Маєш інформацію? Поділись! Розміщення реклами на порталі

Розділи

 Про нас
 Тех-Каталог
 Прес-Каталог
 Книгарня
 Радіореклама
 Радіонавчання
 Радіоанонс
 Новини радіо
 Радіожиття
 Радіоакції
 Радіостанції
 Радіорозклад
 Радіопродакшн
 Радіолінки
 Радіостатті
 Радіозакони
 Радіословник
 Радіочиталка
 Радіоформати
 Радіорейтинґи
 Радіомузей
 Поради
 Реклама у нас
 Оголошення
 Партнери
 FAQ
 Головна
 Мапа порталу

Пошук в Мережi:


uaportal.com
   

Відвідайте:


"Подих ефіру | RadioDJ.Org.Ua"

"Радио"

Всички радио и ТВ станции

Спілкування

 Гостьова книга
 Форум
 Чат
 Контакти

:: Сучасне життя радіопростору ::

Новини радіо
 
Тех-Каталог Маєш інформацію? Поділись! Радіонавчання Маєш інформацію? Поділись!
 

:: Січень 2015 ::

  • Перейти безпосередньо до новин

     На цій сторінці можна знайти інформацію про сучасне життя і розвиток радіостанцій, що працюють в Україні та інших державах світу. Освоєння нових частот, запуск нових проектів, поява нових голосів, зміни позивних, форматів та концепцій - все це і багато іншого завжди до вашої уваги!

Прикріплене:

      • 29-30 травня 2019 р. у столиці проходив XXV Київський Міжнародний Телерадіоярмарок - головний бізнес-форум медіаіндустрії в Україні. Подробиці - в розділі "Оголошення".

