуги 174-230 МГц. Це зробила Нацрада після консультацій з УДЦР за розпорядженням Кабміну. Згідно із розпорядженням уряду, до кінця минулого року регулятор зобов'язаний був представити варіанти пропозицій щодо використання цих частот (зараз вони закріплені за ефірним аналоговим телебаченням). За приклад чиновники взяли європейські країни, де більш-менш активно переходять з аналогового FM-радіомовлення на цифрове, використовуючи саме цей діапазон частот. Зокрема, називалася Норвегія, де в цьому році повністю відмовляться від FM на користь "цифри". У червні Нацрада ініціювала круглий стіл, присвячений запуску цифрового радіо в Києві, за участю представників найбільших радіохолдингів. Тоді ж була озвучена вартість ліцензії для експерименту в Києві - 150 тисяч гривень. Потенційно вартість місяцю мовлення в "цифрі" може бути дешевшою FM-мовлення вдвічі за умови повної комплектації одного мультиплексу 8-ма радіостанціями з потужністю цифрового передавача 1 кВт. Серед великих гравців ідея виявилася, м'яко кажучи, не популярною. Наприклад, керівник "ТАВР Медіа" Ігор Чернишов не вважає технологію перспективною, оскільки від цифрового радіо відмовилися найбагатші країни, зокрема Сінгапур, Фінляндія і Канада. Також є проблема з користуванням - потрібні цифрові приймачі, які коштують $ 30-60. (З іншого боку, нові авто, яких в Києві чимало, вже укомплектовані новим цифровим обладнанням). Є нюанси і на законодавчому рівні: цифрове радіо не згадується в законах - регулятору потрібно прописати ліцензування провайдера і радіомовників, навіть якщо мова йде про локальні експерименти у Києві. Бажання отримати такі ліцензії висловили тільки громадські радіостанції НСТУ. Більш того, НСТУ хоче змагатися у будівництві цифрової мережі з Концерном РРТ: "Ми хочемо цифрову ліцензію на радіо. Над нами сміється вся Нацрада. Воно не користується у нас популярністю. Я їм кажу: "І не буде, поки не з'явиться мовлення. Ви нам дайте - а там подивимося ". Більш того, ми сягнемо у своєму нахабстві до ступеня провайдерства в цифровому радіоефірі, почнемо будувати мережу", - ділився планами голова правління НГТУ Зураб Аласанія (Джерело: Портал "Медіаняня").
  • 28.07.2017 У суботу 29 липня трьома матчами стартує третій тур чемпіонату України з футболу серед команд елітного дивізіону. "Сталь" прийматиме "Шахтар", "Ворскла" вдома протистоятиме "Зірці", а "Карпати" завітають у гості до "Динамо". Закінчиться тур у неділю протистояннями "Маріуполь" - "Чорноморець", "Олександрія" - "Зоря" і "Олімпік" - "Верес". Звертаємо вашу увагу на те, що Українське радіо на другому каналі "Промінь" вестиме пряму трансляцію поєдинку "Динамо" - "Карпати". Початок трансляції у суботу о 19:30. Зокрема, у Києві і київській області трансляцію можна слухати на частоті 71.30 МГц, або на інтернет сайті http://www.promin.fm. Коментуватимуть поєдинок Олександр Обремський і Вадим Власенко (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 28.07.2017 У Польщі нині розглядають два проекти системи абонплати за користування радіо і телеприймачем. Тим часом, більшість поляків взагалі не хочуть оплачувати ці послуги. З Варшави повідомляє кореспондент Українського радіо Андрій Хоменко: "Сьогодні польська родина, так би мовити, добровільно платить за місяць користування радіо- та телеприймачем майже 5 з половиною євро. Дискусійним є питання способу оплати. Минулими роками пропонувалося збирати кошти за надані послуги разом з платою за електроенергію або ж покласти цей обов'язок на пошту. Нині в уряді працюють над двома новими ідеями. У міністерстві культури днями повідомили, що вже готовий проект змін системи сплати за радіо і телебачення. Він передбачає, що абонемент становив би від півтора до двох євро з особи і оплачувався щомісячно разом з Прибутковим податком фізичних осіб. У відомстві культури хочуть, щоб це положення почало діяти у 2019 році. Як зауважують у польських ЗМІ - за таких умов для багатьох сімей оплата стане вищою. Самі ж поляки до цих абонементних перипетій ставляться з недовірою. Згідно з щойно проведеним опитуванням громадської думки, понад 70 відсотків респондентів вважають, що державні ЗМІ повинні фінансуватися з бюджету країни. Лише 19% опитаних висловлюються за фінансування державних (або як нині кажуть у Польщі - Національних радіо і Телебачення) за рахунок абонентської плати" (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 28.07.2017 Члени наглядової ради та правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, народні депутати, представники Міністерства інформполітики, зокрема перша заступниця міністра Еміне Джапарова, перебуваючи на Луганщині, відвідали будівництво у Бахмутівці Новоайдарського району телерадіовежі, яка забезпечить трансляцію на окупованих територіях регіону українських каналів. Як повідомив інтернет-виданню "Детектор Медіа" народний депутат, член Комітету ВР з питань свободи слова Юрій Павленко, наразі нова телевежа сягає 84 метрів. До Дня Незалежності планується вийти на заплановану висоту - 134-144 метри. Нова вежа забезпечить трансляцію українських каналів у Луганську, Алчевську та Стаханові. Поліпшиться якість прийому, розширяться межі покриття. На вежі планується встановити аналогові та цифрові передавачі Луганської обласної державної телерадіокомпанії, зокрема, каналу "ЛОТ" та радіо "Пульс", а згодом - "UA:Першого" тощо. До слова, під час відвідин делегацією з Києва Донеччини мер міста Покровська, де теж планується збудувати телевежу, Руслан Требушкін повідомив кореспонденту "Детектора Медіа", що ділянка під будівництво вже виділена. Нагадаємо, державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко повідомляв, що до кінця 2017 року на Донбасі збудують дві нові телерадіовежі. Крім того, міський голова міста Покровська Руслан Требушкін запевняв Комітет свободи слова, що земельна ділянка для будівництва нової 200 метрової телевежі буде виділена найближчим часом. Будівництво телевежі було погоджено під час робочої наради в Донецькій облдержадміністрації на початку червня (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 28.07.2017 В Луганській області збудують 134-метрову телерадіовежу, яка забезпечить трансляцію українських каналів на окупованих територіях регіону. Про це повідомляє прес-служба департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Луганській області. "Департаментом надано дозвіл на будівництво 134-метрової телевежі у Новоайдарському районі", - кажуть в інспекції. Там розповіли, що нова вежа забезпечить трансляцію українських каналів на окупованих територіях, а саме Луганська, Алчевська та Стаханова. Крім того, з введенням у дію вежі якість прийому стане кращою, а межі покриття розширяться. "На вежі будуть встановлені аналогові та цифрові передавачі Луганської обласної державної телерадіокомпанії, зокрема, каналу "ЛОТ" та радіо "Пульс", а у перспективі - "UA:Першого" та інших ЗМІ", - розповіли в регуляторі. В інспекції повідомили також, що замовником будівництва виступило управління капітального будівництва Луганської обласної державної військово-цивільної адміністрації (Джерело: Портал "Українська правда").
  • 27.07.2017 Не проґавте! Цієї п'ятниці, 28-го липня, ексклюзивно на хвилі харківської радіостанції "MFM Station" (91.2 МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. ACC+ та Інтернет-мовлення 128k.) - прямі включення з A STATE OF TRANCE STAGE на фестивалі TOMORROWLAND 2017 (Бельгія). Line-up: Aly & Fila, Andrew Rayel, Armin van Buuren, Ben Gold, David Gravell, Markus Schulz, MarLo, NWYR, Orjan Nilsen, Ruben de Ronde B2B Rodg, Vini Vici. Чекайте на прямі включення з 15:00 до 23:00 (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 27.07.2017 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернеться до Українського державного центру радіочастот із замовленням розроблення висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України з метою реалізації проекту розбудови цифрового радіо в Києві. Відповідне рішення ухвалено регуляторним органом 27 липня. Йдеться про прорахунок двох частотних присвоєнь на території міста для побудови синхронної мережі. Цифрове радіо планується запустити у стандарті DAB+. Зі зверненням про прорахунок до Національної ради звернувся Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 27.07.2017 За результатами позапланової перевірки ТОВ "Телерадіокомпанія "Бізнес-радіо", м. Київ (ефірне мовлення, позивні: "Бизнес радио"), Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення наклала на цього мовника штраф, який становить 37 048,00 грн. На підставі моніторингу від 7 травня 2017 року регуляторний орган провів позапланову перевірку "Бізнес-радіо" та виявив порушення вимог частини другої статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", адже частка пісень державною мовою в ефірі радіостанції у проміжку часу з 15:00 до 22:00 становила лише 16,6% замість визначених цією нормою 25 відсотків. Це порушення згідно з частиною одинадцятою статті 72 цього Закону є підставою для застосування санкції "стягнення штрафу" у розмірі 5 відсотків загальної суми ліцензійного збору, нарахованого ліцензіату за видачу ліцензії. Компанія упродовж місяця має привести свою діяльність до вимог чинного законодавства і виконати розпорядження регуляторного органу, сплативши до державного бюджету штраф у зазначеному розмірі (Джерело: Сайт Нацради).
  • 27.07.2017 27 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку радіо "Ера" (ТОВ "ТРК "Радіо-Ера"") щодо дотримання вимог законодавства щодо квоти пісень українською мовою. Перевірку призначено на підставі моніторингу Нацради, який виявив, що 13 травня з 7:00 до 14:00 частка пісень українською мовою становила 23%. Тоді як за законом пісні українською мовою протягом доби, а також у проміжках 7:00-14:00 та 15:00-22:00 мають становити 25% (з листопада 2017 року квота зросте до 30%, з листопада 2018 року - до 35%). Нагадаємо, наприкінці 2016 року Нацрада перевірила 11 радіокомпаній щодо дотримання квот пісень і ведення ефіру українською мовою. У результаті були оштрафовані 9 радіостанцій (KISS FM, "Шансон", "Радио Вести", MFM, "Європа плюс Дніпро", харківське "106,6", луганське радіо "Ірта" та олександрійське радіо "Маяк" і маріупольське "104 FM") а результати ще двох перевірок Нацрада взяла до відома, не підтвердивши порушень ("Ретро FM" та одеське "Армянське радіо"). У 2017 році перевірки та штрафи продовжилися. 2 березня Нацрада оштрафувала одеське радіо "Глас", 18 травня були оштрафовані маріупольське Best FM і "Радіо Терра" з міста Лозова Харківської області. 20 липня Нацрада оштрафувала "Громадське радіо" та чернівецьку радіостанцію "Буковинська хвиля". 27 липня Нацрада оштрафувала "Бізнес-радіо" і взяла до відома результати перевірки радіо Nostalgie, оскільки не підтвердила порушень (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 27.07.2017 На хвилях столичної мережевої сателітарної радіостанції "Громадське радіо" (Київ-70.40МГц, Дніпро-73.46МГц, Лисичанськ-87.7МГц, Маріуполь-89.1МГц, Старобільськ - 90.2МГц, Краматорськ-90.9МГц, Біловодськ - 92.6МГц, Покровськ - 99.6МГц, Білолуцьк - 100.0МГц, Широкий - 101.8МГц, Зоринівка - 103.7МГц, Волноваха - 103.8МГц та 66.05МГц, а також Інтернет-мовлення) виходитиме нова програма про Білорусь і Україну - "Грамадская хваля". Про це повідомляє інтернет-видання "Детектор медіа" із посиланням на сайт радіостанції. Новий радіоподкаст - волонтерський проект білоруською, російською і українською мовами. Перший випуск - ""Белорус" означает "свободный, благородный". И Павел Шеремет именно таким и был" присвячений білоруському та українському журналісту Павлу Шеремету, якого вбили рік тому в Україні. Гості випуску: Андрій Куликов, Севгіль Мусаєва та Гаррі Погоняйло. "У нас багато спільних проблем, і ми часто забуваємо про Білорусь, з якою ми дуже і дуже близькі, - прокоментував вихід програми співзасновник Громадського радіо, журналіст та радіоведучий Андрій Куликов. - Ми маємо пам'ятати та дізнаватися більше про відмінності і подібності історії і сучасності України і Білорусі - це дуже корисно. В Україні є багато цікавих людей із Білорусі, які з різних причин не можуть активно діяти в своїй країні, але ними або їх діяльністю цікавляться як білоруси, так і українці. Тому ми надаємо платформу для цих питань". Нагадаємо, вранці 20 липня в Києві пройшла акція з вшанування пам'яті журналіста Павла Шеремета. Колеги Павла проводили меморіальні заходи, а також під стінами Адміністрації президента і Міністерства внутрішніх справ України вимагали знайти його вбивць. До учасників акції вийшов речник Міністра внутрішніх справ України Артем Шевченко та повідомив, що поки що підозрюваних у вбивстві Шеремета немає (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 27.07.2017 27 липня 2017 року делегація членів наглядової ради та правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, народні депутати України та представники Міністерства інформаційної політики України зустрілися з колективом Луганської філії НСТУ в Сєверодонецьку Луганської області. Гості Луганської філії НСТУ позитивно відгукнулися про роботу телеканалу ЛОТ і радіостанції "Пульс FM", які входять до складу філії. Керівник філії НСТУ "Луганська регіональна дирекція" Андрій Шаповалов провів екскурсію по телецентру і розповів про те, як у 2015 році телеканал ЛОТ після переїзду з Луганська в Сєверодонецьк почав роботу "фактично з нуля" та поділився досягненнями на новому місці. Члени наглядової ради та правління НСТУ відповідали на запитання співробітників телеканалу ЛОТ та радіо "Пульс FM" і розповідали про хід реформи суспільного мовлення у філіях НСТУ. "Суспільний телеканал ЛОТ після початку війни прийняв голе приміщення, а зараз нафарширований сучасними автоматичними камерами, працює віртуальна студія середньої вартості. Збудували з нуля студію, техніку, мережу передавачів, радіо. Роблять соціологічні дослідження - вивчають громадську думку та довіру до каналу. Мають стратегічний план на коротку та середню перспективу. Залучають грантові кошти. Очі в працівників горять. Приємно", - поділився враженнями у Facebook член наглядової ради НСТУ Вадим Міський. Делегація провела зустріч також із представниками місцевої влади. Нагадаємо, переміщена з Луганська до Сєверодонецька Луганська філія НТКУ (до 19 січня 2017 року) почала мовити у прямому ефірі 24 серпня 2015 року. Всю технічну базу довелося залишити в захопленому терористами Луганську, тож на новому місці компанія працювала спочатку з мінімальними потужностями. У 2015 році конкурсі на посаду керівника Луганської ОДТРК переміг Андрій Шаповалов. У інтерв'ю "ВідеоТеці" він розповів що з 250 працівників на запрошення долучитись до роботи на новому місці відгукнулося близько 50 осіб, а деякі колишні працівники працюють у ЗМІ, створених сепаратистами на окупованій території (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 27.07.2017 Ревізійна комісія є органом НСТУ, який контролює фінансово-господарську діяльність НСТУ, йдеться в Положенні, опублікованому на сайті "UA: Першого". Документ затверджено відповідно до чинного законодавства України і статуту НСТУ. "Положення визначає та регулює: порядок формування ревізійної комісії НСТУ, вимоги щодо обрання та кількісного складу Ревізійної комісії, вимоги до членів та голови Ревізійної комісії, порядок діяльності Ревізійної комісії та її повноваження, порядок проведення перевірок та організація роботи Ревізійної комісії, порядок та підстави дострокового припинення їх повноважень", - описаний механізм створення комісії. Ревізійна комісія обирається наглядовою радою НСТУ строком на 4 роки. Ревізійна комісія перевіряє: 1. Достовірність даних, що містяться у річній фінансовій звітності НСТУ; 2. Відповідність ведення бухгалтерського, податкового, статичного обліку та звітності; 3. Своєчасність і правильність відображення у бухгалтерському обліку всіх фінансових операцій відповідно до встановлених правил та порядку; 4. Дотримання правління НСТУ повноважень щодо розпорядження майном НСТУ та проведення фінансових операцій від імені НСТУ; 5. Своєчасність та правильність проведення розрахунків за зобов'язаннями НСТУ; 6. Зберігання коштів та матеріальних цінностей; 7. Використання коштів НСТУ; 8. Фінансовий стан НСТУ. У положенні зазначено, що Ревізійна комісія складається з 5 осіб. Членами ревізійної комісії можуть бути особи, які мають ступінь вищої освіти не нижче бакалавра економічного, фінансового, аудиторського (облік та аудит), правового та (або) управлінського спрямування, а також досвід роботи за спеціальність не менше трьох років. "Із досвіду інших організацій зазвичай Ревізійна комісія є малоефективним органом, але НСТУ має досить незалежну наглядову раду, а тому є шанс утворити дієву Ревізійну комісію", - сказав член наглядової ради Тарас Шевченко, який доопрацьовував Положення разом із секретарем наглядової ради НСТУ Вадимом Міським. Нагадаємо, у Положенні про правління публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія" зазначено, що голова та члени правління НСТК зобов'язані своєчасно надавати наглядовій раді, ревізійній комісії, правлінню, акціонеру, представникам аудиторської фірми, що проводить обов'язковий аудит річної фінансової звітності, повну і достовірну інформацію про діяльність та фінансовий стан товариства. У Статуті публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (ПАТ "НСТУ") вказано, що органами управління НСТУ є: 1) Наглядова рада; 2) Правління; 3) Ревізійна комісія. Ревізійна комісія повідомляє про результати проведених нею перевірок Наглядову раду НСТУ (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 27.07.2017 27 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала "Бізнес-радіо" на 37 тис. грн (5% розміру ліцензійного збору) за недотримання квоти пісень українською мовою. Позапланова перевірка радіостанції зафіксувала, що 7 травня з 15:00 до 22:00 частка пісень українською мовою становила 16,6%, тоді як закон передбачає 25%. Представник радіостанції визнав порушення та пояснив його людським фактором: "Із 7:00 до 14:00 квота була виконана, добова квота перевиконана, а з 15:00 до 22:00 музичний редактор випадково поставив чотири пісні, які мали вийти в ефір після 23:00". Також Нацрада розглянула результати позапланової перевірки радіо Nostalgie (ТОВ "ТРК "Ностальгія"") щодо дотримання вимог закону про квоти. За даними моніторингу Нацради, 1 травня з 15:00 до 22:00 частка пісень українською мовою на радіо Nostalgie становила 24,77% замість 25%. Але під час перевірки Нацрада цих даних не підтвердила і порушень не знайшла. Тому результати перевірки просто взяла до відома. Нагадаємо, що позапланові перевірки "Бізнес-радіо" і Nostalgie були призначені 1 червня за результатами моніторингу. Як писав "Детектор медіа", наприкінці 2016 року Нацрада перевірила 11 радіокомпаній щодо дотримання квот пісень і ведення ефіру українською мовою. У результаті були оштрафовані 9 радіостанцій (KISS FM, "Шансон", "Радио Вести", MFM, "Європа плюс Дніпро", харківське "106.6", луганське радіо "Ірта" та олександрійське радіо "Маяк" і маріупольське "104 FM") а результати ще двох перевірок Нацрада взяла до відома, не підтвердивши порушень ("Ретро FM" та одеське "Армянське радіо"). У 2017 році перевірки та штрафи продовжилися. 2 березня Нацрада оштрафувала одеське радіо "Глас", 18 травня були оштрафовані маріупольське Best FM і "Радіо Терра" з міста Лозова Харківської області. 20 липня Нацрада оштрафувала "Громадське радіо" та чернівецьку радіостанцію "Буковинська хвиля" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 27.07.2017 27 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення обрала керівником свого апарату строком на п'ять років Сергія Кучерука. Дотепер Сергій Кучерук працював спеціалістом з регуляторної стратегії дирекції корпоративних регуляторних і юридичних відносин ТОВ "Лайфселл". У минулому він працював заступником начальника управління департаменту телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом Держспецзв'язку, очолював секретаріат парламентського Комітету з питань транспорту і зв'язку (коли на чолі комітету був народний депутат Борис Колесніков), був заступником начальника управління - начальником відділу реєстрації та ліцензування користування радіочастотним ресурсом Національної комісії з питань регулювання зв'язку України. За останній час Сергій Кучерук подавався на кілька конкурсів на вакантні посади державних службовців, зокрема державного секретаря Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, заступника директора департаменту - начальника відділу Антимонопольного комітету України. Загалом на вакантну посаду керівника апарату Нацради претендували п'ятеро осіб, які подалися на конкурс, який проводило Національне агентство з питань державної служби: 1. Кучерук Сергій Адамович, Спеціаліст з регуляторної стратегії Дирекції корпоративних регуляторних та юридичних відносин ТОВ "Лафселл". 2. Охоцький Ігор Львович, Головний спеціаліст відділу стратегічного розвитку НАДУ при Президентові України. 3. Кіфлюк Роман Миколайович, Начальник Управління контролю та аналізу телерадіомовлення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. 4. Тарасенко Тарас Михайлович, Начальник Управління ресурсного забезпечення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. 5. Сарапулов Сергій Вікторович, Директор технічний ТОВ "ММДС-Україна". За результатами конкурсу Нацагентство з питань держслужби рекомендувало до призначення двох кандидатів - Сергія Кучерука (посів перше місце в конкурсі) і Романа Кіфлюка, начальника управління контролю та аналізу телерадіомовлення Нацради (посів друге місце). Усі члени Нацради одноголосно підтримали кандидатуру Сергія Кучерука, тож кандидатура Романа Кіфлюка на голосування навіть не виносилася. Після голосування членів Нацради Сергій Кучерук має пройти спецперевірку, після якої зможе приступити до роботи на новій посаді. Тимчасово, з 7 серпня до вступу на посаду нового керівника апарату, його обов'язки виконуватиме Людмила Запорожець - начальниця управління ліцензування Нацради. Нагадаємо, попередній керівник апарату Нацради Володимир Пащук був звільнений з 23 травня за власним бажанням. 1 червня Нацрада тимчасово поклала виконання обов'язків керівника свого апарату на Тетяну Собчук - начальницю управління організаційного та документального забезпечення Нацради (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 27.07.2017 27 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про призначення керівником апарату регуляторного органу Кучерука Сергія Адамовича. Його кандидатура була рекомендована Комісією з питань вищого корпусу державної служби за результатами проведення конкурсу. Сергія Кучерука призначено на посаду з дати фактичного виконання ним посадових обов'язків строком на п'ять років з оплатою праці відповідно до законодавства і встановленням випробувального терміну один місяць. Відповідно до чинного законодавства ще має відбутися спеціальна перевірка при призначенні на державну службу. Тому із 7 серпня до фактичного призначення керівника апарату тимчасово виконувати посадові обов'язки керівника апарату рішенням Національної ради доручено Людмилі Запорожець, начальнику управління ліцензування (Джерело: Сайт Нацради).
  • 26.07.2017 Жіночим бренд-войсом "Українського радіо" стала акторка і режисерка, ведуча програм "Українського радіо" Ірина Грей, чоловічим - відомий диктор Михайло Павлов. Про це повідомляє інтернет-видання "Суспільне мовлення" із посиланням на прес-службу "Українського радіо". ""Українське радіо" завжди звучало найкращими голосами, але жоден із них не мав статусу головного. Промо-ролики, джингли, анонси, міжпрограмний продукт начитували ведучі усіх трьох каналів радіо. З нового медійного сезону все змінюється. "Українське радіо" матиме свій стиль, цілісність сприйняття бренду, впізнаваність та імідж завдяки новому жіночому та чоловічому бренд-войсам", - сказав шеф-редактор суспільно-політичного каналу "Українського радіо" Юрій Табаченко. Суспільне радіо отримало 134 заявки для участі в кастингу на вакансію бренд-войса оновленого суспільно-політичного каналу. Комісія з відбору провела два етапи відбору. Оцінювалися учасники за такими критеріями: 1. Вільне володіння голосом; 2. Акторська майстерність; 3. Бездоганне знання української мови; 4. Досвід роботи у сфері озвучування та дубляжу. Ірина Грей - ведуча програм "Сьома нота тижня", "Ім'я", "За лаштунками", "Погляд", "Блок-нот", "Булочка на двох" на радіо "Промінь", співведуча програми "Наша пісня року", має великий досвід озвучування та дублювання телепрограм і кінофільмів. Михайло Павлов працює на радіо з 2000 року, займається озвучуванням іміджевих елементів радіостанцій, тізерів до кінофільмів, аудіокнигта реклами. Є тренером з постановки голосу та дикції у компанії "Школа Диктора Павлова". Додамо, "Українське радіо" до 1 липня 2017 року оголошувало кастинг на бренд-войс оновленого суспільно-політичного каналу. Нагадаємо, "Українське радіо" мовить на трьох каналах: першому - розмовному новинному суспільно-політичному, другому - молодіжному музично-розмовному радіо "Промінь", третьому - мистецько-просвітницькому радіо "Культура" та має редакції програм англійською, німецькою, румунською та російською мовами. Радіостанції філій НСТУ з нового сезону, з 4 вересня, матимуть уніфіковані відрізки на першому каналі "Українського радіо": 7:10 - 8:00, 12:00 -13:00, 17:10 - 18:00, 20:10 - 21:00 (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 26.07.2017 Делегація членів наглядової ради та правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, народні депутати України та представники Міністерства інформаційної політики України відвідали з робочим візитом Донецьку філію суспільного мовлення в Краматорську. Про це сайту "Суспільне мовлення" розповіла заступник голови наглядової ради НСТУ Світлана Остапа. За її словами, делегація зустрілася з виконуючим обов'язки директора виконавчого філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія" "Донецька регіональна дирекція" (телеканал "До ТеБе" і радіостанція "Голос Донбасу") Іллею Суздалєвим та колективом філії. Під час зустрічі обговорили проблеми Донецької філії НСТУ. Члени наглядової ради відповіли на питання співробітників філії. Ілля Суздалєв розповів про відновлення мовлення у Краматорську в лютому 2015 року, про програми на радіо "Голос Донбасу" та каналі "До ТеБе" власного виробництва, про те, що в штаті на сьогодні працює 132 працівники, а загалом у філії 185 штатних одиниць. Постійно тримаються умовно вакантними 50 посад - саме стільки працівників філії (колишньої Донецької ОДТРК) перебувають у розшуку. Вони не звільнилися з підприємства у встановленому законом порядку, на зв?язок не виходять, тому перебувають поза штатом. Заробітну плату вони не отримують, проте за законом у будь-який час можуть вийти на роботу", - розповів Ілля Суздалєв. Він наголосив, що матеріально-технічне забезпечення філії знаходить на вкрай низькому рівні. "На балансі перебувають лише 5 тележурналістських комплексів (камера з периферією, ноутбук), студійне освітлення з фермою та інше допоміжне обладнання, яке напряму не задіяно у виробництві", - сказав Ілля Суздалєв. За його словами, наразі 80 % телевізійного та радіовиробництва здійснюється на особистій техніці співробітників або на техніці, наданій у тимчасове користування волонтерами. "Нагальна потреба філії полягає в отриманні мінімально необхідної для теле- та радіовиробництва техніки: тележурналістських комплексів (ТЖК), обладнання для АСК, АВМ, комп?ютерної техніки, звукових та телевізійних пультів, ефірного обладнання, транспортних засобів (немає жодного автомобіля)", - підкреслив Ілля Суздалєв. У рамках візиту відбулася зустріч із головою Донецької обласної державної адміністрації Павлом Жебрівським і представниками місцевих органів влади Донеччини, на якій піднімалося питання інформаційної безпеки та про нові формати суспільного мовлення, а також відсутність конструктивної співпраці Донецької філії та органів влади. Під час зустрічі розглянули питання ресурсного забезпечення та технічної спроможностіДонецької філії НСТУ. На думку Павла Жебрівського, влада і ЗМІ на Донеччині, де триває війна, повинні бути одним міцним кулаком, який давав би адекватну відповідь в інформаційній війні, яка ведеться проти України. Член правління НСТУ Роман Вінтонів нарікав на відсутність співпраці і наголосив, що "До ТеБе" і влада Донеччини існують самі по собі. Члени наглядової ради наголошували на важливості реформи суспільного мовлення і на тому, що суспільне мовлення працює зовсім на інших принципах, ніж державне мовлення, реформа триває. Роман Вінтонів розповів, що наразі правління НСТУ працює над розробкою стратегії мовлення філій, яка включатиме також і принципи висвітлення діяльності влади. Роман Вінтонів зазначив, що коли стратегія буде розроблена, то він приїде особисто та обговорить її з Павлом Жебрівським. Делегація планує відвідати Луганську філію НСТУ в Сєверодонецьку. Нагадаємо, 15 червня 2017 року члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики під час виїзного засідання зустрілися з керівництвом філії Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія" "Донецька регіональна дирекція" (телеканал "До ТеБе"). Вони вважають, що позитивного конструктивізму для новин "До ТеБе" замало. Як писав сайт "Суспільне мовлення", головний офіс "До ТеБе" знаходиться у центрі Краматорська у колишньому книжковому магазині, частина штату працює в інших містах області та в Києві. Зокрема, в Києві знаходиться ефірна апаратна радіо "Голос Донбасу", територіальні редакції (корпункти) знаходяться в містах Маріуполь, Покровськ, Бахмут, Волноваха, Костянтинівка. Наразі "До ТеБе" цілодобово мовить в аналогу, цифрі, на супутнику та в кабельних мережах. Радіо "Голос Донбасу" також мовить цілодобово в FM-мережі (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 26.07.2017 Членам правління Національної суспільної телерадіокомпанії України виплатять премії за результатами роботи у другому кварталі у розмірі 1,5 місячного посадового окладу (86 400 грн.). Голові правління НСТУ Зурабу Аласанії встановили премію за результатами роботи у другому кварталі у розмірі 1,5 місячного посадового окладу (115 200 грн.). 19 липня на відкритому засіданні наглядова рада НСТУ ухвалила відповідне рішення. "Наглядовій раді надійшло подання від голови правління НСТУ Зураба Аласанії щодо виплати премій членам правління суспільного мовлення Роману Вінтоніву, Інні Гребенюк, Олександрі Кольцовій, Юрію Макарову, Родіону Никоненку та Миколі Чернотицькому за результатами роботи у другому кварталі у розмірі 1,5 місячного посадового окладу (86 400 грн.)", - йдеться у протоколі засідання наглядової ради НСТУ. Член наглядової ради НСТУ Віктор Таран запропонував доповнити проект рішення встановленням премії голові правління НСТУ Зурабу Аласанії. Згідно з рішенням наглядової ради НСТУ Зурабу Аласанії встановили премію за результатами роботи у другому кварталі у розмірі 1,5 місячного посадового окладу (115 200 грн.). Наглядова рада НСТУ встановила, що всі подальші рішення щодо преміювання буде приймати на підставі досягнення показників ефективності (КРІ) роботи правління та наявної пояснювальної записки - звіту про виконану правлінням роботу. Також на засіданні наглядова рада проголосувала за рішення, що розміри преміювання працівників керівного складу НСТУ за підсумками роботи за місяць встановлює правління у розмірі до одного місячного окладу такого працівника. Нагадаємо, у червні 2017 року до штатного розпису Національної суспільної телерадіокомпанії введено 18 посад керівного складу, посадовий оклад яких становить 43 200 грн. Екс-заступник генерального директора НТКУ Дарія Юровська стала директором дирекції програм, Юрій Бойчук залишився технічним директором. Директором з економіки стала Ірина Горецька, фінансовим директором - Роман Ні, керівником юридичної служби став Максим Дорофеєв. Дмитро Хільченко відповідає за цифрові платформи телерадіокомпанії, а службу маркетингу та стратегічного розвитку очолив Микола Ковальчук, обидна на посадах генпродюсерів. Генпродюсерами окремих напрямків також стали Дмитро Хоркін (радіо), Владислав Грузинський (інформаційне мовлення). Тетяна Кисельчук із 17 липня 2017 року приступила на посаду генерального продюсера просвітницького напряму Національної суспільної телерадіокомпанії України. 15 травня 2017 року до складу правління обрано шість осіб, які поділені на "реформаторське" і "креативне" крила: Юрій Макаров (просвітницький напрям), Олександра Кольцова (розважальний напрям), Роман Вінтонів (суспільно-політичний напрям), Інна Гребенюк (юридичний напрям), Родіон Никоненко (економічно-фінансовий напрям), Микола Чернотицький (оптимізація центральної та регіональної структури). Відповідно до закону "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" голова та члени правління ПАТ "НСТУ" обираються на 4 роки (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 26.07.2017 25 липня робоча група зі створення правил захисту дітей у медіа в розширеному складі за участі представників медіагруп і психологів обговорила проект саморегулівного акта № 2, який передбачає певні етичні норми щодо висвітлення суїцидів у ЗМІ. Цей проект розроблено на основі етичних кодексів журналістів, мовників та регуляторів різних країн світу, зокрема України, Литви, Болгарії, Великобританії, Канади. При його розробці ініціативна група намагалася дотримуватися юридичної термінології, яка буде зрозуміла відповідним фахівцям. Учасники робочої групи розглянули напрацьований психологами та експертами документ і висловили до його положень зауваження і пропозиції. Мова йшла про принципи і правила висвітлення самогубств, у тому числі скоєних неповнолітніми, про спосіб добору слів і відеоматеріалів, озвучення фактів і версій причини події, формування ЗМІ уявлення про явище самогубства. Після опрацювання висловлених зауважень робоча група збереться в другій половині серпня на чергове засідання для подальшого опрацювання документа (Джерело: Сайт Нацради).