  Розміщення реклами на порталі  
  Радіореклама  

  • Радіоанонс

  • Новини грудня 2014

  • Обговорити на форумі

  • До новин

  ХХII Конференція Техніка TV • Radio  
  • 30.01.2015 Радіостанція "Радіо Блік" (ТОВ "Комунікаційне агентство "Сума технологій"), яка входить до "Радіогрупи УМХ" Сергія Курченка, отримала попередження і місяць на виправлення порушень умов ліцензії. За це на вчорашньому засіданні Нацради з ТРМ проголосували більшість членів регулятора - утримався лише заступник голови Григорій Шверк. Нагадаємо, наприкінці листопада 2013 свіжостворена радіостанція отримала з рук минулого складу Нацради сім частот у центральній і південній Україні. Але конкурс мав ознаки корупційного: наприклад, народний депутат Ірина Геращенко говорила про лобі тодішнього віце-прем'єра Сергія Арбузова, але голова Нацради Володимир Манжосов все заперечував. Ще більше суперечностей виникло навколо конкурсу на львівську частоту, на яку претендувала компанія, але в результаті цю частоту отримала місцева радіостанція "Вголос" ("Престайм.Ком.Юа"), яку пов'язують з ВО "Свобода". Отримавши частоти (перед початком Євромайдану), "Радіо Блік" так і не розпочало мовлення, яке, згідно з ліцензією, повинно було бути інформаційним. Як свідчить закон, відсутність мовлення протягом року з дня отримання ліцензії призводить до автоматичного анулювання ліцензії через суд. Природно, за радіостанцію взявся Нацрада - в листопаді "Радіо Блік" потрапило під планову перевірку, а за тиждень до закінчення строку радіостанція почала мовлення. Моніторинг Нацради виявив, що мовлення було запущено не у всіх містах (зокрема, його не було в Херсонської області). Крім того, за рік радіостанція так і не отримала дозволу держорганів на експлуатацію передавачів - станом на день перевірки вони були відсутні, з'явившись лише наприкінці листопада минулого року. Також радіо самовільно зменшило обсяг програм власного виробництва: з 24 годин на добу до 16 годин 15 хвилин (будні) і 15 годин 5 хвилин (вихідні). Втім, щодо концепції Нацрада і радіостанція, здається, зійшлися на думці, домовившись вважати музичну добірку власним продуктом. Представник радіостанції визнав відсутність мовлення у Херсонській області і пояснив, що "Радіо Блік" потрібен був час, щоб "зібрати кошти" - мовляв, один лише передавач обходиться в 100 000 гривень. Вислухавши жалібний спіч, члени Нацради вирішили дати компанії попередження і місячний термін на усунення всіх порушень (Джерело: Портал "Медіаняня").
  • 30.01.2015 Яка спідниця зробить вас стрункішою? Чи мають збігатися за кольором туфлі і сумочка? На ці та багато інших питань відповість найбільш жіночна і стильна зірка шоу-бізнесу України Надія Мейхер. Слухайте прості, але важливі поради в "Жіночому клубі" в ефірі столичної сателітарної мережевої станції "Русское Радио Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпропетровськ-101.1МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Луганськ-102.9МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кіровоград-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Донецьк-104.7МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Феодосія-105.1МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Львів-91.1МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) з 2 лютого по буднях о 11:30 (Джерело: Сторінка "Русского Радио Україна" у соцмережі Facebook).
  • 30.01.2015 На наступному засіданні, 12 лютого, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розгляне результати моніторингу дотримання телеканалами і радіостанціями України квоти національного аудіовізуального продукту. Про це на брифінгу 29 січня повідомив член Нацради Владислав Севрюков, не уточнюючи, яких мовників торкнеться це питання. "На наступне засідання 12 лютого буде винесено на розгляд питання - буде завершена вже перевірка щодо новорічного ефіру, щодо дотримання телеканалами і радіокомпаніями України квоти національного аудіовізуального продукту. Будемо це і на засіданні розглядати, і на брифінгу доповідати", - проанонсував він. Нагадаємо, що з ініціативою моніторингу дотримання норми закону про обов'язкові 50% національного аудіовізуального продукту в ефірі мовників виступив народний депутат, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, на засіданні Нацради 15 січня, на якому розглядалися результати моніторингу новорічного ефіру телеканалів, зокрема, "Інтера" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 30.01.2015 Якщо ви хочете стати частиною команди столичної онлайн-радіостанції "RTI Вільні люди", що працює у форматі "radiovision", і створювати ефір разом з її працівниками, то знімайте на відео все, що Вас цікавить, дивує, вражає, розкривайте свій творчий потенціал і світ довкола Вас у коротких відеороликах та надсилайте їх на електронну поштову скриньку . Ваші відео-сюжети з'являться на каналі "RTI" в youtube (http://www.youtube.com/user/rtiua), а кращі з них в прямому ефірі на http://www.rti.ua. Автори найцікавіших відео сюжетів отримують призи і займуть своє місце серед команди RTI Вільні люди! (Джерело: Інформацію надав ).
  • 30.01.2015 29 cічня 2015 року представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення зустрілися з делегацією Японського агентства міжнародного співробітництва "Джайка", яку очолював головний радник Департаменту промислового розвитку та державної політики агентства, доктор Кеічі Хашімото. Оскільки знайомство відбулося ще у вересні 2014 року, японська сторона запропонувала конкретні кроки в рамках співпраці та обміну медіа-досвідом Японії та України. Наша держава зацікавлена в запозиченні японського досвіду, зокрема у сфері суспільного мовлення, оскільки ця країна є однією з найрозвинутіших у демократичній та соціо-культурній сферах. Японська сторона ініціювала проведення програми, в рамках якої заплановано п'ять візитів української делегації до Японії. Крім офіційної частини, вітчизняні фахівці матимуть змогу ознайомитися з роботою регіональних відділень японського суспільного мовника, відвідати медійну лабораторію, де розробляються і впроваджуються новітні розробки суспільного мовлення. Значну увагу під час зустрічі було приділено стану впровадження суспільного мовлення в Україні. Перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк наголосила: незважаючи на низку об'єктивних викликів, що стоять на шляху до швидкої реалізації амбітного проекту, ця ініціатива має достатню динаміку розвитку. За результатами зустрічі сторони запланували розпочати роботу зі спільного семінару "Роль системи суспільного телерадіомовлення в демократичній державі" наприкінці березня (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.01.2015 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення своїм рішенням 29 січня підтримала в цілому проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення". Йдеться про можливість накладення Національною радою штрафів на ліцензіатів за порушення норм чинного законодавства. Регуляторний орган вніс деякі пропозиції до законопроекту. Зокрема, у разі порушення мовником умов одразу ж кількох ліцензій, наприклад на аналогове, супутникове чи цифрове мовлення, розмір штрафу пропонується визначати як відсоток вартості найдорожчої ліцензії. Коментуючи ставлення органу до цього законопроекту загалом, заступник голови Національної ради Григорій Шверк зазначив, що регулятор підтримує таке нововведення, особливо з огляду на нещодавнє рішення суду, який відмовив Національній раді в анулюванні ліцензії телеканалу "Меню-ТВ", оскільки формально не було застосовано штрафної санкції, як того вимагає закон. "Ми хочемо, щоб у нас була можливість вживати усіх можливих заходів для регулювання медіа-простору", - сказав він. Григорій Шверк також висловив сподівання, що ближчим часом законопроект буде розглянуто на засіданні Верховної Ради України (Джерело: Сайт Нацради).
  • 30.01.2015 Компанія "НОВИЙ ОБРІЙ" (позивні - "Super Radio") на засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 29-го січня переоформила ліцензію на мовлення, змінивши позивні. Тепер в ефірі лунатиме "Радио Пятница". За інформацію представників компанії, радіостанція змінюватиме програмну концепцію в рамках жанрового розподілу, передбаченого чинною ліцензією на мовлення. Це український проект, розроблений спеціалістами "Українського Медіа Холдингу", повідомив продюсер "Радио Пятница" Антон Птушкін. Радіостанція тепер орієнтуватиметься на середній клас, вікову слухацьку аудиторію 30 - 50 років, людей, які працюють. "Радио Пятница" обіцяє бути корисною і пропонувати багато доречних програм і порад. Також має зрости обсяг звучання в ефірі української музики, він становитиме більше як 50 відсотків (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.01.2015 Радіостанція "1-ий канал НРКУ" розпочала тестове мовлення на СХ-частоті 1278кГц з передавального центру у селі Петрівка Одеської області. Передавач новий, його потужність становить 100кВт. Тим часом, з 24 січня вкотре було призупинене мовлення каналу на частоті 711кГц через передавальний центр в місті Докучаївськ на Донеччині (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 29.01.2015 В останніх рішеннях суду щодо переоформлення ліцензій деяких радіомовників у зв'язку зі зміною їхньої програмної концепції та позивних на "Вести.Радио" Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вбачає безпрецедентне зазіхання на незалежність конституційного органу. Про це заявила під час брифінгу перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим'юк. Мова йде про те, що 11 грудня на своєму засіданні Національна рада розглядала питання про переоформлення ліцензій ТРК "Онікс", м. Харків, ТРК "Стильне радіо", м. Мелітополь Запорізької області, "Телерадіовидавничої компанії "Комра", м. Київ, задовольнивши їх частково - в частині організаційно-правових питань - зміни директора, редакційної ради, власників, пов'язаних осіб. У зміні позивних (на "Вести.Радио") і програмних концепцій мовлення компаніям було відмовлено. Як повідомив заступник голови Національної ради Григорій Шверк, днями регуляторний орган отримав рішення Окружного адміністративного суду міста Києва у справі за позовом згаданих телерадіокомпаній. Своїм рішенням суддя Скочок Т.О. зобов'язує Національну раду змінити позивні і програмні концепції мовників. Григорій Шверк погодився, що в разі, коли в процесі ухвалення рішення про відмову у переоформленні ліцензій мали би місце певні неточності із дотриманням процедури, - судове рішення могло би вказати на це, зауважити на необхідності посилення мотивувальної частини і зобов'язати розглянути питання. Натомість суддя конкретно вказує, яке рішення має ухвалити Національна рада при розгляді заяв ліцензіатів, що стали позивачами у цій справі. "На мою думку, рішення містить ознаки того, що суддя очевидно виходить за межі своїх повноважень у цьому питанні", - зазначив Г. Шверк. Він повідомив, що Національна рада готує необхідні документи для подачі їх до апеляційної інстанції, а також звернеться до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, щоб там докладно розглянули це питання. Зі свого боку Ольга Герасим'юк додала, що відповідні листи регуляторний орган надішле й голові Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслану Князевичу, Міністру юстиції Павлу Петренку, Громадському люстраційному комітету, Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України. На запитання газети "Вести" член Національної ради Олег Черниш пояснив, чому конституційний орган відмовив ТРК "Онікс", ТРК "Стильне радіо" і "Телерадіовидавничій компанії "Комра" у переоформленні ліцензій у грудні 2014 року. Він наголосив, що свого часу ці компанії виграли конкурс із певними умовами. І перед тим, як визначити їх переможцями конкурсу, Національна рада аналізувала мовлення в різних реґіонах: яких форматів, жанрів там бракує. І ліцензії мовникам були видані з урахуванням цих показників. Тому до кардинальної зміни програмної концепції мовлення слід підходити більш коректно і виважено, зазначив Олег Черниш. Цілком слушно було б мовникам відмовитися від своїх ліцензій, якщо вони не мають бажання виконувати їх умови, і тоді Національна рада оголосила б новий конкурс на мовлення на їхніх частотах. Бо рішення про те, "що відбувається" на певній частоті ухвалює Національна рада. "Купити компанію можна, а частоту - ні", - додала Ольга Герасим'юк. Олег Черниш також зазначив, що коли йдеться про мовлення різних компаній з однаковим позивним і програмною концепцією, то це фактично створення нової радіомережі, що мало би бути передбачено у Плані розвитку національного телерадіоінформаційного простору. Натомість там про це нічого не сказано, і від "Вести.Радио" поки не надходило жодних пропозицій щодо внесення подібних змін до Плану розвитку, громадського обговорення якого нині триває (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.01.2015 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження ТОВ "Комунікаційне агентство "Сума технологій"" (нова радіостанція "Блік", яку пов'язують з радіогрупою УМХ Сергія Курченка). Таке рішення Нацрада прийняла 29 січня за результатами планової перевірки компанії у зв'язку з першим роком діяльності. Радіокомпанія володіє ліцензією на FM-частоти в семи містах (Вінниці, Артемівську, Новому Бузі, Кременчуці, Новій Каховці, Чемерівцях та Умані). На засіданні Нацради її представляв юрист радіогрупи УМХ. Перевірка зафіксувала, що компанія досі не отримала дозволів на експлуатацію передавачів від "Українського державного центру радіочастот". Вона звернулася по висновки УДЦР 17 листопада 2014 року - через 11 місяців після отримання ліцензії на мовлення. Також Нацрада не зафіксувала мовлення радіостанції в місті Нова Каховка Херсонської області. Відсутність мовлення в Новій Каховці компанія пояснила технічними проблемами - необхідно купити новий передавач, який коштує 5 тис. доларів. Відсутність дозволів на експлуатацію передавачів пояснюється затримкою їх видачі УДЦР. 22 січня радіокомпанія повторно подала заявку до УДЦР. Також Нацрада виявила відхилення від програмної концепції, які пов'язані з різним тлумаченням жанрового розподілу (перевіряльники Нацради не вважають підбірку музичних творів власним продуктом, а радіокомпанія - вважає). Зрештою, Нацрада погодилася з аргументами компанії та вирішила не враховувати це як порушення. Однак члени Нацради вважають суттєвими порушеннями відсутність мовлення на одній із частот і відсутність дозволів УДЦР. За словами члена Нацради Владислава Севрюкова, радіо "Блік" запустилося в останні дні перед закінченням передбаченого законом строку (ліцензіат має розпочати діяльність протягом року з дня отримання ліцензії). "Ви можете подавати потім заяву про зняття попередження. У вас був цілий рік. Нічого не робити і запустити в останній момент - це не зовсім правильно", - сказав пан Севрюков. Члени Нацради проголосували за оголошення попередження. Утримався лише Григорій Шверк, який у минулому працював в УМХ. Нагадаємо, ТОВ "Комунікаційне агентство "Сума технологій"" (радіо "Блік") отримало FM-частоти в семи містах за результатами конкурсу Нацради 25 листопада 2013 року: 104.8МГц у Вінниці, 105.4МГц в Артемівську, 104.5МГЦ у Новому Бузі, 102.5МГц у Кременчуці, 101.5МГц у Новій Каховці, 100.3МГц у Чемерівцях, 105.7МГц в Умані. Однак радіокомпанії не вдалося отримати частоту у Львові, де спершу жоден з претендентів не набрав достатньої кількості голосів, а згодом Нацрада переголосувала рішення і віддала перемогу ТОВ "Престайм.Ком.Юа" зі Львова (радіо "Вголос"). Напередодні конкурсу народний депутат Ірина Геращенко заявляла, що, за інформацією тодішньої опозиції, новостворену компанію ТОВ "Комунікаційне агентство "Сума технологій"" (радіо "Блік") лобіюють в інтересах медіахолдингу Сергія Курченка. За документами власником і директором компанії є 26-річна Людмила Череповська з Луганської області. Коментуючи слова пані Геращенко, тодішній голова Нацради Володимир Манджосов сказав: "Відповідно до закону для нас власниками є ті юридичні або фізичні особи, які вказані у документах. Чи є якісь кінцеві власники, на сьогодні закон не зобов'язує встановлювати. Тому коментувати заяви чи припущення - це марна трата часу" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 29.01.2015 80 років від створення днями відзначило Болгарське радіо. Українське радіо навіть дещо старше, йому в листопаді виповнилося дев'яносто. Цікаво, що вже давно немає держав, у яких з'явилися обидві радіостанції, а самі вони успішно працюють. Чим живуть сьогодні найстарші радіокомпанії України та Болгарії? Наскільки встигають за розвитком конкурентів, зокрема, і з числа інших мас-медіа? Чим обумовлений перехід державних радіокомпаній на суспільний формат? Про це йтиметься в розмові з гостями студій Українського радіо та Радіо Варна. У Варні: Віолетта Тончева - журналіст, PR-менеджер варненського театру опери; Дарина Докова - головний продюсер регіонального телевізійного центру. У Києві: Анатолій Табаченко - перший заступник Генерального директора Національної радіокомпанії України; Галина Бабій - музикознавець, ведуча музичних програм і спецпроектів Українського радіо. Слухайте перебіг дискусії у п'ятницю, 30 січня о 17:10 в ефірі УР-1 (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 29.01.2015 На засіданні 29 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула результати моніторингів загальнонаціональних теле- і радіоканалів щодо дотримання ними вимог законодавства і Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. Як наслідок - призначено позапланові перевірки чотирьом ліцензіатам. У зв'язку з трагічними подіями під Волновахою та в Маріуполі Донецької області 15 і 25 січня указами Президента України були оголошеними днями жалоби. Відтак телерадіокомпанії у ці дні мали дотримуватися Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. Спеціально проведений Національною радою моніторинг зафіксував ознаки порушень деякими компаніями вимог Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Так, на телеканалі "ТЕТ" транслювалося реаліті-шоу "Панянка-селянка" й зазначалася інформація про день жалоби в Україні. "Новий канал" не прибрав з ефіру рекламу з елементами розваг і передачу "25 кадр", яка містила сцени еротичного характеру. На телеканалі "К1" моніторинг зафіксував трансляцію передач "Люблю готувати", "Їмо вдома" й "Орел та решка". Серед радіостанцій недотримання мовлення у дні скорботи зафіксовано у "Super Radio". Крім того, моніторингом зафіксовано порушення законодавчих вимог щодо 50-відсоткової частки національного аудіовізуального продукту в загальному обсязі мовлення, порушення програмної концепції мовлення тощо. З метою перевірки дотримання телерадіоорганізаціями вимог Закону України "Про телебачення і радіомовлення" та Указів Президента України від 14.01.2015 і 25.01.2015 вищезазначеним компаніям призначено позапланові перевірки (Джерело: Сайт Нацради).
  • 29.01.2015 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку ТОВ "Телерадіокомпанія "Дивосвіт"", яке мовить у Києві як "Радіо Вісті". Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 29 січня. Як повідомив член Нацради Владислав Севрюков, у грудні 2014 року в ефірі радіостанції було інтерв'ю екс-заступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова, вислови якого могли мати ознаки порушень українського законодавства. "Ми намагалися отримати запис цього ефіру (компанія має зберігати його два тижні) і звернулися за адресою, вказаною в ліцензії (вул. Отто Шмідта, буд. 6 у Києві. - ТК), але лист до нас повернувся. Ми шукали компанію за адресою, вказаною на сайті (вул. Шовковична, 42/44 у Києві. - ТК), - не знайшли. Знайшли за третьою адресою (Спортивна площа, 1, башта А, поверх 32. - ТК)", - розповів пан Севрюков. Нацрада вбачає в цьому ознаки порушення норми закону (ч. 4 ст. 35 закону "Про телебачення і радіомовлення"), яка зобов'язує ліцензіатів протягом 10 днів подавати заяви про переоформлення ліцензій у зв'язку з організаційними змінами (наприклад, зміна адреси). Відтак, призначила позапланову перевірку щодо дотримання цієї норми закону. Водночас члени Нацради попросили представника "Радіо Вісті" "пошукати" запис програми з паном Портновим і передати регулятору для вивчення. На запитання журналістів на брифінгу, чому Нацрада зволікає з оголошенням другого попередження компанії "Дивосвіт" за зміну концепції та запуск "Радіо Вісті" без рішення Нацради, заступник голови Нацради Григорій Шверк відповів: "Якщо будуть якісь порушення - будемо давати нові попередження. Якщо буде прийнято новий закон, що дасть нам можливість призначати штрафи - будемо призначати штрафи. У нас нема жодних завдань щось робити з "Радіо Вісті"". ТРК "Дивосвіт" уже має два попередження. Перше попередження компанія отримала 17 липня 2014 року разом з харківським ТОВ "Телерадіовидавнича компанія "Мастер"" і дніпропетровським ТОВ "ТРК "Світ"" за зміну позивних і програмної концепції з "Радіо 24" на радіо "Вести" без погоження з Нацрадою. Тоді ж Нацрада відмовила цим компаніям у переоформленні їхніх ліцензії, таким чином за ліцензіями вони не мають права мовити як "Радіо Вісті". Друге попередження київське "Радіо Вісті" (ТРК "Дивосвіт") отримало 24 липня 2014 року за пряму мову одного з лідерів терористів Олександра Можаєва (на прізвисько Бабай). Нагадаємо, що 11 грудня 2014 року Нацрада не дозволила "Радіо Вісті" розширити мережу на 25 міст. 29 січня стало відомо, що "Радіо Вісті" оскаржило ці рішення Нацради і виграло дві справи в Окружному адміністративному суді міста Києва. Нацрада вбачає в рішеннях суду корупцію та зазіхання на її незалежність (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 29.01.2015 Авторська програма Олекія Курилко "Слово на захист геніїв та злодіїв" повертається в ефір столичного "Radio Nostalgie" 99FM (99.0МГц, а також Інтернет-мовлення) у більш зручний час! Щочетверга, о 18:00 налаштовуйтесь на хвилю 99FM та дізнавайтесь багато нового про відомих осіб! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 29.01.2015 За результатами останньої хвилі досліджень, проведеної компанією GFK, столична сателітарна мережева станція "Радіо Люкс FM" (Київ-103.1МГц, Рівне-90.9МГц, Кривий Ріг-91.6МГц, Донецьк-96.1МГц, Полтава-99.5МГц, Дніпропетровськ-100.5МГц, Хмельницький-101.2МГц, Чернівці-102.4МГц, Івано-Франківськ-103.8МГц, Тернопіль-104.5МГц, Ужгород-105.2МГц, Луцьк-106.9МГц, Миколаїв-107.1МГц, Кіровоград-107.2МГц, Житомир-107.7МГц, Луганськ-91.3МГц, Сєвєродонецьк-107.1МГц, Торез-92.8МГц, Кременчук-101.7МГц, Запоріжжя-102.2МГц, Одеса-104.3МГц, Харків-105.2МГц, Чернігів-105.4МГц, а крім того - Інтернет-мовлення) посіла перше місце по Києву за тижневим рейтингом в аудиторії "жінки 20-40". Причиною цього керівництво радіостанції вважає концентрацію зусиль радіостанції саме на цій аудиторії. Класично вважається, що ця аудиторія є найбільш привабливою для рекламодавця, бо жінки частіше розпоряджаються сімейним бюджетом і їхній вибір є вирішальним у більшості покупок. Музика, ефірне наповнення, активність радіостанції спрямовані на встановлення контакту з цільовою аудиторією "жінки 25-35 років". У цій цільовій аудиторії результати радіостанції виявилися навіть більш помітними. "Всі проекти радіостанції саме орієнтовані на цільову аудиторію - жінки 25-35, - каже продюсер радіостанції Євген Фешак. - Ми намагаємося зробити так, щоб рекламне повідомлення не виключало і чоловічу аудиторію, однак основний акцент робимо все ж на прекрасну половину. Динаміка рейтингу радіостанції в даному випадку ілюструє успішність цього підходу" (Джерело: Сайт НАМ).
  • 29.01.2015 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення планує провести скасований торік конкурс на вільні радіочастоти, на який найбільше заявок подали Національна радіокомпанія України і "Радіо Вісті", в першому кварталі 2015 року. Про це на брифінгу повідомив член Нацради Владислав Севрюков. "Я вважаю, що конкурс був перенесений, а не скасований. Він не відбувся (вчасно. - ТК), тому що Національна рада не могла працювати. Ми вирішили, що всі компанії, які оплатили конкурсний збір, зможуть на нього податися та не платити збір знову. Плануємо цей конкурс провести в першому кварталі цього року, навіть у проекті Плану розвитку це вказали", - повідомив він. Нагадаємо, Нацрада 17 липня 2014 року визнала таким, що не відбувся конкурс на 28 радіочастот, оголошений 21 січня 2014 року. Найбільше заявок на конкурс подали Національна радіокомпанії України і "Радіо Вісті" (входить до холдингу Ігоря Гужви "Мультимедіа інвест груп"). Перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк заявила, що конкурс був абсолютно несправедливим і в ньому вбачалися ознаки монополізації. Голова Нацради Юрій Артеменко додав, що під час прийому заявок неофіційно відхилялися компанії, які не були потрібні, а приймалися заявки тих компаній, які наближені до колишнього керівництва держави, а також від НРКУ, якій би знову під час підбиття підсумків конкурсу не дісталося б частот (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 29.01.2015 Радіостанція "Радіо Вісті", що входить до холдингу Ігоря Гужви "Мультимедіа інвест груп" оскаржила в суді рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, яка не дозволила радіостанції розширити свою мережу на 25 міст. 23 січня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позови ТОВ "ТРК "Онікс"" і ТОВ "ТРК "Стильне радіо"" і зобов'язав Нацраду змінити позивні цих радіокомпаній на "Радіо Вісті", а формат програмних концепцій - на інформаційно-розважальний. Відповідні постанови оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Як писало інтернет-видання "Телекритика", ще в жовтні 2014 року чотири радіокомпанії, що раніше належали Андрію Карпію ("Перша українська радіогрупа") та мовили на 27 частотах у різних реґіонах України під позивними "Перець FM", DJ FM і Best FM, змінили власників і стали належати ТОВ "Медіа інвест плюс", основним власником якого є кіпрська компанія Nederman Limited. Радіокомпанії подали до Нацради заяви про переоформлення ліцензій в частині власників і керівних органів, при цьому три з них - ТРК "Онікс", ТРК "Стильне радіо" і ТРВК "Комра" - також захотіли змінити позивні та програмні концепції на "Радіо Вісті". 11 грудня Нацрада переоформила їхні ліцензії лише в частині зміни власників і керівних органів, не задовольнивши заяви про зміну позивних і програмних концепцій. ТРК "Онікс", ТРК "Стильне радіо" і ТРВК "Комра" одразу подали до Окружного адміністративного суду міста Києва позови про визнання бездіяльності Нацради незаконною та зобов'язання вчинити дії. Мовники просили суд зобов'язати Нацраду прийняти рішення змінити їхні позивні "Перець FM", DJ FM і Best FM на "Радіо Вісті" та формат програмної концепції з розважально-музичного на інформаційно-розважальний. 23 січня суддя Тетяна Скочок задовольнила позови ТРК "Онікс" і ТРК "Стильне радіо" та зобов'язала Нацрада змінити позивні і програмні концепції цих компаній. Рішення суду щодо ТРВК "Комра" поки немає. З реєстру судових рішень відомо, що 19 грудня суд відкрив провадження у справі. Цю справу розглядає інший суддя - Ігор Іщук. Суд мотивував своє рішення тим, що Нацрада не надала "ані доказів, ані пояснень з приводу підстав не переоформлення у встановленому законодавством порядку ліцензій на мовлення в частині зміни позивного". Також суд врахував положення законодавства, якими, зокрема, "вказано про незалежність телерадіоорганізацій при визначенні змісту програм та передач, а також надання переваг телерадіоорганізаціям, які виробляють та поширюють соціально важливі програми, зокрема інформаційні". На думку керівника холдингу "Мультимедіа інвест груп" Ігоря Гужви, рішення суду було логічним. "У наданих суду поясненнях Нацрада так і не дала жодного обґрунтування - чому було відмовлено в початку мовлення "Радіо Вісті" на наших же частотах. Нині ми очікуємо набуття рішенням суду законної сили і подальшого рішення Нацради щодо нашого мовлення. Ми сподіваємося, що після цього журналісти "Радіо Вісті" зможуть говорити з усією країною, об'єднуючи українців у пошуку вирішення головних проблем нашої держави", - цитує пана Гужву прес-служба "Радіо Вісті". Нацрада з рішеннями суду не згодна та буде подавати апеляційну скаргу, повідомив на брифінгу 29 січня заступник голови Нацради Григорій Шверк. Зміст судових рішень здивував Нацраду, оскільки суд конкретно вказав незалежному регулятору, що йому робити. "Технологічно, можливо, ми в процесі ухвалення рішення припустилися неточностей. Наприклад, ми повинні були проголосувати конкретно за рішення, що ми проти того, щоб змінити концепцію, - визнає пан Шверк. - У рішенні суду є новела про те, що рішення Національної ради було недостатньо мотивованим. Можливо, це справедливе зауваження судді. Але якщо ви вважаєте, що рішення недостатньо мотивоване, прийняте не за процедурою - скажіть нам розглянути питання ще раз із дотриманням процедури". "Натомість суд приймає рішення, що ми маємо змінити концепцію цих телерадіоорганізацій на концепцію "Радіо Вісті", - додає пан Шверк. - У мене питання: може, ми тут не потрібні? Може, запросити суддю, щоб вона замість членів Національної ради приймала рішення? Ми ще аналізуємо це рішення, але на мою думку, там є ознаки того, що суддя виходить за межі своїх повноважень". Перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк більш категорична. "У рішенні суду ми вбачаємо безпрецедентне зазіхання на незалежність конституційного органу. Я особисто вбачаю в діях судді корупційний елемент", - заявила вона. "Якщо суддя виносить рішення не просто пропонуючи нам розглянути питання ще раз, а називає наші дії бездіяльністю та ще й на свій розсуд вирішує, які мережі мають бути створені, яким має бути медійний ландшафт, які програмні концепції мають бути затверджені, - це безпрецедентне порушення закону", - вважає пані Герасим'юк. За її словами, Нацрада готує звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Руслана Князевича, Міністерства юстиції, Громадського люстраційного комітету, Генеральної прокуратури і Служби безпеки України, аби вони розслідували дії судді (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 29.01.2015 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення проведе позапланову перевірку ТРК "Дивосвіт" ("Радіо Вісті") з технічних причин, повідомляє телеканал "112 Україна" з посиланням на ІА "Інтерфакс-Україна". Повідомляється, що ТРК "Дивосвіт" змінила свою юридичну адресу, однак не повідомила про це у 10-денний термін, як того вимагає закон "Про телебачення і радіомовлення". Це порушення стало підставою для призначення позапланової перевірки. За словами члена Нацради Владислава Севрюкова, в грудні 2014 року в ефірі радіостанції "Радіо Вісті" було інтерв'ю колишнього заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова, висловлювання якого могли мати ознаки порушень українського законодавства. Наголошується, що регулятор направив два листи на адресу радіостанції з проханням надати запис цієї програми для вивчення, однак обидва листи повернулися, оскільки компанія змінила свою юридичну адресу і не повідомила про це в зазначений законом термін. Крім того, члени Нацради попросили представника радіостанції "пошукати" запис програми з Портновим і передати регулятору для вивчення. Раніше повідомлялося, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ініціює надання їй прав на позбавлення теле- і радіоканалів ліцензій на строк до 3 місяців. Нагадаємо, 15 січня Нацрада винесла попередження телеканалу "Інтер" за трансляцію новорічного концерту (Джерело: Сайт каналу "112 Україна").
  • 29.01.2015 Сьогодні, 29 січня, відбулись установчі збори з формування нового складу Громадської ради при Держкомтелерадіо. Про це повідомляє інтернет-видання "Телекритика" з посиланням на прес-службу Комітету. Учасники зборів ухвалили рішення, що нова Громадська рада складатиметься з 26 осіб. Їх було обрано шляхом рейтингового голосування. Раніше 37 інститутів громадянського суспільства виявили бажання делегувати до Громадської ради відомства свого представника та подали до ініціативної групи з підготовки установчих зборів необхідні документи. До складу Громадської ради при Держкомтелерадіо увійшли: президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів О.Афонін, генеральний директор Федерації роботодавців медійної галузі України Л.Бігунов-Новіков, голова правління Східноєвропейського інституту проблем медіа О.Большакова, виконавчий директор ГО "Інститут релігійної свободи" М. Васін, директор асоціації "Телекомунікаційна палата України" К.Гріцак, представник ВГО "Український союз промисловців і підприємців" О.Гусєв, президент "Академії української преси" В.Іванов, представник Асоціації "Правовласників та постачальників контенту" Н.Клітна, виконавчий директор Асоціації "Індустріальний Телевізійний Комітет" І.Коваль, заступник голови прес-центру "Інформаційний відділ УПЦ КП" А.Ковальов, представник Духовного управління мусульман України (ДУМУ) А.Котвицька, президент МГО "Асоціація журналістів, видавців і мовників християн "Новомедіа" Р.Кухарчук, представник громадської організації "Українська Телевізійна Академія" А.Максимчук, президент громадської організації ВБФ "Журналістська ініціатива" Л. Мех, виконавчий директор "Незалежної асоціації телерадіомовників" К.М'ясникова, представник громадської організації "Телекритика" С.Остапа, голова Центрального Комітету профспілки працівників культури України Л.Перелигіна, генеральний директор Української Асоціації видавців періодичної преси О.Погорєлов, юрист громадської організації "Інститут Медіа Права" Т.Семілетко, виконавчий директор ВГО "Національна Асамблея інвалідів України" Н.Скрипка, виконавчий директор ГО "Індустріальний Телевізійний Комітет" Г.Танчак, перший секретар Національної Спілки журналістів України С.Томіленко, представник Інтернет Асоціації України О.Федієнко, голова ради директорів Асоціації "Незалежні реґіональні видавці України" О.Човган, представник ВГО "Спілка християнських письменників України" А.Шаповалова, президент ВГО "Українська бібліотечна асоціація" І.Шевченко. Учасники зборів одноголосно підтримали пропозицію переобрати головою Громадської ради Олександра Човгана. У свою чергу новообраний голова запросив тих представників громадськості, які не увійшли до складу Громадської ради, брати участь у її засіданнях у якості експертів. Учасники зборів ухвалили рішення звернутися до Голови Держкомтелерадіо Олега Наливайка з проханням затвердити новий склад Громадської ради відповідним наказом. Нагадаємо, 22 грудня минулого року відбулося засідання Громадської ради при Державному комітеті телебачення і радіомовлення України, де підбили підсумки роботи установи за минулий рік та обговорили плани на наступний. Звіт за про роботу Громадської ради з жовтня 2013 року по листопад 2014 року презентував голова громадської ради при Держкомтелерадіо Олександр Човган (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 29.01.2015 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки телеканалів ТЕТ, К1, Нового каналу і радіомережі Super Radio щодо порушення правил мовлення в дні жалоби 15 і 25 січня. Відповідні рішення Нацрада ухвалила 29 січня за результатами моніторингу ефірів. 15 січня указом Президента в Україні було оголошено день жалоби за загиблими 13 січня поблизу міста Волноваха мирними жителями внаслідок обстрілу терористами пасажирського автобуса, 25 січня було оголошено день жалоби за загиблими мирними жителями внаслідок обстрілу терористами 24 січня міста Маріуполя. Як розповів член Нацради Владислав Севрюков, 15 і 25 січня Нацрада здійснювала моніторинг загальнонаціональних телерадіомовників щодо дотримання ними Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті. Загалом моніторилися 14 загальнонаціональних телеканалів і 13 радіостанцій (такими є потужності моніторингового центру). За даними моніторингу, телеканал ТЕТ 15 і 25 січня транслював розважальну програму - реаліті-шоу "Панянка-селянка" та не наводив інформації про день жалоби. Крім того, 25 січня ТЕТ транслював фільм жахів з елементами чорної комедії "Піранії 3D" і не давав в ефір хвилину мовчання. В ефірі Нового каналу моніторинг 25 січня зафіксував програму "25-й кадр" зі сценами еротичного характеру, а також рекламні ролики з елементами розваг (наприклад, із фразами "чудовий настрій", "чудовий день", "годі сумувати" тощо). Телеканал К1, за даними моніторингу, 15 січня транслював кулінарні програми "Люблю готувати", "Їмо вдома" і тревел-шоу "Орел та решка", які мали розважальний характер. В ефірі Super Radio моніторинг 15 січня зафіксував наявність реклами розважального центру "Ігроленд", а крім того виявив відхилення від чинної програмної концепції та недотримання квоти української музики. Представники телеканалів ТЕТ і К1 переконували Нацраду не призначати перевірок. Керівник служби регіонального розвитку групи "Інтер", до якої входить К1, Олександр Кравцов запевнив, що 14 січня керівництво К1 видало наказ зняти з ефіру 15 січня всі розважальні програми та рекламні ролики, в ефірі розмістили свічку. А кулінарні програми і тревел-шоу за жанровим розподілом К1 зараховані до просвітницьких, а не розважальних програм (і це підтверджувалося в минулому перевірками Нацради), тому їх з ефіру не прибирали. Юрист групи "1+1 медіа", до якої входить канал ТЕТ, Ірина Стройко повідомила, що 15 і 25 січня в ефір були відібрані "найбільш соціально гострі епізоди" реаліті-шоу "Панянка-селянка", які не мали на меті розважити глядача. За її словами, 15 січня в ефірі була хвилина мовчання і свічка, а 25 січня з технічних причин програмна служба не встигла видати в ефір хвилину мовчання, оскільки указ про день жалоби Президент видав зранку цього дня. "Керівник групи Олександр Владиславович Ткаченко був поставлений до відома ситуації, були проведені серйозні бесіди з керівництвом каналу ТЕТ", - запевнила вона. Владислав Севрюков відповів, що перевірка призначається якраз для того, щоб фахівці Нацради могли отримати від мовників усі пояснення та документи і з'ясувати, чи були в ефірі порушення. "Усі канали 25 січня були в однаковій ситуації з оголошенням дня жалоби зранку цього дня, саме тому ми моніторинг проводили з 12-ї години, а не зранку. Після 12-ї всі загальнонаціональні канали вже працювали в режимі дня жалоби. Швидко реагувати на такі події - це ваше завдання", - сказав він представникам мовників (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 29.01.2015 "Радіо Вісті" оскаржило в Окружному адміністративному суді міста Києва відмову Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у видачі дозволу на початок мовлення радіостанції в 26 містах - Маріуполь, Мелітополь, Старобільськ, Ковель, Луцьк, Кривий Ріг, Краматорськ, Костянтинівка, Артемівськ, Дружківка, Житомир, Бердичів, Хуст, Запоріжжя, Кіровоград, Первомайськ, Рівне, Дубровиця, Суми, Конотоп, Тернопіль, Хмельницький, Кам'янець-Подільський, Черкаси, Золотоноша, Чернігів. Нагадаємо, холдинг "Медіа інвест груп" (до якого входить "Радіо Вісті") придбав корпоративні права в компаніях, що володіють ліцензіями на мовлення в зазначених містах, восени 2014 року. У грудні 2014 року холдинг подав у відповідності до вимог українського законодавства заявку до Нацради на зміну позивного та програмної концепції, аби на придбаних ним частотах могло розпочати мовлення "Радіо Вісті". Однак, Національна рада відхилила це прохання. "Радіо Вісті" подало до суду на це рішення. Керівництво станції вказувало на те, що Нацрада не навела жодного аргументу - чому вона не ухвалила рішення про зміну позивного та програмної концепції. Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв рішення задовольнити позов "Радіо Вісті" в повному обсязі по всіх 26 ліцензіях. Суд зобов'язав Національну раду змінити програмну концепцію і позивний на "Радіо Вісті", - повідомляє прес-служба радіостанції. "Рішення суду було абсолютно логічним, - говорить Ігор Гужва, керівник холдингу "Мультимедіа інвест груп". - У представлених суду поясненнях Нацрада так і не надала жодного обґрунтування - чому було відмовлено в початку мовлення "Радіо Вісті" на наших же частотах. Тепер ми очікуємо на вступ рішення суду в законну силу і подальшого рішення Нацради щодо нашого мовлення. Ми сподіваємося, що після цього журналісти "Радіо Вісті" зможуть говорити з усією країною, об'єднуючи українців у пошуку вирішення головних проблем нашої держави". "Радіо Вісті" розпочало мовлення 18-го березня 2014-го року. Зараз станція посідає 8 місце в Києві, випереджаючи не тільки всі інші розмовні радіостанції, але і популярні станції музичного формату. Це є унікальним явищем, оскільки зазвичай радіостанції розмовного формату поступаються за обсягом аудиторії музичним радіостанціям. Крім того, "Радіо Вісті" посідаає друге місце за тривалістю слухання по всій країні, її слухають близько двох годин на добу. В цілому за добу радіо охоплює більше 300 тис. чол. Ранковий ефір з Матвієм Ганапольським і Павлом Новіковим є лідером у рейтингу серед всіх радіостанцій Києва в ранкові години (з 7:00 до 10:00). "Радіо Вісті" посідає стабільно лідерські позиції в аудиторії 30-65 років. Про це свідчать результати дослідження компанії GfK Ukraine Radio Research Wave 4'14 (13.10 - 14.12) (генеральна сукупність - населення України віком 12-65 років, що проживає в містах чисельністю від 50 тис. чол) (Джерело: Інформацію надала ).
  • 29.01.2015 Всеукраїнська радіомережа Super Radio (ДП "Новий обрій) змінює позивний на "Радио Пятница". Відповідні зміни до ліцензії радіокомпанії внесла Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 29 січня. ДП "Новий обрій" є найбільшою комерційною радіомережею України (55 частот) і входить до складу радіогрупи УМХ олігарха Сергія Курченка, який оголошений у розшук. Super Radio було радіомережею, яка працювала на прогресивну молодь віком до 30 років, це була розважальна радіостанція, розповів Нацраді програмний директор. "Але ви знаєте, яка зараз ситуація в Україні. Тому ми вирішили, що значно ефективніше буде зробити радіо для середнього класу, трохи підняти вік і зробити радіостанцію для працівників - людей, які багато сумлінно працюють. Чому "Пятница"? Бо це найпопулярніший день для тих, хто працює", - пояснив він причини змін. "Радио Пятница" орієнтується на аудиторію віком 30-50 років, людей середнього класу. В ефірі плануються корисні поради, програми за участі лікаря, туристичні програми про відпочинок в Україні тощо. Щодо музичного наповнення: на відміну від Super Radio, яке позиціонувалося як європейська станція та робило акцент на англомовній музиці, "Радио Пятница" планується радіостанцією української музики. ""Радио Пятница" буде ротувати тільки україномовну та українську музику. Ми можемо виконувати норму про більше 50 % української музики. У нас буде багато українських виконавців, наприклад, Дзідзьо, Анастасія Приходько, "Тартак", навіть "Віагра" буде", - розповів програмний директор. Однак усі зміни програмного наповнення будуть відбуватися в межах жанрового розподілу і програмної концепції, які прописані в чинній ліцензії. Тобто переоформлювати програмну концепцію радіомережа не буде. На запитання члена Нацради Олега Черниша, чи пов'язане українське "Радио Пятница" з російським, представник радіогрупи УМХ зауважив, що в Росії немає "Радио Пятница" (хоча є телеканал з такою назвою). "Це виключно український проект, розроблений нашим радіохолдингом", - запевнив він. Нагадаємо, що 17 вересня 2014 року Нацрада оголосила попередження Super Radio за недотримання програмної концепції та невиконання квоти української музики (6,5% замість визначених законом 50%) (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 29.01.2015 В Закарпатській області на частоті 103.0МГц (мовлення з вежі у Холмці поблизу Ужгорода) замість радіостанції УР-2 - радіо "Промінь" згідно ліцензії розпочала мовлення радіостація "1-ий канал НРКУ", яка продовжує ділити ефірний час з радіостанцією "Тиса FM" (входить до Закарпатської ОДТРК). Нагадаємо що радіостанції "Промінь" та "Тиса" розпочали мовлення на цій частоті у 2006 році, а мовлення з передавального центру у Холмці орієнтоване на місто Ужгород і його околиці (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 29.01.2015 Увага всім користувачам мобільних додатків! Столична сателітарна мережева станція Світле радіо "Еммануїл" (Київ-67.28МГц, Львів-67.82МГц, Харків-69.20МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 64k. AAC та Інтернет-мовлення 128k. AAC) запрошує завантажити спеціальний додаток, який допоможе вам слухати програми Світлого радіо "Еммануїл" одразу з вашого ґаджету. Додаток доступний на AppStore. У пошуку наберіть "Світле радіо", встановіть додаток на свій гаджет та насолоджуйтесь улюбленою музикою, слухайте Слово Боже та молитесь разом зі Світлим радіо "Еммануїл" у будь-який зручний для вас час! Також на Світлому радіо "Еммануїл" будуть раді вашим відгукам, зауваженням та коментарям щодо роботи додатку! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 28.01.2015 У четвер, 29 січня, о 13:00 в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення відбудеться щотижневий брифінг для журналістів. Він стосуватиметься ухвалених на засіданні рішень. Серед актуальних питань: 1. Розгляд проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)", що надійшов від Держкомтелерадіо; 2. Призначення позапланових перевірок низці ліцензіатів Національної ради; 3. Переоформлення ліцензій телерадіокомпаній. Місце проведення брифінгу: вул. Прорізна, буд. 2, 5 поверх, зал засідань. Обов'язкова акредитація для журналістів за телефонами: (044)-287-17-48, (097)-944-81-33 або на e-mail (Джерело: Сайт Нацради).