  • 26.07.2017 Комітет з питань бюджету запевняє, що на засіданні 12 липня 2017 року поправка народного депутата Вікторії Сюмар щодо необхідності збільшення фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України не знайшла підтримки у народних депутатів - членів Комітету. Цю інформацію Комітет з питань бюджету надав сайту "Суспільне мовлення", відповідаючи на веб-запит. Народний депутат України, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар у коментарі сайту "Суспільне мовлення" сказала, що 11 липня відбулося засідання Комітет з питань бюджету, на якому вона була присутня. На засіданні розглядали 111-ту поправку "За бюджетною програмою 1701080 необхідно передбачити додаткові кошти в сумі 428.297,4 тис. грн., для забезпечення діяльності та повноцінного функціонування Національної суспільної телерадіокомпанії України". За її словами, 11 липня більшість присутніх на Комітеті народних депутатів проголосували за поправку щодо фінансування НСТУ. Вікторія Сюмар не знає, чому наступного дня, 12 липня, її поправка зникла і була відхилена у порівняльній таблиці до законопроекту про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (№6600). Комітет з питань бюджету не зміг повідомити, хто 12 липня на засіданні голосував за відхилення поправки. "Під час розгляду на засіданні Комітету 12 липня п.р. питання про підготовку до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (реєстр. № 6600) пропозиція щодо поіменного голосування не вносилась, а відтак здійснювався загальний підрахунок голосування. Принагідно інформуємо, що 111-та поправка народного депутата України Сюмар В.П. у порівняльній таблиці до даного законопроекту про необхідність збільшення фінансування Державного комітету телебачення і радіомовлення України для забезпечення діяльності та повноцінного функціонування Національної суспільної телерадіокомпанії України не знайшла підтримки у народних депутатів України - членів Комітету з питань бюджету", - повідомив Комітет. Комітет наполягає, що 11 липня засідання не було. За їхньою інформацією, стенограми та протоколи засідань Комітету розміщені на веб-сайтах Верховної Ради та самого Комітету, де відсутні дані про засідання 11 липня. Нагадаємо, 22 червня 2017 року народний депутат Вікторія Сюмар внесла пропозиції до проекту Закону про внесення змін до проекту Закону України № 6600 "Про Державний бюджет України на 2017 рік". А саме вона попросила внести зміни до видатків бюджету Держкомтелерадіо за КПКВ 1701080 "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України". За її словами, "за бюджетною програмою КПКВ 1701080 "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України" необхідні додаткові кошти в сумі - 428 297,4 тис. гривень". Ці кошти мають бути передбачені на здійснення трансляції, для проведення розрахунків з операторами телекомунікаційних послуг відповідно до умов ліцензії, для оплати за спожиті комунальні послуги та енергоносії. 11 липня 2017 року Комітет Верховної Ради України з питань бюджету підтримав поправку Вікторії Сюмар щодо часткового збільшення фінансування суспільного мовлення - на 200 млн. гривень замість запропонованих нею 428 млн 297,4 тис. гривень. 12 липня 2017 року стало відомо, що з проекту Закону України № 6600 "Про Державний бюджет України на 2017 рік" зникла поправка про фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України, яку 11 липня підтримав Комітет Верховної Ради України з питань бюджету. 13 липня у порівняльній таблиці було зазначено, що відхилено поправку №111 народного депутата Верховної Ради України Вікторії Сюмар про додаткові кошти в сумі 428.297,4 тис. грн. для забезпечення діяльності та повноцінного функціонування Національної суспільної телерадіокомпанії України. У той же день,13 липня 2017 року, Верховна Рада проголосувала у другому читанні за проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (№6600), де поправку про додаткові кошти для забезпечення діяльності та повноцінного функціонування НСТУ відхилено (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 25.07.2017 У середу 26 липня у Києві на стадіоні НСК "Олімпійський" відбудеться футбольний матч третього кваліфікаційного раунду розіграшу Ліги чемпіонів між столичним "Динамо" і швейцарським клубом "Янґ Бойз". Майбутня зустріч стане першою офіційною на міжнародній арені для головного тренера столичного колективу Олександра Хацкевича. Звертаємо вашу увагу на те, що Українське радіо на другому каналі "Промінь" вестиме пряму трансляцію цієї гри. Початок трансляції о 19:30. Зокрема, у Києві і київській області трансляцію можна слухати на частоті 71.30МГц, або в Інтернеті на сайтах Українського радіо та радіо "Промінь". Коментуватимуть поєдинок Вадим Корженко і Вадим Власенко (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 25.07.2017 Столична мережева станція "NRJ Україна" (Київ-92.8МГц, Суми-88.6МГц, Кропивницький-99.3МГц, Нікополь-100.6МГц, Івано-Франківськ-102.0МГц, Рівне-102.2МГц, Чернігів-105.9МГц, Запоріжжя-106.2МГц, Житомир-107.3МГц, Одеса-91.4МГц, Херсон-99.0МГц, Миколаїв-100.1МГц, Львів-103.9МГц, Дніпро-88.1МГц, Вінниця-99.3МГц, Павлоград-100.9МГц, Черкаси-101.6МГц, Кривий Ріг-103.2МГц, Маріуполь-103.2МГц, Харків-101.1МГц, Кременчук-106.0МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 128k. та Інтернет-мовлення 256k. AAC+) розпочинає зворотний відлік до нового сезону Let's Go! Show і поки відправляє його ведучих у відпустку! Очікуйте на абсолютно новий сезон від Саші, Маші і Френка вже у вересні - а поки, зустрічайте Wake Up Show! Саня Димов, Ксюша Ray, Макс Назаров! Ці хлопці на цілий серпень стануть вашими персональними вейкаперамі! Щоранку з 8 до 10! Гороскоп? Розкажуть! І трек поставлять у Wake up call, який розбудить навіть найбільш сонних! А як щодо свіжих новин? Не проблема! А ще - багато іграшок і призів! Підберіть код до сейфа і зірвіть куш - отримайте гроші та якісне паливо! Подарунки, рубрики, ігри і улюблена музика - ідеальний рецепт ранку від Wake-Up Show! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 25.07.2017 За інформацією інтернет-видання "Медіаняня", на українському радіоринку розгортається вкрай цікава історія. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ось-ось оголосить радіоконкурс на вільну FM-частоту в Києві, яку, як припускає видання, мають намір віддати під нову джазову радіостанцію. Регулятор тільки готується до оголошення конкурсу, а права на використання бренду "Радіо Джаз" вже оформляє компанія з радіогрупи "ТАВР медіа". Збіг? І чи є шанси у інших комерційних компаній (не кажучи вже про суспільні станції, що мають обмежене FM-покриття) перемогти в цьому конкурсі? Щоб вам стали зрозумілішими нюанси цієї історії, "Медіаняня" пропонує повернутися на кілька місяців назад. Спочатку Нацрада, за якою закріплено право проводити конкурси на вільні радіочастоти, мала намір оголосити форматний конкурс у другій половині травня - наприкінці квітня це анонсував глава регулятора Юрій Артеменко. Але в травні конкурс оголошений не був, оскільки Нацрада не визначилася, яка саме форматна радіостанція потрібна - радіо класичної або радіо джазової музики. Ну а поки регулятор обирав, компанія "Радіо холдинг" (ТОВ "Радіо холдинг") з групи "ТАВР медіа" подала в "Укрпатент" 4 заяви на отримання патенту для використання торгової марки джазової радіостанції у форматі "Радіо Джаз" і "Джаз FM" (українською та англійською мовами). Компанія сплатила 3 тисячі гривень (за кожну), але у відомстві поки не підтвердили реєстрацію: заяви, подані 5 і 10 травня, проходять кілька етапів і поки знаходяться на стадії "кваліфікаційної експертизи" в першому, в другому, в третьому і в четвертому випадках. Також у групи є право на використання бренду "Класик радіо". ТМ оформлена на компанію ТОВ "ТРК Класик радіо", на яку в свою чергу записана одна з ліцензій "Радіо РОКС - Україна". Права на марку компанія оформила ще в 2010-му і вони дійсні до червня 2018-го. Група "ТАВР медіа" Миколи Баграєва та Віктора Пінчука - найбільший радіохолдинг країни, стабільний лідер рейтингу ТNS з часткою ринку 30%. До складу холдингу входять шість загальнонаціональних радіостанцій: "Русское Радио -Україна", "ХІТ FM", KISS FM, "Радіо РОКС - Україна", "Радіо Мелодія" і "Радіо Relax". Компанія "Радіо холдинг", за даними держреєстру, зареєстрована в 2008 році, вона належить кіпрському офшору "Сербанко лімітед", бенефіціар якої не зазначений. На цей офшор, за даними "Укрпатенту", також зареєстровані права на використання 21 торгової марки, що належить холдингу "ТАВР медіа". Директором компанії "Радіо холдинг" вказано Євгена Дроника, що фігурує як керівник ще шести компаній з групи "ТАВР медіа". Інших компаній або фізосіб, які мають право використовувати подібний бренд, в реєстрі "Укрпатнету" інтернет-видання "Медіаняня" не знайшло. Втім, з 2002-го по 2008 рік таким правом володів нинішній нардеп "Волі народу" Євген Рибчинський, який раніше активно займався радіобізнесом. Наприкінці 90-х він запускав радіостанції "Наше радіо" і Radio Nostalgie, успішно перепродані в "нульових". ТМ Jazz FM / "Джаз FM" Рибчинського відрізняється від марки "ТАВР Медіа" тільки оформленням логотипу. Оскільки конкурентів у холдингу немає, в разі успішного проходження реєстрації "ТАВР Медіа" отримає ексклюзивне право на використання бренду джазової радіостанції. Голова правління радіохолдингу Ігор Чернишов підтвердив зв'язок компанії з "ТАВР Медіа" і намір взяти участь в конкурсі: "Так, нам цікаві форматні конкурси. А чому б і ні? Краще нас це точно ніхто не зробить". І додав, що більше вірить в джаз, ніж у класику. Пояснити, чому компанія реєструє ТМ джазової радіостанції ще до конкурсу, Ігор не захотів, а реєстрацію ТМ "Класик радіо" пояснив дуже просто: "7 років тому ми купили в Хмельницькому компанію "Класик Радіо". Так що не шукайте конспірології. Її тут немає". В "Медіаняні" конспірології не шукають, але в історії з джазової радіостанцією інтернет-виданню не дає спокою одне питання: чи не могла Нацрада пригальмувати з оголошенням конкурсу через те, що "ТАВР Медіа" не встигає з реєстрацією ТМ? Раніше Юрій Артеменко повідомляв, що процес затягнувся через складання конкурсного завдання. Тепер же з'ясувалося, що регулятор чекав, поки УДЦР прорахує частоти: "Форматний конкурс буде оголошено у другій половині серпня, - розповів "Медіаняні" член Нацради Сергій Костинський, який займається підготовкою конкурсних умов. - На ньому буде виставлено відразу кілька частот у Києві, які нам прорахували в УДЦР. У травні не оголошували, оскільки чекали прорахунок - щоб оголосити конкурс на всі частоти відразу. Умови конкурсу поки озвучити не можу - немає спільного бачення у членів Нацради". Про реєстрацію торгових марок джазової та класичної радіостанцій холдингом "ТАВР Медіа" чиновник не знав: "Нічого не чув про це. Умови конкурсу ще не оголошені. Радіостанції можуть робити все, що їм завгодно. Я намагаюся тримати дистанцію від радіомовників і мало цікавлюся їх госпдіяльністю - це допомагає бути більш об'єктивним при підготовці проектів рішень. Переможцю конкурсу не потрібно укладати договори на використання торгової марки. Питання використання торгової марки і конкурсні умови - це речі, які пов'язані між собою. Нас цікавить все-таки не ТМ, а програмна концепція". Єдиного бачення у членів Нацради дійсно немає. Один з них, наприклад, вважає, що форматні конкурси проводити не можна, поки громадські радіостанції ("Промінь" і "Культура") не отримають частоти. Він же запевнив кореспондента "Медіаняні", що обговорення форматного конкурсу між членами відомства не було. Інший член Нацради заявив, що обговорення було, і з форматом дійсно не визначилися, але в УДЦР прорахували достатню кількість частот у Києві - їх, мовляв, вистачить і громадським радіостанціям, і на джаз, і на класику. Нікого обділяти не збираються. Крім того, у відомстві, за його словами, подумують виставити на конкурс частоти не тільки у столиці, але і в інших реґіонах. Конкурсна процедура проходить наступним чином: після оголошення конкурсу Нацрадою і публікації в "Голосі України" потенційним претендентам відводиться місяць на надання документів. Ще близько двох місяців відводиться регулятору на обробку документації, після чого 7 членів Нацради повинні визначити переможця шляхом відкритого голосування на засіданні. При цьому в законі немає чітких критеріїв відбору, тому чиновники роблять вибір, виходячи з особистих бачень. Якщо конкурс оголосять найближчим часом, то приблизно в жовтні оголосять переможця, якому законодавство відводить на запуск радіостанції один рік. Об'єктивно найбільше шансів на перемогу саме у "ТАВР медіа", вважає "Медіаняня": з одного боку, профільний холдинг дійсно впорається з цим завданням, з іншого, за інформацією видання, - у пана Баграєва хороші відносини з президентом (у вересні минулого року президент призначив членом Нацради Валентина Коваля, який раніше працював гендиректором музичних телеканалів М1 і М2, якими, як і радіостанціями "ТАВР медіа", володіють Микола Баграєв і Віктор Пінчук). Також у Баграєва хороші відносини з Юрієм Артеменком (на початку "нульових" вони, будучи нардепами, працювали в Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова). Нацрада, як відомо, знаходиться в сфері впливу президента - 4 з 7 членів відомства призначені за його квотою. Втім, "ТАВР медіа" може не вистачити одного голосу - рішення приймаються тільки в разі наявності п'яти і більше голосів "за". Оскільки регулятор наділений повноваженнями самостійно визначати формати радіостанцій, публічної дискусії з цього питання за участю гравців ринку не було. На конкурс для джазової радіостанції Нацрада, за інформацією "Медіаняні", планує виставити столичну частоту 94.6 МГц з потужністю передавача 200 Вт, що охоплює Київ та прилеглі райони в радіусі максимум 20 км. Цю частоту регулятору прорахував Державний центр радіочастот. Рішення провести форматний конкурс викликане однотипністю радіостанцій в Києві: "Всі ці роки радіоінформаційний простір будувався неправильно, - казав у квітні глава регулятора Юрій Артеменко. - Свого часу, щоб отримати частоти, заносили гроші або дзвонили. В результаті у нас всі мережеві радіостанції, як і телеканали, схожі один на одного. А потрібно було закладати по одному формату, як в інших країнах - розмовне радіо, дитяче, спортивне, культурне, рок, класика, шансон тощо". Станом на сьогоднішній день в FM-діапазоні столиці головним чином представлені радіостанції поп-музики - їх вісім. У форматі рок-музики працюють три мовника, "спокійної" музики - два, "російського шансону" - три, також є одна радіостанція сучасної української музики, дві - російськомовної поп-музики і чотири розмовних радіо. Потенційно джаз-радіо може скласти компанію чотирьом суто київським FM-радіостанціях - "Джем FM", "Голос столиці" і Lounge FM з "Радіогрупи УМХ", а також Radio Nostalgie зятя нардепа "Опоблоку" Юрія Бойка і глави "Київгазу" Сергія Горового. Решта 25 - це мережеві і загальнонаціональні радіостанції. З точки зору бізнесу, київські радіочастоти завжди цінувалися рекламодавцями - учасники ринку називають їх не інакше як "жирними". Кажуть, що радіостанції зі столичними частотами зазвичай отримують майже половину рекламного бюджету - незалежно від того, чи є у них частоти в інших містах-мільйонниках. А якщо є і останні, то можна не переживати про присутність у всіх містах "50 тис. +" - цього рекламодавцям досить. Всього річний ринок радіореклами, за підрахунками Всеукраїнської рекламної коаліції, оцінений в 480 млн грн. Дохід від реклами радіостанцій з київською частотою може коливатися в межах 10-15 млн грн. Чи захочуть рекламодавці розміщувати рекламу на джазовій радіостанції, залежить від рейтингів у квартальних радіодослідженнях ТNS, за якими купується реклама. Також багато що залежить від того, з яким холдингом радіостанція скооперується при продажах реклами. Зараз на ринку п'ять великих гравців: "ТАВР медіа", "Радіогрупа УМХ" втікача Сергія Курченка, "Бізнес Радіо Груп" Анатолія Євтухова, ТРК "Люкс" Андрія Садового та "Перша українська радіо група" Андрія Карпія. За словами учасників ринку, кооперація необхідна - заробити на рекламі поодинці радіостанції найскладніше. Обов'язкове для всіх вітчизняних радіостанцій україномовне квотування джазовій музиці не перешкода: радіостанція може обійти квоту, транслюючи треки без слів (квота зараховується тільки для пісень з текстами, походження авторів до уваги не береться). Щось подібне можна спостерігати на радіостанції електронної музики KISS FM (входить в "ТАВР"), яка успішно існує і після запровадження україномовних квот, використовуючи до 50% музики без слів. Як відомо, зараз діє норма 25% пісень українською мовою (з листопада поточного року - 30%, а з листопада 2018 го - 35%). Також радіостанція може зберегти квоту в 25%, якщо вкаже в ліцензії 60% європейської музики. Чи з'явиться конкурент у "ТАВР медіа" в питанні запуску джазової радіостанції, невідомо - опитані "Медіанянею" представники інших холдингів заявляли, що їм відповісти на це питання важко. Право використання ТМ джазової радіостанції не може бути умовою конкурсу, зазвичай регулятор в конкурсних умовах вказує тільки формат і неможливість його змінити протягом усіх семи років дії ліцензії. При цьому компанія-переможець має надати Нацраді копії документів на використання торгової марки. І якщо в країні знайдеться ще одна компанія, яка спробує зареєструвати ТМ джазової радіостанції, може початися судова тяжба за право використання бренду. Наприкінці "нульових" на ринку вже був прецедент навколо використання назви "Європа плюс". У конфлікті брали участь холдинг УМХ з мережевою радіостанцією "Європа плюс" та київська радіостанція з такою ж назвою. В результаті в УМХ вирішили змінити одну букву в назві - мовник став "Європою плас" (сьогодні ця радіостанція називається "NRJ Україна"). Ну і останнє питання - чи не в прольоті суспільні мовники? Наглядова рада НСТУ, почувши заяву Юрія Артеменка про бажання Нацради влаштувати форматний конкурс, публічно виступила проти такого рішення. На їхню думку, регулятор має утриматися від форматних конкурсів, поки суспільні радіостанції ("Українське радіо", "Промінь" і "Культура") не отримають FM-мережу. Відповідно до закону, Нацрада дійсно має забезпечити три радіостанції НСТУ загальнонаціональним FM-покриттям, щоправда, законодавство не описує, яким саме чином регулятор має це зробити. Як відомо, у радіостанцій "Промінь" і "Культура" практично немає FM-частот (у кожної - близько 10 малопотужних частот у провінції), у національній мережі "Українського радіо" немає частоти в Харкові та Івано-Франківську. У квітневому форматному конкурсі радіостанції україномовної музики суспільні мовники не брали участь, хоча потенційно під конкурсні умови підпадало радіо "Промінь". Тодішнє керівництво НСТУ пояснювало це реформуванням підприємства і "неликвидністю" виставлених частот. При цьому на конкурс було виставлено п'ять FM-частот в обласних центрах, які відійшли комерційній радіостанції "Країна FM" голландського бізнесмена Карла Габсбурґа. Три місяці, що минули після заяви "спостерігачів", могли піти на те, щоб переконати "суспільних працівників". Глава наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва прокоментувала ситуацію так: "Наглядова рада НСТУ не може впливати на конституційний орган, яким є Нацрада. Але, як мені відомо, члени Нацради почули нас, вони ведуть відкритий діалог з НСТУ. Я думаю, Нацрада все ж втримається від проведення форматних конкурсів". Таким чином, підсумовує "Медіаняня", нам залишається уважно стежити за тим, як будуть розвиватися події. Та сподіватися на те, що обійдеться без скандалів (Джерело: Портал "Медіаняня").
  • 24.07.2017 Чернівецька радіостанція "Буковинська хвиля" (ТОВ "Буковинська хвиля") покарана за недотримання квоти на українську мову на 0,3%. Незважаючи на мізерний відсоток, регулятор оштрафував радіостанцію на 4 420,5 грн, що становить 5% ліцензійного збору. Перевірка підтвердила порушення, знайдені під час моніторингу радіостанції на предмет виконання квоти на україномовні пісні: 2 травня в проміжку 15:00-22:00 прозвучало 24,7% пісень українською мовою (замість 25%). Також у радіостанції виявилися проблеми з виконанням програмної концепції: музична добірка транслювалася лише годину на добу замість прописаних в ліцензії 13-ти годин. Ця перевірка - не перша: 30 березня радіостанції було надано місячний термін на усунення порушень програмної концепції. Втім, цього разу регулятор акцентував увагу тільки на невиконанні квоти. У червні, під час призначення перевірки, програмний директор радіостанції називав порушення технічним збоєм, з яким радіостанція не впоралася, оскільки він стався у вихідний. Це ж представник повторив на засіданні в четвер - мовляв, радіостанція виправилася на наступний день і тепер перевиконує квоту. Глава регулятора Юрій Артеменко відповів, що порушення квоти, нехай і незначне, - не личить радіостанції з західного реґіону. Власник "Буковинської хвилі" - Сергій Аністратенко, який, за даними чернівецьких ЗМІ, входить в орбіту нардепа БПП Оксани Продан та її чоловіка Василя - місцевого бізнесмена і обласного депутата. В їхній власності перебуває місцевий цифровий телеканал "Місто ТБ", що також має ряд проблем з виконанням програмної концепції (Джерело: Портал "Медіаняня").
  • 23.07.2017 Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Зураб Аласанія розповів, як буде вирішувати проблему оптимізації кадрів. Про це він розказав в інтерв'ю інтернет-виданню "Медіасат". Зураб Аласанія повідомив, що наразі в структурі НСТУ працюють 7159 співробітників, але для нових завдань телерадіокомпанії необхідно значно скоротити кількість працівників. За його словами, поступове скорочення відбуватиметься протягом чотирьох років. "Тільки в "олівці" працює більше 1000 чоловік, а вся структура НСТУ налічує 7159 осіб у всіх структурах. Нам необхідні під наші завдання 3883 людини, за умови заміни техніки. Без заміни і модернізації - 4200. Але це - це за чотири роки", - сказав голова правління НСТУ. З його слів, при цьому масових скорочень в НСТУ і проблем з профспілками не передбачається. "Оголошуємо внутрішній тендер. Продюсер виграє його. А потім йде до співробітників і каже: мені потрібен ти, ти і ти, а ви мені не потрібні. І бере тільки тих співробітників, які йому необхідні для реалізації. Що роблять інші? Отримують голий оклад. Чи довго? Ні, не довго. Цей процес як магніт, який притягує працездатних людей і залишає на дні осад, який не може, не хоче або не мріє працювати", - зазначив Зураб Аласанія. Нагадаємо, посол, голова Представництва Європейського Союзу в Україні Х'юґ Мінґарелл 7 квітня 2017 року сказав, що Європейський союз готовий інвестуватиу Національну суспільну телерадіокомпанію України декілька мільйонів євро. Посол Швеції Мартін Хагстрьом додав, що упродовж наступних кілька років на розвиток реґіонального мовлення буде виділено 3,5 мільйонів євро (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 23.07.2017 Відбулися зміни у графіку роботи середньохвильового передавача Першої програми Українського радіо (УР-1) на частоті 837 кГц через передавач, встановлений у Таранівці Харківської області. Починаючи з 20 липня 2017 року, мовлення на цій частоті здійснюється щодня з 05:57 до 20:00 без перерви. Раніше перерва у роботі передавача тривала з 13:00 до 16:00 і передавач працював до 23:00. Таким чином, загальний часовий обсяг мовлення УР-1 протягом доби на цій частоті не змінився (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 22.07.2017 В місті Нікополь Дніпропетровської області на частоті 99.9МГц, де днями розпочалися програми столичної радіостанції "Країна FM", з'явився сигнал RDS. На дисплеях приймачів, що підтримують функцію RDS, можна побачити текст "KRAINAFM 100% UA" (Джерело: Інформацію надав Андрія Янаєв).