  • 28.01.2015 В ефірі міста Шахтарськ Донецької області відновлено мовлення на частоті 100.2МГц. Наразі в ефірі лунає музичний нон-стоп, складений з композицій російської та західної поп-музики, та позивні "Класне радіо" (якому, власне, й належить частота) (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 28.01.2015 У Верховній Раді пропонують тимчасово призупинити акредитацію журналістів і технічних представників деяких російських засобів масової інформації при органах державної влади України. Відповідний проект постанови № 1853 зареєстрували 27 січня народні депутати від "Блоку Петра Порошенка" Ірина Фріз (колишній керівник Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України) та Богдан Онуфрик (член Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики). Проект постанови передбачає тимчасово, до прийняття рішення про завершення антитерористичної операції, призупинити акредитацію журналістів та представників (продюсерів, операторів, технічних працівників) деяких ЗМІ Російської Федерації при органах державної влади України. Перелік цих російських ЗМІ має терміново визначити Служба безпеки України. Уряд, Міністерство закордонних справ, інші центральні органи виконавчої влади, прес-служба Верховної Ради мають протягом двох днів з набрання чинності постанови призупинити акредитацію представників цих ЗМІ. Водночас Кабінет Міністрів України протягом місяці з набрання чинності постанови повинен буде розробити порядок акредитації журналістів і технічних працівників іноземних ЗМІ в Україні. У пояснювальній записці до проекту постанови йдеться про те, що "виникла нагальна необхідність ухвалення рішення про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних представників деяких телеканалів Російської Федерації, які ведуть інформаційну війну проти України, що в силу дії статті 7 Закону України "Про основи національної безпеки України", становить загрозу інформаційній безпеці держави та вжиття додаткових заходів, спрямованих на протидію інформаційній війні". Нагадаємо, що наприкінці грудня журналісти низки українських ЗМІ звернулися до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з проханням переглянути порядок акредитації для російських ЗМІ у Верховній Раді. Вони також нагадали, що МЗС досі не запровадив дієвого механізму акредитації закордонних журналістів, що передбачено рішенням Ради нацбезпеки й оборони від 28 квітня 2014 року. Члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримали пропозицію журналістів щодо обмеження присутності представників російських ЗМІ в Україні. Вони вирішили створити робочу групу, яка мала напрацювати проект закону або постанови щодо обмеження присутності в Україні представників заборонених російських телеканалів. Ще одну робочу групу члени комітету створили для доопрацювання порядку акредитації журналістів у Верховній Раді. Також члени комітету вирішили звернутися до МЗС щодо повернення процедури акредитації іноземних журналістів в Україні. Міністр інформаційної політики Юрій Стець вважає, що журналістам з Росії, яку 27 січня Верховна Рада визнала країною-агресором, потрібно заборонити працювати на території України (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 28.01.2015 Державний комітет телебачення і радіомовлення у 2014 році підготував 43 проекти нормативно-правових актів. Про це повідомив на розширеному засіданні колегії Держкомтелерадіо 27 січня голова відомства Олег Наливайко, йдеться в повідомленні прес-служби відомства. "В результаті, в парламенті були проголосовані декілька важливих законопроектів - про суспільне телерадіомовлення, про розширення території доступу до публічної інформації, про захист гарантій професійної діяльності журналістів. Останній проголосовано в першому читанні, - зазначив пан Наливайко. - Ще один з ініційованих владою законопроектів стосується прозорості медіавласності. Закон ще не проголосований, однак, після набуття чинності він зобов'яже розкрити кожного з власників і акціонерів телерадіокомпаній. Таким чином, ми маємо підійти до вирішення болючої проблеми, коли найбільшими інформаційними ресурсами України володіють офшори". Крім того, Держкомтелерадіо розробив та вніс на розгляд уряду проекти нормативно-правових актів щодо зосередження в одному органі державного управління всієї медійної інфраструктури (в тому числі перепідпорядкування Концерну РРТ Держкомтелерадіо). Однак ці проекти уряд поки не прийняв. Негативом у стратегічному плані пан Наливайко вважає провал голосування проекту закону про реформування друкованих державних і комунальних ЗМІ. Цей законопроект був погоджений з редакторським корпусом, громадськістю. Над ним разом із Держкомтелерадіо працювали Спілка журналістів, інші медіа-організації, експерти Ради Європи. Але для прийняття закону Верховною Радою у квітні минулого року не вистачило кількох десятків голосів. "За цей час ми законопроект доопрацювали і повторно внесли на розгляд уряду. Вважаємо, що він є одним із тих проектів, які повністю змінять палітру нашого "інформаційного простору", - зазначив Олег Наливайко. Колегія Держкомтелерадіо схвалила законопроектну роботи відомства у 2014 році та пріоритети на поточний рік. Зокрема, у сфері інформаційної політики Держкомтелерадіо 2015 року здійснюватиме підготовку та супровід проектів законів про внесення змін до законів про Суспільне телебачення і радіомовлення, адміністративні послуги, поліпшення доступу до інформації осіб з вадами слуху тощо. Як писало інтернет-видання "Телекритика", колегія Держкомтелерадіо 27 січня визначила одним з пріоритетів відомства на 2015 рік захист національного інформаційного простору. Пріоритетним визначено також організаційно-правовий супровід створення Суспільного телебачення і радіомовлення України. Також колегія вирішила вжити у 2015 році заходи щодо поширення програм українських теле- та радіоканалів на територіях АР Крим, Донецької та Луганської областей та відновлення повноцінної діяльності Донецької і Луганської обласних державних телерадіокомпаній (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 28.01.2015 Лобі телеканалу "Інтер" у коаліції завадило включити в порядок денний позачергового засідання Верховної Ради 27 січня законопроект про заборону російському капіталу фінансувати українські ЗМІ. Про таке в ефірі 5-го каналу 27 січня заявив народний депутат з фракції "Блоку Петра Порошенка" Вадим Денисенко. "Це величезна проблема, що лобі каналу "Інтер", у тому числі в коаліції, не захотіло включати цей законопроект (у порядок денний Верховної Ради - ТК.). Такі люди є і ми це прекрасно знаємо", - заявив він. Йдеться про законопроект № 1768 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)" авторства Андрія Левуса, Сергія Висоцького і Миколи Величковича, які пропонують заборонити участь резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій. Раніше народний депутат від "Народного фронту" Вікторія Сюмар у коментарі інтернет-виданню "Телекритика" повідомила, що цей законопроект не був внесений до порядку денного 27 січня через позицію "Блоку Петра Порошенка". "Це позиція, зокрема, найбільшої фракції парламенту - "Блоку Петра Порошенка". "Народний фронт" був готовий голосувати сьогодні за включення до порядку денного цього законопроекту в першому читанні. Але немає згоди партнерів", - пояснила Вікторія Сюмар. Комітет свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні 27 січня підтримав цей законопроект і рекомендував Верховній Раді включити його до порядку денного пленарного засідання та прийняти в першому читанні за основу. Проте 27 січня Верховна Рада не розглянула цього та ще двох медійних законопроектів, спрямованих на захист національного інформаційного простору, і не внесла їх до порядку денного позачергового пленарного засідання через процедурні моменти. За домовленістю учасників коаліції, законопроекти будуть внесені до порядку денного вже другої сесії Верховної Ради - 3 лютого. На думку пані Сюмар, розгляд законопроектів щодо захисту інформпростору стане тестом на визначення російської п'ятої колони в українському парламенті. 26 січня, напередодні запланованого розгляду законопроекту № 1768, журналісти ТОВ "Національні інформаційні системи" (НІС), що виробляє новинні й аналітичні програми для телеканалу "Інтер", поширили відкритий лист, у якому розцінили внесення законопроекту як тиск на канал. При цьому вони приписали авторство документу Вікторії Сюмар. Пані Сюмар у відповідь заявила, що захист інформаційного простору України не є тиском на "Інтер" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 28.01.2015 Міністр інформаційної політики Юрій Стець вважає, що журналістам з Росії, яку 27 січня Верховна Рада визнала країною-агресором, потрібно заборонити працювати на території України. Про це він повідомив в інтерв'ю каналу 24. "Стосовно журналістів або медіа-представників країни-агресора, то їх перебування на території України я вважаю неможливим, бо вони працюють не на медіа, а на ФСБ, яка повністю контролює засоби масової інформації", - зазначив пан Стець. На запитання, чи буде він боротися з фактом їх перебування в Україні, міністр відповів, що такої потреби не буде. "Я не буду боротися. Я кажу, що важливо, щоб вони не могли отримувати цю акредитацію. Ми всі розуміємо, що це треба зробити. Боротися з цим потрібно, коли це не сприймають, коли цьому протидіють. Я не думаю, що буде яка протидія суспільства, органів влади. Нащо боротись, треба просто заборонити та й усе", - сказав міністр. Він також повідомив, що вважає за необхідне створити централізовану та швидку акредитацію іноземних ЗМІ, яка відбуватиметься шляхом заповнення електронної анкети на сайті МЗС. В тому ж інтерв'ю Юрій Стець заявив, що виступає за закриття українських ЗМІ, які фінансуються з Росії. Нагадаємо, 27 січня у Верховній Раді було зареєструвано проект постанови про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників деяких засобів масової інформації Російської Федерації при органах державної влади України. Його внесли на розгляд депутати "Блоку Петра Порошенка" Ірина Фріз та Богдан Онуфрик (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 28.01.2015 Міністр інформаційної політики Юрій Стець вважає за необхідне на законодавчому рівні вирішити проблему ЗМІ, які працюють в Україні, але фінансуються з Росії, яку 27 січня Верховна Рада визнала країною-агресором. Про це він повідомив в інтерв'ю каналу 24. "У деяких медіа можуть бути власники, які є асоційованими з Росією, або напряму фінансуються з Росії. Я бачу це наступним чином, такі медіа повинні бути закриті, оскільки будь які медіа не можуть фінансуватись з країни-агресора. Бо це є прямий вплив і маніпуляції на українців", - сказав Юрій Стець у відповідь на питання журналіста, що в Україні є ЗМІ, які, як вважається, фінансуються з Росії. На переконання пана міністра, такі ЗМІ не мають права отримати ліцензії, права мовлення і не продаватись в Україні. "Зараз Микола Княжицький вносить такий законопроект. Я сподіваюсь, що він буде проголосований, і значить в нас будуть всі повноваження впливати", - підсумував Юрій Стець. Водночас міністр заявив, що не буде втручатись у діяльність російсьмовних ЗМІ в Україні. "Деякі ЗМІ в Україні є російськомовними або мають російську версію? Ви як міністр, як до цього ставитесь?", - запитав пана Стеця журналіст каналу 24. "Існує закон. Якщо під закон про ліцензування проходить те чи інше медіа, і його робота відповідає ліцензії, то говорити або впливати - це означатиме, що я як міністр буду пробувати тиснути на незалежне ЗМІ. Я не маю на це право", - відповів Юрій Стець. Нагадаємо, народні депутати Микола Княжицький ("Народний фронт") і Вадим Денисенко ("Блок Петра Порошенка") запропонували свій механізм забезпечення прозорості медіавласності та вдосконалення процедури ліцензування мовників і провайдерів Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. Відповідний законопроект № 1831 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення" вони зареєстрували 23 січня. 13 січня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 1317 "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України". За проголосували 240 народних депутатів (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 28.01.2015 27 січня перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк і працівники апарату зустрілися із радником та керівником відділу співпраці з Україною з питань реформ Посольства Швеції в Україні Крістіною Даніельсон і керівником програм SIDA при Посольстві Швеції в Україні Ольгою Сандоковою. Сторони говорили про роль і значення регуляторного органу. Ольга Герасим'юк розповіла про обов'язки і завдання Національної ради, досягнення і кроки, зроблені за місяці, поки працює новий склад регуляторного органу. Йшлося і про виклики, що постали у зв'язку із ситуацією в країні. Керівник апарату Володимир Пащук зосередив увагу гостей на законодавчих ініціативах, які нині в тому числі і з подання Національної ради обговорюються в парламенті. Шведські гості зацікавилися співпрацею з міжнародними і громадськими організаціями та інституціями. Вони радо почули про тісну взаємодію Національної ради із Радою Європи, яка відбувається в рамках двох програм Офісу Ради Європи в Україні. Також Ольга Сандокова зауважила, що для регуляторного органу вкрай важливо залишатися незалежним і вільним від будь-яких політичних чи інших впливів. Тому, на її думку, цей законодавчий аспект теж слід мати на увазі й доопрацювати можливі законодавчі лакуни. Зі свого боку Ольга Герасим'юк запевнила у значній увазі членів Національної ради, яку вони приділяють цьому питанню, розуміючи важливість вироблення механізму, який би працював незалежно від складу органу. Сторони висловили подяку одна одній за підтримку і домовилися надалі підтримувати комунікацію (Джерело: Сайт Нацради).
  • 27.01.2015 Держкомтелерадіо як головний центральний орган виконавчої влади у сфері телебачення і радіомовлення, в інформаційній та видавничій сферах і надалі здійснюватиме організаційно-правовий супровід створення Суспільного телебачення і радіомовлення України. Цей напрямок роботи відомства колегія Держкомтелерадіо на розширеному засіданні 27 січня визначила пріоритетним у 2015 році, повідомляє інтернет-видання "Телекритика" із посиланням на прес-службу відомства. "Створення повноцінного суспільного телерадіомовлення не самоціль. Для нас це, передусім, нова якість вітчизняного теле- і радіоконтенту, який відповідав би найкращим стандартам європейських суспільних мовників", - сказав голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. За його словами, протягом 2014 року Держкомтелерадіо підготував законопроект "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України"", яким передбачається приведення діючого законодавства у відповідність до прийнятого Закону. 7 листопада 2014 року урядом було прийнято постанову № 693 "Про утворення публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України". Створенню НСТУ у формі акціонерного товариства, 100 відсотків акцій якого належить державі, має передувати внесення відповідних змін до закону. Після цього Держкомтелерадіо внесе на розгляд уряду проект постанови Кабінету Міністрів України, яким буде створено комісію з проведення реорганізації державних телерадіоорганізацій та визначено порядок перетворення Національної телекомпанії України в ПАТ НСТУ з урахуванням особливостей, визначених законом "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". Також у 2014 році Держкомтелерадіо спільно з Національною радою з питань телебачення і радіомовлення розробив і втілює в життя План заходів (дорожню карту) щодо реалізації Проекту створення єдиної національної радіомережі Українського радіо. Згідно з Планом створюється єдина радіомережа на якій транслюватимуть свої програми Національна радіокомпанія України та обласні й регіональні державні телерадіокомпанії, об'єднавши FM-мережі та розподіливши ефір (20 годин - НРКУ, 4 години - реґіональні врізки). Планом також передбачено розширення мережі шляхом прорахунку і надання нових частотних присвоєнь. Нагадаємо, що в межах цього Плану заходів Нацрада 24 грудня підбила підсумки конкурсу на 31 FM-частоту, вивільнену ОДТРК, переможцем у якому стала НРКУ. Як писала "Телекритика", колегія Держкомтелерадіо 27 січня визначила одним з пріоритетів відомства на 2015 рік захист національного інформаційного простору. Також колегія вирішила вжити у 2015 році заходи щодо поширення програм українських теле- та радіоканалів на територіях АР Крим, Донецької та Луганської областей та відновлення повноцінної діяльності Донецької і Луганської обласних державних телерадіокомпаній (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 27.01.2015 Колегія Держкомтелерадіо ухвалила рішення вжити у 2015 році заходи щодо поширення програм українських теле- та радіоканалів на територіях АР Крим, Донецької та Луганської областей та відновлення повноцінної діяльності Донецької і Луганської обласних державних телерадіокомпаній, майно яких захоплено проросійськими терористами. Про це повідомляє інтернет-видання "Телекритика" із посиланням на прес-службу відомства. За повідомлення відомства, разом з Донецькою та Луганською обласними державними адміністраціями Держкомтелерадіо вживає заходи щодо відновлення роботи Донецької і Луганської ОДТРК. "Зараз ми маємо вирішити питання укомплектування зазначених телерадіоорганізацій професійним обладнанням та питання технічної доставки теле- та радіопрограм з Краматорська та Сєвєродонецька (міст, де тимчасово будуть розташовані ОДТРК) до передавальних засобів, які згідно з ліцензіями мають транслювати програми Донецької та Луганської ОДТРК, - зазначив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. - Також вирішуються питання відновлення бюджетного фінансування цих телерадіоорганізацій". Що стосується українського телерадіомовлення в окупованому Росією Криму, то, за даними Держкомтелерадіо, Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення готовий розпочати в Чаплинці Херсонської області монтаж отриманого з Польщі телевізійного передавача потужністю 5 кВт та здійснити закупівлю антенно-фідерної системи. Цей передавач зможе забезпечити значне збільшення покриття телемовленням північної частини території АР Крим. Нагадаємо, 12 січня колектив Луганської ОДТРК звернувся до жителів Луганської області із повідомленням про поверненням в ефір у 2015 році з міста Сєвєродонецька (Луганська область), що контролюється українською владою. Луганська ОДТРК розташована за новою юридичною адресою: Луганська область, місто Сєвєродонецьк, пр. Радянський, 59. Наказом Держкомтелерадіо від 4 грудня 2014 року з 8 грудня на першого заступника генерального директора Луганської ОДТРК Віталія Гаркушу були покладені обов'язки генерального директора. Цим же наказом колишнього генерального директора Луганської ОДТРК Родіона Мірошника звільнили з посади за власним бажанням. У грудні стало відомо, що колишній гендиректор Луганської ОДТРК Родіон Мірошник призначений заступником керівника терористів "ЛНР" Ігоря Плотницького. Тим часом один із засновників Луганської НТРК "Ірта" Володимир Ландік заявив, що Віталій Гаркуша підтримував сепаратистів та в ефірі державного каналу називав українців фашистами. 13 січня стало відомо, що влада має намір відновити роботи Донецької обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) за тимчасовою схемою до 1 березня. Про це повідомив голова обладміністрації Олександр Кіхтенко на колегії Донецької обласної державної адміністрації (ОДА) в Краматорську. За його словами, до кінця січня буде відпрацьована "Програма розвитку державного та комунального телебачення і радіо в Донецькій області на період 2015-2017 роки" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 27.01.2015 Захист від зовнішнього інформаційного впливу, зокрема з боку Російської Федерації, який загрожує інформаційній безпеці держави, суспільства та особи, та створення мережі іномовлення з метою формування позитивного іміджу України визначено одними із головних пріоритетних завдань діяльності Держкомтелерадіо у 2015 році. Таке рішення ухвалила колегія Держкомтелерадіо на своєму розширеному засіданні 27 січня, повідомляє прес-служба відомства. На засіданні колегії йшлося про результати роботи Держкомтелерадіо в цьому напрямі у 2014 році. Зокрема, Держкомтелерадіо у співпраці з Інститутом стратегічних досліджень та медійними громадськими організаціями розробив і вніс на розгляду уряду проект Стратегії розвитку інформаційного простору та проект Доктрини інформаційної безпеки. Також минулого року відомство працювало над розвитком іномовлення, повідомив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. Зокрема, було збільшено обсяги мовлення Національної радіокомпанії України російською мовою до 6 годин на добу, англійською мовою до 4 годин на добу. У жовтні 2014 року було підписано угоду про співпрацю з німецькою телеорганізацією іномовлення Deutsche Welle (DW). Угодою передбачено навчання журналістів ДТРК "Всесвітня служба УТР", створення спільних програм та обмін програмами між українським та німецьким мовниками. Торік Держкомтелерадіо також запропонував об'єднати ресурси УТР і телекомпанії Нацбанку "Банківське телебачення" (телеканал БТБ). У разі реалізації цього наміру УТР отримає змогу транслювати програми двома супутниковими каналами, один з яких можна буде зробити суто англомовним, а другий - російсько-українським. Крім того, завдяки об'єднанню зросте технічний потенціал УТР, а вивільнений радіочастотний ресурс БТБ в ефірному сегменті можна буде передати для потреб Суспільного телебачення для організації мовлення на ньому другого культурно-освітнього телевізійного каналу, як це передбачено статтею 5 закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". Як відомо, поки що ці плани не отримали конкретної реалізації (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 27.01.2015 Сьогодні, 27 січня, перед початком позачергового пленарного засідання Верховної Ради України відбулося позачергове засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. Про це повідомляє сайт комітету. Члени комітету одноголосно підтримали законопроект № 1768 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)" авторства Андрія Левуса, Сергія Висоцького і Миколи Величковича, які пропонують заборонити участь резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій. Комітет рекомендував Верховній Раді включити цей проект до порядку денного пленарного засідання та прийняти його в першому читанні за основу. Також члени комітету одностайно підтримали законопроект № 1824 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення" авторства Вікторії Сюмар, Дмитра Стеценка, Олександра Опанасенка і Володимира Ар'єва, які пропонують наділити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями призупиняти ліцензії та застосовувати штрафи до ліцензіатів-порушників. Комітет рекомендував Верховній Раді включити цей проект до порядку денного пленарного засідання та прийняти його в першому читанні за основу. Крім того члени комітету розглянули звернення Державного комітету телебачення і радіомовлення України щодо направлення на експертизу до Ради Європи законопроекту № 1123 "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" авторства Миколи Томенка та Олександра Абдулліна. Члени комітету підтримали пропозицію голови комітету Вікторії Сюмар невідкладно звернутися з відповідним поданням до голови Верховної Ради України. Як писало інтернет-видання "Телекритика", 27 січня Верховна Рада не розглянула трьох медійних законопроектів (у тому числі № 1768 та № 1824), спрямованих на захист національного інформаційного простору, і не внесла їх до порядку денного позачергового пленарного засідання через процедурні моменти. За домовленістю учасників коаліції, законопроекти будуть внесені до порядку денного вже другої сесії Верховної Ради - 3 лютого (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 27.01.2015 27 січня постійна комісія Київради з питань інформаційної політики та реклами підтримала проект рішення Київської міської ради щодо призначення на конкурсних засадах керівників засобів масової інформації Київської міської ради. Про це у Facebook повідомила депутат Київради і секретар постійної комісії з питань інформаційної політики та реклами Рена Назарова, яка є автором відповідного проекту рішення. Проект рішення передбачає доручити Київській міській державній адміністрації протягом двох місяців з дня прийняття Київрадою рішення: а) утворити конкурсну комісію (конкурсні комісії) для проведення конкурсу на заміщення вакантних посад директорів комунальних підприємств Київської міської ради "Телекомпанія "Київ"" і "Радіостанція "Голос Києва"", головних редакторів комунальних підприємств "Редакція газети "Вечірній Київ"", "Редакція газети "Хрещатик"", "Редакція газети "Українська столиця""; б) після прийняття конкурсною комісією (конкурсними комісіями) рішення про визначення переможців конкурсу на заміщення вакантних посад підготувати на внести на розгляд Київської міської ради проектів рішень про призначення директорів теле- і радіомовної організацій та головних редакторів друкованих ЗМІ Київської міської ради. Відповідно до проекту, склад конкурсної комісії (конкурсних комісій) затверджується розпорядженням Київського міського голови, проект якого попередньо погоджується з постійною комісією Київради з питань інформаційної політики та реклами. До складу конкурсної комісії (конкурсних комісій) в обов'язковому порядку включаються депутати Київської міської ради та представники профільних професійних спілок, які повинні становити більшу частину конкурсної комісії (конкурсних комісій). Проект рішення одноголосно підтримали всі члени комісії з питань інформаційної політики та реклами, розповіла інтернет-виданню "Телекритика" Рена Назарова. Пані Назарова очолила робочу групу з представників різних фракцій, яка має сформувати механізм роботи конкурсної комісії, визначити всі організаційні деталі. І до наступного засідання "інформаційної" комісії Київради презентувати його на розсуд депутатського корпусу. Пані Назарова очікує, що проект рішення Київради щодо призначення на конкурсних засадах керівників муніципальних ЗМІ буде винесено на розгляд Київської міської ради на наступному пленарному засіданні в лютому (тому що пленарне засідання 28 січня буде присвячено суто бюджету міста Києва на 2015 рік). За її словами, ідея рішення щодо призначення на конкурсних засадах керівників муніципальних ЗМІ зумовлена тим, що протягом тривалого часу київські комунальні медіа не мають належним чином затверджених керівників. "Жоден з них не пройшов конкурсного відбору, і лише обрані працюють за контрактом. Натомість усі вони призначені розпорядженням тодішнього київського міського голови ще у 2007 році. Тоді це було зручно Черновецькому, всі в.о. "успішно" працювали в ручному режимі. Але зараз це виглядає, принаймні, дещо дивним", - вважає пані Назарова. Рена Назарова нагадала, що з її ініціативи Київрада на своєму пленарному засіданні 22 січня заслухала звіт керівників комунальних ЗМІ. Однак не всі керівники прийшли звітувати. "Ми заслухали звіт в.о. головного редактора газети "Хрещатик" і в. о. директора нашого комунального радіо. Директор комунальної телекомпанії "Київ" повідомила письмово про те, що хворіє. Головний редактор "Вечірки" нас узагалі проігнорував", - розповіла вона. За словами пані Назарової, деякі керівники комунальних ЗМІ зараз перебувають "в опозиції не лише до київської влади, а й в опозиції до киян". "В умовах інформаційної війни мають очолювати достойні люди, адекватні сьогоднішній ситуації, - наголосила пані Назарова. - Тому я вважаю, що кияни мають відкрито, прозоро, публічно спостерігати за процесом конкурсу. Можливо, хтось із представників громадськості захоче взяти участь у конкурсній комісії. Думаю, і творчі спілки, і журналісти там мають бути. Нарешті потрібно провести конкурс і призначити керівників". Нагадаємо, що 26 січня постійна комісія Київради з питань інформаційної політики та реклами також прийняла рішення рекомендувати київському міському голові Віталію Кличку негайно звільнити в. о. головного редактора газети "Вечірній Київ" Романа Кострицю. Як відомо, нині т. в. о. директора комунальної телекомпанії "Київ" є Світлана Криворучко, т. в. о. директора комунальної радіостанції "Голос Києва" - Андрій Васін, в. о. головного редактора газети "Вечірній Київ" - Роман Костриця, в. о. головного редактора газети "Хрещатик" - Максим Філіппов (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 27.01.2015 Один з засновників Луганської НТРК "Ірта" Володимир Ландік заявив, що Віталій Гаркуша, який нині виконує обов'язки в.о. керівника Луганської обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК), підтримував сепаратистів та в ефірі державного каналу називав українців фашистами. Про це пан Ландік сказав в ефірі програми "Нічний телеекспрес" на "Еспресо TV" 19 січня. Нагадаємо, наказом Держкомтелерадіо від 4 грудня 2014 року з 8 грудня на першого заступника генерального директора ОДТРК Віталія Гаркушу були покладені обов'язки генерального директора ДО "Луганська ОДТРК". Цим же наказом колишнього генерального директора Луганської ОДТРК Родіона Мірошника звільнили з посади за власним бажанням. У грудні стало відомо, що колишній гендиректор Луганської ОДТРК Родіон Мірошник призначений заступником керівника терористів "ЛНР" Ігоря Плотницького. "Він (Віталій Гаркуша. - ТК) вів передачу і інакше як "фашистами" та "хунтою" Яценюка і президента не називав". "Всі українці - хунта, фашисти", - говорив він, коли нас захоплювали і була ще українська влада", - зазначив пан Ландік. За інформацією Інституту масової інформації (ІМІ), призначенням Віталія Гаркуші незадоволені і в Луганській облдержадміністрації (ОДА). Минулого тижня це питання підіймали на зустрічі нардепів Єгора Соболєва, Семена Семенченка, відомого блогера та члена Громадської ради з питань люстрації при Мінюсті Сергія Іванова з активістами у Сєверодонецьку (Луганська область), що нині став центром регіону під контролем української влади. Пан Іванов заявив, що контролює це питання і висловив впевненість, що Віталій Гаркуша очолює Луганську ОДТРК тимчасово. Такі ж сподівання, за інформацією ІМІ, є і в Луганській ОДА. Інтернет-видання "Телекритика" звернулося за коментарем щодо призначення Віталія Гаркуші до Державного комітету телебачення та радіомовлення. "Існує процедура призначення і її порушення - це порушення закону. До призначення нового директора його обов'язки виконує заступник. Якщо буде доведено, що Віталій Гаркуша висловлювався в такий спосіб та підтримував сепаратистів, то очевидно, що така людина не буде працювати на цій посаді, ми негайно вживемо заходів. Тоді ним займатимуться слідчі органи", - зазначив директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо Богдан Червак. Наразі Луганської ОДТРК ще не мовить, оновлюються тільки новини на сайті "ЛОТ". За повідомленням ІМІ, на частотах ОДТРК йде мовлення НТРК "Ірта", яка показує власний контент та ретранслює програми деяких українських телеканалів. "Ми зараз ведемо роботу у напрямку відновлення повноцінного ефіру і Луганської, і Донецької ОДТРК, але ще конкретних термінів немає", - повідомив "Телекритиці" пан Червак. Нагадаємо, 12 січня колектив Луганської обласної державної телерадіокомпанії (Луганська ОДТРК, телеканал "ЛОТ") звернувся до жителів Луганської області із повідомленням про поверненням в ефір у 2015 році з міста Сєвєродонецька (Луганська область), що контролюється українською владою. 23 січня про Віталія Гаркушу також згадували на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Представник Українського кризового медіа-центру Тетяна Попова заявила, що представник Нацради в Луганській області Андрій Прівальцев рекомендував на посаду директора Луганської ОДТРК кума колишнього керівника ОДТРК Родіона Мірошника: "Людина намагалася чинити тиск, намагаючись влаштувати туди кума Мірошника, який зараз у нас міністр інформації ЛНР, і людина бере участь у цій спільній схемі". Згодом відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко уточнила, що йдеться про Віталія Гаркушу (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 27.01.2015 21 січня слідчим відділом управління СБУ в Луганській області розпочато кримінальне провадження проти керівництва Луганської філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ) за фактом сприяння діяльності терористів. Про це повідомляє інтернет-видання "Телекритика" із посиланням на прес-службу прокуратури Луганської області. "Прокуратурою Луганської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому 21 січня 2015 року слідчим відділом УСБУ в Луганській області за фактом сприяння діяльності терористичної організації керівництвом Луганської філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (ч. 1 ст. 258-3 КК України)", - інформує прокуратура. Прокуратура також повідомляє, що раніше захоплена у Луганську представниками терористичної організації "ЛНР" філія КРРТ, використовуючи український радіочастотний ресурс, здійснює трансляцію 16 російських телеканалів, зокрема "1 канал Всемирная сеть", "Россия 24", LifeNews, "Россия 1", а також місцевий телеканал "ДТРК ЛНР "Луганск 24"". "В ефірі цих телеканалів регулярно розміщуються матеріали, які створюють позитивне враження про терористичну діяльність "ЛНР" і так званої "Армії Південного Сходу", дискредитують сили АТО, діяльність Збройних Сил України та правоохоронних органів в очах громадськості, формують ідеологічне підґрунтя для поширення в реґіоні терористичних та екстремістських поглядів", - наголошує прокуратура Луганської області. Наразі проводяться слідчі дії. Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Нагадаємо, у січні виконуючим обов'язки директора Луганської філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку і телебачення (КРРТ) став Віктор Дриндак. При цьому генеральний директор КРРТ Олександр Півнюк стверджує, що попередній керівник філії Володимир Улезько не зміг залишитися на посаді за станом здоров'я. Натомість 24 січня голова Луганської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль повідомив, що Володимир Улезько фіктивно перереєстрував переїзд підприємства до Лисичанська (Луганська область), що контролюється українською владою, а сам, залишаючись в Луганську, працював на сепаратистів. Голова луганської облдержадміністрації заявив, що після його звернення Володимира Улезька звільнили. 16 грудня гендиректор КРРТ Олександр Півнюк заявив, що проводиться робота по переведенню Луганської філії КРРТ на звільнену територію в місті Лисичанську (Луганська область). Напередодні голова Луганської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль звернувся до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з проханням перенести Луганську філію Концерну РРТ до Лисичанська, аби за рахунок українських коштів не забезпечувати мовлення російських каналів і ЗМІ так званої "ЛНР" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 27.01.2015 В меню столичної сателітарної мережевої станції "Русское Радио - Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпропетровськ-101.1МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Луганськ-102.9МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кіровоград-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Донецьк-104.7МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Феодосія-105.1МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Львів-91.1МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) - нове блюдо: "НЕранкове шоу"! З понеділка по четвер з 5 до 7 вечора "Русское Радио - Україна" апраонує вам слухати, думати, готувати і їсти разом із кулінаром Михайлом Плотніковим. Старт 2-го лютого! Буде цікаво і смачно (Джерело: Сторінка "Русского Радио - Україна" у соцмережі Facebook).
  • 27.01.2015 Радіошоу A State Of Trance на чолі з незмінним автором і ведучим Armin'ом van Buuren'ом готує до виходу 700 епізод в ефірі столичної сателітарної мережевої станції Dance radio "KISS FM" (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кіровоград-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Львів-104.3МГц, Маріуполь-101.7МГц, Донецьк-105.1МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпропетровськ-106.8МГц, Луганськ-106.9МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.). Як відомо всім шанувальникам популярного ді-джея, кожен ювілейний випуск - це серія незабутніх фестивалів ASOT по всьому світу. І 2015 - не виняток! Лише слухачі Dance radio "KISS FM" зможуть почути 700 випуск A State Of Trance вже у п'ятницю, 30-го січня, о 19:00. А вже наступного тижня, 7 лютого, в ефірі радіостанції пройде пряма трансляція з грандіозного святкування ASOT 700, яке відбудеться в Австралії, в місті Сіднеї. Як завжди подія збере найкращих - за 8 годин в ефірі Dance radio "KISS FM" прозвучать сети від Aly & Fila, Bryan Kearney, David Gravel, Gaia, Marlo і, звичайно ж, самого Armin'а van Buuren'а. Саме з Австралії старуте світовий A State Of Trance Festival, присвячений виходу 700 епізоду популярного радіошоу. У Сіднеї пройде 2 шоу, а також одне в Мельбурні. Після такого ASOT Weekend Armin відправляється Утрехт, Буенос-Айрес і Майямі. Отже, слухайте в ефірі Dance radio "KISS FM" пряму трансляцію з A State Of Trance 700 з Сіднея 7 лютого, у суботу. Старт - о 13:00! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 27.01.2015 Київська міська рада планує передбачити в бюджеті міста Києва на 2015 рік 34 млн 393 тис. 600 грн на фінансування муніципальних засобів масової інформації. Про це йдеться в додатку 3 до проекту рішення Київради "Про бюджет міста Києва на 2015 рік", копію якого у Facebook оприлюднила депутат Київської міської ради, секретар постійної комісії Київради з питань інформаційної політики та реклами Рена Назарова. Зокрема, 24 млн 670 тис. 600 грн планується на телебачення і радіомовлення, 8 млн 166 тис. 300 грн - на періодичні видання (газети і журнали), 919 тис. грн. - на книговидання, 637 тис. 700 грн - на інші ЗМІ. Відповідно до проекту, Київрада планує збільшити видатки. Нагадаємо, що у 2014 році Київрада виділила на муніципальні ЗМІ понад 31 млн грн, у 2013 році - понад 30 млн, у 2012 році - майже 30 млн грн, у 2011 році - понад 33 млн грн. Як відомо, Київська міська рада планує голосувати за бюджет столиці завтра, 28 січня (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 27.01.2015 Сьогодні, 27 січня, Верховна Рада не розглянула трьох медійних законопроектів, спрямованих на захист національного інформаційного простору, і не внесла їх до порядку денного позачергового пленарного засідання через процедурні моменти. Про це в коментарі інтернет-виданню "Телекритика" повідомила голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар ("Народний фронт"). "В один день внесення до порядку денного і голосування в першому читанні не допускаються, оскільки немає можливості реєструвати альтернативні законопроекти. Фактично апелювання йде до процедурних моментів", - пояснила вона. За домовленістю учасників коаліції, законопроекти, які планувалися до включення до порядку денного і розгляду 27 січня, будуть внесені до порядку денного вже другої сесії Верховної Ради - 3 лютого. Зокрема, законопроект № 1768 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)", яким пропонується заборонити участь резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій, не внесений до порядку денного 27 січня через позицію "Блоку Петра Порошенка". "Це позиція, зокрема, найбільшої фракції парламенту - "Блоку Петра Порошенка". "Народний фронт" був готовий голосувати сьогодні за включення до порядку денного цього законопроекту в першому читанні. Але немає згоди партнерів", - пояснила Вікторія Сюмар. Законопроект № 1824 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення", яким пропонується наділити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями призупиняти ліцензії та застосовувати штрафи до ліцензіатів-порушників, за домовленістю, буде включений до порядку денного 3 лютого. Прийнятий за основу в першому читанні законопроект № 1317 "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України", яким пропонується заборона розповсюдження в Україні аудіовізуальних творів, у яких міститься популяризація дій силовиків держави-окупанта, буде розглянутий 3 лютого, тому що сьогодні ще не готовий до другого читання. "Законопроект № 1317 не пройшов іще комітет, оскільки сьогодні останній день, коли вносяться поправки до другого читання. Є домовленість, що у вівторок (3 лютого) ми винесемо його на голосування", - пояснила вона. Оцінюючи шанси на ухвалення трьох медійних законопроектів, Вікторія Сюмар сказала: "Якщо український парламент хоче називатися українським, то він їх ухвалить. Якщо ні, то ми чітко побачимо антиукраїнські сили, проросійські сили в цьому парламенті. І немає значення, чи входять депутати, які не будуть за це голосувати, до фракцій коаліції, чи до "Опозиційного блоку". Для мене це фактично буде тест на визначення російської п'ятої колони в українському парламенті" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 27.01.2015 Народні депутати Микола Княжицький ("Народний фронт") і Вадим Денисенко ("Блок Петра Порошенка") запропонували свій механізм забезпечення прозорості медіавласності та вдосконалення процедури ліцензування мовників і провайдерів Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. Відповідний законопроект № 1831 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення" вони зареєстрували 23 січня. Автори хочуть у законі "Про телебачення і радіомовлення" визначити термін "кінцевий вигодоодержувач" - це "фізична особа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність телерадіоорганізації або провайдера програмної послуги багатоканальної телемережі в стандарті DVB-T або DVB-T2 (нині таким провайдером є компанія "Зеонбуд". - ТК), безпосередньо або через інших осіб, що здійснюється, зокрема, шляхом реалізації права володіння або користування всіма активами чи їх значною часткою, права вирішального впливу на формування складу, результати голосування, а також вчинення правочинів, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов'язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління, або яка має можливість здійснювати вплив шляхом прямого або опосередкованого (через іншу фізичну чи юридичну особу) володіння однією особою самостійно або спільно з пов'язаними фізичними та/або юридичними особами часткою в юридичній особі у розмірі 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі. Не є кінцевим вигодоодержувачем фізична особа, яка має формальну можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юридичної особи, але є агентом, номінальним утримувачем (номінальним власником) або є тільки посередником щодо такого права". Законопроектом загалом пропонується: 1. Зобов'язувати телерадіомовників та провайдерів програмної послуги розкривати інформацію про реальну структуру власності та надавати відомості про бенефіціарних (фактичних) власників компаній, при цьому мовники і провайдер цифрового ефірного телебачення стандарту DVB-T або DVB-T2 мають щороку до 31 березня звітувати Нацраді про зміни в структурі власності, бенефіціарів, а також про своє фінансування; 2. Запровадити механізми контролю за достовірністю наданих відомостей про фактичних власників суб'єктів інформаційної діяльності (надання декларацій про доходи заявлених бенефіціарних власників); 3. Надати Нацраді права запитувати додаткові відомості про структуру власності телерадіоорганізацій та бенефіціарних власників; 4. Запровадити процедуру оприлюднення інформації про фактичних власників телерадіомовників та провайдерів програмної послуги на офіційному інтернет-сайті Нацраді; 5. Встановити, що під час конкурсів на мовлення Нацрада має надавати перевагу соціально важливим програмам на підставі даних офіційних моніторингів Нацради за останні 12 місяців до дати оголошення конкурсу, а також телерадіоорганізаціям, які не припускалися порушень вимог щодо розкриття інформації про фактичних власників; 6. Заборонити телерадіоорганізаціям - переможцям конкурсів на мовлення впродовж п'яти років з моменту отримання ліцензії істотно змінювати програмну концепцію мовлення, а також зменшувати частку соціально важливих програм (інформаційних, соціально-політичних, дитячих тощо), які зазначались у поданій ним заяві на отримання ліцензії; 7. Заборонити заснування телерадіоорганізацій органами державної влади та місцевого самоврядування; 8. Зобов'язати Нацраду надавати детальне обґрунтування всім своїм рішенням щодо видачі, відмови у видачі та відмови у продовженні ліцензій; 9. Заборонити Нацраді введення будь-яких не передбачених законами України обмежень ретранслювати програми, які походять з країн-учасниць Європейської конвенції про транскордонне телебачення. Окрім того, законопроектом пропонується усунути низку термінологічних та логічних розбіжностей, які існують у чинному законі "Про телебачення і радіомовлення", наприклад, замінити "Державний реєстр телерадіоорганізацій" на "Державний реєстр суб'єктів інформаційної діяльності", а в статтях закону про ліцензування використовувати термін "заявник". На думку авторів, їхній законопроект приводить законодавство у відповідність до міжнародних зобов'язань України перед Радою Європи щодо прозорості медіавласності, зокрема резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи №1466 (2005), та щодо роздержавлення ЗМІ. У пояснювальній записці вони зауважують, що питання прозорості медіавласності частково вирішене прийняттям закону від 14 жовтня 2014 року, який зобов'язав підприємства надавати інформацію про своїх кінцевих вигодонабувачів державному реєстратору. "Водночас, через цілком зрозумілу гостроту питання необхідності інформування громадян про реальних власників основних постачальників інформації, наявних на даний час механізмів недостатньо", - вважають вони. Автори також вважають доцільним навести лад в питанні численних переоформлень ліцензій на мовлення в частині програмної концепції та пояснюють це так: "З огляду на те, що програмна концепція відіграє одну з найважливіших ролей під час розгляду конкурсів на отримання ліцензій, було б логічним, щоб обмежити телерадіоорганізацію в можливостях її зміни. Сьогодні стала розповсюдженою практика, коли після отримання ліцензії телерадіоорганізація кардинально змінює програмну концепцію, і в результаті ми отримуємо мовлення фактично іншого каналу або радіостанції з абсолютно іншою програмною концепцією, яка не оцінювалась під час проведення конкурсу і не порівнювалась з концепціями інших учасників конкурсу. Не виключно, що учасник з такою зміненою концепцією не зміг би виграти конкурс та отримати ліцензії. Як результат, ідея конкурсного розподілу ліцензій втрачає будь-який сенс". "Прийняття закону, який би змушував телерадіомовників розкривати інформацію про своїх реальних власників, та одночасно з цим робив більш прозорою діяльність регулятора щодо ліцензування, є досить актуальним, і прийняття такого закону є виконанням Україною своїх міжнародних зобов'язань", - наголошують Микола Княжицький і Вадим Денисенко в пояснювальній записці (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 27.01.2015 Генеральний директор Донецької обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) Олег Джолос вважає, що журналісти в поширенні сепаратизму на Донеччині та Луганщині не винні, однак і "не дуже йому протистояли". Про це він сказав у Волинському прес-клубі на зустрічі з журналістами реґіональних медіа, повідомляє інтернет-видання "Телекритика" із посиланням на Інститут масової інформації (ІМІ). Розмова у прес-клубі стосувалася питань захоплення сепаратистами приміщень телерадіокомпаній на Донбасі, відповідальності журналістів, дотримання професійних і етичних стандартів, суспільного телебачення та Міністерства інформаційної політики. Пан Джолос зазначив, що зараз в Україні відбувається гібридна війна, яка містить дипломатичну, інформаційну, військову й економічну складову. Він вважає, що етичні стандарти журналістики в таких умовах дуже недосконалі і в багатьох випадках треба керуватися законами моралі. На думку гендиректора Донецької ОДТРК, конфлікт на Донбасі - це штучно створена ситуація. "Сепаратизму там ніколи не було. І не журналісти призвели до сепаратизму - це вже точно. Можливо - не дуже протистояли, але це питання вже до держави. Ми виконували державне замовлення і вели мовлення лише українською мовою. Але європейські цінності не дуже прийшли на схід України", - зазначив він. На це вплинуло зокрема і те, що дуже малий відсоток мешканців Донбасу бував за кордоном. "І це прорахунок державної гуманітарної політики", - сказав пан Джолос. Він заявив також, що підтримує ідею створення Міністерства інформаційної політики та висловив сподівання, що завдяки цьому органу в журналістів з'явиться чітка державницька позиція. Олег Джолос схвально ставиться також до створення суспільного мовлення, але для цього, на його думку, потрібно багато попрацювати законодавчо. На його думку, краще було б, аби обласні ОДТРК мали не переходили в суспільне медіа з центром у Києві, а стали мовниками територіальних громад, "бо ті громади і сприяли розвитку телерадіокомпаній". Нагадаємо, у грудні 2014 року Державний комітет телебачення і радіомовлення України затвердив нову редакцію статуту Донецької обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) і визначив місцем знаходження телерадіокомпанії місто Краматорськ (Донецька область), що контролюється українською владою. 13 січня стало відомо, що влада має намір відновити роботи Донецької обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) за тимчасовою схемою до 1 березня. Про це повідомив голова обладміністрації Олександр Кіхтенко на колегії Донецької обласної державної адміністрації (ОДА) в Краматорську. За його словами, до кінця січня буде відпрацьована "Програма розвитку державного та комунального телебачення і радіо в Донецькій області на період 2015-2017 роки". Ця програма передбачає відновлення і будівництво нових передавальних веж для розміщення телевізійних і радіопередавачів. "До 1 березня повністю буде відновлено роботу Донецької ОДТРК за тимчасовою схемою", - пообіцяв губернатор. Він зазначив, що до 15 березня буде відновлено обласне радіомовлення, яке забезпечить інформаційними програмами тимчасово окуповані території на Донбасі. 27 квітня, відбулося захоплення Донецької ОДТРК і Донецької філії Концерну РРТсепаратистами, які підтримують ідеї самопроголошеної Донецької народної республіки. Сепаратисти заявили, що мають намір відключити українські канали і включити російські. 28 квітня вони увімкнули телеканал "Россия 24" на частоті 27-го каналу, на якому за ліцензією має мовити Донецька ОДТРК (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 27.01.2015 Сьогодні, 27 січня, Верховна Рада планує розглянути три медійні законопроекти. Про це йдеться в порядку денному пленарного засідання. Зокрема, Рада розгляне в першому читанні законопроект № 1768 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)", який зареєстрували 15 січня народні депутати від "Народного фронту" Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович. Автори пропонують заборонити участь резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій. Також парламент розгляне в першому читанні законопроект № 1824 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення", який 23 січня зареєстрували члени Комітету свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар ("Народний фронт"), Дмитро Стеценко ("Народний фронт"), Олександр Опанасенко ("Самопоміч") і народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Володимир Ар'єв. Автори пропонують наділити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями призупиняти ліцензії та застосовувати штрафи до ліцензіатів, які порушують закон. У другому читанні Рада розгляне законопроект № 1317 "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України", який 9 грудня зареєстрували народні депутати Микола Княжицький ("Народний фронт") і Вадим Денисенко ("Блок Петра Порошенка"), а 13 січня парламент прийняв його за основу в першому читанні. Документ передбачає внесення змін до законів "Про кінематографію" і "Про телебачення та радіомовлення" і стосується заборони розповсюдження в Україні аудіовізуальних творів, в яких міститься популяризація дій силовиків держави-окупанта (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 26.01.2015 Автор та ведуча передачі "Мама без вихідних", що в ефірі столичної сателітарної мережевої станції Світле радіо "Еммануїл" (Київ-67.28МГц, Львів-67.82МГц, Харків-69.20МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 64k. AAC та Інтернет-мовлення 128k. AAC), Світлана Гончарова записала у студії радіостанції нові випуски програм, які ви зможете почути вже у лютому. Серед тем випусків: "Як навчитися встигати все", "Порядок. Навіщо він нам" та "Порядок у стосунках". Нагадаємо, що програма "Мама без вихідних" виходить в ефірі Світлого радіо "Еммануїл" щонеділі о 16:30 (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 26.01.2015 "Місяць по небу ходить……." знаєте продовження? Тоді беріть участь у вікторині до Дня святого Валентина - "Старі пісні про головне". З 26-го січня по 13-те лютого в ефірі чернівецького "Радіо Станція 103.2FM" (103.2МГц та Інтернет-мовлення). Правила: кожного буднього дня ведучі о 9:10, 11:10 та 17:10 будуть пропонувати слухачам додзвонитися у ефір (за телефонами (0372)-58-10-32 або (050)-103-10-32) і продовжити слова відомої української пісні про це найвеличніше почуття під назвою кохання. Всі, хто справиться із завданням отримають заохочувальний приз (примірник журналу Супер Свадьба) і шанс у фіналі 13-го лютого виграти головний приз грошовий сертифікат на суму 500 грн та столик у ресторані японської кухні "Кіото" (14 лютого). Також додатково буде розіграно 2 сертифіката на суму 200 грн на пригощання в "Кіото" в будь-який інший день (за 2-ге та 3-тє місце). Кожен учасник має право взяти участь у вікторині лише один раз. Переможець акції має право відмовитися від отримання призу. Заміна призу грошовим еквівалентом не допускається. Термін проведення акції - з 26-го січня по 13те лютого. Фінал - 13-го лютого о 9:10 (буде обрано випадковим чином через рандомайзер). Додаткова інформація за телефонами (0372)-58-10-32 або (050)-103-10-32 (Джерело: Сторінка "Радіо Станція 103.2FM" у соцмережі Facebook).