  • 21.07.2017 Після ситуації зі штрафом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за недотримання вимог законодавства про квоти пісень українською мовою "Громадське радіо" вирішило змінити свій підхід до формування ефірного плей-листа і запросило досвідченого музичного редактора, котрий допомагатиме дотримуватися формальних вимог закону. Про це "Громадське радіо" повідомило на своєму сайті. "Щоб уникнути непорозумінь, крім інструментальної музики ми будемо час відчасу включати до плей-листів пісні українською мовою", - повідомила радіостанція. "Громадське радіо" також поінформувало, що заплатить призначений Нацрадою штраф у розмірі 1751 грн. Водночас радіостанція поділяє позицію про недосконалість закону про мовні квоти і вважає, що постраждала через недосконалість механізму нарахування квот. Радіостанція пояснила, що її ефір складається з розмовних програм і п'яти годин музики, а саме - інструментальної музики без вокалу. Лише іноді в розмовних програмах "Громадське радіо" вставляє пісні, як правило українські. Так сталося, що 3 травня (в день перевірки Нацради) у вечірній програмі "Громадського радіо" була київська група, яка виконала в студії три пісні російською мовою. Ці три пісні й порушили формальну квоту, що й зафіксувала перевірка. Нагадаємо, 20 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала "Громадське радіо" на 1751 грн (5% розміру ліцензійного збору) за недотримання квоти пісень українською мовою. Під час планової перевірки "Громадського радіо" Нацрада виявила, що в день перевірки частка пісень українською мовою з 15:00 до 22:00 становила 0%. З'ясувалося, що в ефірі розмовної радіостанції в прямому ефірі в студії виступали гості-музиканти, які заспівали три пісні російською мовою. Представник "Громадського радіо" Олександр Бузюк сказав, що це була помилка ведучих, які не поставили в ефір хоча б іще одну пісню українською мовою, щоб виконати квоту. Він також розповів, що "Громадське радіо" вже вжило заходів за результатами перевірки: ставить щогодини в ефір хоча б по одній пісні українською мовою (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 21.07.2017 24 липня на хвилях столичної мережевої станції радіо "Максимум" (Київ-94.2МГц, Львів-102.1МГц, Тернопіль-88.1МГц, Луцьк-88.7МГц, Рівне-90.0МГц, Полтава-92.4МГц, Славське-102.1МГц, Івано-Франківськ-104.7МГц, Новоайдар-107.9МГц, Черкаси-101.0МГц, Запоріжжя-101.8МГц, Харків-104.0МГц, Кропивницький-104.2МГц, Одеса-107.4МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+) стартує новий проект з Василем Вірастюком "Здоровий Вася" про те, як правильно підтримувати себе в хорошій фізичній формі. Про це повідомляє інтернет-видання "Детектор Медіа" із посиланням на прес-службу радіостанції. Ведучий нового проекту розповідатиме про спорт, здорове харчування, фізичні навантаження і правильний відпочинок. "Запросити Василя в радіоефір було нашою ідеєю і я радий, що він одразу погодився, - розповів головний продюсер радіо "Максимум" Слава Дьомін. - Наша місія - надихати слухачів на досягнення успіху в своїх планах і мріях. А хороша фізична форма - це фундамент. Якщо Василь допоможе хоч комусь з наших слухачів змінити свій стиль життя, піти в зал чи почати бігати біля дому - значить все не дарма!". "Здоровий Вася" виходитиме в ефір зранку і ввечері щодня по буднях (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 21.07.2017 8 липня у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 6762 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо удосконалення механізмів забезпечення прозорості власності аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації". Співавторами законопроекту № 6762 виступають народні депутати Микола Княжицький та Олександр Сочка з "Народного фронту", Олександр Бригинець і Вадим Денисенко з "Блоку Петра Порошенка". У пояснювальній записці вони інформують, що законопроект розроблено на основі правозастосовної практики фаховими юристами, які займаються проблемами медіаправа, у співпраці з представниками Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Законопроектом пропонується: 1. Нормативно уточнити визначення (терміни) окремих суб'єктів, які можуть здійснювати вирішальний чи значний вплив на управління або діяльність юридичної особи, бути її ключовим учасником. 2. Уточнити положення чинного законодавства з метою дотримання вимог прозорості структури власності, зокрема процедуру перевірки Національною радою поданої інформації про структуру власності, випадки, за яких структура власності може бути визнана непрозорою тощо - для цього виписана нова стаття 24-1 закону "Про телебачення і радіомовлення". 3. Встановити строк подачі інформації про структуру власності щороку до 20 січня замість 31 березня. 4. Посилити відповідальність ліцензіата за неусунення встановлених Національною радою порушень вимог прозорості структури власності та/або неподання запитуваною Національною радою інформації при дослідженні прозорості структури власності - штраф у розмірі 10% ліцензійного збору замість 5%. Автори пропонують визначити, що юридичними особами, стосовно яких не існує контролерів-фізичних осіб, є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, будь-які юридичні особи публічного права (у тому числі публічні компанії). У законопроекті запропоновано дозволити органам місцевого самоврядування заснування та участь у телерадіоорганізаціях або провайдерах, але заборонити на будь-якому з рівнів ланцюга володіння корпоративними правами - органам державної влади та юридичним особам, які вони заснували, за винятком ТРО, що створюються на підставі закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення", іншого закону, а також державного підприємства "Парламентський телеканал "Рада" або його правонаступника. Також на додачу до політичних партій, профспілкових і релігійних організацій та заснованих ними юридичних осіб заборона заснування та володіння ТРО і провайдерами поширити на об'єднання підприємств. Ключова новація законопроекту - запропонована нова стаття 24-1 закону "Про телебачення і радіомовлення" (Забезпечення дотримання вимог щодо прозорості структури власності). Згідно з нею Національна рада може здійснювати дослідження питання дотримання ліцензіатом або заявником, який подав заяву про видачу ліцензії, вимог щодо прозорості структури власності в таких випадках: а) при розгляді заяв про видачу, продовження, переоформлення ліцензії на мовлення або ліцензії провайдера програмної послуги; б) при перевірці виконання ліцензіатом вимог законодавства щодо щорічного подання інформації про структуру власності; в) на підставі звернення ліцензіата або заявника; г) при перевірці відомостей, наведених у зверненнях громадян, юридичних осіб органів державної влади або органів місцевого самоврядування, а також відомостей, оприлюднених в засобах масової інформації. Дослідження - це отримання Національною радою на її запит від ліцензіатів, заявників, пов'язаних осіб, державних органів тощо документальних відомостей, на підставі яких можна встановити наявність або відсутність підстав для визнання структури власності прозорою. Відомостями, на підставі яких можна встановити наявність або відсутність підстав для визнання структури власності ліцензіата прозорою, зокрема, є: а) щодо фізичних осіб - прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), громадянство, серія та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця, дата народження, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності); б) щодо юридичних осіб - найменування, країна, в якій ця юридична особа створена і зареєстрована, ідентифікаційний та (або) реєстраційний номер юридичної особи, місце реєстрації та адреса юридичного та (або) фактичного місцезнаходження; в) інформація про власника суб'єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення: прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), громадянство, серія та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця, дата народження, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності); г) інформація про структуру власності ліцензіата або заявника, його афілійованих та пов'язаних осіб за формою, встановленою Національною радою, яка має містити вичерпний перелік інформації про структуру власності. Для вирішення питання щодо прозорості структури власності ліцензіата Національна рада має право витребувати від ліцензіата або заявника інформацію щодо розподілу часток статутних капіталів юридичних осіб, які є його учасниками (в тому числі акціонерами) або власниками, а також юридичних осіб, що входять до структури власності ліцензіата або заявника, у тому числі копії правочинів та інших документів, на підставі яких будь-який із власників суб'єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення набув прямої або опосередкованої істотної участі. За наявності обґрунтованих сумнівів у достовірності наданої інформації, Національна рада вправі витребувати від ліцензіата або заявника копії документів, що дають змогу зробити висновок про майновий стан будь-якого з власників суб'єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, в тому числі: а) декларації про майновий стан і доходи (про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов'язань з такого податку); б) довідку уповноваженого органу держави проживання іноземця про його доходи та про стан виконання ним зобов'язань як платника податків; в) декларацію про майновий стан власника суб'єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення за формою, встановленою Національною радою. У виключних випадках (наприклад, якщо документи або інформація є суперечливими або викликають обґрунтовані сумніви в достовірності) Національна рада вправі прийняти рішення про виклик в засідання для надання пояснень особи, про визнання власником якої вказано у наданих ліцензіатом або заявником документах. Строк надання ліцензіатом або заявником інформації та документів не може бути меншим 14 днів, а у випадку, якщо витребовуються документи стосовно осіб, які є резидентами інших країн - не менше 30 днів, і може бути продовженим за мотивованим клопотанням ліцензіата. На час проведення процедури дослідження прозорості структури власності, Національна рада вправі зупинити розгляд заяв ліцензіата про переоформлення або продовження ліцензії. Структура власності ліцензіата або заявника визнається непрозорою, якщо: а) ліцензіат або заявник у встановлені строки не надав інформації та (або) документів, витребуваних Національною радою; б) за наслідками дослідження встановлено, що інформація та (або) документи, надані Національній раді, не дають змогу визначити всіх осіб, які мають пряму та (або) опосередковану істотну участь у юридичній особі, чи можливість значного або вирішального впливу на управління та (або) діяльність юридичної особи, у тому числі відносини контролю між усіма особами в ланцюгу володіння корпоративними правами щодо цієї юридичної особи, а також визначити власника суб'єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, в тому числі через наявність в структурі власності трастових конструкцій. Про визнання структури власності ліцензіата непрозорою Національна рада приймає рішення. Цим рішенням визначається порядок усунення порушень вимог щодо прозорості структури власності, а також надається відповідний строк, який не може бути меншим за 60 днів, і який може бути продовжений Національною радою за мотивованим клопотанням ліцензіата. Рішення Національної ради про визнання структури власності непрозорою може бути оскаржене ліцензіатом до суду. Ліцензіат або заявник впродовж строку, наданого на усунення порушень, подає до Національної ради заяву про визнання таким, що втратило чинність рішення про визнання структури власності непрозорою. Він також додає документальні відомості, на підставі яких можна встановити наявність або відсутність підстав для визнання його структури власності прозорою. Якщо документів та інформації недостатньо для визнання структури власності прозорою, Національна рада приймає рішення про відмову у задоволенні заяви про визнання таким, що втратило чинність рішення про визнання структури власності непрозорою та про застосування до ліцензіата санкцій. Якщо документи та інформація дозволять встановити власника суб'єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, Національна рада приймає рішення про визнання таким, шо втратило чинність прийняте раніше рішення про визнання структури власності непрозорою. Визнання структури власності ліцензіата непрозорою є підставою для відмови у продовженні або переоформленні ліцензії, і може стати підставою для застосування санкцій (штраф у розмірі 10% ліцензійного збору). Визнання структури власності заявника, який звернувся з заявою про отримання ліцензії, непрозорою, є підставою для відмови у видачі ліцензії. Впродовж часу чинності рішення про визнання структури власності непрозорою, Національна рада вправі залишати без розгляду і повертати ліцензіату подані ним заяви про переоформлення, продовження ліцензії, а також заяви про видачу нових ліцензій, які не були розглянуті Національною радою станом на момент прийняття вказаного рішення. Автори законопроекту нагадують, що 3 вересня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачив механізми обов'язкового оприлюднення інформації не тільки про прямого власника аудіовізуального ЗМІ, але й про всіх суб'єктів, які присутні у ланцюгу власності аж до кінцевого бенефіціарного власника, а також про пов'язаних осіб власників суб'єкта інформаційної діяльності тощо. Але закон потребує вдосконалень. "Правозастосовна практика показала про необхідність уточнення окремих положень чинного законодавства з метою покращення нормативного регулювання механізму розкриття інформації про структуру власності, уточнення кола осіб, які можуть здійснювати вплив на діяльність суб'єктів інформаційної діяльності, а також процедури перевірки Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення як регулятора в сфері телебачення і радіомовлення достовірності поданої суб'єктом інформаційної діяльності інформації про його структуру власності", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. Нагадаємо, 1 жовтня 2015 року в Україні набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації та реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення". Закон зобов'язує мовників і провайдерів розміщувати на своїх офіційних веб-сайтах інформацію про структуру власності, а також щороку до 31 березня подавати до Нацради інформацію про свою структуру власності та схему структури власності за затвердженим Нацрадою порядком. Закон передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 5% ліцензійного збору тільки за неподання або несвоєчасне подання інформації про структуру власності. Також згідно із законом Нацрада може визнавати структуру власності непрозорою та залишати заяву про видачу ліцензії без розгляду. Але Нацрада не може відмовляти у продовженні ліцензії на цій підставі (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 20.07.2017 20 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала "Громадське радіо" на 1751 грн (5% розміру ліцензійного збору) та чернівецьку радіостанцію "Буковинська хвиля" на 4420 грн за недотримання квоти пісень українською мовою. Під час планової перевірки "Громадського радіо" Нацрада виявила, що в день перевірки частка пісень українською мовою з 15:00 до 22:00 становила 0%. З'ясувалося, що в ефірі розмовної радіостанції в прямому ефірі в студії виступали гості-музиканти, які заспівали три пісні російською мовою. Представник "Громадського радіо" Олександр Бузюк сказав, що це була помилка ведучих, які не поставили в ефір хоча б іще одну пісню українською мовою, щоб виконати квоту. Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим'юк здивувалася вимогам закону, згідно з якими навіть виступи виконавців у прямому ефірі в студії слід доповнювати піснями українською мовою. Член Нацради Сергій Костинський пояснив: закон не передбачає винятків. Член Нацради Валентин Коваль назвав це недоліком законодавства. Він нагадав, що "Громадське радіо" має авторську передачу Андрія Куликова про рок, кожен випуск якої може бути присвячений рок-музиці однієї з країн, і в ній абсурдно транслювати пісні українською мовою. "До закону пропонували винятки, але їх не внесли", - додав він. Олександр Бузюк уточнив, що програма Андрія Куликова виходить в ефір після 22:00, коли квотування не таке суворе. Він також розповів, що "Громадське радіо" вже вжило заходів за результатами перевірки: ставить щогодини в ефір хоча б по одній пісні українською мовою. Голова Нацради Юрій Артеменко нагадав, що Нацрада пильно стежить за виконанням закону про квоти на радіо та карає всіх без винятку порушників, навіть якщо йдеться про відхилення менше 1%. Члени Нацради одноголосно підтримали рішення про штраф для "Громадського радіо" в розмірі 1751 грн. На чернівецькій радіостанції "Буковинська хвиля" Нацрада під час позапланової перевірки виявила частку пісень українською мовою 24,7% замість передбачених законом 25%. "Справа в тому, що це був вихідний день - 2 травня, стався технічний збій. Нам буквально однієї пісні не вистачило. Ми врахували цей досвід і ставмо більше пісень українською мовою", - пояснив представник "Буковинської хвилі". Втім, члени Нацради все одно покарали радіостанцію. Штраф для неї становить 4420 грн. Нагадаємо, наприкінці 2016 року Нацрада перевірила 11 радіокомпаній щодо дотримання квот пісень і ведення ефіру українською мовою. У результаті були оштрафовані 9 радіостанцій (Kiss FM, "Шансон", "Радио Вести", MFM, "Європа плюс Дніпро", харківське "106,6", луганське радіо "Ірта" та олександрійське радіо "Маяк" і маріупольське "104 FM") а результати ще двох перевірок Нацрада взяла до відома, не підтвердивши порушень ("Ретро FM" та одеське "Армянське радіо"). У 2017 році були перевірені та оштрафовані ще три радіостанції. 2 березня Нацрада оштрафувала одеське радіо "Глас", 18 травня були оштрафовані маріупольське Best FM і "Радіо Терра" з міста Лозова Харківської області. 1 червня Нацрада призначила позапланові перевірки трьох радіостанцій - "Бізнес-радіо", Nostalgie та "Буковинська хвиля" - щодо дотримання ними частки пісень українською мовою (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 20.07.2017 Працівники громадської радіостанції та телеканалу KQED розповіли, що весь час, поки їх комп'ютери були заблоковані, вони заново вчилися працювати без інтернету. Комп'ютери KQED були атаковані вірусом 15 червня. Радіостанції довелося на півдня перевати мовлення, а згодом враженими виявилися й сервери KQED. Журналісти втратили безліч матеріалів, в тому числі репортажі, перебивки, сценарії для передач і розслідування. Усім журналістам, які працювали на комп'ютерах під управлінням Windows, заборонили ними користуватися. Всі потенційно незаражені пристрої відключили від мережі. Внутрішня електронна пошта KQED також була вражена. Старша редакторка KQED Куїнна Кім (Queena Kim) розповіла, що редакцію наче відкинули на 20 років назад. "Ми настільки залежні від технологій, що коли вони не працюють, та ж робота починає займати в три-п'ять разів більше часу", - сказала вона. У будівлі, де розташовується редакція KQED, кілька днів не працював вай-фай, а електронна пошта - більше двох тижнів. Журналісти писали тексти сценаріїв, а потім друкували їх й передавали один одному в паперовому вигляді. В редакції також з'явилися спеціальні коробки: в них автори складають роздруковані на папері матеріали, аби усі могли бачити тексти майбутньої трансляції. Таймінги передач і їх сегментів почали визначати за допомого секундоміру. Раніше для цього у KQED була окрема система управління. Також в офісі перестала працювати пропускна система на вході, тому коли на перший день після кібератаки в радіостанцію прийшла нова журналістка, вона просто не змогла потрапити в приміщення. Як саме вірус потрапив у систему KQED - не відомо. Технічний відділ радіостанції запевняє, що антивірусна система була оновлена вранці перед атакою. Вірус зашифрував файли тільки на невеликому відсотку комп'ютерів, що працюють на Windows. Втім, зловмисники вимагали по 1,7 біткоінів (3,6 тисячі доларів) за один зашифрований файл. Тобто, якщо на одному комп'ютері було кілька сотень тисяч файлів, то сума викупу перевищить весь річний оборот KQED. Компанія ще підраховує суму збитків, але платити викуп зловмисникам точно не збирається. Керівництво KQED заявило, що врахувало усі слабкі місця своєї мережі й планує провести перебудову постраждалих систем і посилити інформаційну безпеку. На думку спеціалістів, які локалізували кібератаку, це не WannaCry і не Petya. Нагадаємо, у травні цього року в мережі активно поширювався вірус WannaCry. Ця шкідлива програма шифрує дані на пристроях, а зловмисники вимагають із жертв винагороду за їх розшифрування. За даними компанії Check Point Software Technologies, що спеціалізується на кібербезпеці, за травень три найбільш поширені віруси - Fireball, RoughTed та WannaCry - атакували 44% організацій на планеті. Media Sapiens (Джерело: Портал "Media Sapiens").
  • 20.07.2017 У трьох комерційних радіостанцій Закарпатської області змінилася структура власності. Мова йде про радіо "Світ FM", "Закарпаття-FM" та "Версія-FM". Про це регіональному представнику ІМІ стало відомо із даних Єдиного державного реєстру Мін'юсту. "Радіо Світ FM", за даними держрегулятора, зареєстровано як ТОВ "Радіомовна Компанія-"Громадське Мовлення". За інформацією Аналітичної платформи YouControl, новим співзасновником ТОВ стала компанія СОРЕЛ КОМОДІТІС С.Р.О, що зареєстрована у столиці Чехії Празі. Її частка у статутному фонді - 34% (73 948 грн). Кінцевим бенефіціарним власником вказаний громадянин Яцківський Вадим Ігорович, який відомий також як депутат Ужгородської міської ради 2010-2015 років від партії "Фронт Змін". Саме компанія із пропискою у Празі та громадянин Яцківський віднедавна стали відомі як нові власники закарпатського телеканалу "М-студіо". Щодо радіо, то серед співзасновників залишилися із приблизно однаковими частками Марина Петьовка (дружина народного депутата України, члена групи "Воля народу") та Володимир Шубець (керівник цієї компанії, а також директор телеканалу "М-студіо"). "Закарпаття-FM" функціонує як ТОВ "Культурно-мистецький центр "Барви". За даними Аналітичної платформи YouControl, серед нових співзасновників опинилися згадувана компанія - СОРЕЛ КОМОДІТІС С.Р.О (частка - 34%), а також громадянка Бровді Людмила Миколаївна (частка - 6%). Кінцевим бенефіціарним власником ТОВ також вказано Вадима Яцківського. Серед співзасновників із частками 34% та 26% лишилися Марина Петьовка та Володимир Шубець. Компанія із чеською пропискою СОРЕЛ КОМОДІТІС С.Р.О, за інформацією YouControl, віднедавна і серед співзасновників (частка - 30%) малого приватного підприємства "Версія плюс", яке функціонує як радіо "Версія-FM". Відтак кінцевим бенефіціарним власником у реєстрі вказано і громадянина Вадима Яцківського. Також часткою у "Версії-FM" володіють Марина Петьовка (30%), Володимир Шубець (10%) та керівник компанії Микола Романюк (30%). Усі три радіостанції, які, по суті, мають одних спільних власників, працюють у музично-розважальному форматі, втім у їх ефірі є і короткі інформаційні випуски. Вадим Яцківський, за даними Аналітичної платформи YouControl, разом з Робертом Бровді є співзасновником Закарпатського обласного осередку громадської організації "Фронт Змін". Ця назва, як відомо, була свого часу брендом політичної сили Арсенія Яценюка. Власне, Яцківський став депутатом Ужгородської міської ради 2010-2015 років за списком партії "Народний Фронт". Як з'ясувало інтернет-видання Закарпаття онлайн, Вадим Яцківський є також бізнесовим партнером Роберта Бровді, або просто людиною, на котрого той оформив частину своїх активів. Зокрема, наприклад, В.Яцківський є уповноваженою особою ТОВ "Грейн Трейдинг", в числі двох кінцевих бенефіцеарних власників якого є Роберт Бровді. Також, за інформацією з відкритих джерел, В.Яцківський разом з Бровді Наталією Дмитрівною був співзасновником ТОВ "Скотч енд сода Україна". Тобто, є всі підстави вважати, що власником вказаних радіостанцій, як і в випадку телеканалу "М-студіо", став особисто Роберт Бровді. Останній віднедавна розгорнув активну діяльність в плані скуповування нерухомості в обласному центрі Закарпаття. Зокрема, за посередництвом одіозного депутата Ужгородської міської ради Івана Волошина він став власником зруйнованої в процесі реконструкції пам'ятки "Корона", спаленого універмагу "Україна", колишнього ресторану "Червена ружа" (раніше - "Київ", "Берчені"), а на останнй сесії міськради - будинку на пл. Театральній, 7а. В контексті того, що в інформації про обставини руйнування кнотеатру "Ужгород" також фігурує прізвище Івана Волошина і його довіреної особи Артура Німенка, є достатньо вважати, що і в цьому контексті за процесом руйнування кінотеатру слід вбачати постать Р.Бровді. Саме Р.Бровді стоїть за спробою зміщення з посади міського голови Ужгорода Богдана Андріїва. Ціною зупинення цих дій, ймовірно, стала передача в приватну власність на минулій сесії вказаної будівлі, розміщеної поруч з комплексом "Корона". Паралельно Р.Бровді інвестує чималі кошти в створення свого мецентатського іміджу, зокрема через створену структуру під назвою "Бровді Арт", одним із проектів якої є акція "Срібний мольберт". Попри те, що лідер політичної партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк свого часу через резонансний негатив у діяльності Р.Бровді змушений був у різкій формі відмежуватися від діяльності останнього, той залишається одним з фінансових донорів цієї політичної сили, котра, в свою чергу, користуючись своєю приналежністю до владної коаліції, в корупційний спосіб сприяє розвитку очолюваних ним структур і безпосередньо лобіює кандидатуру Р.Бровді. Відповідно, в контексті скандальних руйнувань пам'яток і кримінально-корупційного привласнення нерухомості в обласному центрі Закарпаття бездіє поліція, якою керує представник "Народного фронту" Арсен Аваков. Політичним "дахом" Р.Бровді є також його ставленик на посаді облорганізації колишнього "Фронту змін" Валерій Лунченко. У багатьох випадках за спиною Р.Бровді проглядається постать колишнього голови Конституційного суду України Андрія Стрижака (Джерело: Портал "Закарпаття онлайн").
  • 20.07.2017 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 20 липня 2017 року ухвалила рішення про стягнення штрафів із двох мовників - "Громадське радіо" і "Буковинська хвиля", - в ефірі яких зафіксовано порушення вимог частини другої статті 9 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Норми законодавства передбачають, що радіомовники у перший рік набуття чинності законом повинні забезпечувати частку пісень державною мовою в обсязі не менше 25 відсотків загального обсягу пісень, поширених протягом доби, а також не менше 25 відсотків загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу між 07:00 та 14:00 і між 15:00 та 22:00. Натомість перевірка Підприємства громадської організації "Громадське Радіо" "Телерадіокомпанія "Громадське Радіо", м. Київ (ефірне мовлення, позивні: "Громадське радіо"), яку провели фахівці Національної ради 2 квітня цього року, зафіксувала, що в ефірі мовника у проміжок часу з 15:00-22:00 частка україномовних пісень становила 0%. Компанія має сплатити штраф 5% від загального розміру ліцензійного збору, що становить 1751,36 грн. У ТОВ "Буковинська хвиля", м. Чернівці, частка пісень державною мовою у проміжок часу з 15:00 по 22:00 у день проведення перевірки 2 червня 2017 року становила 24,7%. За це порушення мовник сплатить штраф у розмірі 4 420,50 грн. Члени Національної ради ще раз наголосили, що до виконання відповідних законодавчих норм є пильна увага суспільства, і регуляторний орган чітко дотримуватиметься прописаних вимог. Тому навіть за таке незначне відхилення, як 0,3 відсотка, радіостанції муситимуть сплачувати штрафи. Обидва мовники визнали свої помилки і запевнили, що надалі таких прикрих випадків у них в ефірі не буде (Джерело: Сайт Нацради).