  • 26.01.2015 Виконуючим обов'язки директора Луганської філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку і телебачення (КРРТ) став Володимир Триндак. Про це повідомляє інтернет-видання "Телекритика" із посиланням на генерального директора КРРТ Олександра Півнюка. Пан Півнюк зазначив, що попередній керівник філії Володимир Улезько не зміг залишитися на посаді за станом здоров'я. "Володимир Улезько зараз не працює. Він переніс інфаркт та операцію на серці, тому вже просто не може керувати. Ця людина зробила дуже багато для збереження українського мовлення у Луганську. Зараз в.о. став Триндак Володимир Михайлович, який проживає і працює в Лисичанську, де знаходиться наш об'єкт. Це один з тих людей, які врятували мовлення у Лисичанську, він був нагороджений Президентом України. Сподіваємося, що він там впорається з виконанням своїх обов'язків", - розповів пан Півнюк. Натомість 24 січня голова Луганської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль повідомив на своєму сайті, що пан Улезько фіктивно перереєстрував переїзд підприємства до Лисичанська (Луганська область), що контролюється українською владою, а сам, залишаючись в Луганську, працював на сепаратистів. Голова луганської облдержадміністрації заявив, що після його звернення Володимира Улезька звільнили. "Замість того, щоб переїхати з окупованого Луганська на контрольовану Україною територію й забезпечити трансляцію українських телеканалів у прифронтових селах (на те, що тут неможливо подивитися українське телебачення, мені неодноразово скаржилися місцеві мешканці), директор Луганської філії Концерну РРТ Володимир Улезько фіктивно перереєстрував переїзд підприємства в Лисичанськ, а сам із персоналом і бухгалтерією залишився в Луганську", - заявив пан Москаль. Зокрема пан Москаль звинуватив Володимира Улезька в організації трансляції сепаратистського телеканалу "Луганськ-24" та російських каналів, а також у подачі їх сигналу на контрольовану Україною територію. "Мої неодноразові вимоги приїхати в Сєвєродонецьк Улезько ігнорував. Він відверто працює на сепаратистів, влаштував проти України інформаційну диверсію і при цьому досі отримував українську зарплату, оскільки офіційно начебто працював у Лисичанську", - зазначив пан Москаль. Генеральний директор КРРТ Олександр Півнюк заявив, що ці звинувачення не відповідають дійсності. "Ніхто з працівників державного підприємства КРРТ ніколи не співпрацював з представниками так званої "ЛНР"", - сказав він. Нагадаємо, 16 грудня гендиректор КРРТ Олександр Півнюк заявив, що проводиться робота по переведенню Луганської філії КРРТ на звільнену територію в місті Лисичанську (Луганська область). Напередодні Голова Луганської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль звернувся до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з проханням перенести Луганську філію Концерну РРТ до Лисичанська, аби за рахунок українських коштів не забезпечувати мовлення російських каналів і ЗМІ так званої "ЛНР" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 25.01.2015 У зв'язку із трагічною загибеллю мирних жителів Маріуполя сьогодні в Україні оголошено траур. Столична сателітарна мережева станція "Русское Радио - Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпропетровськ-101.1МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Луганськ-102.9МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кіровоград-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Донецьк-104.7МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Феодосія-105.1МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Львів-91.1МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) знімає з ефіру всі розважальні програми, музичний плейлист буде змінений (Джерело: Сторінка "Русского Радио - Україна" у соцмережі Facebook).
  • 25.01.2015 У зв'язку із трагічною загибеллю мирних жителів Маріуполя 24 січня 2015 року внаслідок масованого обстрілу житлових районів міста терористами, Президент України Петро Порошенко оголосив 25 січня Днем жалоби. Національна мережа "ХІТ FM" (Київ-96.4МГц, Нововолинськ-89.0МГц, Білгород-Дністровський-90.8МГц, Шостка-91.2МГц, Миколаїв-91.5МГц, Прилуки-97.0МГц, Олександрія-99.8МГц, Маріуполь-100.8МГц, Ужгород-100.9МГц, Первомайськ-100.9МГц, Одеса-101.0МГц, Донецьк-101.2МГц, Ульянівка-101.4МГц, Мелітополь-101.6МГц, Красноград-101.6МГц, Львів-101.7МГц, Дніпропетровськ-102.0МГц, Харків-102.0МГц, Полтава-102.3МГц, Херсон-102.5МГц, Вінниця-102.6МГц, Івано-Франківськ-102.6МГц, Суми-103.4МГц, Яремче-103.6МГц, Рівне-103.7МГц, Павлоград-103.8МГц, Северодонецьк-103.8МГц, Луганськ-104.0МГц, Черкаси-104.1МГц, Кременчук-104.3МГц, Чернігів-104.7МГц, Красногорівка-105.6МГц, Тернопіль-105.6МГц, Біла Церква-105.7МГц, Ковель-106.0МГц, Кам'янець-Подільський-106.2МГц, Дрогобич-106.4МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Хмельницький-106.7МГц, Житомир-106.9МГц, Кривий Ріг-106.9МГц, Карлівка-106.9МГц, Краматорськ-107.4МГц, Виноградів-107.7МГц, Ровеньки-91.6МГц, Ладижин-101.1МГц, Вознесенськ-103.6МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) знімає з ефіру усі розважальні програми, а музичний плейлист буде відповідно скориговано (Джерело: Сторінка радіо "ХІТ FM" у соцмережі Facebook).
  • 25.01.2015 Сьогоднішній день в Україні оголошено Днем трауру за загиблими мирними жителями міста Маріуполя, внаслідок масованого обстрілу житлових районів міста терористами. Столична сателітарна мережева станція "Радіо РОКС - Україна" (Київ-103.6МГц, Кременчук-92.3МГц, Суми-89.1МГц, Житомир-100.7МГц, Полтава-107.8МГц, Львів-89.1МГц, Харків-89.3МГц, Охтирка-100.2МГц, Маріуполь-104.6МГц, Хмельницький-107.1МГц, Одеса-90.2МГц, Дніпропетровськ-90.5МГц, Луганськ-100.4МГц, Миколаїв-100.8МГц, Вінниця-101.4МГц, Черкаси-102.4МГц, Запоріжжя-100.8МГц, Кіровоград-101.9МГц, Тернопіль-103.5МГц, Херсон-107.6МГц, Чернігів-107.7МГц, Донецьк-106.8МГц, Краматорськ-101.7МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. та Інтернет-мовлення 128k.) знімає з ефіру усі розважальні програми, а музичний плейлист буде відповідно скориговано (Джерело: Група "Радіо РОКС - Україна" у соцмережі ВКонтакте).
  • 25.01.2015 У зв'язку із трагічною загибеллю мирних жителів Маріуполя 24 січня Президент Петро Порошенко оголосив 25 січня Днем жалоби. Відповідний Указ № 30/2015 підписав глава держави, повідомляє інтернет-видання "Телекритика" із посиланням на прес-службу Президента. У в документі наголошується на необхідності скасування розважально-концертних заходів, спортивних змагань, внесення відповідних змін до програм теле- та радіопередач. Пам'ять загиблих громадян о 12 годині вшанують хвилиною мовчання. Нагадаємо, 24 січня, внаслідок масованого обстрілу житлових районів міста террористами загинуло 30 людей (в тому числі, двоє дітей), 93 зазнали поранень, з них 40 осіб - дуже тяжких. За даними прес-секретаря міського голови Маріуполя Олега Калініна, в мікрорайоні "Східний" внаслідок обстрілів бойвиками постраждали 53 багатоповерхівки, 4 школи, 3 дитячих садки (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 24.01.2015 Завтра - "Тетянин день" - неофіційний день студента. Свято молодості життя і перспектив. Зазвичай він проходить весело і безтурботно. Однак, цього року через трагедію, що розгорнулася в Маріуполі, його "гучність" зменшується до межі. Завтра, 25-го січня, з ефіру столичної сателітарної мережевої станції Dance radio "KISS FM" (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кіровоград-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Львів-104.3МГц, Маріуполь-101.7МГц, Донецьк-105.1МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпропетровськ-106.8МГц, Луганськ-106.9МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) знімаються всі розважальні програми, в тому числі і Crazy Student's Day. Шановні і улюблені студенти, Dance radio "KISS FM" сподівається, що ви все чудово розумієте і також переживаєте разом з усією країною (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 24.01.2015 В Україні з'явилася недержавна, не комерційна музично-розважальна інтернет-радіостанція "Донецькі київські". Станція була створена 15-го січня з метою об'єднання в одну спільноту патріотично налаштованих мешканців сходу країни. Станція веде мовлення з Києва і працює у музичному форматі Soft AC, в її ефірі лунають переважно хіти 2000-2015 року, також присутні кращі хіти більш ранніх років. Весь плейлист станції створений з зарубіжних, добре відомих хітів. Slogan: "Вместе сильнее!". Окрім музичних блоків в ефірі наразі лунають випуски прогнозу погоди. Найближчим часом онлайн-станція матиме особливу "радійну" сітку. Станцію можна слухати в будь-якому плеєрі за посиланнями http://176.36.102.47:8004/listen.pls (40kbps, AAC+), http://176.36.102.47:8000/listen.pls (128kbps) та http://176.36.102.47:8002/listen.pls (192kbps), або безпосередбно у браузері за посиланням http://донецкиекиевские.com. Мовлення ведеться у стерео режимі цілодобово (Джерело: Інформацію надав Андрій Чиж).
  • 23.01.2015 Столична сателітарна мережева станція "Радіо ЄС" (Київ-100.0МГц, Одеса-91.0МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Львів-101.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Дніпропетровськ-106.5МГц, Харків-107.4МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) зібрала багато української музики і дуже скоро ви почуєте її на хвилях станції. А зараз "Радіо ЄС" ще раз хоче попросити усіх, хто подорожував, жив чи продовжує жити в країнах Європи - Словенії, Чехії, Франції, Німеччині, Італії, Нідерландах і так далі - поділитися з радіостанцією вашими найулюбленішими піснями цих країн. Пишіть на електронну пошту музичному редактору "Радіо ЄС": . "Радіо ЄС" дякує заздалегідь і гарних усім вихідних (Джерело: Сторінка "Радіо ЄС" у соцмережі Facebook).
  • 23.01.2015 27 січня о 10:00 у приміщенні Національного прес-центру телебачення і радіомовлення України (вул. Хрещатик, 26, 2 поверх) відбудеться розширене засідання колегії Держкомтелерадіо. На порядку денному - розгляд питання про підсумки роботи Державного комітету телебачення і радіомовлення України у 2014 році та основні завдання на 2015 рік. Доповідач - голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. Акредитація представників ЗМІ за телефоном: (044)-278-83-52 (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 23.01.2015 23 січня у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 1824 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення". Проект внесли члени Комітету свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар ("Народний фронт"), Дмитро Стеценко ("Народний фронт"), Олександр Опанасенко ("Самопоміч") і народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Володимир Ар'єв. Текст законопроекту і супровідні документи на парламентському порталі наразі відсутній. Але з брифінгу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення відомо, що цей законопроект - ініціатива Нацради щодо можливості застосування штрафів і тимчасового призупинення дії ліцензії. Як писало інтернет-видання "Телекритика", у законопроекті запропонують прив'язати розмір штрафів до розміру ліцензійного збору та передбачити можливість рішенням суду за прискореною процедурою призупиняти ліцензії мовників на строк до шести місяців (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 23.01.2015 23 січня робоча група з підготовки до другого читання законопроекту № 1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України" завершила роботу над поправками до законопроекту. Про це повідомляє інтернет-видання "Телекритика" із посиланням на учасників робочої групи. Як повідомляє сайт Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, члени робочої групи погодили низку змін та уточнень щодо гарантій заборони відчуження, передачі, приватизації нерухомого майна об'єктів незавершеного будівництва, а також акцій, що належать державі у статутному капіталі майбутнього публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (НСТУ). Також члени робочої групи погодилися змінити порядок формування складу наглядової ради НСТУ. Як розповів "Телекритиці" член робочої групи, юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай, вирішили, що представників від депутатських фракцій і груп буде по одному від кожної. Але якщо їхня кількість переважатиме кількість членів від громадських організацій (їх передбачено 9), тоді будуть обиратися додаткові члени наглядової ради від ГО, щоб їх було на одного більше, ніж від депутатів. Також члени робочої групи домовилися включити до редакційної ради НСТУ представників реґіональних редакційних рад, розповів пан Розкладай. У редакційній раді буде передбачено п'ять членів від наглядової ради, п'ять - від трудового колективу НСТУ і п'ять - від реґіональних редакційних рад. Зі слів Ігоря Розкладая, реґіональні дирекції будуть у структурі НСТУ і не будуть виокремлюватися. Також робоча група вирішила недоцільним виокремлення телебачення і радіо з НСТУ. На думку розробників законопроекту, це технологічно неможливо, ускладнить процедуру і це потребуватиме великих коштів, яких зараз немає. "Водночас ми намагалися максимально врахувати інтереси регіонів, збереження реґіонального мовлення і редакційної свободи", - зауважив пан Розкладай. Що стосується можливості створення органами місцевої влади реґіональних громадських мовників на базі ОДТРК, як запропонував в альтернативному законопроекті № 1357-1 Микола Томенко, робоча група вирішили доповнити прикінцеві положення законопроекту № 1357 дорученням Кабінету Міністрів України протягом півроку підготувати і запропонувати зміни до законодавства щодо запровадження мовлення громад за принципами суспільного мовлення, що дозволить реформувати комунальні телерадіокомпанії. На початку наступного тижня всі поправки, розроблені й погоджені робочою групою, будуть зареєстровані в парламенті. Нагадаємо, 13 січня Верховна Рада прийняла за основу в першому читанні законопроект № 1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України", внесений 10 грудня Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики. Законопроект було проголосовано за основу, щоб до другого читання були враховані пропозиції Миколи Томенка, повідомив голова Верховної Ради Володимир Гройсман (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 23.01.2015 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення визнала незадовільною роботу свого представника в Луганській області. Тоді як решту звітів представників взяла до відома. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні 22 січня. Нацрада розглянула звіти усіх представників, але на засідання запросила лише трьох представників, до яких мала питання - з Луганської, Одеської та Житомирської областей. Також запитання представникам могла ставити громадськість - виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова і представник Українського кризового медіа-центру Тетяна Попова. До представника Нацради в Луганській області Андрія Прівальцева в Нацради і громадськості було найбільше запитань і закидів. Він усе заперечував і називав брехнею. Андрій Прівальцев до роботи представником Нацради працював у луганській обласній організації Партії регіонів. Катерина М'ясникова повідомила з посиланням на місцевих мовників, що представник Нацради розсилав передвиборну агітацію Партії реґіонів у ЗМІ на виборах 2012 року і збирав від мовників ефірні довідки про її розміщення. Пан Прівальцев це заперечив. Тетяна Попова передала інформацію луганських активістів, у тому числі блогера Сергія Іванова, що представник Нацради не докладав зусиль, аби провайдери в Луганській області виконали ухвалу суду про тимчасову заборону ретрансляції на території України низки російських телеканалів. Пан Прівальцев назвав це брехнею. Водночас голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що робота російських каналів була припинена зусиллями члена Нацради Олександра Ільяшенка і начальника управління представників Сергія Савельєва. Тетяна Попова також заявила, що пан Прівальцев рекомендував на посаду керівника Луганської обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) кума колишнього керівника ОДТРК Родіона Мірошника: "Людина намагалася чинити тиск, намагаючись влаштувати туди кума Мірошника, який зараз у нас міністр інформації ЛНР, і людина бере участь у цій спільній схемі". Згодом відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко уточнила, що йдеться про Віталія Гаркушу, якого в грудні призначили т. в. о. генерального директора Луганської ОДТРК. Реагуючи на заяву пані Попової, пан Прівальцев назвав представників громадськості "божевільними брехунами". "Ви зі мною працювати не будете! - у відповідь представнику заявив голова Нацради Юрій Артеменко. - Тому що називати громадськість божевільними брехунами в присутності жінки - це переступати риску". Члени Нацради також заявили, що представник Нацради в Луганській області має постійно перебувати в місті своєї роботи - Сєвєродонецьку - а не їздити туди у "відрядження" й жити в Києві. "Я хочу, щоб у Луганській області працювали представники, які поважають громадськість, нові люди", - сказав Юрій Артеменко. Він попросив громадськість надати всі зауваження щодо роботи пана Прівальцева та пообіцяв провести службове розслідування із залученням Служби безпеки України. Усі члени Нацради одноголосно підтримали рішення визнати звіт представника в Луганській області незадовільним. До представника в Одеській області Олександра Салабая мали запитання члени Нацради і представники громадськості, оскільки це один з найскладніших реґіонів (там велика кількість ліцензіатів). Тетяна Попова повідомила, що після рішення суду про заборону російських каналів моніторинг Українського кризового медіа-центру виявив, що деякі провайдери ретранслювали LifeNews і ТВЦ, доки у справу не втрутилося МВС. "У мене не було інформації, що провайдери там таке транслювали. Якщо нам надходить інформація від громадськості - ми розбираємося. Але нас у секретаріаті представника лише три людини, ми не все можемо вчасно відстежити", - пояснив пан Салабай. Член Нацради Владислав Севрюков пригадав ситуацію з перевіркою компанії "Одеса-плюс", яка проводилася за вже неіснуючою ліцензією на 18 годин мовлення і не виявила ніяких порушень, хоча компанія вже працювала за новою ліцензією 24 години на добу. Зі слів пана Салабая, це відбулося внаслідок "нестиковки між представником і центральним апаратом" щодо того, за якою ліцензією має проводитися перевірка. Перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк запитала в пана Салабая про стан інформаційної безпеки в електронних ЗМІ Одещини, оскільки Нацрада отримує багато скарг від громадян. Представник відповів, що найбільш одіозні журналісти вже залишили одеський ефір, було позбавлено через суд ліцензії телекомпанію АТВ, а на всі скарги громадян представник Нацради бере пояснення в ліцензіатів. Катерина М'ясникова попросила Нацраду і пана Салабая розібратися з діяльністю одеської рекламної агенції "Арго", яка розміщує рекламу на іноземних телеканалах у мережах провайдерів, чим порушує права правовласників і шкодить місцевим мовникам, оскільки "вбиває місцевий рекламний ринок". Пан Салабай нагадав, що надавав службові записки з цього приводу Нацрадам минулих скликань, але регулятор не вжив заходів. Члени Нацради запропонували йому оновити службову записку, щоб розібратися з "Арго". До роботи представника Нацради в Житомирській області Сергія Антонюка мав зауваження центральний апарат - щодо матеріалів деяких перевірок. Але колеги вирішили, що владнають питання в робочому порядку. Звіти представників в Одеській, Житомирській та всіх інших областях Нацрада взяла до відома. Звіти представників Національної ради в областях можна завантажити на сайті Нацради (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 23.01.2015 Одеська радіостанція "FM1 - Перше радіо" (87.5МГц) розпочала онлайн-мовлення у всесвітній мережі Інтернет. Ефір станції в онлайн-режимі можна слухати на сайті grad.ua, натиснувши на розміщений у правому верхньому куті логотип станції та обравши якість потоку. Або ж за прямими посиланнями: 128k. - http://195.138.81.134:8000/radio1-128.m3u, 192k. - http://195.138.81.134:8000/radio1-192.m3u та 256k. - http://195.138.81.134:8000/radio1-256.m3u. Трансляція на всіх потоках ведеться у сетереорежимі, 44kHz (Джерело: Сторінка "FM1 - Першого радіо" у соцмережі Facebook).
  • 23.01.2015 22 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула інформацію про діяльність своїх представників у областях. Роботу представника в Луганській області визнано незадовільною, решту звітів взято до відома. Розглядалися звіти усіх представників, крім Автономної Республіки Крим і міста Севастополя. Звітів із цих реґіонів немає, тамтешні представники були звільнені влітку минулого року. Представниками Національної ради у Волинській та Донецькій областях, терміни дії строкових договорів з якими завершилися 18 грудня 2014 року, звіти подані за відповідний період часу. У Харківській і Кіровоградській областях, представники яких призначені нещодавно, звіт готувати працівники секретаріату. Це стосується і міста Києва, де представник звільнений у листопаді 2014 року. На засідання Національної ради особисто були запрошені представники, діяльність яких викликає найбільший суспільний інтерес - Луганської та Одеської областей. Присутньою була і громадськість, яка мала можливість поставити їм свої запитання. Найскладнішим з усіх реґіонів назвав голова Національної ради Юрій Артеменко Одеську область - і за специфікою медіа-середовища, і за кількістю телерадіоорганізацій, і через прикордонність. За результатами розгляду роботи і бесіди із представником Національної ради в Луганській області Андрієм Прівальцевим його роботу було визнано незадовільною. Юрій Артеменко зауважив, що А. Прівальцев свого часу не доклав достатніх зусиль, аби на території області було виконано ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва про тимчасову заборону ретрансляції на території України низки російських телеканалів. Також було наголошено, що представник має постійно перебувати у місті своєї роботи - Сєвєродонецьку - а не їздити туди у "відрядження". Певні моменти намагалася з'ясувати і громадськість - голова Незалежної асоціації мовників Катерина М'ясникова і представник Українського кризового медіацентру Тетяна Попова, однак не почули відповідей на свої запитання. Зі свого боку Юрій Артеменко повідомив, що Національна рада проведе відповідне службове розслідування. Звіти представників Національної ради в областях можна завантажити за цим посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 23.01.2015 Радіокомпанія "Наше радіо", що входить до складу радіогрупи "Українського медіа холдингу" Сергія Курченка, змінила склад редакційної ради. Відповідні зміни до ліцензій мовника внесла Національна радаУкраїни з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 22 січня. Були: Богдан Болховецький, Наталія Гук, Віталій Берта, Олена Чуприна, Андрій Устименко, Анатолій Новіков. Стали: Андрій Павленко, Людмила Пілецька, Наталія Васєчкіна, Кирил Данилик, Аліна Строкач, Ганна Свиридович. Нагадаємо, що Богдан Болховецький, екс-керівник "Нашого радіо", ще у 2011 році пішов з радіостанції, яку тоді придбав УМХ. Нещодавно він очолив радіокомпанію "Гала", яка перейшла в управління нідерландського радіохолдингу RadioCorp, і переоформатував її на "Радіо ЄС". Одночасно з переоформленням Нацрада продовжила строк дії ліцензії "Нашого радіо" на дві частоти - у Херсоні та Судаку (Крим). Тим часом, як писала "Телекритика", 22-го січня Нацрада з ТРМ перенесла на 12 лютого розгляд питання про продовження ліцензії іншої радіомережі УМХ - "Ретро FM" - на 38 частот у 15 областях України, строк дії якої завершується 16 лютого (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 23.01.2015 "Громадському радіо" потрібні журналісти для ведення і виготовлення новин. Про вакансію "Громадське радіо" повідомляє на своїй сторінці у Facebook. Від кандидатів очікується, що вони мають відповідні голосові дані і досвід роботи в новинах на радіо або телебаченні, професійно володіють російською й українською мовами, можуть самостійно, без підказки редактора, шукати і визначати новини для випуску. Інші вимоги: розуміння журналістики не як пропаганди, а як орієнтування аудиторії, вміння працювати з простим монтажем звуку, орієнтація в поточних подіях (військо-політична ситуація, гуманітарні проблеми, права людини, тощо), вміння користуватися соціальними мережами для пошуку і поширення інформації. Добре знання Донбасу, активні іноземні мови є плюсом. Пропонується робота в редакції у дві зміни, ранкова зміна починається з 6:15 ранку. Обов'язково треба мати свій ноутбук. Оплата позмінна. Проект наразі тимчасовий, з можливістю його подовження на майбутнє. На думку редакції, ця робота підходить як додатковий заробіток. Резюме і короткий мотиваційний лист-пояснення слід надсилати на з приміткою "Вакансія новини" в заголовку (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 23.01.2015 22 січня Національна радаУкраїни з питань телебачення і радіомовлення затвердила звіт про свою роботу за 2014 рік. До 1 лютого звіт буде оприлюднено на сайті регулятора й надано Президенту України і Верховній Раді, як це передбачено законом. За результатами розгляду звіту Верховна Рада і Президент можуть прийняти рішення про незадовільну оцінку діяльності членів (члена) Нацради, призначених за їхньою квотою, та достроково припинити повноваження цих членів Нацради. За словами голови Нацради Юрія Артеменка, регуляторний орган готував звіт, розуміючи, що фактично працював лише другу половину року. Цьогоріч у звіт додано розділ про інформаційну безпеку, чого не було раніше (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 23.01.2015 22 січня на засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення було підбито підсумки конкурсу на заміщення вакантних посад представників регуляторного органу у Волинській, Донецькій областях і місті Києві. Ними стали Степан Родич, Олександр Толстогузов і Марія Звягольська. За Степана Родича під час рейтингового голосування віддали свої голоси усі 7 членів Національної ради. Як відомо, С. Родич обіймав посаду представника Національної ради у Волинській області з 2010 по грудень 2014 року. Представником регуляторного органу в Донецькій області обрано Олександра Толстогузова. За нього віддали свої голоси 6 членів Національної ради. О. Толстогузов закінчив Череповецьке вище військове інженерне училище радіоелектроніки за спеціальністю "Командно-тактична радіорозвідка, іноземна мова (англійська)", а також Національний аерокосмічний університет ім. Жуковського "Харківський авіаційний інститут" за спеціальністю "Економіка підприємств". У 1998 - 2014 роках працював заступником головного редактора газети "Привіт" ПП "Салари", м. Краматорськ Донецької області. З початку року обіймає посаду консультанта міського голови Слов'янської міської ради. Має військове звання старшого лейтенанта. Свою підтримку О. Толстогузова на цій посаді голова Національної ради Юрій Артеменко пояснив тим, що, на його думку, нині потрібні люди, військові за духом і фахом. Зі свого боку відповідальний секретар Катерина Котенко зауважила, звертаючись до новообраного представника в Донецькій області: "Ви там - не тільки представник Національної ради, ви - оплот інформаційної безпеки. І звертати увагу на те, що в принципі відбувається в інформаційному просторі Донецька й області, - це ваш громадянський обов'язок". Олександр Толстогузов зауважив, що докладе усіх зусиль, аби захистити інформаційни простір України. На посаду представника Національної ради в місті Києві призначено Марію Звягольську. За неї проголосували 5 членів регуляторного органу. М. Звягольська закінчила Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича за спеціальністю "Правознавство". Працювала юрисконсультом у ЗАТ "Телеодин", ПрАТ "ММЦ-СТБ"; останнє місце роботи - заступник директора юридичного департаменту ТОВ "Український медіа холдинг" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 22.01.2015 Щовечора столична сателітарна мережева станція "Радіо ЄС" (Київ-100.0МГц, Одеса-91.0МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Львів-101.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Дніпропетровськ-106.5МГц, Харків-107.4МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) пропонує своїм слухачам на одну годину зануритися в музичний світ однієї з п'яти найбільших країн Європейського Союзу - з понеділка по п'ятницю з 19:00 до 20:00 в ефірі радіостанції лунає проект "European Hours". Проект розбито на п'ять тематичних випусків, присвячених музиці однієї з країн ЄС, кожен з яких має відповідну назву, в якій поєднано день тижня і назву країни. У понеділок станція пропонує знайомитися з музикою Великої Британії в рамках програми "British Monday", у вівторок на слухачів чекає "Mardi français" з музикою з Франції. Середа - час слухати іспанську музику у програмі "Español Miércoles". Четвер віддано музиці з Німеччини, яка звучить в рамках програми "Deutsch Donnerstag", а у п'ятницю на вас чекає музика з Італії у програмі "Venerdì italiano" (Власна інформація).
  • 22.01.2015 Щоб прослуховування улюблених програм стало для вас простіше, столична сателітарна мережева станція "Радіо РОКС - Україна" (Київ-103.6МГц, Кременчук-92.3МГц, Суми-89.1МГц, Житомир-100.7МГц, Полтава-107.8МГц, Львів-89.1МГц, Харків-89.3МГц, Охтирка-100.2МГц, Маріуполь-104.6МГц, Хмельницький-107.1МГц, Одеса-90.2МГц, Дніпропетровськ-90.5МГц, Луганськ-100.4МГц, Миколаїв-100.8МГц, Вінниця-101.4МГц, Черкаси-102.4МГц, Запоріжжя-100.8МГц, Кіровоград-101.9МГц, Тернопіль-103.5МГц, Херсон-107.6МГц, Чернігів-107.7МГц, Донецьк-106.8МГц, Краматорськ-101.7МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. та Інтернет-мовлення 128k.) запустила спеціальні подкасти Radio ROKS. За допомогою них ви автоматично отримуватимете оновлення програм на свій комп'ютер, планшет чи смартфон. Посилання на програми для прослуховування подкастів для різних пристроїв "Радіо РОКС - Україна" зібрало на окремій сторінці свого офіційного Web-сайту. Підписуйтесь на оновлення ранкового шоу [КАМТУҐЕЗА] в iTunes за цим посиланням, або використовуйте пряму адресу подкаста. Підписуйтесь на нові випуски програми "Суть Собитій" в iTunes за цим посиланням, або використовуйте пряму адресу подкаста. А щоб підписатися на нові випуски програми "Новий Рок", використовуйте пряму адресу подкаста. Заходьте та слухайте! Long Live Rock'n'roll! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 22.01.2015 Державний комітет з питань телебачення і радіомовлення зобов'язав обласні державні телерадіокомпанії (ОДТРК) включити програму УР-1 єдиної радіомережі "Українського радіо" в узгоджену сітку мовлення з 1-го лютого відповідно до отриманих ліцензій, повідомляє кореспондент "proIT". Як інформують в прес-службі комітету, Держкомтелерадіо затвердив заходи щодо забезпечення поширення програм Національної радіокомпанії та ОДТРК згідно єдиної сітки мовлення на спільній FM-мережі. З метою реалізації проекту створення єдиної радіомережі "Українського радіо" керівники обласних державних телерадіокомпаній, які отримали ліцензії на право мовлення в єдиній радіомережі "Українського радіо", повинні з 1-го лютого 2015-го року забезпечити прийняття програми УР-1 з супутника Astra 4A, комутацію сигналу ОДТРК відповідно до узгодженої сітки мовлення і подачу змішаної програми на мережу FM-передавачів відповідно до отриманих ліцензій. Відповідний наказ підписав голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко (Джерело: Портал "proIT").
  • 22.01.2015 У грудні 2014 року Державний комітет телебачення і радіомовлення України перевів Донецьку обласну державну телерадіокомпанію до Краматорська. За інформацією генерального директора ОТРК Олега Джолоса, вже перереєстровані статутні документи, підшукується відповідне приміщення, на черзі - закупівля обладнання і набір співробітників. Про це він повідомив на засіданні секретаріату Донецької обласної спілки журналістів. "Наше завдання - якомога швидше відновити мовлення, - сказав Олег Джолус. - У березні ми почнемо роботу як студія-продакшн, а з травня-червня сподіваємося розпочати повноцінну діяльність". Донецька ОДТРК планує поширити мовлення на окуповані території. В даний час там блокуються сигнали українських телерадіоканалів. Крім того, їх трансляцію неможливо подивитися та почути і в інтернеті (Джерело: Портал "Восточный Проект").
  • 22.01.2015 Миколаївська радіостанція "Радіо Миколаїв" (1377кГц) у вівторок, 20-го січня, скоротило обсяги свого мовлення до 6 годин на добу. Тепер станція працює з 10:00 до 16:00. Ще у неділю і понеділок мовленя велося до 18:00 (Джерело: Форум порталу "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 22.01.2015 Столична сателітарна мережева станція "Радіо ЄС" (Київ-100.0МГц, Одеса-91.0МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Львів-101.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Дніпропетровськ-106.5МГц, Харків-107.4МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) дякує за щирі вітання - її колектив всіляко намагається виправдати ваші очікування. Поки станція веде мовлення в тестовому режимі, тому її редакція буде рада вашим відгукам і допомозі! Багато хто з вас був в Європі і захоплювався музикою, яку чув там - поділіться з "Радіо ЄС" своїми улюбленими європейськими треками і ви обов'язково почуєте їх на хвилях радіостанції (Джерело: Сторінка "Радіо ЄС" у соцмережі Facebook).