  • 19.07.2017 Коли для столичної мережевої станції "Країна FM" прийнятне число 99.9? Коли це частота і на ній вона мовить. Сьогодні станція запустила передавач в місті Нікополь Дніпропетровської області на частоті 99.9МГц, і це вже 25-те українське місто, у якому звучить 100% UA від радіо "Країна FM". А що ми знаємо про Нікополь? Що це місто на Дніпропетровщині із населенням у близько 115 000 осіб? А що саме тут у 1648 році Богдана Хмельницького обрали гетьманом знаємо? І що звідсіля бере початок Визвольна війна під його проводом? Отож бо. На радіо "Країна FM" кажуть вам з упевненістю: станція легко знайде мільйон і одну причину пишатися своєю країною. І докладе зусиль, аби й "Країною FM" ви змогли пишатися також (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 19.07.2017 Три комерційні радіостанції Закарпатської області - "Світ FM", "Закарпаття-FM" та "Версія-FM" - змінили структуру власності. Про це регіональному представнику ІМІ стало відомо з даних Єдиного державного реєстру Мін'юсту. "Радіо Світ FM" зареєстровано як ТОВ "Радіомовна Компанія - "Громадське Мовлення". За інформацією Аналітичної платформи YouControl, новим співзасновником ТОВ стала компанія СОРЕЛ КОМОДІТІС С.Р.О з реєстрацією у Празі. Її частка у статутному фонді - 34% (73 948 грн). Кінцевий бенефіціарний власник - громадянин Яцківський Вадим Ігорович, відомий також як депутат Ужгородської міської ради 2010-2015 років від партії "Фронт Змін". Співзасновниками залишилися із приблизно однаковими частками Марина Петьовка (дружина народного депутата України, члена групи "Воля народу") та Володимир Шубець (керівник цієї компанії і директор телеканалу "М-студіо"). "Закарпаття-FM" функціонує як ТОВ "Культурно-мистецький центр "Барви". За даними Аналітичної платформи YouControl, його новими співзасновниками є та ж таки компанія СОРЕЛ КОМОДІТІС С.Р.О (частка - 34%) і громадянка Бровді Людмила Миколаївна (частка - 6%). Кінцевий бенефіціарний власник - Вадим Яцківський, співзасновники із частками 34% та 26% - Марина Петьовка та Володимир Шубець. Компанія СОРЕЛ КОМОДІТІС С.Р.О, за інформацією YouControl, віднедавна співзасновник (частка - 30%) і малого приватного підприємства "Версія плюс", яке функціонує як радіо "Версія-FM". Кінцевий бенефіціарний власник - Вадим Яцківський, частками володіють Марина Петьовка (30%), Володимир Шубець (10%) та керівник компанії Микола Романюк (30%). Усі три радіостанції працюють у музично-розважальному форматі, однак у їх ефірі є і короткі інформаційні випуски, йдеться у повідомленні. Як повідомляв "Детектор Медіа", Вадим Яцківський став і кінцевим бенефіціаром найбільшого приватного телеканалу Закарпатської області з Мукачевого - "М-студіо". За даними Аналітичної платформи YouControl, Вадим Яцківський є співзасновником Закарпатського обласного осередку громадської організації "Фронт змін". Ця назва, як відомо, була свого часу брендом політичної сили Арсенія Яценюка. Яцківський був депутатом Ужгородської міської ради 2010-2015 років за списком партії "Народний фронт" (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 19.07.2017 В Павлоградському радіопросторі з'явилась нова радіостанція "Країна FM". В цілому по Україні радіо розпочало мовлення 9 листопада 2016 року. Зараз його можна почути у 24-х містах України. У Павлограді - на частоті 100.2 МГц. Серед ведучих є і досить відомі імена: Олег Скрипка, Тоня Матвієнко, Сашко Лірник. Згідно інформації із Вікіпедії на радіостанції можна почути програми: "Антисуржик" - короткі програми для тих, хто часто послуговується суржиком і не знає правильних відповідників російських висловів в українській мові; "Головні новини країни" - щогодинні випуски новин по буднях із 7:00 до 20:00; "Країна мрій" - мистецька програма з Олегом Скрипкою; "Мистецька країна" - артмайданчик з Ольгою Кучерук; "Дрімайко. Зіркові колискові" - вечірня дитяча програма з Тонею Матвієнко та Сашком Лірником; "Футбольна країна" - футбольний проект з віце-президентом "Динамо" (Київ) Олексієм Семененком; "Бізнес середа"; "Ритмотека" - танцювальне шоу Дід'j Панаса; "Погода країни" - прогноз погоди з Наталкою Діденко по буднях з 7:00 до 12:00 та з 17:00 до 20:00 і в суботу з 7:00 до 12:00; "Хвиля країни" - хіт-парад пісень по категоріях з Максимом Мішурським (Джерело: Портал "TV-News - Новини Павлограда").
  • 19.07.2017 10 липня Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги ТОВ "Телерадіовидавнича компанія "Мастер"" (харківське "Радио Вести") щодо скасування рішення Нацради про оголошення компанії попередження. Текст судового рішення доступний у єдиному реєстрі. Харківське "Радио Вести" (ТОВ "Телерадіовидавнича компанія "Мастер"") оскаржує в суді одне з попереджень Нацради, яке стало підставою для відмови в продовженні його ліцензії. Це було попередження за порушення програмної концепції, а саме - запуск "Радио Вести" без погодження з регулятором (тобто без внесення відповідних змін до ліцензії). "Радио Вести" оскаржило це попередження у 2016 році, але відкликало позовну заяву, щоб подати інший позов. Компанія звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом про визнання протиправним і скасування рішення Нацради від 17 липня 2014 року, яким Нацрада застосувала до компанії санкцію "оголошення попередження". 24 квітня 2017 року суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог. "Радио Вести" звернулося з апеляційною скаргою до Київського апеляційного адміністративного суду. 10 липня КААС відмовив у задоволенні апеляційної скарги та залишив рішення першої інстанції без змін. Таким чином, рішення Нацради від 17 липня 2014 року щодо оголошення харківському "Радио Вести" попередження визнано судом законним і обґрунтованим. Нагадаємо, 23 лютого Нацрада відмовила "Радио Вести" в продовженні строку дії ліцензії на мовлення в Харкові. Підставами для такого рішення стала наявність у компанії двох санкцій, не скасованих судом: попередження за порушення програмної концепції, а саме - запуск "Радио Вести" без погодження з регулятором, а також штраф у розмірі 5% ліцензійного збору (39 тис. 600 грн) за недотримання квоти ведення програм українською мовою (49,22% замість 50%, передбачених законом). 3 березня Нацрада відмовила "Радио Вести" в продовженні строку дії ліцензії на мовлення в Києві. Підставою для відмови стала наявність у радіокомпанії чотирьох не скасованих судом попереджень Нацради (усі санкції компанія на той момент оскаржувала, але вони були чинними). 24 лютого "Радио Вести" припинило мовлення в Харкові на частоті 100,5 МГц, 3 березня - в Києві на частоті 104.6 МГц. Ці частоти Нацрада поки що не виставила на конкурс. У "Радио Вести" залишилася одна частота в Дніпрі (ліцензією володіє ТОВ "ТРК "Світ"") (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 19.07.2017 13 липня Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги ТОВ "ТРК "Стильне радіо"", що належить медіахолдингу "Вести Украина", залишивши рішення суду першої інстанції без змін. Про це повідомляє офіційний сайт Нацради з ТРМ. Компанія "Стильне радіо", яка володіла ліцензією на мовлення з позивним DJ FM на частоті 102.2 МГц у Мелітополі Запорізької області, оскаржила в суді відмову Нацради в продовженні її ліцензії. Вона звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом про визнання протиправним і скасування рішення Нацради від 15 вересня 2016 року. 18 травня суд відмовив ТРК "Стильне радіо" в задоволенні позовних вимог. Компанія подала апеляційну скаргу до Київського апеляційного адміністративного суду. 13 липня КААС відмовив у задоволенні апеляційної скарги та залишив рішення суду першої інстанції без змін. Таким чином, рішення Нацради щодо відмови в продовженні строку дії ліцензії на мовлення на частоті 102,2 МГц у Мелітополі визнано судом законним та обґрунтованим. Нагадаємо, що восени 2014 року холдинг "Вести Украина" придав у власника "Першої української радіогрупи" Андрія Карпія чотири радіокомпанії: ТОВ "ТРК "Онікс"" (позивний - "Перець FM", 23 частоти), ТОВ "ТРК "Стильне радіо"" (DJ FM, 1 частота), ТОВ "ТРК "Нота"" (Best FM, 2 частоти) і ТОВ "Телерадіовидавнича компанія "Комра"" (Best FM, 1 частота). У грудні 2014 року чотири компанії захотіли змінити позивні на "Радио Вести" і програмну концепцію під інформаційно-розважальний формат. Але Нацрада їм відмовила. Мовники звернулися до суду, де оскаржили рішення регулятора. Відтоді Нацрада кілька разів оголошувала компаніям попередження - зокрема, за недотримання програмної концепції. 15 вересня 2016 року регулятор черговий раз відмовив у переоформленні їхніх ліцензій. 15 вересня 2016 року Нацрада відмовила в продовженні ліцензії одній з компаній - ТРК "Стильне радіо", що володіла однією частотою в Мелітополі Запорізької області. Підставою стали кілька отриманих компанією попереджень. 1 грудня 2016 року стало відомо, що холдинг "Вести Украина" повернув попередньому власнику Андрію Карпію одну з придбаних у нього радіокомпаній - ТРК "Нота", що володіє двома частотами. Перед тим ЗМІ повідомляли про наміри холдингу "Вести Украина" продати ТРК "Онікс", що володіє 23 частотами, на базі якої не вдалося запустити "Радио Вести". У січні 2017 року стало відомо, що радіохолдинги "Люкс" і "ТАВР медіа" цікавляться частотами радіокомпанії "Онікс". За даними "РБК-Україна", холдинг "Вести Украина" купував частоти за майже $ 6 млн доларів, а відтоді вартість активу знизилася до близько $ 500 тис. У червні 2017 року стало відомо, що холдинг "Вести Украина" продав радіокомпанію "Онікс" ("Перець ФМ", 23 частоти) фінансовій директорці групи "Тавр медіа" Інні Черкашиній. Радіогрупа "ТАВР медіа" запускає радіо Relax на 18 частотах радіокомпанії "Онікс". Таким чином, із чотирьох придбаних в Андрія Карпія радіокомпаній у холдингу "Вести Украина" залишилася одна - ТОВ "Телерадіовидавнича компанія "Комра"", що мовить з позивним Best FM у Маріуполі. Нещодавно Нацрада оштрафувала цю компанію за недотримання квоти пісень українською мовою. Крім цього холдинг "Вести Украина" володів трьома компаніями, які мовили з позивними "Радио Вести" в Києві (ТОВ "ТРК "Дивосвіт""), Харкові (ТОВ "Телерадіовидавнича компанія "Мастер"") і Дніпрі (ТОВ "ТРК "Світ""). 23 лютого, Нацрада відмовила "Радио Вести" в продовженні строку дії ліцензії на мовлення в Харкові, а 3 березня - в Києві. 24 лютого "Радио Вести" припинило мовлення в Харкові на частоті 100,5 МГц, 3 березня - в Києві на частоті 104,6 МГц. Ці частоти Нацрада поки що не виставила на конкурс. Таким чином, у "Радио Вести" залишилася одна частота в Дніпрі (Джерело: Портал "Детектор Медіа").
  • 18.07.2017 Триває розширення мережі столичної радіостанції "Країна FM". Станція продовжує освоювати нові частотні присвоєння, отримані на конкурсному відборі в березні поточного року. І сьогодні вона запустила мовлення в місті Павлоград Дніпропетровської області, де її програми можна слухати на частоті 100.2МГц (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 18.07.2017 Столична мережева станція "DJFM" (Київ-96.8МГц, Дніпро-103.3МГц, Мелітополь-102.2МГц, Херсон-103.1МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) інформує своїх слухачів про те, що ранкове "Trend Show", що зазвичай виходить в ефір станції по буднях з 8:00 до 10:00, перебуває на канікулах. Програма повернеться в ефір DJFM 1-го вересня (Джерело: Сторінка радіо "DJFM" у соцмережі Facebook).
  • 18.07.2017 Київський апеляційний адміністративний суд 10 липня виніс ухвалу, якою відмовив у задоволенні апеляційної скарги ТОВ "ТРВК "Мастер" (позивні "Вести.Радио", частота 100.5 МГц у м. Харкові) і залишив без змін рішення суду першої інстанції. Перед цим Окружний адміністративний суд м. Києва розглянув справу за позовом ТОВ "ТРВК "Мастер" до Національної ради про визнання протиправним і скасування рішення від 17.07.2014 № 265, яким до компанії застосовано санкцію "оголошення попередження". Судом ухвалено рішення щодо відмови в задоволенні позовних вимог. Суд апеляційної інстанції, в якому ліцензіат вирішив оскаржити рішення регулятора, виніс ухвалу на користь Національної ради, залишивши рішення Окружного адміністративного суду м. Києва без змін. Таким чином, рішення Національної ради від 17.07.2014 № 265 щодо застосування до ліцензіата санкції "оголошення попередження" визнано судом законним і обґрунтованим (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.07.2017 Київський апеляційний адміністративний суд 13 липня відмовив у задоволенні апеляційної скарги ТОВ "ТРК "Стильне радіо" (позивні "DJ FM"), залишивши рішення суду першої інстанції без змін. Компанія ТОВ "ТРК "Стильне радіо" у зв'язку з непродовженням їй 15 вересня 2016 року ліцензії на мовлення на частоті 102.2 МГц у м. Мелітополі звернулася до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Національної ради про визнання протиправним та скасування рішення від 15.09.2016 № 1984. Суд відмовив телерадіокомпанії у задоволенні позовних вимог. Не погодившись із таким рішенням, ТОВ "ТРК "Стильне радіо" звернулося до Київського апеляційного адміністративного суду, який залишив рішення суду першої інстанції без змін. Таким чином, рішення Національної ради від 15.09.2016 № 1984 щодо відмови у продовженні строку дії ліцензії на мовлення від 06.06.2009 НР № 00059 визнано судом законним та обґрунтованим (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.07.2017 Влітку загальноукраїнська радіомережа "Мелодія" (Київ-95.2МГц, Одеса-89.0МГц, Дніпро-90.1МГц, Вінниця-90.5МГц, Маріуполь-91.1МГц, Львів-91.5МГц, Ужгород-94.1МГц, Миколаїв-99.2МГц, Олександрія-99.4МГц, Бердянськ-100.4МГц, Охтирка-101.6МГц, Умань-101.7МГц, Первомайськ-102.9МГц, Ніжин-104.1МГц, Черкаси-104.5МГц, Миргород-104.7МГц, Нікополь-104.9МГц, Біла Церква-105.3МГц, Краматорськ-105.0МГц, Карлівка-105.5МГц, Полтава-105.8МГц, Хмельницький-106.0МГц, Чернігів-106.3МГц, Лубни-106.7МГц, Вознесенськ-107.5МГц, Харків-107.9МГц, Ковель-91.0МГц, Івано-Франківськ-100.9МГц, Тернопіль-106.1МГц, Нововолинськ-106.8МГц, Енергодар-101.7МГц, Токмак-102.5МГц, Пологи-104.3МГц, Мелітополь-106.3МГц, Запоріжжя-107.5МГц, Суми-101.4МГц, Кременчук-103.5МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.), що входить до радіогрупи "ТАВР-Медіа", змінила назву на "Мелодія FM" та повністю оновила бренд, ефір та позиціонування. Про це повідомляє інтернет-видання "Детектор медіа" із посиланням на прес-службу "ТАВР-Медіа". Музичний формат радіостанції змінився з oldies (поп і рок 1950-1980-х років) на поп- і диско-музику. Слоґан "Мелодії FM" - "Радіо для гарного настрою". "Формат радіостанції передбачає емоційне позиціонування, що у свою чергу робить радіостанцію доволі легкою і приємною для сприйняття. Музичний ряд цілком підтверджує головну ідею нової "Мелодії" - це активна, ритмічна, переважно швидка і дуже оптимістична поп- та диско-музика", - повідомили в прес-службі. Радіомережа охоплює 42 міста, це одна з найбільших мереж в Україні. Аудиторія оновленої "Мелодії FM" - дорослі люди у віці 35-50 років, котрі ведуть активний спосіб життя, працюють, заробляють і можуть та вміють витрачати. "Сьогодні продуктова конкуренція на радійному ринку доволі висока, тому ми прийняли непросте для себе рішення піти шляхом емоційного позиціонування продукту. Тобто, створити радіостанцію, яка б музично, а також у всіх своїх елементах чітко співпадала із розумінням гарного настрою. Сьогодні нам цього явно не вистачає, адже поганих новин досить багато, тому противага просто необхідна. Сьогодні "Мелодія FM" - це про оптимізм, любов до життя тут і зараз, про здоровий життєвий драйв та енергію", - пояснив генеральний продюсер "ТАВР-Медіа" Віталій Дроздов. Зміні формату радіостанції передували маркетингові дослідження. "Зараз дуже важливо безпомилково орієнтуватись на слухача, тому ми провели чимало досліджень, вивчаючи потреби активної аудиторії. Вибір у цих людей зараз чималий, проте на сьогодні "Мелодія FM" демонструє впевнений ріст. Отже, продукт, який сповідує сьогодні оптимізм, віру, впевненість та енергію до життя, явно актуальний", - прокоментував переформатування радіостанції голова правління "ТАВР-Медіа" Ігор Чернишов. До ребрендингу "Мелодія" працювала в суміжній ніші з радіомережею "Ретро FM" радіогрупи УМХ. Нагадаємо, на початку літа радіогрупа "ТАВР медіа" придбала в холдингу "Вести Украина" радіокомпанію "Онікс", яка мовила на 23 частотах з позивним "Перець FM". На 18 частотах цієї компанії замість радіостанції "Перець FM" стартує радіо Relax (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 18.07.2017 Комісія з питань стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, що діє при Мінінформполітики, провела інспекцію будівництва радіотелепередавальної станції в Бахмутівці та перевірила стан радіомовлення в місті Щасті. Інспекція Комісії відбувалася за участі Національної ради, керівництва Луганської військово-цивільної адміністрації, представників Концерну РРТ і Луганської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України. На думку члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення і члена Комісії Сергія Костинського, будівництво РТПС відбувається за планом. "Темпи будівництва вражають. Уже в серпні телевежа буде добудована, - заявив він. - За допомогою цього об'єкта вдасться "закрити" ефірним сигналом українських телеканалів і радіостанцій більшу частину "білих плям" на лінії розмежування". Таким чином, мовлення буде доступне для у двічі більшої аудиторії. "Кількість телеглядачів, за нашими попередніми розрахунками, - додав член Національної ради, - становитиме не менше ніж 46 тис. людей, радіослухачів - не менше ніж 140 тис.". Також Сергій Костинський розповів, що в місті Щасті Луганської області, яке він відвідав у рамках інспекції, розпочала мовлення нова радіостанція. Нещодавно "Радіо М", редакція якого міститься в Слов'янську Донецької області, отримала від національного регулятора дозвіл на тимчасове мовлення. Відтепер у Щасті ведуть мовлення три радіостанції: "Армія FM" - на частоті 98.5 МГц, "Перший канал Українського радіо" - на частоті 88.0 МГц і "Радіо М" - на частоті 102.3 МГц. Це є прямий результат роботи Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення (Джерело: Сайт Нацради).
  • 18.07.2017 Михайло Шматов обійняв посаду директора дирекції по роботі з філіями Національної суспільної телерадіокомпанії України. Михайло Шматов працює у команді члена правління НСТУ Миколи Чернотицького, який відповідає за напрям роботи з філіями. Раніше Михайло Шматов очолював Кримську ДТРК. Після анексії Криму він переїхав до Києва. Під керівництвом Михайла Шматова 1 жовтня 2015 року відбувся запуск "Мультимедійної платформи іномовлення України". Замість супутникового телеканалу УТР в ефірі стартував телеканал UATV. Він мовить із трьох супутників: Amos 3, Azerspace 1, Galaxy 19, а також в інтернеті на власному каналі в YouTube. На початку травня він звільнився за угодою сторін з посади генерального директора каналу іномовлення UATV і перейшов працювати у НТКУ. З 23 травня 2016 року по 22 травень 2017 року Михайло Шматов був заступником генерального директора Національної телекомпанії України (НТКУ). Він відповідав за співпрацю з регіональними мовниками - філіями НТКУ. З травня до липня 2017 року працював тимчасово виконуючим обов'язків директора виконавчого НСТУ. 3 липня цю посаду обійняв Олександр Лієв, який прийшов у НСТУ на запрошення голови правління Зураба Аласанії. Нагадаємо, до штатного розпису Національної суспільної телерадіокомпанії з 15 червня введено 18 посад керівного складу, посадовий оклад яких становитиме 43 200 грн. (до оподаткування). А саме: виконавчий директор, директор з економіки, фінансовий директор, директор дирекції з управління активами, директор дирекції по роботі з персоналом, директор дирекції зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації, директор дирекції по роботі з філіями, директор юридичної служби, директор дирекції програм, генеральний продюсер телебачення, генеральний продюсер радіо, генеральний продюсер цифрових платформ, генеральний продюсер інформаційного мовлення, генеральний продюсер суспільно-політичного мовлення, генеральний продюсер просвітницького мовлення, генеральний продюсер розважального мовлення, генеральний продюсер (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 17.07.2017 Для всіх, хто хоче спробувати себе в радіожурналістиці, столична радіостанція "Радіо Київ 98FM" (98.0МГц та Інтернет-мовлення) створює ексклюзивну радіошколу. Навчання в ній буде безкоштовним. Освітній проект Kyiv Radio School вийшов у фінал Громадський бюджет Київ та подолав бар'єр у 50 голосів достроково. "Радіо Київ 98FM" дякує киянам за підтримку! Kyiv Radio School - це перша ексклюзивна радіошкола на базі "Радіо Київ 98FМ". Kyiv Radio School - це багаторічний практичний досвід радіоведучих, медіапсихологів та медіаекспертів. Kyiv Radio School - навчить роботі з інформацією, медіапсихології, медіаграмотності, вмінню домовлятися, працювати в прямому ефірі, розробляти та створювати авторські та музичні програми. Поставить голос та покаже радіо із середини. Мета проекту: а) забезпечити якісну підготовку усіх бажаючих киян; б) реалізувати ваші здібності на практиці; в) підвищити ваш рівень ораторської майстерності та медійної освіти; Для кого цей проект? Для учнів та студентів, які вирішили робити кар'єру у розмовних медіа. Для професіоналів, які підвищують свій професійний рівень. Для людей, які відчувають потребу у зміні діяльності. Викладачі Kyiv Radio School: 1. Світлана Василенко (автор і ведуча talk-проектів, викладач техніки мовлення та риторики) - постановка голосу, ораторська майстерність, робота з мікрофоном; 2. Аліна Астахова (журналістка, ведуча новин) - новини, техніка правильної поведінки в радіоефірі; 3. Еллада Пакалєнкайтє та Іван Сторчак (психологи) - мистецтво інтерв'ю; 4. Віталій Кедо (ведучий програм) - майстерність ведучого розважальних програм; 5. Ольга Герасимчук (програмний директор та "голос" радіостанції) - інтонування ефірних та рекламних текстів; 6. Роман Люзан (звукорежисер) - мікшування, обробка, очищення звуку та практика з пультом звукорежисера. Навчальний план "Kyiv Radio School": 1. Ораторська майстерність (зняття страху публічних виступів, композиція виступів). 2. Постановка голосу, дихання та резонування. 3. Правила поведінки на інтерв'ю. 4. Робота з ефірними та рекламними текстами. 5. Імпровізація в ефірі. 6. Робота з мікрофонами. 7. Робота в студії. 8. Навички монтажу звуку. Що ви отримаєте після закінчення "Kyiv Radio School"? 1. Стажування. Для найактивніших студентів після закінчення "Kyiv Radio School" з можливим подальшим працевлаштуванням. 2. Записані демо голосу. 3. Рекомендації (за вимогою). "Радіо Київ 98FM" - інформаційно-музична радіостанція, єдиний радіомовник у м. Києві, який з 2004 року всебічно висвітлює життя столиці для киян та гостей міста. Формат радіостанції - інформаційно-музичний, переважає музика українських виконавців. Окремо представлені обробки українських народних пісень. Головні програми: "Формула здоров'я" - авторський проект про здоров'я Світлани Василенко; "Танцюємо по-українськи" - 2-годинний мікс української народної (застільної) пісні в сучасному аранжуванні; колоритний український гумор в спеціально створеному радіо-образі "Два кума"; "Формула душі" - щотижневий психологічний проект з практикуючим психологом Іваном Сторчаком; "Крила" - щотижневий психологічний проект з фахівцем по роботі з підсвідомістю Елладою Пакалєнкайте та спортсменкою міжнародного класу Надією Васіною. Гості "Радіо Київ 98FM" - це артисти: Зібров Павло - Народний артист України; Матвієнко Ніна - Народна артистка України; Білозір Оксана - Народна артистка України; Матвійчук Анатолій - співак, композитор, поет, народний артист України; Матешко Анатолій - актор, кінорежисер; Горбунов Олексій - актор театру і кіно, Народний артист України (2016); Андрієнко Віктор - український актор і режисер театру і кіно, сценарист, продюсер, каскадер. Найбільш відомий з телепрограм "Шоу довгоносиків" і "Велика різниця"; Білоножко Віталій - український співак, естрадний виконавець, Народний артист України (1995); засновник і організатор Міжнародного фестивалю родинної творчості "Мелодія двох сердець". Політики: Кличко Віталій - чемпіон світу з боксу у важкій вазі, мер Києва; Яворівський Володимир - журналіст, письменник, політичний діяч і народний депутат України III, IV-VI скликань; Нищук Євген - міністр культури України; Петренко Павло - український політик і юрист. Народний депутат України VII-го скликання. Член Політради партії "Народний фронт". Міністр юстиції України з 27 лютого 2014 р.; Странніков Андрій - голова постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Заходьте на офіційну сторінку "Радіо Київ" у Facebook і дізнаєтеся більше про проект та приєднуйтеся до групи - "Kyiv Radio School" (Джерело: Сторінка "Радіо Київ 98FM" у соцмережі Facebook).
  • 17.07.2017 "Громадське радіо" запропонувало на Бюджет участі від КМДА три проекти, які можуть бути реалізовані міською владою наступного року, якщо наберуть на свою підтримку щонайменше 200 голосів. Про це повідомляє "Громадське радіо". Завдяки Бюджету участі будь-який житель міста може подати проект, покликаний поліпшити життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізовуватимуть. Цього року на громадські проекти столична влада виділила з міського бюджету 100 млн гривень. Наразі на конкурс подано 820 проектів загальною вартістю понад мільярд гривень. Перший із запропонованих "Громадським радіо" проект - "Громадський простір" - цикл передач про те, як одночасно захистити право киян на місто, архітектурну спадщину і розвивати простір. Чим керуються в країнах з успішним досвідом, і чи можна застосувати такий досвід в Україні? Другий - "Проблеми Києва: Чесне ток-шоу на "Громадському радіо": зацікавлені кияни, міська влада і громадські активісти обговорюють в прямому ефірі проекти рішень місцевої влади перед їхнім розглядом у залі Київради. Третій - "Місто репортерів" - передбачає створення мережі громадських репортерів, які оперативно повідомлятимуть про все, що відбувається у місті. Їхні матеріали звучатимуть в прямому ефірі "Громадського радіо" з відкритої студії в центрі міста і поширюватимуться на сайті та в соцмережах. "Ми хочемо, щоби кияни були почуті, а проблеми міста були вирішені через діалог влади та суспільства", - йдеться у повідомленні "Громадського радіо" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 17.07.2017 В ефірі Одеси сталися зміни. На частоті 89.7МГц (ТзОВ "Шанс плюс"), де досі транслювалися програми місцевої радіостанції "Просто Рок 89.7FM", відтепер лунають програми радіо "Європа Плюс". Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook Жанна Меншьшикова. Тим часом, згідно до повідомлення на офіційній сторінці радіостанції "Просто Рок 89.7FM" у Facebook, мовлення радіо "Просто Рок 89.7FM" продовжується у мобільних за стосунках для iOS та Android. Нагадаємо - ТзОВ "Шанс плюс" розпочало мовлення на частоті 89.7МГц в Одесі 1.03.2005 з позивним "Південна столиця". З 18 лютого 2013 станція працювала з позивним "Просто Рок 89.7FM" та транслювала сучасний рок. Нещодавно Нацрада з ТРМ затвердила зміну позивного ТРО та новий формат (Інформація з власних джерел).
  • 16.07.2017 Нещодавно в ефірі смт. Холми Чернігівської області сталися зміни. На частоті 101.2МГц замість програм чернігівської радіостанції "Сівер-Центр", що була складовою Чернігівської ОДТРК, відтепер транслюються програми третього каналу Українського радіо - радіостанції "Культура". Зазначені зміни пов'язані із реорганізацією колишньої НРКУ і обласних державних телерадіокомпаній у систему суспільного мовлення і перерозподілом частот в межах новоствореної НСТУ (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 16.07.2017 Столична радіостанція "Країна FM" продовжує освоювати нові частотні присвоєння, отримані на конкурсному відборі б березні поточного року. Вчора пізно ввечері станція розпочала мовлення в місті Умань Черкаської області, де її програми транслюються на частоті 104.9МГц (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 15.07.2017 Відтепер і в Кропивницькому з'явилася винятково україномовна радіостанція "Країна FM". Країна FM - україномовна українська радіостанція, веде мовлення в 22 містах та онлайн. Почала роботу 9 листопада 2016 року замість радіостанції "Радіо ЄС". Програми: "Антисуржик" - короткі програми для тих, хто часто використовує суржик і не знає правильних відповідників російських висловів в українській мові; "Головні новини країни" - щогодинні випуски новин по буднях із 7:00 до 20:00; "Країна мрій" - мистецька програма з Олегом Скрипкою; "Мистецька країна" - артмайданчик з Ольгою Кучерук; "Дрімайко. Зіркові колискові" - вечірня дитяча програма з Тонею Матвієнко; "Футбольна країна" - футбольний проект з віце-президентом "Динамо" (Київ) Олексієм Семененком; "Бізнес середа"; "Ритмотека" - танцювальне шоу Дід'j Панаса. Радіостанцію у Кропивницькому можна почути на частоті 100.5 МГц. З питань реклами звертайтеся по тел: (066)-703-45-49 (Джерело: Портал "Утренний город").
  • 14.07.2017 Через відсутність кворуму засідання Громадської ради при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення 14 липня 2017 року не відбулося. Громадська рада планувала напрацювати рекомендації до оновленого офіційного сайту Національної ради та обговорити зауваження і пропозиції щодо наглядових функцій Національної ради та пов'язане з цим питанням громадське обговорення проекту Змін до Інструкції про порядок здійснення перевірок телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги, оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення та про порушення законодавства про рекламу. На засідання із 15 членів Громадської ради з'явилися тільки Ольга Большакова, Костянтин Гріцак, Наталія Клітна і Сергій Сьомкін, які висловили деякі пропозиції працівникам Національної ради щодо нового веб-ресурсу та проговорили можливі пропозиції до Інструкції про порядок здійснення перевірок. Оскільки не було кворуму, ці питання винесено на електронне обговорення членів Громадської ради (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.07.2017 Керівники трьох структурних підрозділів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення під час навчального візиту до Національної комісії з комунікацій Грузії, що відбувався в рамках проекту "Свобода медіа в Україні" 9 - 12 липня, ознайомилися із законодавчою базою, якою керується грузинський регулятор телекомунікаційної сфери, та практикою її застосування. Зустріч фахівців двох регуляторних органів проходила за планом рамкової програми співробітництва Ради Європи та Європейського Союзу з метою покращення свободи, незалежності, плюралізму та розмаїття медіа в Україні. Питання, яким було приділено найбільше уваги, стосувалися принципів незалежності грузинського регулятора, фінансової прозорості діяльності Комісії, основних аспектів впровадження локального цифрового мовлення та побудови місцевих мультиплексів, реалізації принципів саморегулювання галузі, а також повноважень регуляторного органу в період виборчих кампаній. Загалом у законодавче поле Грузії майже повністю імплементовано головні положення Директиви про аудіовізуальні медіапослуги. Забезпечення дотримання принципів свободи слова є основним завданням грузинського регулятора. 2009 року Національна комісія своїм рішенням затвердила "Кодекс поведінки мовників", який визначив головні принципи виробництва і трансляції програм та передбачив створення при компаніях мовників саморегулівних органів. Загалом робота над створенням цього документа тривала п'ять років. Отже, питання, які стосуються контенту, входять до сфери саморегулювання. Однак, як зазначали працівники регулятора Грузії, на разі Комісія підготувала і подала до парламенту зміни до профільного закону, вони насамперед стосуються захисту дітей від шкідливого впливу медіа, поширення пропаганди і мови ворожнечі. Регулятор очікує, що його пропозиції найближчим часом будуть проголосовані парламентарями, і він матиме змогу впливати на мовників при виявленні випадків некоректного подання інформації. Цікавим є досвід Грузії у питанні впровадження цифрового мовлення: перехідний період у цій країні тривав усього лиш 3 місяці, й мовники долучилися до розбудови мультиплексів. Нині діють мультиплекс для суспільного мовлення (3 канали), 5 мультиплексів для комерційних мовників (3 ліцензії видано одному оператору), а також 22 локальні дециметрові мультиплекси. Для впровадження цифрового радіо у Грузії немає потреб. Незалежність регуляторного органу ґрунтується на фінансуванні, яке надходить не від держави, а від індустрії. Кожна компанія (оператори телекомунікацій і мовники) щомісяця сплачує 0,75 або 0,5 відсотка річного доходу. У період виборчих кампаній грузинський регулятор має відстежувати виконання мовниками двох вимог - участі кандидатів у дебатах, забезпечення права на безкоштовну трансляцію передвиборної агітації та достовірне подання даних соціологічних опитувань. Мовники у виборчий період подають до Комісії сітки мовлення, за якими можна моніторити цю інформацію. У Грузії, як і в Україні, у виборчий період проводиться моніторинг всіх програм. Грузинські спеціалісти досі робили тільки кількісний моніторинг, однак планують здійснювати і якісний, у якому будуть відображатися наявність кандидатів в ефірі мовників, тональність, наявність замовних матеріалів тощо. Фахівців Національної ради цікавили деталі роботи регулятора із мовниками та операторами зв'язку, положення підзаконних актів, за допомогою яких здійснюється регулювання, умови ліцензування і реєстрації, технічні аспекти впровадження цифрового мовлення, процедури із проведення аналізу медіаринку та відповідні дії Комісії при виявленні фінансових та інших порушень суб'єктів господарювання, підготовка регуляторних актів та змін законодавства, забезпечення відкритості й прозорості органу тощо. Почерпнуту від грузинських колег інформацію багато в чому можна використовувати й у вітчизняній практиці регулювання. Грузинських колег зацікавив досвід співпраці українського регулятора з громадськими та галузевими об'єднаннями та незалежними експертами. Загалом, було висловлено думку про ширшу співпрацю українських і грузинських регуляторів, зокрема і в рамках Європейської платформи регуляторних органів (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.07.2017 Упродовж першого півріччя 2017 року до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення надійшло 516 письмових звернень громадян і 69 запитів на отримання публічної інформації. Майже третина з них - переслані Державним комітетом телебачення і радіомовлення України звернення, що надійшли з телефонної урядової гарячої лінії. Ухвалення законодавчих змін щодо обов'язкової частки україномовних пісень на радіо і уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги зумовили надходження до регуляторного органу значної кількості листів, які стосувалася обсягів трансляції україномовних пісень в ефірі вітчизняних радіостанцій і змін у переліку програм, що надавалися абонентам провайдерами програмної послуги, та зміни вартості пакетів програм. Також надходили листи щодо показу російських фільмів і серіалів, трансляцію яких на території України було обмежено відповідно до змін до законодавства про кінематографію. Ці звернення були передані для розгляду до Міністерства культури України, оскільки воно є центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії. Як і в попередні періоди, увага дописувачів значною мірою приділялася програмному наповненню каналів, зокрема питанням його якісного покращення, необхідності дотримання вимог законодавства про захист суспільної моралі. Турбували глядацьку аудиторію і питання стану дотримання телерадіоорганізаціями вимог рекламного законодавства (нарікали на надмірну кількість реклами на телебаченні і трансляцію реклами алкогольних напоїв), упередженого, на думку заявників, висвітлення подій в ефірі вітчизняних телеканалів із вимогою їх спростування, впровадження цифрового мовлення, зокрема недостатньої якості цифрового сигналу та неможливості його прийому на території окремих населених пунктів. У першому півріччі 2017 році опрацьовано 69 запитів на отримання публічної інформації від юридичних та фізичних осіб. У них висловлювалися прохання щодо надання копій документів за результатами діяльності регуляторного органу: рішень Національної ради, протоколів засідань, порядків денних засідань. Також зміст запитів стосувався контактних даних телерадіоорганізацій, які внесено до Державного реєстру суб'єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, статистичних даних щодо діяльності ТРО (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.07.2017 У суботу 15 липня в Одесі на стадіоні Чорноморець відбудеться футбольний матч за Суперкубок України між донецьким "Шахтарем" і київським "Динамо". Майбутня зустріч стане першою офіційною для головного тренера столичного колективу Олександра Хацкевича. До слова, раніше "Шахтар" і "Динамо" зустрічалися між собою у 78 поєдинках в усіх турнірах. 30 перемог у гірників, 26 у динамівців і 22 матчі переможця не виявляли. Різниця забитих і пропущених м'ячів 104:97 на користь донецького колективу. У поєдинках за Суперкубок України "Шахтар" і "Динамо" зустрічалися 9 разів. В активі киян 5 перемог, у донеччан 4. Цікаво, що 5 матчів закінчувалися унічию в основний час. Різниця забитих і пропущених м'ячів 12:11 на користь чинного чемпіона України. Отже, 15 липня в Одесі "Шахтар" і "Динамо" вдесяте зустрінуться у рамках Суперкубка України. Звертаємо вашу увагу на те, що Українське радіо на другому каналі "Промінь" вестиме пряму трансляцію цієї гри. Початок трансляції о 21:00. Зокрема, у Києві і київській області трансляцію можна слухати на частоті 71.30 МГц, або на інтернет сайті Українського радіо та Промінь FM. Коментуватимуть поєдинок Вадим Корженко і Олександр Обремський (Джерело: Сайт Українського радіо).
  • 14.07.2017 13 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула результати перевірок радіомережі "Мелодія" (ТОВ "ТРК "Радіо Кохання"") і хмельницького 33-го каналу (ДП "Дитяче телевізійне агентство") щодо мовлення в дні пам'яті. Регулятор дослухався до пояснень компаній і не став оголошувати попередження за виявлені порушення. Хмельницький 33 канал у День пам'яті та примирення 8 травня не подавав інформації про день пам'яті з 00:00 до 15:00 та не оголошував хвилини мовчання о 12:00. Представниця каналу пояснила порушення людським фактором. Канал виходить в ефір автоматично та програмується на добу. У відповідальної особи ("ефірника") сталася особиста трагедія, він не вийшов на роботу і не встиг поставити вчасно всі необхідні елементи до дня пам'яті. Інформація про День пам'яті та примирення почала транслюватися о 15:00, а хвилину мовчання було оголошено о 16:00 замість 12:00. "Ми визнаємо свою помилку, чистосердечно розкаюємося. Це був людський фактор, ефірнику була винесена офіційна догана. Всі інші дні пам'яті в нас ідеальні. Ми робимо не просто повідомлення, а ролики про дні пам'яті", - зауважила представниця каналу. Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко запропонував не карати канал, а взяти результати перевірки до відома. На попередженні наполягав Сергій Костинський. За його даними, порушень у траурні та пам'ятні дати в ефірі мовників за останній час стало більше. Раніше Нацрада домовилася брати до відома результати перевірок, коли повідомлень про пам'ятну дату не було в нічний час, але коли їх немає вдень - мовників потрібно карати, вважає пан Костинський. У результаті він один проголосував за попередження. Більшістю голосів (5) Нацрада взяла до відома порушення. Радіо "Мелодія" в День пам'яті жертв політичних репресій 21 травня не подавав інформації про день пам'яті та не оголосив хвилини мовчання о 12:00. Колишня директорка радіо "Мелодія", топ-менеджерка радіогрупи "ТАВР медіа" Соня Сотник пояснила порушення технічним збоєм програми при плануванні ефіру, внаслідок чого в ефір вийшов резервний плейлист без нагадувань про день пам'яті. Вона зауважила, що 21 травня було вихідним днем (неділею), протягом якого не було жодного випуску новин, тому інформація про день памяті не лунала навіть у новинах. Причиною порушень стала й недбалість музичного редактора, який не проконтролював завантаження плейлиста. За словами Соні Сотник, за це було звільнено музичного редактора та ведучого ефіру, а директору винесено догану. "За 14 років існування нашого холдингу такої недбалості на жодній з радіостанцій не було", - наголосила Соня Сотник. Сергій Костинський знову наполягав на попередженні, хоча й визнав, що почув найбільш ґрунтовне пояснення того, що сталося, та вжитих керівництвом радіостанції дій. На його думку, всі пам'ятні дати є особливими для країни в нинішній час, і правильно буде не робити винятків для жодного з мовників. Заступниця голови Нацради Уляна Фещук запропонувала взяти результати перевірки до відома. У результаті за попередження проголосували тільки двоє (Сергій Костинський та Юрій Артеменко). Більшістю голосів (5) Нацрада взяла до відома порушення. Обом ліцензіатам Нацрада вказала на неприпустимість порушень у подальшому (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 13.07.2017 Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія заявляє, що критичною для реформи може стати не сама відстрочка, а ставлення різних гілок влади до реформи. За його словами, Закон про Суспільне чітко передбачає, яка сума має бути виділена для НСТУ: 1,2 млрд. гривень в цілому. Невнесення змін до бюджету - це пряме порушення закону про Суспільне, передає прес-служба "UA:Першого". "Маємо позицію Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який запевнив, що фінансування відбудеться повною мірою. Маємо позицію депутатів Верховної Ради України: вони викреслили реформування інформаційного простору країни з розряду таких, що вони вважають важливими. І якщо позиція Президента Петра Порошенка в цьому питанні демонструється через голосування фракції БПП - то і він вважає так само, незважаючи на декларування підтримки реформи", - сказав Зураб Аласанія. Станом на сьогодні з бюджету для НСТУ було виділено 970 мільйонів 797 тисяч 800 гривень замість 1,28 млрд грн., що відповідає Закону "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні", де зазначено про фінансування 0,2% від держбюджету. "Ці кошти є достатніми лише для утримання НСТУ та покриття поточних видатків, які телерадіокомпанія сплачує державі. Що ж стосується законних 309 мільйонів 202 тисяч 200 гривень, яких Суспільне недоотримало з бюджету, то ця сума мала би витрачатися на забезпечення міжнародних трансляцій, вироблення власного телевізійного та радіопродукту, розвиток і реформування, що є критичними для майбутнього суспільного мовника в Україні", - повідомляє НСТУ. Нагадаємо, 13 липня 2017 року Верховна Рада проголосувала у другому читанні за проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (№6600), в якому поправка щодо фінансування НСТУ у повному обсязі, внесена народним депутатом Вікторією Сюмар, відхилена. Згідно з її поправкою, необхідно було передбачити додаткові кошти в сумі 428.297,4 тис. грн., для забезпечення діяльності та повноцінного функціонування НСТУ. 6 сесія Верховної Ради України завершується цього тижня. Питання щодо фінансування НСТУ перенесено на вересень 2017 року. 13 липня 2017 року громадськість оприлюднила звернення, в якому вимагала у Верховної Ради забезпечити фінансування суспільного мовлення у повному обсязі. 12 липня 2017 року стало відомо, що з проекту Закону України № 6600 "Про Державний бюджет України на 2017 рік" зникла поправка про фінансову підтримку НСТУ. 11 липня 2017 року Комітет Верховної Ради України з питань бюджету підтримав поправку народного депутата України, голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар щодо часткового збільшення фінансування суспільного мовлення - на 200 млн. гривень замість запропонованих нею 428 млн 297,4 тис. гривень. 22 червня 2017 року Вікторія Сюмар внесла пропозиції до проекту Закону про внесення змін до проекту Закону України № 6600 "Про Державний бюджет України на 2017 рік". За її словами, "за бюджетною програмою КПКВ 1701080 "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України" необхідні додаткові кошти в сумі - 428 297,4 тис. гривень". Як писав сайт "Суспільне мовлення", Верховна Рада проголосувала за державний бюджет-2017 року, в якому запропоновано фінансову підтримку НСТУ у розмірі 970 797,8 грн. Не додали 309 202,2 грн. 21 грудня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що загальний бюджет публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія" становитиме у 2017 році не менше 1,2 млрд. 3 липня 2017 року Володимир Гройсман знову сказав, що фінансування НСТУ відбуватиметься повною мірою, як того вимагає закон "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". "Хочу підкреслити: копійка в копійку, гривня в гривню. Всі потреби НСТУ, як вимагається законом, будуть профінансовані, відповідно до потреб телебачення", - зазначив Гройсман. 6 липня 2017 року члени Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України у відкритому зверненні закликали Верховну Раду забезпечити повноцінне фінансування суспільного мовлення у Держбюджеті-2017. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія зазначив, що в разі недофінансування суспільного мовлення суспільні телерадіокомпанії по всій Україні вироблятимуть контент, який не зможе конкурувати в якості, а це не надасть рейтингу, відповідно реформа не відбудеться для глядача і слухача. Голова наглядової ради Тетяна Лебедєва пояснила, що недофінансування НСТУ для міжнародної спільноти стане сигналом, що влада не хоче незалежного суспільного мовлення. Державний секретар Міністрества інформаційної політики України Артем Біденко повідомив, що останній термін, коли Національна суспільна телерадіокомпанія України отримає повне фінансування, це вересень 2017 року (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 13.07.2017 Генеральний продюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін запропонував у першому медіасезоні, який стартує 4 вересня 2017 року, довірити наповнення відрізків включень обласних радіоредакцій в УР1 самим обласним радіо. Відрізки мають бути уніфіковані - 7:10-8:00, 12:00-13:00, 17:10-18:00, 20:10-21:00. Про це він написав на сторінці у Facebook. За його словами у ранковому праймі, який триває з 7:00 по 10:00, обласні радіостанції матимуть відрізок 7:10-8:00. "Логічно не переривати загальнонаціональне ток-шоу включенням. Ще краще з нього розпочати. Тому пропонуємо відрізок 7:10-8:00, який може бути заповнений або підбіркою новин області, або прямоефірним ток-шоу... У дискусіях з керівниками радіо були 2 моменти: реклама і "звичка". Рекламний час в ранковому ефірі з 6-ої по 12-ту коштує майже однаково, а в деяких областях проміжок з 6-ої по 8-му ще догожчий. "Звичка": даруйте, але рейтинг радіо зараз такий низький, що частка тих, хто "звик" замала. І звик до чого? До того попереднього державного радіо? Його вже нема! + Матеріали (найактуальніші і найякісніші) журналістів обласних радіо звучатимуть і о 8-ій, адже і на загальнонаціональному рівні слухач хоче знати про події в регіоні! Я не можу приховати захват від передачі Вінницького обласного радіо "Військовий щоденник" з журналісткою Оленою Ставицькою! Ведучі Українського радіо з радістю візьмуть її житейські теплі інтерв'ю з героями АТО у свої передачі. І таких позитивних прикладів багато", - пояснив Дмитро Хоркін. Генпродюсер зазначив, що перевагою нового сезону буде те, з вересня буде вдень відкритий відрізок з 12:10 до 13:00. Раніше був закритий з 14:00 по 15:00, де була технічна перерва на проводовому мовленні. "Замість "закритого" для проводового радіо відрізку з 14 по 15, вважаю доцільним дати зручний відрізок з 12:10 по 13-ту. Не нав'язую, а пропоную тут в прямому ефірі з інтерактивом обговорювати гострі суспільно-політичні і соціальні теми. Коли я був у Чернівцях і проводив Форум міста, приємно вразили журналісти творчої команди Любові Годнюк, які висвітлювати в прямому ефірі радіо "Буковина" цю подію оперативно, з балансом думок, та ще й поєднуючи роботу у студії зі включеннями з Чернівецького універтитету. Мені такий ефір цікавий, а про проблеми я хочу чути саме зараз. Чернівецькому радіо такий формат по силах", - зазначив пан Хоркін. Він вважає, що важливо не розбивати загальнонаціональне ток-шоу у вечірній час, а зробити мовлення регіонів таким, що шоу "з Києва" його доповнить і підсилить. "Почнемо із новин на УР1 о 17:00, продовжимо місцевими з 17:10, які у свою чергу на обласному радіо може продовжити підсумкова аналітична передача. З 18 до 20:10 знову УР1 з головний вечірним шоу та підсумковими новинами. А о 20:10 - регіональні радіо мовлять у форматі, актуальному для регіону (новини, житейська розмова, публіцистика...). "Голос Києва" ввечері робить дуже цікаву передачу про проблеми Київщини - саме у райцентрах і містечках, даючи різку (і самом правильно) критику діям/бездіяльності місцевої влади. А в ефірі Полтавського радіо "Лтава" є популярна передача Ольги Гладченко "Життя в портретах" про талановитих постатей області, - прекрасна передача для вечора! А в Харкові вже і так є солідні лінійки "Ранок" і "Вечір з Обласним", переконаний - невелике перенесення часу не зашкодить впізнаваності передач, а навпаки підсилиться потужним і цікавим "київським" шоу ввчечері і вранці", - пояснив Дмитро Хоркін. Генеральний продюсер поділився планами: "Ми вводимо посаду координатора по роботі з регіонами, який і спілкуватиметься з журналістами обласних радіо та оперативно передаватиме матеріал на загальнонаціональний рівень. Вважаю, що відсутність такої посади до цього негативно позначалось не лише на співпраці з екс-ОДТРК, а й позбавляє радіослухача доступу до подій поза столицею.Чудово мати активний доступ обласних редакцій до "Суспільне: news", - це пришвидшить обмін матеріалами". Нагадаємо, 1 червня Дмитро Хоркін став генеральним продюсером "Українського радіо". Анатолій Табаченко став радником нового генерального продюсера філії Національної суспільної телерадіокомпанії України "Центральна дирекція "Українське радіо"" Дмитра Хоркіна. Додамо, "Українське радіо" закликає обласні радіоредакції суспільного мовлення створюти спільні проекти. Ідеї спільних проектів можна надсилати на електронну пошту (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 13.07.2017 Поправку №111 народного депутата Верховної Ради України Вікторії Сюмар про додаткові кошти в сумі 428.297,4 тис. грн. для забезпечення діяльності та повноцінного функціонування Національної суспільної телерадіокомпанії України відхилено. 13 липня 2017 року Верховна Рада проголосувала у другому читанні за проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (№6600). За-226. Проти-4. Утрималось-46. Не голосувало-89. У цьому проекті поправка щодо фінансування НСТУ відхилена. У поправці йшлося: "За бюджетною програмою 1701080 необхідно передбачити додаткові кошти в сумі 428.297,4 тис. грн., для забезпечення діяльності та повноцінного функціонування Національної суспільної телерадіокомпанії України". Питання щодо фінансування НСТУ згідно з законом перенесено на вересень 2017 року. Нагадаємо, 13 липня 2017 року громадськість оприлюднила звернення, в якому вимагала у Верховної Ради забезпечити фінансування суспільного мовлення у повному обсязі. 12 липня 2017 року стало відомо, що з проекту Закону України № 6600 "Про Державний бюджет України на 2017 рік" зникла поправка про фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України, яку 11 липня підтримав Комітет Верховної Ради України з питань бюджету. 11 липня 2017 року Комітет Верховної Ради України з питань бюджету підтримав поправку народного депутата України, голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар щодо часткового збільшення фінансування суспільного мовлення - на 200 млн. гривень замість запропонованих нею 428 млн 297,4 тис. гривень. 22 червня 2017 року народний депутат Вікторія Сюмар внесла пропозиції до проекту Закону про внесення змін до проекту Закону України № 6600 "Про Державний бюджет України на 2017 рік". А саме вона попросила внести зміни до видатків бюджету Держкомтелерадіо за КПКВ 1701080 "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України". За її словами, "за бюджетною програмою КПКВ 1701080 "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України" необхідні додаткові кошти в сумі - 428 297,4 тис. гривень". Ці кошти мають бути передбачені на здійснення трансляції, для проведення розрахунків з операторами телекомунікаційних послуг відповідно до умов ліцензії, для оплати за спожиті комунальні послуги та енергоносії. Як писав сайт "Суспільне мовлення", Верховна Рада проголосувала за державний бюджет-2017 року, в якому запропоновано фінансову підтримку НСТУ у розмірі 970 797,8 грн. Не додали 309 202,2 грн. Публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України" повинно було отримати фінансування відповідно до Закону "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" 0,2% від держбюджету, що складає приблизно 1,28 млрд грн. 21 грудня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що загальний бюджет публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія" становитиме у 2017 році не менше 1,2 млрд. 3 липня 2017 року Володимир Гройсман знову сказав, що фінансування НСТУ відбуватиметься повною мірою, як того вимагає закон "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". "Хочу підкреслити: копійка в копійку, гривня в гривню. Всі потреби НСТУ, як вимагається законом, будуть профінансовані, відповідно до потреб телебачення", - зазначив Гройсман. 6 липня 2017 року члени Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України у відкритому зверненні закликали Верховну Раду забезпечити повноцінне фінансування суспільного мовлення у Держбюджеті-2017. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія зазначив, що в разі недофінансування суспільного мовлення суспільні телерадіокомпанії по всій Україні вироблятимуть контент, який не зможе конкурувати в якості, а це не надасть рейтингу, відповідно реформа не відбудеться у повні. Голова наглядової ради Тетяна Лебедєва пояснила, що недофінансування НСТУ для міжнародної спільноти стане сигналом, що влада не хоче незалежного суспільного мовлення. Державний секретар Міністрества інформаційної політики України Артем Біденко повідомив, що останній термін, коли Національна суспільна телерадіокомпанія України отримає повне фінансування, це вересень 2017 року (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 13.07.2017 Медіахолдинг "Ера Медіа" повідомляє про нову стратегію розвитку, яка передбачає новий формат - інфотейнмента. "Також стратегія передбачає придбання нових радіостанцій і продаж "Ера-FM"", - йдеться у повідомленні прес-служби холдингу. Нагадаємо, з 1 червня обов'язки генерального директора радіостанції "Радіо Ера FM" виконує перший заступник генерального директора з творчих питань Віталій Дикий. Колишній гендиректор радіо Сергій Коваль звільнився. Згідно оприлюднених на сайті "Радіо Ера" (ТОВ "Телерадіокомпанія "Радіо-Ера") документів, її кінцевим бенефіціарним власником станом на 31 грудня 2015 року є Антон Сімоненко (90%), власником істотної участі - гендиректор телеканалу "Ера" Ігор Лоташевський (10%). Водночас відкриті джерела пов'язують ці медіакомпанії з народним депутатом Андрієм Деркачем. З документів видно, що протягом 2015 року відбулися суттєві зміни в структурі власності "Радіо Ера", у результаті яких бенефіціаром радіостанції і став Антон Сімоненко. Повну інформацію про структуру власності можно подивитися на сайті радіостанції (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 13.07.2017 Активісти групи "Реанімаційний пакет реформ" обурені неприйняттям правки бюджетного комітету Верховної Ради, що зменшує фінансування суспільного мовлення на понад 300 млн гривень. Про це вони повідомили на своєму сайті. "Експерти групи Реанімаційного Пакету Реформ з питань медіа-реформи висловлюють своє обурення черговою спробою позбавити суспільне мовлення належного йому фінансування, а саме неврахуванням поправки про фінансування суспільного мовлення бюджетним комітетом ВРУ у змінах до державного бюджету на 2017 рік", - йдеться у повідомленні. Активісти зазначають, що для суспільного мовлення засадничими принципами є незалежність системи управління, висока якість та незалежність редакційної політики, підзвітність суспільству, а також належний рівень фінансування для дотримання цих принципів. "Чинний закон про суспільне мовлення передбачає мінімальну гарантію щорічного фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) на рівні 0,2% від видатків загального фонду держбюджету за попередній рік. Це означає, що НСТУ в 2017 році мала би отримати 1,28 млрд грн. (близько 47 млн. євро). Утім, державний бюджет на 2017 рік передбачає, що НСТУ отримає лише 970 млн. грн., що створює на самому початку реорганізації дефіцит в понад 300 млн. грн", - констатують активісти. Також РПР зазначає, що належне фінансування потрібне суспільному для вирішення проблем, накопичених за минулі роки. Зокрема - борги, застаріле обладнання, роздутий штат працівників та низькоякісний телерадіопродукт. "Ми закликаємо Верховну Раду України поставитися відповідально до створення одного з найважливіших інститутів демократії в Україні та забезпечити у державному бюджеті на 2017 рік належне фінансування для проведення оптимізації, модернізації та виконання функцій суспільного мовлення - якісного інформування, забезпечення освітніх, просвітницьких, дитячих та суспільно-політичних програм", - закликає група. Як відомо, 13 липня у Верховній Раді мають розглянути законопроект про внесення змін до закону "Про Державний бюджет України на 2017 рік". 12 липня сайт "Суспільне мовлення" з посиланням на власні джерела повідомив, що з проекту закону "Про Державний бюджет України на 2017 рік" зникла поправка про фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України, яку 11 липня підтримав комітет ВР з питань бюджету (Джерело: Портал "Українська правда").
  • 12.07.2017 Запрацював офіційний web-сайт столичної мережевої станції "Power FM" (Київ-104.0МГц, Суми-87.7МГц, Полтава-102.7МГц, Кривий Ріг-103.6МГц, Дніпро-104.0МГц, Харків-105.7МГц, Одеса-90.6МГц, Мелітополь-91.0МГц, Вінниця-91.4МГц, Бердянськ-102.1МГц, Івано-Франківськ-103.0МГц, Генічеськ-104.4МГц, Кременчук-107.0МГц, Черкаси-107.1МГц, Чернігів-101.8МГц та Запоріжжя-105.1МГц, а також Інтернет-мовлення 48k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.). Знайти його можна за адресою http://www.powerfm.ua. Наразі на сайті можна побачити лише заставку та почути потокову трансляцію ефіру станції, що поки що працює у технічному режимі: в її ефірі лунає музичний нон-стоп, джинґли та рекламні блоки (Власна інформація).