  • 22.01.2015 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підтримала законопроект № 1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України", внесений 10 грудня Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики та прийнятий 13 січня за основу в першому читанні. Нацрада підтримала законопроект у запропонованій редакції. Нагадаємо, що в законопроекті передбачено створення Національної суспільної телерадіокомпанії України у формі публічного акціонерного товариства (ПАТ), виведення державної ТРК "Всесвітня служба УТР" із закону про суспільне мовлення, щоб на його базі створити іномовлення. Також законопроектом передбачено посилити роль журналістів у визначенні редакційної політики суспільного мовника. Детальніше про пропоновані зміни - читайте в статті інтернет-видання "Телекритики". Також Нацрада розглянула альтернативний законопроект № 1357-1 Миколи Томенка, але не прийняла за результатами його розгляду жодного рішення. Проект рішення Нацради передбачав надати зауваження регуляторного органу до законопроекту, зокрема до норми про те, що органи місцевого самоврядування мають право створювати на базі ОДТРК реґіональне суспільне мовлення. "У Національної ради позиція, що національне суспільне мовлення має бути єдиним. А якщо якась громада прийме рішення створити громадське мовлення на засадах суспільного, то Нацрада надасть цій компанії частоту, якщо в нас буде така можливість. Але це не має бути обов'язково, що ця ТРК буде створена на базі ОДТРК. Бо ОДТРК за законом про суспільне мовлення мають стати частиною суспільного мовлення. Крім того, у нас є коментар відомого експерта Ада ван Луна, що нам треба зробити максимально, щоб не було місцевого державного телебачення, щоб це було місцеве громадське", - повідомив заступник голови Нацради Григорій Шверк. За його словами, пропозиція Нацради до проекту пана Томенка полягає в тому, щоб у законопроекті замість формулювання про створення органами місцевого самоврядування регіональних громадських мовників - передбачити порядок створення юридичних осіб, утворення їх наглядових рад, переоформлення ліцензій ОДТРК. Члени Нацради вислухали позиції представників громадськості - Незалежної асоціації телерадіомовників і "Телекритики", які висловили застереження щодо законопроекту Миколи Томенка. На їхню думку, вилучення ОДТРК із системи національного суспільного мовлення може призвести до того, що ці компанії будуть рупорами місцевої влади, а не громадським мовленням. Зрештою, за висловлення зауважень до законопроекту Миколи Томенка проголосували четверо членів Нацради (Владислав Севрюков, Григорій Шверк, Олександр Ільяшенко й Олег Черниш) за необхідного мінімуму в п'ять голосів. При цьому утрималися Катерина Котенко, Юрій Артеменко й Ольга Герасим'юк. Відтак, жодного рішення не було прийнято (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 22.01.2015 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила своїми представниками Марію Звягольську в місті Києві, Олександра Толстогузова в Донецькій області і Степана Родича у Волинській області. Відповідні рішення були прийняті на засіданні 22 січня за результатами конкурсів на вакантні посади. На посаду представника Нацради у Волинській області конкурсна комісія рекомендувала дві кандидатури - Степана Родича (набрав під час іспиту 21 бал) і Миколу Пасамана (набрав 22 бали), які вже представляли Нацраду на Волині. Микола Пасаман працював представником Нацради з 2006 по 2010 роки, Степан Родич - з 2010 по 2014 роки (був звільнений у зв'язку із завершенням чотирирічного контракту). Також пан Родич мав листи підтримки голови Волинської обласної державної адміністрації та голови Національної спілки журналістів України. Під час рейтингового голосування всі члени Нацради одноголосно підтримали кандидатуру Степана Родича. За Миколу Пасамана проголосував один Григорій Шверк. На посаду представника Нацради в Донецькій області конкурсна комісія рекомендувала теж дві кандидатури - екс-представника регуляторного органу Мирославу Калюжну (набрала 18 балів під час іспиту) та екс-видавця Олександра Толстогузова (набрав 17 балів). Мирослава Калюжна була представником Нацради в Донецькій області з 2010 по 2014 роки (була звільнена у зв'язку із завершенням чотирирічного контракту). До цього працювала генеральним директором телекомпаній "Новий кабельний", гендиректором ТРК "Донецьк ФМ", заступником президента ТРК "Віко". Олександр Толстогузов за освітою військовий-зв'язківець, служив у збройних силах, згодом працював директором видавничого комплексу "Технополіс", директором і заступником головного редактора компанії "Солар", був видавцем краматорських газети "Привет" і "Новости Краматорска", які під час тимчасової окупації Крамторська в нього відібрали сепаратисти "ДНР". Нині пан Толстогузов є консультантом міського голови міста Слов'янська. На запитання члена Нацради Олега Черниша, чи має він досвід роботи у сфері телебачення та радіомовлення, пан Толстогузов повідомив, що має багато друзів у цій сфері, швидко вчиться та набирається досвіду. На запитання членів Нацради, як він став консультантом міського голови, пан Толстогузов розповів, що разом з нинішнім мером Слов'янська (секретарем міської ради) Олегом Зонтовим обіймає проукраїнську позицію, брав участь у виборах від "Блоку Петра Порошенка". "Щоб допомогти йому в роботі, я прийняв рішення піти з бізнесу", - повідомив він. "Я буду голосувати за Толстогузова, - повідомив голова Нацради Юрій Артеменко. - У мене немає претензій до Калюжної. Вона робила свою роботу, як могла. Вона багато втратила - дім, батьківщину (пані Калюжна повідомила, що в червні 2014 року переїхала з Донецька до Красноармійська Донецької області. - ТК). Я допомагав працевлаштувати її сина - це людське. Але чому я за Толстогузова? На мій погляд, зараз потрібні нові люди. А враховуючи події, там мають бути ще й військові люди (пан Толстогузов має звання старшого лейтенанта. - ТК)". Під час рейтингового голосування за Мирославу Калюжну проголосували троє членів Нацради (Григорій Шверк, Олександр Ільяшенко, Олег Черниш), за Олександра Толстогузова - шестеро (утримався Олександр Ільяшенко). Відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко закликала нового представника в Донецькій області звертати увагу не лише на телебачення і радіо, а й на весь інформаційний простір: "Ви там будете не лише представником Національної ради, але й оплотом інформаційної безпеки. Читаючи газету "Сегодня", яка друкує новини "Новоросії" - терористичного угруповання, я вас прошу: ви звертайте увагу не лише на телебачення й радіо, але й на весь інформаційний простір". На посаду представника Нацради в місті Києві конкурсна комісія також рекомендувала дві кандидатури - колишнього працівника Апарату Нацради Юліана Лелюха (набрав 21 бал під час іспиту) та юристку "Українського медіа холдингу" (УМХ) Марію Звягольську (набрала 20 балів). Юліан Лелюх у минулому працював в об'єднанні недержавних телекомпаній "УНІКА-ТБ" і ЗАТ "ММЦ - СТБ". З 2000 по 2007 роки працював на різних посадах в Апараті Нацради, у тому числі очолював управління контролю та моніторингу. У 2008-2011 роках працював заступником директора телеканалу Music Box UA, після цього очолював у місті Свердловську Луганської області завод з виробництва мінеральної води (з його слів, працював там як кризовий менеджер). Марія Звягольська має 10 років досвіду роботи юристом. Працювала юристом телеканалу М1, потім у компаніях у Чернівцях, після цього - юристом СТБ. У 2013-2014 роках була юристом типографії УМХ "Укрполіграфмедіа", з 2014 року працює заступником директора юридичного департаменту УМХ. Нагадаємо, що колишній керівник юридичного департаменту УМХ Уляна Фещук у листопаді 2014 року очолюла юридичне управління Нацради. Член Нацради Олег Черниш повідомив, що давно знає Юліана Лелюха як порядну людину, працював з ним разом в "УНІКА-ТБ", згодом пан Лелюх був помічником члена Нацради Юрія Покальчука. "Нащо вам входити двічі в одну ріку? - запитав у пана Лелюха Юрій Артеменко. - Ви людина небідна, як мені казали". Пан Лелюх відповів, що є патріотом, має знання й досвід, які, на його думку, будуть затребувані державою. У Марії Звягольської пан Артеменко запитав, чому вона має мотивацію піти з УМХ. "У мене немає мотивації піти з УМХ. У мене є мотивація прийти працювати в Нацраду і приносити користь державі", - відповіла вона. Під час рейтингового голосування за Марію Звягольську проголосували п'ятеро членів Нацради (утрималися Катерина Котенко й Олег Черниш), за Юліана Лелюха - лише двоє (Григорій Шверк і Олег Черниш). Катерина Котенко побажала новому представнику в Києві звернути увагу на УМХ: "Ви добре знаєте УМХ, зверніть на них увагу, на їхній ефір. Зверніть увагу, яким чином в ефірі подаються анонси видань УМХ". Попереднім представником Нацради в Києві був Олег Александров, якого звільнили за угодою сторін з 18 листопада. Нагадаємо, що Нацрада на засіданні 15 січня звільнила своїх представників у 14 областях з 2 лютого у зв'язку із закінченням строкових контрактів (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 22.01.2015 23 січня о 17:10 на хвилі "Українського радіо-1" відбудеться радіоміст "Латвійське прискорення". Про це повідомляє інтернет-видання "Телекритика" з посиланням на прес-службу Національної радіокомпанії України (НРКУ). З 1 січня Латвія перебрала на себе головування в Європейському Союзі. Україна, підписавши Угоду про Асоціацію з Євросоюзом, задекларувала зовнішній вектор свого розвитку, але нинішня напружена ситуація на Донбасі може позначитись на швидкості євроінтеграційних процесів. Чи дасть головування дружньої Латвії прискорення подальшому зближенню України та ЄС, які першочергові задачі ставить перед собою Латвія, особливо на українському напрямі, як Україна може скористатись із сприятливої зовнішньо-політичної коньюктори - ці питання будуть обговорюватись під час радіомосту з гостями студії в Києві та Ризі. У Ризі у радіомості візьмуть участь радник міністра закордонних справ Латвії Віктор Марковз і політолог Карліс Даукшт. У Києві з латвійськими колегами дискутуватимуть екс-міністр закордонних справ, народний депутат Борис Тарасюк і політолог-міжнародник Олександр Сушко. Нагадаємо, у листопаді Національна радіокомпанія України провела на "УР-1" радіоміст Київ-Тбілісі на тему "Технології інформаційних війн" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 22.01.2015 Законопроект про розширення повноважень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в частині застосування штрафів і тимчасового призупинення дії ліцензії, який минулого тижня Нацрада передала Комітету свободи слова та інформаційної політики, вже доопрацьований народними депутатами і буде зареєстрований у парламенті завтра, 23 січня. Про це на брифінгу повідомив голова Нацради Юрій Артеменко. З його слів, народні депутати, які доопрацьовували законопроект, не погодилися з пропозицією Нацради наділити її повноваженнями тимчасово призупиняти дію ліцензії мовників на строк до трьох місяців. У законопроекті вони запропонують, щоб такі дії за позовом Нацради вчиняв суд, але за прискореною процедурою розгляду позову. При цьому суд зможе призупиняти дію ліцензії на строк до шести місяців. "Йдеться про можливість тимчасово призупиняти діяльність каналів, які порушують статтю 6 закону про телебачення і радіомовлення (це розпалювання ворожнечі, ксенофобія, показ людей, які закликають до війни). Наша пропозиція була, що Національна рада призупиняє ліцензію і звертається до суду з позовом. Члени парламенту вирішили піти іншим шляхом, більш логічним: Національна рада звертається до суду, і суд за прискореною процедурою протягом 72 годин має прийняти рішення - чи підтримати позов, чи відмовити", - розповів Юрій Артеменко. Механізм повернення дії ліцензії в законопроекті наразі не прописаний, уточнив він. Друга запропонована Нацрадою до законопроекту норма - це впровадження механізму штрафів. Як відомо, штрафи передбачені чинним законом "Про телебачення і радіомовлення", але їхній розмір і порядок застосування мали бути визначені в підзаконному акті, якого Нацрада з Кабміном за 12 років дії закону так і не ухвалили. Тому Нацрада запропонувала прямо в законі виписати розміри і процедуру призначення штрафів. Зі слів пана Артеменка, депутати підтримали пропозицію заступника голови Нацради Григорія Шверка прив'язати розмір штрафів до розміру ліцензійного збору. "Були й інші пропозиції - визначити максимальний розмір штрафу, до якого у своїх рішеннях про застосування санкції буде прив'язуватися Національна рада. Але це могло дати приводи до підозр у корупційних діях, якби штрафи накладалися в меншому розмірі", - розповів голова Нацради. У законопроекті будуть запропоновані три розміри штрафів, залежно від категорії порушення, яке допустили мовники: 5% від розміру ліцензійного збору - за незначні порушення, 10% - за серйозніші порушення, 15% - за порушення, на кшталт закликів до ворожнечі, розпалювання війни тощо. "Що це в цифрах? За порушення третьої категорії, наприклад, ТРК "Україна" мала би сплатити близько 700 тис. грн, місцевий мовник - близько 20 тис. грн, телеканал "1+1" - 1,5 млн грн", - розповів Юрій Артеменко. Розмір штрафу для кожного порушника буде визначатися за розміром ліцензійного збору за його ліцензію. "Порушення стосується конкретної організації за конкретною ліцензією. І штраф буде призначатися з огляду на те, скільки зараз за діючою методикою нарахування ліцензійного збору мав би сплатити цей ліцензіат за свою ліцензію", - повідомив пан Артеменко. На запитання журналістів, як буде визначатися розмір ліцензійного збору для мовників, які мають кілька ліцензій (наприклад, ефірну аналогову, цифрову і супутникову), Юрій Артеменко сказав, що штрафи будуть сумуватися за кількома ліцензіями. Але заступник голови Нацради Григорій Шверк уточнив, що в законопроекті цей нюанс не враховано. "Є два варіанти: або сума штрафів, або штраф за максимальним розміром ліцензійного збору. Потрібно це уточнювати в тексті законопроекту", - сказав він. Також законопроект передбачає змінити послідовність накладення санкцій на порушника, передбачену чинним законом: спочатку попередження, потім штраф, наостанок звернення до суду щодо анулювання ліцензії. За словами членів Нацради, вони вивчили практику Польщі, де кілька років тому за ксенофобські висловлювання на адресу українців радіостанція одразу була покарана штрафом. Тому за порушення соціального значення законопроект запропонує одразу карати штрафами, а не попередженнями. За інші порушення, наприклад відхилення від програмної концепції, Нацрада буде застосувати попередження. Якщо після накладення штрафу мовник продовжуватиме допускати порушення, Нацрада буде звертатися до суду по анулювання ліцензії. Григорій Шверк нагадав, що відсутність механізму застосування штрафів, передбачених законом, часто призводила до того, що суди у справах про анулювання ліцензії приймали формальну сторону ліцензіатів - через те що Нацрада не призначала штраф. Так сталося, наприклад, у випадку з телеканалом Сергія Курченка "Меню-TV", в анулюванні ліцензії якого Нацраді відмовили суди двох інстанцій (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 22.01.2015 На частоті 100.0МГц у Києві, де працює новостворене "Радіо ЄС", змінився сигнал RDS. Наразі на табло приймачів, що мають цю опцію, можна побачити напис RADIO / EC / 100 FM (Власна інформація).
  • 22.01.2015 Міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що звертатиметься до Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) з кількох проблем українського медіа простору. Про це він 22 січня написав на своїй сторінці у Facebook. Пан Стець написав, що йому не подобається "коли цинічні виродки, прикриваючись посвідченнями російських журналістів, штампують матеріали, в яких знущаються з українських героїв і патріотів", а також інтернет-видання "назва яких закінчується .ua, а контент нічим не відрізняється від "кисельовщини"" та зареєстровані в Україні газети "які є майже копією туалетного паперу під назвою "новоросія"". Він звернув увагу також на те, що в Україні і досі є кабельні оператори, які транслюють такі російські канали, як "Звезда". Крім того, міністр зауважив, що на українському ТБ "кадрів, відзнятих нашими журналістами майже нема, все зводиться до сухих заяв речників (МО, АТО, РНБО, Генштабу тощо)", а також звернув увагу на той факт, що українським тележурналістам спецслужби не дозволять знімати російських найманців. Юрій Стець зазначив, що українським журналістам, які працюють зоні АТО "доводиться розробляти буквально спецоперації, долаючи дерев'яну, тупу систему, як смугу перешкод". Він повідомив, що звернеться з цих питань до РНБО на найближчому засіданні. "Я внесу розгляд всіх цих і не тільки питань в порядок денний, запропоную своє бачення їх розв'язання і вимагатиму рішень з єдиним і простим аргументом - війна все не спише", - написав міністр. Нагадаємо, після скандального новорічного ефіру телеканалу "Інтер" Юрій Стець заявив, що домагатиметься заборони допуску в український телеефір осіб, які шкодять Україні або публічно підтримують її опонентів. 2 грудня 2014 року Верховна Рада 288 голосами призначила "пакетом" новий склад Кабінету Міністрів України і, зокрема, призначила народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 22.01.2015 22 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення продовжити термін отримання пропозицій та зауважень до проекту Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору до 15 лютого. До регуляторного органу і далі надходять пропозиції та зауваження до проекту цього документа, повідомив голова Національної ради Юрій Артеменко під час засідання. І для того, щоб дати можливість громадськості висловити свою думку, вирішено продовжити термін громадського обговорення проекту Плану розвитку. Документ планується затвердити на засіданні Національної ради 18 лютого, після чого його буде подано до Міністерства юстиції України. Пропозиції та зауваження можна надсилати на поштову адресу Національної ради: вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601, а також на e-mail: . З текстом проекту Плану розвитку й аналізом регуляторного впливу можна ознайомитися за цим посиланням (Джерело: Сайт Нацради).
  • 22.01.2015 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення перенесла розгляд питання про продовження ліцензії ТОВ "Телерадіокомпанія "НБМ-радіо"" (всеукраїнська радіомережа "Ретро FM") на 38 частот у 15 областях України. Відповідне рішення регулятор прийняв на засіданні 22 січня. Строк дії ліцензії в радіокомпанії завершується 16 лютого. Нацрада перенесла розгляд питання на 12 лютого. Представник "Ретро FM" наголосив, що компанія не має санкцій, результати останньої планової перевірки не виявили порушень. Він попросив Нацраду не переносити розгляд питання, оскільки компанія має акумулювати велику суму коштів для сплати ліцензійного збору (2 млн 63 тис. грн). Голова Нацради Юрій Артеменко заявив, що час для розгляду заяви про переоформлення ще є, а тим часом Нацрада буде "визначати, хто власники, інвестори, бенефіціари, як фінансується, як гроші завозяться". Як відомо, "Ретро FM" входить до складу радіогрупи "Українського медіа холдингу", що належить олігарху Сергію Курченку, який оголошений у розшук (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 22.01.2015 Столична сателітарна мережева станція "Радіо ЄС" (Київ-100.0МГц, Одеса-91.0МГц, Кривий Ріг-100.2МГц, Запоріжжя-100.3МГц, Львів-101.3МГц, Ужгород-102.4МГц, Вінниця-103.2МГц, Дніпропетровськ-106.5МГц, Харків-107.4МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) до початку лютого працюватиме у тестовому режимі. Про це повідомив на своїй сторінці у соцмережі Facebook її генеральний директор Богдан Болховецький: "До початку лютого ми працюємо у тестовому режимі, можливі різні ефірні блохи, соррі. Якихось категорій пісень ще немає в ефірі, немає всіх ведучих, всіх пакетів лайнерів ще немає, отже, не судіть строго. Але все незабаром буде. Дуже скоро" (Джерело: Сторінка Богдана Болховецького у соцмережі Facebook).
  • 22.01.2015 Чергові зміни сталися в FM-радіоефірі міста Керч, що на території окупованої російськими військами АР Крим. З 15-го січня у цьому місті на частоті 100.7МГц (належить Стильному радіо "Перець FM") транслюються програми московської радіостанції "Радио Звезда". У той же день ретрансляції програм краснодарської радіостанції "Радио 107" було переведено на частоту 103.6МГц (належить Національній мережі "ХІТ FM") (Інформація з власних джерел).
  • 21.01.2015 У четвер, 22 січня, о 14:00 в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення відбудеться щотижневий брифінг для журналістів. Він стосуватиметься ухвалених на засіданні рішень. Серед актуальних питань: 1. Розгляд низки законопроектів - з питань суспільного мовлення, захисту інформаційного телерадіопростору України, обов'язкового інформування про засновників та власників ЗМІ, - що надійшли до Національної ради на погодження; 2. Затвердження звіту Національної ради за 2014 рік; 3. Розгляд звітів представників Національної ради в областях за 2014 рік; 4. Про склад УПП (роз'яснення Національної ради після скасування рішення №1260). З порядком денним засідання можна ознайомитися за цим посиланням. Місце проведення брифінгу: вул. Прорізна, буд. 2, 5 поверх, зал засідань. Обов'язкова акредитація для журналістів за телефонами: (044)-287-17-48, (097)-738-46-38 або на e-mail (Джерело: Сайт Нацради).
  • 21.01.2015 Екс-учасниця групи "ВІА Гра", телеведуча Надія Мейхер започатковує свій проект на радіо - 2 лютого на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Русское радио - Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпропетровськ-101.1МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Луганськ-102.9МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кіровоград-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Донецьк-104.7МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Феодосія-105.1МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Львів-91.1МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) стартує її програма "Жіночий клуб Надії Мейхер". Про це повідомляє інтернет-видання "Телекритика" із посиланням на портал "Медианяня". Програма буде виходити у форматі аудіо-блоґу. Протягом двох хвилин співачка буде висловлювати свою думку з різних питань - від новин та актуальних соціальних проблем до дитячих щеплень, нових рецептів і способів догляду за вазонами. Аудіо-блоґ Надії Мейхер буде виходити в ефірі радіо кілька разів на день. "Медианяня" нагадує, що у "Русского радио - Україна" вже був один зоряний блоґер - співачка Настя Каменських. Нагадаємо, 27 лютого о 21:00 на телеканалі "Україна" стартує нове вокальне талант-шоу "Співай як зірка", у журі якого буде співачка і телеведуча Надія Мейхер (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 21.01.2015 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки ліцензіатів, які, за інформацією Нацради, не усунули порушень, виявлених під час попередніх перевірок. Зокрема, це ТОВ "Підлітковий канал" (супутниковий канал Z TV), ПП "Компанія "Нова хвиля"" ("Любимое радио") і ТОВ "Телерадіокомпанія "Шансон"" (радіо "Шансон"). Відповідні рішення Нацрада прийняла на засіданні 15 січня. За даними Нацради, телеканал Z TV так і не відновив супутникове мовлення, за відсутність якого отримав попередження в серпні 2014 року. За даними моніторингу 25 листопада, "Любимое радио" не дотримується 50-відсоткової квоти музичних творів українських авторів, нечітко відокремлює рекламу, має відхилення від програмної концепції. За результатами попередньої перевірки Нацрада не оголошувала компанії попередження, а взяла до відома виявлені порушення та зобов'язала їх усунути, чого компанія, на думку Нацради, не зробила. Аналогічна ситуація і з ТРК "Шансон", яка не мала попередження, але була зобов'язана усунути виявлені попередньою перевіркою порушення, чого не зробила. За даними моніторингу 20 жовтня, компанія має відхилення від програмної концепції в Тернополі, а в рекламі концерту не надала інформацію про використання чи невикористання фонограм. Нацрада 15 січня призначила позапланову перевірку ще однієї компанії з мережі "Радіо Шансон" - ТОВ "Євромюзік", яке саме попросило про перевірку, щоб скасувати санкцію "оголошення попередження". Аналогічне рішення (перевірка за зверненням про скасування попередження) Нацрада прийняла і щодо каналу "112 Україна" (супутникова ліцензія ТОВ "ТРК 112-ТВ"), який виявив бажання скасувати попередження. Нагадаємо, що Нацрада 15 січня призначила позапланові перевірки трьох цифрових регіональних телеканалів з мультиплексу МХ-5, які, за інформацією Нацради, не усунули порушень, виявлених під час попередніх перевірок. Це ТОВ "Персей ТВ", що має ліцензію на місце в МХ-5 у місті Кагарлику Київської області, ТОВ "Редакція газети "Україна-центр"", що має ліцензії на місце в МХ-5 у шести містах Кіровоградської області, і ТОВ "Мультиплексресурс", що має ліцензію на місце в МХ-5 у місті Львові (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 21.01.2015 Учора, 20 січня, на частотах "GALA Радіо" розпочала мовлення нова музично-інформаційна радіостанція "Радіо ЄС" ("Європейська станція"). Як писало інтернет-видання "Телекритика", радіомережа перейшла в управління нідерландського медіа холдингу RadioCorp, її очолив колишній керівник "Нашого радіо" Богдан Болховецький, який переоформатував "GALA Радіо" на "Радіо ЄС". 15 січня відповідні зміни затвердила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Офіційний сайт нової радіостації - http://radioec.com.ua - поки що має лише одну сторінку, з якої можна слухати радіо онлайн. Радіостанція також має офіційну сторінку у Facebook, на якій поки немає оновлень. Нагадаємо, що мережа радіокомпанії охоплює 12 міст: Київ, Львів, Харків, Дніпропетровськ, Одесу, Вінницю, Ужгород, Кривий Ріг, Запоріжжя, Донецьк, Луганськ і Сімферополь. Таким чином, закінчилася 20-річна історія "GALA Радіо" - однієї з перших українських комерційних FM-радіостанцій, що працювала з 1994 року. Бенефіціаром радіостанції був американський бізнесмен Джозеф Лемір, а очолював станцію Павло Шилько (відомий також як DJ Паша). ""Гала" для нас і наших слухачів було стилем життя, - написав у Facebook Павло Шилько, коментуючи зникнення "Гала-радіо". - Але разом з тим "Гала-радіо" - це бізнес. А в бізнесі - свої правила. Тому естафету "Гала" підхоплює "Радіо ЄС". І я хочу щиро побажати новому кораблю і його капітану Богдану Болховецькому успішного і довгого плавання по радіохвилях! Чим зможу - допоможу!" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 20.01.2015 Столична сателітарна мережева станція Dance radio "KISS FM" (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кіровоград-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Львів-104.3МГц, Маріуполь-101.7МГц, Донецьк-105.1МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпропетровськ-106.8МГц, Луганськ-106.9МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) дарує всім слухачам унікальну можливість першими 24-го січня почути старт світового турне двічі найкращого ді-джея планети за версією DJMAG TOP 100 - Hardwell! Вже 23-го січня світ побачить його дебютний альбом під назвою United We Are. З цього приводу Hardwell влаштує два масштабних шоу в рідному Амстердамі в ZiggoDome. Квитки на ці шоу вже розпродані, але радіостанція Dance radio "KISS FM" віртуально перенесе своїх слухачів в Нідерланди, і протягом 2 годин поспіль в ефірі звучатиме лайв з цієї події. Нагадаємо, альбом United We Are міститиме 14 композицій. Майже всі з них (крім вступного треку) записані у співавторстві з іншими продюсерами та вокалістами, серед яких Tiesto, Funkerman, Headhunterz, W & W, I-Fan, Chris Jones, Jonathan Mendelsohn та інші. Amba Shepherd допомогла виконати заголовний трек диска. Альбом надійде у продаж 23-го січня на власному лейблі артиста Revealed Records. Саме з вечірок в Амстердамі в ZiggoDome Hardwell вирушає у світовий тур на підтримку свого дебютного диска. Слухайте в ніч з 24-го на 25-те січня пряму трансляцію шоу Hardwell в ZiggoDome! Старт трансляції 1:00 тільки на Dance radio "KISS FM" (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 20.01.2015 Національна мережа "ХІТ FM" (Київ-96.4МГц, Нововолинськ-89.0МГц, Білгород-Дністровський-90.8МГц, Шостка-91.2МГц, Миколаїв-91.5МГц, Прилуки-97.0МГц, Олександрія-99.8МГц, Маріуполь-100.8МГц, Ужгород-100.9МГц, Первомайськ-100.9МГц, Одеса-101.0МГц, Донецьк-101.2МГц, Ульянівка-101.4МГц, Мелітополь-101.6МГц, Красноград-101.6МГц, Львів-101.7МГц, Дніпропетровськ-102.0МГц, Харків-102.0МГц, Полтава-102.3МГц, Херсон-102.5МГц, Вінниця-102.6МГц, Івано-Франківськ-102.6МГц, Суми-103.4МГц, Яремче-103.6МГц, Рівне-103.7МГц, Павлоград-103.8МГц, Северодонецьк-103.8МГц, Луганськ-104.0МГц, Черкаси-104.1МГц, Кременчук-104.3МГц, Чернігів-104.7МГц, Красногорівка-105.6МГц, Тернопіль-105.6МГц, Біла Церква-105.7МГц, Ковель-106.0МГц, Кам'янець-Подільський-106.2МГц, Дрогобич-106.4МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Хмельницький-106.7МГц, Житомир-106.9МГц, Кривий Ріг-106.9МГц, Карлівка-106.9МГц, Краматорськ-107.4МГц, Виноградів-107.7МГц, Ровеньки-91.6МГц, Ладижин-101.1МГц, Вознесенськ-103.6МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) починає акцію "День студента". За допомоги спеціальної форми на Web-сайті "ХІТ FM" надішліть на радіостанцію гумористичного віршика про своє студентське минуле! Автори найкращих віршиків отримають подарунки до студентського застілля від "XIT FM", а їх витвори прозвучать в ефірі радіостанції, яка повідомить вас про Ваш виграш на e-mail або по телефону. Акція триває з 20-го по 23-тє січня. Заявки приймаються до 00:00 23.01.2015. Хоча б на мить відчуйте себе безтурботним студентом разом з "ХІТ FM"! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 20.01.2015 Для фінансування Міністерства інформаційної політики України буде створено офіційний фонд, на який перераховуватимуть кошти фонди, комерційні структури, а також неурядові організації інших країн. Про це міністр інформаційної політики Юрій Стець сказав в інтерв'ю виданню "Главком", повідомляє інтернет-видання "Телекритика". "При міністерстві буде створено офіційний фонд, на який будуть заходити кошти від фондів, комерційних організацій, ґрантів, громадян України", - зазначив він. Він повідомив, що закордонними ґрантодавцями стануть неурядові організації інших країн. "Зараз іде процес перемовин, тому називати країни я не можу. Якщо ми не домовимося, скажуть, що я не зробив чогось. Спочатку ми домовимося, потім оприлюднимо, і всі зможуть це побачити", - сказав він. Юрій Стець заявив, що інформація про всі ці організації буде подана на сайті міністерства, який має запрацювати за 2 тижні. "Усе буде прозоро і зрозуміло", - запевнив міністр. Як повідомляла "Телекритика", у державному бюджеті України на 2015 рік передбачено понад 20 млн грн на фінансування Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, 4 млн грн на фінансування новоствореного Міністерства інформаційної політики та 1 млн грн на підтримку забезпечення позитивного іміджу України. Міністра також запитали про критику на адресу ідеї міністерства від ОБСЄ. Нагадаємо, 3 грудня минулого року представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович висловила занепокоєння створенням в Україні Міністерства інформаційної політики. "Так, звісно, відомо, що Дуня Міятович критикувала. Але це лише означає, що якщо мені не вдасться їх переконати, коштів від ОБСЄ я не отримаю і це єдине, що означає ця критика. До того ж, такі застереження щодо створення цього міністерства ми чули тільки від неї і ні від кого більше", - відповів пан Стець. Нагадаємо, 2 грудня 2014 року Верховна Рада 288 голосами призначила "пакетом" новий склад Кабінету Міністрів України і, зокрема, призначила народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики. Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гостро критичну реакцію журналістів. Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації окрім представника ОБСЄ висловили Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Комітет захисту журналістів, "Репортери без кордонів". В Україні протии створення так званого "міністерства правди" виступили рух "Стоп цензурі!", Незалежна медіапрофспілка України, журналісти та експерти-міжнародники. Про свій протест проти створення Міністерства інформполітики заявили українські журналісти в регіонах - у Чернівцях, Кіровограді, Запоріжжі, Миколаєві, Сумах, Харкові. 14 січня Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову, згідно з якою створено Міністерство інформаційної політики України (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 20.01.2015 Міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що сайт нового відомства з усією інформацією про його діяльність з'явиться за два тижні. Про це він сказав у інтерв'ю виданню "Главком", опублікованому 20 січня, повідомляє інтернет-видання "Телекритика". "Положення, структура і штат будуть викладені на сайті міністерства, щойно воно почне працювати. Протягом наступного тижня ми зробимо робочий сайт міністерства, де будуть усі документи: усі люди, прізвища, їх біографії й декларації та всі витрати коштів міністерством. Усе це буде на сайті та соціальних мережах", - розповів пан Стець. Нагадаємо, попередній проект положення міністерства було оприлюднено 10 грудня 2014 року. 14 січня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, згідно з якою було створено Міністерство інформаційної політики України та затверджено "після публічного обговорення" відповідне положення. У повідомленні Кабміну зазначалося, що в розробці положення про Мінінформ враховано зауваження НСЖУ, НМПУ, УАВПП і НАМ, проте згодом зсувалося, що організації зауважень не подавали. Журналістка "Главкома" Анна Черевко запитала пана Стеця щодо змін, які будуть внесені в текст положення. "Уряд вносить зміни, виходячи з положення про роботу Кабміну. Будь-яка постанова про положення будь-якого міністерства проходить узгодження з Міністерством фінансів, Міністерством економіки, Міністерством юстиції та Фондом держмайна. Вони вносять не контентні правки, а юридичні правки. Жодне з положень, яке вносили медіа-юристи та експерти не буде викреслено. Є багато технічних питань, які мають пройти узгодження із іншими законами України та положеннями про інші органи виконавчої влади", - відповів Юрій Стець. На запитання "Чому положення не можна оприлюднити зараз?" міністр відповів, що згідно процедури, постанова буде офіційно оприлюднена після підписання. "Жодного порушення та зайвої копійки там немає", - запевнив він. Як повідомляла "Телекритика", 2 грудня 2014 року Верховна Рада 288 голосами призначила "пакетом" новий склад Кабінету Міністрів України і, зокрема, призначила народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики. Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гостро критичну реакцію журналістів. Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації висловили представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Комітет захисту журналістів, "Репортери без кордонів". В Україні протии створення так званого "міністерства правди" виступили рух "Стоп цензурі!",Незалежна медіапрофспілка України, журналісти та експерти-міжнародники. Про свій протест проти створення Міністерства інформполітики заявили українські журналісти в реґіонах - у Чернівцях, Кіровограді, Запоріжжі, Миколаєві, Сумах, Харкові (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 20.01.2015 Голландський медіа холдинг RadioCorp завершує операцію з придбання української радіостанції Gala Radio. Програмний директор радіостанції Роман Давидов повідомив ЛІГАБізнесІнформ, що угода про придбання радіостанції буде підписана 20 січня. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на своєму останньому засіданні 15 січня погодила зміну у складі редакційної ради станції та зміну її назви: директором нової радіокомпанії замість Павла Шилька став колишній директор "Нашого радіо" і "NRJ Hit Music Only" Богдан Болховецький, а назва Gala Radio змінюється на Радіо Yes. Голландці купують компанію ПАТ "Міраком", яка володіє корпоративними правами на Gala Radio. Аґенція ЛІГАБізнесІнформ з'ясовувала, яких успіхів може домогтися європейська компанія в українському радіо-просторі. Про те, що іноземний інвестор придбав радіостанцію Gala Radio, аґенція ЛІГАБізнесІнформ писала ще в жовтні минулого року, але тоді Болховецький відмовився назвати інвестора. Ім'я таємничого покупця стало відоме наприкінці грудня, коли на сайті Gala Radio з'явилося повідомлення, що 27-го жовтня радіостанція отримала кредит у розмірі 200 000 євро від голландського холдингу RadioCorp Invectors BV. Вперше основний власник Gala Radio Джозеф Лемір виставив радіостанцію на продаж в 2007-му році. За словами власника Business Radio Group (станції Шансон, Улюблене радіо, Бізнес радіо та інші) Анатолія Євтухова, тоді за Gala Radio просили близько $ 10 млн. Дуже дорого. Параметри угоди, яка відбулася, сторони не розкривають. За оцінками двох директорів українських радіомереж, ринкова вартість такої радіостанції, як Gala Radio, не перевищує $ 5 млн. Пан Євтухов вважає, що голландська RadioCorp купила українську радіостанцію з метою перепродажу в майбутньому. "Купили у кризу задешево, а на економічному зростанні за 3-4 роки продадуть радіостанцію. Так само у кризовому 2009 ірландський радіохолдинг Communicorp Group купив Наше радіо і NRJ, а в січні 2011 року, на економічному зростанні продав радіостанції УМХ і пішов з українського ринку", - говорить медіаменеджер. Gala Radio було створено в 1994 році, це одна з найстаріших приватних радіостанцій країни. За 20 років роботи станція жодного разу не змінювала свою концепцію. Як запевнив ЛІГАБізнесІнформ програмний директор радіостанції Роман Давидов, основний ведучий Павло Шилько перейде у команду нової радіостанції. Також він розповів, що найближчим часом радіостанція має намір збільшити кількість ведучих. В ефірі нової радіостанції передбачені інформаційні випуски, в тому числі з прямими включеннями з Брюсселя. За словами Давидова, це робитимуть російськомовні кореспонденти місцевих активів RadioCorp. Також радіостанція частково оновила обладнання. Крім цього, власники озвучили зацікавленість у загальнонаціональному покритті, тому радіостанція братиме участь у всіх конкурсах Нацради. Новий власник планує підредагувати формат Gala Radio. Формат радіостанції Yes - Hot AC: основна аудиторія - жінки 25-49 років, музичне наповнення - сучасний поп-рок, а також хіти від 90-х. За умовою ліцензії на радіо Yes має звучати українська та зарубіжна музика у співвідношенні 50/50. При цьому радіостанція повністю відмовиться від російськомовної музики: "Це принципова позиція менеджменту і наших акціонерів. Враховуючи політичну ситуацію в Україні, російська музика сьогодні вже неактуальна. Англомовні пісні українських виконавців ми залишаємо", - говорить Роман Давидов. Відмова від російської музики є показовою, але смаки у радіослухачів різні, вважає Євтухов. "Така радіостанція цілком має право на існування. Протее, в нашому суспільстві, окрім англійської та української все ще залишається популярною російська попса", - говорить він. Економічні перспективи у нового гравця не дуже райдужні. Як вважає гендиректор ТРК Люкс (Люкс, Радіо 24) Роман Андрейко, сьогодні радіобізнес в Україні перебуває на межі самоокупності. Всеукраїнська рекламна коаліція оцінює вітчизняний ринок радіореклами в 290 млн грн. Великими рекламодавцями на радіо є алкогольні компанії. За "рекламний пиріг" б'ються безліч гравців, серед яких екс-Gala Radio - аутсайдер. За даними GfK Ukraine у 2013 році в рейтингу радіостанцій Gala перебувала на 10-му місці. У 2014-му радіостанція відмовилася від дослідження. "Зазвичай рекламодавців цікавлять холдингові станції. Поодинці їм буде важко достукатися до рекламодавців. Gala Radio завжди більше продавалася в реґіонах", - говорить директор рекламної аґенції MindShare Ілля Скікевіч. Голландський медіахолдинг RadioCorp володіє радіостанціями 100% NL і Radio 10, а також журналом 100% NL, телеканалом 100% NL і сейлз-хаусом One Media Sales. Крім України та Голландії, компанії має медіаактиви в Болгарії (Джерело: Портал "MediaSat").
  • 20.01.2015 Столична сателітарна мережева станція Dance radio "KISS FM" (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кіровоград-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Львів-104.3МГц, Маріуполь-101.7МГц, Донецьк-105.1МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпропетровськ-106.8МГц, Луганськ-106.9МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) вітає всіх студентів (і Тетян) та дарує Crazy Sunday на РадіоЗТанцями! До Дня Студента Dance radio "KISS FM" готує Crazy Student's Day, а це означає, що 25-го січня - з 9-ої ранку до 6-ої вечора Dance radio "KISS FM" виконуватиме всі побажання студентів! Озвучують веселі привіти Mr.Sunny, Аня Арфєєва і Rey-na! Надсилайте вітання, замовляйте улюблені треки і отримуйте запрошення на кращі вечірки в ефірі щогодини. Crazy Student's Day - 25-го січня тільки на Dance radio "KISS FM" - цілий день за вашими замовленнями! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 20.01.2015 Сьогодні після півночі сталися зміни в FM-ефірі міста Київ: замість програм "GALA Радіо" на частоті 100.0МГц зазвучали програми нової радіостанції "Радіо ЄС". Нагадаємо - минулого тижня ПрАТ "РК "ҐАЛА" - власник радіомережі "GALA Радіо" - переоформило ліцензію на мовлення у зв'язку зі зміною позивного і програмної концепції, а також оголосило про ре-брендінг радіостанції. Нова станція має офіційний Web-сайт, розташований за адресою http://radioec.com.ua, а також сторінку у соцмережі Facebook - https://www.facebook.com/radioec.com.ua. Онлайн-мовлення "Радіо ЄС" можна слухати за цим посиланням http://live.galaradio.com:8000/kiev.m3u. Тим часом, RDS на частоті 100.0МГц у столиці поки не змінився і досі ідентифікує станцію, як GALA RADIO. Наразі також поки немає інформації про те, що звучить на частотах "GALA Радіо" в інших реґіонах. Нагадаємо - відповідно до ліцензії, "GALA Радіо" вело мовлення окрім Києва в Одесі (91.0МГц), у Кривому Розі (100.2МГц), у Запоріжжі (100.3МГц), в Ужгороді (102.4МГц), у Львові (101.3МГц), у Вінниці (103.2МГц), у Дніпропетровську (106.4МГц) та у Харкові (107.4МГц). Мовлення у Луганську (106.5МГц), Донецьку (107.2МГц) та Сімферополі (107.8МГц) не ведеться з весни-літа 2014 року через окупацію цих населених пунктів російськими військами та терористами. Нагадаємо: "GALA Радіо" - одна з найстаріших українських недержавних радіостанцій. Розпочала мовлення у Києві 3 лютого 1994 року з ретрансляцій програм турецької сателітарної станції "Metro FM", які вже наступного дня замінили ретрансляції програм американської сателітарної станції "VOA Europe". З березня того ж року в ефірі з'явилися коротенькі рекламно-музичні блоки, позивний "GALA Радіо" та інформація про те, що станцію представляє телерадіокомпанія "Провесінь". На тому етапі станцію робив колектив колишнього "Радіо Київ Арт", що працювало в рамках ТРК "Гравіс" з червня 1993 по березень 1994 у Києві на частоті 69.68МГц. Повноцінне мовлення "GALA Радіо" розпочалося навесні 1995 року, а трохи згодом телерадіокомпанію "Провесінь" було перереєстровано як радіокомпанія "ҐАЛА". У 1996-99 роках радіокомпанія "ҐАЛА" сперечалася з ТРК "Лідер" за право використовувати позивний і логотип GALA. З 2002 року "GALA Радіо" розпочало мовлення через сателіт з ретрансляцією в реґіонах (Власна інформація).
  • 19.01.2015 З 26-го січня на хвилях Національної мережі "ХІТ FM" (Київ-96.4МГц, Нововолинськ-89.0МГц, Білгород-Дністровський-90.8МГц, Шостка-91.2МГц, Миколаїв-91.5МГц, Прилуки-97.0МГц, Олександрія-99.8МГц, Маріуполь-100.8МГц, Ужгород-100.9МГц, Первомайськ-100.9МГц, Одеса-101.0МГц, Донецьк-101.2МГц, Ульянівка-101.4МГц, Мелітополь-101.6МГц, Красноград-101.6МГц, Львів-101.7МГц, Дніпропетровськ-102.0МГц, Харків-102.0МГц, Полтава-102.3МГц, Херсон-102.5МГц, Вінниця-102.6МГц, Івано-Франківськ-102.6МГц, Суми-103.4МГц, Яремче-103.6МГц, Рівне-103.7МГц, Павлоград-103.8МГц, Северодонецьк-103.8МГц, Луганськ-104.0МГц, Черкаси-104.1МГц, Кременчук-104.3МГц, Чернігів-104.7МГц, Красногорівка-105.6МГц, Тернопіль-105.6МГц, Біла Церква-105.7МГц, Ковель-106.0МГц, Кам'янець-Подільський-106.2МГц, Дрогобич-106.4МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Хмельницький-106.7МГц, Житомир-106.9МГц, Кривий Ріг-106.9МГц, Карлівка-106.9МГц, Краматорськ-107.4МГц, Виноградів-107.7МГц, Ровеньки-91.6МГц, Ладижин-101.1МГц, Вознесенськ-103.6МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) розпочнеться Велика гра "10 000 гривень щодня". Як отримати ці гроші? По буднях о 9:10 уважно слухайте ранкове шоу "Хеппі Ранок", і щойно почуєте назву місяця, в якому ви народилися, одразу телефонуйте до студії за номером (044)-537-21-45. Дозвонилися першим - гарантовано отримуєте 500 гривень. Якщо ж ведучі вгадають ще й число вашого народження - 10 000 гривень ваші! Не проґавте, о 9:10. Акція триває з 26.01.2015 по 31.12.2015. Весь 2015 рік у ранковому шоу "Хеппі Ранок на ХІТ FM" радіостанція "ХІТ FM" розігруватиме 10 000 гривень щодня! "ХІТ FM" бажає, щоб Вам обов'язково пощастило у нашій безпрограшній грі, і ви виграли 10 000 гривень на ХІТ FM! 10 000 гривень щодня! Велика гра - великі гроші (Джерело: Сторінка Національної мережі "ХІТ FM" у соцмережі Facebook).
  • 19.01.2015 Із 21 січня в ефірі всеукраїнської радіомережі "Улюблене радіо" (Київ-104.0МГц, Полтава-102.7МГц, Кривий Ріг-103.6МГц, Дніпропетровськ-104.0мГц, Харків-105.7МГц, Одеса-90.6МГц, Мелітополь-91.0МГц, Вінниця-91.3МГц, Донецьк-99.4МГц, Бердянськ-102.1МГц, Івано-Франківськ-103.0МГц, Генічеськ-104.4МГц, Кременчук-107.0МГц, Черкаси-107.1МГц, Чернігів-101.8МГц, Херсон-103.1МГц, Запоріжжя-104.5МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) стартує вечірнє шоу "Жижа". Про це повідомляє інтернет-видання "Телекритика" із посиланням на прес-службу Business Radio Group, до якої входить "Улюблене радіо". Шоу вестимуть ведучий Нового каналу, екс-ведучий "Просто Раді.О" та "Підйому" Єгор Калейніков та актриса театру "Чорний квадрат" Поліна Голованова. За словами програмного директора "Улюбленого радіо" Костянтина Арсенюка, "нове шоу створюватиме іронічно-розважальну атмосферу, яка дозволить слухачам відволіктись від усталеної буденності". "Ми витратили багато часу на пошук чогось нового. Знайти гідних кандидатів для нашої радіостанції нелегко, але для команди BRG немає нічого неможливого. Тому ми знайшли найкращий дует професіоналів", - додав пан Арсенюк. Шоу виходитиме по буднях о 16:00. Нагадаємо, з 1 січня радіомережа "Любимое радио" започаткувала новий соціальний проект "Разом ми сила!", спрямований на підтримку молодих українських виконавців (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 19.01.2015 Івано-Франківська ОДТРК "Карпати" відзначила 75-літній ювілей. Перед початком урочистого зібрання його учасники хвилиною мовчання вшанували пам'ять колег, що відійшли у засвіти, воїнів, які загинули в жорстоких боях на Сході, мирних жителів, що загинули поблизу Волновахи. Вперше Івано-Франківська ОДТРК святкувала ювілей як повноцінна телерадіокомпанія, у складі якої - проводове радіомовлення, радіо FM, цілодобове телемовлення в мережі МХ-5 та частково кабельній мережі. Цього дня на державному телебаченні в Івано-Франківську вперше запрацювала щойно обладнана телевізійна студія. Першими співбесідниками ведучих в ефірі телебачення "Карпати" стали знакові особистості Прикарпаття - поет, лауреат Шевченківської премії, народний депутат України Степан Пушик, багатолітній політв'язень радянських таборів, член Української Гельсінської Спілки, народний депутат України першого демократичного скликання Богдан Ребрик, заслужений журналіст України, легенда прикарпатського радіоефіру Роман Фабрика, який цього року святкуватиме власне 75-ліття, ігумен найдревнішої православної святині на Західній Україні Скиту Манявського отець Феогност, депутат Івано-Франківської обласної ради першого демократичного скликання, редактори літературно-краєзнавчого альманаху "Ямгорів" Володимир Никифорук. Як зазначив у виступі на урочистих зборах генеральний директор Івано-Франківської ОДТРК "Карпати" Володимир Приймак, державне телебачення в Івано-Франківську створено цілковито за сприяння і допомоги Державного комітету телебачення і радіомовлення України і передусім його голови Олега Наливайка. Кращим журналістам компанії у рік її 75-ліття було вручено відзнаки Держкомтелерадіо (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 19.01.2015 Держкомтелерадіо звертається до ЗМІ з проханням скористатися методичними матеріалами Українського інституту національної пам'яті при підготовці публікацій та програм із висвітлення Дня Соборності України та Дня пам'яті героїв Крут. Про це повідомляє інтернет-видання "Телекритика" із посиланням на прес-службу Комітету. Методичні матеріали розміщено на офіційному Web-сайті Держкомтелерадіо. На думку фахівців Українського інституту національної пам'яті, відзначення днів, пов'язаних із історією українського державотворення у ХХ столітті, має нагадати досвід першого проголошення незалежної Української Народної Республіки 22 січня 1918 року, що відбулось в умовах російської військової агресії, та сприяти усвідомленню відповідальності всього суспільства за долю держави у дні випробувань, а також нагадати про подвиг української молоді під Крутами, які стримали наступ більшовиків на Київ і засвідчили, що державність без армії неможлива. Інститут також зазначає, що у ці дні відзначається 25 років з часу створення "Живого ланцюга" - символічної акції, у якій взяли участь від 0,5 до 3 мільйонів українців, котрі 21 січня 1990 року вишикувалися у безперервну лінію між Києвом та Львовом. Акція стала виразом бажання українців жити в єдиній незалежній державі і відіграла важливу роль у піднесенні національної свідомості українців. В Інститут вважають, що звернення ЗМІ до цих історичних дат та подій розвінчують радянські та сучасні російські міфи. Зокрема, нагадування про проголошення Четвертого універсалу Центральної ради 22 січня 1918 року спростовує один із базових міфів сучасної російської пропаганди про те, що "Україна ніколи не була незалежною державою". Після завершення Першої світової війни українці зуміли створити свої національні держави - Українську народну республіку та Західноукраїнську народну республіку. Незважаючи на завзяту боротьбу та жертовність, проявлену у захисті незалежності, українці втратили її, в першу чергу через несприятливі зовнішньо-політичні обставини та агресію більшовицької Росії. Пам'ять про існування власної держави у 1917-1921 роках стала одним із наріжних каменів формування модерної національної ідентичності українців, надихала їх на продовження визвольної боротьби, яка врешті увінчалася відновленням незалежності у 1991 році, зазначає Інститут національної пам'яті. Пам'ять про Акт Злуки українських земель знищує радянський міф про те, що українські землі возз'єдналися лише внаслідок реалізації радянсько-німецького пакту 1939 року. У методичних матеріалах Українського інституту національної пам'яті наводиться перелік деяких науково-популярних та наукових публікацій, присвячених тематиці Української революції 1917-1921 років, та імена вітчизняних науковців, що спеціалізуються на цій темі. Нагадаємо, у жовтні минулого року Держкомтелерадіо звернувся до українських ЗМІ з проханням скористатись рекомендаціями Українського інституту національної пам'яті щодо вшанування та висвітлення 70-тої річниці вигнання нацистських окупантів з України. Замість сполучення "визволення України від фашистських загарбників" історики рекомендували вживати вираз "вигнання нацистських окупантів з України". "Термін "визволення" передбачає волю, свободу, а у 1944 році Україна не стала вільною", - зазначається у методичних матеріалах Українського інституту національної пам'яті, розміщених на сайті Держкомтелерадіо (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 19.01.2015 Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що аналітики його новоствореного міністерства будуть моніторити іноземні ЗМІ на предмет зовнішньої інформаційної агресії, а також, аби знати про загальне ставлення до України. Про це він повідомив у своєму інтерв'ю журналу "Корреспондент". За словами Юрія Стеця, Міністерство інформаційної політики (МІП) буде займатися не пропагандою, а швидше донесенням позиції офіційного Києва. "У нас буде три департаменти. Перший - це розробка концепції інформаційної безпеки та стратегія інформаційної політики. Другий департамент буде займатися інформаційною війною, інформаційною агресією, інформаційними загрозами, які мають місце не тільки під час військових дій. Я, до речі, переконаний, що якби ми не програли економічну та інформаційну війну Росії, то ні війни на Донбасі, ні анексії Криму не сталося б. І третій департамент повинен налагодити узгоджену роботу виконавчих органів влади", - сказав міністр. За його словами необхідний єдиний месидж від влади і інформація про реформи, які будуть проводитися Кабміном, "повинні бути чітко донесені - і всередині країни, і за її межами". Міністр обіцяє також швидко реагувати на фейкові матеріали, які поширює Росія проти України. Водночас Юрій Стець сказав, що співробітники МІП будуть моніторити не тільки російські ЗМІ. "Якщо не моніторити центральні ЗМІ всіх країн, починаючи з Китаю і закінчуючи Америкою, то не можна зрозуміти, яке відношення до України в світі. ВВС, СNN, Аль-Джазіра, в тому числі російські телеканали. Моніторинг, який проводитиме аналітичний відділ, якраз і дозволить нам виробити меседжі, потрібні нашим дипломатам", - сказав пан Стець. Міністр заявляє, мова йде про реагування МІП тільки на зовнішню інформаційну агресію. "Ми говоримо тільки про зовнішню інформаційної агресії. Причому не тільки з боку Росії, але і в принципі ззовні. А як може виглядати внутрішня інформаційна агресія, я поки не розумію. Владу критикували завжди, для цього і потрібні ЗМІ. "Ланцюгові пси демократії" повинні вказувати на огріхи", - сказав Юрій Стець. Водночас у якості прикладу інформаційної загрози, коли у аналітиків МІП буде загорятися "червона лапочка", він навів приклад саме із внутрішньоукраїнської ситуації: "Не так давно "одна чудова панночка" рознесла по соцмережах новину, що полонених солдатів каструють, і деякі з них навіть покінчили життя самогубством. Фейки поширюються по інтернету постійно. Ця наша ментальна традиція: побачив чудову історію, значить її потрібно лайкнути і перепостити. А дізнаватися, наскільки вона відповідає дійсності, необов'язково. І це дуже погано". Нагадаємо, 14 січня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, згідно з якою було створено Міністерство інформаційної політики України та затверджено "після публічного обговорення" відповідне положення. Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар запевнила, що члени Комітету аналізуватимуть діяльність новоствореного Міністерства інформаційної політики на предмет порушень законодавства. В Україні протии створення так званого "міністерства правди" виступили рух "Стоп цензурі!", Незалежнамедіапрофспілка України, журналісти та експерти-міжнародники. Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації висловили представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Комітет захисту журналістів, "Репортери без кордонів" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 19.01.2015 Міністр інформаційної політики Юрій Стець повідомив, що у його новоствореному міністерстві будуть працювати 29 співробітників, включаючи самого міністра, якого Верховна Рада призначила у рамках "пакету" нового складу Кабінету міністрів України і 2 грудня. Про це він повідомив у своєму інтерв'ю журналу "Корреспондент". "З них 20 - це, як я їх називаю, "головастики". Аналітики, люди, які можуть продукувати, креативити, створювати контент", - заявив міністр. Всі ці особи відомі широкій публіці, але конкретних імен Юрій Стець поки не називає. Водночас, журнал "Корреспондент" пише, що міністр підбирає кадри для роботи у Міністерстві інформаційної політики (МІП) через соціальну мережу Facebook: за його словами, відомі блоґери та журналісти самі пишуть йому "в лічку". "За фактом МІП - це напіввійськове міністерство. Близько 30% його майбутніх співробітників мають досвід роботи в силових структурах", - сказав міністр. У новоспеченого міністерства наразі немає свого приміщення, але пан Стець точно знає, яким воно має бути - сучасний простір на кшталт офісу Facebook. Поки міністр займає випадкові приміщення в Адміністрації Президента. В чиєму кабінеті він працює Юрій Стець не знає: "Поки тулимося там, куди пускають". Раніше повідомлялося, що за планами Юрія Стеця, у Міністерстві інформаційної політики працюватиме від 20 до 30 осіб, а його бюджет становитиме до 4 млн гривень. Пан Стець також повідомив, що його кабінет буде розташований у Слов'янську (Донецька область). Нагадаємо, 14 січня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, згідно з якою було створено Міністерство інформаційної політики України та затверджено "після публічного обговорення" відповідне положення. Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар запевнила, що члени Комітету аналізуватимуть діяльність новоствореного Міністерства інформаційної політики на предмет порушень законодавства. Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гостро критичну реакцію журналістів. Про свій протест проти створення Міністерства інформполітики, окрім медійників Миколаєва, заявили журналісти у Чернівцях, Кіровограді, Запоріжжі, Сумах, Харкові. В Україні протии створення так званого "міністерства правди" виступили рух "Стоп цензурі!", Незалежнамедіапрофспілка України, журналісти та експерти-міжнародники. Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації висловили представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Комітет захисту журналістів, "Репортери без кордонів" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 19.01.2015 Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар запевнила, що члени Комітету аналізуватимуть діяльність новоствореного Міністерства інформаційної політики на предмет порушень законодавства. Пані Сюмар зазначила про це у відповіді на звернення миколаївських журналістів. 5 грудня десять редакцій миколаївських ЗМІ і 17 журналістів підписались під відкритим зверненням до Президента України, Прем'єр-міністра України та Голови Верховної Ради України з вимогою зупинити процес створення так званого Міністерства інформаційної політики України, вбачаючи в цьому спробу наступу на свободу слова, державного втручання та контролю за ЗМІ. У відповідь Вікторія Сюмар зазначила, що Комітет свободи слова поділяє стурбованість журналістів долею демократичних свобод, зокрема - свободи слова в Україні. "Комітет у процесі виконання контролюючих функцій, визначених статтею 14 Закону України "Про комітети Верховної Ради України", аналізує і надалі буде аналізувати діяльність новоствореного Міністерства в частині практики застосування Законів України, які регулюють правові відносини в інформаційній сфері, і у разі порушень буде діяти в спосіб, визначений законодавством", - написала голова Комітету Верховної Ради. Нагадаємо, 2 грудня Верховна Рада 288 голосами призначила "пакетом" новий склад Кабінету Міністрів України і, зокрема, призначила народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики (такого міністерства дотепер не існувало). 14 січня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, згідно з якою було створено Міністерство інформаційної політики України та затверджено "після публічного обговорення" відповідне положення. Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гостро критичну реакцію журналістів. Про свій протест проти створення Міністерства інформполітики, окрім медійників Миколаєва, заявили журналісти у Чернівцях, Кіровограді, Запоріжжі, Сумах, Харкові. В Україні проти створення так званого "міністерства правди" виступили рух "Стоп цензурі!", Незалежнамедіапрофспілка України, журналісти та експерти-міжнародники. Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації висловили представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Комітет захисту журналістів, "Репортери без кордонів" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 19.01.2015 Держкомтелерадіо оприлюднив на своєму Web-сайті проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за забезпеченням розпорядниками інформації доступу до публічної інформації та запрошує громадськість взяти участь в його обговоренні. Про це повідомляє інтернет-видання "Телекритика" із посиланням на прес-службу Комітету. З травня 2011 року в Україні діє Закон України "Про доступ до публічної інформації". Статтею 17 вказаного закону передбачено громадський, парламентський та державний контроль за забезпеченням доступу до публічної інформації. Водночас, на думку міжнародних експертів, модель наглядової системи у сфері права на інформацію, яка існує сьогодні в Україні, ще занадто слабка і потерпає від відсутності твердих гарантій незалежності. У зв'язку з цим, як зазначає Держкомтелерадіо, виникла необхідність внести до деяких законодавчих актів зміни, метою яких є покращення доступу до інформації шляхом запровадження ефективного механізму здійснення державного контролю за забезпеченням розпорядниками інформації доступу до публічної інформації. Зокрема, законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до яких уповноважений орган матиме право складати протоколи про адміністративні правопорушення за порушення законодавства про доступ до публічної інформації. Також законопроектом пропонується внести зміни до Закону України "Про доступ до публічної інформації", якими будуть визначені уповноважений орган, що здійснюватиме державний контроль за забезпеченням розпорядниками інформації доступу до публічної інформації, так його повноваження. Пропозиції та зауваження до законопроекту Держкомтелерадіо пропонує надавати за адресами та . Нагадаємо, у січні Апарат Верховної Ради України відмовився оприлюднити прізвища штатних помічників-консультантів народних депутатів. Про це йдеться у відповіді керівника Апарату Верховної Ради Валентина Зайчука на запит кореспондента миколаївського інтернет-видання "Преступности.НЕТ" Андрія Лохматова (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 17.01.2015 У столичної сателітарної мережевої станції "Русское Радио - Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпропетровськ-101.1МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Луганськ-102.9МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кіровоград-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Донецьк-104.7МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Феодосія-105.1МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Львів-91.1МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) з'явилися власні додатки для ОС Android і iOS! З їх допомогою ви зможете дуже просто слухати ефір "Русского Радио - Україна" і додаткові канали мовлення радіостанції. Завантажуйте безкоштовно! iOS - за цим посиланням, Android - тут (Джерело: Сторінка "Русского Радио - Україна" у соцмережі Facebook).
  • 16.01.2015 Перший етап заходів, спрямованих на створення національної FM-мережі українського радіо, виконано. Про це повідомив голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко під час брифінгу, вручаючи ліцензії на мовлення в.о. генерального директора Національної радіокомпанії України Анатолію Табаченку. За результатами проведеного Національною радою конкурсу НРКУ було видано дві ліцензії на мовлення на 31 частотне присвоєння. Нині FM-мовлення Українського радіо поширюється на 11 обласних центрів. Компанія мовитиме в ефірі 20 годин на добу, ще 4 години - за обласними державними телерадіокомпаніями. "Думаю, це непоганий перший крок. Попереду ще багато роботи. Але, зважаючи на те, що попередні 23 роки влада робила все, щоб не було створено українського радіомовника, є чим пишатись", - наголосив Юрій Артеменко. Наступним етапом має стати покриття сигналом Українського радіо тих міст країни, де нині НРКУ не мовить. У разі наявності вільних прорахованих УДЦР частот Національна рада оголошуватиме конкурс і розглядатиме заявки НРКУ поряд із заявками інших учасників (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.01.2015 Радіостанція "GALA Радіо" вирішила переоформити ліцензію на мовлення, змінивши керівника, склад редакційної ради і позивні. Відтепер мовник виходитиме в ефір як "Радіо ЄС". Зміни до ліцензії внесені на засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 15-го січня. Новим генеральним директором став Богдан Болховецький, який також замінив Павла Шилька в редакційній раді. Радіостанція, за словами музичного продюсера Романа Давидова, невдовзі змінить власників і програмну концепцію мовлення. "Є сучасний запит на контент, пов'язаний із інтеграцією в європейське середовище", - сказав він. Тож новий продукт радіостанції буде орієнтованим на європейські цінності. Що ж до власника, то ним має стати компанія, яка володіє низкою медіа в Європі, зокрема Нідерландах, Болгарії, Австрії. Роман Давидов повідомив, що радіостанція створюватиме багато власних програм, в ефір вийдуть нові проекти європейської тематики. Музика і контент планується виключно європейські. Уже є домовленості про співпрацю з різними іноземними культурними інституціями, що розміщуються в Києві, представництвами країн Європейського Союзу. Компанія також розвиває мережу власних кореспондентів у Європі. Сьогодні радіостанція налагоджує співпрацю з іноземними журналістами, які працюють в Україні (Джерело: Сайт Нацради).
  • 16.01.2015 У п'ятницю, 16-го січня, на хвилях столичної сателітарної мережевої станції "Радіо Вісті" (Київ-104.6МГц, Харків-100.5МГц, Дніпропетровськ-107.7МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 64k.) стартує новий проект, ведучими якого стануть Юлія Литвиненко та Валерій Калниш. Як відомо, чоловічий і жіночий погляд на одні й ті ж самі речі не завжди збігається, а часом є діаметрально протилежним. Саме на цьому робитимуть акцент ведучі та гості ефіру - вони аналізуватимуть актуальні новини та події з урахуванням ґендерної різниці. Програма "Чоловік і Жінка" виходитиме в ефір по п'ятницях о 19:00, перший її випуск можна буде послухати вже сьогодні, 16-го січня. Слухачі також зможуть приєднатися до діалогу і висловити свою точку зору у прямому ефірі. Послухати дискусію можна буде по п'ятницях з 19:00 на частотах "Радіо Вісті" у Києві (104.6МГц), Харкові (100.5МГц) та Дніпропетровську (107.7МГц), а також на сайті radio.vesti.ua (Джерело: Інформацію надала ).
  • 15.01.2015 Микита Гросс і Вітя Смирнов, ведучі хіт-параду "ТОП-40", що в ефірі столичної радіостанції "Європа Плюс Київ" (107.0МГц та Інтернет-мовлення), з величезним жалем змушені повідомити вам дуже неприємну новину: з незалежних від ведучих причин, хіт-парад "ТОП-40" припиняє своє існування... Микита Гросс і Вітя Смирнов щиро сподіваються, що вони дарували вам гарний настрій, шукали для вас цікаву інформацію і радували якісною музикою (Джерело: Група хіт-параду "ТОП-40" у соцмережі ВКонтакте).
  • 15.01.2015 Радіостанція "GALA Радіо" змінила позивний на "Радіо ЄС", а її генеральним директором замість Павла Шилька став Богдан Болховецький. Відповідні зміни до ліцензії ПрАТ "Радіокомпанія "Гала"" внесла Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 15 січня. А вже за кілька днів буде завершена угода з продажу радіостанції європейській компанії, яка управляє низкою радіостанцій та медіа в Нідерландах, Австрії, Болгарії та інших країнах, повідомив журналістам музичний продюсер і майбутній програмний директор станції Роман Давидов, колишній програмний директор Europa Plus Україна, "Нашого радіо". "GALA Радіо" - одна з перших українських комерційних FM-радіостанцій, працює з 1994 року. Музичний формат станції - Hot AC, українська та зарубіжна музика в ефірі співвідносяться 50/50. Бенефіціаром радіостанції дотепер був американський бізнесмен Джозеф Лемір, а очолював станцію Павло Шилько (відомий також як DJ Паша). За даними відкритої інформації ПрАТ "Радіокомпанія "Гала"", 25 грудня в акціонерному товаристві відбулися позачергові збори, на яких було затверджено зміну генерального директора, яким став Богдан Болховецький. Відтепер це відображено і в ліцензії компанії. Зі слів Романа Давидова, невдовзі в радіокомпанії зміниться і власник. Цей процес уже розпочався та має завершитися протягом п'яти днів. "Власники - це європейська компанія, яка має декілька радіостанцій, журналів, телеканал у Нідерландах. Юридичний процес ще не відбувся, але процес іде. Це чисті європейці, компанія працює в Нідерландах, є в них бізнес в Австрії, Болгарії", - повідомив у Нацраді пан Давидов. У коментарі журналістам він уточнив, що власником ПрАТ "Радіокомпанія "Гала"" залишиться ПрАТ "Міраком Україна", а зміняться власники саме в "Міраком Україна", яке станом на третій квартал 2014 року на 99% належало компанії Gala Entertainment з Британських Вірґінських островів. А з публічних повідомлень було відомо, що бенефіціаром "GALA Радіо" був американський бізнесмен Джозеф Лемір. Роман Давидов не став розголошувати нового власника радіокомпанії до завершення угоди. Він лише повідомив журналістам, що це "люди, в управлінні яких знаходяться декілька радіомереж у Європі - в Нідерландах (наприклад, 100% NL і Radio 10), Болгарії". Як повідомляє офіційний сайт 100% NL, нідерландські радіомережі 100% NL і Radio 10 є частиною медіахолдингу RadioCorp Holding B.V., який також володіє журналом 100% NL Magazine, телеканалом 100% NL TV і сейлз-хаусом One Media Sales. Про те, що колишнє "GALA Радіо" переходить в управління холдингу RadioCorp свідчить також інформація, офіційно оприлюднена ПрАТ "Радіокомпанія "Гала"" наприкінці грудня 2014 року, про одержання позики в розмірі 200 тис. євро від компанії RadioCorp Invectors B.V. (договір про позику було підписано ще 27 жовтня 2014 року). Крім того Богдан Болховецький і Роман Давидов титрують себе в соцмережах як працівників Radiocorp Ukraine. "Нових інвесторів знайшли спільними зусиллями, але в першу чергу це заслуга директора (Богдана Болховецького. - ТК)", - додав у коментарі журналістам пан Давидов. Суму угоди та інвестицій він не назвав. Нагадаємо, що Богдан Болховецький керував українським підрозділом ірландського радіохолдингу Communicorp Group, якому належали радіомережа "Наше радіо" та радіостанція NRJ. У січні 2011 року CommuniCorp пішов з українського ринку, продавши свої активи "Українському медіахолдингу" Бориса Ложкіна в партнерстві з Петром Порошенком, а через два роки весь УМХ перейшов у власність Сергія Курченка. Таким чином, Богдану Болховецькому вдалося повернути європейських інвесторів, хоча вже інших, на український радіоринок. Українська радіостанція, входячи до міжнародного холдингу, отримує нові перспективи, підкреслив пан Давидов: "У нас розширюється коло можливостей, ми отримуємо доступ до різних європейських людей, компаній, досвід, зокрема, в будівництві студії". Втім, поки що нову студію радіокомпанія не будує, оскільки вклала інвестиції нового власника в програмне забезпечення та обладнання. Зі зміною позивного зміниться і контент, хоча програмна концепція (жанрове співвідношення програм) залишається сталою. "Музика буде європейська, контент європейський. Ми будемо розповідати про Європу та розріз подій у Європі", - описав Роман Давидов членам Нацради концепцію "Радіо ЄС". Назва радіостанції - "Радіо ЄС" - лунатиме не як "Радіо є-ес", а як "Радіо єс", оскільки "Є-ес", зі слів пана Давидова, є торговою маркою Європейського Союзу. Назва розшифровується як "Європейська станція". Позивний також обігруватиметься як англійське слово yes ("так"). Формат радіостанцій буде інформаційно-музичним. В ефірі плануються часті випуски новин, особливо в ранковому ефірі: "Зранку кожні 10-15 хвилин - різна інформація, не гоп-гоп і розіграш подарунків, а корисна інформація, яка безпосередньо стосується різних соціально-політичних аспектів, - розповів пан Давидов. - Але це не ток-станція, не серйозна станція. Це буде позитивна станція з європейською музикою. Буде дуже багато музики такої, яку тут ніхто не грає. В ефірі будуть також програми, й не лише авторські. Багато інновацій, які нам наші нові партнери принесуть, і які ми самі запропонували". Попри те, що формат "Європейської станції" передбачає європейську музику, радіокомпанія не планує обходити норми закону про квоти на музичні твори українських виконавців. Пан Давидов запевняє, що в ефірі 50% становитиме українська музика. За стилем це здебільшого буде поп-рок. "Більш того, українська музика буде лише українською мовою. Англомовну теж вітаємо, але якщо вона буде дійсно того ґатунку, який повинна мати англомовна пісня. На жаль, здебільшого англомовна українська пісня виглядає як посередня європейська. Російської музики не буде взагалі, російського виконавця жодного, навіть тих, хто поза політикою", - розповів продюсер про музичне наповнення. За його словами, радіостанція робить усе за європейськими канонами. Навіть нові джинґли записували в Нідерландах із живим гуртом, а не з допомогою семплів. Нацраді Роман Давидов також повідомив, що радіостанція розробила нові радіопроекти європейської тематики, домовилася про співпрацю з культурними інституціями та представництвами країн Європейського Союзу, розвиває власну мережу кореспондентів у Брюсселі та інших європейських столицях. Про мережу власкорів радіопродюсер детальніше розповів у коментарі журналістам: "Стосовно наших європейських планів - у нас дійсно є люди в Європарламенті, люди, які мають доступ до Баррозу. Це європейські журналісти (не українські, які там працюють), які спілкуються більш-менш нормально російською мовою. Це стосується не тільки Брюсселю, в інших країнах теж є розгалужена мережа кореспондентів. Навіть в Україні на окупованих територіях - у Донецьку, інших містах - є іноземні журналісти, які вже п'ять місяців там живуть і будуть висловлювати європейську точку зору на ці події. Вони говорять російською (хоча й з акцентом)". Роман Давидов уточнив, що колишній гендиректор "GALA Радіо" Павло Шилько (DJ Паша) продовжить працювати на радіостанції діджеєм: "Павло Шилько залишається працювати в нашій команді. Він буде в ефірі, керівних функцій він ніяких виконувати не буде". Колектив радіокомпанії зазнав часткових змін. "Ті завдання, які ми ставимо, потребують більше людей, ніж працювали на "GALA Радіо". Хто з попередньої команди підійшов під наші критерії - ті залишаються. Плюс набираємо людей. Ми скрізь оголошували кастинг, зараз він на фінальній стадії. У нас дуже вибагливий підхід до голосів. Хочемо зробити саме таку станцію, яка є нині сучасною європейською станцією", - пояснив радіопродюсер. Мережа "Радіо ЄС", як і мережа "GALA Радіо", за ліцензією охоплюватиме 12 міст, щоправда в трьох із них (Сімферополі, Донецьку та Луганську), які перебувають на окупованих територіях, мовлення нині відсутнє. "Сподіваємося найближчим часом на вирішення ситуації з мовленням у Донецьку, Луганську та Криму. Ці точки зараз під питанням. Усі інші міста в нас залишаються. Це міста-мільйонники Київ, Львів, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, а також Вінниця, Ужгород, Кривий Ріг, Запоріжжя", - уточнив пан Давидов. У планах "Радіо ЄС" розширення мережі, тому, якщо Нацрада проводитиме конкурси, радіокомпанія братиме в них участь і претендуватиме на нові частоти (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 15.01.2015 В FM-ефірі міста Одеса сталися зміни. З 15-го січня на частоті 91.4МГц (ТОВ "ТРК "Пілот-Україна"), на хвилях "Радіо Next", транслюються програми столичної мережевої станції "Europa Plus Україна", які досі звучали в ефірі одеського радіо "Олівін - Europa Plus Одеса" на частоті 107.4МГц (ТОВ "Радіомовна компанія "Олівін"). Натомість програми інформаційно-музичної мережевої станції "Радіо 24", що досі лунали в Одесі на частоті 91.4МГц, відтепер можна слухати на хвилі 107.4МГц. Відповідно на частоті 107.4МГц з'явився сигнал RDS: RADIO 24 / 107,4 FM PI:1021. Нагадаємо - радіостанція "Europa Plus Україна" вже є партнером "Радіо Next" у кількох реґіонах України - зокрема, у Львові, Миколаєві та Херсоні (Джерело: Портал "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні").
  • 15.01.2015 Одна з українських FM-радіостанцій незабаром змінить власника і проведе ребрендинг, після чого буде називатися радіо "ЄС", тобто "Європейська столиця". Про це під час сьогоднішнього брифінгу повідомив голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, передає кореспондент ПрессОрг. Він повідомив, що одна з компаній хоче створити радіостанцію, контент якої буде "орієнтований на європейську середовище". "Цей буде перший формат такого радіо, де розкажуть про європейські події. Ми спілкувалися з майбутніми власниками - це європейці, які хочуть розповідати Україні про цінності європейського життя, хочуть робити "європейський лікнеп", хочуть робити прямі включення з Брюсселя, Страсбурґа. Тобто хочуть долучати нас до європейської сім'ї", - розповів голова Нацради (Джерело: Портал "ПрессОрг").
  • 15.01.2015 15 січня на засіданні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про внесення змін до Календарного плану підготовки та проведення конференцій ВГО. До регуляторного органу звернулася Громадська рада, що діє при ньому, з рекомендаціями стосовно дій Національної ради у зв'язку з необхідністю проведення конференцій із обрання членів Наглядової ради суспільного мовника. Беручи до уваги, що Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", а також те, що юридичну особу НСТУ досі не створено, Національна рада, дослухавшись до громадськості, вирішила перенести час проведення конференцій і внести відповідні зміни до календарного плану, затвердженого рішенням Національної ради від 13.10.2014 № 1073 "Про затвердження календарного плану підготовки та проведення Конференцій всеукраїнських громадських об'єднань на 2014 рік". При затвердженні відповідного рішення регулятор керувався статтями 8 - 10 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", Положенням про порядок проведення конференцій всеукраїнських громадських об'єднань, обрання членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України та припинення їхніх повноважень, а також частиною другою статті 24 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" (Джерело: Сайт Нацради).
  • 15.01.2015 Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернеться до "Українського державного центру радіочастот" (УДЦР) щодо можливості тимчасово, на час проведення антитерористичної операції, вести тестове мовлення радіостанцій "Шансон" і "Любимое радио" на трьох частотах на Донбасі, на які вони не мають ліцензій. Відповідне рішення Нацрада прийняла на засіданні 15 січня, розглянувши зврення ТОВ "Радіо Шарманка" ("Любимое радио"), ТОВ "Радіо "Ехо"" ("Радіо Шансон") і ТОВ "ТРК "Шансон"" ("Радіо Шансон"). "Любимое радио" отримало дозвіл мовити в місті Красноармійську Донецької області на частоті 99.4МГц, "Шансон" - у цьому ж місті на частоті 106.4МГц та в місті Лисичанську Луганської області на частоті 105.5МГц. Рішення про дозвіл на тимчасове тестове мовлення Нацради прийняла у зв'язку із захопленням бойовиками передавачів та студійних приміщень телерадіоорганізацій на непідконтрольній українській владі території Донецької і Луганської областей, а також з метою протидії засиллю антиукраїнських ЗМІ. Нагадаємо, 18 грудня, Нацрада прийняла офіційне рішення, яким дозволила 5-му каналу, "Україні", "1+1", каналу "24", "Еспресо TV" та "Радіо 24" вести на території Донецької та Луганської областей тимчасове тестове мовлення на час проведення антитерористичної операції на низці частот, на які ці мовники не мають ліцензій. 24 грудня Нацрада дозволила "Радіо 24" тимчасово мовити на ще одній частоті в Донецькій області. Наприкінці грудня на двох нових частотах на Донбасі почало мовлення "Русское радио - Україна" з включеннями програм "Громадського радіо". Але щодо них поки не було офіційних рішень Нацради про тимчасове тестове мовлення (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 15.01.2015 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 15 січня звільнила своїх представників у 14 областях з 2 лютого у зв'язку із закінченням строкових контрактів. Звільнено представників у Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Чернівецькій і Чернігівській областях. За словами голови Нацради Юрія Артеменка, на вакантні посади будуть оголошені конкурси, і представники Нацради, у яких завершилися контракти, зможуть узяти участь у цих конкурсах. Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звільнила двох своїх представників - у Волинській області Степана Родича та в Донецькій області Мирославу Калюжну. Відповідні рішення Нацрада ухвалила на засіданні 4 грудня. 30 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звільнила свого представника в Києві Олега Александрова, а також начальника управління правового забезпечення Олега Шосталя та начальника управління інформаційного забезпечення Олену Ракіну (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 15.01.2015 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення хоче отримати повноваження тимчасово призупиняти строк дії ліцензії мовників на три місяці в разі дій або бездіяльності ліцензіата, що загрожують національній безпеці, територіальній цілісності та життю і безпеці громадян. Про це повідомив голова Нацради Юрій Артеменко під час засідання 15 січня, на якому розглядаються результати моніторингу загальнонаціональних каналів у новорічні свята. Нацрада розробила драфт відповідного законопроекту і просто під час засідання передала його голові Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, народному депутату Вікторії Сюмар. Законопроект передбачає повноваження Нацради призупиняти строк дії ліцензії на три місяці з одночасним поданням позову до суду про дії та бездіяльність ліцензіата, що загрожують національній безпеці, територіальній цілісності та життю і безпеці громадян. Зі слів пана Артеменка, така норма розроблена з досвіду країн Балтії. Також Нацрада в цьому законопроекті передбачає в разі порушень застосування щодо ліцензіатів не лише санкції попередження, а й штрафів, розмір яких Нацрада пропонує прописати просто в законі. Нагадаємо, що телеканал "Інтер" у новорічному ефірі показав співаків, які неодноразово виступали з антиукраїнськими заявами, а деякі з них є персонами нон-грата в Україні. Програма новин на "Інтері" "Подробности" відмежувалася від такої політики каналу, засудивши її. Новорічний ефір "Інтера" викликав хвилю обурення в соціальних мережах. Низка громадських діячів закликали позбавити "Інтер" ліцензії. Сіністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що домагатиметься заборони допуску в український телеефір осіб, які шкодять Україні або публічно підтримують її опонентів. Секретар РНБО Олександр Турчинов зажадав від Нацради, щоб вона негайно розглянула питання щодо позбавлення "Інтера" ліцензії. 3 січня група молодиків розбила двері офісу телеканалу "Інтер". Через критику на свою адресу "Інтер" змінив сітку мовлення, знявши з ефіру в подальші дні всі новорічні мюзикли та концерти. Водночас телеканал "Інтер" заявляє, що при підготовці новорічної сітки мовлення були дотримані всі вимоги українського законодавства, і вважає всі звинувачення тиском на канал. Нацрада вирішила провести моніторинг новорічного ефіру всіх загальнонаціональних каналів і розгляне його результати 15 січня. Напередодні цього засідання Нацради Громадська рада при Нацраді рекомендувала регулятору укласти з мовниками Меморандум щодо редакційної політики в умовах інформаційної війни (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 15.01.2015 Національна спілка журналістів України (НСЖУ) виступила за ґрунтовне доопрацювання законопроекту №1357 про суспільне мовлення до розгляду в другому читанні. Активісти та юристи НСЖУ готові долучатися до дискусій щодо внесення необхідних законодавчих правок, аби зрештою було прийнято поміркований законопроект, що дозволить зберегти в Україні регіональних мовників. Про це йдеться в заяві НСЖУ, поширеній 14 січня. Нагадаємо, 13 січня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 1357 про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України, внесений Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики. Законопроект проголосовано за основу з урахуванням до другого читання пропозицій, виголошених з трибуни народними депутатами Вікторією Сюмар ("Народний фронт") і Миколою Томенком ("Блок Петра Порошенка"). Як наголошує перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, Спілка підтримує пропозиції Миколи Томенка про те, що реформування має проводитися окремо для Національного телебачення, окремо для Національного радіо та окремо - для обласних телерадіокомпаній. "НСЖУ підтримує реформування державного телерадіомовного сегменту, але водночас виступає за виважений підхід, який не поставить обласні телекомпанії та великі редакційні колективи на межу закриття і безробіття", - наголосив Сергій Томіленко. Перший секретар НСЖУ зауважує: під час його зустрічей, які відбулися минулого року з колективами регіональних ТРК, зокрема, Полтавської, Харківської, Дніпропетровської та інших, журналісти говорили про свою підтримку процесу реформування, але закликали медіа-експертів до тіснішого спілкування з представниками регіональних ТРК, аби напрацювати єдину помірковану позицію щодо створення суспільного мовлення. НСЖУ поділяє точку зору, що в поправках, на яких наполягає Микола Томенко (який є автором альтернативного законопроекту № 1357-1 про суспільне мовлення), передбачається створення окремих юридичних осіб для телебачення і радіо, можливість створення регіональних суспільних мовників та заборона на відчуження і приватизацію майна. Як відомо, більшість медійних громадських організацій не підтримують законопроекту Миколи Томенка, вважаючи його спробою затягнути процес створення суспільного мовлення. Гендиректор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія заявив, що при внесенні правок пана Томенка, навряд чи залишиться на своїй посаді. Нагадаємо, 10 грудня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України". Законопроект передбачає внесення низки суттєвих змін до законів "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", "Про приватизацію державного майна", "Про телебачення і радіомовлення", "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації". Зокрема, ці зміни визначають юридичний статус і базу утворення Національної суспільної телерадіокомпанії України, змінюють систему фінансування НСТУ, порядок формування наглядової та редакційної рад, а також гарантують отримання ліцензій і майна. Вони мають на меті вдосконалити закон про суспільне мовлення. Натомість народний депутат Микола Томенко 23 грудня зареєстрував альтернативний законопроект №1357-1 "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення)", яким запропоновував свій варіант організаційно-правової форми НСТУ. На його думку, мають бути окремо дві юридичні особи: телебачення і радіо. 26 грудня члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні відхилити проект Закону України № 1357-1 "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення), внесений народним депутатом України Миколою Томенком. 26 грудня рух "Стоп цензурі!", медіагрупа Реанімаційного пакету реформ (РПР-Медіа) та низка медійних громадських організацій ("Центр UA", ГО "Телекритика", Інститут масової інформації, Інститут медіа права) висловили протест проти спроб затягнути процес створення суспільного мовлення в Україні - саме так вони розцінили законопроект Миколи Томенка. 29 грудня Президент України Петро Порошенко на прес-конференції заявив, що зацікавлений у тому, щоб в Україні було суспільне мовлення і щоб воно ефективно працювало на державу, на суспільство. Він також заперечив, що в Адміністрації Президента України блокується ухвалення необхідних змін до закону про суспільне мовлення, напрацьованих медіаюристами та Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, оскільки радник Президента з гуманітарних питань Микола Томенко зареєстрував альтернативний законопроект. 12 січня рух "Стоп цензурі!" вдруге висловив своє занепокоєння черговим сплеском протидії створенню суспільного мовлення в Україні. Таку заяву рух поширив, реагуючи на законопроект Миколи Томенка та на заяву колективу Національної радіокомпанії України щодо його небажання входити до єдиної Національної суспільної телерадіокомпанії України. 13 січня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 1357 про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України, внесений Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, але з урахуванням до другого читання пропозицій, виголошених з трибуни народними депутатами Вікторією Сюмар ("Народний фронт") і Миколою Томенком ("Блок Петра Порошенка") (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 15.01.2015 Шполянське радіо "Екватор FM" (100.8МГц та Інтернет-мовлення) інформує. 15-те січня оголошено Днем жалоби за всіма, хто загинув від рук терористів, і в першу чергу по дванадцяти мирних жителях, загиблих під Волновахою, тому всі розважальні програми (в тому числі програма на замовлення "Мої вітання") з ефіру зняті. Весь день в ефірі радіо "Екватор FM" буде грати траурний плейлист. Залишаймося людьми! (Джерело: Група радіо "Екватор FM" у соцмережі ВКонтакте).
  • 15.01.2015 Сьогодні в Україні День жалоби за жертвами терористів, зокрема, за загиблим під Волновахою. У зв'язку з цим столична сателітарна мережева станція "Радіо Мелодія" (Київ-95.2МГц, Одеса-89.0МГц, Дніпропетровськ-90.1МГц, Вінниця-90.5МГц, Ковель-91.0МГц, Маріуполь-91.1МГц, Львів-91.5МГц, Донецьк-92.3МГц, Миколаїв-99.2МГц, Бердянськ-100.4МГц, Охтирка-101.6МГц, Умань-101.7МГц, Первомайськ-102.9МГц, Ніжин-104.1МГц, Черкаси-104.5МГц, Миргород-104.7МГц, Нікополь-104.9МГц, Краматорськ-105.0МГц, Кврлівка-105.5МГц, Хмельницький-106.0МГц, Чернігів-106.3МГц, Лубни-106.7МГц, Харків-107.9МГц, Івано-Франківськ-100.9МГц, Тернопіль-106.1МГц, Нововолинськ-106.8МГц, Енергодар-101.7МГц, Токмак-102.5МГц, Пологи-104.3МГц, Мелітополь-106.3МГц, Запоріжжя-107.5МГц, Суми-101.4МГц, Кременчук-103.5МГц, Полтава-105.8МГц, а також Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) знімає з ефіру всі розважальні програми та коригує плейлист (Джерело: Сторінка "Радіо Мелодія" у соцмережі Facebook).
  • 15.01.2015 Сьогодні День Пам'яті всіх жертв АТО і нещодавнього розстрілу автобуса з мирними жителями у Волновасі. О 12:00 - хвилина мовчання. З ефіру столичної сателітарної мережевої станції "Наше Радіо" (Київ-107.9МГц, Ужгород-88.9МГц, Суми-90.3МГц, Лисичанськ-91.1МГц, Рівне-100.7МГц, Кривий Ріг-102.7МГц, Житомир-102.7МГц, Миколаїв-102.8МГц, Дніпропетровськ-102.9МГц, Черкаси-102.9МГц, Хмельницький-103.1МГц, Трускавець-103.5МГц, Полтава-103.8МГц, Тернопіль-104.1МГц, Чернігів-104.3МГц, Харків-104.5МГц, Луцьк-104.8МГц, Івано-Франківськ-105.2МГц, Кременчук-105.4МГц, Запоріжжя-105.6МГц, Львів-106.0МГц, Луганськ-106.1МГц, Херсон-106.2МГц, Вінниця-106.4МГц, Маріуполь-106.5МГц, Новоград-Волинський-106.6МГц, Донецьк-107.6МГц, Одеса-107.9МГц, Кіровоград-107.9МГц, а також - Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) зняті всі розважальні програми (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 15.01.2015 Сьогодні в Україні День трауру за жертвами терористів, зокрема, за загиблими під Волновахою. Національна мережа "ХІТ FM" (Київ-96.4МГц, Нововолинськ-89.0МГц, Білгород-Дністровський-90.8МГц, Шостка-91.2МГц, Миколаїв-91.5МГц, Прилуки-97.0МГц, Олександрія-99.8МГц, Маріуполь-100.8МГц, Ужгород-100.9МГц, Первомайськ-100.9МГц, Одеса-101.0МГц, Феодосія-101.1МГц, Донецьк-101.2МГц, Ульянівка-101.4МГц, Мелітополь-101.6МГц, Красноград-101.6МГц, Львів-101.7МГц, Дніпропетровськ-102.0МГц, Харків-102.0МГц, Полтава-102.3МГц, Херсон-102.5МГц, Вінниця-102.6МГц, Івано-Франківськ-102.6МГц, Суми-103.4МГц, Яремче-103.6МГц, Рівне-103.7МГц, Павлоград-103.8МГц, Северодонецьк-103.8МГц, Луганськ-104.0МГц, Черкаси-104.1МГц, Кременчук-104.3МГц, Чернігів-104.7МГц, Красногорівка-105.6МГц, Тернопіль-105.6МГц, Біла Церква-105.7МГц, Ковель-106.0МГц, Кам'янець-Подільський-106.2МГц, Дрогобич-106.4МГц, Запоріжжя-106.6МГц, Хмельницький-106.7МГц, Житомир-106.9МГц, Кривий Ріг-106.9МГц, Карлівка-106.9МГц, Краматорськ-107.4МГц, Виноградів-107.7МГц, Ровеньки-91.6МГц, Ладижин-101.1МГц, Вознесенськ-103.6МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) знімає з ефіру усі розважальні програми, а музичний плейлист буде відповідно скориговано (Джерело: Сторінка Національної мережі "ХІТ FM" у соцмережі Facebook).
  • 15.01.2015 Сьогоднішній день в Україні оголошено Днем трауру за жертвами терористів, зокрема, за загиблими під Волновахою. Столична сателітарна мережева станція "Радіо РОКС - Україна" (Київ-103.6МГц, Кременчук-92.3МГц, Суми-89.1МГц, Житомир-100.7МГц, Полтава-107.8МГц, Львів-89.1МГц, Харків-89.3МГц, Охтирка-100.2МГц, Маріуполь-104.6МГц, Хмельницький-107.1МГц, Одеса-90.2МГц, Дніпропетровськ-90.5МГц, Луганськ-100.4МГц, Миколаїв-100.8МГц, Вінниця-101.4МГц, Черкаси-102.4МГц, Запоріжжя-100.8МГц, Кіровоград-101.9МГц, Тернопіль-103.5МГц, Херсон-107.6МГц, Чернігів-107.7МГц, Донецьк-106.8МГц, Краматорськ-101.7МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. та Інтернет-мовлення 128k.) знімає з ефіру усі розважальні програми, а музичний плейлист буде відповідно скориговано (Джерело: Сторінка "Радіо РОКС - Україна" у соцмережі Facebook).
  • 14.01.2015 У четвер, 15 січня, о 17:00 в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення відбудеться щотижневий брифінг для журналістів. Він стосуватиметься ухвалених на засіданні рішень. Серед актуальних питань: 1. Призначення позапланової перевірки компанії "ТОТВЕЛЬД" (телеканал "XSPORT"); 2. Результати моніторингу новорічних святкових ефірів українських телеканалів; 3. Розгляд результатів планових і позапланових перевірок ліцензіатів тощо. Місце проведення брифінгу: вул. Прорізна, буд. 2, 5 поверх, зал засідань. Обов'язкова акредитація для журналістів за телефонами: (044)-287-17-48, (097)-738-46-38 або на електронну скриньку (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.01.2015 Президент України Петро Порошенко оголосив четверг, 15-те січня, днем жалоби за всіма загиблими від рук терористів. На знак скорботи з ефіру столичної сателітарної мережевої станції Dance radio "KISS FM" (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кіровоград-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Львів-104.3МГц, Маріуполь-101.7МГц, Донецьк-105.1МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпропетровськ-106.8МГц, Луганськ-106.9МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) будуть зняті всі розважальні програми, а також змінено плейлист на більш спокійний (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 14.01.2015 Завтрашній день оголошено в Україні Днем жалоби за жертвами терористів, зокрема за загиблими під Волновахою. Столична сателітарна мережева станція "Русское Радио - Україна" (Київ-98.5МГц, Харків-88.0МГц, Первомайськ-100.4МГц, Дніпропетровськ-101.1МГц, Красногорівка-101.5МГц, Житомир-101.7МГц, Хмельницький-101.7МГц, Біла Церква-102.8МГц, Умань-102.8МГц, Луганськ-102.9МГц, Сєвєродонецьк-103.3М, Черкаси-103.7МГц, Кіровоград-103.8МГц, Кременчук-103.9МГц, Вінниця-104.1МГц, Запоріжжя-104.1МГц, Полтава-104.5МГц, Донецьк-104.7МГц, Херсон-104.8МГц, Кам'янець-Подільський-104.8МГц, Одеса-104.9МГц, Феодосія-105.1МГц, Суми-105.6МГц, Ужгород-105.7МГц, Кривий Ріг-105.9МГц, Коростень-106.8МГц, Генічеськ-106.8МГц, Чернігів-107.2МГц, Ковель-107.9МГц, Львів-91.1МГц, Івано-Франківськ-101.3МГц, Миколаїв-101.6МГц, Маріуполь-105.3МГц, Краматорськ-107.8МГц, а також - Інтернет-мовлення 32k. AAC+, Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.) знімає з ефіру всі розважальні програми, музичний плейлист буде змінений (Джерело: Сторінка "Русского Радио - Україна" у соцмережі Facebook).
  • 14.01.2015 До уваги керівників телерадіоорганізацій! Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звертає вашу увагу, що Президент України Петро Порошенко оголосив 15 січня Днем жалоби за всіма, хто загинув від рук терористів, у тому числі за мирними жителями, які загинули 13 січня від обстрілу на блокпосту під Волновахою. Нацрада з ТРМ при формуванні ефірної сітки мовлення дотримуватися вимог Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті (Джерело: Сайт Нацради).
  • 14.01.2015 В ефірі ватутінської радіостанції "Радіо-АКТИВНІСТЬ" 107.3FM (107.3МГц та Інтернет-мовлення) з'явилася нова програма про автомобілі "В дорозі". Поки що виходити буде о 12:30 та о 17:30, кожної середи (Джерело: Група радіо "Радіо-АКТИВНІСТЬ" 107.3FM у соцмережі ВКонтакте).
  • 14.01.2015 Найпопулярніші артисти, треки яких звучать в ефірі столичної сателітної мережевої станції Dance radio "KISS FM" (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кіровоград-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Львів-104.3МГц, Маріуполь-101.7МГц, Донецьк-105.1МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпропетровськ-106.8МГц, Луганськ-106.9МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.), святкують свій День народження на її хвилі, а Dance radio "KISS FM" їх вітає. Тільки 17 січня цілий день Dance radio "KISS FM" пропонує вам слухати треки Tiesto, якому виповниться 46 років, вітати його і детально вивчати найцікавіші факти з його життя. Ді-джей Tiesto - це справжня легенда у світі електронної музики. Його композиції звучать в різних куточках Землі, а виступи неодмінно збирають величезну аудиторію. Вже багато років він входить до числа найкращих ді-джеїв світу. Отже, 17 січня з ранку і до вечора, кожну годину - один трек іменинника, а також цікаві факти з його життя (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 14.01.2015 РадіоЗТанцям без реклами - столична онлайн-радіостанція KISS FM 2.0 - продовжує радувати своїх слухачів. У другій половині минулого року в ефірі KISS FM 2.0 пройшло безліч конкурсів як в рамках шоу, так і станції. Музиканти та ді-джеї мали шанс стати резидентами, а слухачі - отримати квитки на KISS FM 12 Birthday. В рамках радіошоу Sound Wave та проекту "Generation # U35" слухачі могли вирушити у тур по Європі на фестиваль Transmission в Празі, виграти сувеніри від лейблів і артистів, а також поспілкуватися з ними. Останнім з цікавих подарунків відзначилася українська команда Finchcraft, яка займається виготовленням шкіряних браслетів з індивідуальним підходом, де кожен бажаючий може обрати ексклюзивний напис і шрифт для них. Приміром, резиденти станції - Sunny, Jalsomino, ML.-Key, Falkon отримали в подарунок свої ексклюзивні браслети, включаючи переможців першого етапу конкурсу з Луганська та Києва. Також, у передноворічний сезон, в рамках останнього випуску шоу "Guest Mix" в 2014 році на Dance radio "KISS FM", у прямому ефірі будь-який бажаючий міг виграти свій браслет, щасливим володарем якого став Дмитро Науменко. У команди FINCHCRAFT є ще декілька подарунків для всіх бажаючих. Більш докладно ви зможете дізнатися на сторінках соціальних мереж: http://vk.com/finchcraft та http://vk.com/kissfm.digital. Продовжуйте свята разом з KISS FM 2.0! (Джерело: Сайт Dance radio "KISS FM").