  • 12.07.2017 13 липня 2017 року Заслужений академічний симфонічний оркестр "Українського радіо" під керівництвом Володимира Шейка вилітає в Африку, де візьме участь у 32-му Міжнародному фестивалі симфонічної музики в Ель-Джем (Туніс). Про це сайту "Суспільне мовлення" повідомив заслужений діяч мистецтв України, народний артист України, художній керівник та головний диригент Заслуженого академічного симфонічного оркестру Національної радіокомпанії України, директор Об'єднання художніх колективів "Музика" Володимир Шейко. За його словами, 15 липня симфонічний оркестр "Українського радіо" виступатиме в амфітеатрі в Ель-Джемі, який є третім за розмірами після Колізею і Капуї (Італія), місткістю 30 тисяч осіб. Саме в ньому знімався фільм "Гладіатор". У цей день на фестивалі виступатиме лише Симфонічний оркестр "Українського радіо", який виконає різножанрову програму: класику, джаз і музику кіно. Заступник директора Об'єднання художніх колективів "Музика", скрипалька Оксана Хомишинець додала, що виступ розпочнеться із класичних творів таких композиторів, як Джоаккіно Антоніо Россіні, Вольфґанґ Амадей Моцарт, Фелікс Мендельсон, Петро Чайковський, Йоганнес Брамс. У джазовій частині зіграють твори представників сучасної української композиторської школи: Дмитра Савенка та Ганни Гаврилець. Виступ симфонічного оркестру завершиться музикою з кіно, зокрема, з "Піратів Карибського моря". 32-ий Міжнародний фестиваль симфонічної музики в Ель-Джем проходить із 8 липня по 12 серпня 2017 року. Мета фестивалю полягає у тому, щоб залучити різні культури та країни і продемонструвати, що Туніс є відкритим для сторонніх. Нагадаємо, у 2016 році Симфонічний оркестр "Українського радіо" під керуванням Володимира Шейка, Академічний Хор "Українського радіо" під орудою Юлії Ткач та солісти Національної опери України Сусанна Чахоян, Алла Позняк, Дмитро Кузьмін та Ігор Мокренко відкривали 31-ий симфонічний фестиваль в Ель Джем. Також колективи "Українського радіо" разом із солістами грали та співали на відкритті ще одного фестивалю в Тунісі - 52-го Міжнародного музичного фестивалю в м. Карфаген (Festival International de Carthage 2016). Оркестр і хор на двох концертах зібрав 15 тисяч глядачів. Також додамо, що у новому сезоні, з 4 вересня 2017 року, на Суспільному телебаченні і радіомовленні запустять цикл концертних програм, які у Будинку звукозапису будуть наживо виконувати чотири колективи "Українського радіо" (Заслужений академічний симфонічний оркестр, Академічний оркестр народної та популярної музики, Академічний хор ім. П.Майбороди, Великий дитячий хор). Концерти будуть записуватися для радіо і телеефіру (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 12.07.2017 Національна суспільна телерадіокомпанія України запустила платформу зворотного зв'язку "Потрапити на Суспільне", на якій можна залишити своє звернення, ідеї про співпрацю чи скарги. Про це йдеться на сайті телеканалу "UA: Перший". НСТУ пропонує надсилати на "Потрапити на Суспільне" звернення щодо проекту, команди або ідеї, партнерських стосунків, розміщення реклами, екскурсії по телерадіокомпанії чи поскаржитися на недоліки роботи суспільного мовлення. "Відкритість і зворотний зв'язок - це ті риси, які якісно відрізнятимуть Суспільне від комерційних мовників. Нам важливо не лише інформувати людей, навчати чи розважати за допомогою телевізійних та радіопрограм, ми прагнемо мати ефективну модель зв'язку з суспільством. Платформа "Потрапити на Суспільне" дозволить не просто звертатись, а й отримувати відповідь у найкоротші строки", - каже голова правління НСТУ Зураб Аласанія. Член правління Олександра Кольцова, яка відповідає за розважальний напрям, написала у своєму Facebook, що свої проекти та ідеї можна втілити на всіх каналах і радіостанціях, які входять у НСТУ. "Суспільне мовлення - це не один канал. Це UA:Перший, телеканал "Культура", Українське Радіо, Радіо "Промінь", Радіо "Культура" та десятки регіональних ТРК, отже великий простір для ідей, корисних суспільству, які почують у кожному українському домі", - зазначила вона. Олександра Кольцова навела приклад, з якими ідеями можна звертатися: ""Маю проект, що допоможе всиновлювати більше дітей", "Мені не подобається тон ведучої", "Ваше шоу______ - УГ і ось чому:", "Я найкраще роблю пластилінову мультиплікацію", "Придумав шоу про секс для невпевнених у собі людей, думаю мені сюди. Чи сюди" та інше - тепер, будь ласка, пишіть просто нам - http://1tv.com.ua/in/". Нагадаємо, "Українське радіо" закликає обласні радіоредакції суспільного мовлення створюти спільні проекти. Ідеї спільних проектів можна надсилати на електронну пошту (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 12.07.2017 12 липня 2017 року на розгляд Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики направлено проект закону, який стосується зобов'язання Національної суспільної телерадіокомпанії висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів. Про цей йдеться на сайті Верховної Ради України. 11 липня 2017 року народні депутати з депутатської фракції Політична партія "Народний фронт" Максим Бурбак і Микола Федорук направили у Верховну Раду проект закону про внесення змін до статті 18 Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення України" (щодо висвітлення діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в засобах масової інформації України). Номер реєстрації проекту до закону 6681. "НСТУ зобов'язана висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, у межах визначених іншими Законами", - йдеться у проекті закону. Якщо цей проект закону підтримає Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, тоді його розглядатимуть на засіданні у парламенті. Максим Бурбак і Микола Федорук на момент обрання народними депутатами проживали у Чернівцях. Нагадаємо, раніше народні депутати, особливо мажоритарники, скаржилися на те, що не отримували свої звичні 20 хвилин ефіру на регіональних філіях ПАТ "НСТУ", колишніх ОДТРК. Експерти пояснили, що відповідно до закону про Суспільне мовлення НСТУ не зобов'язана висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб. Зобов'язання Суспільного телебачення і радіомовлення України щодо поширення повідомлень органів влади визначаються виключно Законом України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" і обмежується екстреними повідомленнями і новорічним привітанням. З червня 2017 року телеканал "UA: Перший" відмовився транслювати засідання Уряду. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія сказав, що відтепер з засідань Кабміну журналісти робитимуть гарячі новини і показуватимуть найважливіші моменти, а не все засідання від початку до кінця (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 12.07.2017 12 липня 2017 року стало відомо, що з проекту Закону України № 6600 "Про Державний бюджет України на 2017 рік" зникла поправка про фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України, яку 11 липня підтримав Комітет Верховної Ради України з питань бюджету. Про це сайту "Суспільне мовлення" стало відомо з джерел Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. 13 липня законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" буде розглядатися в парламенті. Нагадаємо, 11 липня 2017 року Комітет Верховної Ради України з питань бюджету підтримав поправку народного депутата України, голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар щодо часткового збільшення фінансування суспільного мовлення - на 200 млн. гривень замість запропонованих нею 428 млн 297,4 тис. гривень. 22 червня 2017 рокународний депутат Вікторія Сюмар внесла пропозиції до проекту Закону про внесення змін до проекту Закону України № 6600 "Про Державний бюджет України на 2017 рік". А саме вона попросила внести зміни до видатків бюджету Держкомтелерадіо за КПКВ 1701080 "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України". За її словами, "за бюджетною програмою КПКВ 1701080 "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України" необхідні додаткові кошти в сумі - 428 297,4 тис. гривень". Ці кошти мають бути передбачені на здійснення трансляції, для проведення розрахунків з операторами телекомунікаційних послуг відповідно до умов ліцензії, для оплати за спожиті комунальні послуги та енергоносії. Як писав сайт "Суспільне мовлення", Верховна Рада проголосувала за державний бюджет-2017 року, в якому запропоновано фінансову підтримку НСТУ у розмірі 970 797,8 грн. Не додали 309 202,2 грн. Публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України" повинно було отримати фінансування відповідно до Закону "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" 0,2% від держбюджету, що складає приблизно 1,28 млрд грн. 21 грудня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що загальний бюджет публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія" становитиме у 2017 році не менше 1,2 млрд. 3 липня 2017 року Володимир Гройсман знову сказав, що фінансування НСТУ відбуватиметься повною мірою, як того вимагає закон "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". "Хочу підкреслити: копійка в копійку, гривня в гривню. Всі потреби НСТУ, як вимагається законом, будуть профінансовані, відповідно до потреб телебачення", - зазначив Гройсман. 6 липня 2017 року члени Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України у відкритому зверненні закликали Верховну Раду забезпечити повноцінне фінансування суспільного мовлення у Держбюджеті-2017. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія зазначив, що в разі недофінансування суспільного мовлення суспільні телерадіокомпанії по всій Україні вироблятимуть контент, який не зможе конкурувати в якості, а це не надасть рейтингу, відповідно реформа не відбудеться у повні. Голова наглядової ради Тетяна Лебедєва пояснила, що недофінансування НСТУ для міжнародної спільноти стане сигналом, що влада не хоче незалежного суспільного мовлення. Державний секретар Міністрества інформаційної політики України Артем Біденко повідомив, що останній термін, коли Національна суспільна телерадіокомпанія України отримає повне фінансування, це вересень 2017 року (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 11.07.2017 Київське інформаційне радіо "Голос Столиці" (106.0МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) презентувало власний застосунок для смартфонів. Таким чином, відтепер у слухачів і користувачів мобільних пристроїв з'явився ще один зручний і комфортний доступ до оперативних новин і програм радіо "Голос столиці" у своїх смартфонах. Крім он-лайн трансляції, користувачам застосунку доступні відеотрансляція, актуальні новини та відео, а також можливість написати і зателефонувати в прямий ефір безпосередньо з програми. Зараз застосунок доступний лише для iPhone і iPad, але вже найближчим часом з'явиться і Android-версія. Розробкою програми та технічною підтримкою займається Євген Мельник і команда студії GENÈVIOS Développement. Слухайте нас у своєму смартфоні, радіо "Голос столиці" буде раде вашим відгукам! Посилання на скачування - тут (Джерело: інформацію надав ).
  • 11.07.2017 Комітет Верховної Ради України з питань бюджету підтримав поправку народного депутата України, голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар щодо часткового збільшення фінансування суспільного мовлення - на 200 млн. гривень замість запропонованих нею 428 млн. Бюджетний комітет проголосував за внесення змін до проекту Закону України № 6600 "Про Державний бюджет України на 2017 рік", які стосуються фінансової підтримки Національної суспільної телерадіокомпанії України. Він підтримав фінансову підтримку НСТУ в розмірі 200 млн. гривень. Вікторія Сюмар внесла поправу про необхідні додаткові кошти в сумі - 428 297,4 тис. гривень. Нагадаємо, 22 червня 2017 рокународний депутат Вікторія Сюмар внесла пропозиції до проекту Закону про внесення змін до проекту Закону України № 6600 "Про Державний бюджет України на 2017 рік". А саме вона попросила внести зміни до видатків бюджету Держкомтелерадіо за КПКВ 1701080 "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України". За її словами, "за бюджетною програмою КПКВ 1701080 "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України" необхідні додаткові кошти в сумі - 428 297,4 тис. гривень". Ці кошти мають бути передбачені на здійснення трансляції, для проведення розрахунків з операторами телекомунікаційних послуг відповідно до умов ліцензії, для оплати за спожиті комунальні послуги та енергоносії. Як писав сайт "Суспільне мовлення", Верховна Рада проголосувала за державний бюджет-2017 року, в якому запропоновано фінансову підтримку НСТУ у розмірі 970 797,8 грн. Не додали 309 202,2 грн. Публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України" повинно було отримати фінансування відповідно до Закону "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" 0,2% від держбюджету, що складає приблизно 1,28 млрд грн. 21 грудня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що загальний бюджет публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія" становитиме у 2017 році не менше 1,2 млрд. 3 липня 2017 року Володимир Гройсман знову сказав, що фінансування НСТУ відбуватиметься повною мірою, як того вимагає закон "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". "Хочу підкреслити: копійка в копійку, гривня в гривню. Всі потреби НСТУ, як вимагається законом, будуть профінансовані, відповідно до потреб телебачення", - зазначив Гройсман. 6 липня 2017 року члени Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України у відкритому зверненні закликали Верховну Раду забезпечити повноцінне фінансування суспільного мовлення у Держбюджеті-2017. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія зазначив, що в разі недофінансування суспільного мовлення суспільні телерадіокомпанії по всій Україні вироблятимуть контент, який не зможе конкурувати в якості, а це не надасть рейтингу, відповідно реформа не відбудеться у повні. Голова наглядової ради Тетяна Лебедєва пояснила, що недофінансування НСТУ для міжнародної спільноти стане сигналом, що влада не хоче незалежного суспільного мовлення (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 10.07.2017 В українському радіоефірі сталися зміни. Від сьогоднішнього вечора, з 22:00, столична мережева станція, що досі вела мовлення з позивним "Улюблене радіо", працює з новим позивним - "Power FM". Нагадаємо - зміну позивного радіокомпаній, що представляють дану мережу, було затверджено рішеннями Нацради з ТРМ ще у травні поточного року. Тоді ж було трохи підкореговано програмну концепцію станції. З того часу станція, що входить до складу Business Radio Group, поступово переходила на новий музичний формат - змінювалося наповнення ефіру, сигнали RDS (зокрема, у Києві назва POWERFM почала прописуватися в RDS ще тиждень тому). Наразі в її ефірі лунають сучасні хіти західної та української музики (формат CHR/ Top 40). Сьогодні програми "Power FM" транслюються у Києві (104.0МГц), Сумах (87.7МГц), Полтаві (102.7МГц), Кривому Розі (103.6МГц), Дніпрі (104.0МГц), Харкові (105.7МГц), Одесі (90.6МГц), Мелітополі (91.0МГц), Вінниці (91.4МГц), Бердянську (102.1МГц), Івано-Франківську (103.0МГц), Генічеську (104.4МГц), Кременчцуі (107.0МГц), Черкасах (107.1МГц), Чернігові (101.8МГц) та Запоріжжі (105.1МГц). Мережу формують чотири ТРО - ПП "Компанія "Нова хвиля", ТОВ "Радіо Шарманка", ПП "ТРК "Центр"" та ТзОВ "ТРК "Алекс ТВ". Станція також володіє ліцензіями на мовлення в Донецьку та у Криму, трансляції на яких тимчасово не здійснюються через окупацію цих територій російськими військами. ПП "Компанія "Нова хвиля" вже використовувала бренд "Power FM" з 22 березня 2002 року по 24 липня 2004 року (тоді мережа була значно меншою і складалася з Києва, Дніпра, Кривого Рога і Харкова), однак, згодом змінила позивний на "Радіо Шарманка". І ось тепер ми стали свідками повернення проекту "Power FM" в український ефір (Власна інформація).
  • 10.07.2017 У новому сезоні, з 4 вересня 2017 року, на Суспільному телебаченні і радіомовленні запустять цикл концертних програм, які будуть наживо виконуватися у Будинку звукозапису "Українського радіо" і записуватися для радіо і телеефіру. Про це сайту "Суспільне мовлення" сказала ведуча програм радіо "Промінь" і "UA:Першого" Галина Бабій, якій у новому сезоні запропоновано стати продюсером сегменту контенту RadioArt Special &TV. "Керівники колективів подали свої пропозиції щодо нового сезону у трьох напрямках: Radio Symphony UA, Radio Folk UA і Radio Chor UA. Ми визначились з авторами сценаріїв і ведучими концертних програм по всіх напрямках. Влітку колективи почергово йдуть у відпустку і, водночас, працюють на репетиціях", - повідомила Галина Бабій. За її словами, наразі тривають обговорення формату виступів колективів "Українського радіо" - Симфонічного оркестру (диригент - маестро Володимир Шейко) та Академічного хору (хоровий диригент - Юлія Ткач), а також значного оснащення великої концертної студії Будинку звукозапису. Нагадаємо, 5 червня на хвилі Першого каналу "Українського радіо" прозвучала прем'єра арт-проекту "Radio Symphony UA: Найкраще!" Симфонічного оркестру "Українського радіо". У березні 2017 року переможниця "Євробачення-2016" Джамала записувала розширену симфонічну версію пісню "1944" у супроводі Симфонічного оркестру "Українського радіо". Зазначимо, академічний симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України (диригент Володимир Шейко) долучився до створення нового хіта гурту С.К.А.Й All My Love For You, з яким музиканти брали участь у національному відборі на "Євробачення-2017". Додамо, зала Будинку звукозапису була побудована провідними акустиками з Німеччини та Естонії спеціально для високоякісного звучання симфонічних оркестрів та хорів із наступним звукозаписом для Держ. Фонду, лейблів України та світу (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 10.07.2017 Офіційно дані індустріального радіодослідження від "Радіокомітету" у 2017 році придбали вісім агентств. Серед них - члени "Радіокомітету": Publicis Groupe, ADV Group (Initiative), GroupM, UMG та Radio Expert. А також ОРТ Медіа, New Media Agency та "Оптимум медіа". Останнє агентство придбало дані дослідження уперше. Нагадаємо, торік "Радіокомітет" вирішив не надавати дані дослідження гравцям ринку, які не інвестують у радіодослідження. Дослідження RadioResearch здійснює компанія "Kantar TNS в Україні" методом комп'ютеризованого телефонного опитування слухання за вчорашній день Day after recall CATI (DAR CATI) на замовлення міжгалузевого індустріального об'єднання "Радіокомітет". Дослідження є найавторитетнішим у галузі, це підтверджують як постійні клієнти, так і нові агентства, які доєднались цього року. "Купівля даних дослідження дає нам як медійному агентству низку переваг. Одна з них - це якісне обслуговування і аргументація у виборі того чи іншого радіо каналу. Ми не оперуємо особистісними вподобаннями, а надаємо свої рекомендації виключно на ті канали, які ефективні для наших клієнтів. Аргументацію підкріплюємо офіційними даними дослідження від TNS", - коментує Василь Кожемякін, старший експерт з медіа-планування та закупок радіо в Publicis One. За його словами, будь-які дослідження повинні відповідати міжнародним стандартам та мати свою унікальну методику, яка була б зрозуміла і влаштовувала весь ринок: "Дослідження ТNS чудово справляються з цим завданням. Ми отримуємо якісний продукт з постійним оновленням і наданням свіжих даних в нових хвилях досліджень". Марія Шаховська, директор департаменту радіо ОРТ Медіа, агентства, яке купує радіо дослідження з 2008 року, звертає увагу на те, що інвестиція у радіодослідження дає можливість брати участь у різних тендерах: "Як комерційних, так і державних. Це найбільша перевага перед "агентствами-партизанами". Великий бізнес та державні компанії запрошують для участі у тендері тих, хто користується TNS Super Nova". На її думку, ринок радіо зараз цілком цивілізований, і сама галузь приваблива як для рекламодавців, так для інвестицій. Радіокомітет - міжгалузеве об'єднання, до якого входять найбільші радіохолдинги України - група ТАВР, Український Медіа Холдинг, BusinessRadioGroup, "Люкс"; мережеві рекламні агенції (Publicis One, ADV Group (Initiative), GroupM, UMG та RadioExpert) та як керуючий партнер, - Незалежна асоціація телерадіомовників. Радіокомітет створений наприкінці 2007 року задля запуску єдиного галузевого дослідження радіоаудиторії, яким користуватимуться як самі радіостанції, так і рекламні агенції під час планування рекламних кампаній (Джерело: Сайт НАМ).
  • 10.07.2017 Військовому радіо "Армія FM" потрібен SMM-спеціаліст! В обов'язки входить робота з сайтом та соцмережами (Facebook, Twitter, Instagram, Soundcloud та ін). П'ять неймовірно насичених днів на тиждень! Якщо ти вважаєш, що можеш стати частиною молодої, працьовитої команди, приходь або телефонуй! Телефон для зв'язку +380956961056 (Ірина) (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 9.07.2017 Підтверджено початок мовлення "Радіо Relax" в місті Черкаси. Як повідомляє користувач форуму порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні", станція розпочала трансляції у зазначеному місті на частоті 91.0МГц у другій половині дня у середу, 5-го липня. При цьому ще вранці того ж дня на зазначеній частоті транслювалася відкрита несуча. Нагадаємо - ТОВ "ТРК ОНІКС" розпочало мовлення у Черкасах у середині жовтня 2012 року із позивним "Стильне радіо Перець FM". Минулого місяця Нацрада з ТРМ переоформило ліцензію ТРО у зв'язку зі зміною її власнків, вказавши в ній новий позивний. В більшості міст мовлення ТОВ "ТРК ОНІКС" радіостанція "Радіо Relax" розпочала трансляції 1-го липня (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 9.07.2017 Херсонська місцева радіостанція "Херсон FM" протягом першої половини року розпочала мовлення ще у двох населених пунктах Херсонської області. Це с.Василівка (мовлення на частоті 100.9 МГц) та м.Генічеськ (мовлення на частоті 103.6 МГц) (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 9.07.2017 Перше в Україні військове радіо "Армія FM" тепер має аккаунт у Twitter. Підписуйтеся на "Армію FM" і ви дізнаєтеся останні військові новини нашої держави та усього світу. Бойові дії, теракти, нові зразки зброї та техніки. "Армія FM" оперативно транслюватиме для вас новини як з українських ЗМІ, так і з міжнародної преси. Знайте більше разом з військовим радіо "Армія FM". Підписатися на аккаунт радіостанції можна за посиланням https://twitter.com/Armia_fm! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 6.07.2017 У п'ятницю, 7-го липня, о 19:45 "Українське радіо" транслюватиме у прямому ефірі Офіційний прийом високих гостей та виконання Дев'ятої симфонії видатного німецького композитора Людвіга ван Бетховена з Ельбської філармонії міста Гамбурга (Німеччина). Подія відбуватиметься в в рамках міжнародного саміту G20 "Великої двадцятки" і відкриватиме офіційну частину саміту. "Українське радіо", як частина суспільного мовника, оперативно висвітлює важливі глобальні події. Враховуючи найбільше покриття по всій країні, воно стає найоперативнішим джерелом інформації. І це нас зобов'язує. У перший день G20 наші журналісти розкажуть про підсумки основних зустрічей і рішень сильних світу цього, а також проанонсують наступний день саміту. Оперативність - наше все!", - зазначив генеральний продюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін. Пряму трансляцію у день відкриття саміту G20 вестимуть журналіст "Українського радіо" Василь Шандро та музикознавиця, радіоведуча Наталя Куляєва. Коментуватимуть подію й розповідатимуть цікаві факти та подробиці з історії самітів G7 та G20 у прямому ефірі шеф-редактор суспільно-політичного напряму радіоплатформи, політичний оглядач Юрій Табаченко та аналітик, радіо публіцист Віталій Науменко. У рамках трансляції прозвучить спецрепортаж оглядачки радіо "Культура" Наталії Попудрібко про унікальну Гамбурзьку філармонію на Ельбі, яку називають восьмим чудом світу і з якої транслюватиметься зустріч найвпливовіших політиків світу. "Українське радіо" спільно з Європейською мовною спілкою, підтримуючи добру традицію висвітлення культурно-мистецьких подій світового масштабу, транслюватиме виконання Дев'ятої симфонії німецького класика Людвіга ван Бетховена, що відкриватиме офіційну частину саміту. Як на мене, цей твір прозвучить як заклик до порозуміння та єднання навколо ідей миру, добра та економічного добробуту", - підкреслила продюсерка радіоканалу "Культура" Світлана Свиридко-Сєрова. Виконуватиме Дев'яту симфонію оркестр Гамбурзької філармонії під орудою диригента Кента Нагано, хор Гамбурзької державної опери та солісти: Крістіана Карг (сопрано), Ока фон Дамерау (мецо-сопрано), Клаус Флоріан (тенор), Франц-ЙозефСеліг (бас). Слухайте он-лайн на сайті радіо. Найважливіші фрагменти трансляції слухайте наступного дня о 12.10 у прямоефірному шоу вихідного дня "Обрії" (УР-1). Довідка: "Українська радіо" - радіоплатформа суспільного мовника України Національної суспільної телерадіокомпанії. Радіо мовить з 1924 року і є одним із найстарших радіомовників світу. З 2017 року "Українське радіо" разом з Національним телебаченням та 25-тьма регіональними каналами стали публічним акціонерним товариством. "Українське радіо" мовить на трьох каналах: Першому - розмовному новинному суспільно-політичному, Другому - молодіжному музично-розмовному радіо "Промінь", Третьому - мистецько-просвітницькому радіо "Культура" та має редакції програм англійською, німецькою, румунською та російською мовами (Джерело: Сайт телеканалу "ZIK").
  • 6.07.2017 Радіостанція "Країна FM" відтепер має власний профіль в Instagram! Ви побачите те, чого не передасть радіоефір: 1. Над чим і як працівники станції сміються з гостями у ліфті; 2. Із яким виразом обличчя та настроєм вони - артисти, міністри, спортсмени, митці - приходять до студії; 3. Із якими словами йдуть робити селфі біля муралу чи кактус-стіни станції; 4. Ваші улюблені музиканти ексклюзивно наспівають для вас рядки майбутніх хітів; 5. А ще ведучі запитають у гостей те, що вам справді буде цікаво: яка мелодія у них на будильнику; яку книжку зараз читають; якими побутовими та професійними лайфхаками користуються; як і де підтримують себе у формі; найкраща кнайпа/кав'ярня/ресторан/парк/арт-платформа/коворкінговий центр тощо у різних містах України; чим снідають; куди полюбляють мандрувати; про що мріють і як роблять великі цілі досяжними. Підписуйтесь на Instagram радіо "Країна FM": https://www.instagram.com/krainafm/, у коментарях пишіть, про що запитати наших гостей, прихід яких станці безумовно буде анонсувати. Додамо пікселів до аудіо? (Джерело: Сторінка радіо "Країна FM" у соцмережі Facebook).
  • 6.07.2017 Радіостанція "Голос Києві" Київської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України розпочала переїзд із приміщення на вул. Хрещатик, 6 у приміщення "Українського радіо" на вул.. Хрещатик, 26. Член правління Микола Чернотицький, який відповідає за роботу з філіями НСТУ, встановив дедлайн переїзду - 31 липня 2017 року. Про це сайту "Суспільне мовлення" повідомив заступник директора виконавчого (по радіомовленню) філії НСТУ "Київська регіональна дирекція" Григорій Южда. "Поступово перевозимо свої речі - їх дуже багато. Навіть підвісну стелю, кондиціонери, двері демонтуємо і забираємо на Хрещатик, 26. Бо коштів на ремонт нам ніхто не дає... Умови будуть трішки гірші, бо замість 2-х студій, які ми маємо зараз, нам виділили лише одну, замість 3-х монтажних апаратних - лише 1. Але переберемось, обдивимось... Будемо сидіти не компактно, а розкидані у приміщеннях по вул. Хрещатик, 26, вул. Грінченка, 9 і 11", - сказав він. За словами Григорія Южди, колектив "Голосу Києва" налаштований працювати по-новому, попри всі труднощі і перепони. Нагадаємо, "Голос Києва" наразі знаходиться на третьому поверсі у будинку на вул. Хрещатик, 6. Раніше, коли радіостанція була державною структурою, то обласна влада надавала їй пільги зі сплати оренди. За оренду приміщень у розмірі 350 кв. м радіо "Голос Києва" платило 1 грн на рік. З січня 2017 року, коли "Голос Києва" став ПАТ "НСТУ", потрібно платити за оренду приміщень на загальних підставах, а це 460 тис грн. на рік. З 1 липня 2017 року радіостанція "Голос Києві" Київської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України започаткувало додаткове мовлення на каналі УР-3 (радіо "Культура") у трьох часових відрізках загальним обсягом чотири години на добу: 10:00 - 11:00, 12:00 - 14:00, 17:00 - 18:00. Також "Голос Києва", як і раніше, можна слухати у Києві та Київській області на каналі УР-1 (105 МГц) у такі часові відрізки: 08:10 - 09:00, 14:10 - 15:00, 18:10 - 19:00, 21:10 - 22:00 (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 6.07.2017 Експерти групи з питань медіа-реформи Реанімаційного Пакету Реформ закликають Верховну Раду забезпечити належну фінансову основу для подальшого становлення суспільного мовника - 1,28 млрд грн. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті РПР. У РПР нагадали про зобов'язання України перед Радою Європи та в рамках Угоди про асоціацію Україна-ЄС щодо необхідності завершення реформи державних телерадіокомпаній у Суспільне мовлення. У заяві зазначено, що належне фінансування новоствореного мовника є фундаментом для успішного проведення реформи та впровадження її результатів. Наразі воно є критично низьким. Подаємо текст заяви: "Громадськість відзначає значний вклад Верховної Ради у забезпечення засад існування Суспільного мовлення та оперативне реагування на проблеми, які виникали в процесі реформування. Парламентські фракції вчасно та відповідально підійшли також і до номінування кандидатів у Наглядову раду Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (ПАТ "НСТУ"). Утім, зусилля останніх трьох років можуть зійти нанівець, адже наразі фінансування Суспільного мовлення є критично низьким. В той же час належне фінансування новоствореного мовника є фундаментом для успішного проведення реформи та впровадження її результатів. Законом Про суспільне телебачення і радіомовлення передбачено: суспільний мовник має отримати 0,2% від загального фонду державного бюджету за попередній рік. Це означає, що ПАТ "НСТУ" у 2017 році мав би отримати 1,28 млрд грн. (близько 47 млн. євро). Утім, Державний бюджет України на 2017 рік передбачає, що ПАТ "НСТУ" отримає лише 970 млн грн, що створює на самому початку реорганізації дефіцит в 300 млн. грн. При цьому за оцінками Європейської спілки мовлення (EBU) в середньому в Європі фінансування суспільних мовників становить 0,39% видатків бюджету. Таким чином в Україні ця сума має складати понад 2 млрд грн. До прикладу, на Суспільне мовлення Хорватії витрачається 182 млн євро, Польщі - 290 млн євро, Румунії - 215 млн євро. Експерти також звертають увагу: в 2016 році через обмежене бюджетне фінансування Національна телекомпанія України змогла спрямувати безпосередньо на виготовлення програмного продукту лише 3% коштів. Юридичний статус публічного акціонерного товариства нарешті дозволяє здійснити технічну модернізацію та оптимізацію персоналу, втім без належного фінансування це неможливо. В зв'язку із цим, експерти групи з питань медіа-реформи Реанімаційного Пакету Реформ закликають Верховну Раду забезпечити фінансування ПАТ "НСТУ" в 2017 році в повному обсязі, передбаченому законом Про суспільне телебачення і радіомовлення - тобто, на рівні 1,28 млрд грн.". Нагадаємо, 6 липня 2017 року члени наглядової ради НСТУ у відкритому зверненні закликали Верховну Раду забезпечити повноцінне фінансування суспільного мовлення у Держбюджеті-2017. Вони наголосили, що серйозне недофінансування суспільного мовлення унеможливить зміну якості програмного наповнення ефіру, і таким чином підірве довіру населення до цієї важливої реформи. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія додав, якщо НСТУ не отримає 309 млн. грн., суспільні телерадіокомпанії по всій Україні вироблятимуть контент, який не зможе конкурувати в якості, а це не надасть рейтингу, колективам доведеться виживати. Державний секретар Міністрества інформаційної політики України Артем Біденко пообіцяв, що останній термін, коли НСТУ отримає повне фінансування, це вересень 2017 року.За його словами, закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" ще не прийнятий і буде розглядатися у Верховній Раді найближчим часом. Також нагадаємо, що 3 липня 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що фінансування НСТУ відбуватиметься повною мірою, як того вимагає закон "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", але не уточнив, коли саме це станеться, "копійка до копійки, гривня до гривні" (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 6.07.2017 Державний секретар Міністрества інформаційної політики України Артем Біденко повідомив, що останній термін, коли Національна суспільна телерадіокомпанія України отримає повне фінансування, це вересень 2017 року. Про це Артем Біденко сказав сайту "Суспільне мовлення" 6 липня після прес-конференції на тему: "Недофінансування Суспільного мовника - загроза для його незалежності та ефективності". "Ми прекрасно розуміємо, що гроші в грудні не потрібні. Їх треба передбачити в законі про зміни до бюджету вже зараз", - зазначив він. За його словами, закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" ще не прийнятий. "Цього сесійного тижня буде розглядатися. Має працювати Комітет свободи слова і Бюджетний комітет. Чекаємо, що Мінфін внесе ці зміни. Вони будуть виноситися на цей сесійний тиждень", - прояснив пан Біденко. Він підкреслив: "Останній термін - це вересень. Ніхто в грудні не планує перекидати 300 млн. грн., бо з ними не має чого робити". Зазначимо, Законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (№6600), який Верховна Рада затвердила в першому читанні 22 червня 2017 року, збільшує доходи Держбюджету з 731,031 до 757 млрд грн, а витрати з 800,126 до 827,136 млрд грн. При цьому, граничний розмір держборгу може збільшитися з 1 716,7 до 1 823,7 трлн грн. 3 липня 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що фінансування НСТУ відбуватиметься повною мірою, як того вимагає закон "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", але не уточнив, коли саме це станеться. 6 липня 2017 року члени Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України у відкритому зверненні закликали Верховну Раду забезпечити повноцінне фінансування суспільного мовлення у Держбюджеті-2017. Вони наголосили, що серйозне недофінансування суспільного мовлення унеможливить зміну якості програмного наповнення ефіру, і таким чином підірве довіру населення до цієї важливої реформи. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія додав, якщо НСТУ не отримає 309 млн. грн., суспільні телерадіокомпанії по всій Україні вироблятимуть контент, який не зможе конкурувати в якості, а це не надасть рейтингу, доведеться виживати. Голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва пояснила, що недофінансування НСТУ для міжнародної спільноти стане сигналом, що влада не хоче незалежного суспільного мовлення. Також через брак фінансування нова команда на чолі з Зурабом Аласанією через рік може сказати, що не вистачило грошей, тому не варто чекати результату (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 6.07.2017 У супутникового телеканалу "Pro все" змінилася юридична особа і структура власності. Відповідні зміни до ліцензії каналу внесла 6 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Раніше супутникова ліцензія телеканалу була записана на одну юридичну особу - ТОВ "ТРК "Класс"", яка належала Андрію Карпію (5,5%) та його компанії ТОВ "І українська радіо група" (94,5%). Відтепер супутникова ліцензія телеканалу записана на нову юридичну особу - ТОВ "ТРК "Про все"". Ця компанія зареєстрована 25 квітня 2017 року, її керівником є Андрій Карпій, власниками - Андрій Карпій (29,55%) і ТОВ "І українська радіо група" (70,45%). У ТОВ "ТРК "Класс"" залишилася ще одна ліцензія - на загальнонаціональну FM-мережу "Стильне радіо "Перець FM"". На ремарку голови Нацради, що Андрій Карпій позбувається "Перець FM", пан Карпій сказав, що просто наводить порядок у своїх активах. Ліцензією з позивним "Перець FM" володіє ще одна компанія Андрія Карпія - ТОВ "Комунікаційне агентство "Сума технологій"" (у минулому мовило як радіо "Блік"). Нещодавно інша мережа частот, яка мовили з позивним "Перець FM", - ТРК "Онікс" - була продана холдингом "Вести Украина" представникам радіогрупи "ТАВР медіа", яка запускає на цих частотах радіо Relax замість "Перець FM". У минулому ТРК "Онікс" теж належала Андрію Карпію, але у 2014 році він її продав холдингу "Вести Украина" для розширення мережі "Радіо Вісті" (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 6.07.2017 6 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення продовжила на сім років строк дії ліцензії на мовлення "Русского радио" у Львові (юридична особа - ТОВ "ТРК "Манн""). При цьому кінцевими бенефіціарними власниками компанії в державному реєстрі телерадіоорганізацій Нацрада вказала трьох осіб: Миколу Баграєва, Джудіт Чату та Анну Нудіггер. Тоді як в оприлюдненій "Русским радио" інформації про структуру власності ТОВ "ТРК "Манн"", станом на 31 грудня 2016 року кінцевими бенефіціарними власниками компанії були вказані семеро осіб: 1. Віктор Пінчук - 0,64%; 2. Людмила Кравчук - 0,62%; 3. Яна Куц - 0,6%; 4. Микола Баграєв - 45%; 5. Руслан Баграєв - 5%; 6. Джудіт Чату, Великобританія, податковий резидент Швейцарії - 24,065%; 7. Анна Нудіггер, Швейцарія/Австралія, податковий резидент Швейцарії - 24,065%. Також згідно з документами, Джудіт Чату та Анна Нудіггер є довірчими керуючими дискретних трастів, бенефіціарами яких виступають Віктор Пінчук та Олена Пінчук. За визначенням у законі кінцевий бенефіціарний власник (контролер) - це фізична особа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність суб'єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення безпосередньо або через інших осіб, який здійснюється, зокрема, шляхом реалізації права володіння або користування всіма активами чи їх значною часткою, права вирішального впливу на формування складу, результати голосування, а також вчинення правочинів, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, надавати обов'язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління, або яка має можливість здійснювати вплив шляхом прямого або опосередкованого (через іншу фізичну чи юридичну особу) володіння однією особою самостійно або спільно з пов'язаними фізичними та/або юридичними особами часткою в суб'єкті інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення. Нагадаємо, що "Русское радио" входить до складу радіогрупи "ТАВР медіа" Миколи Баграєва та Віктора Пінчука (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 6.07.2017 У п'ятницю, 7-го липня, о 19:45 третій канал "Українського радіо" - "Культура" - транслюватиме наживо відкриття міжнародного саміту G20 "Велика двадцятка", який проходитиме у Гамбурзі (Німеччина). У прямому ефірі прозвучить офіційний прийом гостей, серед яких глави держав та урядів 20 провідних економік світу, та Дев'ята симфонія Людвіга ван Бетховена з Ельбської філармонії. Про це йдеться на сайті "Українського радіо". ""Українське радіо", враховуючи його найбільше покриття по всій країні, стає найоперативнішим джерелом інформації. І це нас зобов'язує. У перший день G20 наші журналісти розкажуть про підсумки основних зустрічей і рішень сильних світу цього, а також проанонсують наступний день саміту", - зазначив генеральний продюсер "Українського радіо" Дмитро Хоркін. Пряму трансляцію у день відкриття саміту G20 вестимуть журналіст "Українського радіо" Василь Шандро та музикознавиця, радіоведуча Наталя Куляєва. Її можна слухати на сайті та в Києві на частоті на частоті 72.86 МГц. Коментуватимуть подію й розповідатимуть цікаві факти та подробиці з історії самітів G7 та G20 у прямому ефірі шеф-редактор суспільно-політичного напряму радіоплатформи, політичний оглядач Юрій Табаченко та аналітик, радіо публіцист Віталій Науменко. У рамках трансляції прозвучить спецрепортаж оглядачки радіо "Культура" Наталії Попудрібко про унікальну Гамбурзьку філармонію на Ельбі, яку називають восьмим чудом світу і з якої транслюватиметься зустріч найвпливовіших політиків світу. На радіо додають, що Дев'яту симфонію виконуватиме оркестр Гамбурзької філармонії під орудою диригента Кента Нагано, хор Гамбурзької державної опери та солісти: Крістіана Карг (сопрано), Ока фон Дамерау (мецо-сопрано), Клаус Флоріан (тенор), Франц-Йозеф Селіг (бас). Нагадаємо, до Дня незалежності "Українське радіо" презентує спецпроект "Незалежність вустами українських захисників", який вестиме заслужений діяч мистецтв України, автор-виконавець, композитор Анжела Ярмолюк (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 6.07.2017 Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія сказав, що на 28 телерадіокомпаній суспільного мовлення до кінця 2017 року залишилося 13 млн. грн. Якщо на НСТУ не виділять 309 млн. грн. із бюджету, то суспільне мовлення буде "виживати". Про це він сказав 6 липня 2017 року в ІА "Укрінформ" на прес-конференції на тему: "Недофінансування Суспільного мовника - загроза для його незалежності та ефективності". "До кінця року залишилося 13 млн на виробництво на 28 телерадіокомпаній. Система побудована так, що маємо на виробництво в чотири рази менше, ніж на трансляцію", - сказав Зураб Аласанія. Він підкреслив, що суспільство чекає змін на суспільному мовленні. "Восени вже маємо видати продукт. Глядачеві і слухачеві байдуже, що ми копирсаємося. Їм треба продукт. Якщо його не має на екрані, тоді не має сенсу в нашому існуванні", - вважає Зураб Аласанія. За його словами, бюджет суспільного мовлення згідно з Законом "Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" становить 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік, а це 1,2 млрд. грн. "Там вже закладено не тільки існування, але і зміни в ефірі", - додав пан Аласанія. Наразі НСТУ має недофінансування, яка становить 309 млн. грн. Зураб Аласанія сподівається, що ці цифри мають бути додані і вони підуть на виробництво якісного контенту. Він пояснив, що надалі НСТУ зменшить видатки, відбудеться оптимізація приміщень і кадрів. Та вона розрахована на тривалий період, починаючи від 2017-го і до 2019-го року. Зураб Аласанія додав, якщо НСТУ не отримає 309 млн. грн., суспільні телерадіокомпанії по всій Україні вироблятимуть контент, який не зможе конкурувати в якості, а це не надасть рейтингу. "Доведеться виживати", - сказав голова правління НСТУ. Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг наголосив, що суспільне мовлення в Україні має встановлювати стандарти для ЗМІ, просувати цінності демократичних суспільств та мати належний рівень довіри від телеглядача і слухача. За його словами, без належного фінансування нереально досягти незалежності, яка вимогою для кожної організації суспільного мовлення в будь-якій країні. "Незалежний суспільний мовник досягається завдяки незалежному менеджменту, незалежній редакційній політиці і належному фінансуванню", - підкреслив Мортен Енберг. Він додав, що вітає заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що відбудеться повною міру фінансування НСТУ, як цього вимагає закон. Голова наглядової ради Тетяна Лебедєва закликала виконувати закон і відповідно забезпечити НСТУ належним фінансуванням. "Якщо на першому році не буде створено нову структуру і не буде зрозуміло, як працювати з регіонами, якщо не буде якісно зростати кваліфікація тих, хто працює на суспільному, то можна сказати, що реформи не буде. Щось відбулося, але це не відчутно для суспільства", - сказала пані Лебедєва. За її словами, якщо буде недофінансування НСТУ, для міжнародної спільноти це стане сигналом, що влада не хоче незалежного суспільного мовлення. Також через брак фінансування нова команда на чолі з Зурабом Аласанією через рік може сказати, що не вистачило грошей, тому не варто чекати результату. А це великий ризик, який не можна допустити, наголосила Тетяна Лебедєва. Перший заступник голови Держкомтелерадіо, який є акціонером НСТУ, Богдан Червак сказав: "Ми надали Міністерству фінансів всі необхідні документи пов'язані із недоданою сумою 462 мільйона 439 тисячі 200 гривень, вказали, що це порушення закону, і необхідно дофінансувати НСТУ в тих обсягах, які вказані". Пан Червак додав, що його можна вважати агентом НСТУ в органах державної влади і що для нього особисто ця реформа є питанням честі. Сума для НСТУ, записана в законі, насправді є невеликою. Бюджети європейських суспільних мовників є значно більшими, сказав медіа-юрист Центру демократії та верховенства права (Інституту Медіа Права) Ігор Розкладай. "Держава виконала свої зобов'язання на 70% відсотків. А щоб суспільний мовник зміг і перебудуватися, і створювати, і показувати ще більш якісний контент, для цього держава має виконати взяті на себе зобов'язання, які прописані в законі. Ми закликаємо парламент і уряд забезпечити ту суму, яка належить суспільному мовнику за законом", - наголосив він. Нагадаємо, 6 липня 2017 року члени Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України у відкритому зверненні закликали Верховну Раду забезпечити повноцінне фінансування суспільного мовлення у Держбюджеті-2017. Вони наголосили, що серйозне недофінансування суспільного мовлення унеможливить зміну якості програмного наповнення ефіру, і таким чином підірве довіру населення до цієї важливої реформи. Відповідно до Закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" бюджет Суспільного мовника має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. У 2017 році ПАТ "НСТУ" мала б отримати з бюджету 1,2 мільярди гривень, проте у Держбюджеті на цей рік закладено лише 75% цієї суми - на 309 мільйонів гривень менше. Додамо, 3 липня 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що фінансування НСТУ відбуватиметься повною мірою, як того вимагає закон "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 6.07.2017 6 липня 2017 року члени Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України у відкритому зверненні закликали Верховну Раду забезпечити повноцінне фінансування суспільного мовлення у Держбюджеті-2017. Члени наглядової ради НСТУ оприлюднили звернення до парламенту в ІА "Укрінформ" на прес-конференції на тему: "Недофінансування Суспільного мовника - загроза для його незалежності та ефективності". Вони з тривогою звернули увагу на недостатність фінансування суспільного мовлення у 2017 році, що ставить під загрозу перебіг всієї реформи. У заяві йдеться, що відповідно до Закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" бюджет Суспільного мовника має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. У 2017 році ПАТ "НСТУ" мала б отримати з бюджету 1,28 мільярда гривень, проте у Держбюджеті на цей рік закладено лише 75% цієї суми - нестача складає більш, ніж 300 мільйонів гривень, підкреслюють члени Наглядової ради НСТУ. "Наголошуємо, що серйозне недофінансування суспільного мовлення унеможливить зміну якості програмного наповнення ефіру, і таким чином підірве довіру населення до цієї важливої реформи. Крім того, недофінансування фактично знекровить суспільство в його праві на отримання неупередженої інформації, оскільки суспільне мовлення є єдиним мовником в країні, інформаційна політика якого не залежить ні від держави, ні від приватних власників, а зорієнтована виключно на задоволення запитів та інтересів самого суспільства. Разом з тим, члени Наглядової ради вітають заяву Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, яка прозвучала 3 липня в прямому ефірі програми "Свобода слова", про готовність уряду профінансувати потреби ПАТ "НСТУ" в повному обсязі, як передбачено законом. Така заява відповідає одному з найдавніших і найважливіших зобов'язань України перед Радою Європи та Європейським Союзом, а також неодноразовим рекомендаціям Ради Європи (зокрема, рекомендації ПАРЄ №1878 від 25 червня 2009 року). Ми розуміємо непросту ситуацію та складність у виборі пріоритетів державних видатків, але наполегливо просимо парламентаріїв належним чином оцінити вагу та значущість перших кроків у здійсненні такої важливої реформи, необхідність дотримання Україною взятих на себе міжнародних зобов'язань, а також нагальну потребу давати відсіч ворогу в інформаційній війні, яка триває на всій території нашої держави", - йдеться у зверненні. Члени Наглядової Ради Національної суспільної телерадіокомпанії України закликають: 1. Комітет Верховної Ради України з питань бюджету - передбачити збільшення видатків на бюджетну програму "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії" у законопроекті про зміни до Державного бюджету на 2017 рік. Обсяг видатків, встановлений Законом України "Про суспільне телебачення та радіомовлення", має дорівнювати 0,2% від загального фонду державного бюджету за попередній рік (1,28 млрд грн). 2. Верховну Раду України - не допустити прийняття змін до Державного бюджету України на 2017 рік із заниженим рівнем фінансування Суспільного мовлення. Звернення підписали члени Наглядової ради НСТУ: Тарас Аврахов, Володимир Бринзак, Євген Глібовицький, Дарія Карякіна, В'ячеслав Козак, Тетяна Лебедєва, Лаврентій Малазонія, Вадим Міський, Світлана Остапа, Олексій Панич, Віталій Портніков, Наталія Скрипка, Віктор Таран, Сергій Таран, Ігор Хохич, Володимир Яворівський. Нагадаємо, відповідно до Закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" бюджет Суспільного мовника має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. У 2017 році ПАТ "НСТУ" мала б отримати з бюджету 1,2 мільярди гривень, проте у Держбюджеті на цей рік закладено лише 75% цієї суми - на 309 мільйонів гривень менше. У зв'язку з цим, НСТУ на виробництво програм має 0 гривень 0 копійок. Крім того, відповідно до оприлюдненої Мінфіном Бюджетної резолюції на 2018-2020 роки, суспільний мовник щороку буде недораховуватися значної суми коштів, а у 2020 році нестача може взагалі скласти 35% від передбаченого законодавством бюджету. Додамо, 3 липня 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що фінансування НСТУ відбуватиметься повною мірою, як того вимагає закон "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". "Хочу підкреслити: копійка в копійку, гривня в гривню. Всі потреби НСТУ, як вимагається законом, будуть профінансовані, відповідно до потреб телебачення", - зазначив Гройсман (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 6.07.2017 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 6 липня ухвалила рішення замовити в ДП "Український державний центр радіочастот" розроблення висновків щодо можливості й умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення та зміни потужності радіоелектронних засобів мовлення. Так, для Національної суспільної телерадіокомпанії України буде замовлено прорахунок нових частотних присвоєнь у населених пунктах Закарпатської області. Таким чином, суспільний мовник робить акцент на розвитку мовлення в певних реґіонах, зокрема у цій області, яка є прикордонною і має складний географічний рельєф. Також вивчатиметься можливість збільшення потужностей передавачів з 2.5 до 5 кВт ПАТ "НСТУ" у Херсоні та Василівці Херсонської області (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.07.2017 5 липня 2017 року Олександр Лієв обійняв посаду виконавчого директора Публічного акціонерного товариства "Національна суспільна селерадіокомпанія України". Він прийшов у НСТУ на запрошення голови правління Зураба Аласанії. Про це він написав у Facebook. "До моєї компетенції входитимуть питання адміністративно-господарської діяльності Компанії. Дуже приємно те, як зустрів мене колектив! Тепер я повинен справдити надії. Завдання великі і всі термінові (як завжди). ПАТ "НСТУ" потрібно трансформувати та адаптувати до тієї реформи, яка вже прийнята на законодавчому рівні.Сьогодні це найбільша за активами та штатом телерадіокомпанія України. На жаль, найефективнішою її назвати ще рано", - сказав Олександр Лієв. За його словами, попри зайнятість у НСТУ, надалі буде займатися туризмом. "Розвиток внутрішнього туризму в країні не має конфлікту інтересів з розвитком Суспільного мовлення. Друзів по Асоціації Гостинності і представників турактивів у регіонах, з якими вдалося налагодити співпрацю та почати реально змінювати ситуацію з внутрішнім туризмом, запевняю, що я не залишу сферу туризму і продовжу свою громадську діяльність", - додав він. Олександр Лієв - кримський політик, міністр туризму Криму (з лиспода 2010 по 2014), перший заступник генерального директора Національної телекомпанії України (квітень 2014 - лютий 2015), радник міністра аграрної політики Олексія Павленка (з лютого 2015 року), експерт туристичної галузі. Навесні 2014-го Олександр Лієв відмовився від пропозиції займати міністерський пост під російським прапором, а також висловився з гострою критикою щодо референдуму на півострові. Внаслідок чого був оголошений персоною нон-грата і змушений був перевезти сім'ю до Києва. Нагадаємо, до штатного розпису Національної суспільної телерадіокомпанії з 15 червня введено 18 посад керівного складу, посадовий оклад яких становитиме 43 200 грн. (до оподаткування). А саме: виконавчий директор , директор з економіки, фінансовий директор, директор дирекції з управління активами, директор дирекції по роботі з персоналом, директор дирекції зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації, директор дирекції по роботі з філіями, директор юридичної служби, директор дирекції програм, генеральний продюсер телебачення, генеральний продюсер радіо, генеральний продюсер цифрових платформ, генеральний продюсер інформаційного мовлення, генеральний продюсер суспільно-політичного мовлення, генеральний продюсер просвітницького мовлення, генеральний продюсер розважального мовлення, генеральний продюсер (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 5.07.2017 4-5 липня 2017 року в Національній суспільній телерадіокомпанії України проходить тренінг із представниками усіх регіональних філій. Представники суспільного мовлення з регіонів зібралися разом для того, щоб виробити спільне бачення розвитку суспільно-політичного напрямку і розробки стратегії виробництва суспільно-політичних програм. Про це йдеться на сайті "UA: Першого". На дводенному тренінгу присутні представники усіх регіональних філій, які відповідають за цей напрямок. "Зараз ми розробляємо спільну стратегію. Чим ми можемо бути корисними глядачам? У нас є однакове бачення. Сьогодні ми обговорювали і фіксували теперішню ситуацію: з програмами, з проблемами. Будемо малювати картинку майбутнього", - розповів член правління НСТУ Роман Вінтонів, який відповідає за суспільно-політичний напрям. Він також зазначив, що вже незабаром глядачі побачать зміни у змісті програм регіонів, адже саме на зміні контенту буде основний акцент. Другий день тренінгу присвятили аналізу конкретних програм чи епізодів, їхньої форми, а також аудиторії мовника. У форматі майстер-класу співробітники НСТУ також мають можливість обмінятися досвідом, отримати рекомендації від своїх колег та сформувати чітке бачення траєкторії подальшого розвитку суспільно-політичного напрямку. Співробітництво між філіями має також дозволити регіонам робити спільні телемости, передає телеканал. Член правління НСТУ Микола Чернотицький, який відповідає за роботу з філіями, сказав сайту "Суспільного мовлення", що під час тренінгу провів зустріч щодо регіональної реформи. За його словами, такі тренінги є корисниними. "Як мінімум, ми розумітемо потенціал в регіонах по цьому напрямку (супільно-політичному)", - пояснив Микола Чернотицький. Нагадаємо, 15 травня наглядовою радою Національної суспільної телерадіокомпанії України були обрані шість членів правління НСТУ, запропонованих головою правління Зурабом Аласанією. Одним із членів правління НСТУ став Роман Вінтонів, який відповідає за суспільно-політичний напрям. Членів правління, як і голову правління, обрано строком на чотири роки (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 5.07.2017 Радіо "Буковина" Чернівецької філії Національної суспільної телерадіокомпанії України зайняло другу позицію у рейтингу найпопулярніших радіостанцій Чернівців. "Буковина" поступилася лише "Люкс FM". Про це йдеться на сторінці радіо "Буковина" у Facebook. "Про результати соцопитування повідомив один з його організаторів - доцент кафедри соціології та місцевого самоврядування ЧНУ Сергій Яремчук", - зазначили на радіо. "Люкс FM" слухає 26, 7% від усіх опитаних, радіо "Буковина" надають перевагу 15, 2% від усіх опитаних. Обсяг вибірки становить 1 515 осіб. Опитування проводили з 18 по 27 червня 2017 року. Збір даних здійснювали 43 респонденти, переважно студенти-соціологи. Нагадаємо, радіо "Буковина" можна слухати у Чернівцях на 91.8 МГц, спільній частоті з Першим каналом "Українсього радіо", а також на сайті радіо radiobuk.com.ua, де є онлайн і доступні архіви. 30 грудня 2016 року філія НТКУ "Чернівецька регіональна дирекція" запустила новий сайт ТРК "Буковина" www.bukovyna.tv (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 5.07.2017 Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський, проінспектувавши разом з представниками Донецької ОДА, стан українського мовлення в прифронтовій Авдіївці (Донецька область) заявляє, що головною проблемою міста, пов'язаною з телебаченням і радіомовленням, є мовлення з окупованих територій. Про це він повідомив у своєму Facebook. За словами Сергія Костинського, найбільшою популярністю в Авдіївці користуються супутникове та кабельне телебачення. "Причина популярності провайдерів є те, що вони надають доступ одночасно і до кабельного ТБ, і до інтернет-мережі. В Авдіївці зареєстровані три провайдери, з яких реально працюють два. Кожен з них надає доступ не менше, ніж до 50-ти телеканалів, як загальнонаціональних, суспільного мовлення ("UA:Перший", "ДоТеБе"), так і іноземних, що отримали дозвіл від Національної ради", - написав член Нацради. Водночас наразі немає інфраструктури, яка б забезпечила Авдіївку великою кількістю ефірних українських телеканалів і радіостанцій. За його словами, це буде можливо після будівництва нової вежі в Покровську (Донецька область) висотою 200 м. "Покровська вежа буде доставляти на "лінію розмежування" сигнал 32-х цифрових телеканалів, 8-ми аналогових телеканалів, 7-ми радіостанцій. Перевірив, що це реально, оскільки вже вище 12-го поверху реально отримувати цифровий сигнал з діючою Покровської вежі, висота якої становить всього лише 69 метрів", - зазначив Костинський. Він також нагадав, що Концерн РРТ встановив в в Авдіївці два аналогові передавачі, з яких транслюється сигнал каналів "UA:Першого" та "ДоТеБе" (регіонального мовника НСТУ). За словами Сергія Костинського, головною проблемою в Авдіївці залишається мовлення з окупованих територій. "На разі її вирішенням опікуються РНБО та дотичний - Комітет ВР з питань свободи слова та інформаційної політики. Отже, обмеження сигналу з Донецька - питання часу", - написав член Нацради. Нагадаємо, у березні міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що для його відомства ключовим питанням є глушіння сигналу сепаратистських ЗМІ з тимчасово непідконтрольних територій Донбасу, так само як і відновлення українського мовлення. Міністр був переконаний, що глушінням сигналу, який надходить з ОРДЛО, треба займатись більш активно, і був готовий поставити це питання перед іншими державними органами - на військовому кабінеті і в РНБО. 15 червня на виїзному засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики у Краматорську Донецької області було прийнято рішення всіляко сприяти глушінню ворожого телерадіосигналу на підконтрольні Україні території. Як писав "Детектор медіа", будівництво нової щогли в Покровську висотою 200 метрів замість існуючої в 69 метрів, а також придбання та встановлення нових цифрових передавачів стандарту DVB-T2 вздовж "лінії розмежування" на Донеччині було погоджено під час робочої наради в Донецькій облдержадміністрації на початку червня. Міський голова міста Покровська (Донецька область) Руслан Требушкін запевнив, що земельна ділянка для будівництва нової 200 метрової телевежі буде виділена найближчим часом. Крім того, у Новоайдарському районі Луганської області розпочалося будівництво 134-метрової телевежі, на якій будуть встановлені аналогові та цифрові передавачі Луганського обласного телеканалу філії ПАТ НСТУ "ЛОТ", радіо "Пульс", можливо, "UA:Першого" та інших каналів. У самопроголошеній "ДНР" вважають, що Україна не має можливості блокувати мовлення їх телеканалів на підконтрольних Україні територіях (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 5.07.2017 Реєстрація законопроекту про аудіовізуальні послуги планується на липень цього року. Про це інтернет-виданню "Детектор медіа" повідомив головний експерт Реанімаційного пакету реформ з питань медіареформи Ігор Розкладай. "Планується реєстрація в липні. Нині завершується збір зауважень від стейкхолдерів", - повідомив Ігор Розкладай. Закон про аудіовізуальні послуги є одним із зобов'язань України перед ЄС: в Угоді про Асоціацію України з ЄС є зобов'язання України імплементувати Директиву ЄС про аудіовізуальні медіапослуги. На це в України є два роки з моменту завершення національної ратифікації угоди (завершилася в Нідерландах 1 червня 2017 року). Нагадаємо, драфт законопроекту про аудіовізуальні послуги було представлено Громадській раді при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики на початку лютого 2016 року. Він викликав багато суперечок, пропозицій та уточнень з боку гравців медіаринку. Реагуючи на це, голова комітету Вікторія Сюмар повідомила, що реєстрацію законопроекту відкладено на місяць. 28 березня 2016 року в Києві на міжнародній конференції "Законодавство про аудіовізуальні послуги: європейські стандарти та перспективи в Україні" було вперше публічно презентовано драфт законопроекту "Про аудіовізуальні послуги". На цій же конференції європейські експерти роз'яснили, що закон "Про аудіовізуальні послуги" Україні необхідно ухвалити протягом наступних двох років, а не до червня 2016 року, як вважалося раніше. Влітку 2016 року Вікторія Сюмар повідомила "Детектору медіа", що з вересня законопроект про аудіовізуальні послуги стане головним для комітету. "Але робота над ним потребуватиме задіяння всіх учасників ринку, оскільки це базовий законопроект, який встановлює правила в медіасфері", - зауважила вона. На початку жовтня 2016 року пані Сюмар під час чат-конференції на "Детекторі медіа" пояснила, чому затримується реєстрація законопроекту про аудіовізуальні послуги, яка планувалася раніше на вересень: "Зараз ми виписуємо норми про сучасні аудіовізуальні майданчики як іновації в законодавстві. Тому це потребує певного часу, оскільки йдеться про низку нових категорій". Наприкінці жовтня 2016 року заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Олександр Опанасенко повідомив, що реєстрація та розгляд законопроекту про аудіовізуальні послуги перенесено на 2017 рік. З його слів, активна дискусія щодо законопроекту почнеться вже після Різдвяних свят, а його розгляд у парламенті розпочнеться наприкінці зими - на початку весни. Комітет планує, що парламент ухвалить закон до кінця 2017 року. 1 грудня 2016 року стало відомо, що Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики не не загальмував роботу над законопроектом про аудіовізуальні послуги, а вирішив працювати над ним частинами, розробляючи й ухвалюючи точкові законопроекти. 18 січня 2017 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вирішив створити робочу групу з підготовки законопроекту про аудіовізуальні послуги, який планують зареєструвати до червня 2017 року. 1 лютого при Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики запрацювала робоча група з підготовки законопроекту про аудіовізуальні медіапослуги. Всього відбулося кілька засідань робочої групи, у тому числі за участі міжнародних експертів Ради Європи (Джерело: Портал "Детектор медіа").