  • 14.01.2015 Громадська рада при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення рекомендувала реругялтору відтермінувати проведення конференцій всеукраїнських громадських організацій з обрання наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України до створення юридичної особи НСТУ. Відповідне рішення Громадська рада прийняла на засіданні 14 січня, зважаючи на ухвалення в першому читанні законопроекту № 1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України" та відсутність юридичної особи НСТУ. Нацраді рекомендовано також внести змін до календарного плану проведення конференцій. Нагадаємо, що за затвердженим Нацрадою календарним планом конференції з обрання членів Наглядової ради НСТУ від громадськості мали відбутися в січні-лютому 2015 року у таких сферах: освіти - 19 січня; науки - 21 січня; фізичного виховання та спорту - 23 січня; журналістики - 26 січня; правозахисній - 28 січня; захисту інтересів дітей та молоді - 30 січня; творчій - 2 лютого; місцевого самоврядування - 4 лютого; захисту прав осіб з особливими потребами - 6 лютого. До Нацради подали заяви 79 ВГО для участі у конференціях по обранню наглядової ради НСТУ. Вони рекомендували до наглядової ради 47 кандидатур. Як писало інтернет-видання "Телекритика", ухвалений в першому читанні законопроект № 1357 передбачає, з-поміж іншого, дещо змінити порядок формування наглядової ради НСТУ. Зокрема, передбачено скасувати обмеження для громадських об'єднань без всеукраїнського статусу на делегування своїх представників до наглядової ради. Планується також розширити сфери діяльності ГО: об'єднати освіту з наукою, натомість додати ще сферу забезпечення прав національних меншин (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 14.01.2015 14 січня Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову, згідно з якою створено Міністерство інформаційної політики України та затверджено відповідне Положення. Про це повідомляє інтернет-видання "Телекритика" із посиланням на Урядовий портал. У повідомленні йдеться, що положення про Міністерство було затверджено "після публічного обговорення з врахуванням зауважень, що надходили від народних депутатів України, громадських організацій, професійних об'єднань було подано на розгляд Кабінету міністрів України". Серед тих організацій, як надали свої пропозиції Кабміну, названі: Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради, Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа профспілка України, Незалежна асоціація телерадіомовників, Українська асоціація видавців періодичної преси та інші. "Ключовими завданнями перед Міністерством є: протидія інформаційній агресії з боку Росії; розробка стратегії інформаційної політики держави та концепції інформаційної безпеки України; координація органів влади в питаннях комунікації та поширення інформації. Ці завдання закріплено в Програмі дій Уряду, а також в Коаліційній угоді, яку підписали п'ять парламентських фракції ВРУ", - повідомляє Кабінет міністрів. Кабмін також зазначає, що у своїй діяльності Міністерство буде базуватися виключно на принципах захисту свободи слова та думки, захисту прав громадян на вираження своєї позиції. Найближчим часом при Міністерстві буде створено Громадську раду, куди зможуть увійти представники громадських організацій, представники ЗМІ, медіа-експерти, і яка носитиме наглядові функції щодо діяльності відомства. "Проект постанови буде доопрацьовано з урахуванням зауважень і пропозицій, висловлених під час засідання Уряду", - обіцяє Кабмін. Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко пояснив доцільність створення Міністерства інформаційної політики необхідністю ефективної контрпропаганди в умовах інформаційної війни. Про це він сказав на прес-конференції 29 грудня, відповідаючи на зауваження журналістки "Української правди" Оксани Денисової про "створення міністерства для свого кума" (як відомо, новопризначений міністр інформаційної політики Юрій Стець є кумом Петра Порошенка). За планами Юрія Стеця, у Міністерстві інформаційної політики працюватиме від 20 до 30 осіб, а його бюджет становитиме до 4 млн гривень. Як відомо, 2 грудня Верховна Рада 288 голосами призначила "пакетом" новий склад Кабінету Міністрів України і, зокрема, призначила народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики (такого міністерства дотепер не існувало). Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гостро критичну реакцію журналістів. 3 грудня новопризначений міністр презентував проект положення про Міністерство інформаційної політики, що спричинило ще більшу дискусію щодо доцільності створення відомства та його ймовірних повноважень. Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації висловили представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Комітет захисту журналістів, "Репортери без кордонів". В Україні протии створення так званого "міністерства правди" виступили рух "Стоп цензурі!", Незалежнамедіапрофспілка України, журналісти та експерти-міжнародники. Про свій протест проти створення Міністерства інформполітики заявили українські журналісти в регіонах - у Чернівцях, Кіровограді, Запоріжжі, Миколаєві, Сумах, Харкові. 10 грудня міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що його міністерство буде створене тільки після того, як принципи його роботи будуть опрацьовані зі всіма зацікавленими громадськими організаціями, юристами, суспільством, європейськими партнерами і Кабінетом Міністрів України. Пан Стець також повідомив, що його кабінет буде розташований у Слов'янську (Донецька область). 10 грудня генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія на своїй сторінці у Facebook виклав новий проект положення про Міністерство інформаційної політики України. Цей же документ цього дня в Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформації презентував Юрій Стець. Виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що в новому проекті положення про Міністерство інформаційної політики міститься перевищення повноважень цього органу. На її думку, в проекті немає прямих вказівок на те, що це відомство є тимчасовим, оскільки проект не містить умов ліквідації після завершення воєнних дій (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 14.01.2015 Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроект члена комітету Ольги Червакової № 1647 про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду), який передбачає вилучити із закону згадки про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК), поклавши її функції на інші державні органи. Відповідне рішення комітет ухвалив на засіданні 14 січня. Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти цей законопроект за основу в першому читанні та готувати його до другого читання. Від голосування за це рішення утримався лише член комітету Юрій Павленко ("Опозиційний блок"). Водночас присутні на засіданні члени НЕК заявили про недоцільність ліквідації їхньої комісії, яка, за їхніми словами, зараз займається здебільшого розглядом питань за зверненнями СБУ, ГПУ та МВС щодо проявів сепаратизму в ЗМІ, культурній та інформаційній продукції. Ліквідація НЕК передбачена п.п. 2.3.4. Коаліційної угоди Верховної Ради України VIII скликання. Нагадаємо, що 5 грудня, на першому засіданні новоутвореного парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики народні депутати більшістю голосів проголосували за недоцільність існування НЕК. Раніше, 21 жовтня, правозахисники, медіаексперти та громадські активісти звернулися до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та Кабінету Міністрів з проханням ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі. 26 грудня Ольга Червакова зареєструвала свій законопроект. Вона очікує, що документ буде поставлений на голосуванняв парламенті в другій половині січня (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 13.01.2015 Влада має намір відновити роботи Донецької обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) за тимчасовою схемою до 1 березня. Про це повідомив голова обладміністрації Олександр Кіхтенко на колегії Донецької обласної державної адміністрації (ОДА) в Краматорську (Донецька область), що нині є місцем перебування ОДА, передає інтернет-видання "Телекритика" із посиланням на видання "Новости Донбасса". За його словами, до кінця січня буде відпрацьована "Програма розвитку державного та комунального телебачення і радіо в Донецькій області на період 2015-2017 роки". Ця програма передбачає відновлення і будівництво нових передавальних веж для розміщення телевізійних і радіопередавачів. "До 1 березня повністю буде відновлено роботу Донецької ОДТРК за тимчасовою схемою", - пообіцяв губернатор. Він зазначив, що до 15 березня буде відновлено обласне радіомовлення, яке забезпечить інформаційними програмами тимчасово окуповані території на Донбасі. Нагадаємо, у грудні 2014 року Державний комітет телебачення і радіомовлення України затвердив нову редакцію статуту Донецької обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) і визначив місцем знаходження телерадіокомпанії місто Краматорськ (Донецька область), що контролюється українською владою. На початку січня колектив Луганської обласної державної телерадіокомпанії (Луганська ОДТРК, телеканал "ЛОТ") звернувся до жителів області із повідомленням про поверненням в ефір у 2015 році. Луганська ОДТРК повідомляє, що відновлює мовлення з міста Сєвєродонецька (Луганська область), що контролюється українською владою. Як писала "Телекритика", у листопаді 2014 року Держкомтелерадіо повідомив, що на території, контрольованій Україною, замість програм Донецької та Луганської ОДТРК транслюються програми українських загальнонаціональних каналів. На окупованій проросійськими терористами території транслюються програми російських телеканалів або каналів, створених сепаратистами. Зокрема, на базі Донецької ОДТРК - "1 Республиканский" і радіо "Республика" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 13.01.2015 Якщо правки народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Миколи Томенка до законопроекту про Суспільне мовлення будуть прийняті Верховною Радою, генеральний директор Національної телерадіокомпанії України (НТКУ) Зураб Аласанія сумнівається, що зможе лишитися на своїй посаді у якості очільника створюваного Суспільного мовника. Про це він заявив в прямому ефірі "Громадського ТВ". "Я не приходив працювати на державне телебачення, і не буду цього робити. Є компроміси, на які я не піду", - зазначив Зураб Аласанія. На питання ведучої Христини Бондаренко, чи втручається в діяльність канала влада, Зураб Аласанія відповів, що це неможливо. Водночас він повідомив, що нещодавно в Житомирі єдиним журналістом, який спитав Президента України, скільки коштувала демонстрація військової техніки, був кореспондент Першого національного. "Після цього ми бачимо реакцію фракції БПП у Верховній Раді", - резюмував пан Аласанія. Нагадаємо, 13 січня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 1357 про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України, внесений Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики. 10 грудня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України". Законопроект передбачає внесення низки суттєвих змін до законів "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", "Про приватизацію державного майна", "Про телебачення і радіомовлення", "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації". Зокрема, ці зміни визначають юридичний статус і базу утворення Національної суспільної телерадіокомпанії України, змінюють систему фінансування НСТУ, порядок формування наглядової та редакційної рад, а також гарантують отримання ліцензій і майна. Вони мають на меті вдосконалити закон про суспільне мовлення. Натомість народний депутат Микола Томенко 23 грудня зареєстрував альтернативний законопроект № 1357-1 "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення)", яким запропоновував свій варіант організаційно-правової форми НСТУ. На його думку, мають бути окремо дві юридичні особи: телебачення і радіо. 26 грудня члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні відхилити проект Закону України № 1357-1 "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення), внесений народним депутатом України Миколою Томенком. 26 грудня рух "Стоп цензурі!", медіагрупа Реанімаційного пакету реформ (РПР-Медіа) та низка медійних громадських організацій ("Центр UA", ГО "Телекритика", Інститут масової інформації, Інститут медіа права) висловили протест проти спроб затягнути процес створення суспільного мовлення в Україні - саме так вони розцінили законопроект Миколи Томенка. 29 грудня Президент України Петро Порошенко на прес-конференції заявив, що зацікавлений у тому, щоб в Україні було суспільне мовлення і щоб воно ефективно працювало на державу, на суспільство. Він також заперечив, що в Адміністрації Президента України блокується ухвалення необхідних змін до закону про суспільне мовлення, напрацьованих медіаюристами та Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, оскільки радник Президента з гуманітарних питань Микола Томенко зареєстрував альтернативний законопроект. 12 січня рух "Стоп цензурі!" вдруге висловив своє занепокоєння черговим сплеском протидії створенню суспільного мовлення в Україні. Таку заяву рух поширив, реагуючи на законопроект Миколи Томенка та на заяву колективу Національної радіокомпанії України щодо його небажання входити до єдиної Національної суспільної телерадіокомпанії України (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 13.01.2015 13 січня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 1357 про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України, внесений Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики. За законопроект проголосували 230 народних депутатів (у тому числі 97 - від "Блоку Петра Порошенка", 71 - від "Народного фронту", 25 - від "Самопомочі", 14 - від "Батьківщини", 1 - від "Опозиційного блоку", 20 - від позафракційних, 0 - від Радикальної партії Олега Ляшка, 1 - від групи "Воля народу", 1 - від групи "Економічний розвиток"). Законопроект проголосовано за основу з урахуванням до другого читання пропозицій, виголошених з трибуни народними депутатами Вікторією Сюмар ("Народний фронт") і Миколою Томенком ("Блок Петра Порошенка"), повідомив голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила, що законопроект дасть змогу створити незалежний суспільний канал на базі державного мовлення. "Без цих змін ми не можемо зробити реального незалежного суспільного мовника. Наше завдання - вивести суспільний канал з-під впливу Кабінету Міністрів і створити на його базі альтернативу комерційним каналам", - сказала вона. За її словами, в законопроекті передбачено створення Національної суспільної телерадіокомпанії України у формі публічного акціонерного товариства (ПАТ), виведення державної ТРК "Всесвітня служба УТР" із закону про суспільне мовлення, щоб на його базі створити іномовлення. Також законопроектом передбачено посилити роль журналістів у визначенні редакційної політики суспільного мовника. Детальніше про пропоновані зміни - читайте в статті інтернет-видання "Телекритика". "Існує альтернативний законопроект № 1357-1 Миколи Томенка. - ТК), - додала Вікторія Сюмар. - Сьогодні ми з депутатами говорили про те, що деякі речі із цього законопроекту мають бути узгоджені в нашому законопроекті. Коли ми створюємо ПАТ, то в законі має бути передбачена заборона на відчуження і приватизацію його майна. Ми маємо передбачити створення окремих юридичних осіб для телебачення і радіо. А також залишити можливість створення реґіональних суспільних мовників, але до другого читання виписати, як саме". Народний депутат від "Блоку Петра Порошенка", співавтор альтернативного законопроекту № 1357-1 Микола Томенко у своєму виступі розкритикував Перший національний, на якому зараз ідуть індійські фільми російською мовою. Микола Томенко звинуватив уряд у тому, що була спроба урядовою постановою "приватизувати" майно майбутнього суспільного мовника. Він також заявив, що своїм законопроектом убезпечує майбутнього суспільного мовника від приватизації, зберігає Українське радіо, а також дає змогу зберегти реґіональних суспільних мовників. За його словами, він з колегами обговорює створення окремої статті в законі, де буде описано різний алгоритм для перетворення ОДТРК на реґіональних суспільних мовників. "Наша фракція голосуватиме за закон лише за умови створення суспільного мовлення, а не приватного каналу, якщо буде чітко прописано, що реорганізація, а не ліквідація, якщо весь блок приватизації буде виключено із законопроекту, якщо продати майно можна буде лише за згоди Кабінету Міністрів, якщо Суспільне радіо - це окрема юридична особа, і за умови, що ОДТРК - це майбутні канали суспільного мовлення для місцевої громади", - заявив Микола Томенко. Він також виступив проти можливості фінансування суспільного мовлення за рахунок абонплати та за запровадження низки обмежень щодо реклами. Зрештою, спікер Володимир Гройсман поставив на голосування законопроект № 1357 з урахуванням виголошених пропозицій у підготовці до другого читання. Раніше сьогодні, 13 січня, фракція "Блоку Петра Порошенка" вирішила підтримати законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України в редакції Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики з урахуванням принципових зауважень народного депутата Миколи Томенка. Хоча напередодні, 12 січня, фракція вирішила не підтримувати законопроект № 1357, що обурило представників медіаспільноти, які довгий час добивалися впровадження відповідних законодавчих змін. Нагадаємо, 10 грудня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України". Законопроект передбачає внесення низки суттєвих змін до законів "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", "Про приватизацію державного майна", "Про телебачення і радіомовлення", "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації". Зокрема, ці зміни визначають юридичний статус і базу утворення Національної суспільної телерадіокомпанії України, змінюють систему фінансування НСТУ, порядок формування наглядової та редакційної рад, а також гарантують отримання ліцензій і майна. Вони мають на меті вдосконалити закон про суспільне мовлення. Натомість народний депутат Микола Томенко 23 грудня зареєстрував альтернативний законопроект №1357-1 "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення)", яким запропоновував свій варіант організаційно-правової форми НСТУ. На його думку, мають бути окремо дві юридичні особи: телебачення і радіо. 26 грудня члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні відхилити проект Закону України № 1357-1 "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення), внесений народним депутатом України Миколою Томенком. 26 грудня рух "Стоп цензурі!", медіагрупа Реанімаційного пакету реформ (РПР-Медіа) та низка медійних громадських організацій ("Центр UA", ГО "Телекритика", Інститут масової інформації, Інститут медіа права) висловили протест проти спроб затягнути процес створення суспільного мовлення в Україні - саме так вони розцінили законопроект Миколи Томенка. 29 грудня Президент України Петро Порошенко на прес-конференції заявив, що зацікавлений у тому, щоб в Україні було суспільне мовлення і щоб воно ефективно працювало на державу, на суспільство. Він також заперечив, що в Адміністрації Президента України блокується ухвалення необхідних змін до закону про суспільне мовлення, напрацьованих медіаюристами та Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, оскільки радник Президента з гуманітарних питань Микола Томенко зареєстрував альтернативний законопроект. 12 січня рух "Стоп цензурі!" вдруге висловив своє занепокоєння черговим сплеском протидії створенню суспільного мовлення в Україні. Таку заяву рух поширив, реагуючи на законопроект Миколи Томенка та на заяву колективу Національної радіокомпанії України щодо його небажання входити до єдиної Національної суспільної телерадіокомпанії України (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 13.01.2015 Напередодні Нового 2015 року та на Різдво столична сателітарна мережева станція Dance radio "KISS FM" (Київ-106.5МГц, Тернопіль-89.0МГц, Вінниця-90.9МГц, Ужгород-97.9МГц, Кременчук-98.8МГц, Херсон-101.2МГц, Одеса-101.8МГц, Миколаїв-102.1МГц, Харків-102.4МГц, Кіровоград-103.4МГц, Черкаси-105.0МГц, Біла Церква-107.6МГц, Полтава-100.6МГц, Хмельницький-103.6МГц, Львів-104.3МГц, Маріуполь-101.7МГц, Донецьк-105.1МГц, Краматорськ-107.0МГц, Дніпропетровськ-106.8МГц, Луганськ-106.9МГц, Запоріжжя-103.1МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. AAC+ та Інтернет-мовлення 128k.) для всіх своїх слухачів зробила подарунок - в ефірі звучали 100 найкращих треків у KISS FM TOP-100 2014. І сьогодні, перед "остаточним" Новим роком (за старим стилем) Dance radio "KISS FM" дарує усім TOP-100 у вигляді подкастів і, звичайно ж, самого рейтингу! Качайте, слухайте і згадуйте найкращі моменти під улюблені треки 2014 (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 13.01.2015 Сьогодні, 13 січня, фракція "Блоку Петра Порошенка" ухвалила рішення підтримати законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України в редакції Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики з урахуванням принципових зауважень народного депутата Миколи Томенка. Про це у Facebook повідомив народний депутат, член фракції БПП Сергій Лещенко. За його словами, будуть враховані такі зауваження пана Томенка: Суспільне радіо буде окремою юридичною особою, у регіонах громади матимуть право створити свої реґіональні суспільні мовники, буде заборона приватизації майна мовника. "Гарні новини. Фракція БПП у вівторок вдень повторно зібралася, щоб розглянути проект закону про суспільне мовлення. В результаті дискусії фракція все-таки ухвалила рішення підтримати закон про Суспільне мовлення у редакції комітету свободи слова з врахуванням принципових зауважень Миколи Томенко. Перше зауваження - Суспільне радіо буде окремою юридичною особою. Друге - в регіонах громади матимуть право створити свої регіональні суспільні мовники. Третє - заборона приватизації майна мовника. На фракції з підтримкою закону виступили Вікторія Сюмар, Ольга Червакова, Ірина Геращенко. Велика подяка всім небайдужим! Голосувати будемо, напевно, на вечірньому засіданні", - написав депутат. За даними джерела "Телекритики", обізнаного з переговорами учасників коаліції, фракція "Народного фронту" схиляється до того, щоб погодитись із цим компромісним варіантом, запропонованим фракцією БПП. При цьому, на думку медійних експертів, доцільно врахувати лише одну правку Миколи Томенка про заборону приватизації майна суспільного мовника. Якщо зміни до законів щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України не будуть прийняті зараз, то найближчі півроку-рік за процедурою їх не можна буде вносити, пояснює джерело "Телекритики". Таким чином, для впровадження суспільного мовлення залишиться постанова Кабінету Міністрів України про створення Національної суспільної телерадіокомпанії України у формі публічного акціонерного товариства, яка суперечить чинному закону про суспільне мовлення. А отже, впровадити суспільне мовлення буде дуже складно. За інформацією ще одного джерела "Телекритики", в Адміністрації Президента підтримують законопроект Комітету свободи слова та інформаційної політики. Нагадаємо, що сьогодні, 13 січня, в другій половині дня Верховна Рада розгляне в першому читанні обидва законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України - проект Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики № 1357 та альтернативний проект народного депутата Миколи Томенка № 1357-1. Про це йдеться в порядку денному пленарного засідання Верховної Ради. При цьому президентська фракція "Блоку Петра Порошенка" напередодні, 12 січня, вирішила не підтримувати законопроект № 1357 про суспільне телебачення, внесений профільним комітетом. Таке рішення обурило представників медіаспільноти, які довгий час цей закон намагалися впровадити. Нагадаємо, 10 грудня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України". Законопроект передбачає внесення низки суттєвих змін до законів "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", "Про приватизацію державного майна", "Про телебачення і радіомовлення", "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації". Зокрема, ці зміни визначають юридичний статус і базу утворення Національної суспільної телерадіокомпанії України, змінюють систему фінансування НСТУ, порядок формування наглядової та редакційної рад, а також гарантують отримання ліцензій і майна. Вони мають на меті вдосконалити закон про суспільне мовлення. Натомість народний депутат Микола Томенко 23 грудня зареєстрував альтернативний законопроект №1357-1 "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення)", яким запропоновував свій варіант організаційно-правової форми НСТУ. На його думку, мають бути окремо дві юридичні особи: телебачення і радіо. 26 грудня члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні відхилити проект Закону України № 1357-1 "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення), внесений народним депутатом України Миколою Томенком. 26 грудня рух "Стоп цензурі!", медіагрупа Реанімаційного пакету реформ (РПР-Медіа) та низка медійних громадських організацій ("Центр UA", ГО "Телекритика", Інститут масової інформації, Інститут медіа права) висловили протест проти спроб затягнути процес створення суспільного мовлення в Україні - саме так вони розцінили законопроект Миколи Томенка. 29 грудня Президент України Петро Порошенко на прес-конференції заявив, що зацікавлений у тому, щоб в Україні було суспільне мовлення і щоб воно ефективно працювало на державу, на суспільство. Він також заперечив, що в Адміністрації Президента України блокується ухвалення необхідних змін до закону про суспільне мовлення, напрацьованих медіаюристами та Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, оскільки радник Президента з гуманітарних питань Микола Томенко зареєстрував альтернативний законопроект. 12 січня рух "Стоп цензурі!" вдруге висловив своє занепокоєння черговим сплеском протидії створенню суспільного мовлення в Україні. Таку заяву рух поширив, реагуючи на законопроект Миколи Томенка та на заяву колективу Національної радіокомпанії України щодо його небажання входити до єдиної Національної суспільної телерадіокомпанії України (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 13.01.2015 Сьогодні, 13 січня, в другій половині дня Верховна Рада розгляне в першому читанні обидва законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України - проект Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики № 1357 та альтернативний проект народного депутата Миколи Томенка № 1357-1. Про це йдеться в порядку денному пленарного засідання Верховної Ради. При цьому президентська фракція "Блоку Петра Порошенка" вирішила не підтримувати законопроект № 1357 про суспільне телебачення, внесений профільним комітетом. Про це повідомив депутат від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко у Facebook. Таке рішення обурило представників медіаспільноти, які довгий час цей закон намагалися впровадити. Сергій Лещенко наголошує, що ключова реформа зі списку рекомендацій ЄС блокується через небажання депутатів розстатися з рупорами пропаганди. Серед причин небажання голосувати за законопроект він також називає звичку мажоритарників "розглядати обласні телекомпанії як дівок за викликом, яких вони можуть використовувати за скромну винагороду чи просто тепле слово". "Якщо треба, ми дійдемо до МВФ і будемо наполягати, щоб створення суспільного ТБ включили до списку вимог до України для отримання фінансової допомоги", - заявив депутат. Однопартієць Лещенка Світлана Заліщук у коментарі на Facebook зазначає, що депутати від БПП хочуть відправити законопроект на доопрацювання, аби внести на повторне перше читання. "Ми багато працювали публічно на просування СМ, але недооцінили недоінформованість та зашореність однофракційців. Але битва не втрачена", - вважає депутатка. Шеф-редакторка "Телекритики" Наталія Лигачова вважає, що спрацювало бажання Миколи Томенка "допомогти кумові" - Віктору Набруску, який прагне очолити Національну радіокомпанію України. "Кумовство - це в оранжевих у генах? Ми пам'ятаємо, як це було за Ющенка. Тепер Порошенко заради кума лобіює ціле міністерство, а Томенко істерить заради того, аби його кума - Набруска - повернути в тепленьке місце курівника НРКУ?", - зазначає пані Лигачова. На її думку, зараз намагаються зламати те, що створювалося за останні півроку силами європейських експертів, медійних організацій, депутатами, Нацрадою, Держкомтелерадіо. Експертка також звертає увагу на те, що "історія повторюється": "Мені дуже шкода, якщо БПП повторить помилки по СМ "Нашої України", яка у 2005 році не дала голосів за СМ у другому читанні". Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія вважає, що зміни до закону можуть не пройти через побоювання депутатів "як би чого не вийшло". "Досконально прописаний юристами в законі механізм контролю - щомісячний, щоквартальний, щорічний - з КРУ, Ревізійною комісією і Наглядовою Радою - не допомагає. Що ще потрібно прописати, чим ще можна переконати? Качучу станцювати?", - обурюється Аласанія. Депутатка від "Народного фронту" Вікторія Сюмар, яка ініціювала зміни до закону про суспільне мовлення, коментувати рішення партнерів по коаліції не стала. "Понадіюся на здоровий глузд і логіку. Скажу одне: для мене це голосування буде тестом на те, наскільки цей парламент націлений на реформи і готовий їх проводити", - написала депутатка у себе у Facebook. Нагадаємо, 10 грудня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України". Законопроект передбачає внесення низки суттєвих змін до законів "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", "Про приватизацію державного майна", "Про телебачення і радіомовлення", "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації". Зокрема, ці зміни визначають юридичний статус і базу утворення Національної суспільної телерадіокомпанії України, змінюють систему фінансування НСТУ, порядок формування наглядової та редакційної рад, а також гарантують отримання ліцензій і майна. Вони мають на меті вдосконалити закон про суспільне мовлення. Натомість народний депутат Микола Томенко 23 грудня зареєстрував альтернативний законопроект №1357-1 "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення)", яким запропоновував свій варіант організаційно-правової форми НСТУ. На його думку, мають бути окремо дві юридичні особи: телебачення і радіо. 26 грудня члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні відхилити проект Закону України № 1357-1 "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення реґіонального суспільного телерадіомовлення), внесений народним депутатом України Миколою Томенком. 26 грудня рух "Стоп цензурі!", медіагрупа Реанімаційного пакету реформ (РПР-Медіа) та низка медійних громадських організацій ("Центр UA", ГО "Телекритика", Інститут масової інформації, Інститут медіа права) висловили протест проти спроб затягнути процес створення суспільного мовлення в Україні - саме так вони розцінили законопроект Миколи Томенка. 29 грудня Президент України Петро Порошенко на прес-конференції заявив, що зацікавлений у тому, щоб в Україні було суспільне мовлення і щоб воно ефективно працювало на державу, на суспільство. Він також заперечив, що в Адміністрації Президента України блокується ухвалення необхідних змін до закону про суспільне мовлення, напрацьованих медіаюристами та Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, оскільки радник Президента з гуманітарних питань Микола Томенко зареєстрував альтернативний законопроект. 12 січня рух "Стоп цензурі!" вдруге висловив своє занепокоєння черговим сплеском протидії створенню суспільного мовлення в Україні. Таку заяву рух поширив, реагуючи на законопроект Миколи Томенка та на заяву колективу Національної радіокомпанії України щодо його небажання входити до єдиної Національної суспільної телерадіокомпанії України (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 12.01.2015 Столична сателітарна мережева станція "Радіо Вісті" (Київ-104.6МГц, Харків-100.5МГц, Дніпропетровськ-107.7МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. AAC+ та Інтернет-мовлення 64k.) порадує слухачів музикою Оркестру радості і Щастя Перкалаба. У вівторок, 13-го січня, у переддень святкування Старого Нового року о 20:00 група виконає композиції з нового альбому у прямому ефірі радіостанції. "Радіо Вісті" продовжує свою ініціативу живих виконань музичних творів у студії і дарує слухачам можливість зануриться у приємну святкову атмосферу, послухавши унікальний виступ, створений спеціально для радіослухачів. Оркестр Радості і Щастя Перкалаба - група з Івано-Франківська, що з'явилася в 1998 році, знайшла визнання вже не тільки в Україні, а й у Німеччині, Польщі, Швейцарії, Австрії та Нідерландах. Стиль групи можна віднести до напрямку фольк-рок, артисти все частіше звертаються до традиційних гуцульських мотивів і дивують слухачів текстами, гумором, легкістю і зарядами позитивної енергії. У студії "Радіо Вісті" для годинного концерту і спілкування зі слухачами група збереться повним складом - Василь Юрців - вокал, Віктор Новожилов - гітара, Данило Добровольський - бас, Роман Мартищенко - барабани, Сергій Шваюк - труба, Петро Сказьків - цимбали, Віктор Степанюк - тромбон, Тарас Коломієць - фагот, а також Тетяна Мартинюк та Олег Гнатів. Слухачі радіостанції почують композиції "Танго", "Пияк", "Горрри", "Любові поклик ау-уа" та інші, виконані у фірмовому легкому стилі групи gutzulroots. Послухати виступ гурту можна у прямому ефірі на частотах "Радіо Вісті" у Києві (104.6МГц), Харкові (100.5МГц) та Дніпропетровську (107.7МГц), а подивитися - на сайті http://radio.vesti.ua (Джерело: Інформацію надала ).
  • 12.01.2015 Рух "Стоп цензурі!" вдруге висловив своє занепокоєння черговим сплеском протидії створенню суспільного мовлення в Україні. Таку заяву рух поширив 12 січня, реагуючи на законопроект Миколи Томенки № 1357-1 про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" та на заяву колективу Національної радіокомпанії України щодо його небажання входити до єдиної Національної суспільної телерадіокомпанії України. Рух "Стоп цензурі!" закликає політиків і колективи державних ТРО припинити саботаж процесу створення суспільного мовлення. Адже заяви й ініціативи пана Томенка та колективу НРКУ, на думку членів руху, не лише не відповідають фактичному стану справ, але й показують рівень розуміння процесу реформування суспільного мовлення "не знав, але засуджую", що створює нездорову атмосферу, сприяє поширенню чуток і викривленому розумінню природи й мети суспільного мовлення (повний текст заяви читайте нижче). Нагадаємо, 10 грудня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України". Законопроект передбачає внесення низки суттєвих змін до законів "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", "Про приватизацію державного майна", "Про телебачення і радіомовлення", "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації". Зокрема, ці зміни визначають юридичний статус і базу утворення Національної суспільної телерадіокомпанії України, змінюють систему фінансування НСТУ, порядок формування наглядової та редакційної рад, а також гарантують отримання ліцензій і майна. Вони мають на меті вдосконалити закон про суспільне мовлення. Натомість народний депутат Микола Томенко 23 грудня зареєстрував альтернативний законопроект №1357-1 "Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення)", яким запропоновував свій варіант організаційно-правової форми НСТУ. На його думку, мають бути окремо дві юридичні особи: телебачення і радіо. Рух "Стоп цензурі!", медіагрупа Реанімаційного пакету реформ (РПР-Медіа) та низка медійних громадських організацій ("Центр UA", ГО "Телекритика", Інститут масової інформації, Інститут медіа права) 26 грудня висловили протест проти спроб затягнути процес створення суспільного мовлення в Україні - саме так вони розцінили законопроект Миколи Томенка. Також парламентський Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики не підтримав законопроекту Миколи Томенка. Подаємо повний текст нової заяви руху "Стоп цензурі!", який розповсюдило інтернет-видання "Телекритика": "Заява руху "Стоп цензурі!" щодо саботажу створення суспільного мовлення в Україні. Ми, учасники руху "Стоп цензурі!" висловлюємо занепокоєння черговим сплеском протидії створенню суспільного мовлення в Україні. Так, 23 грудня 2014 року народним депутатом Миколою Томенком було зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення реґіонального суспільного телерадіомовлення). У пояснювальній записці автор пояснює необхідність такого законопроекту захистом Національної суспільної телерадіокомпанії України від можливої приватизації і рейдерського захоплення, зокрема від "можливого рейдерського захоплення землі чи приміщень Національної радіокомпанії України". При цьому текст законопроекту не лише нівелює сам закон, адже виводить з-під спеціальних процедур суспільного контролю і звітності теле- та радіокомпанії, але й дозволяє органам місцевого самоврядування приватизувати державне майно для створення власних телерадіокомпаній. Пізніше прес-служба народного депутата Миколи Томенка поширила його заяву, в якій він стверджує, що свідомо блокує процес "приватизації" суспільного мовлення, адже вважає це спробою крадіжки державних і комунальних мовників. Схожою за риторикою є й заява колективу Національної радіокомпанії України, який звернувся до Президента України із закликом "забезпечити Українському радіо самостійний організаційно-правовий статус в системі суспільного мовлення". Рух "Стоп цензурі!" здивований такими заявами й ініціативами, адже вони не лише не відповідають фактичному стану справ (варто наголосити, що суспільне мовлення не створюється на базі комунальних ТРО), але й показують рівень розуміння процесу реформування суспільного мовлення "не знав, але засуджую", що створює нездорову атмосферу, сприяє поширенню чуток і викривленому розумінню природи й мети суспільного мовлення. Ми наголошуємо, що робоча група з розробки законопроекту № 1357 "Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України" була відкритою для всіх охочих і саме завдяки поєднанню зусиль юристів і економістів було знайдено непросту формулу створення НСТУ та передачі їй активів державних ТРО. При цьому на останньому засіданні Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики наголошувалося на тому, що до другого читання слід формувати ще одну робочу групу, яка має доопрацювати законопроект і внести максимальні запобіжники від можливої приватизації, рейдерства і розкрадання спадщини державних мовників. Ми нагадуємо, що відкритою є й робоча група з переходу на суспільне мовлення на базі Національної телекомпанії України, до якої залучено широке коло експертів і представників державних мовників і до якої, замість поширення сумнівних заяв та ініціатив, так само могли б увійти як пан Томенко, так і представники колективу НРКУ. Рух "Стоп цензурі!" наголошує, що процес створення суспільного мовлення в Україні проходить в умовах війни з Російською Федерацією, економічної кризи та низки проблем, пов'язаних з діяльністю державних ТРО, як-от невідповідність закону організаційно-правової форми, різний стан майна, борги, роздуті колективи тощо. Відтак, процес створення суспільного мовлення неминуче і неодноразово потребуватиме особливих процедур для вирішення наявних проблем. Рух "Стоп цензурі!" закликає політиків і колективи державних ТРО припинити саботаж процесу створення суспільного мовлення. Натомість ми закликаємо докласти зусиль, аби процес створення суспільного мовлення відбувався в максимально прозорий і ефективний спосіб. Створення суспільного мовлення є зобов'язанням України, а діяльність суспільного мовлення має стати гарантією забезпечення інформаційних прав громадян безвідносно до волі поточного керівництва держави чи очільників реґіональної й місцевої влади (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 12.01.2015 Робота Донецької обласної держтелерадіокомпанії буде відновлена до 1 березня за тимчасовою схемою. Про це повідомив на колегії Донецької облдержадміністрації в Краматорську губернатор Олександр Кіхтенко. За його словами, до кінця січня буде завершена відпрацювання "Програма розвитку державного та комунального телебачення і радіо в Донецькій області на період 2015-2017 роки". Програмою буде передбачено відновлення та побудови нових передавальних веж для розміщення телевізійних і радіопередавачів. "До 1 березня повністю буде відновлено роботу Донецької ОДТРК за тимчасовою схемою. До 15 березня буде відновлено обласне радіомовлення і забезпечена інформаційними програмами радіо тимчасово окупована територія", - сказав губернатор (Джерело: Портал "Остров").
  • 9.01.2015 Столична сателітарна мережева станція Світле радіо "Еммануїл" (Київ-67.28МГц, Львів-67.82МГц, Харків-69.20МГц, а також Інтернет-мовлення 64k., Інтернет-мовлення 64k. AAC та Інтернет-мовлення 128k. AAC) звертає вашу увагу, що з понеділка (12 січня) оновлюється розклад програми передач, які звучать в її ефірі. Слідкуйте, будь ласка, за часом виходу ваших улюблених програм, щоб нічого не пропустити! Також Світле радіо нагадує, що воно чекає всіх на першому музичному фестивалі "Ми Твої" - 10 січня о 14:00 (вул. Голосіївська 57, церква "Філадельфія") (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 5.01.2015 Наші герої, захисники, хлопці... ми ніколи про Вас не забуваємо! Дуже хотілося в ці святкові дні, щоб ви були разом із нами. Але.. на жаль, Ви там, бороните нашу землю, а ми тут молимося за Вас і віримо, що все буде добре. Душею і серцем, ми завжди поруч. Для Вас львівська реґіональна сателітарна мережева станція Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, а крім того - Інтернет мовлення) придумала проект "Привіт зі Сходу". Команда файного радіо телефонувала бійцям, які зараз в зоні АТО і збирала привітання, які б вони хотіли передати своїм батькам, діткам, дружинам, коханим, нам всім. В них тремтів голос, в нас стискалось серце. Їхні слова гарячі і щирі, вони вселяють віру в краще. 6, 7, 8, 9 січня не пропустіть в ефірі файного радіо проект "Привіт зі Сходу". "FM Галичина" дякує усім волонтерам, Західно - реґіональному медіа-центру Міністерства оборони України за допомогу , і звичайно хлопцям за хороші слова. Тримайтеся! Слава Україні! Героям слава! (Джерело: Сторінка радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 5.01.2015 До Новорічно-Різдвяних свят львівська реґіональна сателітарна мережева станція Файне радіо "FM Галичина" (Львів - 89.7МГц, Луцьк - 89.8МГц, Тернопіль - 102.3МГц, Славське - 102.6МГц, Старий Самбір- 102.7МГц, Борислав - 102.9МГц, Червоноград - 103.0МГц, Радехів - 103.6МГц, Турка - 105.9МГц, Шацьк - 106.7МГц, Броди - 107.5МГц, Новий Розділ - 107.6МГц, Стрий - 107.9МГц, а крім того - Інтернет мовлення) дарує своїм слухачам казковий проект "Оповідки Різдвяної ночі". Впродовж дня, 6, 7, 8 січня пориньте в загадковий світ Різдва. Ви згадаєте традиції, дитинство, а ще почуєте уривки із творів українських класиків. "FM Галичина" дякує Софії Івановій і Міськові Барбарі за чудове озвучення проекту... Не пропустіть... Наше Різдво має бути казковим! (Джерело: Сторінка радіо "FM Галичина" у соцмережі Facebook).
  • 5.01.2015 З 1 січня столична сателітарна мережева станція "Улюблене радіо" (Київ-104.0МГц, Полтава-102.7МГц, Кривий Ріг-103.6МГц, Дніпропетровськ-104.0мГц, Харків-105.7МГц, Одеса-90.6МГц, Мелітополь-91.0МГц, Вінниця-91.3МГц, Донецьк-99.4МГц, Бердянськ-102.1МГц, Івано-Франківськ-103.0МГц, Генічеськ-104.4МГц, Кременчук-107.0МГц, Черкаси-107.1МГц, Чернігів-101.8МГц, Херсон-103.1МГц, Запоріжжя-104.5МГц, а також Інтернет-мовлення 64k. та Інтернет-мовлення 128k.), що входить до радіохолдингу Business Radio Group (BRG), разом із програмним директором Костянтином Арсенюком, започаткували новий соціальний проект "Разом ми сила!". Про це повідомляє піар-служба радіохолдингу. Проект спрямовано на підтримку молодих українських виконавців. Усі охочі мають можливість надіслати демо-записи своїх пісень на адресу проекту: . Найталановитіші будуть оголошені в ефірі та потраплять у ротацію радіостанцій Business Radio Group. "Для того, щоб в ефірі звучав тільки якісний продукт, на базі BRG спеціально відкрито продакшн-студію та залучено до роботи найкращих аранжувальників України", - повідомляють у радіохолдингу. "Business Radio Group щиро прагне зробити вітчизняний музичний продукт ще кращим і якіснішим та запрошує всіх бажаючих спонсорів і меценатів для співпраці у новому соціальному проекті "Разом ми сила!"", - йдеться в повідомленні. Нагадаємо, в жовтні 2014 року Нацрада з питань телебачення і радіомовлення зафіксувала в ефірі "Любимого радио" зменшення квоти української музики до 37% (за законом має бути щонайменше 50%), але не стала карати радіостанцію, бо не захотіла "створювати прецедент". Наприкінці грудня Business Radio Group і радіохолдинг "Люкс" увійшли до індустріального об'єднання "Радіокомітет" (Джерело: Портал "Телекритика").
  • 2.01.2015 У ніч з 31 грудня на 1 січня в Україні відкрилася нова інтернет-радіостанція - "Радіо Кітчен". В основу плейлістів радіостанції покладені найкращі пісні сімдесятих - це поєднання класичного року, блюзу, соул і музики джаз. Окрім цього, в годинному плейлісті можна почути франкофонні, німецькомовні або інші пісні - це дає змогу відпочити від засилля англосаксонського музичного надбання. Джинґли для нового радіо озвучив персонально засновник ресторану "Кітчен Гастрокафе" (а тепер - і засновник радіостанції "Радіо Кітчен") Богдан Глузд. Слухати радіо можна на сторінці радіостанції - http://www.radio.gastrocafe.com.ua, або завантаживши файл для відкриття плеєром за цим посиланням (Джерело: Інформацію надав Володимир Михалевич).
  • 1.01.2015 Для того, щоб ваші святкові вихідні буле ще роковішими, столична сателітарна мережева станція "Радіо РОКС - Україна" (Київ-103.6МГц, Кременчук-92.3МГц, Суми-89.1МГц, Житомир-100.7МГц, Полтава-107.8МГц, Львів-89.1МГц, Харків-89.3МГц, Охтирка-100.2МГц, Маріуполь-104.6МГц, Хмельницький-107.1МГц, Одеса-90.2МГц, Дніпропетровськ-90.5МГц, Луганськ-100.4МГц, Миколаїв-100.8МГц, Вінниця-101.4МГц, Черкаси-102.4МГц, Запоріжжя-100.8МГц, Кіровоград-101.9МГц, Тернопіль-103.5МГц, Херсон-107.6МГц, Чернігів-107.7МГц, Донецьк-106.8МГц, Краматорськ-101.7МГц, а крім того - Інтернет-мовлення 32k. та Інтернет-мовлення 128k.) приготувала для вас серію класичних рок-концертів. Щодня з 1-го по 11-е січня о 20:00 слухайте на хвилях "Радіо РОКС - Україна" такі концерти: 1 січня - Scorpions, концерт в Лісабоні, 2001 рік; 2 січня - Creedence Clearwater Revival, концерт у Каліфорнії, 1970-й рік; 3 січня - Whitesnake, виступ на фестивалі Loud Park, 2011-й рік; 4 січня - Europe, концерт у Стокгольмі, 1986-й рік; 5 січня - Black Sabbath, концерт у Лондоні, 1978 рік; 6 січня - Фестиваль Woodstock, 1969-й рік; 7 січня - Queen, концерт у Франкфурті, 1979-й рік; 8 січня - Def Leppard, концерт у Денвері, 1988-й рік; 9 січня - Роджер Вотерс, концерт у Портленді, 2000-й рік; 10 січня - Metallica, концерт у Сан-Франціско, 2011-й рік; 11 січня - Deep Purple, концерт у Сан-Дієґо, 1974-й рік. Почніть Новий Рік з живим звуком! (Джерело: Сайт радіостанції).
  • 1.01.2015 Портал "Світ Радіо | ProRadio.Org.Ua" щиро вітає всіх своїх відвідувачів із Новорічними святами! Бажаю вам у Новому році щастя, нових перемог, нових здобутків та - незважаючи на кризовий час - фінансового успіху!