  • 5.07.2017 З 1 липня 2017 року радіостанція "Голос Києві" Київської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України започаткувало додаткове мовлення на каналі УР-3 (радіо "Культура") у трьох часових відрізках загальним обсягом чотири години на добу. Про це сайту "Суспільне мовлення" повідомив заступник директора виконавчого (по радіомовленню) філії НСТУ "Київська реґіональна дирекція" Григорій Южда. "З 1 липня ми припинили мовлення на своїй власній частоті 72.08 МГц (16 год. на добу), бо нібито згідно із Законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" не можемо цього робити. Законом не передбачено функціонування у структурі НСТУ регіонального радіоканалу. Натомість всім регіональним філіям, згідно з наказом ПАТ "НСТУ" від 31.03.2017 р. № 170, затверджено сітку мовлення для спільного використання Українським радіо та реґіональними філіями на каналах УР-1, УР-2 і УР-3", - пояснив Григорій Южда. Наразі "Голос Києва" освоїло додаткові 4 години мовлення на третьому каналі "Українського радіо" "Культурі": 10:00 - 11:00, 12:00 - 14:00, 17:00 - 18:00. "Щодня - по 4 випуски культурно-мистецьких новин і по 6 тематичних програм. У Києві радіо "Культура" мовить на частоті 72.08 МГц та паралельно на 3-й кнопці проводового мовлення (орієнтовно 15 тисяч абонентів)", - розповів Григорій Южда. Він зазначив, що на "Голосі Києва" довелося впроваджувати зміни у надзвичайно складних умовах, пов'язаних з переїздом. "Одночасно пакуємо валізи, демонтуємо обладнання і робимо передачі", - додав пан Южда. "Голос Києва", як і раніше, можна слухати у Києві та Київській області на каналі УР-1 (105 МГц) у такі часові відрізки: 08:10 - 09:00, 14:10 - 15:00, 18:10 - 19:00, 21:10 - 22:00. "Ми, як самостійний, реґіональний ефірний радіоканал з обсягом мовлення - 16 год/добу, працювали на цій хвилі під логотипом "Студія "Майдан" майже 20 років, транслювали якісний, виключно український музичний продукт і різножанровий програмний контент", - йдеться на сторінці "Голосу Києві" у Facebook. Нагадаємо, до вересня "Голос Києва" має переїхати з вул. Хрещатик, 6, звідки понад 55 років виходить в ефір. Правління Національної суспільної телерадіокомпанії України наразі приймає рішення, чи залишиться "Голос Києва" разом із Центральним каналом у складі філії НСТУ "Київська реґіональна дирекція", чи приєднається до "Українського радіо", яке повністю відповідатиме за структуру, техніку, борги й контент "Голосу Києва" (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 5.07.2017 5 липня в газеті "Голос України" № 121 опубліковано інформацію про оголошення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення конкурсу на мовлення на 22 FM-радіоканалах. Конкурс оголошено в рамках реалізації проекту розвитку мовлення громад із використанням малопотужного FM-мовлення. На конкурс виставлені такі частотні присвоєння: 1. Марганець Дніпропетровської області - 91.5 МГц, 0.1 кВт; 2. Малин Житомирської області - 100.9 МГц, 0.25 кВт; 3. Хуст Закарпатської області - 89.1 МГц, 0.03 кВт; 4. Яремче Івано-Франківської області - 107.5 МГц, 0.3 кВт; 5. Біла Церква Київської області - 103.3 МГц, 0.1 кВт; 6. Богуслав Київської області - 97.7 МГц, 0.03 кВт; 7. Добровеличківка Кіровоградської області - 90.7 МГц, 0.1 кВт; 8. Перемишляни Львівської області - 105.1 МГц, 0.1 кВт; 9. Самбір Львівської області - 92.9 МГц, 0.1 кВт; 10. Болград Одеської області 94.3 МГц, 0.25 кВт; 11. Кам'янське Одеської області - 92.4 МГц, 0.1 кВт; 12. Петровірівка Одеської області - 100.7 МГц, 0.1 кВт; 13. Лубни Полтавської області - 100.8 МГц, 0.1 кВт; 14. Ромни Сумської області - 106.6 МГц, 0.2 кВт; 15. Ізюм Харківської області - 100.8 МГц, 0.1 кВт; 16. Кегичівка Харківської області - 104.3 МГц, 0.1 кВт; 17. Красноград Харківської області - 103.2 МГц, 0.1 кВт; 18. Краснокутськ Харківської області - 91.5 МГц, 0.1 кВт; 19. Первомайський Харківської області - 102.6 МГц, 0.1 кВт; 20. Рикове Херсонської області - 87.9 МГц, 0.01 кВт; 21. Славута Хмельницької області - 100.0 МГц, 0.25 кВт; 22. Канів Черкаської області - 99.7 МГц, 0.25 кВт. Обсяг мовлення на всіх зазначених частотах - 24 години на добу. Конкурсними умовами передбачено такі вимоги до програмної концепції: в загальному обсязі власного мовлення не менше як 15 відсотків мають становити інформаційні передачі місцевої тематики; дозволяється ретрансляція виключно програм суспільного мовлення. Заяви на участь у конкурсі приймаються з 04.08.2017 до 04.09.2017 (18:00) за адресою: вул. Прорізна, 2, м. Київ, тел. (044)-234-97-13. Граничний термін підбиття підсумків конкурсу відповідно до пункту б) частини п'ятої статті 25 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" - 03.11.2017 (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.07.2017 Українська асоціація мовлення громад на звернення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення відновила мовлення радіостанції "Радіо1.ua" на КПВВ "Майорськ" Донецької області. До того ж, українські прикордонники отримали технічну можливість робити оголошення на частоті, яку використовує радіостанція, - 96.5 МГц. Член Національної ради Сергій Костинський розповів, що під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики на територію проведення АТО на КПВВ "Майорськ" було зафіксовано відсутність українського радіомовлення через технічні причини. Протягом декількох тижнів Українська асоціація мовлення громад відновила мовлення радіостанції "Радіо1.ua", обладнання якої встановлено на території КПВВ. "Проект встановлення малопотужних передавачів на п'яти КПВВ у Донецькій і Луганській областях був реалізований ще минулого року, - розповів Сергій Костинський. - Метою проекту було надати можливість громадянам України, які перетинають КПВВ, слухати українське радіо. На сьогодні мовлення "Радіо1.ua", яке тимчасово перервалось через технічні причини, відновлено. Мало того, прикордонники отримали можливість робити оголошення в ефірі радіостанції". Проект розміщення малопотужних FM-передавачів, радіус сигналу яких становить до 5 км, реалізовано в рамках діяльності Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики за підтримки Державної прикордонної служби та Української асоціації мовлення громад (Джерело: Сайт Нацради).
  • 5.07.2017 До Дня незалежності "Українське радіо" презентує спецпроект "Незалежність вустами українських захисників", який вестиме заслужений діяч мистецтв України, автор-виконавець, композитор Анжела Ярмолюк. Про це інтернет-виданню "Суспільне мовлення" повідомили на "Українському радіо". Анжела Ярмолюк об'їхала всю передову з концертними програмами у складі фронтової концертної бригади "Українського радіо", яку заснували генпродюсер Дмитро Хоркін і продюсерка берлінського телебачення Тетяна Литвинова. Віч-на-віч вона записувала розмови воїнів, їхні переживання, роздуми. "Нашим воїнам дуже важливо відчувати підтримку. І не лише матеріальну, але й морально-психологічну. Ми радіємо, коли бачимо їхні очі, бажання нас почути. Кожен захищає країну по-своєму. Я ж дарую мистецтво", - сказала заслужений діяч мистецтв України Анжела Ярмолюк. У спецпроекті воїни з передової уперше відкриються по-новому: з роздумами про мистецтво на передовій, закликами до українців і ніжними слова любові до рідних. Анжела Ярмолюк з нового медійного сезону, який стартує 4 вересня 2017 року, стане ведучою мультиканальної програми "Культурний фронт". Вона розповідатиме про українських артистів, які у вільний від роботи час, їздять передовою з концертними програмами. Нагадаємо, "Українське радіо" закликає обласні радіоредакції суспільного мовлення створюти спільні проекти у новому сезоні, з вересня 2017 року (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 5.07.2017 "Голос ніжний… Водночас, сильний… Вона - пані. Не з рекламних та глянцевих сторінок. Вона - справжня… Слухайте авторську програму Оксани Кириченко "Пані". Цим промо-роликом ведуча програм радіо "Голос Києва" Оксана Кириченко дебютувала 1 липня ц.р. о 17:06 на каналі УР-3 (радіо "Культура"). (Як вже повідомляло радіо "Голос Києва", з 1 липня 2017 року станція започаткувала додаткове мовлення на каналі УР-3 (радіо "Культура") у 3-х часових відрізках загальним обсягом 4 години на добу). Перша героїня програми "Пані" - Неда Неждана, драматургиня, перекладачка, керівниця відділу драматургічних проектів Центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса. Її п'єси здобували відзнаки на світовій конференції жінок-драматургинь, де з 600 представлених п'єс було складено перелік 50 найкращих. Авторські програми "Той, що відчиняє двері" та "Мільйон парашутиків" ввійшли до каталогу найкращих п'єс Європи. Яка вона, жінка-драматург або та, що штурмує фортецю? Їй більше пасують обладунки чи театральна маска? Який її улюблений колір і в яких кольорах вийде її портрет? Про це - в авторській програмі журналістки радіо "Голос Києва" Оксани Кириченко "Пані", яка відтепер виходить на каналі УР-3 (радіо "Культура") щосуботи та щовівторка о 17:06 (слухати у м.Києві на частоті 72.86 МГц та на 3-й кнопці проводового мовлення) (Джерело: Сторінка радіо "Голос Києва" у соцмережі Facebook).
  • 4.07.2017 Екс-головний редактор інтернет-журналу bit.ua Тетяна Кисельчук з 17 липня 2017 року приступає на посаду генерального продюсера просвітницького напряму Національної суспільної телерадіокомпанії України. Вона уже долучилися до роботи на суспільному мовленні і наразі працює над пілотними проектами разом із членом правління НСТУ Юрієм Макаровим. Про це інтернет-виданню "Суспільне мовлення" розповів Юрій Макаров. "Я від цього абсолютно щасливий. Я бачив її в ділі. З Тетяною я познайомився як з редактором сайту WiseCow, я в захваті від цього контенту. Мені здається, вона наділена амбіціями, виробничими навичками і цінностями. Вона на 100% наша людина. Крім того, Тетяна представляє бачення того покоління, до якого я, на жаль, уже давно не належу, до покоління, до якого ми маємо апелювати як до потенційних споживачів", - сказав Юрій Макаров. З грудня 2016 року по червень 2017 року Тетяна Кисельчук була головним редактором російськомовного інтернет-журналу про моду і красу, їжу і напої, мистецтво і подорожі. "Вона достатньо україномовна, принаймні в нашому спілкуванні", - додав пан Макаров. Тетяна Кисельчук у Facebook епатажно веде свою сторінку. "Хто як поводиться у приватному житті та особиста сторінка у Facebookнавіть для публічних осіб, мені здається, це радше приватний простір. У той момент, коли вона писатиме на сторінці НСТУ, тоді у мене будуть питання щодо стилістики ведення цієї сторінки. Наразі мене все влаштовує", - пояснив Юрій Макаров. Він вважає, що в Україні є фонд людей, які встигли зробити щось у плані самореалізації і для країни загалом. "Мені здається, варто більш по-господарськи ставитися до людського фонду", - підкреслив член правління НСТУ. Юрій Макаров розповів, що певний час тому почав працювати разом із Тетяною Кисельчук. "Ми в процесі запуску кількох пілотів. Поки що у мене не має жодної тіні незадоволення. Наразі у мене враження виключно ейфоричні", - підкреслив він. Тетяна Кисельчук - поет, журналіст, головний редактор bit.ua (2016-2017), співзасновниця інтернет-видання Artmisto, радіоведуча на Old Fashioned Radio. У 2016 році заснувала відеолекторій WiseCow ("Мудра Корова"), який створений для того, щоб люди по всій Україні могли навчатися безкоштовно. На WiseCow є 9 розділів, серед яких є "Журналістика", де читали лекції Юрій Макаров та Микола Вересень. До того, вона 4 роки працювала стюардесою. Нагадаємо, екс-заступник генерального директора НТКУ Дарія Юровська стала директором дирекції програм, Юрій Бойчук залишається технічним директором. Директором з економіки стала Ірина Горецька, фінансовим директором - Роман Ні, керівником юридичної служби став Максим Дорофеєв. Дмитро Хільченко відповідатиме за цифрові платформи телерадіокомпанії, а службу маркетингу та стратегічного розвитку очолив Микола Ковальчук, обидна на посадах генпродюсерів. Генпродюсерами окремих напрямків також стали Дмитро Хоркін (радіо), Владислав Грузинський (інформаційне мовлення). Додамо, до штатного розпису Національної суспільної телерадіокомпанії з 15 червня введено 18 посад керівного складу, посадовий оклад яких становитиме 43 200 грн. (до оподаткування). А саме: виконавчий директор, директор з економіки, фінансовий директор, директор дирекції з управління активами, директор дирекції по роботі з персоналом, директор дирекції зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації, директор дирекції по роботі з філіями, директор юридичної служби, директор дирекції програм, генеральний продюсер телебачення, генеральний продюсер радіо, генеральний продюсер цифрових платформ, генеральний продюсер інформаційного мовлення, генеральний продюсер суспільно-політичного мовлення, генеральний продюсер просвітницького мовлення, генеральний продюсер розважального мовлення, генеральний продюсер (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 4.07.2017 Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України відбуватиметься повною мірою, як того вимагає закон "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". Про це Прем'єр-міністр заявив 3 липня в прямому ефірі програми "Свобода слова", передає піар-служба "UA: Першого". "Хочу підкреслити: копійка в копійку, гривня в гривню. Всі потреби НСТУ, як вимагається законом, будуть профінансовані, відповідно до потреб телебачення", - зазначив Гройсман. Він також додав: "Уряд і я, як Прем'єр-міністр, повністю підтримуємо створення НСТУ. Ми запустили всі механізми, прийняли всі необхідні рішення в уряді, щоб це [суспільне - прим. СМ] стало реальністю. І воно стало реальністю. Ви це засвідчили". Голова правління ПАТ "НСТУ" Зураб Аласанія на черговому засіданні членів правління також прокоментував тему фінансування Суспільного: "Порядок фінансування НСТУ визначено законом. Згідно з ним з бюджету Суспільне повинно отимати не менше 0,2 відсотка видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. Ці кошти необхідні для належного проведення реформ і створення дійсно незалежного суспільного мовлення в Україні. Ми відмічаємо тверду позицію уряду та всебічну підтримку прем'єра Гройсмана в цьому питанні". Нагадаємо, відповідно до Закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" бюджет Суспільного мовника має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. У 2017 році ПАТ "НСТУ" мала б отримати з бюджету 1,2 мільярди гривень, проте у Держбюджеті на цей рік закладено лише 75% цієї суми - на 309 мільйонів гривень менше. У зв'язку з цим, НСТУ на виробництво програм має 0 гривень 0 копійок. Крім того, відповідно до оприлюдненої Мінфіном Бюджетної резолюції на 2018-2020 роки, суспільний мовник щороку буде недораховуватися значної суми коштів, а у 2020 році нестача може взагалі скласти 35% від передбаченого законодавством бюджету (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 4.07.2017 Подарунків забагато не буває. Львівська радіостанція "Дуже радіо" (104.3МГц та Інтернет-мовлення) представляє акцію "Літо на веслах". Хочете виграти сертифікат на сплав для 2-ох осіб по річці Дністер від Туристичної аґенції Парк відпочинку? Щодня з понеділка по п'ятницю слухайте уважно ефір на 104.3 FM. Щодвігодини в ефірі "Дуже радіо" звучать слова-підказки. Ваше завдання - скласти слова у фразу, і першим додзвонитися в п'ятницю о 18:30 на "Дуже радіо" за номером (032)-237-23-14. Склали правильно фразу, озвучили в ефірі першими - подарунок ваш. Акція триває з 4 по 28 липня 2017 року. Деталі на сайті: http://www.duzhe.fm (Джерело: Сторінка "Дуже радіо" у соцмережі Facebook).
  • 4.07.2017 3 липня за результатами інспекції Комісії з питань стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики, яка відбулася за участі представників Донецької обласної державної адміністрації, в Авдіївці Донецької області було відновлено мовлення радіостанції "Голос Донбасу" Національної суспільної телерадіокомпанії України. За словами члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергія Костинського, в Авдіївці технічні проблеми, які спричинили відключення сигналу, були усунені Концерном РРТ безпосередньо в день ревізії. "Під час інспекцій нами фіксується реальний стан мовлення радіостанцій і телеканалів, які отримали ліцензії або дозволи на тимчасове мовлення в зоні проведення АТО. Цього разу в Авдіївці була зареєстрована відсутність мовлення радіостанції "Голос Донбасу" через технічні причини. Завдяки оперативній роботі співробітників Концерну РРТ мовлення радіостанції було відновлено протягом декількох годин", - пояснив Сергій Костинський. Також член Національної ради розповів, що під час перевірки було проінспектовано роботу кабельних мереж у місті. Учасники інспекції безпосередньо перевірили наявність доступу до послуг провайдерів у декількох квартирах міста. "Ми з'ясували, що кабельне і супутникове телебачення є одними з найпопулярніших у місті. Зокрема, провайдери надають доступ до кабельного телебачення разом із підключенням до інтернет-мережі, - заявив Сергій Костинський. - Отже, провайдери надають доступ не менше ніж до 50-ти телеканалів, серед яких майже всі загальнонаціональні, суспільне мовлення, а також іноземні телеканали, що отримали дозвіл від Національної ради. Інформаційних російських телеканалів у пакетах провайдерів не виявлено", - повідомив член Національної ради. За словами С. Костинського, після будівництва нової телевежі в Покровську заввишки 200 метрів, в Авдіївці, за попередніми прорахунками, будуть доступні 32 цифрових телеканали, 8 аналогових телеканалів, а також не менше ніж 7 FM-радіостанцій. На разі в Авдіївці забезпечено можливість приймати сигнал трьох українських радіостанцій: "Армії FM" - на частоті 89.1 МГц з Очеретиного, Першого каналу Українського радіо - на частоті 89.9 МГц із Костянтинівки і 873 кГц - із Часового Яру, та "Голосу Донбасу" - на частоті 95.7 МГц, який мовить безпосередньо з Авдіївки. Також в Авдіївці у червні були встановлені два передавачі, завдяки яким транслюються суспільні програми - "UA:Перший" - на 12 ТВК і "ДоТеБе" - на 30-му ТВК (Джерело: Сайт Нацради).
  • 3.07.2017 Потрапити на концерт DEPECHE MODE - це мрія! Національна мережа "ХІТ FM" (Київ-96.4МГц, Нововолинськ-89.0МГц, Білгород-Дністровський-90.8МГц, Шостка-91.2МГц, Миколаїв-91.5МГц, Прилуки-97.0МГц, Олександрія-99.8МГц, Корюківка-99.9МГц, Маріуполь-100.8МГц, Ужгород-100.9МГц, Первомайськ-100.9МГц, Одеса-101.0МГц, Благовіщенське-101.4МГц, Мелітополь-101.6МГц, Красноград-101.6МГц, Львів-101.7МГц, Дніпро-102.0МГц, Харків-102.0МГц, Полтава-102.3МГц, Херсон-102.5МГц, Вінниця-102.6МГц, Івано-Франківськ-102.6МГц, Суми-103.4МГц, Яремче-103.6МГц, Рівне-103.7МГц, Павлоград-103.8МГц, Северодонецьк-103.8МГц, Черкаси-104.1МГц, Кременчук-104.3МГц, Чернігів-104.7МГц, Ніжин-105.2МГц, Кропивницький-105.3МГц, Красногорівка-105.6МГц, Тернопіль-105.6МГц, Біла Церква-105.7МГц, Ковель-106.0МГц, Кам'янець-Подільський-106.2МГц, Дрогобич-106.4МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Хмельницький-106.7МГц, Житомир-106.9МГц, Кривий Ріг-106.9МГц, Карлівка-106.9МГц, Краматорськ-107.4МГц, Виноградів-107.7МГц, Ладижин-101.1МГц, Вознесенськ-103.6МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) та Jack Daniels допоможуть вам її здійснити. Зареєструйтеся за допомогою спеціальної форми на офіційному сайті радіостанції і розкажіть, що для вас Депеш, поділіться своєю особистою історією стосунків із легендарною групою. Щодня команда Хеппі Ранку обиратиме найцікавішу історію та вручатиме її автору квиток на концерт легендарних DEPECHE MODE! Акція МиТаДепеш триває з 03.07.2017 по 18.07.2017. Заявки приймаються до 10:00 18 липня 2017. Офіційні правила участі шукайте за цим посиланням (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 3.07.2017 Новостворена Національна суспільна телерадіокомпанія України стала офіційним членом Європейської спілки мовників (EBU). "За" офіційне членство НСТУ проголосували 56 країн-членів на 78-й Генасамблеї Європейської спілки мовників у Дубліні. Про це сайту "UA: Перший" повідомив голова правління НСТУ Зураб Аласанія, який з 28 червня 2017 року перебуває у Дубліні. "Мені було приємно почути високу оцінку роботи українського суспільного зі вступу до EBU. Нашу підготовку та роботу з документами назвали досконалою. А одностайне голосування членів мовної спілки ще раз підтвердило: наші коллеги, суспільні мовники з інших країн, вбачають в НСТУ надійного партнера", - сказав Зураб Аласанія. Нагадаємо, 78-ма Генасамблея Європейської спілки мовників тривала у Дубліні (Ірландія) з 28 червня по 1 липня 2017 року. На ній були присутніофіційні та асоційовані члени Європейської спілки мовників. Одним із питань був розгляд санкцій проти НСТУ за "незабезпечення участі в Євробаченні 2017 учасниці від РФ Юлії Самойлової". Також під час Генасамблеї генеральний секретар Ради Європи Турб'єрн Ягланд підписав з EBU угоду про партнерство. Відтепер EBU є партнером Платформи Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів (Джерело: Портал "Суспільне мовлення").
  • 3.07.2017 На радіо "FM Галичина" (ТзОВ "ТРК "Галичина") - зміна керівника. Олександра Гнатик, яка вирішила зайнятися розвитком особистих проектів, залишає посаду директора радіостанції. З липня 2017 року цю посаду обійматиме Ольга Когут, яка багато років працює у сфері радіомовлення та телебачення, донедавна очолювала рекламну агенцію. Колектив радіостанції дякує Олександрі Гнатик за успішну роботу та відчутний внесок у розвиток радіо "FM Галичина" та бажає нових досягнень. Довідка: "FM Галичина" входить у трійку найкращих радіостанцій Західної України, і при цьому активно розширює територію мовлення. Радіомережа охоплює уже 22 частоти у 6 областях: Львівській, Тернопільській, Волинській, Рівненській, а з цього року ще й у Луганській та Донецькій. Радіо "FM Галичина" - це унікальне родинне радіо, яке незмінно пропагує українське: пісню, мову, культуру, історію, традиції. Музичний напрям файного радіо є унікальним, радіостанція першою поєднала українські етно і фолк, світові хіти та золоту колекцію української музики, а також етно музику інших країн. Цільова аудиторія - люди віком від 30 до 45 років, з вищою освітою, ведуть активний спосіб життя, користуються інтернетом, водять автомобіль та мають стабільний заробіток. Прогнозована сукупна цільова аудиторія - понад 5 млн. слухачів (Джерело: Інформацію надала ).
  • 2.07.2017 У столиці змінився сигнал RDS на частоті 104.0МГц, де працює радіостанція "Улюблене радіо". Наразі на RDS-табло приймачів можне побачити напис POWERFM. Нагадаємо - у травні поточного року Нацрада з ТРМ переоформила ліцензію радіостанції, затвердивши її новий позивний - "Power FM". Отже, незабаром можна очікувати зміну позивного в ефірі (Власна інформація).

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини червня 2017

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024