ПРИ ЦИТУВАННІ ПОСИЛАННЯ НА ПОРТАЛ "СВІТ РАДІО | PRORADIO.ORG.UA" Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ!

     Вас цікавить можливість внесення інформації до цього розділу або загалом співробітництво з порталом? Немає проблем! Довідки за телефоном - (050)-768-77-24. Більш докладна інформація - в розділі "Контакти".

  • Радіоанонс

  • Новини грудня 2014

  • Обговорити на форумі

  • Решта новин

  Розміщення реклами  
  Розміщення реклами  
  Вгору  На головну  Мапа порталу  Контакти
 

:: Наш хостер ::
"ColoCall"

 

Відвідайте:



"Радіо Шансон"

Радіо "Станція 103.2FM"

Радіо "Західний полюс" 104.3FM

Радіо СіД FM

"УХ Радіо - Українське Інтернет Радіо 101FM"

Радіо "Вежа"

Радіо "Львівська хвиля"

Радіо "Незалежність"

Хвиля української музики "Молоде радіо"

CAMPUS RADIO

Radio VTSU - Самое кульное радио

"RMX - Power Hit Radio"

"Radio Plus"

"Є Радіо"

"Radio Enter"

MyRadio.com.ua - включи свою музыку

Західно-українська
банерна мережа

 

Українська Банерна Мережа
 

Українські 120x60
pagerank search engine optimization
Rambler's Top100

© Борис Скуратівський, 1999-2024